Dodaj do ulubionych

Odrobaczanie kota

04.09.08, 18:06
Proszę o jakieś rady odnośnie odrobaczania kota. Muszę to zrobić a nie wiem
jak do tego się zabrać. Ma ktoś z was jakieś doświadczenia z tym związane? Jak
to zrobić? Jakie środki polecacie?
Obserwuj wątek
    • salma75 Re: Odrobaczanie kota 04.09.08, 18:10
      Weterynarz odpowiedni środek Ci poleci.
      Tu instrukcja jak środek podać:
      forum.miau.pl/viewtopic.php?t=33113
    • salma75 I jeszcze tu.... 04.09.08, 18:11
      forum.miau.pl/viewtopic.php?t=7569
      forum.miau.pl/viewtopic.php?t=23279
      • biedronka2only Re: I jeszcze tu.... 04.09.08, 18:50
        salma dzięki. porada z wydrążoną karmą chyba przejdzie. btw. znalazłam przed
        momentem taką oto stronkę www.odrobaczanie.pl/
        • green-aria Re: I jeszcze tu.... 04.09.08, 19:54
          Mój kot nie da się oszukać.Psu podaję tabletkę w pasztecie albo
          kulce z sera,ale z kotem żadne numery nie przejdą.Otwieram mu
          pyszczek( choć nie jest łatwo) i wkładam tabletkę do gardła.
          • chude_ramie Re: I jeszcze tu.... 04.09.08, 20:08
            ja staram się podawać tabletkę u weta - tzn. wet podaje a ja obserwuję;)

kota jest na tyle spokojna, od stresu chyba, że ładnie daje sobie pyszczek otworzyć i połyka

sama nie próbowałabym - bestia dokładnie wyczuwa, kiedy mam zamiary z gatunku niecnych (typu pakujemy kota do transporterka lub obcinamy pazurki) i chowa się w najdalsze zakamarki

także polecam wykonać to u weta

Pozdr
            • biedronka2only tabletki 05.09.08, 09:22
              a po tabletkę idziecie do weta czy można kupić w zoologicznym? jakie
              środki polecacie?
              • wladziac Re: tabletki 05.09.08, 10:03
                zarówno tabletki jak i kropelki na kark dawkuje się w zależności od
                wagi kota,ja kupuję u weta,wchodzę bez kolejki i nabywam lek podając
                wagę kota,tabletki są tańsze,powodzenia
                • biedronka2only Re: tabletki 05.09.08, 13:40
                  wladziac napisała:

> zarówno tabletki jak i kropelki na kark dawkuje się w zależności
                  od
                  > wagi kota,ja kupuję u weta,wchodzę bez kolejki i nabywam lek
                  podając
                  > wagę kota,tabletki są tańsze,powodzenia

no właśnie coś słyszałam na temat kropli na kark. na pewno to o
                  wiele ułatwia aplikowanie. wydaje się to o wiele wygodniejsze. a jak
                  cenowo ktoś się orientuje? nie wiem na jaki wydatek muszę się
                  nastawiać
                  • wladziac Re: tabletki 05.09.08, 14:25
                    wejdz na forum -koty nasz maly koci zakatek-tam pod tytułem Cessna
                    chora w wątku Kromisi z dnia 26.08.08 znajdziesz linki do 2 rodzajów
                    kropelek na kark podane przez Barba50 i dowiesz się na co działają,u
                    mojego weta adwocate kosztuje 25zł,kupuje bo oprócz odrobaczenia
                    chodzi mi o zabezpieczenie kota przed świerzbem w uszach a
                    walczyliśmy z nim kilka tygodni,tabletka odrobaczająca kosztuje
                    chyba do 10 zł,dawno nie kupowałam bo stosuję krople,przy kropelkach
                    trzeba pamiętać aby dokładnie odsłonić skórę na karku kota tak aby
                    kropelki nie spłynęły po sierści,powodzenia
                    • mist3 Re: tabletki 05.09.08, 20:42
                      Ja też podaję kropelki na kark - mojej domowej kotce (od prawie 2 lat nie
                      musiałam jej podawać) i znajomym wiejskim wychodzącym kotom. Moja kotka domowa
                      przez bardzo długi czas walczyła z zarobaczeniem - nie pomagała pasta
                      odrobaczająca, tabletki działały na krótko (a podanie to był horror i trzeba to
                      było zrobić 2 razy w odstępie 2. tygodni), natomiast kropelki zaaplikowałam 1
                      raz i pomogło - teraz od czasu do czasu robię jej badania i okazuje się, że jest
                      czysta.
                      Dodam jeszcze, że po odrobaczeniu warto wysprzątać dom, przede wszystkim
                      porządnie wymyć kuwetkę, jeśli się da - wyprać kocyki i zabawki, odkurzyć
                      dokładnie cały dom.
                      • marthina Re: tabletki 17.09.08, 12:03
                        wylalam na kark 1 ampulke i podobno przez 2 tyg nie moge kotka
                        dotykac,glaska,nie moze spac w lozku itd...smutny chodzi:((chyba cos
                        wyczul..jak sie upewnic ,ze jest juz czysty??
                        • mist3 Re: tabletki 17.09.08, 20:47
                          to nie jest prawda!!! Moja kotka śpi ze mną zawsze, głaskam ją też normalnie -
                          tylko staram się omijać mokre miejsce a jak nieopatrznie dotknę to przed
                          wzięciem czegokolwiek do ust myję rękę.
                          Kto ci mówił o takiej kwarantannie??
                          Nic dziwnego że kot jest smutny, nie dość że źle się czuje bo organizm pozbywa
                          się robaków, nie dość że coś mokrego ma na karku to jeszcze pani przestała go
                          kochać...
                          • wladziac Re: tabletki 17.09.08, 21:33
                            na stronie weterynaria.bayer.com.pl producenta kropelków na kark
                            jest tylko ostrzeżenie żeby dzieci przez dobę nie miały bliskiego
                            kontaktu z kotem i z nim nie spały,ja stosuję owszem kilkugodzinną
                            izolację od zakropionego kota bo i tak wychodzę do pracy ale w nocy
                            już śpimy razem
                            • biedronka2only Re: tabletki 25.09.08, 11:50
                              dzięki wszystkim za pomoc. odrobaczyłam kota. troche było problemów natury
                              technicznej. wasze rady się przydały, również te na stronie odrobaczanie.pl
                              pozdrawiam
    • przemek_ex Re: Odrobaczanie kota 17.10.08, 12:58
      Przeczytaj artykulik o odrobaczaniu, coś się przyda zwłaszcza jeśli nie wiesz na
      ten temat za dużo:
      expertia.pl/strefa/material/pytaniejak-podawac-pratel-kotom
    • rismania Re: Odrobaczanie kota 18.10.08, 10:45
      polecam profender, stosuje sie go zewnetrznie na kark kota, mozesz
      sobie poczytac o dawkach na www.odrobaczanie.pl ,polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka