Dodaj do ulubionych

Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez ję...

IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.10, 20:54
a moja bokserka Fiona ma ogon i uszy u jest zajebista !!!
Obserwuj wątek
    • nomina Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 07.02.10, 21:55
      Przeforsowanie ustawy będzie trudne, więc na razie zmiany będą wprowadzane
      pojedynczo. A kto zapłaci za kolejne nowelizacje, skoro już dziś wiadomo, które
      zmiany są potrzebne i na pewno będą poddawane głosowaniu?
    • Gość: benek_z_watykanu Jak taki jeden høj z drugim IP: *.rev.stofanet.dk 07.02.10, 22:28
      chce miec psa z "upiekszonymi" uszami czy ogonami to ok,ale najpierw
      wlasciciel musi sobie wydlubac slipio,obciac fiøta czy cyca
      bo wtedy jest sie ladniejszym i bardziej pozadanym...To samo sie
      tyczy kotow - jak sie piz.dzielcom nie podoba,ze meble drapia to
      taki jeden czy druga sie nie kwalifikuje na bycie posiadaczem kota
      czy psa.W Danii np. jest CALKOWITY ZAKAZ OBCIANIA OGONOW I USZU POD
      BARDZO WYSOKIMI KARAMI.Nalezy wprowadzic ogolno europejski zakaz bo
      tylko tak mozna zmusic barbarzynskie kraje do zmian ustaw.
      • Gość: nie_z_watykanu Re: Jak taki jeden høj z drugim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 13:23
        bzdecisz synek jak pogryziony, boksery, dobermany i rottweilery mają cięty ogon od początku wzorca rasy i to nie znaczy, że to jest złe, jak ktoś chce mieć psa z ogonem niech ma, ważne by o niego dbał i go kochał a nie o to czy woli z ogonem lub bez. Jak nie karmisz nie głaszczesz, nie leczysz mojego psa to się odpikaj od braku jego ogona ciołku.
        • Gość: paw Re: Jak taki jeden høj z drugim IP: *.chello.pl 09.10.10, 20:31
          Oczywiście, możesz ze swoim psem robić prawie wszystko, co nie zmienia faktu, że jesteś bucem - sadystą.
    • Gość: MISIEJ Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez ję... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 22:51
      obcięte psie ogony lub uszy nie robią na mnie wrażenia, natomiast szczerze
      nienawidzę psich odchodów na chodnikach, trawnikach i zaspach, uważam że
      właściciele psów którzy nie sprzątają po swoich psach to prymitywy
    • Gość: Danziger Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.chello.pl 07.02.10, 23:11
      wszystkie boksery i bokserki są zajebiste, a ciekawe jest to że jeszcze nie
      widziałem boksera z ogonem
      • ziolo.zielone Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 08.02.10, 06:25
        Gość portalu: Danziger napisał(a):

> wszystkie boksery i bokserki są zajebiste,

Masz racje :)

a ciekawe jest to że jeszcze nie
        > widziałem boksera z ogonem

A ja widuję coraz częściej boksery, których właściciele nie uleghli
        głupiej fanabrii i nie pozbawili swojego psa ogona. Najczęściej są
        to stosunkowo młode psy, bo siła stereotypu jest większa niż
        rozsądek i wciąż zbyt często okalecza się psy. Na szczęście to się
        zmienia.
        Sama od 2,5 roku mam bokserkę z ogonem, długo musiałam szukać
        nieokaleczonego szczeniaka ale się udało.
        • Gość: Alza Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: 91.208.10.* 08.02.10, 09:05
          Ja mam 7-dmio letniego boksia z ogonem i uszami. Chociaż jak go
          kupiliśmy to weterynarze chcieli mu ogon obciąć, twierdząc, że
          będzie sobie łamał, ranił itp. Nigdy nie miał żadnej kontuzji
          związanej z ogonem, może trochę boli jak się z nami wita i przyłoży
          ogonem z radości.
          • rikol Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 08.02.10, 14:08
            Moze ludziom beda rece albo nogi obcinac, bo przeciez mozna sobie zlamac?
        • Gość: Danziger Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.chello.pl 08.02.10, 17:21
          sam miałem boksera, również w "rodzinie" były dodatkowo 3 boksery (oprócz
          młodych), plus ojciec mojego boksia na osiedlu - prawdziwy bysior :)

dlatego od 30 lat zwracam uwagę na KAŻDEGO boksera młodego czy starszego i żaden
          nie miał długiego ogona.

Uszy nie miał cięte chyba zresztą jako jedyny, ale jak będę miał boksera uszu
          nie będę mu ciął ale ogon tak.
        • Gość: Danziger Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.chello.pl 08.02.10, 17:25
          i jeszcze jedno czy chcesz czy nie bokser jest psem obronnym i uszy jak i ogon
          przeszkadzają w walce. To jest natura boksera. Mój bokser nigdy nie atakował,
          ale zaatakowany przeistaczał się w demona walki.
          • Gość: Gołota Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 18:05
            Twój boxer nie miał wyjścia, mając takiego barana za pana.
          • Gość: paw Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.chello.pl 09.10.10, 20:34
            Gdyby tak było, rodziłby się bez ogona i uszu. Natura jest mądrzejsza niż ty.
    • Gość: słoń afrykański Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez ję... IP: *.fbx.proxad.net 07.02.10, 23:31
      e tam w Europie to i tamto.

Europa nie jest wiele do przodu niestety, we FR tez są psy z poobcinanymi ogonami
    • Gość: Homo Erectus Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.chello.pl 07.02.10, 23:33
      W Anglii juz dawno zakazano tego procederu i własnie przez to wygineła taka rasa
      jak Biały Terrier Angielski. Ludzie nie chcieli hodowac tych psow z uszami i
      ogonami, gdyz były po prostu brzydnie. Dlatego sadze, ze zakaz kopiowania jest
      fujowy. Spojrzcie jak wygladaja rotwaillery z nie obcietymi ogonami. KOSZMAR
      • genepis Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 08.02.10, 01:07
        Gość portalu: Homo Erectus napisał(a):

> Spojrzcie jak wygladaja rotwaillery z nie obcietymi ogonami. KOSZMAR

Kwestia gustu. A jak wiadomo de gustibus non est disputandum :)
        Mnie sie rottweilery z ogonem podobają. Jest taki u znajomych.
        A jak myślisz, czemu nie obcina się np dogom?
        Przecież zgodnie z wytycznymi niektórych jako psy obronne powinny ogonów nie mieć.
        :P
      • Gość: ORly Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 11:02
        Może obetnij sobie penisa lub swojej matce obetnij piersi.
        To takie brzydkie mieć penisa lub obwisłe piersi.
      • Gość: paw Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.chello.pl 09.10.10, 20:37
        Rasa wymarła i świat się nie zawalił. Widocznie nie była potrzebna.
    • Gość: kamil Fanaberie... IP: *.chello.pl 07.02.10, 23:37
      A nie jest fanaberią samo tworzenie dziwacznych ras psów? Przecież wszystkie one są pokrakami genetycznymi.
    • Gość: senoy sznaucer z długimi uszami to śmiech na sali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 00:01
      • Gość: Angie Re: sznaucer z długimi uszami to śmiech na sali.. IP: 169.143.244.* 08.02.10, 08:31
        Ja kupilam szczeniaka - sznaucera z ogloszenia. Nie zamawialam u
        hodowcy "gotowego". Ma obciety ogon, za to uszy nitoperka... smiechu
        mamy z tych uszu co nie miara :D... a wyjec straszny jest, ale niech
        se wyje.... sasiedzi niech tez maja troche radosci ;P :))))
      • Gość: wzorzec sznaucera Re: sznaucer z długimi uszami to śmiech na sali.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 09:10
        FCI-Standard N° 181 / 18.04.2007 / GB
        GIANT SCHNAUZER
        (Riesenschnauzer)

Ears : Drop ears, set high, V-shaped with inner edges lying close to the cheeks,
        evenly carried, turned forward towards temples. Folds parallel, should not be
        above the top of the skull.

TAIL : NATURAL; A SABRE OR SICKLE CARRIAGE IS SOUGHT AFTER.

SZNAUCER BEZ USZU I OGONA, TO KUNDELEK.

• excellenz Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 08.02.10, 00:02
      Tendencyjny artykuł, w dodatku napisany przez idiotę lub ignoranta. Podpis pod zdjęciem: "Ta bokserka miała szczęście, jej właściciel nie uległ fanaberii obcinania ogona...". Jest to oczywista bzdura, ogonów nie obcinają posiadacze psów, tylko hodowcy, w czasie kiedy szczeniaki mają 2-3 dni. Właściciele nie mają tutaj nic do powiedzenia.

Zabieg kopiowania jest legalny w niektórych cywilizowanych krajach (np. Wielka Brytania, Niemcy, Kanada, Australia, Finlandia, Włochy, Portugalia, Hiszpania, Irlandia czy też USA - tam wręcz jest obowiązek kopiowania ogona, u konkretnych ras przeznaczonych do polowań). Zakaz kopiowania u psów użytkowych (np. wyżły, spaniele, pudle, owczarki środkowoazjatyckie itd itp) może doprowadzić do utraty części ciała (z reguły silnie unerwionej i ukrwionej) podczas pracy. I tu rodzi się pytanie, co jest bardziej humanitarne dla zwierzęcia: przycięcie mu ogona w narkozie, w wieku 2 dni, w sterylnych warunkach? Czy też narażenie go na utratę ogona w wieku dorosłym, podczas starcia z dzikim zwierzęciem (dzikiem, borsukiem, lisem, wilkiem...) w warunkach polowych?

Pies powinien być zgodny z wzorcem, zgodny z założeniami dla których wyhodowano daną rasę. Śmiesznie to wygląda, jeśli niemieckiej rasie w Niemczech (jagdterier), amerykańskiej w USA (jack russel terrier) czy argentyńskiej w Argentynie (dog argentyński) obcina się uszy czy ogony od lat (bo ma to swoje uzasadnienie) a w Polsce jest to nielegalne. Dobrym wyjściem wydaje się niemieckie prawo, które dopuszcza kopiowanie w przypadku ras pracujących.
      • Gość: pies_czyli_kot Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 00:55
        Excellenz,
        Artykuł faktycznie napisany bez pojęcia, ogonów nie obcina właściciel, ani
        hodowca, a lekarz weterynarii, wbrew postanowieniom Inspekcji Weterynaryjnej,
        czyli wbrew prawu, to po pierwsze,
        w wielkiej BRYTANII zabiegi te są generalnie ZAKAZANE, również w Niemczech,
        Finlandii i Irlandii, piszesz excellenz pisze KOSMICZNE BZDURY,
        BZDURA KOLEJNA, ogona nie obcina się w narkozie!!!! Ogon obcina się na żywca, Ty
        jestes ignorant,
        Wzorce zmienily się na kompletne, w wiekszości,

Kompletna porazka, brak wiedzy!!!!!!
        • Gość: fenol Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 01:14
          Moje boksery byly znieczulane, moze tobie obcieli na zywca idioto !
          • Gość: pies_czyli_kot Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 01:32
            fenol, Ty masz pojęcie o czym piszesz? wiesz na czym polega znieczulenie przy
            odcinaniu czesci kręgosłupa (ogona)?
        • excellenz Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 08.02.10, 11:30
          Kopiowanie ogona, status prawny:

- Wielka Brytania: Zakazany w Anglii i Walii, z wyjątkiem
          pracujących psów
          . Zakazany w Szkocji bez żadnych wyjątków.
          Nieograniczony
          w Irlandii Północnej.

- Niemcy: Zakazany od 1 maja 1992, z wyjątkiem psów
          pracujących

- Irlandia: Nieograniczony dla psów, zakazany dla koni

- Finlandia: Zakazany od 1992 z wyjątkiem ogonów

pl.wikipedia.org/wiki/Kopiowanie_(kynologia)
          Nie będę pisał, kto jest ignorantem, kto wykazuje się kompletnym
          brakiem wiedzy. To samo, jeśli chodzi o stosowanie znieczulenia.
      • genepis Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 08.02.10, 01:00
        excellenz napisał:

> Tendencyjny artykuł, w dodatku napisany przez idiotę lub ignoranta. Podpis pod
        > zdjęciem: "Ta bokserka miała szczęście, jej właściciel nie uległ fanaberii obci
        > nania ogona...". Jest to oczywista bzdura, ogonów nie obcinają posiadacze psów,
        > tylko hodowcy, w czasie kiedy szczeniaki mają 2-3 dni. Właściciele nie mają tu
        > taj nic do powiedzenia.

Tendencyjny komentarz, w dodatku napisany przez idiotę lub ignoranta.
        Właściciele psa mają do powiedzenia bardzo dużo. Mogą na przykład psa bez ogona nie kupić, albo zapowiedzieć hodowcy, żeby się nie ważył obcinać, bo nie kupią.
        Ja tak robię i żadnemu z moich psów nie pozwoliłam obciąć ogona.

Psy miały i mają się dobrze i z radością używały czy używają ogona do komunikacji niewerbalnej :)
        >
        I tu ro
        > dzi się pytanie, co jest bardziej humanitarne dla zwierzęcia: przycięcie mu ogo
        > na w narkozie, w wieku 2 dni, w sterylnych warunkach?

W jakiej narkozie? Dwudniowym szczeniakom daje się znieczulenie miejscowe a czasem nawet tego nie.

> Czy też narażenie go na u
        > tratę ogona w wieku dorosłym, podczas starcia z dzikim zwierzęciem (dzikiem, bo
        > rsukiem, lisem, wilkiem...) w warunkach polowych?

No tak, bo niektórzy faceci muszą sobie przedłużać pewną część ciała przy pomocy lufy strzelby i leczyć kompleksy "polowaneczkiem".
        To nie są psy pracujące, tylko zabawiające zakompleksionych typków.
        Polowanie w dzisiejszych czasach to nie jest praca tylko rozrywka (piszę o krajach które nazywasz "cywilizowanymi" i w których, jak twierdzisz, jest obowiązek okaleczania psów dla rozrywki ludzkiej).
        • excellenz Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 08.02.10, 17:25
          > No tak, bo niektórzy faceci muszą sobie przedłużać pewną część ciała przy pomoc
          > y lufy strzelby i leczyć kompleksy "polowaneczkiem".
          > To nie są psy pracujące, tylko zabawiające zakompleksionych typków.
          > Polowanie w dzisiejszych czasach to nie jest praca tylko rozrywka (piszę o kraj
          > ach które nazywasz "cywilizowanymi" i w których, jak twierdzisz, jest obowiązek
          > okaleczania psów dla rozrywki ludzkiej).

To nie rozrywka, na pewno nie dla psów. Psy zostały udomowione po to, aby gonić, tropić, płoszyć, aportować, bronić, stróżować, wypasać trzodę, ciągnąć sanie itd. itp. Zostały oswojone tak samo jak konie, osły, kury, krowy, świnie czy kozy - w określonym, użytkowym celu. Nikt nie zaprzątałby sobie nimi głowy dla rozrywki i zabawy. Przez tysiące lat setki tysięcy pokoleń psów miały kształtowaną psychikę i wygląd fizyczny, aby jak najlepiej spełniać swoje zadania. Tacy ludzie jak ty, którzy mówią że psy nie powinny brać udziału "w polowaneczku" są niebezpieczni dla otoczenia. To tacy usiłują zmienić nagle, przez przepisy prawne, kilkanaście tysięcy lat kształtowania gatunku zwierząt. Co gorsza, podobni tobie uzasadniają maltretowanie zwierząt (poprzez zakazywanie im ich naturalnego zachowania) dobrem tychże zwierząt. To jest chore. Pies to nie jest rzecz, którą nagle można odłożyć na półkę, kiedy przestaje być praktyczna. Jest od polowania, stróżowania czy wypasania owiec jak d... od srania. Kiedy tego nie robi, tylko jest trzymany jako zabawka między ludźmi, cierpi. I żadne wymysły tego nie zmienią.

Poza tym, co będzie następne? Zakaz podkuwania koni, bo cierpią? Zakaz przycinania zębów świniom? Zakaz przycinania rogów krowom? A może zakaz kastrowania baranów? Co jeszcze można w imię obrony zwierząt wymyślić?
      • Gość: fenol Swietna uwaga IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 01:12
        Psy sa przeciez dodatkowo znieczulane ! Po Gazowni rzetelnych artykulow niema
        sie co spodziewac.
        • rikol Re: Swietna uwaga 08.02.10, 14:10
          Ludziom tez sie to i owo obcina w znieczuleniu. zglaszasz sie na ochotnika?
      • Gość: xyz Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.broadband.customer.telefiber.no 08.02.10, 07:30
        Racja, ja kupiłem bokserke jak miała 1,5 miesiąca i już miała ogon
        podcięty.
      • Gość: WZORZEC sznaucera Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 08:58
        GIANT SCHNAUZER
        (Riesenschnauzer)

• Gość: WZORZEC sznaucera Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 09:00
        GIANT SCHNAUZER
        (Riesenschnauzer)

• Gość: piotr Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: 194.0.167.* 08.02.10, 09:36
        ak by banda kretynów którymi gardzę nie organizowała polowań nie
        trzeba by było okaleczać psa niech swojemu dziecku obetnie coś a nie
        krzywdzi stworzenie Boże
      • Gość: pablo Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.kpwig.gov.pl 08.02.10, 14:43
        nie wiesz o czym piszesz, ogony obcinane psom są na żywca, narkoza u
        2 dniowego szczeniaka? ciekawe jak sobie wyobrażasz? to jest
        barbarzyństwo i tyle, niepotrzebne zadawanie cierpienia szczeniakom,
        aha sam jesteś ignorantem,
        • excellenz Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 08.02.10, 17:02
          Jak sobie to wyobrażam? Normalnie, tak samo jak przy zabiegach ludzi, w tym
          niemowląt. Znieczulenie miejscowe lignokainą (chlorowodorkiem lidokainy) czy też
          tlenkiem diazotu w aerozolu, który zamraża tkanki do temperatury -88 stopni
          Celsjusza.

Śmiało, zwyzywaj mnie jeszcze, w sumie to jedyny sposób, aby ukryć twój
          całkowity brak argumentów. Tobie to tylko pomoże odreagować kompleksy i braki w
          wiedzy, mnie nie zaszkodzi, bo tak prostackie zachowanie nie jest w stanie mnie
          dotknąć.
      • Gość: gosc Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.chello.pl 08.02.10, 18:17
        excellenz, ja mam retrievera...to tez pies mysliwski, biega w
        dzikich krzaczorach, plywa w blocie i wodzie, woda wlewa mu sie do
        uszu tonami, nawet pysk zanurza w wodzie. widziales kiedys
        retrievera z kopiowanym ogonem albo uszami? widziales kiedys
        pracujacego retrievera z poranionym w pracy ogonem lub uszami?
        bzdura! zaden pies nie straci ogona w walce ani przy pracy, uszy
        owszem cierpia w walce ale ten proceder jest zdaje sie zakazany na
        swiecie od wielu lat. kopiowanie czegokolwiek u psa to barbarzynstwo
        i juz. jak ktos chce miec kota to musi sie liczyc z podrapanymi
        meblami, jak ktos chce miec psa to niech go uczy nie szczekac
        zamiast podcinac mu struny glosowe, i powinien sie liczyc z
        siniakami od ogona na piszczelach. hodowca kopiujacy ogony i uszy
        psom to szuja a nie hodowca, i nie powinien miec pozwolenia na
        hodowle. tyle.
        • Gość: gosc Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.chello.pl 16.02.10, 18:18
          A widzisz różnicę między psami myśliwskimi? Miedzy ich pracą? Widziałeś kiedyś
          retrivera który pracuje jako norowiec? Albo dzikarz?
          Nie bo ten pies był stworzony do innej pracy, dlatego jemu długi ogon i uszy nie
          przeszkadzają... Polecam skorzystać nawet z wikipedii i poczytać sobie o psach
          myśliwskich...
          • Gość: fox Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 19:12
            Lisy to mają najciężej, dlatego natura pozbawiła je kity, i mają kopiowane
            ogonki, prawda? ;)
    • aga999929 Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez ję... 08.02.10, 00:50
      Jestem przeciwna takim zabiegom dla fanaberii ale sama swojemu kotu
      dałam usunąć chirurgicznie pazury. Nie była to fanaberia a
      koniecność. Nie mogę mieć psa bo wynajmuję mieszkanie a bardzo
      chciałam zwierzę dla moich niepełnosprawnych dzieci. Niestety
      drżenie zamiarowe u dzieci powodowało, że kot na nie polował. Pazur
      kiedyś przeleciał 1 cm. od oka dziecka. Wtedy zapadła decyzj. Dodam,
      że sytuacja została potraktowana zupełnie wyjątkowo i weterynarz
      wcale nie dał się łatwo przekonać do zabiegu. Zrobił to dla dzieci
      aby mogły się rozwijać i być bezpeczne ze swoim zwierzątkiem bo
      alternatywa taka jak rybki czy ptak nie wchodziła w rachubę.
      Chodziło mi o takie zwierzę które można głaskać przytulić i nauczyć
      się aby nie dokuczać zwierzęciu. Nasz Mrunia jest kochana i
      zachowuje się tak jakby miała pazury. Przyznam, że potraktowałam
      kota instrumentalnie dla dobra dzieci dla ich rozwoju i
      uspołecznienia. Uważam jednak,że miałam ważny powód.
      • blue_inari Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 08.02.10, 08:25
        Może z Twojego punktu widzenia nie była to fanaberia, ale mówienie tu o
        konieczności to gruba przesada. Co można było zrobić? Najlepiej było znaleźć dla
        kota nowych opiekunów, którzy traktują kota jak żywą, czującą istotę i
        rozumieją, że kot to również i pazury.

> Chodziło mi o takie zwierzę które można głaskać przytulić i nauczyć
        > się aby nie dokuczać zwierzęciu.

Tak, i przy okazji nauczyć dzieci,że jak kot udrapie, to można mu amputować
        palce. Jesteś pewna,że nie dokuczyliście zwierzęciu? Ciekawe jakie jest zdanie
        Twojego kota na ten temat?

Wiesz, jeszcze jako dziecko, miałam kiedyś kotkę, która nagle zaczęła sikać w
        różnych miejscach mieszkania. Mój tata nalegał kategorycznie, aby kota się
        pozbyć. Na szczęście w mamie miałam sprzymierzeńca i nie oddałyśmy nigdzie kota,
        tylko po kilka razy dziennie biegałyśmy z mopem po mieszaniu. Z czasem
        zauważyłyśmy, że to jej sikanie w nieprzeznaczone do tego miejsca zawsze
        sygnalizuje jej chorobę, zanim jeszcze inne, typowe symptomy zaczną być
        widoczne. Kotka akurat należała do tych bardziej chorowitych, więc zdarzało jej
        się to dość często, ale wtedy zabierało się ją do weterynarza i zaczynało
        leczenie, a kicia, gdy poczuła, że jej choroba została zauważona znów zaczynała
        sikać do kuwety. No ale przecież można było kota po prostu wystawić za drzwi,
        przecież to "tylko" zwierzę.
      • q-ku ohydna opowieść 08.02.10, 11:15
        "Nasz Mrunia jest kochana i
        > zachowuje się tak jakby miała pazury. Przyznam, że potraktowałam
        > kota instrumentalnie dla dobra dzieci"

ohyda, ohyda, ohyda

"dobro" dzieci metodą czyjegoś zła

gratulacje

jak dzieci będą płakał to polecam łatwy zabieg podcięcia strun głosowych - to
        tez dla dobra wszystkich w rodzinie, bo jest ciszej
      • Gość: eurypides Odrażający babsztyl IP: 195.94.211.* 08.02.10, 11:56
        Bez komentarza.
      • Gość: piegusek1510 Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: 194.221.40.* 08.02.10, 12:08
        idiotka i tyle, takim ludziom powinno się zakać mieć zwierzęta -
        dozywotnio!
        • Gość: titta Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.botany.gu.se 08.02.10, 12:44
          Nie przesadzajcie. Pewnie sami jestescie zwolennikiem
          zwierzat "tylko rasowych". Czyli czesto zdegenerowanych genetycznie
          dla czyjegos widzimisie. To niewazne, ze cierpia z powou
          swoich "cech wzorca". Wazne zebyszczenieta/kocieta tez mialy
          oczekiwae cechy. Prawda?
          • q-ku wszystko o ludziach wiesz jak Homes normalnie 08.02.10, 20:02

ja mam kundla - najrasowszego kundla czystej rasy "blend" uzyskanej z co
            najmniej 20 ras

i nic mu nie ucinam jak jaki barbarzyńca
            • q-ku Holmes 09.02.10, 20:55
              rzecz jasna;-)
      • gps-sk Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 08.02.10, 13:34
        @aga999929
        Ostatnio natknąłem się na motto/cytat Lema "Gdyby nie internet,nie
        wiedziałbym,że na świecie jest tylu idiotów". Niestety są na tym świecie debile,
        którzy nie zetknęli się z chorobą, a tym bardziej chorobą swoich bliskich.
        Wypadałoby tym debilom piszącym brednie pod Twoim adresem życzyć by ich dzieci
        były... ech brak słów.
        • q-ku o, to ładnie że tak ludziom życzysz 08.02.10, 20:03
          to nader po chrześcijańsku

a co ma do tego męczenie zwierząt? Do tych chorych dzieci?
      • Gość: Ana Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.152.246.94.artcom.pl 08.02.10, 16:03
        Mogłaś aga usunąć kotu jeszcze łeb, bo a nuż ugryzie.
      • Gość: Ania Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: 212.76.37.* 08.02.10, 19:33
        A jak dziecko przy drżeniu czy jak to nazwiesz, ciebie podrapie albo ugryzie to
        obetniesz mu czubki palców? Drastyczne ale to na tym zabieg polega, nie na
        usunięciu pazurów, tylko na OBCIĘCIU PALCÓW!!!

Dzieci nie mogą się bawić żadnym zwierzęciem bo to nie jest zabawka.
        Jak chcesz żeby miały kontakt ze zwierzakiem a nie możesz go mieć w domu to są
        spotkania z psami terapeutycznymi.
      • Gość: maska Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.10, 22:08
        Dla ciebie to ważny powód, żadne zwierzę nie jest zabawką. Współczuję tej twojej Mruni, jeśli jest duszona w ramionach, przytulana i traktowana po prostu jak pluszak, to nic dziwnego, że zachowuje się jakby miała pazury. Widać marzy sobie o tym, co mogłaby zrobić twojemu dziecku jakby te pazurki miała.
      • kato28 Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 13.02.10, 19:18
        Jak można było być tak okrutnym??? A może się wysterylizuj skoro rodzisz
        niepełnosprawne dzieci???
      • Gość: Listekklonu Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.10, 16:45
        Po jakiego grzyba brałaś kota, skoro masz niepełnosprawne dzieci?? Głupota
        ludzka nie zna granic.
    • Gość: gość Brak regulacji co do zwierząt domowych IP: *.115.226.127.homesurf.pcl-ag03.dyn.plus.net 08.02.10, 01:08
      Zwierzęta domowe powinny być
      1. czipowane (zapobiegło by to porzucaniu ich i zapewniłoby lepszą kontrole
      weterynaryjną)
      2. ubezpieczone (ubezpieczenie wymaga kontroli u weterynarza i szkolenia psów,
      czyli zmusza do większej odpowiedzialności)
      3. niezależnie od tego szkolone (szkolenie psa zapobiega agresji, w PL to jest
      standard że pies ujada, skacze a właściciel nie potrafi go przywołać, nie
      wspominając o pogryzieniach.
      4. sprzątanie po zwierzętach w miejscach publicznych powinno być OBOWIAZKOWE,
      przecież sporo ludzi ma zarobaczone zwierzęta, a inne przynoszą te robaki do
      domu na dywan, a możliwość zarażenia dzieci...
      ---------------
      Co do okaleczania zwierząt, ludzie którzy się decydują na to są chorzy,
      zwierze ma być przyjacielem człowieka i ma być tym ogniwem które przybliży go
      naturze.
      • rikol Re: Brak regulacji co do zwierząt domowych 08.02.10, 14:13
        Ile dzieci zabilo zarobaczenie a ile dzieci zabili ich ojcowie? O robakach w
        kolko sie pisze, a o przemocy domowej sie milczy. Myj rece, to nie bedziesz mial
        robakow. Robaki maja brudasy.
    • Gość: pies_czyli_kot Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez ję... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 01:19
      Minister Rolnictwa nie ma nic do gadania. Autorka artykułu niepotrzebnie
      sugeruje sie co kto komu napisał. To ważne jest w maglu.
      Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że władcze kompetencje co do ostatecznych
      rozstrzygnięć o charakterze nadzorczym, w sprawach ochrony zwierząt,
      ustawodawca powierzył wyspecjalizowanej służbie, tj. Inspekcji Weterynaryjnej,
      a nie urzędowi Ministerstwa Rolnictwa. Rozstrzygający w tej mierze jest Art.
      34a ustawy o ochronie zwierząt, który stanowi że:
      1. Inspekcja Weterynaryjna sprawuje nadzór nad przestrzeganiem przepisów o
      ochronie zwierząt.
      2. W zakresie wykonywania nadzoru, o którym mowa w ust. 1, pracownicy
      Inspekcji Weterynaryjnej oraz osoby wyznaczone przez organy tej inspekcji
      posiadają uprawnienia określone w ustawie z dnia 29 stycznia 2004 r. o
      Inspekcji weterynaryjnej (Dz. U. Nr 33, poz. 287 z późn. zm.).

Inspekcja Weterynaryjna uznaje te zabiegi za ZABRONIONE!
      Koniec.
      Kropka.

• Gość: senoy kopiowanie uszu i ogona be, a ucięcie jaj aja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 01:37
      stuknijcie się co niektórzy mocno w czaszki.
      Zwolennicy zakazu często są zwolennikami kastracji...

Na takiej samej zasadzie jak zabraniacie obcinać uszy i ogon zabrońcie np.
      tatuowania ludzi czy np. obrzezania.

Może się to komuś podobać lub nie ale kopiowanie uszu i ogona szkody nie
      przynosi, tak samo jak obrzezanie lub tatuowanie u ludzi.

I koniec tematu.

P.S. Jak widzę sznaucery (moja ulubiona rasa) z uszami nietoperza to aż żal na
      to patrzeć..
      • Gość: pies_czyli_kot Re: kopiowanie uszu i ogona be, a ucięcie jaj aja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 01:49
        senoj,
        co to ma do rzeczy?
        Kastracja dozwolona jest na podstawie art. 27 ust 1 ustawy o
        ochronie zwierzat,
        prezentujesz kwalifikowane NIEUCTWO!!!
        porażka systemu oświaty aż nadto jest widoczna,

ps. to nie patrz na sznaucery!
        znasz wzorzec?
        TO SIĘ ZAPOZNAJ!
      • Gość: piegusek1510 Re: kopiowanie uszu i ogona be, a ucięcie jaj aja IP: 194.221.40.* 08.02.10, 12:10
        > Na takiej samej zasadzie jak zabraniacie obcinać uszy i ogon
        zabrońcie np.
        > tatuowania ludzi czy np. obrzezania.

Człowiek sam potrafi zdecydować czy chce się wytatuować, a zwierzaka
        ktos się pyta???
      • Gość: dingo Re: kopiowanie uszu i ogona be, a ucięcie jaj aja IP: *.finemedia.pl 22.02.10, 01:21
        Puknij Ty sie w łep baranie...Do czego Ty porównujesz ludzki tatuaz- do faktu ze
        sie ewidentnie na to zgadzają ludzie i wszelkie konsekwencje z tym zwiazane...
        Psa sie bierze i użyna uszy, ogony...To tak jak jak bym CI złapał i kazał
        fiu.....ta upier....!!!! Osrany miłosnik rasy!
    • Gość: macko artykuł o żenująco niskim poziomie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 03:51
      Proponuję najpierw zapoznać się z tematem a później dopiero pisać artykuły.
      Sam mam wyżła niemieckiego, któremu SKRÓCONO ogon.
      Jest on na tyle krótki, by nie był narażony na skaleczenia (to pies polujący) i na tyle długi by mógł nim machać i jak to autorka pisze w artykule komunikować się ze światem.

O ile przecinanie psom strun głosowych i usuwanie pazurów kotom jest oczywistym okrucieństwem, skracanie uszu czy ogonów wśród niektórych ras bzy tzw psów pracujących chroni przed chorobami i poważnymi uszkodzeniami.

• Gość: maq Re: artykuł o żenująco niskim poziomie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 10:12
        Ty sobie też powinieneś skrócić ogonek, żeby miało co odrastać w miarę polowań
        bo w końcu ci się to w gaciach nie zmieści...
      • rikol Re: artykuł o żenująco niskim poziomie. 08.02.10, 14:14
        nie znam zadnego psa, ktory sam sobie uszkodzil ogon. Jak jeden na tysiac sobie
        ogon uszkodzi, to nie jest powod, zeby wszystkim obcinac. Mozna obciac ogon
        uszkodzony - zgodnie z prawem.
        • Gość: gość Re: artykuł o żenująco niskim poziomie. IP: *.chello.pl 16.02.10, 18:24
          a ja znam i mam go w domu.
          Pies tak radośnie się wita, merda ogonem i go sobie rozwala, obijając o
          wszystko, nawet o drzewa na działce. A psa to boli..
          W przypadku mojego psa była wręcz obawa, że ogon obumrze w końcu sam...
          Nam pomogło tylko jedno - kompletna ignorancja cieszącego się psa - zawsze gdy
          zaczyna się cieszyć my musimy go olewać, bo wtedy się uspokaja i nie merda..
    • Gość: merek Jestem za zakazem obcinania ogonów. IP: 193.179.215.* 08.02.10, 07:16
      Podobnie uważam, za bzdurę obrzezanie. Dokładnie ta sama idea, poprawiania
      natury...
    • Gość: krwawy Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez ję... IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 07:37
      Ja tu napisze jako były właściciel przywołanej w tekście rasy bokser i tylko do niech się od niosę.
      Jakby mój boksik miał cały ogon to przypuszczam że na każdej futrynie w mieszkaniu by go sobie 5 razy połamał a tak mógł sobie machać tym co miał do woli i bez bólu. Ogon bokserowi jest potrzebny tak jak głuchemu walkmen i jeszcze sobie krzywdy nie narobi.
      • zegrz Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 08.02.10, 09:39
        A pytałeś właścicieli psów z ogonami jak często one je sobie łamią?
        • rikol Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 08.02.10, 14:18
          No wlasnie, to jest raczej anegdota wsrod zwolennikow obcinania ogonow, niz
          realny problem.
    • Gość: Wzorzec BOXERA FCI Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez ję... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 08:43
      FCI-Standard N°144 / 09.07.2008 / GB
      BOXER
      (Deutscher Boxer)
      TAIL : Set on high rather than low. The tail is of NORMAL LENGTH AND LEFT
      NATURAL.

Inne, to kundle !
      • Gość: wzorzec sznaucera Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 09:05
        GIANT SCHNAUZER
        (Riesenschnauzer)

• maritimer Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez ję... 08.02.10, 09:08
      Wolność . Te świete dla mnie słowa są niczym w ustach środowisk nazwijmy je
      "wolnościowych" . Obłuda jeszcze większa niz dla srodowisk z Radia Maryja.
      Wara wam pseduofilozofowie od ogona mojego buldoga. Jest dla mnie jak członek
      rodziny , ja sie nim opiekuje kilka juz lat a jakis pryszczaty bedzie mi mowil
      jak dlugi ma byc ogon psa mojego i wygrazał represjami.
      • Gość: Znasz to? Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 09:22
        Art. 37.
        1. Kto narusza nakazy albo zakazy określone w art. 9, art. 12 ust. 1-6,
        art. 13 ust. 1, art. 14, art. 15 ust. 1-5, art. 16, art. 17 ust. 1-7, art. 18,
        art. 22 ust. 1, art. 22a, art.25 i art. 27, podlega karze aresztu lub
        grzywny.

2. Usiłowanie, podżeganie i pomocnictwo do czynu określonego w ust. 1 jest karalne.
        3. W razie ukarania za wykroczenie, o którym mowa w ust. 1, można orzec
        przepadek narzędzi lub przedmiotów służących do popełnienia wykroczenia oraz
        przedmiotów z niego pochodzących, jak również można orzec przepadek zwierzęcia.
        4. W razie popełnienia wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, można orzec nawiązkę
        w wysokości do 1 000 zł na cel związany z ochroną zwierząt.
    • Gość: alcja Ogon - nie! Uszy - owszem! IP: 212.106.160.* 08.02.10, 09:30
      Dobrze, że wzorce dla wielu ras zmieniły się w ostatnich latach, bo dziś większość właścicieli ras użytkowych nie wykorzystuje ich w polowaniach na niedźwiedzie czy borsuki, więc ryzyko odgryzienia ogona przez dzikie zwierze jest minimalne.

Natomiast co do uszu, sądzę, że jest to uzasadnione u niektórych ras ze względów profilaktycznych. Miałam sznaucera olbrzyma z nieciętymi uszami i przez całe życie miał rozliczne problemy z uszami, zwłaszcza po pływaniu - zapalenia itp.

Obcinanie kotom pazurów jest bestialstwem, bo bez pazurów kot przestaje być kotem - traci swoją podstawową broń, ale w przypadku psów w uzasadnionych przypadkach powinno to być legalne.
      • zegrz Re: Ogon - nie! Uszy - owszem! 08.02.10, 09:42
        Obcinać/usuwać (nie "kopiować"!) należy więc też pazurki ludziom, do niczego nie
        służą, łamią się tylko i paskudzą (a kobiety krzywdę nimi zrobić mogą;)
    • Gość: m4-0 Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez ję... IP: 78.108.130.* 08.02.10, 09:51
      Przed 20 laty wprowadzono w Holandii zakaz "kopiowania" psow i
      wszystkie psy urodzone po tym terminie nie maja wstepu na wystawy.
      Lekarze weterynarii nie moga wykonywac takich zabiegow na zadanie
      wlascicieli, pod grozba kar dyscyplinarnych. I to dziala! A w Polsce
      pelna pozoracja. Jest prawo ale wystawy sa pelne psow bez ogonoe i
      uszu. Bananowa republika....
    • Gość: Carri... Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez ję... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 10:55
      Według mnie w przypadku rasy doberman,bardziej cierpią psy z nieobciętymi
      uszami. Mieszkam na Warmii i Mazurach. Wystarczy pojechać z psem nad jezioro,
      żeby pobrykał sobie w wodzie. Doberman z nieobciętymi uszami wielokrotnie
      częściej narażony jest na zapalenie uszu. Z tego względu znacznie bardziej
      cierpi. A miałem już w życiu 4 psy tej rasy. Dwa z nieobciętymi i dwa z
      obciętymi. I teraz ostatni ma obcięte uszy
      • rikol Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 08.02.10, 14:17
        Czemu w takim razie nie obcina sie uszu jamnikom? Nie wspominajac o
        bloodhoundach, ktore w ogole maja uszy nisko osadzone i wiszace. Zreszta
        najbardziej narazone na choroby uszu sa psy z owlosionymi uszami, np. spaniele -
        nic nie wiem, zeby im ktos uszy cial, a tnie sie ogony.
    • ko_menta_tors Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez ję... 08.02.10, 13:15
      " Ogon dla psa to tak samo ważny narząd jak język dla człowieka."

albo zgoła rozum...
    • josef_miejski Re: Pies z obciętym ogonem jest jak człowiek bez 08.02.10, 13:17
      Gość portalu: Master napisał(a):

> a moja bokserka Fiona ma ogon i uszy u jest zajebista !!!
      Po tobie to odziedziczyla,, gratuluje zajebistych cech!
    • Gość: klap Mój pies staruszek urodził się IP: 213.17.170.* 08.02.10, 13:55
      jeszcze przed tą ustawą. I nie ma ogonka, bo tej rasie (rzadkiej w
      Polsce) obcina się ogony "z definicji".
      Szkoda mi psiska, bo przez całe życie gdy chce się cieszyć, to kręci
      tyłkiem. Wyraźnie widać brak ogonka.
      Niestety - tak to kiedyś było. Gdy zwierzak trafił do mnie od
      hodowcy, to już miał ucięty ogon.
      Szkoda.
      Słuszne jest wprowadzenie i egzekwowanie tego zakazu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka