Dodaj do ulubionych

Praca w Prado, ul. Cechowa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 12:09
Przestrzegam wszystkich. Nie dajcie się nabrać na ofertę pracy biurowej przy
obsłudze klientów biznesowych. Tak naprawdę chodzi o akwizycję, o czym
dowiecie się dopiero po 2 tygodniowym szkoleniu. Za które oczywiście nie
dostaniecie wypłaty.
Obserwuj wątek
    • Gość: limara Re: Praca w Prado, ul. Cechowa IP: *.centertel.pl 18.01.10, 21:17
      Dzięki pracowałam już w podobnej firmie i nie myliłam się że to
      będzie to samo...
    • Gość: ja Re: Praca w Prado, ul. Cechowa IP: *.skleporion.net 05.05.10, 15:19
      cholera czyli to ściema? A już myślałam, że coś wreszcie podłapałam:(
      Był ktoś ostatnio u nich? Co sie zmieniło?
      • Gość: Pracownik Prado Re: Praca w Prado, ul. Cechowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.10, 15:45
        Wszystko w porządku . Firma idealna :) fakt prowizyjne zarobki ale pow 2.000 to
        spokojnie :) jestem zadowolony i tego nie zmienie :)
        • Gość: @ Re: Praca w Prado, ul. Cechowa IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 31.05.10, 20:23
          Miło przeczytać , że wreszcie ktoś jest zadowolony z pracy .Nie
          zmieniaj jak nie musisz.
    • Gość: heeeee Re: Praca w Prado, ul. Cechowa IP: *.waldex.3s.pl 15.08.10, 15:24
      dobre....Nigdy w życiu!,,,,,,,,ja pracowałam 1,5 miesiące i tyle ludzi się
      przewinęło że masakra,niby umowa ale tylko o dzięło a z umowami kombinują!!!W
      końcu wychodzisz z paroma groszami a o wypłatę musieliśmy trzy razy jeżdzic żeby
      dali i to z wielką łaską!!!!!!!!!!!!!!!!!Przestrzegam!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: XX Re: Praca w Prado, ul. Cechowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.10, 21:56
      Kompletnie nie rozumiem niektórych opinii.
      Znalazłam ogłoszenie - telemarketing. Wysłałam CV. Umówiłam się na spotkanie. Rozmowa, szkolenie, praca. Wszystko w jak najlepszym porządku.
      Warunki jasne i czytelne.
      Owszem, wynagrodzenie prowizyjne mimo stałych godzin pracy. Natomiast jestem zdania, że jeżeli ktoś jest rzetelny i przykłada się do pracy da sobie rade.
      Myślę, że tu wypowiadają się ludzie, którzy nawet nie spróbowali lub usłyszeli coś od kogoś.
      Zgadzam się z opinią, że przewija się tam masa ludzi. A gdzie nie? Kwestia jest taka, że każdy boi się spróbować. Całkiem niepotrzebnie. Szefostwo i pracownicy są bardzo przyjaźni i pomocni. Dzięki temu jest świetna atmosfera. Idealna praca dla studentów i nie tylko.
      Jeśli ktoś ma ochotę pracować w markecie za 800 złotych to proszę bardzo, jeśli boicie się wyzwań. A do odważnych świat należy i nic nikomu się nie stanie jak spróbuje. Warto.
      • Gość: Ktoś Re: Praca w Prado, ul. Cechowa IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.10, 12:30
        Człowieku, pracuje w innej branży od przeszło 7 lat, z telemarketingiem też kiedyś miałem epizod na początku swojej kariery jakieś 12 lat temu nie wiem jak w firmie Prado ale proszę Cię nie pieprz. Telemarketing dobrą pracą?? Stary w MCdonaldzie więcej dostaniesz. Jak do mnie do firmy dzwonią z telemarketingu to mnie trafia. Ludzie pracują, czasu nie mają,a tu dzwoni taki upierdliwiec, ja rozumiem ,ze to praca, że każdy chce zarobić ale to jest porównywalne z akwizycją. Praca prowizyjna to wyzysk. Jak się ma podstawę + prowizję to oczywiście można pracować. Ale praca prowizyjna? Nie wiem ile byś musiał mieć tej prowizji, żeby zarobić powiedzmy jakieś w miarę rozsądne pieniądze tj 2tyś. Mając powiedzmy 20 zł prowizji (bo pewnie takie są) musiałbyś miesięcznie 100 klientów załatwić. Jestem przedstawicielem handlowym, niewielkiej firmy ale jednak z dużym doświadczeniem i pozycją na rynku od 20 lat. I mnie mimo wysokiej jakości produktów renomowanej marki znanej na rynku, z dobrymi rabatami, ciężko jest 10ciu nowych klientów pozyskać (nie mówię tu o stałych klientach bo jest to odrębny temat). Jak ktoś wierzy w bajki to może i uwierzy w to co napisałeś. Konkurencja nie śpi. I nie pisz, że w każdej firmie jest duża rotacja bo współpracuje od lat z małymi i dużymi firmami, korporacjami i międzynarodowymi koncernami i jakoś nie zauważyłem tam wielkich zmian i dużej rotacji. Owszem zdarzają się zwolnienia, odejścia z pracy ale są to pojedyncze przypadki, a nie 10 ludzi w ciągu miesiąca jak to jest w firmach tego typu. Jak praca jest dobra i dobrze płatna to każdy chce pracować. I nie pisz mi tu proszę , że do tego trzeba się nadawać, bo gadane mam i potrafię sprzedawać ale w telemarketingu nie chciałbym pracować nawet jakbym nie miał innego wyjścia. Lepiej już w markecie robić. Przynajmniej masz konkretną umowę, składki, ubezpieczenie, świadczenia urlopowe i pewne "800zł" co miesiąc (choć to bujda bo znam osoby które pracują w B-B w Tesco i owszem lekko nie jest ale 1300 m-cznie dostają).
        • Gość: telemarketerka Re: Praca w Prado, ul. Cechowa IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 20.11.10, 23:38
          Pracuję w prado kilka miesięcy i wszystko jest w porządku. W ogólę nie zgadzam się z tymi negatywnymi komentarzami, bo jest zupełnie inaczej więc nie wiem skąd takie informacje. Ekipa jest super, szefostwo też. Mimo że wypłata jest prowizyjna, to naprawdę da się zarobić-trzeba się tylko przyłożyć, ale to tak jak w każdej innej pracy. Szkolenie jest jednodniowe, a nie dwa tygodnie jak ktoś napisał-bzdura! Płacą w terminie i nie ma żadnych problemów z umową. Ja jestem zadowolona! Nie sugerujcie się tymi głupimi komentarzami, bo jest ok:)
          • Gość: u la la :) Re: Praca w Prado, ul. Cechowa IP: 213.17.138.* 31.01.11, 15:11
            ciekawe czy ktoś w 2011 roku tu jeszcze zagląda na pradowskie forum. Jedyne co można o prado powiedzieć, szefostwie i osobach "przełożonych" to tyle, że jest to ściema i cwaniactwo na maxa :) a szkolenia faktycznie trwają do np. 3 dni i ani telemarketer z tego nic nie ma ani osoba chcąca się nauczyć. A co więcej, osoby pracujące czasem parę dni nie mające doświadczenia prowadzą szkolenia...
            Dużo jest wymagane od telemarketera, np. trzeba efektywnie pracować z bazą, która jest niestety do dupy. Baza (czyli numery telefonów) powinna być przygotowana przez osobę kompetentną, fachowo w sposób taki, żeby faktycznie każdy telefon, każda rozmowa miała sens, a nie w pierwszej kolejności wypytywanie "czy jest internet? a czy jest to neostrada?" bądź też dumne informowanie klienta, że jest teraz uprawniony do zmiany jeśli chodzi o internet w jego firmie, a zmiana polega na przekonaniu do nowej umowy! itd. Klient ma nas wtedy za debili, tak samo jak szef;) który nie płaci żadnych składek za ludzi których zatrudnia bo są to praktycznie studenci lub osoby pracujące na umowie o dzieło, a płaci jałmużnę. hmm wiem co mówię. Ah!! już nie wspomnę o ogłoszeniach w internecie, cytuję bardzo chętnie : "Oferujemy wynagrodzenie stałe 1500 zł Br." - niestety kłamstewko. No to tyle. aha oczywiście prado od zeszłego roku jest na innej ulicy więc tyczy się to Karpackiej - nie Cechowej :)

pozdrawiam gorrrrąco w te mroźne dni!
            • Gość: u la la :) Re: Praca w Prado, ul. Cechowa IP: 213.17.138.* 31.01.11, 15:15
              aha jeszcze dodam jedno!;) szef bardzo lubi porównywać zapieprzanie na marnej kasie za marne grosze w markecie - szczerze jest tam łatwiej i kasa przynajmniej stała
            • Gość: latikA Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.02.11, 11:42
              WITAJCIE czy moze mi ktos napisac jak naprawde jest w tej firmie ide w tym tyg na szkolenie i za bardzo nie wiem co i jak ;/ nie traktuje to jako pracy stałej ale musze isc do pracy i niewiem cyz tylko nie strace;/
              • Gość: u lala:) Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: 213.17.138.* 26.02.11, 11:18
                Witaj!
                nie wiem czy czytane były przez Ciebie moje wcześniejsze 2 wpisy (poznasz po nicku), więc dostaniesz odpowiedź jak tylko zerkniesz na te dwa komenty zaraz przed Twoim wpisem

pozdrawiam!
              • Gość: x Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 19:43
                I jak poszłaś do pracy w Prado? Jakie wrażenia? też się nad tym zastanawiam? Jakie są tam w rzeczywistości zarobki może ktoś napisać?
                • Gość: xy Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 28.02.11, 20:24
                  Najlepiej pojawić się osobiście .
                • Gość: ulala:) Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: 213.17.138.* 04.03.11, 12:48
                  człowieku przeczytaj mojego obszernego komenta na temat pracy w Prado i będziesz wiedzieć czy tam iść czy nie iść. Odradzam! to jest akwizycja i kase dostaniesz za wykonane zlecenia które będą jeszcze zrealizowane, a na realizacje czeka się MIESIĄCAMI!!!! także za siedzenie tam codziennie od 9 do 17 przez 5 dni w tygodniu możesz dostać nawet 100zł.... bo zrealizują Ci się 2 umowy z 10 zleceń o ile jeszcze masz te 10 zleceń.... poważnie Ci doradzam, zastanów się i nie wierz w bzdury "miłej pracy w zgranym zespole"

pozdrawiam

ps. poczytaj moje komenty na prawdę -mój nick : ulala
              • Gość: Mateusz Jurczyk Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: 82.177.67.* 23.03.11, 15:12
                ODRADZAM!

Nie będę się ukrywał za nickami, mam odwagę powiedziec głośno i nie anonimowo co myślę o tej firmie. Powiem tak: mam spore doświadczenie jeżeli chodzi o Call Center, przepracowałem "na słuchawkach" ładnych parę lat. Znalazłem swego czasu ogłoszenie, że poszukują menadżera. W to mi graj ponieważ szukałem wtedy pracy (poprzednia to lider z CC we Wrocławiu, szukałem pracy bo się sprowadziłem do BB z Wrocławia). Ja w życiu czegoś tagiego nie nazwałbym Call Center. Miałem mieć stanowisko managera. Zgodziłem się, zaakceptowałem warunki (przynajmniej te o których była mowa). Tylko tak: zamiast pracować jako manager dostałem wydrukowany arkusz z excela, komóreczkę i kazano mi dzwonić. Ok, jeden dzień, drugi, trzeci... i nie wytrzymałem. Zapytałem się pani szefowej (chyba p. Klaudia) co z moją rozmową z prezesem (zapowiadał ją od kilku dni!), co z umową, o co k***a chodzi? Po usłyszeniu odpowiedzi zatrzasnąłem drzwi za sobą i podziękowałem za współpracę. Kompletna amartorka. No i kilka zastrzeżeń (nie jestem laikiem w branży CC, myślę, że mógłbym nie jednego nauczyć wspaniałą kadrę z prado):
                - co z ochroną danych osobowych? Przecież każdy może wynieść te wydrukowane bazy a na nich są dane wrażliwe! Nie wiem czy klienci Orange byliby szczęśliwi jakby wiedzieli że każdy może wynieść dane z wysokościa ich rachunków, pakietami, nr pesel czy danymi osobowymi!
                - jak może działać CC które nie nagrywa rozmów? Przecież to granda jest! Tak działa profesjonalny partner orange???
                - dlaczego wszyscy pracownicy siedzą na dosłownie dwóch loginach!? To już jest sprzeczne z prawem. A z procedurami orange na pewno
                -dlaczego tam nie dają umowy w określonym czasie?

Ja znalazłem bardzo szybko inną pracę, ciekawszą i uwzględniającą moje kompetencje i doświadczenie (jak coś to zapraszam do kontaktu, zwłaszcza handlowców: mjjurij@gmail.com ), szybko się połapałem, że mam do czynienia z amatorami i osobami które absolutnie nie mają pojęcia o branży Call Center. Gorzej by było jakbym dłużej czekał na "spotkanie z prezesem". Już tuż tuż. W mojej opinii gdyby prasa się zainteresowała tą firmą niezłe cyrki by się zaczęły dziać.
                • Gość: ulala Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.11, 17:45
                  Popieram dokładnie wszystko co wspomniałeś wcześniej. Z mojej strony też były zamieszczone dwa komenty na temat prado na karpackiej (można wyszukać je po moim nicku), jak dla mnie jest tam wszystko sprzeczne z prawem począwszy od cudownie łatwego dostępu do danych a kończąc na wynagrodzeniach, czyli np. 100zł za miesiąc pracy - przychodzenie codziennie od poniedziałku do piątku na 8h dziennej pracy z telefonem komórkowym - dlatego ja w orange już nie jestem, z uwagi na to że boję się dostępu do moich danych .. "prezes" nie płaci nawet żadnych składek, nic!!! ludzie nawet jak tam rok pracują nie mają tego wliczonego do emerytury ... szkoda słów i czasu
                  • Gość: Mateusz Jurczyk Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.findme.pl 25.03.11, 10:26
                    Czytałem twoje wypowiedzi, 100% zgody. Tak żałosnego pracodawcy jeszcze nie widziałem. I to nie jest tak, że "mówi pan tak bo panu nie wyszło" bo wychodziło mi w firmach, która za miesięczny budżet spokojnie mogłyby wykupić całe Prado. Mówię tak, bo znam branże CC na wylot. Bardzo mi się spodobało stwierdzienie któregoś pracownika "ot telemarketing dla najlepszych"... nie prawda- w TM można sporo zarobić a praca może być przyjemna (całe studia się tak utrzymywałem na całkiem niezłymn poziomie), tylko musi to być profesjonalne.

A co do wpisów pozytywnych, zachwalających firmę... jestem w 100% przekonany, że to wpisy kierowników. O firmie świadczy ilość rekrutacji jaką przeprowadza. Zwróćcie uwagę że oni prowadzą rekrutację cały czas. Znaczy to tyle, że stale ktoś odchodzi bo NIE ZARABIA. Jakby było inaczej firma nie musiałaby rekrutować non stop.

Ulala mądrze prawi i widać gołym okiem, że nie ściemnia tylko miała wątpliwą przyjemność tam być.
                    • Gość: ulala Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: 213.17.138.* 25.03.11, 10:52
                      ..miała przyjemność tam być aż zbyt długo niestety... ale na szczęście już tam nie jest :)

Zgodzę się, że w żadnym wypadku nie jest to CC...tylko jakieś dziwne coś czym nie jeden prawnik by się zainteresował, bo łamane jest całe mnóstwo zasad. Niestety Prado nie da się tez pogodzić ze studiami... no chyba, że się uczęszcza na zajęcia i dzwoni jednocześnie. Prado również nie jest dobre dla pracowników nie-studentów, powiedzmy, że zarobią miedzy 500 a 1000zł (jak bardzo bardzo bardzo dobrze pójdzie i jest się w kontakcie z klientem od 6 rano do 22 albo nawet później..), niestety emerytury nie zobaczą na oczy. Trzeba to powtarzać, ale chyba zbyt wiele osób nie czyta tego forum, bo rekrutacje wiąż falami napływają..

Mateuszu, pozdrawiam!
                      • Gość: Mateusz Jurczyk Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.findme.pl 25.03.11, 11:06
                        Bo takie firmy uderzają często w target ludzi poszukujących pierwszej pracy. Niestety- trzeba się sparzyć żeby na przyszłość być ostrożniejszym. Obiecują złote góry- w ogłoszeniach stoi jak byk 1500 podstawy... i to już jest kłamstwo, bo tam podstawy nie ma, jest tylko prowizja. Do tego bazy jakimi dysponują... jak profesjonalny partner orange może mieć bazy gdzie jest napisany pakiet internetowy z jakiego korzysta klient a jak z klientem rozmawiasz okazuję się że albo nie ma wogóle albo zupełnie inny. A najbardziej mnie wryło kiedy pani kierownik, zdaje się ta Klaudia przy mnie powiedziała że w prado jest fajnie bo... "nie nagrywają rozmów". No to jak w pysk strzelił pogwałcenie prawa, bo nie masz absolutnie żadnych zachowanych dowodów podczas składania oferty handlowej drogą elektroniczną. Tak to się fachowo nazywa państwo profesjonaliści z prado.

Świetna jest też ta krótko ścięta, przy sobie, zdaje się że szefowa tego za przeproszeniem "pie...ika" (na jej loginie siedzą wszystkie dziewczyny). Zareklamowała jednego sprzedawce (skądinąd fajny typ, polubiłem gościa), że jest dobry bo "B. to potrafi nawet opie...ć klienta". Niestety, za takie prowadzenie rozmów w CC w których ja pracowałem dostaje się wylot bez dyskusji i od razu.

Ulala również pozdrawiam :-) Może i tu zbyt wiele osób nie zagląda ale to forum gazety więc myślę, że warto aby się państwo dziennikarze zainteresowali tym faktem bo mają materiał bombę: pracownicy bez umów, oferty handlowe bez nagrywania, wogóle nie zabezpieczone dane wrażliwe, dostęp do systemów orange na loginie kogokolwiek... No państwo dziennikarze, zainteresujcie się. W razie czego zapraszam do kontaktu.
                        • Gość: Ktoś Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 14:56
                          Ja się zastanawiam, jeżeli jest taka sytuacja w tej firmie to dlaczego jeszcze nikt jej nie zgłosił do PIPu ? Może zamiast pisać "dobre rady" lepiej coś zrobić?
                          • Gość: Mateusz Jurczyk Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.03.11, 17:14
                            A to w takim razie proszę powiedzieć tym co tam pracują albo pracowali. Ja przesiedziałem dokładnie 4 dni (razem z rekrutacją), nie dałem się nabrać i sobie poszedłem. Gdyby się nie wywiązali z umowy to bym poszedł. Sęk w tym, że ja tej umowy nie widziałem nawet na oczy. Zresztą umowy to wg mnie najmniejszy problem. Bardziej bym się zastanawiał nad Orange i GIODO, ich to może dopiero zainteresować. Pozatym PIP jest chyba jednym z najbardziej skorumpowanych urzędów, zaczynają i kończą wizyty często w gabinetach dyrektorów/ kierowników.
                            • Gość: tele Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.26.euro-lan.pl 26.03.11, 16:38
                              Drogi Mateuszu pamietam cie w firmie Prado doskonale ;-) , byłeś tam nie 4 dni tylko 3 i to w 3 dniu wyleciałeś z hukiem bo przyłapano cie na paleniu papierosów w toalecie , pamietasz ? myśle ze tak ;-) , piszesz o rzeczach o których naprawde nie masz pojecia . Wyciągasz lużne zartobliwe rozmowy na forum jako argumenty . Nie łądnie , jak chcecie Panowie sobie popisac to wejdzcie poprostu na GG , chyba bedzie łatwiej .
                              Pamietam tez drogi Mateuszu twoją osobe w brudnych spodniach i w fryzurze ... jak to powiedzieć z małym chaosem , nie sądze zebyś miał doświadczenie i był az tak dobry , bo gdyby tak było napewno bys tam pracował.
                              Wiec oszczedzmy bicia piany i wezmy sie do pracy nad sobą .
                              Mam nadzieje ze ta firma nie zgłosi twoich wypowiedzi np; na policje ;-) do prokuratury ;-) i innych instytucji które zajmuja sie takimi osobami jak p. Panie Mateuszu .
                              To forum jest po to by pisac prawde , nie obrażac .
                              mam nadzieje ze Pana nie uraziłam . Pozdrawiam .
                              • Gość: u Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: 213.17.138.* 27.03.11, 10:01
                                Drogi/Droga Tele
                                też pamiętam wygląd Mateusza, lecz z przykrością stwierdzam, że 3 dni pracy ukazały mu roczną perspektywę ..... no i wcale nikt z hukiem nie wyleciał, bo to również pamiętam. Nie mówimy tutaj o Mateuszu lecz o pracy, a jeśli już mówić o wyglądzie... chętnie mogę napisać coś o pracownikach i to nie tych co siedzą i dzwonią i są niedoceniani tylko o tych co jeżdżą z umowami, na rozmowę z klientem ...
                                • Gość: Mateusz Jurczyk Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.findme.pl 28.03.11, 10:35
                                  @tele
                                  To świetnie, że mnie pamiętacie. Tylko małe sprostowanie: nie paliłem w żadnej toalecie. Nie wyleciałem z hukiem tylko jak to mówią "zatrzasnąłem za sobą drzwi". W doświadczenie nie muszą Państwo wierzyć, to można sprawdzić: przedstawiałem certyfikaty, moje CV też łatwo zweryfikować. O teoretycznych "brudnych spodniach" czy uwagach dotyczących fryzury wolę nie wspominać bo takie rzeczy może powiedzieć każdy, są absolutnie nieweryfikowalne i zwyczajnie dziecinne (na prawdę nie czuję się w obowiązku odpowiadać na takie rzeczy). Skoro Prado uważa, że może mnie podac do prokuratury to niech to zrobi. Nie wiem czy miało mnie to wystraszyć czy jaki był tego cel. Ja nie widzę żadnego złamania przezemnie obowiązującego prawa- Prado natomiast powinno się nad tym zastanowić. Mówię zwłaszcza o tym dostępie do bazy danych Orange, o ochronie danych wrażliwych klientów czy o składaniu ofert handlowych droga elektroniczną bez nagrywania. Otóż znam, jak już wspomniałem branże CC na wylot, prosze sprawdzić firmy EEST S.A. , Euro Bank S.A. czy Teleperformance Polska sp. z.o.o. i moje dotychczasowe doświadczenia mówią mi, że coś u Państwa jest nie tak. Moje pytanie jest następujące: skoro ja mam odwage wystąpić pod swoim imieniem i nazwiskiem to czemu atakująca mnie osoba, w tak żałosny sposób (brudne spodnie etc.) nie ma takiej odwagi?
                            • Gość: KAROL [...] IP: *.beskidmedia.pl 17.06.11, 12:50
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                              • Gość: Białka [...] IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.11, 10:43
                                • Gość: Moricone [...] IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.07.11, 12:33
      • Gość: II Filar Re: Praca w Prado, ul. Cechowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.12, 12:13
        Gość portalu XX :
        Widać , że jesteś zorientowana. Napisz jeszcze co z ubezpieczeniem, składkami na ZUS itd itd.
    • Gość: Ryś. Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.11, 12:16
      Zauważcie, że nie tylko Prado istnieje w bielsku jako biuro Orange ;-)
      • Gość: X Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.11, 13:05
        Ja około miesiąca temu , po 8 latach przebywania w orange, przeszedłem do play-a po przeczytaniu tego wątku i dowiedzeniu się kto , jak i gdzie ma dostęp do moich danych!!!
        ZGROZA!!
    • Gość: tele Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 21:54
      hmmm, co do Mateusza to owszem racje ma...z hukiem nie wylecial z tego co uslyszalem, poprostu sam zrezygnowal. co do wyplat to zalezy jak przedstawiciele pojada z umowami, mozesz zarobic 3 koła a możesz zarobić 3 stówy,wszystko nie jest zależne od ciebie, umowy niema to fakt .To fajna praca dla tych ktorzy maja jakies zrodlo utrzymania bo inaczej niema szans....siedziec w biurze 8 godz na darmo..??bezsens:/ warunki do wspolpracy dla niektorych coraz gorsze.. ale za to szkolenia fajne..pelne smiechu!:)))
    • Gość: gosc e Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.centertel.pl 23.04.11, 20:10
      ja tam pracowalam 4 miesiace i powiem tak: praca super lubie kontakt z ludzmi lubie rozmawiac przez telefon, ale jak przyszedl pan Michal to firma spadla na psy.. 20 osob od razu sie zwolnilo i ciekawe co z tego teraz wyniknie? To Pan Michal wszystko rozwalil bo gdy byla tam Pani Bożena to kazdy dalej i z checia by tam wrocil do pracy!! takze Panie prezesie rzycze powodzenia w upadlosci firmy prado!!!! :D
      • Gość: tele x Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 23:09
        zgadzam się całkowicie!!! przyszedł pan Michal i zrobił rewolucję, tylko czy ta rewolucja miała iść własnie w tą stronę aby ludzie odeszli z pracy?? Wydaje mi się że nie na tym biznes polega i nie tędy droga. A o każdego pracownika trzeba dbać a jak nie to ,to chociaż go szanować. Moze Pan prezes na czas się zorientuje że nie tak miało to wyglądać. Myślę że gdyby wróciła Pani Bożena to i pracownicy by wrócili. Ale niestety cuda się nie zdarzają!
    • Gość: ulala Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: 213.17.138.* 26.04.11, 15:58
      ciekawe, wypłata na czas..... poczytaj również moje wcześniejsze wątki, polecam i pozdrawiam
    • Gość: ulala Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: 213.17.138.* 26.04.11, 16:07
      powinni na tym forum zamontować "lubię to" bo wiele postów zasługuje na lubienie :)
    • Gość: XxX Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 17:10
      zgadzam się, tam w tej chwili to już chyba tylko kierownicy zostali ;) Nowe osoby przychodzą na rozmowę i nie wracają na drugi dzień bo prawda jest taka że głos cały dzień zdzierasz dla marnych paru groszy..śmieszne!!!
      Myślę że gdyby warunki były fajne to i ludzie może by tam pracowali a tak..jest do d..!
      • Gość: teele Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 05.05.11, 19:42
        Te czasy kiedy wszystko było ok, kiedy pracowało się w bardzo sympatycznej atmosferze z panią Bożeną jako kierowniczką już nigdy w tej firmie nie wrócą, bo nie szanuje się tam starych pracowników!!! a na nowych niestety nie można zbytnio liczyć, gdyż tam jest taka rotacja, że głowa boli i nawet pan Michał nic nie zdziała niestety. Także Panu Prezesowi radzę szanować swoich pracowników, bo dzięki nim Pan zarabia.
        • Gość: ktoś Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.11, 21:40
          Ech:))) I te fantastyczne warunki na ogłoszeniu o pracę "1500 + premie, średnie zarobki 2400"
          Ech:))) pomarzyć tylko można:)) a średnia to chyba zsumowana za cztery miesiące z góry :)))) Nic tylko się bić o miejsca w prado.
          No ładnie temu kto dał to ogłoszenie:///
          • Gość: xx Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 12:56
            Zgłosić do PIP i do urzędu praw konsumenta. Jak ściemniają to szybko się wyleczą z takich ogłoszeń po kilku karach.
          • Gość: pracofnik Prato :) Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 12:05

Zgadzam się w 100%. Prado to jedno wiekie nieporozumienie.Ta firma niepowinna istnieć na rynku! Jeśli macie ochotę pracować charytatywnie to idealna praca! Choć i charytatywnie dla takiej firmy nie warto pracować. Siedzisz po 8 godzin bez umowy, a wypłata śmiechu warte! Za m-c nawet 70 zł ludzie dostawali. Żal! Wiem co mówie, bo przepracowałam tam pół roku i co miesiąc walczyłam o swoje pieniądze. I wciąż słyszałam "Nie wyciągajcie mi pieniędzy z portfela" albo: jak się Wam nie podoba to są miejsca na kasie w Auchanie". W Prado pracowali praktycznie sami studeci, ludzie wykształceni, a traktowali nas jak zero! Zresztą tam każdy może pracować, nawet 60-letnia babka, która nie potrafi wypowiedzić netbook. Na 20 umów podpisywali zaledwie 6 i to przy ciągłym pilnowaniu żeby ktoś się tym zajął. To są fakty, naprawdę nie warto! Na rozmowie kwalifikacyjnej wpiera się ludziom informacje, które są po prostu ściemą, a w realu każdy kto się przyjrzy jak tam jest to ucieka drzwiami i oknami. Mówi się w tej firmie, że tu się nikogo nie zwalnia i to prawda, bo ludzie sami uciekają jak widzą jak to naprawdę wygląda! A ten cały menager Pan Michał :) to jest dopiero hit Prado :) Miał zrobić rewolucje, polepszyć sprzedaż a tu co wszyscy się zwolnili, bo nikt nie da sobie w kaszę dmuchać! W sumie to pracuje się tam na dwa etaty telemarketer i sprzątaczka! Mycie naczyń, podłóg, wc, odkurzanie biura, wynoszenie śmieci. Żadna praca nie hańbi, ale nikt tego za free nie będzie robił i to jeszcze po godzinach pracy albo w przerwie na obiad. O ile ten obiad można było zjeść, bo niektórym nawet zapach gorących kubków przeszkadzał. Kto pracował to wie o czym pisze! Można by książke o tym co się działo napisać. Chwała dla Pani Bożeny która rozkręciła wszystko w ciągu kilku m-cy, a Pan Michał zniszczył to w ciągu dnia. Tak się nie postępuję z ludźmi. Każdy ma swoją wartość i nikt nie da się poniżać!
            • Gość: pracofnik nr 2 :) Re: Praca w Profesional System, ul. Karpacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 09:53
              Zgadzam się z wypowiedzią koleżanki, co miesiąc musiałyśmy walczyć o swoje pieniądze, jak upomniałyśmy się o to co się nam należało (na co pracowałyśmy cały miesiąc) to słyszałyśmy tylko że chcemy pracodawcę okradać,a jak się nam nie podoba to kasy w marketach są wolne tyle że tam nie zarobimy tyle co w Prado. To był tekst standardowy! Owszem! nawet się z ostatnim zdaniem zgodzę! Bo tam zarobimy więcej niż w Prado, będziemy mieć umowę o pracę i płacone świadczenia! W Prado z wypłatami jak się nam nie zgadzało to aż bałyśmy się iść do Pana Prezesa się upomnieć w obawie że znowu nas poniży!! Tyle że dla nas różnica przy wypłacie 300zł to było bardzo dużo bo darłyśmy na to swój głos cały miesiąc i należało się nam to, a zawsze słyszałyśmy że przychodzimy mu wyciągać kasę z portfela!! Tylko tak sobie myślę że może nie my powinnyśmy czuć się wtedy głupio tylko Pan Prezes-bo tym właśnie tekstem pokazywał swoją "klasę" Prezesa! Każdy ma swoją wartość i aż się nam dziwie drogie koleżanki że znosiłyśmy to tak długo!! Ale co zrobić tacy są ludzie, najlepszy pasuje tu chyba cytat "IM WIĘCEJ PIENIĘDZY,TYM MNIEJSZE SERCE"
              • Gość: iziko Re: Praca w Profesional System, ul. Karpacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 21:59
                Miłe koleżanki. Wytrzymałyśmy w Prado tak długo nie ze względu na pracę czy zarobki tylko i wyłącznie z powodu atmosfery jaka tam panowała do kwietnia. Byłyśmy zgraną paczką. Ja pracowałam tam 4 miesiące i bardzo miło to wspominam (oczywiście współpracowników oraz Panią Bożenkę). Jeżeli chodzi o wypłaty, to pierwsza jest zawsze super, ale tylko dlatego, że jest naliczana na innych zasadach. Większość z Was wie o czym pisze. Później raczej lipa. Czasem ktoś ma szczęście, że podpisze mu się dużo zleceń, bo akurat są po drodze a KKB brakuje, żeby wyrobić normę. Niestety to są sporadyczne przypadki, bo średnio podpisywało się nam jakieś 30% naszych zleceń, a reszta odpadała przede wszystkim z powodu opieszałości KKB. W firmie, która podpisuje umowy w całej Polsce jest zatrudniony tylko jeden kompetentny KKB i myslę, że śmiało można to napisać Bartek K., a reszta to porażka. Często dochodziło do takich sytuacji, że dublowały nam się zlecenia z przed 2 miesięcy, gdzie teoretycznie przedstawiciel ma 3 dni na kontakt z klientem. A te obietnice, że za zlecenia, które odpadają nie z naszej winy (np: klient nie mógł się doczekać i po 3 tygodniach podpisał umowę u innego KKB lub poszedł sobie załatwić tę sprawę do salonu) mamy mieć wypłaconą całą prowizję- śmiechu warte. Podobnie jak ze zleceniami, które wiszą-zaliczka. Moja rada: na rozmowy z Prezesem chodźcie z dyktafonem, bo najwyraźniej ma kłopoty z pamięciom. Z higieną zresztą też- kto tam pracował, wie co mam na myśli. Ale najlepsza jest Pani Prezesowa, która ogólnie próbuje być bardzo miła, ale wszystko jej przeszkadza począwszy od zapach gorących kubków w kuchni, poprzez poprzyklejane na ściankach oferty aż po fakt, że jak nie uśmiechniesz się do niej kiedy obok ciebie przechodzi to znaczy, że krzywo na nią patrzysz i pyta dlaczego. Hasło Pani Prezesowej: "chcecie jeździć mercedesem czy maluchem?"- JAK TYM PIERWSZYM TO RACZEJ NIE ZAWRACAJCIE SOBIE GŁOWY PRACĄ W TEJ FIRMIE. I teksty o tym jak to mamy ładnie, czysto i cieplutko- czego więcej potrzebujemy. DOCENIENIA Państwo Prezesowie. Telemarketer zawsze się wypala, a taki, który traktowany jest jak debil znacznie szybciej!!!!
    • Gość: teele Re: Praca w Profesional System, ul. Karpacka IP: 212.160.172.* 21.05.11, 12:10
      Witam wszystkich:)
      ja również jestem byłym pracownikiem prado - wystrzymałam tam aż 8 miesięcy!!! sama się sobie dziwnię, że tak długo znosiłam takie traktowanie o którym wspomniały już wcześniej moje koleżaniki więc nie będę się powtarzać. Jedyna przyjemność, jaką czerpałam z tej pracy to kontakt z dziewczynami, bo to była super zgrana ekipa, która pracowała w naszym box-ie i oczywiście pani Bożenka:) o reszcie rzeczy dotyczących prado (tnz. teraz już Professional System) wolę się nie wypowiadać...
    • Gość: Mateusz Jurczyk Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.11, 12:34
      moje dane są znane. Czekam na pozew :)
      • Gość: Mateusz Jurczyk Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.11, 12:48
        ok, bo wyszło trochę nieczytelnie. Moja pierwsza odpowiedź była skierowana do osoby, która domaga się personaliów żeby podać do sądu "oczerniających" tą firmę. Ta osoba dowodzi braku jakiegokolwiek pomyślunku- moje dane od początku występują pod każdym moim postem w temacie. Druga odpowiedź skierowana jest do flyingkaczuszka. A teraz co do samej firmy grozicie sądem, trolujecie, malujecie obraz firmy za pomocą technik rodem z Amway... nikt jednak nie odniósł się do moich, bardzo konkretnych, zarzutów- naiwni na pewno łykną jak młode pelikany to co wypisujecie, zatrudnią się i będą czekali na obiecane miliony. Ci nienaiwni jednak myślę czekają na odpowiedź odnoszącą się właśnie do moich zarzutów zawartych w kilku postach. Przypomnieć czy znajdziecie?
        • Gość: SnowWhite Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 17:38
          Pracowałam w PRADO ponad 4 miesiące zwolniłam się kiedy za cały miesiąc pracy dostałam 170 zł ! Praca w eleganckim biurze owszem ale na kasie w biedronce mozna lepiej zarobic. Nie pracuję w Prado juz pół roku i dopiero niedawno dowiedziałam się o zwolnieniu p.Bożenki! Gratuluję pomysłu. P.Bożenka była jedyna osobą na której wsparcie mogły liczyć dziewczyny z telem. Co do całej reszty czyli szkolenia, wypłat atmosfery to wszystko jest fantastycznie nieprofesjonalnie przygotowane.
          1. Szkolenie - szkolenie musialysmy prowadzic dla nowych osob - MY - telemarketerki w godzinach naszej pracy. Trzeba było nowym tłumaczyc co i jak potem ich pilnowac czy dobrze dzwonia etc. i nikt nam oczywiscie za to nie placil. Raz za czas przychodził Prezes tłumacząc nam po raz setny jaka super prosta promocje mozemy klientom sprzedac i wrecz nas wysmiewal ze nie potrafimy sprzedac internetu w umowie na 36 m-cy za 120 zł z netbookiem za 1zł. Jak się później okazało tej bajecznie prostej ofercie nie podołał również zięc i córka prezesa (ciekawe dlaczego ? przeciez to nic trudnego ! oferta cud miód i orzeszki i nic nie sprzedali )
          2. Wypłata ??? - na swojej rozmowie kwalifikacyjnej od p.Marty usłyszałam "u mnie w biurze nikt mniej niz 2000zł nie zarabia" po okresie 4 miesiecy mialam ochote zapytac czy to 2000zł jest rozłożone na cały rok bo z wypłat jakie dostawalismy tak by wychodziło.
          3. Atmosfera - ja mialam okazje pracowac z fantastycznym teamem i pomimo paru wybrykow prezesowej o kurzu na parapecie czy zbyt mocno podkreconym kaloryferze ludzie z ktorymi pracowałam byli super.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich pradowców.
          Polecam prace w PRADO jezeli ktos pełni zawod syn i idzie do pracy zeby czyms sie zajac a nie zarobic bo o zarabianiu w PRADO mozna tylko pomarzyc albo poczytac w ofertach pracy!
          • Gość: telemarketerka_iza Re: Praca w Profesional Systems, ul. Karpacka 24 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 23:48
            Hmm, co do Pani Marty to muszę obronić, to Pani Marta przyjmowała mnie do pracy jeszcze w dawnym Prado i była naprawdę w porządku. Jeżeli martwiłyśmy sie o pieniądze z dziewczynami ze normy sztuk 10 nie wyrobimy (DSL)to zawsze mówiła "no dobra laski niech stracę,macie 1200 zł czy zrobicie te 10 sztuk czy nie" czasami krzyczala ale to wiadomo że pracodawca dba o swój interes i jeżeli ktoś sie opiernicza to trza go do porządku przywrócić, pozatym jeżeli już krzyczała to było jajcarskie krzyczenie:)) Pani Marto wielki szacun:) Jest Pani naprawdę bardzo pozytywną osobą :) I myślę że to właśnie z takimi osobami powinno się współpracować:)) Polecam wszem i obecnym Panią Martę Dyczek i jej Firmę MD HOLDING:))) mnie tam nie wyszlo :(( wene utraciłam chyba:) pozdrawiam wszystkich:))
    • Gość: Mateusz Jurczyk Re: Praca w Prado, ul. Karpacka IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.11, 12:37
      Oczywiście masz rację- gdzie nie pójdę tam ponoszę porażkę. Wiesz to po wpisach na temat JEDNEGO pracodawcy. Pracowałem w 7 firmach (dwie spółki akcyjne we Wrocławiu), w niektórych długo, jak na moje 26 prawie lat... wsadź sobie w buty domorosłą psychoanalizę.
    • Gość: Klutka [...] IP: *.c0.msk.pl 27.05.11, 13:09
    • Gość: Klutka Re: Praca w MD holding - partner orange IP: *.c0.msk.pl 02.06.11, 15:58
      Dobrze, że rozmawiasz z klientami, a nie piszesz, bo byś już był dawno zwolniony, za tą pisownię . Każdy ma swój rozum i tyle, ja ostrzegłam innych, to moja opinia.
    • Gość: klutka Re: Praca w MD holding - partner orange IP: *.c0.msk.pl 02.06.11, 16:06
      Po błędach ortograficznych mam wrażenie, że dobre opinie wypisuje jedna osoba :D Dla mnie to wyzysk i chlew. Jak MD ma taką rotację pracowników to muszą się liczyć z tym, że na forach internetowych będą opinie o pracodawcy :) A jeszcze jedno...ja się w tej pracy nie obijałam, starałam się jak mogłam, ale cieszę się, że już mnie tam nie ma i że prawda wyszła na jaw po 2 tygodniach pracy tam.
    • Gość: klutka Re: Praca w MD holding - partner orange IP: *.c0.msk.pl 02.06.11, 16:49
      KTOS ile masz płacone za jeden wpis tutaj na forum? ;)
      Praca mi odpowiadała, nie w tym rzecz. Poza tym byłam chwalona chyba z dwa razy i nikt mi nie mówił, że coś źle robię, a jak mnie zwolniliście to też nie powiedzieliście mi dlaczego. Ja już mam inną pracę, mniejsza o to. W każdym bądź razie wpisałam tutaj swoją opinię, żeby ostrzec innych przed tą firmą, a skoro tak mi odpisujesz ciągle i twierdzisz, że mówię nieprawdę to jednak musicie mieć coś na sumieniu.
    • Gość: teele Re: Praca w MD holding - partner orange IP: 212.160.172.* 09.06.11, 17:48
      Ludzie a co ma do tego furum salon orange i MD Holding??????
      To od początku było forum prado, a później professional system bo to jest to samo. Żaliły się tu osoby, króre tam pracowały i dokładnie wiedziały, jak praca w prado wygląda.
      Teraz zrobiliście z tego forum śmietnik... Piszecie o wszystkim i o niczym. I co Wy tu w ogóle wypisujecie?!?! Opamiętajcie się!!!
    • Gość: lex Re: Praca w MD holding - partner orange IP: *.centertel.pl 13.06.11, 21:28
      tra ta ta , byłe , harowałem isprzedawałem. Więc mam prawo się wypowiadać, a było nieciekawie . jednym słowem obiecanki cacanki
      A te psycho teksty zostawcie dla siebie Panie :-)
      nie polecam , unikajcie MD Holding z daleka
      • Gość: oburzona!!! Re: Praca w MD holding - partner orange IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 05.08.11, 13:07
        NIGDY WIĘCEJ !!!
        wypłaty jak nie widziałam tak nie widzę
        złodzieje i nic więcej
        nie polecam !!!!
    • Gość: gość Re: Praca w MD holding - partner orange IP: 77.252.190.* 18.06.11, 14:10
      a więc daj przykład i podpisz się swoim imieniem i nazwiskiem!
    • Gość: autor X Re: Praca w MD holding - partner orange IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 22:58
      ochoo!!! Gośka słomę wyciąga z butków i pomału zabiera się za pisanie... Nie osądzaj innych i sama się ujawnij
      • Gość: Noor Teraz Inter-Vello ul. Karpacka IP: *.unknown.vectranet.pl 05.07.11, 00:50

Hej, widze że biuro Orange na Karpackiej, lubi zmieniac nazwy...zapewne ma to zwiazek ze zmianami "menagerow" lub inwencja pracujacych tam telemarketerek ktore bawia sie w wolnych chwilach w HR i spamuja portale ogłoszeniami o pracy np. na stanowisku asystentki wsparcia sprzedaży. Kreatywnosci odmowic im nie mozna :)

Jednym slowiem ludzie, szkoda czasu. PiP moglby sie zainteresowac, bo bezczelnie sa tam ignorowane postanowienia Kodeksu Pracy, szczegolnie dotyczy to formy zatrudnienia oraz wynagrodzenia za pracę.

Uprzedzę reakcje powyższych szczekaczy- osobiście nie podam ich do PiPu tylko dlatego, że nie mam ochoty ani czasu biegac po urzedach i szarpac się w imię sprawiedliwości. Szkoda moich nerwów, bo takie firmy doskonale prosperują w skorumpowanej polskiej rzeczywistości iii nie zaszkodzi się im mimo szczerych chęci ;)

Tak wiec, powodzenia, szukajcie innej pracy.
    • Gość: hej Re: MD Holding IP: 78.8.105.* 06.07.11, 13:38
      Skąd wy macie takie pomysły ?Az dech zapiera . Ci ludzie nie maja ze sobą nic wspólnego - nie wiem czy aby się nawet znają wszyscy ;-) Fantazja jest bujna ;-)
      • Gość: . Re: MD Holding IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 06.07.11, 18:05
        No to proponuje zakończyć temat bo to do niczego nie prowadzi .
    • Gość: ktoś Re: MD Holding IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 11:14
      Tak trochę nie w temacie bo nigdy nie pracowałem w powyższych firmach, nie mam z nimi nawet nic wspólnego ale przeglądam wszystkie wątki na gazeta.pl więc i ten czytałem. Dwóch ostatnich wpisy dokonała ta sama osoba z tego samego IP. Centertel to PTK Centertel, operator sieci Orange tak więc na 100% są to osoby powiązane z w/w firmami . Chyba ich zimny pot obleciał, że ktoś im na forum fajną reklamę robi. No ale jak to mówią jak się piwa nawarzyło to teraz je trzeba wypić. A po ilości wpisów widać, że to chyba nie bajka co się tam dzieje.
      • Gość: warjaty Re: MD Holding IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 12:12
        IP Centertel maja wszystkie osoby które maja internet z Orange ;-) nie koniecznie musi to być ta sama osoba ;-)
        A ja ich znam ;-) i wiem że ludzka fantazja jest duża. Strategia wykończenia konkurencji - bo to są firmy konkurencyjne ha ha ha a nie jak ktoś pisze zaprzyjaźnione a raczej pożerające się ;-)
        Znam jedną i drugą firmę znam ich właścicieli i wiem że do prawdy tu jeszcze daleko .
        Z tego co wiem nie zajmują się już nawet niektórzy z nich Orange ;-)
        Ale piszcie piszcie ... może pozwą was do sądu ! Będzie wesoło;-)
    • Gość: orange Re: MD Holding IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.07.11, 08:49
      Racja ....trza iść do przodu pomimo przeciwności . NIE PODDAWAĆ SIĘ !!!!!!!!!
      Pozdrowienia dla wszystkich wytrwałych w Orange , również wesołych wakacji słońca i uśmiechu.. Z MD Holding i Prado
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka