biedronka2only 04.09.08, 18:06 Proszę o jakieś rady odnośnie odrobaczania kota. Muszę to zrobić a nie wiem jak do tego się zabrać. Ma ktoś z was jakieś doświadczenia z tym związane? Jak to zrobić? Jakie środki polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
salma75 Re: Odrobaczanie kota 04.09.08, 18:10 Weterynarz odpowiedni środek Ci poleci. Tu instrukcja jak środek podać: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=33113 Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 I jeszcze tu.... 04.09.08, 18:11 forum.miau.pl/viewtopic.php?t=7569 forum.miau.pl/viewtopic.php?t=23279 Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2only Re: I jeszcze tu.... 04.09.08, 18:50 salma dzięki. porada z wydrążoną karmą chyba przejdzie. btw. znalazłam przed momentem taką oto stronkę www.odrobaczanie.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
green-aria Re: I jeszcze tu.... 04.09.08, 19:54 Mój kot nie da się oszukać.Psu podaję tabletkę w pasztecie albo kulce z sera,ale z kotem żadne numery nie przejdą.Otwieram mu pyszczek( choć nie jest łatwo) i wkładam tabletkę do gardła. Odpowiedz Link Zgłoś
chude_ramie Re: I jeszcze tu.... 04.09.08, 20:08 ja staram się podawać tabletkę u weta - tzn. wet podaje a ja obserwuję;) kota jest na tyle spokojna, od stresu chyba, że ładnie daje sobie pyszczek otworzyć i połyka sama nie próbowałabym - bestia dokładnie wyczuwa, kiedy mam zamiary z gatunku niecnych (typu pakujemy kota do transporterka lub obcinamy pazurki) i chowa się w najdalsze zakamarki także polecam wykonać to u weta Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2only tabletki 05.09.08, 09:22 a po tabletkę idziecie do weta czy można kupić w zoologicznym? jakie środki polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
wladziac Re: tabletki 05.09.08, 10:03 zarówno tabletki jak i kropelki na kark dawkuje się w zależności od wagi kota,ja kupuję u weta,wchodzę bez kolejki i nabywam lek podając wagę kota,tabletki są tańsze,powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2only Re: tabletki 05.09.08, 13:40 wladziac napisała: > zarówno tabletki jak i kropelki na kark dawkuje się w zależności od > wagi kota,ja kupuję u weta,wchodzę bez kolejki i nabywam lek podając > wagę kota,tabletki są tańsze,powodzenia no właśnie coś słyszałam na temat kropli na kark. na pewno to o wiele ułatwia aplikowanie. wydaje się to o wiele wygodniejsze. a jak cenowo ktoś się orientuje? nie wiem na jaki wydatek muszę się nastawiać Odpowiedz Link Zgłoś
wladziac Re: tabletki 05.09.08, 14:25 wejdz na forum -koty nasz maly koci zakatek-tam pod tytułem Cessna chora w wątku Kromisi z dnia 26.08.08 znajdziesz linki do 2 rodzajów kropelek na kark podane przez Barba50 i dowiesz się na co działają,u mojego weta adwocate kosztuje 25zł,kupuje bo oprócz odrobaczenia chodzi mi o zabezpieczenie kota przed świerzbem w uszach a walczyliśmy z nim kilka tygodni,tabletka odrobaczająca kosztuje chyba do 10 zł,dawno nie kupowałam bo stosuję krople,przy kropelkach trzeba pamiętać aby dokładnie odsłonić skórę na karku kota tak aby kropelki nie spłynęły po sierści,powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mist3 Re: tabletki 05.09.08, 20:42 Ja też podaję kropelki na kark - mojej domowej kotce (od prawie 2 lat nie musiałam jej podawać) i znajomym wiejskim wychodzącym kotom. Moja kotka domowa przez bardzo długi czas walczyła z zarobaczeniem - nie pomagała pasta odrobaczająca, tabletki działały na krótko (a podanie to był horror i trzeba to było zrobić 2 razy w odstępie 2. tygodni), natomiast kropelki zaaplikowałam 1 raz i pomogło - teraz od czasu do czasu robię jej badania i okazuje się, że jest czysta. Dodam jeszcze, że po odrobaczeniu warto wysprzątać dom, przede wszystkim porządnie wymyć kuwetkę, jeśli się da - wyprać kocyki i zabawki, odkurzyć dokładnie cały dom. Odpowiedz Link Zgłoś
marthina Re: tabletki 17.09.08, 12:03 wylalam na kark 1 ampulke i podobno przez 2 tyg nie moge kotka dotykac,glaska,nie moze spac w lozku itd...smutny chodzi:((chyba cos wyczul..jak sie upewnic ,ze jest juz czysty?? Odpowiedz Link Zgłoś
mist3 Re: tabletki 17.09.08, 20:47 to nie jest prawda!!! Moja kotka śpi ze mną zawsze, głaskam ją też normalnie - tylko staram się omijać mokre miejsce a jak nieopatrznie dotknę to przed wzięciem czegokolwiek do ust myję rękę. Kto ci mówił o takiej kwarantannie?? Nic dziwnego że kot jest smutny, nie dość że źle się czuje bo organizm pozbywa się robaków, nie dość że coś mokrego ma na karku to jeszcze pani przestała go kochać... Odpowiedz Link Zgłoś
wladziac Re: tabletki 17.09.08, 21:33 na stronie weterynaria.bayer.com.pl producenta kropelków na kark jest tylko ostrzeżenie żeby dzieci przez dobę nie miały bliskiego kontaktu z kotem i z nim nie spały,ja stosuję owszem kilkugodzinną izolację od zakropionego kota bo i tak wychodzę do pracy ale w nocy już śpimy razem Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2only Re: tabletki 25.09.08, 11:50 dzięki wszystkim za pomoc. odrobaczyłam kota. troche było problemów natury technicznej. wasze rady się przydały, również te na stronie odrobaczanie.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_ex Re: Odrobaczanie kota 17.10.08, 12:58 Przeczytaj artykulik o odrobaczaniu, coś się przyda zwłaszcza jeśli nie wiesz na ten temat za dużo: expertia.pl/strefa/material/pytaniejak-podawac-pratel-kotom Odpowiedz Link Zgłoś
rismania Re: Odrobaczanie kota 18.10.08, 10:45 polecam profender, stosuje sie go zewnetrznie na kark kota, mozesz sobie poczytac o dawkach na www.odrobaczanie.pl ,polecam Odpowiedz Link Zgłoś