arturrro27
20.12.12, 21:15
Witajcie.
Przybywam tu do Was dzisiaj z prośbą o pomoc w wyborze rasy Pieska bądź Suczki.
Opiszę nieco siebie i moje możliwości, coby było łatwiej ;-)
Mam 27 lat.
Jestem w trakcie diagnozowania choroby. Wszystko wskazuje na nielekką chorobę trzustki. Chorobę skracającą życie, jak i obnizającą jego jakość. Najogólniej rzecz ujmując - jestem smutny, przybity i potrzebuję przyjaciela... Takiego na co dzień, tego najlepszego z najlepszych - potrzebuję Pieska ;-)
Mieszkam w niewielkim (35m2) mieszkaniu, pracuję "na swoim" - więc zwierzak jeździłby ze mną do pracy. W związku z tym byłby ze mną przez znaczną część dnia i nocy. Sam w domu zostawałby tylko w razie wieczornych wyjść itp. - generalnie nie dłużej niż kilka godzin tygodniowo.
W sytuacji gdybym musiał wyjechać gdzieś na dłużej - zostawiałbym go swoim rodzicom z którymi zresztą pracuję - piesek byłby więc u nich bądź w pracy w której bywał na codzień. Wydaje mi się, ze dla Pieska to pełen komfort ;-)
Spacery - mieszkam na blokowisku, więc kilkugodzinne spacery raczej odpadają, czasu na takowe też mieć nie będę. Raczej kilkunastominutowe spacerki, kilka razy dziennie. W czasie mojej pracy - piesek będzie mógł wychodzić na dwór kiedy będzie miał na to ochotę.
Chciałbym zakupić/przygarnąć Szczeniaka. Tak, żeby go wychować od małego.
Nie będę ukrywał - marzę o piesku, który będzie inteligentny, pocieszny i po prostu przyjacielski, pokorny.
Od zawsze wydawało mi się, że Labradory są właśnie takie - dlatego też pierwsza rasa o której pomyślałem to właśnie Labrador.
Ale czy poradzę sobie z jego wychowaniem w moich warunkach?
Nie mam doświadczenia w wychowywaniu pieska od Szczeniaka - będzie to mój debiut.
Czy przykładowo mały metraż mieszkania nie będzie tutaj problemem? Labradory małe nie są...
A może przychodzą Wam do głowy inne problemy?
Możliwości jest multum ;-)
Dlatego też zwracam się z gorącą prośbą do Was z pytaniem.
Jaka rasa Psa byłaby w moim przypadku odpowiednia? Tak, żeby Piesek był zadowolony ze swego Pieskiego życia u mojego boku ;-)
Ps. Przez 11 lat mieszkałem z Yorkiem - także ogólne pojęcie o posiadaniu psa mam jak najbardziej - nie mam tylko doświadczenia w kwestii wychowywania pieska od małego.
Z góry dziękuję!