katrzynka1
03.07.09, 22:47
Witam ponownie:) Mam nadzieję,że i tym razem ktoś mi pomoże:)
PROBLEM PIERWSZY-mamy z dwóch stron wejście na podwórko.Od strony ulicy oraz od strony bloków.Od strony bloków brama jest zamykana na kłódę.Założona przez administratora gminy/wtedy nie było jeszcze WM/
daliśmy jeden klucz.Kto chciał,ten dorobił na swój koszt.
Ostatnio "zgubiła"się kłódka.Założyliśmy szyfrową aby właściciele oraz gminni najemcy nie ponosili kosztów dorabiania kluczy.Jednak szyfr jest udostępniany osobom trzecim-wchodzą śmiecą,podrzucają śmieci.
Poinformowałam mieszkańców iż od poniedziałku zmieniamy szyf a w przypadku ponownego podawania szyfru osobom postronnym,założymy kłódke na klucz i bezpłatnie dostaną go tylko właściciele.
WG naszej księgowej /zajmuje się księgowością WM od początków powstawania WM:)/ my jako Zarząd musimy na koszt wspólnoty dorobić klucze wszystkim..Jest 22 lokali gminnych i 3 wykupione.Koszt dorobienia wysoki..
PYTANIE PIERWSZE-faktycznie MUSIMY dorobić klucze wszystkim??
PROBLEM DRUGI-istnieją wspólne wc,korzystają z niego tylko najemcy lokali socjalnych.W inwentaryzacji do każdego lokalu socjalnego jest dopisany metraż wspólnego wc.Gmina i ich administrator twierdzą,że jest to część wspólna gdyż nie służy tylko jednej osobie.
WG mnie nie jest to część wspólna,czemu więc właściciele mają płacić za remont czegoś,co jest wliczone do innego lokalu.
PYTANIE DRUGIE-WC jest częścią wspólna w takim przypadku??
Wiem że możnaby uchwałą wyłączyć wspólne wc z części wspólnej ale 83% udziałów ma gmina.Nie zgodzą się na taką uchwałę..
PYTANIE TRZECIE-w akcie notakialnym właściciele mają zapis o pomieszczeniach przynależnych (komórki,piwnice) wliczone w wielkość udziałów.Czy te pomieszczenia są częścią wspólną?
Tyle pytań ponieważ wszysto wymaga remontu a wolałabym wiedzieć dokładnie czy są to części wspólne aby nie wydawać pieniędzy właścicieli (prywatnych) na utrzymanie czegoś,co powinna remontować gmina..