Dodaj do ulubionych

Kocie drapanie!

12.01.05, 22:43
Moja kotka namolnie i uporczywie drapie meble w domu..Do tego stopnia ,że
musze ją zamykać gdy wychodzę -aby nie mogła ich niszczyć nadal..Czy jest
jakis sprytny sposób na takie przyzwyczajenia ?
Próbowałam tzw.odstraszaczy-niestety "SMIERDZI " W CAŁYM DOMU A KOT NADAL
DRAPIE,WRR...moje rozmowy i próby tłumaczen przynoszą mizerny skutek..Pomimo
tzw. drapaczki ktora wisi na szafie,moja kochana kocia nadal woli drapać
fotele,tapczany ..itd Co robić ?
Obserwuj wątek
    • wiesia.and.company Re: Kocie drapanie! 13.01.05, 12:11
      Uniknąć drapania niestety nie można. Ja mam drapaczki w różnych miejscach i różne
      (deska ze sznurkiem wisząca, druga leżąca; domek i legowiska na "drzewku"
      obciągniętym sznurkiem (profesjonalny sprzęt do wskakiwania, przysypiania,
      gaszenia łapą kinkietu, zdzielania łapą odgórnie; tkaninę dywanową na kawałku
      deski; pieniek drzewa z korą - spory - w kącie pokoju)i koty się podzieliły na
      różne grupy miłośników, a i tak zawsze się znajdzie zwolennik kanapy, fotela,
      dywanu lub nogi stołowej. Z tymi wszystkimi dodatkami jw. straty są mniejsze.
      Możesz też próbować kropić swoją deseczkę zachęcającym płynem z kocimiętką, coś
      jeszcze na niej dyndającego powiesić,może ją połóż lub dla odmiany powieś, jak
      nie tu, to gdzie indziej, daj kotu drapać tekturę falistą, może być pudło po
      radiu, tv. Czasem pomaga narzuta (na tapicerowane meble) wykonana z jakiegoś
      gładkiego, niezbyt czepliwego materiału, bo im faktura grubsza, tym lepiej
      zaczepiać i zdzierać pazurki. Możesz też przycinać kotu pazurki. Lepiej nie
      zamykać w jednym pomieszczeniu, bo wtedy tym bardziej będzie drapać z nudów
      i braku możliwości znalezienia czegoś ciekawszego.
      No i proszę, taka mądra jestem i doświadczona (w końcu z siódemką, a po drodze
      jeszcze trzy już nieżyjące kotki) i też nie mam jedynej recepty. Czasem się z
      lekarstwem nie trafia, trzeba próbować.
      Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka