Dodaj do ulubionych

RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW!

29.09.04, 12:32
Już najwyższy czas zabrać się za robienie zapasów dla naszych milusińskich. A
jest w czym wybierać; żółędzie, szyszki, orzechy, jarzębina,czarny bez,głóg,
dzika róża, tarnina, kukurydza...
Namawiam wszystkich, bo to frajda wybrać się na długą wyprawę ( taka piękna
jesień! ) w poszukiwaniu przysmaków, a jaka radość w zimie( dla nas i ptaków
oczywiście ), gdy w karmniku oprócz tradycyjnej słoniny zagoszczą prawdziwe
przysmaki. Można się wówczas spodziewać dużo różnorodnego ptactwa.
U mnie spiżarnia już prawie pełna; żółędzie, głóg, róża, tarnina... Muszę
tylko jeszcze zakupić dużo kukurydzy i słonecznika ( dla moich ptaków
wyłącznie łuskany!!!).
Jeszcze raz gorąco namawiam!
Obserwuj wątek
    • lablafox Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 30.09.04, 20:40
      Ojciec zrobił mi już karmik dla ptaków.
      Gdy tylko z balkonu zdejmę pelargonie zaraz go powieszę .
      Dla kogo zbierasz żołędzie?
      Co robisz z szyszkami i dla kogo je przygotowujesz?
      Jaki ptak jada kukurydzę?
      Oczywiście oprócz srok , które jedzą wszystko.
      • cereusfoto Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 01.10.04, 09:57
        Witam,
        Na karmnik to może jeszcze za wcześnie - ptaki właśnie na jesień mają najwięcej
        pożywienia. Gdy przyjdą pierwsze przymrozki ( niekoniecznie pierwszy śnieg )
        wówczas dobrze jest mieć już gotową ptasią stołówkę.
        - Żołędzie - głównie sójki ( już teraz wyjadły mi z moich dębów prawie
        wszystkie, i gdybym nie pozbierała trochę z mojego ogrodu, to pewnie burczałoby
        im w brzuchach w zimie.
        - Szyszki - dzięcioły, a może skuszą się też grubodzioby? ( na co bardzo liczę )
        - Kukurydza - sójki, ale i inne ziarnojady , myślę, że kosy i dzięcioły nie
        pogardzą kukurydzą.
        Wszystko okaże się "w praniu" - jak zaczną przylatywać do karmników, to nie
        omieszkam poinformować na forum.
        Pozdrawiam
        • lablafox Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 01.10.04, 10:23
          Karmik zrobiony , to nie znaczy zawieszony.
          Sójek to u mnie nie ma , grubosza tez nie . Miałam stado swoich wron zimowych,
          moje sroki i moje sikorki.
          Przeprowadziłam się i to będzie 1 zima bez tych wszystkich moich ptaszków .
          Tęsknię za nimi.
    • cereusfoto Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 05.10.05, 07:46
      Podciągam wątek do góry, bo teraz jest najlepszy czas na robienie zapasów dla
      ptaków .
      • niemed Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 05.10.05, 09:54
        Cereusfoto, mam pytania:
        - dla kogo: jarzębina, czarny bez,głóg,
        dzika róża, tarnina,..., w ubiegłym roku zrobiłem zapas głogu i kaliny, ale
        nikt tego nie tknął z mojego karmnika?
        - mieszkam na przedmieściu i jest wokół sosnowy las, czy zbierać szyszki dla
        sójek?
        Pozdrowienia
        Wojtek
        • dorota751 A ja tak sobie myślę: po co to zbierać? 29.11.05, 10:04
          Przecież zabieramy z lasu jedzenie którego one tam będą szukały? Ty pujdziesz
          lasu i zbierzesz owoce dzikiej róży, a takie ptaszysko przyleci właśnie do tego
          krzaka w lesie i co? Nic nie znajdzie!
          • cereusfoto Re: A ja tak sobie myślę: po co to zbierać? 29.11.05, 13:06
            Nie przesadzajmy! Przecież nie zbieram WSZYSTKICH owoców. Jak uzbieram z 2 - 3
            kg. to wszystko. Poza tym zbieram tylko tam, gdzie jest wystarczająca ilość
            owoców. Różę i głóg zbieram np. w takim miejscu, gdzie nic innego nie rośnie -
            jest tam chyba ze 30 hektarów tego dobrodziejstwa! A więc te 2-3 kg to nic -
            żaden ptak nie zauważy, że mu trochę podprowadzę dla jego kumpli!
          • mika117 Re: A ja tak sobie myślę: po co to zbierać? 29.11.05, 19:52
            Faktycznie ptaki szukają pożywienia blisko ludzich siedzib,ponieważ w naturalnym środowisku mają go za mało. Szczególnie pod koniec zimy. Wtedy każdy owoc czy nasionko jest na wagę złota. Dlatego nawołuje się do pozostawiania krzewów na miedzach, wiele z nich jest schronieniem i restauracją dla ptaków. Tak samo niższe piętra lasu.
            Dokarmiam ptaki, gdy w poszukiwaniu jedzenia, którego najwidocznej brak w pobliskim parku, przylecą w pobliże ludzi.
            Daję im to czego zazwyczaj o tej porze roku nie znajdą np. ziarna słonecznika. Kanar, proso, konopie, tzw. mieszanka zbóż, smalec i słonina to pokarm, do którego mają dostęp dodatkowo. Nie został on tylko przemieszczony z jednego miejsca do drugiego.

pozdrawiam
            Joanna
            • cereusfoto Re: A ja tak sobie myślę: po co to zbierać? 07.09.06, 11:51
              W tym roku nieco wczesniej przypominam o robieniu zapasów dla ptaszków....
    • kalinaz5 Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 07.09.06, 19:50
      A jak przygotowujesz te zapasy?Chyba trzeba suszyć.
      • cereusfoto Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 08.09.06, 08:25
        Tak - owoce ( głóg, róża, jarzębina ) suszę w suszarce ( takiej specjalnej do
        owoców i grzybów )a potem daję do papierowych toreb. Wówczas nie ma obawy, że
        zapleśnieją.
        • duszkan Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 10.09.06, 23:03
          Czy owoce kaliny czerwonej nadają sie do żywienia ptaków ?. Wokól mojego
          miejsca zamieszkania jest dość dużo krzaków kaliny. W tej chwili obsypane
          pięknymi, dużymi, czerwonymi owocami. Jeśli ptaki jadają owoce kaliny chętnie
          pozbieram i ususzę na zimę.
    • caysee Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 10.09.06, 22:50
      Fajny watek, bo wlasnie weszlam zeby sie zapytac jakie jedzenie gromadzic dla
      ptakow na zime! smile
      Tak sie tylko zastanawiam, czy to ma sens w moim przypadku. Mieszkam w domu
      wielorodzinnym na przedmiesciach, mam tu duzo ptakow, jednak nie mam mozliwosci
      wywiesic karmnika gdzie indziej niz poza balkonem. Balkon jest wsuniety w
      budynek, a nie wystaje z domu. Myslicie, ze przyleca? Poki co raz jedyny
      widzialam na balkonie sikorke, co dobrze rokuje. Ale czy sojki albo inne wieksze
      ptaki przyjda? (mam ich tu sporosmile
      • cereusfoto Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 11.09.06, 19:56
        Dwa lata temy, gdy mieszkałam w bloku - wywieszałam za oknem tłuszcz, słoninę,
        ziarno ( nie miałam balkonu tylko wieszak na pranie zaadaptowany na karmnik! )
        i przylatywały: kowaliki, dzięcioły, sroka, wróble, sikorki - bogatki i modre,
        a na wiosnę szpaki. Nie martw się z pewnością przylecą.
        Co do owoców kaliny to są pożywieniem dla 22 gatunków ptaków ( min. piegża,
        pokrzewka cierniówka, sroka, muchołówka szara ). Tak więc radziłabym raczej
        akurat kalinę pozostawić dla ptaków w parku, ogrodzie, bo małe
        prawdopodobieństwo,że akurat te przylecą na balkon. A o zimowym dokarmianiu
        jeszcze będziemy pisać.
      • marfu2 Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 14.11.06, 18:17
        Przyleca na pewno - ja na balkonie mialem zeszlej zimy 14 gatunkow w karmniku!!

Przy okazji smile Zareklamuje druga edycje Karmnikowej Ligi - czyli
        wspolzawodnictwa, dotyczacego liczby gatunkow ptakow w karmniku. Moze ktos z
        Forumowiczow zechce sie przylaczyc do zabawy?

www.bocian.org.pl/bocian/index/Dokarmianie-ptakow/Karmnikowa-liga.html
        Przy okazji pare slow o dokarmnianiu ptakow:

www.bocian.org.pl/bocian/index/Dokarmianie-ptakow.html

=================================
        Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
    • kalinaz5 Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 12.09.06, 15:00
      Robiłam powidła i mam dużo śliwkowych pestek.Myślicie,że jakiś ptak da sobie z
      nimi radę?
      • cereusfoto Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 12.09.06, 17:49
        Jasne - gróbodzioby! Bez problemu rozłupują takie pestki - jednym słowem taka
        pestka to dla niego pestka. Jeśli masz ogród to jest szansa na gróbodzioby.
        Jeśli nie to wybierz się w zimie do parku.
        • aix.sponsa Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 21.09.06, 16:39
          Ja latem zbierałam pestki czereśni i suszyłam dla grubodziobów. W weekend może
          nazbieram jarzębiny, wysuszę i będę miała jedzonko dla moich "działkowych"
          sikorek - w tamtych okolicach jarzębina nie rośnie, a ptaszki lubią. Postaram
          się też o owocki dzikiej róży - w parku są wielkie zarośla różane.
          ;o) <:
          • cereusfoto Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 21.09.06, 19:29
            Sikorki nie będą jadły jarzębiny. Zostaw ją raczej dla kwiczołów, kosów oraz
            dzwońców.
            • aix.sponsa Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 24.09.06, 13:36
              Kosy też tam mieszkają. A z moich obserwacji wynika, że również dla sikor
              jarzębina jest przysmakiem.
              • tymulek Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 05.10.06, 10:34
                witam sie po raz pierwszy tutaj
                podoba mi sie koncepcja zbierania jadla, choc polowy nazw ptakow w ogole nie
                znam wiec i kompletnie nie rozroznie wink
                w parku obok "mojego" bloku stoi tablica z info kto zamieszkuje ow park stad
                wiem ze wiekszosc obcych mi ptakow nie wystepuje obok ...ale chyba zaczne
                zbierac

A przy okazji...czym karmi sie kaczki i labedzie zima?? bo ze nie chlebem to od
                lat krzycza z telewizora ale nigdy nie slyszalam by ktos powiedzial czym karmic
                sie powinno
                • gosiaewa Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 07.10.06, 21:07
                  Zbieram pestki ze śliwek dla ptaków na zimę. Dla grubodziobów. Czy kwas pruski
                  zawarty w miąższu pestek, nie jest dla ptaków szkodliwy ?
                  • cereusfoto Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 09.10.06, 07:51
                    Popełniasz typowy błąd w rozumowaniu. Myślisz kategoriami ludzkimi. Pamiętaj,
                    że dla większości zwierząt, to co dla ludzi jest szkodliwe dla nich jest
                    przysmakiem. Tak ma się np. sprawa w przypadku grzybów. Trujące dla ludzi
                    grzyby są pożywieniem dla zwierzyny leśnej. Bez obawy zatem. Grubodzioby zawsze
                    chętnie jadły pestki i pewnie już tak pozostanie bez względu co w nich siedzi.
                    Pozdrawiam.
                    • gosiaewa Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 09.10.06, 21:29
                      Ptaki karmie już od dawna, ale pestkami sliwek bedę karmiła pierwszy raz i stąd
                      moja watpliwość.
                      Za odpowiedż dziękuje smile
                      • wobo1704 Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 10.11.06, 10:37
                        Czy na pewna ma sens zrywanie jarzębiny? Przecież jarzębina wisi na drzewach
                        przez całą zimę - ptaki mogą sobie same zerwać.

A słonecznika (łuskanego) w W-wie nie mogę znależć.
                        • gdl4519 Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 21.11.06, 21:44
                          Ja mieszkam w Gdańsku,ale myślę,że te same firmy w każdym mieście maja takie
                          same produkty.
                          Słonecznik łuskany kupuję w Makro,bo tam jest najtańszy i w większych
                          opakowaniach.W małych 200g jest w Biedronce-też niedrogi.
                          Cena jest ważna,bo u mnie tego słonecznika zjadają ponad 15 kg. Teraz nie daję
                          im samego,ale sporządzm mieszankę smalcu ze słonecznikiem i orzechami.Wlewam do
                          litrowych pojemników po lodach w środek wtapiam rosochatą gałązkę i wieszam na
                          balkonie w bloku. Od rana stołówka jest pełna sikorek.
                          • sylwia.g21 Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 22.11.06, 17:44
                            czy przylatują jeszcze inne, czy tylko sikorki..
                            też tak zrobię...
                            pozdrowienia
                            • cereusfoto Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 23.11.06, 07:33
                              Na takie jedzonko zwabisz min.: sikory, kowaliki, dzięcioły,sójki...
                            • gdl4519 Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 06.12.06, 22:14
                              Dopiero teraz odpisuję,bo nie miałam dostępu do komputera.
                              Na razie przylatuja tylko sikorki.W pobliżu i na osiedlu jest mało drzew i
                              dlatego jest mało innych ptaków. Wiosną,gdy leży śnieg przylatują jeszcze
                              dzwońce ,czyże i szczygły,ale pojedyncze sztuki.No oczywiście są jeszcze
                              wróble,ale duzo mniej niż kilka lat temu. Im sypię do karmnika
                              ziarna.Najchętniej jedzą niezdrową dla nich bułkę. Zauważyłam ,ze sikorki też
                              chętnie ją konsumują.
                              Jest też dużo kawek,gawronów i srok.One na balkon nie przylatują.
                              Dokarmiam je suchą karmą dla psów,myślę że im nie szkodzi.Mam zapas,bo wzięłam
                              ze schroniska psa i dostałam worek karmy w prezencie.
                              • cereusfoto Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 08.12.06, 07:42
                                Witaj
                                Zdecydowanie odradzam dokarmianie ptaków SZTUCZNĄ suchą karmą dla psów. Zawiera
                                ona mnóstwo konserwantów ( poczytaj na opakowaniu! ) i tym samym możesz
                                wyrządzić więcej szkody niż pożytku ptakom. Jest mnóstwo wspaniałych rzeczy,
                                którymi można dokarmiać ptaki bez obawy. Patrz wątki powyżej...
                          • cereusfoto Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 23.11.06, 07:32

> bo u mnie tego słonecznika zjadają ponad 15 kg<

Czy 15 kg to przez całą zimę? Bo jeśli tak to ... mało. U mnie idzie ze 2-3
                            razy więcej ( dokarmiam od XI do IV ).
                            • sylwia.g21 Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 23.11.06, 07:53
                              ale ja mieszkam w W-wie, w bloku...to chyba tylko sikorki..
                              • cereusfoto Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 27.11.06, 07:43
                                Nie tylko... jak mieszkałam w bloku dwa lata temu ( Kraków ), to przylatywały:
                                sikorki, kowaliki, dzięcioły, wróble, wiosną szpaki.
    • moineau1 Re: A CO DLA KAWEK, CO DLA KAWEK?! 23.11.06, 08:35
      Drodzy Forumowicze, podpowiedzcie proszę czym dokarmiać kawki. Nie chcę ich
      zapychać chlebem, mam wrażenie, że to niezbyt dobre dla nich... Słonecznik,
      kasze i inne tego typu pożywienie chyba jest za drobne dla nich (parę razy się
      zainteresowały i olały kompletnie. Sikorki wyczyściły). Czytałam, że kasza
      gryczana może być dobra ale na mrozie zamarza w kamyczki i to chyba też
      niedobrze żeby się tym napychały...już nie wiem.Żal mi ich jak jest dużo
      śniegu, maleństwa (wróble, sikory, itp.) dokarmiam z sukcesem ale nie wiem jak
      dogodzić kawencjom...
      • cereusfoto Re: A CO DLA KAWEK, CO DLA KAWEK?! 23.11.06, 19:07
        Hmmm, wg moich obserwacji - kawki jedzą dosłownie wszystko. Najlepiej jednak
        dać im kawałki tłuszczu z nasionami w środku ( ale jakimiś tańszymi są takie
        mieszanki dla ptaków na placach po ok. 2 zł. / 1 kg ) - wymieszaj ze stopionym
        smalcem lub słoniną ( z nią jest więcej roboty - lepiej roztopić smalec ) i
        wylej do pojemników np. po margarynie.
    • cereusfoto Re: RÓBMY ZAPASY NA ZIMĘ DLA PTAKÓW! 06.10.07, 19:52
      Jak co roku podciągam wątek do góry. Zachęcam wszystkich do robienia
      dla ptaków zapasów zimowych. U mnie już leży zebranych 6,5 kg
      żołędzi dla sójki.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka