Dodaj do ulubionych

Pilna zmiana karmy

21.10.17, 00:53
Witam.
Mój kotek ma 5 lat od czasu kastracji ma jednak problemy z pęcherzem. Rok temu miał wyciskane ja ienie z pęcherza przez cewke moczową a w ostatnim tygodniu wylądował w lecznicy z wszytym cewnikiem. Miał tak zaczopowaną cewke moczową że jego przepełniony pęcherz mógł pęknąć. Lekarz zalecił zmiane karmy na hills c/d urinaly jednak po wydaniu majątku na leczenie nie mam funduszy aby kupować tak drogą karmę.. Stąd moje pytanie czy są jakieś zamienniki wyżej wymienionej karmy o takim samym składzie ale w niższej cenie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jul-kot Re: Pilna zmiana karmy 21.10.17, 13:05
      Koty, które mają tendencję do zatykania się powinny dostawać wyłącznie lub prawie wyłącznie mokrą karmę i mieć dużą miskę (np. 2 litry) czystej, często zmienianej wody do picia. Jeśli będziesz kotu dawać wyłącznie suchą karmę, nawet najbardziej urinary i najlepszej firmy, to znaczy najdroższą, kot będzie dalej się zatykał, jeśli nie będzie pił dużej ilości wody. Widać Twój kot pije za mało, skoro się zatyka. Sucha karma odciąga wodę z jelit i z całego organizmu przez co rośnie stężenie szkodliwych substancji przemiany materii we krwi, przy wzroście stężenia następuje ich krystalizacja i narastanie kryształów do coraz większych rozmiarów. Żeby przy suchej karmie prawidłowo funkcjonować, kot musiałby wypijać objętościowo pięć razy więcej wody niż zjedzonej karmy, wagowo to jest dziesięć razy więcej. Mało który kot jest w stanie tyle wypić, zwłaszcza jeśli dostaje wodę raz na jakiś czas w małym naczynku. Woda w małym naczyniu szybko się brudzi i namnażają się w niej bakterie z kociego pyszczka. Czystą wodę koty piją bardzo chętnie i problemów z zatykaniem nie ma.
      Dla pewności sama sprawdzaj wypełnienie pęcherza, napełniony pęcherz można wyczuć w górnej części brzuszka, jest wielkości średniego jabłka. Lekarz powinien Ci pokazać, jak to się robi.
      • izanowak2000 Re: Pilna zmiana karmy 21.10.17, 13:21
        Daję mu wodę w dwu litrowym naczyniu i ma ją wymienianą kilkanaście razy dziennie. Co do mokrej karmy.. Niestety ale nie chce jej jeść.. Próbowałam mu ją dawać ale ewentualnie zjadł parę kawałeczków i resztę zostawiał... Stąd moje pytanie czy są tańsze zamienniki karmy hills c/d urinaly.
    • jul-kot Re: Pilna zmiana karmy 21.10.17, 13:59
      No to pije za mało. Żadna sucha karma nie załatwi sprawy, bo produkty przemiany materii muszą powstawać, ważne jest ich stężenie poniżej granicy krystalizacji. Możesz próbować podawać karmę rozmoczoną wodą, tak zaleca np. firma RC. Ja daję kotom Animondę, jest dosyć tania, z tym że podstawą pożywienia jest karma mokra i mięso.
      Jeśli zostaniesz przy suchej karmie kot będzie dalej się zatykał, co spowoduje choroby pęcherza i nerek. Na pewnym etapie pozostaje tylko wyszycie (skrócenie cewki ile się da), ale nie jest to zabieg bezpieczny i czasem kończy się źle. Ja bym jednak próbował z karmą mokrą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka