Dodaj do ulubionych

Pytanie o starte psie zeby

16.06.05, 22:40

CHcial bym zapytac o psie zeby
Mam psa ktory ma starte zeby
jaka to jest przyczyna brakuje mu czegos czy co ?
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: Pytanie o starte psie zeby 17.06.05, 10:25
      armagedon napisał:

> Mam psa ktory ma starte zeby
      > jaka to jest przyczyna brakuje mu czegos czy co ?

na postawie doswiadczen powiem tak: gryzienie kosci i innych twardych
      przedmiotow (cegiel, kamieni) powoduje scieranie sie zebow. Im pies starszy, tym
      bardziej zęby sa starte. Nasz 14-letni pies juz nie ma przednich zabkow.

Nie weim, czy wynika to z jakiegos braku.
      • armagedon Re: Pytanie o starte psie zeby 17.06.05, 11:38
        Ale oto chodzi ze on nie gryzie praktycznie kosci
        a i cegiel i kamieni tez nie wiec powod musi byc inny
        • avasawaszkiewicz Re: Pytanie o starte psie zeby 20.06.05, 14:04
          Już kiedyś na forum o tym pisałam. Psom zęby ścierają się całe życie. Dzieje
          się tak poprostu w związku z ich użytkowaniem. Jest to nawet wykorzystywane w
          celu określenia wieku zwierząt. Jednak od czasu kiedy psy znalazły się pod
          obieką ludzi metoda ta daje mierne rezultaty. Zarówno w jedną jak i w drugą
          stronę. Tzn czasami gdy pies jest bardzo zadbany i jego ząbki są mało starte
          sądzić możemy, że jest młodszy niż jest w rzeczywistośći. Czasami nasza pomyłka
          w drugą stronę wynika z faktu, że włąściciel pozwala psiakowi gryźć kamienie,
          patyki, kości itp. Dodatkowo przyczynia się do tego stanu genetyczne
          uwarunkowanie. Chodzi mi tu o trwałosc zębów. Podobnie jest u ludzi. Niektórzy
          już w bardzo młodym wieku narzekają na dziury. Ja za to mam kolegę, który ma
          już prawie pod 30stkę i co pół roku chodzi na kontrolne wizyty do stomatologa i
          nie ma ani jednej plomby pomimo, że nie dba szczególnie o uzębienie.
          Prośz esię więc tym faktem ścierania zebów nie przejmować. jest to naturalna
          kolej rzeczy. Owszem APLEUJĘ aby psy nie GRYZŁY: kamieni, butelek plastikowych,
          twardych kości wieprzowych itp!!! ale jeśłi chodzi o kostki z chrzatskami -
          tylko te miękkie oczywiście owszme - jest to naturalna rzecz - tego bym im nie
          odbierała.
          Pozdrawiam - ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka