Dodaj do ulubionych

Jaką rasę mam wybrać??

12.07.07, 17:02
Jestem zainteresowana kupnem psa lecz nie wiem jaką mam wybrać rasę.Mieszkam
w 90 metrowym mieszkaniu w mieście, jestem alergiczką i w domu jest 3 letnie
dziecko. To ma być mój pierwszy pies.Nie wiem dla jakiej wielkości (oprócz
małych)psów jest moje mieszkanie.Mam czas do dyspozycji dla psa ok 3-4
godziny.Lubię wychodzić na częste spacery (to dla mnie nie problem).Myślę o
maltańczyku,yorku lub westim.A możę większy pies??Jeśli tak to jaki??Proszę o
pomoc.
Pozdr Karolina
Obserwuj wątek
    • medycy13 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 12.07.07, 19:19
      jamnik krótkowłosy miniatura
      • jacek226315 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 25.10.14, 11:22
        medycy13 napisała:

> jamnik krótkowłosy miniatura
        jamniki nie moga chodzic po schodach. Co bedzie jak winda sie zepsuje.Masz dziecko, to do dzieci najlepszy boxer szczegolnie dziewczyna,dziecko moze robic co chce ,a skrzywdzic dziecka nie powzwoli
    • majenkir Re: Jaką rasę mam wybrać?? 13.07.07, 00:13
      ememinem napisała:
      > jestem alergiczką

????
      Czy masz alergie na psy? a moze dziecko tez jest alergiczne?
      Radzilabym to sprawdzic i sie zastanowic, czy W OGOLE mozesz miec psa...
      • ememinem Re: Jaką rasę mam wybrać?? 13.07.07, 09:25
        Tak mogę mieć psa nie alergicznego np.Yorka czy maltańczyka. Dodatkowo są leki,
        ale wątpię czy będę musiała ich używać, bo ogólnie na psy mam małą alergię
        • titu_titu Re: Jaką rasę mam wybrać?? 13.07.07, 10:27
          Yorka odradzam już na wstępie. Piesek urokliwy i bardzo inteligentny, ale
          wymagający niebywale drobiazgowej, CODZIENNEJ pielęgnacji włosa przy
          zastosowaniu bardzo kosztownych kosmetyków i oliwek. Jeśli nie masz na to czasu
          i kasy będziesz musiała pieska strzyc na krótko, co oczywiście spowoduje, że nie
          będzie wyglądał tak ładnie jak mógłby. Mnóstwo ludzi kupuje teraz Yorki bo
          wydaje im się, że te pieski wyglądają tak jedwabiście same z siebie, a to
          niestety wymaga olbrzymiego nakładu pracy.
          Wybierając westika będziesz także musiała pamiętać o strzyżeniu lub najlepiej
          trymowaniu.
          Może wybierz szpica miniaturowego (pomeraniana)? Włos łatwy do utrzymania,
          wystarczy raz na jakiś czas oblecieć zwykłą szczotką. Chętne do zabawy, nie są
          despotyczne jak jamniki i nie tak żywiołowe i demolujące otoczenie jak
          np.sznaucerki miniaturowe.
          • ememinem Re: Jaką rasę mam wybrać?? 13.07.07, 19:05
            Dzięki za radę właśnie o coś takiego mi chodziło: jeśli nie takiego psa to dla
            czego, a jak innego to też dlaczego. Bardzo dziękuję, bo faktycznie wcześniej
            na tę rasę nie zwróciłam uwagi :)))
            • jacek226315 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 25.10.14, 11:25
              ememinem napisała:

> Dzięki za radę właśnie o coś takiego mi chodziło: jeśli nie takiego psa to dla
              > czego, a jak innego to też dlaczego. Bardzo dziękuję, bo faktycznie wcześniej
              > na tę rasę nie zwróciłam uwagi :)))
              W ogole male psy robia duzo chalasu,szczekaja bez potrzeby,jak mieszkasz w bloku,to idealny bedzie boxer , toto prawie w ogle nie szczeka
          • majenkir Re: Jaką rasę mam wybrać?? 13.07.07, 20:40
            titu_titu napisała:
            > Może wybierz szpica miniaturowego (pomeraniana)? (...)
            > Chętne do zabawy, nie są
            > despotyczne jak jamniki i nie tak żywiołowe i demolujące otoczenie jak
            > np.sznaucerki miniaturowe.

Hehe :))

archives.cnn.com/2000/US/10/09/pomeranian.kills.ap/
            • filip_marlowe Re: Jaką rasę mam wybrać?? 15.07.07, 12:03
              A może charcik włoski? Zwiedź strony, do których linki są poniżej.
              • czarnakira Re: Jaką rasę mam wybrać?? 23.07.14, 11:00
                tak tak tak tak
                charcik włoski jest najlepszzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzy
                POWAGA !
                bierz go i nie marudz bo zmarszczek dostaniesz \ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • jacek226315 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 25.10.14, 11:27
                filip_marlowe napisał:

> A może charcik włoski? Zwiedź strony, do których linki są poniżej.
                charciki wloskie sa bardzo delikatne,moja przyjaciolka ma i same klopoty
        • majenkir Re: Jaką rasę mam wybrać?? 17.08.07, 21:39
          ememinem napisała:
          > Tak mogę mieć psa nie alergicznego

Taki pies NIE ISTNIEJE!
          • gianka Re: Jaką rasę mam wybrać?? 20.08.07, 15:55
            no - nagusy rzadko alergizują :)
          • ememinem Re: Jaką rasę mam wybrać?? 26.01.08, 19:53
            majenkir napisała:

> ememinem napisała:
            > > Tak mogę mieć psa nie alergicznego
            >
            > Taki pies NIE ISTNIEJE!
            ha ha ha od kiedy? Nigdy nie słyszałes o takim psie jak Bichon
            frise? Miałam okazję niedawno przebywać kilka tygodni w towarzystwie
            psa tej rasy. Nie miałam reakcji alergicznych tak jak w przypadku
            innych psów. Chyba nawet zdecyduje się na ta rasę. Ale jak uważasz
            pies, na którego można nie mieć alergii nie istnieje to może to był
            CUD!
        • czarnakira Re: Jaką rasę mam wybrać?? HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.07.14, 10:57
          maltanczyk jest najlepszym psem dla
          ciebie
          a cebula jest zdrowa
          co wybrac borówki czy jajecznice a moze jagody ?
          PROSZE O POMOC
          HELP !
      • jacek226315 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 25.10.14, 11:23
        majenkir napisała:

> ememinem napisała:
        > > jestem alergiczką
        >
        > ????
        > Czy masz alergie na psy? a moze dziecko tez jest alergiczne?
        > Radzilabym to sprawdzic i sie zastanowic, czy W OGOLE mozesz miec psa...
        poradz sie lekarza w sprawie alergi ,ale alergie to mozna miec raczej na koty
    • ruda63bd Re: Jaką rasę mam wybrać?? 17.08.07, 14:13
      polecam sznaucera miniaturkę
    • tequilkuk Re: Jaką rasę mam wybrać?? 28.01.08, 01:44
      Jako dumna wlascicielka juz prawie 4 letniej westki powiem ze chyba bym go nie
      polecila ani na pierwszego psa ani do domu z malym dzieckiem. Westy tylko
      wygladaja jak sliczne biale maskotki, w srodku sa prawdziwe teriery,
      inteligentne i czesto uparte. Nie pozwola sobie wsadzac palcy do nosa itp . I
      jak juz ktos wsponial siersc westa wymaga odpwiedniej pielgnacji. A dobrego
      trymera nie tak latwo znalezc.
      Dla poczatkujacej wlascicielki i malego dziecka chyba polecilabym labradora. To
      sa psy bardzo wrecz nad_przyjazne, z natury raczej nie dominujace. Nie sprawiaja
      klopotow wychowaczych. Tylko to mieszkanie 90m ...
      Yorkow nie polecam, te psy dzialaja troche na zasadzie "nie widac mnie to
      chociaz niech mnie bedzie slychac". Wiekszosc ktore spotkalam to tez straszni
      panikarze. Mnie by taki pies wykonczyl :D
      Jakakolwiek rase bys nie wybrala polecam porozmawiac szczerze z hodowca,
      powiedziec mu o twoich oczekiwaniach. On/ona doskonale zna miot i potrafi ci
      wskazac pieska o odpowiednim charakterze bo nawet miedzy rodzenstwem sa ogromne
      roznice..
      • kosmov Re: Jaką rasę mam wybrać?? 11.08.14, 16:28
        Mam spaniela, piękny i mądry pies.
    • mesteoa Re: Jaką rasę mam wybrać?? 15.09.14, 12:51
      Ja od zawsze marzyłam o rasowym psie, strasznie podobają mi się takie chimerabulls.pl/shorty-bull/ i jestem coraz bardziej chętna do tego ,aby się zdecydować na taką rasę.
    • jakkayea Re: Jaką rasę mam wybrać?? 15.09.14, 12:54
      Jeśli chodzi o psy rasowe to jest dużo sprawdzonych i profesjonalnych hodowli, my kupowaliśmy od chimerabulls.pl/ nie zawsze byłam za tym aby psy kupować, jednak tak bardzo zakochałam się w rasie buldog,że nie byłam w stanie odmówić.:)
    • milenkka95 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 24.10.14, 11:19
      Według mnie do takiego mieszkania nadaje się labrador. Może na początku sprawić małe trudności ale szybko sie przystosuje. Tylko trzeba wychodzić z nim przynajmniej 3 razy dziennie. Sama mam labradora i mieszkanie podobnej wielkości. Serdecznie polecam.
      • jacek226315 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 25.10.14, 11:30
        milenkka95 napisał(a):

> Według mnie do takiego mieszkania nadaje się labrador. Może na początku sprawić
        > małe trudności ale szybko sie przystosuje. Tylko trzeba wychodzić z nim przyna
        > jmniej 3 razy dziennie. Sama mam labradora i mieszkanie podobnej wielkości. Ser
        > decznie polecam.
        Labrador pies ciapa,mile to ale nie obroni
    • patryk611 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 24.10.14, 13:23
      hej
      Mozesz wybrac rase haski.
      Dlatego ze te psy sa bardzo ladne.
      Maja piekna siersc.
      Lubiom duzo biegac.
      Lubia jesc mieso.
      Bardzo lubia zime.
      • jacek226315 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 25.10.14, 11:32
        patryk611 napisał(a):

> hej
        > Mozesz wybrac rase haski.
        > Dlatego ze te psy sa bardzo ladne.
        > Maja piekna siersc.
        > Lubiom duzo biegac.
        > Lubia jesc mieso.
        > Bardzo lubia zime.
        A Ty nie :lubiom" chodzic do szkoly i uczyc sie ortografii. haski musi miec bardzo duzo ruchu,ba musi duzo biegac
    • ewelinaxd7 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 24.10.14, 13:26
      hej. Wybierz psa akita inu .Poniewaz jest to pies bardzo fajny .Jak ja bym miala wybrac psa . To bym wybrala wlasnie tego pieska. Mysle ze spodoba ci sie ten pies.
    • moni-ka111 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 24.10.14, 16:57
      Myślę , że dobrym rozwiązaniem będzie mały piesek , np. york . Yorki mają wesołe usposobienie, mimo niewielkich rozmiarów potrzebują dużo ruchu. Najchętniej bawiłyby się cały czas na dworze. Są bardzo czujne i odważne, ale niestety często złośliwe i nieposłuszne. Wejdź sobie na stronę : Psy.elk.pl tam będzie więcej wiadomości na temat yorków . Myślę , że pomogłam .
      • jacek226315 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 25.10.14, 11:33
        moni-ka111 napisał(a):

> Myślę , że dobrym rozwiązaniem będzie mały piesek , np. york . Yorki mają weso
        > łe usposobienie, mimo niewielkich rozmiarów potrzebują dużo ruchu. Najchętniej
        > bawiłyby się cały czas na dworze. Są bardzo czujne i odważne, ale niestety częs
        > to złośliwe i nieposłuszne. Wejdź sobie na stronę : Psy.elk.pl tam będzie wię
        > cej wiadomości na temat yorków . Myślę , że pomogłam .
        zlosliw,halasliwe
      • bronhozaura Re: Jaką rasę mam wybrać?? 31.10.14, 15:39
        ja mam wlasnie yorka xD jest słodki chociaz czasem rozrabia nieźle :) na MyZoo poznałam fajnych "yorkowiczów" - wymieniamy sie doświadczeniami, uwagami jakbys miała jakies pytania to możesz dołączyć tam do społecznosci :)
    • drako2013 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 09.11.14, 12:52
      Ja mam w domu golden retrievera. Urocza rasa, idealnie nadaje się do mieszkania w bloku. Kocha dzieci i jest bardzo przyjacielsko nastawiona do ludzi. Oczywiście jak każdy psiak wymaga naszej uwagi i spacerów. Ale później jest grzeczny jak aniołek. Nasz smacznie śpi, jak nas nie ma w domku :-) Co do alergii ciężko mi się wypowiadać, bo u mnie nie ma takiego problemu.

Zapraszam cię na prywatny fanpage Dakusi :-) możesz tutaj zobaczyć jak ta rasa wygląda. www.facebook.com/Drako.GoldenRetriever
      • kminkiewicz Re: Jaką rasę mam wybrać?? 10.12.14, 14:06
        Najlepszy do mieszkania w bloku będzie mały piesek, tak jak np. maltańczyk, albo shi-tzu. Za yorkami nie przepadam. A przy okazji z czasem będziesz mogła sobie zacząć jakąś hodowle i może jeszcze zarobisz;)
    • marcinos34 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 13.12.14, 23:54
      nic większego, duże psy w małych mieszkaniach się męczą, może więc jamnik
    • blondynkagosia11 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 13.12.14, 23:57
      Stanowczo polecam yorka!!
      Ze względu na alergie - jego sierść jest taka jak ludzki włos, więc idealna dla wszystkich.
      Jeśli będzie to szczeniak to łatwo odnajdzie się przy małym dziecku w mieszkania, a i ze spacerami nie kłopot
      • moli.eoli Re: Jaką rasę mam wybrać?? 17.12.14, 14:17
        Wbrew ?groźnemu? wyglądowi, w mieszkaniu może się sprawdzić np. buldog angielski, najlepiej z hodowli, np. takiej chimerabulls.pl/. Niektórzy nie radzą sobie z psami ? po przejściach?, więc profesjonalna hodowla (psy z rodowodem) to dobre miejsce na zakup psiaka.
      • a_na Re: Jaką rasę mam wybrać?? 18.12.14, 02:36
        blondynkagosia11 napisała:
        > Stanowczo polecam yorka!!
        > Ze względu na alergie - jego sierść jest taka jak ludzki włos, więc idealna dla
        > wszystkich.
        > Jeśli będzie to szczeniak to łatwo odnajdzie się przy małym dziecku w mieszkani
        > a, a i ze spacerami nie kłopot

Yorki NIE są idealne dla wszystkich. Ich sierść NIE jest taka,jak ludzki włos. I NIE są to psy dla małych dzieci.
        To są teriery,o czym większość kupujących zapomina....
        • elf1977 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 18.12.14, 17:28
          Yorki bardzo często alergizują i nie są rasą dla dzieci. Lepszy byłby np bichon, włos podobny do wełny kozy mongolskiej, piesek lubi psoty i zabawy, dobrze odnajduje się w mieście, nie musi mieć bardzo dużo ruchu, lubi dzieci.
    • frau45 Re: Jaką rasę mam wybrać?? 01.05.16, 19:53
      chciałąbym wszystkich ostrzegac od kupowania psów z Łodzi Bałuty,koncówka num.tel.........520,zakupiłem tam psa,pomeraniana,facet mnie zapewniał ,że rodzice pieska mają FCI,piesek natomiat ma tylko metryczke,okazało sie że to FCI rodziców jest PODROBIONE,w związku krynologicznym nic nie wiedza o pochodzeniu rodziców tego pieska,OSTRZEGAM WSZYSTKICH PRZED TYM HODOWCĄ.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka