Dodaj do ulubionych

'3 w 1 (wątku)'

20.11.03, 12:22
Aby nie monożyć wątków zadaję pytania hurtem, licząc na dyskusję. Z góry
dziękuję.

1) Czy ktoś mógłby podać link do całego tekstu nowej Ustawy o gospodarce
nieruchomościami? Szukam pod Urzędem Mieszkalnictwa i jakoś nie mogę natrafić.

2)Czy wspólnotę MIESZKANIOWĄ mogą tworzyć li tylko lakale niemieszkalne? W
świetle UWL (art2,3,6) - tak. Czy coś pomieszałam? Proszę mnie naprostować,
bo to przecież troszkę bezsensowne.

3)Jeśli właściciele chcą odwołać zarządcę wybranego zgodnie z art. 18 UWL
powinni to zrobić uchwałą zaprotokołowaną przez notariusza. A co dzieje się,
kiedy zarządca sam rezygnuje?

Obserwuj wątek
    • youlla Re: '3 w 1 (wątku)' 20.11.03, 14:20
      kaja99 napisała:

> Aby nie monożyć wątków zadaję pytania hurtem, licząc na dyskusję. Z góry
      > dziękuję.
      >
      > 1) Czy ktoś mógłby podać link do całego tekstu nowej Ustawy o gospodarce
      > nieruchomościami? Szukam pod Urzędem Mieszkalnictwa i jakoś nie mogę
      natrafić.

Oto poszukiwany link:
      bap.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jednostka&akt=nr17027059&ver=-1&jedn=-1

i jeszcze artykuł w temacie:
      www2.gazeta.pl/dom/1,22106,1563627.html

Pozdrawiam
    • jefimik Re: '3 w 1 (wątku)' 20.11.03, 14:22
      USTAWA
      z dnia 14 listopada 2003 r.
      o zmianie ustawy o gospodarce nieruchomościami
      oraz o zmianie niektórych innych ustaw[1]

treść tej ustawy (zmieniającej)znajduje się pod adresem:

ks.sejm.gov.pl:8010/proc4/ustawy/1421_u.htm
      stan zaawansowania prac na d ustawą proszę najpierw sprawdzić w Wykazie ustaw
      uchwalonych przez Sejm w 2003 r.
      (stan na 18-11-2003), który znajduje sie pod adresem:

ks.sejm.gov.pl:8010/proc4/wykazy/ust06203.htm
      Z tego powodu brak jest jednolitego tekstu zmienionej ustawy.
      • kaja99 Re: '3 w 1 (wątku)' 20.11.03, 14:58
        Czyż ludzie z forum nie są wspaniali? - Dzięki za linki.
      • kaja99 Re: '3 w 1 (wątku)' 20.11.03, 16:46
        jefimik napisał:

> treść tej ustawy (zmieniającej)znajduje się pod adresem:
        >
        > ks.sejm.gov.pl:8010/proc4/ustawy/1421_u.htm

To jest to, czego szukałam.
    • 7d Re: '3 w 1 (wątku)' 20.11.03, 21:45
      Prosze wejsc na strone
      www.szmidt.pl/ps/002_o_gosp_nier.html, znajduje sie tam ujednolicony
      tekst ustawy o gospodarce nieruchomosciami lub poszukac w Google.
      Pozdrawiam
      Powodzenia
      • jefimik Re: '3 w 1 (wątku)' 21.11.03, 11:06
        Zgodnie z wykazem stanu procesu legislacyjnego tej ustawy znajdującym sie na
        stronie
        ks.sejm.gov.pl:8010/proc4/wykazy/ust06203.htm
        pod pozycją 189,
        ustawa została uchwalona przez Sejm i skierowana do Senatu.
        Po naniesieniu poprawek Senatu ustawa zostanie ponownie skierowana do Sejmu,
        głosowane będą poprawki i następnie ustawa zostanie skierowana do podpisu przez
        Prezydenta.
        Gdy Prezydent ją podpisze ukaże sie ona w dzienniku ustaw.

Wtedy dopiero może powstać ujednolicony tekst ustawy o gospodarce
        nieruchomościami uwzględniający wprowadzone ostatnio zmiany.

Pozdrawiam
        • kaja99 Re: '3 w 1 (wątku)' 21.11.03, 12:12
          jefimik napisał:

> Zgodnie z wykazem stanu procesu legislacyjnego tej ustawy znajdującym sie na
          > stronie
          > ks.sejm.gov.pl:8010/proc4/wykazy/ust06203.htm
          > pod pozycją 189,

Odpowiedzi na pkt. 1 mojego zapytania uważam za całkowicie wyczerpujące -
          jeszcze raz dziękuję.

Chciałabym natomiast sprecyzować pkt 2, który pisany w pospiechu zawiera pewne
          nieścisłości. Może najlepiej na jednym z przykładów: zespół garażowy z
          wydzielonymi odrębnymi lokalami, zgodnie z UWL. Jego właściciele tworzą ...
          wspolnotę MIESZKANIOWĄ. Brrr, zawsze "mieszkaniowy" kojarzyło mi się z
          mieszkaniem.

Pozdrawiam,
          • jefimik Re: '3 w 1 (wątku)' 21.11.03, 14:52
            Zgodnie z art. 46 k.c. nieruchomością może być część budynku, trwale z gruntem
            związanego, jeżeli na mocy przepisów szczególnych stanowi odrębny od gruntu
            przedmiot własności.
            Wypełnieniem tego przepisu jest art. 2 UWL, który mówi, iż samodzielny lokal
            mieszkalny, a także LOKAL O INNYM PRZEZNACZENIU , zwane dalej lokalami, mogą
            stanowić odrębne nieruchomości.

UWL w art. 2 ust. 2 definiuje pojęcie samodzielnego lokalu mieszkalnego.
            Odpowiednio, przy uwzględnieniu różnic celów, funkcji i związanych z tym
            standardów technicznych definicję tę należy odnieść do lokali o innym
            przeznaczeniu.

Samodzielność lokalu stwierdza starosta w drodze zaświadczenia.
            Cechę samodzielności lokal musi uzyskać przed wyodrębnieniem.

Samodzielnym lokalem, który może stanowić przedmiot odrębnej własności, może
            byc także garaż. Może nim być zarówno jedno- lub wielostanowiskowy lokal
            garażowy w budynku wielolokalowym, jak i poza nim, tj. w oddzielnym budynku
            położonym w obrębie danej nieruchomości. Garaż lub garaże wolnostojące muszą
            stanowić jednak część składową nieruchomości gruntowej w rozumieniu art. 47
            par. 2 k.c. Oznacza to, że nie mógłby stać się nieruchomością lokalową garaż
            luźno związany z gruntem jak wszelkiego rodzaju baraki, szopy, kioski itp.
            (orzeczenie SN z 15.02.1961 r. 2 CR 596/59, OSPiKA 1962/2/45)

Tak więc właściciele wyodrębnionych lokali garażowych podlegają przepisom UWL
            ale myślę, że nie ma potrzeby nazywania ich wspólnotą mieszkaniową.

Odpowiedź oparto na komentarzu do ustawy o własności lokali (autor: Roman
            Dziczek Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis Warszawa 2003)
            • kaja99 Re: '3 w 1 (wątku)' 21.11.03, 15:21
              jefimik napisał:
              > Tak więc właściciele wyodrębnionych lokali garażowych podlegają przepisom UWL
              > ale myślę, że nie ma potrzeby nazywania ich wspólnotą mieszkaniową.
              Tak ich nazwał uastawodawca.

Dziękuję za wyczerpujacą odpowiedź, aczkolwiek cały komentarz w tym przypadku
              był dla mnie zbędny, przepisy są mi znane. Mimo wszystko cieszę się, że jest
              następna osoba, która może pretendować do miana eksperta.
              Pozdrawiam,
            • jarek.mrozik Re: '3 w 1 (wątku)' 21.11.03, 23:48
              jefimik napisał:
              (...)
              > Samodzielnym lokalem, który może stanowić przedmiot odrębnej własności, może
              > byc także garaż. Może nim być zarówno jedno- lub wielostanowiskowy lokal
              > garażowy w budynku wielolokalowym, jak i poza nim, tj. w oddzielnym budynku
              > położonym w obrębie danej nieruchomości. Garaż lub garaże wolnostojące muszą
              > stanowić jednak część składową nieruchomości gruntowej w rozumieniu art. 47
              > par. 2 k.c. Oznacza to, że nie mógłby stać się nieruchomością lokalową garaż
              > luźno związany z gruntem jak wszelkiego rodzaju baraki, szopy, kioski itp.
              > (orzeczenie SN z 15.02.1961 r. 2 CR 596/59, OSPiKA 1962/2/45)

(...)
              Dostrzec z łatwością można, że świetnie Pan zrzyna wypowiedzi
              Pana Sędziego Romana Dziczka. Zamiast średnika wrzucił Pan do
              tekstu kropkę i to jest cały Pana wysiłek. Brawo! Zrobił Pan dobre
              wrażenie. Nawet Kaja juz zaliczyła Pana do grona Ekspertów.

wiertacz z Warszawy
              • jefimik Re: '3 w 1 (wątku)' 22.11.03, 08:56
                jarek.mrozik napisał:

"Dostrzec z łatwością można, że świetnie Pan zrzyna wypowiedzi
                > Pana Sędziego Romana Dziczka. Zamiast średnika wrzucił Pan do
                > tekstu kropkę i to jest cały Pana wysiłek"

Po części ma pan rację, ponieważ jak sam napisałem w zakończeniu:
                "Odpowiedź oparto na komentarzu do ustawy o własności lokali (autor: Roman
                Dziczek Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis Warszawa 2003)"

Moja odpowiedź nie jest jednak dosłownym cytatem , lecz z obszernego komentarza
                sędziego Dziczka wybrałem właściwe fragmenty dotyczące tematu pytania.

Jak już wielokrotnie podkreślałem nie czuję się i nie jestem ekspertem w tej
                dziedzinie lecz pilnym uczniem przed którym jest jeszcze morze wiedzy do
                zdobycia. Kai dziękuję ale uważam, że daleko mi jeszcze do wiedzy i
                doświadczenia ekspertów tego forum.

Dodam tylko, że opracowując odpowiedzi na zadane na tym forum pytania, nie
                można oprzeć na własnych wyobrażeniach i fantazjach. Konieczne jest powoływanie
                się na przepisy i komentarze prawników. Wydaje mi się, że "zrzynanie" jest w
                takich przypadkach często zaletą lub koniecznością a nie wadą.

Czasem nie jest możliwe lepsze i zręczniejsze ujęcie tematu niż zrobił to
                wcześniej kto inny, a zastosowań pewnych sformułowań prawniczych bardzo
                często nie da się uniknąć.

Pozdrawiam i życzę bardziej pozytywnego stosunku do Świata.
                • jarek.mrozik Re: '3 w 1 (wątku)' 22.11.03, 18:33
                  jefimik napisał:

> jarek.mrozik napisał:
                  >
                  > "Dostrzec z łatwością można, że świetnie Pan zrzyna wypowiedzi
                  > > Pana Sędziego Romana Dziczka. Zamiast średnika wrzucił Pan do
                  > > tekstu kropkę i to jest cały Pana wysiłek"
                  >
                  > Po części ma pan rację, ponieważ jak sam napisałem w zakończeniu:
                  > "Odpowiedź oparto na komentarzu do ustawy o własności lokali (autor: Roman
                  > Dziczek Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis Warszawa 2003)"
                  >
                  > Moja odpowiedź nie jest jednak dosłownym cytatem , lecz z obszernego
                  komentarza
                  >
                  > sędziego Dziczka wybrałem właściwe fragmenty dotyczące tematu pytania.
                  >
                  > Jak już wielokrotnie podkreślałem nie czuję się i nie jestem ekspertem w tej
                  > dziedzinie lecz pilnym uczniem przed którym jest jeszcze morze wiedzy do
                  > zdobycia. Kai dziękuję ale uważam, że daleko mi jeszcze do wiedzy i
                  > doświadczenia ekspertów tego forum.
                  >
                  > Dodam tylko, że opracowując odpowiedzi na zadane na tym forum pytania, nie
                  > można oprzeć na własnych wyobrażeniach i fantazjach. Konieczne jest
                  powoływanie
                  >
                  > się na przepisy i komentarze prawników. Wydaje mi się, że "zrzynanie" jest w
                  > takich przypadkach często zaletą lub koniecznością a nie wadą.
                  >
                  > Czasem nie jest możliwe lepsze i zręczniejsze ujęcie tematu niż zrobił to
                  > wcześniej kto inny, a zastosowań pewnych sformułowań prawniczych bardzo
                  > często nie da się uniknąć.
                  >
                  > Pozdrawiam i życzę bardziej pozytywnego stosunku do Świata.
                  >

Nazwanie przez Pana i Pana Maćka zarządców patałachami dlatego, że
                  nie wystawiają refaktur tylko rachunki np. gminom za dostawę mediów do
                  nieruchomości lokalowych przyjąłem z wielkim oburzeniem. Nie poznaliście
                  Panowie szczegółowo trudnego tematu, a zaczęliście juz stawiać oceny innym.
                  Takie Pańskie zachowanie zmobilizowało mnie do głębszej analizy Pańskich
                  wypowiedzi. I nie jest to przejaw negatywnego stosunku do otaczającego mnie
                  Świata, ale próba walki z butą.

Dziękuję za szczere życzenia.
                  Jarek Mrozik – wiertacz z Warszawy
                • jarek.mrozik Re: '3 w 1 (wątku)' 22.11.03, 18:33
                  jefimik napisał:

> jarek.mrozik napisał:
                  >
                  > "Dostrzec z łatwością można, że świetnie Pan zrzyna wypowiedzi
                  > > Pana Sędziego Romana Dziczka. Zamiast średnika wrzucił Pan do
                  > > tekstu kropkę i to jest cały Pana wysiłek"
                  >
                  > Po części ma pan rację, ponieważ jak sam napisałem w zakończeniu:
                  > "Odpowiedź oparto na komentarzu do ustawy o własności lokali (autor: Roman
                  > Dziczek Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis Warszawa 2003)"
                  >
                  > Moja odpowiedź nie jest jednak dosłownym cytatem , lecz z obszernego
                  komentarza
                  >
                  > sędziego Dziczka wybrałem właściwe fragmenty dotyczące tematu pytania.
                  >
                  > Jak już wielokrotnie podkreślałem nie czuję się i nie jestem ekspertem w tej
                  > dziedzinie lecz pilnym uczniem przed którym jest jeszcze morze wiedzy do
                  > zdobycia. Kai dziękuję ale uważam, że daleko mi jeszcze do wiedzy i
                  > doświadczenia ekspertów tego forum.
                  >
                  > Dodam tylko, że opracowując odpowiedzi na zadane na tym forum pytania, nie
                  > można oprzeć na własnych wyobrażeniach i fantazjach. Konieczne jest
                  powoływanie
                  >
                  > się na przepisy i komentarze prawników. Wydaje mi się, że "zrzynanie" jest w
                  > takich przypadkach często zaletą lub koniecznością a nie wadą.
                  >
                  > Czasem nie jest możliwe lepsze i zręczniejsze ujęcie tematu niż zrobił to
                  > wcześniej kto inny, a zastosowań pewnych sformułowań prawniczych bardzo
                  > często nie da się uniknąć.
                  >
                  > Pozdrawiam i życzę bardziej pozytywnego stosunku do Świata.
                  >

Nazwanie przez Pana i Pana Maćka zarządców patałachami dlatego, że
                  nie wystawiają refaktur tylko rachunki np. gminom za dostawę mediów do
                  nieruchomości lokalowych przyjąłem z wielkim oburzeniem. Nie poznaliście
                  Panowie szczegółowo trudnego tematu, a zaczęliście juz stawiać oceny innym.
                  Takie Pańskie zachowanie zmobilizowało mnie do głębszej analizy Pańskich
                  wypowiedzi. I nie jest to przejaw negatywnego stosunku do otaczającego mnie
                  Świata, ale próba walki z butą.

Dziękuję za szczere życzenia.
                  Jarek Mrozik – wiertacz z Warszawy
                  • jefimik Re: '3 w 1 (wątku)' 22.11.03, 21:07
                    jarek.mrozik napisał:

"Nie poznaliście
                    > Panowie szczegółowo trudnego tematu, a zaczęliście juz stawiać oceny innym. "

Panie Jarku
                    sprawę podwójnego VAT-u śledzę od bardzo dawna i nie może mi Pan zarzucić, że
                    nie znam tematu. Na dowód mych słów przytoczę listę będącej w moim posiadaniu
                    korespondencji dotyczącej tego tematu:

1. pismo z dnia 26.09.2002 r. od Prezydenta Miasta Łodzi (jeszcze p. Jagiełły)
                    do Pana Grzegorza Kołodko z prośbą o zainteresowanie się problemem i pomoc w
                    jego rozstrzygnięciu

2. odpowiedź Ministerstwa Finansów na to pismo z dnia 05.11.2002 r.

3. pismo łódzkiej wspólnoty mieszkaniowej z dnia 09.05 2003 r. o położenie
                    kresu podwójnemu naliczaniu VAT

4. odpowiedź MF dla wspólnoty z dnia 14.07.2003 r.

5. pismo dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi uznajace dostawę mediów dla
                    właścicieli lokali za sprzedaż wspólnoty z dnia 31.07.2003 r.

6. pismo Administracji Nieruchomościami do zarządu wspólnoty o odmowie
                    uznawania not księgowych za dostawe mediów z dnia 13.08.2003 r.

7. pismo-protest łódzkich wspólnot wystosowane do MF28.08.2003 r.-do dzis brak
                    odpowiedzi

8. pismo Prezydenta m. Łodzi do wspólnot w odpowiedzi na "list otwarty" z dnia
                    08.10.2003 r.

9. pismo z dnia 06.11.2003 r. od MF do łódzkiej poseł na Sejm p. Elżbiety
                    Jankowskiej, która interweniowała w tej sprawie

Oprócz tych dokumentów zbieram wycinki artykułów ukazujących się w polskiej
                    prasie i rozmawiam z wieloma zarzadcami.
                    Nie liczę zbadania prawie wszystkich stron internetowych Izb Skarbowych w
                    Polsce na których zamieszczane są odpowiedzi na zapytania podatników, pod kątem
                    tego tematu
                    Niestety moje wnioski wynikające z tych rozmów są nieciekawe. Zarzadcy boją się
                    VAT-u z powodu:
                    - nieznajomości ustawy
                    - braku programów do obsługi
                    - niechęci do zmian
                    Niestety życie idzie do przodu, mamy zamiar gonić Świat i nie tylko zarządcom
                    ale każdemu, kto chce coś osiągnąć nie wolno osiąść na laurach. Zresztą ustawa
                    o gospodarowaniu nieruchomościami zobowiązuje do ciągłego podnoszenia
                    kwalifikacji, ale nikt tego nie sprawdza.
                    Patałach to nie jest obraźliwe określenie. Ja bym nazwał to brakiem
                    profesjonalizmu.
                    Najlepiej dam Panu przykład: znam zarządcę, który ma 7 wspólnot i za każdą
                    bierze ok 1500 / miesiąc. Do dziś nie kupił programu za 1800 zł, (wspólnoty
                    prowadzi na Excelu bez licencji) nie ma w firmie stałego łącza internetowego,
                    jego łączność to jeden numer tel. komórkowego, nie wynajmuje też lokalu na
                    biuro, które mieści się w garażu. Oczywiście protestuje najgłośniej przeciw
                    przystąpieniu do VAT.
                    Czy taka jest przyszłość zarządzania nieruchomościami w Polsce?
                    Proszę poszukać w internecie oferty profesjonalnej firmy zachodniej, to być
                    może zmieni Pan zdanie.
                    Pozdrawiam
                    Kończę bo piszę z firmy i trzeba zbierać się do domu.
                    • janer Re: '3 w 1 (wątku)' 23.11.03, 16:53
                      Szanowny Panie,
                      zaręczam Panu, iż nie było intencją twórców ustawy o własności lokali
                      utrudnianie życia współwłaścicielom poprzez wprowadzanie obowiązku traktowania
                      rozliczania kosztów jako sprzedaży.
                      To jest totalna bzdura. Niech Pan pomyśli. Mieszkamy w bliźniaku z jednym
                      węzłem cieplnym. Ja mam podpisaną umowę ze SPEC-em. Jestem osobą fizyczną, nie
                      prowadzącą działalności gospodarczej. Piszę do Pana by Pan mi oddał połowę
                      kosztów , jutro i to gotówką. Pan mi odpowiada, że muszę Panu wystawić
                      refakturę, to Pan zapłaci. No to powodzenia. Spotykamy się w sądzie i
                      zaręczam, że Pan zapłaci bez tej refaktury a pisma z urzędów nie stanowią
                      prawa.
                  • janer Re: Radośnie idźmy dalej 23.11.03, 17:36
                    Skoro traktujemy rozliczenie ciepła czy wody na lokale w naszym budynku jako
                    odsprzedaż ciepła bądź wody przez wspólnotę na rzecz końcowych odbiorców, to
                    zastanówmy się nad zyskiem. Dlaczego refaktury? A gdzie straty, a
                    wynagrodzenie zarządu? Bądźmy przedsiębiorstwem. Kupujemy po 2,50 a
                    sprzedajemy po 8. I obowiązkowo faktury VAT - co miesiąc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka