pierozek_monika Re: Witajcie! 17.11.04, 13:03 cześć, masz wiadomość na @ ale już nieaktualną :) jak widzę Odpowiedz Link
polaquinha Re: Witajcie! 17.11.04, 13:26 Sorry,pospieszyło mi się:-) Fajnie,że trafiłam na to forum.Dzięki za przyjęcie mnie. Jestem osobiście kompletną fanką świnek morskich-każda z nich była i jest dla mnie nieustannym źródłem radości i inspiracji-przynajmniej dla mnie;-) Świnki morskie wymagają oczywiście ogromnej cierpliwości i mimo niewielkich rozmiarów mają ten swój rozumek i potrafią sie świetnie komunikować z uważnym opiekunem. Ok,ok-tak naprawdę,to chciałam bardzo prosić Was o poradę w zupełnie innej kwestii. Otóż od jakichś 2 tygodni mój mąż i ja zdecydowaliśmy się na adopcję szczeniaka- sunieczki.Od razu zaznaczę,że zdecydował impuls,wcześniej myśląc o adopcji psa (kiedyś w przyszłości) wchodził w grę jedynie psiak ze schroniska. Niestety sąsiadce oszczeniła "przypadkowo" się suczka.Sąsiadka podjęła decyzję o uśmierceniu małych.Kiedy tylko dowiedzieliśmy się o tym-postanowiliśmy oszczędzić choćby jedno.Problem jest taki,że maleńka została odebrana od matki w wieku 4 tygodni-za wcześnie -wiem,ale nie mieliśmy na to wpływu. Mieszkałam wcześniej w domu z dorosłym psem(należacym do teściowej)przez dwa lata i byłam totalnie zakochana w Bonnie.Niestety cała moja wiedza na temat psów tutaj się kończy. Dlatego zwracam się z pytaniem-czy to jest normalne,że Lelusia,będąc szczeniaczkiem, tak potwornie nas gryzie?! Wszyscy mamy łzy w oczach,bo mimo iż jest jeszcze maleńka(no nie taka maleńka-skundlony Golden Retriver) to zęby ma smocze!Wydaje się bardzo agresywna.I strasznie się domaga aby ją wpuścić do tego pokoju,który jest właśnie zamknięty! Jest mi bardzo smutno,bo chciałabym,żeby była szczęśliwa a ona ciągle popłakuje.Czuję się winna.Może to był błąd? Czy ja jestem potworem jakimś?:-( Proszę poradźcie mi coś! Odpowiedz Link
pierozek_monika Re: Witajcie! 17.11.04, 13:41 Przepraszam, ja odpowiem tylko na kilka pytań, chyba że znajdę póżniej czasu trochę. Po pierwsze gryzienie. To normalne, do 4,5 miesiąca tak będzie gryzła. Ale uczcie ją już, że jej gryzienie jest dla was bolesne, niech wie. Jak ugryzie, popiskujcie i kończcie zabawę. Po drugie proponuję też poczytać książki o wychowaniu psa. Jedną z książek proponuje venus22 - "jak rozmawiać z psem" inne dobre: prościutka w obsłudze, dobrze napisana książka Johna Fishera "Okiem psa" inna Jane Felding "Zapomniany język psów" jeszcze inna "Mój pies świadczy o mnie". Lektury to nie wszystko, tylko początek. Póki co, pozdrawiam Odpowiedz Link
haniaikot Re: Witajcie! 17.11.04, 13:48 Niestety wydaje mi się, że została zabrana za wcześnie od matki i proces socjalizacji się "pomerdał" czyli teraz wy jesteście rodzeństwem suczki , z którym ona się musi wyszaleć, czyli bawić w tzw."Franek duś go".Radzę potraktować szczeniaka jak normalna matka-suka , czyli jak jej się coś nie podoba to bierze szczeniaka " na kolanko i w tyłek klapsa ".Trzeba w takiej sytuacji, gdy was gryzie złapać za kark,normalnie i odstawić w inne miejsce , mówniąc podniesionym głosem " nie wolno lub fe", czyli zabawa jest zła i wy jej nie akceptujecie.Nie użalać się nad pieskiem, być konsekwentnym , ale kochającym.Inaczej pies wejdzie wam na głowę za parę tygodni i będzie dopiero "zabawa".Polecam dobre książki o psach.Pamiętajcie , że pies jest na drugim miejscu w stadzie ludzko-psim , to mądre istoty i potrafią kręcić ludzmi jak chcą.Powodzenia! Odpowiedz Link
polaquinha Re: Witajcie! 17.11.04, 13:56 Ojej,strasznie Wam dziękuję za Wasze odpowiedzi-tzn,że to gryzienie jest normalne! Mówiąc szczerze,to miałam opory przed " na kolanko i w tyłek klapsa ".Jak tak sobie o tym teraz myślę,to faktycznie wygląda to na zabawy z rodzeństwem-tym bardziej,że gruszeczka nie czuje przed nami większego respektu:-) Tytuły książek spisze i poszukam,bo nie chciałbym kupowaqć pierwszego lepszego kolorowego badziewia,które wpadnie mi w ręce mając pretensje do bycia "vademacum na wszystko". Dziękuję za radę i bardzo was pozdrawiam. Sama mogę jedynie(ale za to bardzo chętnie) służyć radą jeśli chodzi o świniaki:DD Odpowiedz Link
ramm.stein Re: Witajcie! 17.11.04, 14:44 Serdecznie Ci polecam "Zapomniany język psów" Jan Fennell. Jest także oczywiście o prowadzeniu szczeniąt. Moje przedmówczynie :)) miały rację - trzeba dac do zrozumienia szczeniakowi, że to boli i sobie tego nie życzysz. Ale lepiej podobno jest w takich momentach odchodzić, zostawiać szczeniaka samego, unikaj bicia, nawet symbolicznego - psy w stadzie tego nie robią... chociaż z drugiej strony, co możemy właściwie zrobić - ugryźć w kark? :)))) Odpowiedz Link
polaquinha Re: Już pomogło! 18.11.04, 10:25 Kurcze,poleciał mi palec na entera i wysyłam pustą wiadomość już drugi raz- przeprzaszam! Wczoraj nie mogłam odpowiedzieć więcej,bo kończę pracę o 16:-P Zastosowałam Wasze porady: Kiedy maleńka rzuciła się przywitać mnie i w kompletnej ekstazie zaczęła mnie kąsać,zaczełam skomleć(no przyznaję głupio się troszkę czułam ale czego się nie robi...:-)-mała pzrestała spojrzeła na mnie i zmieszała się!Po następnej próbie gryzienia, wzięłam ją delikatnie za to tę skórę na kaku i odsunełam ją ode mnie.No i tutaj pełen sukces-poczuła respekt i przestała gryźć!Co prawda sielanka nie trwała długo i mała nie długo to pamięta ale mam wrażenie,że jak łapie mnie za rękę to trochę delikatniej. Ok, jeszcze raz dziękuję:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link
pierozek_monika Re: Już pomogło! 18.11.04, 10:48 i będzie coraz lepiej, bo ona musi się nauczyć, że to was boli, i jak ma dostosować ścisk ząbków, żeby to była zabawa bez bólu. Ona poprostu nie wiedziała, że to was boli :) pozdrawiam Odpowiedz Link
haniaikot Re: Witajcie! 17.11.04, 14:51 W tyłek i klapsa to przenośnia ! Chodziło mi o podniesienie szczeniaka za skórę do góry !Mam nadzieję , że szczeniak dobrze je i bawi się psimi zabawkami,a nie waszymi butami bo to jest żródło zarazków , a on jest bez szczepień.Polecam książki amerykńskie tzn.przedruki.Mam w sklepie świniaczki ,bardzo fajne zwierzaki, tylko często chorują. Odpowiedz Link
polaquinha Re: Witajcie! 17.11.04, 15:56 A czy ja jej jeszcze większej kszywdy tym nie zrobię?-toć to mały warchlak! ;-) Chodziło mi o podniesienie szczeniaka za skórę do góry ! Buty natomiast wszystkie stoją na wysokich półkach-nie żeby nie próbowała tam się dostać:-D Mam w sklepie świniaczki ,bardzo fajne > zwierzaki, tylko często chorują. Faktycznie-często cierpią na choroby skóry.To skandal prawdziwy,żeby zwierzęta,które tyle wycierpiały w laboratoriach nie miały większej z tego korzyści-jak to mi jeden lekarz powiedział-"zwierzątko egzotyczne,nie wiadomo jak leczyć"! Pozdrawiam i b.dziękuję Odpowiedz Link
pierozek_monika Re: Witajcie! 17.11.04, 16:20 i bardzo dobrze z tymi butami, po co mają ją kusić :) lepiej żeby zajęcie obgryzania rzeczy się psu nie spodobało ;) Odpowiedz Link
polaquinha Re: Witajcie! 18.11.04, 10:29 > i bardzo dobrze z tymi butami, po co mają ją kusić :) lepiej żeby zajęcie > obgryzania rzeczy się psu nie spodobało ;) Też tak myślę :-DD Ale chyba nie da się-ulubione jej zajęcie-to podgryzanie wszystkiego! Chociaż ma zabawki to nic tak dobrze jej nie smakuje jak palma w doniczce. Odpowiedz Link
miss_dronio Re: Witajcie! 17.11.04, 15:02 Witaj:) Cieszę się bardzo, ze trafiła do nas specjalistka do świnek. Jestem pewna, ze Twoje doświadczenie nie raz sie przyda:) Co do pieska..... Otrzymałaś już wiel cennych rad a ja chciałam napisac tylko jedno:) Wszystko się ułoży - pies to wspaniały domownik! Odpowiedz Link
m.malone Re: Witajcie! 17.11.04, 15:27 Musi tylko dowiedzieć się, kto w gnieździe (domu) jest Alfą. Powodzenia i całuski w małyn zębaty pyszczek:)) MM Odpowiedz Link
comma Re: Witajcie! 17.11.04, 16:35 Warto tez kupic psince zabawki, bardzo fajne sa takie plecione warkocze z wlókien. Pies od razu czysci tym sobie zeby :-) Jest to bardzo przydatne narzedzie do tarmoszenia, szarpania i gryzienia. Musicie tez od poczatku dobrze karmic malenstwo, najlepiej diete uzgodnic z dobrym weterynarzem, zeby sie malutka prawidlowo rozwijala. Duze psy rosna w szczeniectwie bardzo szybko, wlasiciwe zywienie w tym okresie jest kluczowa sprawa dla ich pózniejszego stanu zdrowia. Pozdrawiam goraco i zycze powodzenia :-)))) Odpowiedz Link
polaquinha Re: Witajcie! 18.11.04, 10:42 comma napisała: > Warto tez kupic psince zabawki, bardzo fajne sa takie plecione warkocze z > wlókien. Pies od razu czysci tym sobie zeby :-) Jest to bardzo przydatne > narzedzie do tarmoszenia, szarpania i gryzienia. Poszukam tych plecinek choć przyznam,że w miejscowym zoologicznym tego nie maja.Póki co-ma piłeczki i zabawki plastikowe,małe gryzaki,domowej roboty kawałki tkaniny zawiązane na supeł itd. Musicie tez od poczatku dobrze > > karmic malenstwo, najlepiej diete uzgodnic z dobrym weterynarzem, zeby sie > malutka prawidlowo rozwijala. Duze psy rosna w szczeniectwie bardzo szybko, > wlasiciwe zywienie w tym okresie jest kluczowa sprawa dla ich pózniejszego > stanu zdrowia. Pozdrawiam goraco i zycze powodzenia :-)))) Je dużo ale staram się nie przekarmiać.Najchętniej wcina Pedigree Juniora. Ale wizyta u weterynarza w sprawie diety to faktycznie podstawa, bo obiło mi się o uszy,że jek się daje szczeniakom zbyt dużo białka w okresie wzrostu to może to prowadzić do zwyrydnień i przerostów masy ciała.Dobrze słyszałam? Również pozdrawiam! Odpowiedz Link
m.malone Re: Witajcie! 18.11.04, 11:30 Polaquinha: >obiło mi > się o uszy,że jek się daje szczeniakom zbyt dużo białka w okresie wzrostu to > może to prowadzić do zwyrydnień i przerostów masy ciała.Dobrze słyszałam? Dobrze słyszałaś. Przebiałczenie może być równie groźne jak niedobory (nie tylko przerost masy ciała; także - co jest groźniejsze - uszkodzenia narządów miąższowych). Dobry wet pomoże ustalić dietę stosowną do wieku (okresu rozwoju) i aktualnej masy ciała. Przepraszam, wygląda że się mądrzę, mam jednak za sobą ponad 25 lat opieki nad pieskami. I żaden nie zginął z powodu niewłaściwego odżywiania, braku opieki czy narażenia na choroby przenoszone przez kleszcze (np.babeszjozy). Co do zabawek - świetne są kawałki grubego sznura bawełnianego, mocno zawiązane na supły (nawet jeśli wygryzie pojedyncze nitki i zdarzy się jej połknąć, nie powinno zaszkodzić - oczywiście nie cały taki sznur:). Takie sznury nabywam w swojej lecznicy - mają sklepik z karmami różnego rodzaju i wszelakimi akcesoriami: smycze, obroże, szelki dla psów i kotów, a także zabawki dla zwierzątek. Czasem splatam i wiążę takie węzły sam. MM Odpowiedz Link
polaquinha Re: Witajcie! 18.11.04, 10:35 m.malone napisał: > Musi tylko dowiedzieć się, kto w gnieździe (domu) jest Alfą. Powodzenia i > całuski w małyn zębaty pyszczek:)) > MM Wziełam małą na poważną rozmowę i już ją oświeciłam w tym względzie;-) Pyszczek zębaty został ucałowany(z bolesnym dla mnie skutkiem:-) Odpowiedz Link
m.malone Re: Witajcie! 18.11.04, 11:07 Polaquinha: > Pyszczek zębaty został ucałowany(z bolesnym dla mnie skutkiem:-) Po prostu Cie ucałowała - nie z języczkiem, za to z ząbkami:))) Miałerm w domu trochę szczeniaczków (w sumie odchowałem ich siedem - w trzech miotach); co prawda były to maluchy (poniżej 10 kg jako dorosłe), ale zapewniam Cię, że ząbki mają nie mniej ostre niż Twoja sunia. Jedno "skonsumowało" 12 par moich kapci w ciągu pierwszego roku życia:D! Ale przecież karać fizycznie nie sposób. Już wiesz, że "skomlenie" pomaga - ja czasem stosowałem (i stosuję nadal) "warczenie" (mam głos raczej basowy) - też pomaga. Pozdrowienia i powodzenia:-) MM Odpowiedz Link
polaquinha Re: Witajcie! 18.11.04, 10:33 > Witaj:) > Cieszę się bardzo, ze trafiła do nas specjalistka do świnek. Jestem pewna, ze > Twoje doświadczenie nie raz sie przyda:) > Co do pieska..... > Otrzymałaś już wiel cennych rad a ja chciałam napisac tylko jedno:) Wszystko > się ułoży - pies to wspaniały domownik! Dziękuję za tak miłe powitanie! A co do specjalistki-to raczej pasjonatka:-D Tym wiem o tych małych uparciuchach -chętnie się podzielę! Co do małej-jedno jest pewne-nie nudzimy się!:-DD Odpowiedz Link
a_na Re: Witajcie! 18.11.04, 13:05 Nie będę zakładać nowego wątku...;-) Witam i dziekuję za przyjęcie na to miłe forum (bez różnistych "oszołomów") W domu mam sześć cocker spanieli,szczurkę, i myszoskoczkę ;-) A dawno temu były jeszcze świnki morskie (różne),myszka japońska,chomik syryjski,chomik dżungarski,koszatniki,myszy berberyjskie (cudne!),myszy kolczaste-kapitalne! (wyleciała mi z głowy nazwa...ach ta skleroza...) i myszki badylarki...no,to chyba wsztstko...a...jeszcze króliczki (ale do nich jakoś nie miałam szczęścia...) Odpowiedz Link
a_na Re: Witaj z gromadką! 18.11.04, 13:18 Dzięki ;-) miło mi dołączyć do grona zwierzo-miłośników ;-) Odpowiedz Link
comma Re: Witaj z gromadką! 18.11.04, 13:41 Witam, jestem pod wrażeniem mnogości i wielogatunkowości :-D Myszy kolczaste???? Odpowiedz Link
a_na Re: Witaj z gromadką! 18.11.04, 13:58 comma napisała: > Witam, jestem pod wrażeniem mnogości i wielogatunkowości :-D Myszy kolczaste??? Oj...ta mnogość gryzoniowatych to była kilka lat temu..... Myszy kolczaste (egipskie..o ile mnie pamięć nie zawodzi...) są piękne ;-) wyglądają jak skrzyżownie myszy z jeżem,są takie "pękate",mają kolor jasnobeżowy,dość duże czarne oczka i najprawdziwsze kolce!I nie mają mysiego zapachu...zresztą berberyjskie też nie (podobnie jak myszoskoczki). Odpowiedz Link
comma Niesamowite, oto mysz kolczasta!!!!!/OT 18.11.04, 14:03 www.zwierzak.com/index.php?s=vjufile&grkat=gryzonie_i_zajeczaki&artplik=06_mysz_kolczasta.html Odpowiedz Link
a_na Re: Niesamowite, oto mysz kolczasta!!!!!/OT 18.11.04, 14:11 ;-))) a ja sie zastanawiałam,gdzie tu znaleźć fotkę takiej myszy...;-) Odpowiedz Link