Dodaj do ulubionych

Plamka... to normalne?

07.01.08, 18:40
Cześc smile Mam kolejne pytanko. Bo widzicie pewien labrador
czekoladowy (z rodowodem po chempionach) ma białą plamkę, a podobno
labradory o ciemnych kolorach nie powinny miec żadnych przebarwień,
a tym bardziej plam?? Czy da się z takim labradorem pójśc na
wystawę, czy sędziowe będą zwracac na to uwagę? To jest jego zdjęcie
gdzie dobrze widac tajemniczą plamkę smilesmilesmile proszę o odpowiedź

fotoforum.gazeta.pl/3,0,1021254,2,1.html
Obserwuj wątek
    • ddb2 Re: Plamka... to normalne? 07.01.08, 19:10
      Wyglada jak lab, ale taka plama jest za duza. Widzialam u czarnych
      labow po kilka (doslownie) bialych wloskow i to umiejscowionych na
      spodzie lap, pomiedzy palcami. Ta duza biala plama to wada
      dyskwalifikujaca. Ale to wszystko, poza tym moze to byc wspanialy
      pies.
      • agaxel Re: Plamka... to normalne? 07.01.08, 21:34
        on jest piękny, ale jego rodzice nie mieli takiej plamki... co to
        jest wogóle? od czego ... jakaś wada genetyczna czy co?
    • kawuel Re: Plamka... to normalne? 07.01.08, 23:40
      To nie jest czystej rasy labrador, bo poza tą plamką ma za cienki
      ogon u nasady, i oczy powinny być brązowe a nie granatowe.
      A tak wogóle to jest śliczny piesek.
      • ddb2 Re: Plamka... to normalne? 08.01.08, 12:51
        Tez to zauwazylam. Ogonek cieniutki, a laby maja bardzo grube u
        nasady, zwezajace sie ku koncowi i stosunkowo krotkie. No i w
        charakterystyczny sposob je nosza.
      • paenka Re: Plamka... to normalne? 08.01.08, 13:29

nie chodze na wystawy i w sumie to sie nie znam az tak bardzo ale chyba tego rozmairu plamka to jednak zbyt duza wadasad to ze rodzice nie mieli plamek to albo hodowca przyfarbowal ja dla twych oraz sedzin oczu (praktyka bardzo popularna) albo plamki byly u dziadkow no i ten ogonek rzeczywiscie troche za cienki
        ale co do oczu to akurat one na zdjeicu moga tak wyjsc
        • paenka Re: Plamka... to normalne? 08.01.08, 15:17
          Zgadza sie piesek bardzo ładny wink
          A propos rozmnażania pomimo wad rodowodowych psów. W przypadku psów o unikalnych kolorach a takim jest kolor czekoladowy (wątrobiany) logicznym jest fakt, ze taki pies jest droższy ze wzgledu na swoje umaszczenie. Dlatego, tez stosowanie praktyk kamuflowania i niefair wydaje sie być "dobrym usprawiedliwieniem" jeśli zauważymy, że korzyści finansowe są znacznie większe od ewentualnych skutków odkrycia takiej nieprawidlowej praktyki.
          Wielu ludzi, którzy zaczynaja dopiero przygode z np labradorem i nie "naczytalo" sie jeszcze roznych artykulow i ksiazek da się przyslowiowo nabic w butelke bedac zapewnianym, ze to nei jest wielka wada albo ze to sie wlasnie da zakmuflowac i nikt na to uwagi nie zwroci co jest rownoznaczne z namawianiem do podobnej praktyki.

Jesli chcesz pieska do kochania to go węź, jesli tylko odpowiada twojemu gustowi i jego charakter jest oksmile Jesli chcesz chodzic na wystawy to zdecydowanie zrezygnuj z tego pieska.
    • cattaraugus Re: Plamka... to normalne? 08.01.08, 13:46
      Tak jak inni jestem zdania, że to nie jest Labrador Retriever. Chyba
      ktoś kogoś oszukał przy zakupie tego psa. Coś mi nie gra w całym
      ogólnym wyglądzie tego psa.
      • agaxel Re: Plamka... to normalne? 08.01.08, 16:40
        To jak coś nie jest mój pies, ale pytam z ciekawości smile a pies to
        100% labrador retriever... Pokarze wam inne zdjęcia psa bo na tym
        nie wszystko dobrze widac i charakter taki sam jak u laba (bardzo
        żywiołowy, przeszczoch, kocha wode, uwielbia dzieci i łatwo go
        czegokolwiek nauczyc ale ma temperament to muszę przyznac)...
        To są jego fotki:

fotoforum.gazeta.pl/3,0,1022801,2,5.html
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,1022806,2,1.html
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,1022807,2,2.html
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,1022799,2,3.html
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,1022800,2,4.html
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,1022802,2,6.html
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,1022803,2,7.html
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,1021254,2,8.html
        Wiem, że ich dośc dużo ale proszę zobaczcie wszystkie smilesmile to wtedy
        sprawiedliwie ocenicie big_grin
        • kawuel Re: Plamka... to normalne? 08.01.08, 18:10
          Rzeczywiście po obejrzeniu wszystkich zdjęć można nabrać większej
          pewności że jest to labrador. Ogon mógł by być odrobinę grubszy u
          nasady ale może to być złudzenie optyczne spowodowane użyciem
          obiektywu o krótkiej ogniskowej powodującej przerysowanie
          perspektywy obrazu. Kolor oczu tak jak zauważyła paenka wyszedł
          nienaturalny na tym poprzednim zdjęciu, a na kolejnych widać że
          tęczówki są brązowe, natomiast granatowy kolor wywołało odbicie
          światła w szeroko otwartych źrenicach. Podobnie jak w przypadku
          ogona mógł tu zawinić obiektyw kamery.
          Mnie osobiście ta biała plamka by wcale nie przeszkadzała, bo nawet
          dodaje mu ona trochę uroku, ale na konkursach sędziowie mogli by się
          do niej przyczepić. Zresztą trudno im się dziwić, gdyż na takie
          konkursy przychodzą psy niemal idealne pod każdym względem, więc
          bardzo trudno jest wyłonić zwycięzcę, i trzeba zwracać uwagę na
          najdrobniejsze niedoskonałości.
    • anita107 Re: Plamka... to normalne? 08.01.08, 17:52
      Moja sunia tez ma taka plamke,dla mnie to nie jest wazne czy ona
      jest czystym labem czy nie,najwazniejsze ze jest bardzo kochana i ma
      cudowny charakter
      • agaxel Re: Plamka... to normalne? 08.01.08, 20:52
        Wiecie dla mnie to też nie ma różnicy a nawet ubustwiam tą
        plamkę big_grinbig_grinbig_grin ale poprostu nie wiedziałam z kąd ona mogła się wziąśc
        jak rodzice byli "czyści" może po jakiś pra pra pra dziadkach kto
        wie. A tak to jest przepiękny labrador. Jedynymi wadami (jeżeli
        chodzi o wystawy) jest to że ma tą plamkę, za cienki ogon, jest
        wyrośnięty i nieposłuszny smilesmilesmile Dzięki za odpowiedź smile
        • paenka Re: Plamka... to normalne? 09.01.08, 10:58
          to, ze jest wyrośniety nie jest wadachyba , że jest przerośniety big_grin
          • agaxel Re: Plamka... to normalne? 09.01.08, 14:39
            on jest bardzo wysoki... wyższy i więkrzy od dorosłego rotwailera
            (ale suczki) i od innych psów... (może to sprawa przedawkowania
            witamin w szczenięcym wieku)
            • zloo Re: Plamka... to normalne? 29.01.08, 08:46
              Mądralińskich pseudoznawców jest tylu co pseudohodowców. Prawdziwy
              labrador to labrador z udokumentowanym pochodzeniem!!! Plamka na
              przedpiersiu jest dopuszczalna i nie ma wpływu przy ocenach na
              wystawach!!! Wysokość w kłębie...to jest na zasadzie, że jak ktoś ma
              150 to jest krasnoludkiem, a jak ma 210 to olbrzymemwink wink
              Proponuję poczytać trochę o pochodzeniu labradorów i zająć się wtedy
              dyskusją.
              • paenka Re: Plamka... to normalne? 29.01.08, 12:43
                A kto tu sie mądruje i po co od razu krzyk? Widzisz słowa "uwazam "wydaje mi sie" ale ze ktos pisał ze "nie jest pewien ale" ? Widzę, że mamy tu zagorzałych wystawców chyba;]
    • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 29.01.08, 11:12
      Potwierdzam. To normalne i dopuszczalne.
      • paenka Re: Plamka... to normalne? 29.01.08, 15:59
        gatek3 napisała:

> Potwierdzam. To normalne i dopuszczalne.

Ooo...i to jest prawdziwa wyroczniasmile Prawdziwa wrodzona (bądź też nabyta) mądrość. Od dzisiaj podpisuje się rencyma i nogima pod wypowiedziami gatek3.
        • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 29.01.08, 21:06
          Paenka, jesli masz problem, to poddam Ci adres emailowy i mozesz tam dac upust
          swojej frustracji, ale miej troche godnosci i nie przesladuj ludzi na calym
          forum, bo nikogo to tutaj nie interesuje. Mnie tez nieszczegolnie.
          Pozatym, wracajac do tematu, kazdy milosnik labradorow, ktory ma choc nikle
          pojecie o rasie, wie, ze biale plamki, o ktorch mowa, sa dopuszczalne i stanowia
          normalna ceche tej rasy. Jesli tego nie wiesz, to powstrzymaj sie od postowania
          komentarzy, bo ludzie przychodza tu po rzetelne informacje a nie Twoje
          *obiektywne* opinie pt. *nie jestem pewna, ale...* . Albo wiesz, albo nie wiesz.
          Nie spamuj.
          • paenka Re: Plamka... to normalne? 29.01.08, 21:26
            gatek3 napisała:

> Paenka, jesli masz problem, to poddam Ci adres emailowy i mozesz tam dac upust
            > swojej frustracji, ale miej troche godnosci i nie przesladuj ludzi na calym
            > forum, bo nikogo to tutaj nie interesuje. Mnie tez nieszczegolnie.

Nie musisz mi podawac swojego maila. Posiadam wrodzoną prawdziwą mądroś i wiem jakiego masz maila. Ja nikgoo nie przesladuje. O co ci chodzi, że sie ustosunkowałam do twojej wypowiedzi? Nie chcesz to nie pisz to nikt nie bedzie sie ustosunkowywać.

> Pozatym, wracajac do tematu, kazdy milosnik labradorow, ktory ma choc nikle
            > pojecie o rasie, wie, ze biale plamki, o ktorch mowa, sa dopuszczalne i stanowi
            > a
            > normalna ceche tej rasy.

To juz twoja nadinterpretacja opisu wzorca. Owszem nbiale plamki są dopuszczalne ale nie są normalne. Nigdzi enie znalazłam takiego przymiotnika w stosunku do plamki.

Jesli tego nie wiesz, to powstrzymaj sie od postowania
            > komentarzy, bo ludzie przychodza tu po rzetelne informacje a nie Twoje
            > *obiektywne* opinie pt. *nie jestem pewna, ale...* . Albo wiesz, albo nie wiesz

Jesli ludzie przychodza tutaj po rzetelne ifnromacje a nie czyjes opinie i porady to mają problem. W szkole nie uczyli cie, że po rzetelne informacje należy udac się do źródła tych informacji? forum jest od wyrażania swoich opinii, przekazywania infromacji itp ale nie jest źródłem informacji.

> .
            > Nie spamuj.
            Juz ci napisałam nie chces zto nie czytaj w ustawieniach jest taka opcja ignorowania uzytkownikow.
            I polecam jeszcze raz prześledzić wszystkie tutejsze posty. Nigdzie nie napisałam że plamki są wadami. Napisałam postaram sie to napisac wyraźnie

" t e g o r o z m i a r u p l a m k a j e s t c h y b a z b y t d u ż a" dodatkowo opatrzyłam to takim oto wyrażeniem " n i e j e s t e m p e w n a b o n i e w y s t a w i a m p s a"

Mam nadzieję, że tym razem to dostrzeżesz i na siłe nie będziesz szukała zadziorów.

Nikt koleżanki tutaj nie zaatakował i nie wciskał jej kitu tylko wyrażał swoją opinię. Koleżanka, która zapytała widzą c twoje świete oburzenie, niepoparte zupelnie niczym, nagle zaczeła również stawac okoniem. A dziwne bo zanim tu przyszłaś była miła spokojna i normalnie rozmawała z nami.
            • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 29.01.08, 22:03
              Napisalam do tego posta tylko jedno zdanie : Plamki sa dozwolone i normalne.
              Nie masz najmniejszego prawa pisac, ze kolezanka spokojnie z wami rozmawiala
              dopoki ja nie napisalam mojego postu, bo albo jestes totalna mitomanka albo masz
              juz zaburzenia.Nie pierwszy raz zreszta zauwazam jak wymyslasz jakies bzdury,
              zeby tylko cos powiedziec. Jedyna osoba, ktora wprowadza zamet jestes Ty sama,
              bo nie wystarcza Ci, ze klocimy sie na jednym forum, musisz od razu przesladowac
              mnie bezpodstawnie na nastepnym. Twoje tzw. ustosunkowanie sie do mojej
              wypowiedzi graniczy z reakcja 5 letniego dziecka, ktore nie jest w stanie z
              nikim normalnie dyskutowac. Nie chce z Toba rozmawiac,nie potrzebuje Twoich
              sarkastycznych komentarzy pod moimi postami, jestes w stanie sie powstrzymac i
              zostawic mnie w spokoju? Nie mam zamiaru wiecej odpowiadac na Twoje posty bo za
              kazdym razem sa coraz glupsze i coraz bardziej zenujace. Sciagaj inne osoby do
              swojego poziomu.
              • paenka Re: Plamka... to normalne? 29.01.08, 23:52
                Wybaczcie mi ale mam niezły ubaw w tych ciężkich dla mnie dniach (sesja wink)
                Koleżanka strasznie się stroszy wink Owszem napisałaś to z taką wrodzoną sobie pewnościa, jakbys była autorytetem po prostu w tej dziedzinie wink Wystarczyło w stół uderzyc i oho nożyce się odezwały big_grin

Podsumowując dzisiejszy dzień dowiedziałam sie niezwykle dużo na temat tego jakie mam prawa a w zasadzie jakich nie mam prawwink Ile razy trzeba powtarzać że nie narzucam sie tu z opinią nikomu? Bo juz nie wiem ile razy to tłumaczyłam a ta kolezanka dalej swojesmile

> Nie masz najmniejszego prawa pisac, ze kolezanka spokojnie z wami rozmawiala
                > dopoki ja nie napisalam mojego postu, bo albo jestes totalna mitomanka albo mas
                > z
                > juz zaburzenia.Nie pierwszy raz zreszta zauwazam jak wymyslasz jakies bzdury,
                > zeby tylko cos powiedziec.

Hhrhrhr na podstawie wnikliwej analizy owego WĄTKU ( A NIE FORUM) jednoznacznie wychodzi korelacja pomiędzy twoim pojawieniem się a koleżanki nastawieniem.
                Heheh a z resztą co cie to tak boli? Mnie by nie bolało wrecz przeciwnie bym była z siebie dumna , że mam taki wpływ na innych.
                Co jak co ale obrażać to ty potrafiszsmile tzn probujeszwink i jeszcze odwracac kota ogonem...a ty to masz prawo ferować takimi określeniami wobec mnie? Hahaha dobre sobiewink

Twoje tzw. ustosunkowanie sie do mojej
                > wypowiedzi graniczy z reakcja 5 letniego dziecka, ktore nie jest w stanie z
                > nikim normalnie dyskutowac.

Raczej odwrotnie twoja reakcja na celowe podpuszcanie jednoznacznie pokazuje, któ tu jest niedojrzały emocjonalnie. Ja jestem spokojna, opanowana i nawet troszkę rozbawiona sytuacją za to ty oburzona big_grin Ekstra big_grin Zodiaczku jeśli to czytasz to przyznaję, na coś twa szkoła sie przydała (RESPECT)

Nie chce z Toba rozmawiac,nie potrzebuje Twoich
                > sarkastycznych komentarzy pod moimi postami, jestes w stanie sie powstrzymac i
                > zostawic mnie w spokoju? Nie mam zamiaru wiecej odpowiadac na Twoje posty bo za
                > kazdym razem sa coraz glupsze i coraz bardziej zenujace. Sciagaj inne osoby do
                > swojego poziomu.

Nie to nie big_grin PO co w takim razie odpowiadasz? Obstawiam , że albo się obraxisz na AMENT albo obrzucisz mnie kolejnymi tekstami w stylu "niedojrzała, dziecko, mitomanka, niezrównoważona" a i jeszcze czekam najeden "argument" big_grin ale to może kiedy indziej wink ZObaczymy na ile twój brak cierpliwości jest w stanie wytrzymać podjudzanie ;D

Na twoim miejscu wyluzowałabym. Póki co jestes chyba najsztywniejszą osoba na tym forum. Nikt tu tak powaznie do tematu nigdy nie podchodził. W sumie twoje prawo ale nie burz naszego świetego spokoju i kółeczka wzajemnej adoracji rhhrhrhrhr...dobre sobie adorujemy sie wszyscy prawda?

Weź juz mnie lepiej zaznacz to ignorowania wink
              • paenka gutek co to jest FORUM 29.01.08, 23:56
                to forum ma nazwe LABRADOR RETRIEVER, składa się ono z wątków zakładanych przez forumowiczów. Wątek zaś składa się z postów tj wypowiedzi forumowiczów odnośnie tematu danego wątku. Mam nadzieję, że przyswoisz systematyke forum szybciej niż systematykę zwierząt wink
                Ja cie nie gnębie i nie prześladuje na forach. co ś ty nie chciało by mi się ciebie szukać gdzie indziej. Ja nawet nie gnębie ja się ustosunkowywuje i to w ramach jednego forum a ściśle rzecz ujmując w ramach dwóch wątków wink

Już czuje, ze twój monitor nie przeżyje czytania tego POSTU wink
                • paenka oj przepraszam miało być GATEK 29.01.08, 23:57
                  przepraszam ale to ni ebyło zamierzone
    • martulina2 Re: Plamka... to normalne? 29.01.08, 14:19
      Plamka jest normalna. A raczej...dopuszczalna. Mój labrador jest czarny i ma
      białą kreskę z przodu smile
      • martulina2 Re: Plamka... to normalne? 29.01.08, 14:21
        A jesli chodzi o tego psa na zdjęciu to jest labrador moi drodzy!!!
        • ddb2 Re: Plamka... to normalne? 29.01.08, 14:42
          Labrador, zeby byl ladny i rasowy, musi miec wszystkie cechy,
          przynalezne rasie.
          A ten, nie tylko, ze ma plame, ktora w tej rasie jest elementem
          niepozadanym, to jeszcze cechuje sie za cienkim ogonem.
          I mozliwe, ze ma mily, labi charakter, ale wzorcem rasy na pewno nie
          jest.
          • agaxel Re: Plamka... to normalne? 29.01.08, 20:32
            moze i wzorcem nie jest.. ale pytałam o wystawy!!! Ten pies to 100%
            labrador retriever i ma rodowód! tylko jedno co mnie martwiło to ta
            plamka a ogon to nie jest taki cieńki! moze tak wyszło na zdjęciach!
            Wydaje mi się, że kilka osób przesadza dając odrazu chańbiące teorie
            na temat pochodzenia tego pieska! nie chce nikogo urazic, ale MOIM
            zdaniem to niektórzy przesadzają! Podając się za takiego
            specjaliste! Możecie teraz miec do mnie pretensje, ale każdy będzie
            bronił swojego psa lub psa, z którym macie dużo wspólnego... Prawda??
            • paenka Re: Plamka... to normalne? 29.01.08, 21:37
              agaxel napisała:

> moze i wzorcem nie jest.. ale pytałam o wystawy!!!

na wystawach wlasnie liczy sie zgodnosc ze wzorcem, niestety. Np ja obawiam się, że moj Kaiser odpadłby bo jest za wielki.

Ten pies to 100%
              > labrador retriever i ma rodowód!

Nie zauwazyłam żeby ktoś podważał twoje zdanie o rasowości. Jedynie wypowiadali się n atemat wyglądu a wiadomo na zdjęciach różnie się wychodzi.

tylko jedno co mnie martwiło to ta
              > plamka a ogon to nie jest taki cieńki! moze tak wyszło na zdjęciach!

najpierw pisałaś że jednak wada jego jest to że ma plamke i za cienki ogon. Wiec ma za cienki ogon czy nie ma? Plamka jest i to wyraźna. We wzorcu jest napisane że dopuszczalne są plamki ale niewielkich rozmiarów. Niestety nei sa podane wymiary w cm2 big_grin Dlatego to może być pojęcie względne. Jeden sedzia powie ci ze to jest wada dysklifikujaca inny powie , że nie. Ale pamietaj, że na wystawie znajdziesz same laby bez wad i najprawdopodobniej bedziecie oceniani na ich tle i wzgledem nich.

> Wydaje mi się, że kilka osób przesadza dając odrazu chańbiące teorie
              > na temat pochodzenia tego pieska! nie chce nikogo urazic, ale MOIM
              > zdaniem to niektórzy przesadzają! Podając się za takiego
              > specjaliste!

nikt, poza jedną osobą :} nie pisał, że zdecydowanie ten pies jest taki czy owaki. Nikt sie nie podawał za specjalistę. Widze, że kolejnej osobie trzeba tłumaczyć, że jesli ktos pisze "wg mnie" "moim zdaniem" to oznacza, że to jest jego wlasna opinia poparta jego doswiadczeniem i zdobyta wiedzą. Nie chcesz nie musisz słuchać ani czytać. Chcesz opinii specjalistów to idx do rodzimego oddziału ZK i tam zapytaj. Wtedy z chęcią dowiemy się co ci powiedzą aby po prostu wzbogacic sie o pewne informacje. Ale pamietaj to ,że w ZK ci powiedzą jedno to nie znaczy ze potwierdzi to sedzia i odwrotnie.

Możecie teraz miec do mnie pretensje, ale każdy będzie
              > bronił swojego psa lub psa, z którym macie dużo wspólnego... Prawda??

Nie mamy do ciebie pretencji, niby o co? Przeciez mowimy tutaj o jednym konkretnym psie a nie o innych?
              • paenka Wyciąg ze wzorca rasy Labrador retreiver 29.01.08, 21:46
                Umaszczenie:

Kolor labradorów jest jednolity. Jednolite czarne, żółte (począwszy od jasnego kremowego aż do czerwonego), czy tez czekoladowe. Żółte psy mogą mieć zróżnicowania w kolorze na uszach, z boku oraz na brzuchu. Dozwolone są małe, białe plamki na klatce piersiowej ale nie są one dobrze widziane. Białe włosy powstałe ze starości lub też na skutek przestraszenia się czegoś nie powinny być karane. Dyskwalifikacja: jakikolwiek kolor powstały jako kombinacja innych niż opisane wcześniej kolory, albinizm.

Mam nadziej, że to rozwieje wszelkie wątpliwości.
            • martulina2 Re: Plamka... to normalne? 30.01.08, 10:29
              pewnie, że każdy będzie bronił swojego psa. Jak już prędzej powiedziałam mój
              labik też ma biała plamkę, mniejszą niż ten na zdjęciu, taką kreseczkę i przez
              to jest dla mnie wyjątkowy. Na żadne wystawy się nie wybieram, nie musi być dla
              mnie wzorcem rasy, ważne, że jest moim ukochanym labim smile)) A przed wystawą
              możesz chyba zapytać o rade jakiegoś specjalistę smile Pozdrawiam.
              • martulina2 Re: Plamka... to normalne? 30.01.08, 10:34
                aha, nie zauważyłam tego dopisku...czyli jednak zmiany sierści dyskwalifikują
                psa. Szkoda sad bo psiak ze zdjęć jest piękny smile
    • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 30.01.08, 11:57
      Biale plamki na piersi sa dozwolone, zdarzaja sie nawet wsrod psow masci czarnej
      i czekoladowej takie, ktore maja biale plamy miedzy opuszkami lub wyzej (tzw.
      bolo pad) i te plamy tez nie sa dyskwalifikowane. Pochodza od jakiegos slynnego
      Bolo, ktory przekazywal konsekwentnie ten swoj gen potomstu, az go wreszcie
      uznali jako dopuszczalny.
      • paenka Re: Plamka... to normalne? 30.01.08, 18:45
        Łołbig_grin Bolo fajne imie dla psasmile Masz jakięs informacje na temat tego psa może?
      • kawuel Re: Plamka... to normalne? 30.01.08, 21:39
        gatek3 napisała:
        > Biale plamki na piersi sa dozwolone, zdarzaja sie nawet wsrod psow
        > masci czarnej i czekoladowej takie, ktore maja biale plamy miedzy
        > opuszkami lub wyzej (tzw. bolo pad) i te plamy tez nie sa
        > dyskwalifikowane.

Zagalopowaliście się w tej dyskusji tak dalece że chyba
        zapomnieliście o myśli przewodniej założycielki wątku.
        Przypomnę więc że agaxel napisała:
        > ...Czy da się z takim labradorem pójśc na wystawę, czy sędziowe
        > będą zwracac na to uwagę?

Otóż na obydwa powyższe pytania odpowiedzi są twierdzące, da się z
        nim pójść na wystawę, i sędziowie będą zwracać uwagę na tę plamkę, a
        to czy plamka ta jest dopuszczalna we wzorcu rasy, nie ma większego
        znaczenia, gdyż tak czy owak nie jest to detal wyróżniający psa w
        oczach sędziów na jego korzyść. Powstaje więc kolejne pytanie, czy
        pójście na wystawę z takim psem ma jakikolwiek sens, jeśli z góry
        wiadomo że nie ma on szans na zwycięstwo, a będzie jedynie tłem dla
        innych psów pozbawionych jakichkolwiek dopuszczalnych odchyłek od
        wzorca rasy?
        • paenka Re: Plamka... to normalne? 30.01.08, 23:02
          no widzisz kawuel może ciebie zrozumieja bo ja nie potrafiłam wyjasnic tego wink
        • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 31.01.08, 00:42
          Skoro uzgodnilismy wreszcie, ze te plamy sa dozwolone to nie widze powodu dla
          ktorego sedziowie mielibyby sie jakos burzyc. Jesli wiedza, ze plamka nie ma
          znaczenia, to konzentruja sie na innych cechach rasy w swojej ocenie.
          Dyskwalifikowac mozna jedynie zwierzeta nie bedace krzyzowka trzech rodzajow
          umaszczenia labradorow, do takiego psa sedziowie nawet nie beda mieli okazji sie
          przyczepic, bo chyba taki pies zostanie juz przy starcie wyeliminowany? A moze
          za malo znam srodowisko,moze siedza tam same oszolomy, ktore maja bzika na
          punkcie bialych plamek? W kazdym razie wspomniany CH. Banchory Bolo z
          zabarwionymi szlapkami wygral niejeden konkurs wink
          • kawuel Re: Plamka... to normalne? 31.01.08, 07:40
            gatek3 napisała:
            > Skoro uzgodnilismy wreszcie, ze te plamy sa dozwolone to nie widze
            > powodu dla ktorego sedziowie mielibyby sie jakos burzyc. Jesli
            > wiedza, ze plamka nie ma znaczenia, to konzentruja sie na innych
            > cechach rasy w swojej ocenie.
            > Dyskwalifikowac mozna jedynie zwierzeta nie bedace krzyzowka
            > trzech rodzajow umaszczenia labradorow, do takiego psa sedziowie
            > nawet nie beda mieli okazji sie przyczepic, bo chyba taki pies
            > zostanie juz przy starcie wyeliminowany? A moze za malo znam
            > srodowisko,moze siedza tam same oszolomy, ktore maja bzika na
            > punkcie bialych plamek?

Trudno prorokować jak zachowają się sędziowie na wystawie, i do
            czego się mogą przyczepić, ale moim zdaniem lepiej nie kusić losu, i
            nie dawać im podstawy aby mogli się przyczepić do czegokolwiek.
            Dlatego gdybym był entuzjastą psich konkursów, to z psem
            posiadającym taką plamkę nie pokazywał bym się na żadnych wystawach.
            • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 31.01.08, 12:14
              No nie wiem, ale tak nawet z estetycznego punktu widzenia,to chyba taki pies z
              eleganckim krawatem pod szyja wyglada lepiej i bardziej odswietnie niz inne ?!
              • ddb2 Re: Plamka... to normalne? 31.01.08, 14:30
                gatek3 napisała:

> No nie wiem, ale tak nawet z estetycznego punktu widzenia,to chyba
                taki pies z
                > eleganckim krawatem pod szyja wyglada lepiej i bardziej odswietnie
                niz inne ?!

No! A w kapeluszu jeszcze lepiej!
                • martulina2 Re: Plamka... to normalne? 31.01.08, 15:12
                  Oczywiście, że wygląda elegancko i wyjątkowo, a przede wszystkim jest rzadko
                  spotykany smile
                  • paenka Re: Plamka... to normalne? 31.01.08, 15:25
                    Zgadzam się z przedmówcami wink
              • kawuel Re: Plamka... to normalne? 31.01.08, 20:20
                gatek3 napisała:
                > No nie wiem, ale tak nawet z estetycznego punktu widzenia, to chyba
                > taki pies z eleganckim krawatem pod szyja wyglada lepiej i
                > bardziej odswietnie niz inne ?!

Zgadza się, tylko problem w tym że sędziowie konkursowi wcale nie
                muszą kierować się sentymentami, tylko chłodną oceną rzeczywistości.
                • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 01.02.08, 10:58
                  A chlodna ocena jest taka, ze to biale cos jest dozwolone i kolko sie zamyka.
                  • kawuel Re: Plamka... to normalne? 01.02.08, 19:25
                    gatek3 napisała:
                    > A chlodna ocena jest taka, ze to biale cos jest dozwolone i kolko
                    > sie zamyka.

Nawet jeśli jest dozwolone, to nie wskazane, i kółko się otwiera.
                    • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 04.02.08, 11:42
                      a kto mowi, ze niewskazane ?
                      • martulina2 Re: Plamka... to normalne? 04.02.08, 18:28
                        Mam pomysł!!! Może przestańmy dyskutować, czy wskazane, czy dzowolone, czy
                        zabronione, bo każdy ma swoje zdanie. Może agaxel pójdzie z psem na wystawe i
                        sama zobaczy, jesli zostaną zdyskwalifikowani to znaczy, że jest niedozwolone i
                        zamknie sie koło i cała dyskusja smile Super pomysł co???
                      • kawuel Re: Plamka... to normalne? 04.02.08, 23:08
                        gatek3 napisała:
                        > a kto mowi, ze niewskazane ?

Oto cytat z wzorca rasy według FCI (Federation Cynologique
                        Internationale)
                        "Kolor labradorów jest jednolity. Dozwolone są małe, białe plamki na
                        klatce piersiowej ale nie są one dobrze widziane."
                        Koniec cytatu.
                        Jeśli nie są dobrze widziane, to znaczy że niewskazane.
                        • paenka Re: Plamka... to normalne? 05.02.08, 00:21
                          Kawuel myślę, że zbędne to było bo już raz przytaczałam ten
                          fragment wink po prostu gatka musi być na wierzchu wink
                        • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 05.02.08, 16:20
                          Ze nie sa dobrze widziane nie znaczy, ze sa niewskazane. Nie bede rezygnowac z wystawienia psa tylko dlatego, ze ma plamke, ktora, jest normalna, dozwolona itd itp. a to, czy jest dobrze widziana czy sedzia czytac sie nie nauczyl, to juz nie moja sprawa. Tez moge Ci podac innzch pare cyatow wzorca rasy tez wedlug FCI, w ktorych nie ma nawet wzmianki o tym czy plamki sa dobrze widziane czy nie. Np. "Całkowicie czarny, żółty lub wątrobiany/czekoladowy. Żółty może być od jasnokremowego po lisio-rudy. Dopuszczalna mała biała plama na przedpiersiu". A ty paenka jak widze raz sie zgadzasz z przemowcami raz nie, moze sie w koncu zdeczdujesz na jakas obiektzwna opinie cio?
                          • paenka Re: Plamka... to normalne? 05.02.08, 18:05
                            gatek3 napisała:

A
                            > ty paenka jak widze raz sie zgadzasz z przemowcami raz nie, moze
                            sie w koncu zd
                            > eczdujesz na jakas obiektzwna opinie cio?

Gatko smile to, że nie zgadzam się z kims w jednej kwestii nie oznacza,
                            że będę się z nim kłóciła na całej lini, w każdym temacie byle iść w
                            zaparte. Niestety nie mam tego w zwyczaju. Rozumiem, że dla Ciebie
                            to jest normalka. No cóż może niepotrzebnie sobie wrogów na siłe
                            ucierasz.

P.S. podobno nie ma obiektywnych opinii, cio?
                            • labradorek12 Re: Plamka... to normalne? 05.02.08, 18:11
                              EJ MOZE BYSCIE ZAKLADALI JAKIES INNE POSTY A NIE SIE KLUCICIE O BLUPIA PLAMKE
                              PRZEZ 2 MIESIACE !!!
                              • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 05.02.08, 18:43
                                Sorry, racja, powinnam sie znieczulic i przestac odpowiadac na jej zlosliwe zaczepki. Postaram sie nie zasmiecac wiecej tego forum, mam nadzieje, ze ona tez ze mnie wreszcie zejdzie.
                              • kawuel Re: Plamka... to normalne? 05.02.08, 18:49
                                labradorek12 napisał:
                                > EJ MOZE BYSCIE ZAKLADALI JAKIES INNE POSTY A NIE SIE KLUCICIE O
                                > BLUPIA PLAMKE PRZEZ 2 MIESIACE !!!

Po pierwsze to nie kłócimy się o jakąś "BLUPIA PLAMKE" tylko staramy
                                się uparciuchowi gatek3 wytłumaczyć dlaczego nie ma racji w
                                wymyślonym przez siebie poglądzie na dość zasadniczą kwestię
                                dotyczącą wzorca rasy Labrador Retriever, a po drugie to nie krzycz,
                                bo to nie jest forum do odreagowywania swoich frustracji i
                                kompleksów.
                            • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 05.02.08, 18:33
                              P.S. podobno nie ma obiektywnych opinii, cio?

To specjalnie dla ciebie definicja sarkazmu ze slownika PWN
                              sarkazm :złośliwa ironia, drwina lub szyderstwo
        • shamsa Re: Plamka... to normalne? 05.02.08, 22:01
          słynny Bolo byl doskonaly w pracy, mial jednak plamy na spodzie łap. jego prace
          jednak oceniano tak wysoko, ze dopuszczono go do hodowli i pogodzono sie z tym
          mankamentem
          nic mi jednak nie wiadomo, by Bolo miał cos na klacie
          • labradorek12 Re: Plamka... to normalne? 06.02.08, 14:07
            Do kawuel : Pysk leszczu !!! Ciekawe jak mozna krzyczeć na forum...lol... Lecz
            się dziecko !
            • paenka Chyba nie wszyscy wiedzą co to netykieta... 06.02.08, 15:34
              forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html
              "Nie pisz WIELKIMI literami - w Internecie oznacza to, że krzyczysz.
              Nie nadużywaj także wykrzykników. Jeśli chcesz wyróżnić jakieś słowo
              lub zdanie, możesz użyć *gwiazdek* lub _podkreślenia_ "
            • kawuel Re: Plamka... to normalne? 06.02.08, 20:30
              labradorek12 napisał:
              > Do kawuel : Pysk leszczu !!! Ciekawe jak mozna krzyczeć na
              > forum...lol... Lecz się dziecko !

Sam się lecz bałwanie!
              • labostas Re: Plamka... to normalne? 07.02.08, 17:23
                Do gatek3:
                Trochę mnie zadziwiła wypowiedz o tym że ludzie przychodzą tu po rzetelne informacje. To jest forum, a nie seminarium naukowców.
                Foru jest po to by wymieniać: poglądy, opinie, doświadczenia.
                Mogą być to często też i błędne informacje, albo subiektywne oceny, ale każdego matka natura wyposażyła w mózg by z niego korzystać i weryfikować te informacje.
                • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 09.02.08, 17:56

@labostas -Mnie natomiast dziwi to, ze wedlug Ciebie trzeba byc naukowcem, zeby
                  otrzymac rzetelne info. Rozumiem , ze nie kazdy musi operowac nadzwyczajna
                  wiedza na temat labradorow, ale chyba logiczne, ze jak czegos nie wiem, to nie
                  postuje tylko po to, zeby postowac i dodac swoje dwa grosze do kazdego postu.
                  Jesli, jak przy tym temacie, pytano o ta plamke, to zanim cos napisalam to
                  przeczytalam, bo info jest chyba ogolnie dostepne, jak macie to forum, to i cala
                  reszte neta macie, zeby sie czegos dowiedziec. Chodzi mi natomiast o posty, w
                  ktorych napisane jest cos w stylu *wydaje mi sie* ale * w sumie to nie wiem*, bo
                  to jest strata czasu i jednym slowem, spam. Dla mnie te rzetelne informacje sa
                  wazne, bo zadajac pytanie, oczekuje porzadnej odpowiedzi, albo popartej
                  doswiadczeniem albo czymkolwiek innym. Jesli na tym forum to jest takie
                  nienormalne to rzeczywiscie nie mam tu czego szukac. Zwlaszcza, ze i tak
                  wiekszosc czasu odpowiadam na zaczepki paenki albo musze sie tlumaczyc z tego,
                  dlaczego oczekuje rzetelnych informacji. Strata mojego i waszego czasu.
                  @Kawuel - *pogladu *? nie bronie *pogladu*, bronie konkretnych zdan z tekstu o
                  wzorcu rasy, ktory sami tu nagminnie wklejacie.Ty tymczasem tak teraz o tym
                  gadasz, jakbym sobie juz w zasadzie sama wymyslila, ze te plamki sa dozwolone.
                  Jesli juz ktos cos tutaj wymysla czy nadinterpretuje z tym, ze cos jest
                  niewskazane, mimo ze powszechnie dozwolone, to Ty.
                  • paenka Re: Plamka... to normalne? 09.02.08, 18:31

gatek3 napisała:

>
                    > @labostas -Mnie natomiast dziwi to, ze wedlug Ciebie trzeba byc
                    naukowcem, zeby
                    > otrzymac rzetelne info. Rozumiem , ze nie kazdy musi operowac
                    nadzwyczajna
                    > wiedza na temat labradorow, ale chyba logiczne, ze jak czegos nie
                    wiem, to nie
                    > postuje tylko po to, zeby postowac i dodac swoje dwa grosze do
                    kazdego postu.

To ciekawe, hipokryzje przez ciebie przemawia.

> Jesli, jak przy tym temacie, pytano o ta plamke, to zanim cos
                    napisalam to
                    > przeczytalam, bo info jest chyba ogolnie dostepne, jak macie to
                    forum, to i cal
                    > a
                    > reszte neta macie, zeby sie czegos dowiedziec.

To po co zaglądać w ogóle na forum skoro można te info znaleźć w
                    różnych publikacjach?

Chodzi mi natomiast o posty, w
                    > ktorych napisane jest cos w stylu *wydaje mi sie* ale * w sumie to
                    nie wiem*, b
                    > o
                    > to jest strata czasu i jednym slowem, spam.

TO nie zaglądaj na forum jeśli nie szukasz takich wypowiedzi. Jeśli
                    ktoś dodaje tego typu sformułowania to po prostu wypowiada sie
                    na podstawie swoich doswiadczeńi w ten sposob unika atakow
                    typu "wymądrzanie się" :]

Dla mnie te rzetelne informacje sa
                    > wazne, bo zadajac pytanie, oczekuje porzadnej odpowiedzi, albo
                    popartej
                    > doswiadczeniem albo czymkolwiek innym. Jesli na tym forum to jest
                    takie
                    > nienormalne to rzeczywiscie nie mam tu czego szukac.

Widzę, że ty znowu po swojemu interpretujesz znaczenie słów. W tym
                    przypadku "rzetelność". Chcesz odpowiedzi naukowej popartej
                    wieloletnim doświadczeniem, teorią i próbą o liczebnośći n to idz do
                    specjalisty!
                    Dl amnie spamem jest to co co ty tu usprawniasz, czyli czepianie
                    sie, rozwalanie calych wątków i "moje musi byc na wierzchu". Typowy
                    troll.

Zwlaszcza, ze i tak
                    > wiekszosc czasu odpowiadam na zaczepki paenki albo musze sie
                    tlumaczyc z tego,
                    > dlaczego oczekuje rzetelnych informacji. Strata mojego i waszego
                    czasu.

Nikt cie do niczego nie zmusza tym bardziej do uczestnictwa w tym
                    forum. Nie podoba ci sie forma tego forum to se założ swoje.
                    • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 12.02.08, 15:22
                      A ty to serio musisz na wszytskie posty odpowiadac , nawet jesli w ogole ciebie
                      nie dotycza ,nawet jesli ktos juz specjalnie zaznaczy do ktorych konkretnie
                      osob sie zwraca ? Wez cos wreszcie na odluzowanie. Albo zalatw sobie jakies
                      zycie prywatne.
                      • paenka Re: Plamka... to normalne? 12.02.08, 18:29

gatek3 napisała:

> A ty to serio musisz na wszytskie posty odpowiadac ,

I vice versa kochana!

>nawet jesli w ogole ciebie
                        > nie dotycza ,nawet jesli ktos juz specjalnie zaznaczy do ktorych
                        konkretnie
                        > osob sie zwraca ?

Wymieniasz moj nick wiec dotyczy to mej osoby:]

Wez cos wreszcie na odluzowanie. Albo zalatw sobie jakies
                        > zycie prywatne.

Hehehe typowa odzywka przy braku argumentów odnosnie tematu bo
                        niestety argumentem tego nie mozna nazwac.

Ja już dawno wyluzowałam, ty za to ciągle się spinasz, że tkoś ci
                        odpowiedział nie tak, że ma inne zdanie, że ktoś nie atakuje (w
                        sumie to nei wiem kto big_grin). CHyba mylnie interpretujesz wiele rzeczy
                        co już dało się zauważyć w kilku sytuacjach. Pozostaje mi szczerze
                        życzyć wytrwałości w kolejnych scysjach, które z tego powodu wynikną.
                        • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 13.02.08, 09:13
                          Tylko tyle? Oh paenka, potrafisz wiecej napisac, no wysil sie smile
                  • labostas Re: Plamka... to normalne? 11.02.08, 09:47
                    Widze że nie odczytałaś mojej ironi w słowie naukowiec.
                    A ludzie piszą szasami "wydaje mi się", bo wtedy ustosunkowują się
                    do wypowiedzi.
                    I na forum nie powinno być to źle widziane, bo generalnie od
                    informacji konkretnych są inne źródła.
                    • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 12.02.08, 15:55
                      > I na forum nie powinno być to źle widziane, bo generalnie od
                      > informacji konkretnych są inne źródła.

To moze inaczej : Stawiajac pytanie oczekujesz odpowiedzi czy nie? Bo jesli
                      forum nie jest od konkretnych informacji to po kiego grzyba ludzie tu pytania
                      stawiaja ?
                      • labostas Re: Plamka... to normalne? 15.02.08, 18:00
                        Oczekuje odpowiedzi na postawione pytanie chyba że to pytanie
                        retoryczne.
                        A ludzie stawiają pytania żeby zasiągnąć opini innych użytkowników
                        • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 15.02.08, 23:55
                          labostas napisał:

> Oczekuje odpowiedzi na postawione pytanie chyba że to pytanie
                          > retoryczne.
                          > A ludzie stawiają pytania żeby zasiągnąć opini innych użytkowników

Do czego zmierzam ? Chce, zeby ktos zanim mi odpowie na przyklad na pytanie *Czy
                          czekolada jest toksyczna dla psa* naprawde sie upewnil zanim napisze mi swoje
                          niepotrzebne * wydaje mi sie ze nie*, bo taka odpowiedz nic nie wnosi do
                          dyskusji a moze nawet reksia zycie kosztowac jesli sie w nia uwierzy. Forum
                          wcale nie musi byc seminarium naukowcow ani zlotem fachowcow ale jakis poziom
                          powinno jednak miec.
                          • paenka Re: Plamka... to normalne? 16.02.08, 00:33
                            Skoro poziom forum ci nie odpowiada to co ty tutaj jeszcze robisz?
                            Z całym szacunkiem do twej osoby ale jesteś tu zbyt krótko aby móc
                            oceniać poziom forum po jednym wątku. Naprawdę nie potrafisz czytać
                            ze zrozumieniem.
                            1. Napisalismy ci co jest dozwolone wg wzorca rasy i skad te
                            infromacje byly... ALE
                            2. skad mamy wiedziec jak wszyscy sedziowie bede
                            interpretowac "przyzwolenie na tego rozmiaru plamke?" ...dlatego w
                            wątku pojawiają się wypowiedzi typu "wydaje mi się"
                            Nie wiem ile razy trzeba ci to jeszcze wytlumaczyc abys zrozumiala.
                            Wydaje mi się, że na siłe bedziesz teraz brnela w zaparte pomimo
                            faktu ze sprawa juz dawno zostala wyjasniona. Wszyscy poza tobą
                            zrozumieli o co chodzi komu w wątku.

Uważam, że bezsensowne jest dalsze roztrząsanie tego co powinno być
                            na foruma co nie. Naprawdę jeśli masz jakiś swoj wymysl formy forum
                            to stwórz je i zostań tam moderatorem. Będziesz mogła wyrzucać,
                            przenosić, banować do woli wg własnego uznania.

BTW.
                            Masz kota? Bo świetnie go odwracasz ogonem. Sama pisałaś o swoich
                            oczekiwaniach.
                            • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 16.02.08, 11:49
                              Droga paenko, wiem, ze wydaje ci sie inaczej, ale wyobraz sobie, ze te forum to
                              nie tylko ty ty i ty, sa tez inni (naprawde, rozejrzyj sie tylko smile ). Wlasnie,
                              wlasnie , bezsensowne jest roztrzasanie tego a juz najbardziej bezsensowne sa
                              twoje odpowiedzi na moje posty, bo my sobie naprawde nie mamy nic wiecej do
                              powiedzenia i w chwili obecnej odpisuje labostasowi i kawuelowi i serio nie
                              potrzebuje twoich dwoch groszy na kazdy temat. Masz potrzebe pisania referatow,
                              to napisz do twinky winky, moze jego twoja historia urzeknie smile
                              • paenka Nie ma sensu już dłużej kontynuować tej farsy 16.02.08, 12:28
                                Ta Pani nie wie od czego jest forum i chyba nie chce wiedzieć.

Ja się dziwię, że ty jeszcze do tej pory nie dałaś mi ignora big_grin
                            • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 16.02.08, 12:02
                              No i zanim dam ci ignora, napisz mi jeszcze czy tylko ci co maja kota moga go
                              odwracac czy inni tez moga ? Bo ja glupia dotachczas myslalam, ze to taka
                              metafora tylko jest smile
                      • kawuel Re: Plamka... to normalne? 15.02.08, 19:31
                        gatek3 napisała:
                        > Bo jesli forum nie jest od konkretnych informacji to po kiego
                        > grzyba ludzie tu pytania stawiaja ?

Kto powiedział że odpowiedź musi być konkretną informacją?
                        Ludzie stawiają tutaj pytania po to żeby poznać opinie innych osób w
                        interesujących ich kwestiach, a nie koniecznie fachowych ekspertyz.
                        • gatek3 Re: Plamka... to normalne? 15.02.08, 23:46
                          Coscie sie tak uparli, ze oczekuje jedynie fachowych odpowiedzi ? Oczekuje, nie
                          wiem ktory raz musze to powtorzyc, ze ludzie nie majacy pojecia o rzeczy nie
                          beda starali sie udawac greka i blyszczec w temacie na ktory pojecia w ogole nie
                          maja. Bodajze Lec kiedys powiedzial *Blogoslawieni ci, ktorzy nie majac nic do
                          powiedzenia , nie ubieraja tego w slowa* i tego powinni sie co niektorzy nauczyc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka