kaneel 09.06.04, 15:34 witam, mam pytanie: moj szeciomiesieczny pers cameo od jakiegos tygonia ma bardzo mokry nos,nad noskiem siersc tez jest mokra,prosze o podpowiedz co to moze byc,jaka jest przycvzyna i co mam zrobic... pozdrawiam kaneel Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jul-kot Re: mokry nos u persa 15.06.04, 17:03 Witaj! U persów z mocno spłaszczonym pyszczkiem zwykle tak jest, nosek jest zwilżany łzami, które opłukują oczy. Normalnie te łzy przepływają przez kanaliki łzowe do nosa i są przez kota wykichiwane. U persów te kanaliki są czasem niedrożne i łzy wypływają na zewnątrz. Musisz kotu dosyć często przemywać okolice oczu i nosa i usuwać ewentualne spioszki, ja to robię chusteczkami jednorazowymi zwilżonymi ciepłą wodą. Czasem pomaga masowanie skóry pod oczami, wtedy kanaliki udrażniają się. Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaneel Re: mokry nos u persa 18.06.04, 16:54 czesc dzieki za odpowiedz ale niestety,to nie o oczka chodzi,z nimi jest wszystko w porzadku.Murzyn nie jest 100% persem,wszytko ma idealne z wyjatkiem splaszczonego pyszczka.Od jakiegos czasu ma mokra siersc nad nosem i wlasnie to mnie niepokoi.W przyszlym tygodniu wybieramy sie do weterynarza wiec wszystko bedzie jasne. paparazzi kaneel Odpowiedz Link Zgłoś