Dodaj do ulubionych

kłódka,WC i pom.przynależne

03.07.09, 22:47
Witam ponownie:) Mam nadzieję,że i tym razem ktoś mi pomoże:)

PROBLEM PIERWSZY-mamy z dwóch stron wejście na podwórko.Od strony ulicy oraz od strony bloków.Od strony bloków brama jest zamykana na kłódę.Założona przez administratora gminy/wtedy nie było jeszcze WM/
daliśmy jeden klucz.Kto chciał,ten dorobił na swój koszt.
Ostatnio "zgubiła"się kłódka.Założyliśmy szyfrową aby właściciele oraz gminni najemcy nie ponosili kosztów dorabiania kluczy.Jednak szyfr jest udostępniany osobom trzecim-wchodzą śmiecą,podrzucają śmieci.
Poinformowałam mieszkańców iż od poniedziałku zmieniamy szyf a w przypadku ponownego podawania szyfru osobom postronnym,założymy kłódke na klucz i bezpłatnie dostaną go tylko właściciele.
WG naszej księgowej /zajmuje się księgowością WM od początków powstawania WM:)/ my jako Zarząd musimy na koszt wspólnoty dorobić klucze wszystkim..Jest 22 lokali gminnych i 3 wykupione.Koszt dorobienia wysoki..
PYTANIE PIERWSZE-faktycznie MUSIMY dorobić klucze wszystkim??

PROBLEM DRUGI-istnieją wspólne wc,korzystają z niego tylko najemcy lokali socjalnych.W inwentaryzacji do każdego lokalu socjalnego jest dopisany metraż wspólnego wc.Gmina i ich administrator twierdzą,że jest to część wspólna gdyż nie służy tylko jednej osobie.
WG mnie nie jest to część wspólna,czemu więc właściciele mają płacić za remont czegoś,co jest wliczone do innego lokalu.
PYTANIE DRUGIE-WC jest częścią wspólna w takim przypadku??
Wiem że możnaby uchwałą wyłączyć wspólne wc z części wspólnej ale 83% udziałów ma gmina.Nie zgodzą się na taką uchwałę..

PYTANIE TRZECIE-w akcie notakialnym właściciele mają zapis o pomieszczeniach przynależnych (komórki,piwnice) wliczone w wielkość udziałów.Czy te pomieszczenia są częścią wspólną?

Tyle pytań ponieważ wszysto wymaga remontu a wolałabym wiedzieć dokładnie czy są to części wspólne aby nie wydawać pieniędzy właścicieli (prywatnych) na utrzymanie czegoś,co powinna remontować gmina..
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: kłódka,WC i pom.przynależne 04.07.09, 06:09

czy Z każdym wyodrębnionym lokalem związany jest udział w nieruchomości wspólnej

TAK.

> Gmina i ich administrator twierdzą,że jest to część wspólna gdyż
      > nie służy tylko jednej osobie.
      > WG mnie nie jest to część wspólna,czemu więc właściciele mają płacić za remont
      > czegoś,co jest wliczone do innego lokalu.

I tu masz racje. to jest własnością gminy , która wynajmuje to najemcom swoich lokali.
      Czy inni właściciele innych lokali tez z tego korzystają? Czy te wychodki są do wyłącznej dyspozycji najemców?

> PYTANIE TRZECIE-w akcie notakialnym właściciele mają zapis o pomieszczeniach pr
      > zynależnych (komórki,piwnice) wliczone w wielkość udziałów.
      > Czy te pomieszczenia są częścią wspólną?

NIE. to jest własność tychże osób. Koszty z bieżącym utrzymaniem należy do nich.

----------------------------------------------------------------
      Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
      www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/
      • katrzynka1 Re: kłódka,WC i pom.przynależne 04.07.09, 10:24
        > I tu masz racje. to jest własnością gminy , która wynajmuje to najemcom swoich
        > lokali.
        > Czy inni właściciele innych lokali tez z tego korzystają? Czy te wychodk
        > i są do wyłącznej dyspozycji najemców?
        >

Dostęp do WC mają tylko najemcy gminni lokalów socjalnych.
        Więc z radcą prawnym iść do gminy czy jest jakiś zapis prawny na który mogę się powołać iż nie jest to część wspólna??

> > PYTANIE TRZECIE-w akcie notakialnym właściciele mają zapis o pomieszcz
        > eniach pr
        > > zynależnych (komórki,piwnice) wliczone w wielkość udziałów.
        > > Czy te pomieszczenia są częścią wspólną?

>
        > NIE. to jest własność tychże osób. Koszty z bieżącym utrzymaniem należy
        > do nich.

Więc naprawę dachu nie można pokryć z funduszu remontowego?
        • xxxll Re: kłódka,WC i pom.przynależne 04.07.09, 10:51

> > > PYTANIE TRZECIE-w akcie notarialnym właściciele mają zapis o pomieszczeniach
          > > > przynależnych (komórki,piwnice) wliczone w wielkość udziałów.
          > > > Czy te pomieszczenia są częścią wspólną?

> >
          > > NIE. to jest własność tychże osób. Koszty z bieżącym utrzymaniem należy do nich.
          >
          > Więc naprawę dachu nie można pokryć z funduszu remontowego?

co to znowu za Dach? nad budynkiem mieszkalnym czy te komórki to odrębne budynki tak jak te latryny?

Póki walczę, to zwyciężam - Obywatel RP
          Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
          • katrzynka1 Re: kłódka,WC i pom.przynależne 04.07.09, 11:51
            Komórki są odrębnym,piętrowym budynkiem,stojącym na podwórku.Dach od dawna wymaga całkowitej wymianie.
            WC jest pomieszczeniem w budynku,kiedyś zamykanym ale drzwi dawno najemcy socjalni zdjęli.Praktycznie każdy może tam wejść.Jednak nikt z sąsiadów nie wchodzi-wiadomo czemu;)
            Chyba teraz dobrze opisałam sytuację.
            Zarządzamy sami gdyż licenconowani z naszej okolicy nie cieszą się dobrą opinią.Kilka spraw w prokuraturze..
            • xxxll Re: kłódka,WC i pom.przynależne 04.07.09, 13:26

katrzynka1 napisała:

> Komórki są odrębnym,piętrowym budynkiem,stojącym na podwórku.

Dach nie jest nieruchomością wspólną, każdy utrzymuje nad swoją komórką.
              Oczywiście właściciele tych komórek mogą się dogadać i naprawić go za jednym
              zamachem, a koszty pokryć z tzw zrzutki do czapki

> WC jest pomieszczeniem w budynku,kiedyś zamykanym ale drzwi dawno
              najemcy socjalni zdjęli.
              > Praktycznie każdy może tam wejść. Jednak nikt z sąsiadów nie wchodzi- wiadomo
              czemu;)

Latryna, kibelek należy do nieruchomości wspólnej. Bo jest usytuowany na części
              nieruchomości (półpiętrze klatki schodowej) i służy ogółowi właścicieli lokali.
              :> Korzystanie tu nie ma znaczeni, On służy ogółowi właścicieli.

Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla
              osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
              • katrzynka1 Re: kłódka,WC i pom.przynależne 04.07.09, 13:39
                Nie rozumiem..
                Skoro metraż wspólnego WC został podzielony i dopisany do metrażu lokali socjalnych więc jednak jest częścią wspólną??
                Z poprzedniej wypowiedzi zrozumiałam że wc NIE JEST częścią wspólną a teraz odpowiedz iż jest..> Latryna, kibelek należy do nieruchomości wspólnej. Bo jest usytuowany na części
                > nieruchomości (półpiętrze klatki schodowej) i służy ogółowi właścicieli lokali.
                >
                > :> Korzystanie tu nie ma znaczeni, On służy ogółowi właścicieli.

Więc jeśli teoretycznie udostępnię swoje mieszkanie ogółowi ale praktycznie nie będą z niego korzystać więć wszystkie naprawy,remonty itd. mieszkania mogę pokrywać ze środków WM;)???
                • xxxll Re: kłódka,WC i pom.przynależne 05.07.09, 06:05
                  katrzynka1 napisała:

> Nie rozumiem..
                  > Skoro metraż wspólnego WC został podzielony i dopisany do metrażu
                  > lokali socjalnych więc jednak jest częścią wspólną??

Kobieto mieszasz równo. Raz coś jest, raz coś nie jest.... Zdecyduj się wreszcie ...albo... rybka albo pip... :D

Nigdzie do tej pory nie pisałaś, że kibel jest metrażowo przypisany do 22 lokali socjalnych, tylko że oni korzystają z niego, a to jest jednak różnica.

Jeżeli kibel jest przypisany metrażowo do poszczególnych lokali (22 lokali - jeden kibel!!!) to nie jest to nieruchomość wspólna

> Więc jeśli teoretycznie udostępnię swoje mieszkanie ogółowi ale praktycznie nie
                  > będą z niego korzystać więć wszystkie naprawy,remonty itd.
                  > mieszkania mogę pokrywać ze środków WM;)???

Tu już przesadziłaś i zaczynasz mędrkować ... dobrej zabawy w puszczaniu ludzi w kanał....WC...:>

• katrzynka1 Re: kłódka,WC i pom.przynależne 04.07.09, 22:52
      Proszę o odpowiedzi chyba że nikt nie wie jak w świetle uowl odpowiedziec na nie..
      Odpowiedzi xxxll nie wyjaśniły sprawy..bardziej jestem zdezorientowana..
      • xxxll Re: kłódka,WC i pom.przynależne 05.07.09, 06:20
        katrzynka1 napisała:

> Proszę o odpowiedzi chyba że nikt nie wie jak w świetle uowl odpowiedziec na nie..
        > Odpowiedzi xxxll nie wyjaśniły sprawy..bardziej jestem zdezorientowana..

> PROBLEM DRUGI-istnieją wspólne wc,korzystają z niego tylko
        > najemcy lokali socjalnych. W inwentaryzacji do każdego lokalu
        > socjalnego jest dopisany metraż wspólnego wc.

pomieszczenia wc nie stanowią nieruchomości wspólnej

> PYTANIE TRZECIE-w akcie notakialnym właściciele mają zapis o
        > pomieszczeniach przynależnych (komórki,piwnice) wliczone w
        > wielkość udziałów.Czy te pomieszczenia są częścią wspólną?

pomieszczenia przynależne (komórki,piwnice) nie stanowią nieruchomości wspólnej

> PROBLEM PIERWSZY - Poinformowałam mieszkańców iż od poniedziałku
        > zmieniamy szyf a w przypadku ponownego podawania szyfru osobom
        > postronnym,założymy kłódke na klucz i bezpłatnie dostaną go tylko
        > właściciele.

> WG naszej księgowej /zajmuje się księgowością WM od początków
        > powstawania WMsmile/ my jako Zarząd musimy na koszt wspólnoty
        > dorobić klucze wszystkim..Jest 22 lokali gminnych i 3
        > wykupione.Koszt dorobienia wysoki..

klucze powinni dostać tylko właściciele, a ci powinni dorobić swoim domownikom . Próby ograniczenia korzystania z terenu przez osoby uprawnione to jest jak walka z wiatrakami ...

-Póki walczę, to zwyciężam - obywatel RP
        • katrzynka1 Re: kłódka,WC i pom.przynależne 05.07.09, 10:18
          Dziękuję:)
          Teraz odpowiedzi są jasne i konkretne:)
          A może jakieś akty prawne potwierdzające odpowiedzi??
          • xxxll Re: kłódka,WC i pom.przynależne 05.07.09, 10:41

Art. 3. ustawy o własności lokali

1. W razie wyodrębnienia własności lokali właścicielowi lokalu przysługuje udział w nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością lokali. Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej, dopóki trwa odrębna własność lokali.

2. Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.

3. Udział właściciela lokalu wyodrębnionego w nieruchomości wspólnej odpowiada stosunkowi powierzchni użytkowej lokalu wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami
            do nich przynależnymi. Udział właściciela samodzielnych lokali
            niewyodrębnionych w nieruchomości wspólnej odpowiada stosunkowi powierzchni użytkowej tych lokali wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami do nich przynależnymi.

4. Do wyznaczenia stosunku, o którym mowa w ust. 3, niezbędne jest określenie, oddzielnie dla każdego samodzielnego lokalu, jego powierzchni użytkowej wraz z powierzchnią pomieszczeń do niego przynależnych.

5. Jeżeli nieruchomość, z której wyodrębnia się własność lokali, stanowi grunt zabudowany kilkoma budynkami, udział właściciela lokalu wyodrębnionego w nieruchomości wspólnej odpowiada stosunkowi powierzchni użytkowej lokalu wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami do nich przynależnymi.

6. W wypadku gdy na podstawie jednej czynności prawnej dokonanej przez właściciela lub przez wszystkich współwłaścicieli nieruchomości następuje wyodrębnienie wszystkich lokali, wysokość udziałów, o których mowa w ust. 1, określają odpowiednio w umowie właściciel lub współwłaściciele.

7. W budynkach, w których nastąpiło wyodrębnienie własności co najmniej jednego lokalu i ustalenie wysokości udziałów w nieruchomości wspólnej bez uwzględnienia powierzchni pomieszczeń przynależnych lub w sposób inny niż określony w ust. 3, a przy wyodrębnianiu kolejnych lokali ustalano wysokość udziałów w nieruchomości wspólnej w taki sam sposób, do czasu wyodrębnienia
            ostatniego lokalu stosuje się zasady obliczania udziału w nieruchomości wspólnej takie, jak przy wyodrębnieniu pierwszego lokalu. Przepisu zdania poprzedzającego nie stosuje się, jeżeli wszyscy właściciele lokali wyodrębnionych i dotychczasowy właściciel nieruchomości dokonają w umowie nowego ustalenia
            wysokości udziałów w nieruchomości wspólnej.

A może mały konkursik test ze znajomości ustawy o własności lokali

-Póki walczę, to zwyciężam - obywatel RP
            • jaqbek2 Re: kłódka,WC i pom.przynależne 05.07.09, 10:58
              Wow!!! Zdobyłem 21/22 punkty !!! Tylko w 3-cim, odnośnie pomieszczeń
              przynależnych miałem wątpliwość i zaznaczyłem źle. A jak wasze wyniki?
              • xxxll - A jak wasze wyniki testu? 05.07.09, 11:23
                Mnie przesłano taki komunikat:

Gratulujemy ukończenia testu pod tytułem Test z ustawy o własności lokali.
                Zdobyłeś 22 spośród 22 możliwych punktów.

- Póki walczę, to zwyciężam - obywatel RP
                • katrzynka1 Re: - A jak wasze wyniki testu? 05.07.09, 13:58
                  wynik 20 na 22..jak na członka zarządu od lutego chyba niezle;)?
                  • czajnik5 Re: - A jak wasze wyniki testu? 05.07.09, 14:40
                    katrzynka1 napisała:

> wynik 20 na 22..jak na członka zarządu od lutego chyba niezle;)?

Wynik 28 na 22. Co powiecie na to?
                    Czy może być ktoś lepszy ode mnie?
                    • katrzynka1 Re: - A jak wasze wyniki testu? 05.07.09, 14:46
                      Teoria,teorią lecz gorzej że praktyki brak i doświadczenia.
                      Teoretycznie mogę zrobić samolot,praktycznie-NIGDY W ŻYCIU:D
                      • czajnik5 Samolot, to bułka z masłem 05.07.09, 15:55
                        katrzynka1 napisała:

> Teoria,teorią lecz gorzej że praktyki brak i doświadczenia.
                        > Teoretycznie mogę zrobić samolot,praktycznie-NIGDY W ŻYCIU:D

:).

Zrobienie samolotu, to bułka z masłem w porównaniu do zarządzania wspólnotami
                        mieszkaniowymi na gruncie uowl, kc i innych przepisów prawa krajowego.
                    • xxxll Re: - A jak wasze wyniki testu? 05.07.09, 19:39

zajnik5 napisał:

> katrzynka1 napisała:
                      >
                      > > wynik 20 na 22..jak na członka zarządu od lutego chyba niezle;)?
                      >
                      > Wynik 28 na 22. Co powiecie na to?
                      > Czy może być ktoś lepszy ode mnie?
                      >

No, Jonasz... z TWA...bo tylko tam jest to możliwe... ale Z techniczno...wszystko jest możliwe.:D

• gaga5115 Re: - A jak wasze wyniki testu? 05.07.09, 21:43
                        powiedzcie mi na czym polega ,ta subtelna różnica
                        do końca kwartału,a do 31 marca br,bo pewnie ma to jakieś znaczenie?
                        • xxxll Re: - A jak wasze wyniki testu? 06.07.09, 06:00
                          gaga5115 napisała:

> powiedzcie mi na czym polega ,ta subtelna różnica
                          > do końca kwartału, a do 31 marca br,bo pewnie ma to jakieś znaczenie?

bo chodzi o zapis literalny, a nie o logiczne...

art. 32 Ustawy o własności lokali

1. Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, jest obowiązany:
                          1) dokonywać rozliczeń przez rachunek bankowy,
                          2) składać właścicielom lokali roczne sprawozdanie ze swojej działalności,
                          3) zwoływać zebranie ogółu właścicieli co najmniej raz w roku, nie później niż w pierwszym kwartale każdego roku.

-Póki walczę , to zwyciężam - ob. RP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka