joannamalgorzata 22.08.05, 21:06 Czy zwierzeta, dokladnie mam tu na mysli kota, powinny przechodzic jakies regularne badania (chodzi mi o analizy, np. morfologie)? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam, aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.jozwik Re: Badania u kota 22.08.05, 22:31 To w zasadzie zależy tylko i wyłącznie od decyzji właściciela. Nie ma nigdzie takiego przepisu, że właściciel POWINIEN poddac swego pupila jakimkolwiek badaniom. To jest tylko i wyłącznie dobra wola właściciela. Natomiast prawdą jest, że koty w starszym wieku, powiedzmy tak powyżej 6 lat, sa częściej narażone na choroby nerek i wątroby niż koty młode. Więc u starszego kota dobrze jest od czasu do czasu wykonac morfologię i biochemię krwi. Poza tym kot powinien być badany klinicznie np. przy okazji szczepień. Samemu warto zajrzeć czasami do kociego pyszczka aby zobaczyć czy nie ma np. kamienia na zebach. Odpowiedz Link Zgłoś
joannamalgorzata Re: Badania u kota 23.08.05, 08:52 Dziękuję serdecznie za szybka odpowiedź. Mój kot ma dopiero 2,5 roku, ale jest kastratem, więc myślę, że od czasu do czasu powinien przejść "badania okresowe". Zbliża się własnie termin szczepienia przeciwko wściekliźnie, więc przy okazji wizyty poproszę weterynarza o zbadanie go. Pozdrawiam serdecznie, Aga Odpowiedz Link Zgłoś