ipa58 31.03.08, 10:52 Jakie są zasady głosowania nad uchwałami w małych wspólnotach np.4właścicieli Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bykira Re: głosowanie nad uchwalami 31.03.08, 11:54 Kc współwłasność sobie poczytaj. Jednogłośnie Odpowiedz Link Zgłoś
owner_wm Re: głosowanie nad uchwalami 31.03.08, 12:17 bykira napisała: > Kc współwłasność sobie poczytaj. Jednogłośnie bykiro, przecież nie zawsze potrzebna jest jednomyślność. Kodeks cywilny: Art. 199. Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli. Art. 201. Do czynności zwykłego zarządu rzeczą wspólną potrzebna jest zgoda _większości_ współwłaścicieli. W braku takiej zgody każdy ze współwłaścicieli może żądać upoważnienia sądowego do dokonania czynności. Odpowiedz Link Zgłoś
ipa58 Re: głosowanie nad uchwalami 31.03.08, 17:21 przepraszam ,czytałem kc dział "współwłasność" i nie znalazłem zapisu mała wspólnota Odpowiedz Link Zgłoś
owner_wm Re: głosowanie nad uchwalami 31.03.08, 21:32 ipa58 napisał: > przepraszam ,czytałem kc dział "współwłasność" i nie znalazłem > zapisu mała wspólnota A skąd to wziąłeś? Cytuję: ipa58 napisał: > Jakie są zasady głosowania nad uchwałami w _małych wspólnotach_ > np.4właścicieli Odpowiedz Link Zgłoś
bykira Re: głosowanie nad uchwalami 31.03.08, 22:45 Rence opadają :-)) Współwłasność to mała wspólnota ( skrót myślowy) Odpowiedz Link Zgłoś
grandy Re: głosowanie nad uchwalami 31.03.08, 12:18 ipa58 napisał: > Jakie są zasady głosowania nad uchwałami > w małych wspólnotach np.4właścicieli W małych wspólnotach mieszkaniowych nie głosuje się uchwał, natomiast podejmuje się decyzje. Czynności w zakresie zwykłego zarządu wymagają zgody większości współwłaścicieli (liczonej posiadanymi udziałami w nieruchomości wspólnej). Czynności przekraczające zakres zwykłego zarządu wymagają zgody wszystkich współwłaścicieli. Otwarty katalog czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu zawarty jest w art. 22 ustawy o własności lokali. Odpowiedz Link Zgłoś