b-521 13.03.09, 07:59 Mam do specjalistow prosbę.Pomozcie mi sporządzic umowe gwarancyjną na termomodernizację budynku ktory wlaśnie firma pomalu kończy.Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czajnik5 Re: gwarancja 13.03.09, 08:55 b-521 napisał: > Mam do specjalistow prosbę.Pomozcie mi sporządzic umowe gwarancyjną > na termomodernizację budynku ktory wlaśnie firma pomalu > kończy.Dziękuję Witaj b-521, nie spotykam się z takimi umowami przy realizacji robót budowlanych. Warunki gwarancji są, a przynajmniej powinny być ujęte w umowie o roboty budowlane. To się ustala przed przystąpieniem do wykonania robót, albowiem te warunki mają wpływ na cenę kontraktu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
b-521 Re: gwarancja 13.03.09, 10:20 Dzięki Czajnik.No wlasnie ja w umowie mam napisane,ze wykonawca daje 5 letnią gwarancje.A teraz chcialem to uscislic Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: gwarancja 13.03.09, 15:19 Witaj, B-521. Nie wydaje mi się, aby było konieczne precyzowanie zakresu, ponieważ ten zakres jest bardzo mały (pod względem rzeczowym, dla jasności). To, co należy doprecyzować (a raczej należało sformułować trochę bardziej precyzyjnie), to zapis, że gwarancja dotyczy całości robót budowlanych związanych z dociepleniem oraz datę, od której zaczyna się bieg okresu gwarancji. Powinien to być dzień następny od daty podpisania protokołu odbioru końcowego robót. Apropos - macie w umowie zapis o zatrzymaniu jakiejś kwoty z faktury tytułem zabezpieczenia gwarancyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
b-521 Re: gwarancja 13.03.09, 16:04 No nie mamy takiego zapisu.Ale dzieki Czajnik na Ciebie zawsze mozna liczyć Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: gwarancja 14.03.09, 09:14 W takim razie jest już trochę za późno. Jednak następnym razem pamiętaj, że należy zatrzymać 5 % na cały okres gwarancji, jako zabezpieczenie ewentualnych przyszłych roszczeń z tytułu nienależytego wykonania robót. Nie jest to dużo, bo 5 000 zł na każde 100 000 zł wartości kontraktu. Najlepiej taką kaucję ulokować na lokacie bankowej, żeby nie traciła wartości. Jednakże przy zwrocie kaucji należy również zwrócić wykonawcy odsetki od ulokowanych środków. Ponadto, jeżeli fakturowanie jest cykliczne na podstawie harmonogramu robót (np. comiesięczne), należy dodatkowo zatrzymywać z każdej faktury następne 5 % do dnia odbioru końcowego robót. Po wykonaniu odbioru z wynikiem pozytywnym te 5 % należy uwolnić i wypłacić wykonawcy. Jak będziesz podpisywał następny kontrakt, to skontaktuj się proszę ze mną przez to forum, względnie na priv. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś