Dodaj do ulubionych

BABY-LED WEANING

21.10.10, 22:31
Baby-led weaning (BLW) to metoda wprowadzania stałych pokarmów do diety dziecka, pozwalająca na naukę samodzielnego jedzenia od chwili startu.

Mamy możliwość ugościć u nas Martę Sobiło, która przeprowadziła by u nas warsztaty właśnie z BLW.

Chciałam w ogóle się zorientować czy byłybyście zainteresowane takimi warsztatami...

Szczegóły na temat BLW zajdziecie na stronie Baby-led weaning

Piszcie co myślicie o takich warsztatów i popytajcie znajomych....

Koszt warsztatów jest uzależniony od zebranej grupy.... :)

Jedne warsztaty to maksymalnie 10osób.... jeśli zbierze się więcej chętnych jest możliwość zrobienia drugich warsztatów w tym samym terminie ale o innej godzinie :)
( wtedy oczywiście i cena warsztatów będzie mniejsza )

Koleżanka z BLW która ma prowadzić warsztaty jest z Warszawy stąd też trzeba pokryć jej dojazd do nas i oczywiście coś od siebie jeszcze nie wiele dołożyć....

Ale i tak uważam że warto na takie warsztaty się wybrać.... :)

Jeśli chciałby ktoś się bliżej zapoznać z metodą BLW, dysponuję książką "Bobas Lubi Wybór" można się spotkać i zobaczyć książkę :)

zainteresowane osoby proszę piszcie na mojego meila

marzena.sadlok-moskala@klubkangura.org
Obserwuj wątek
    • mpd3 Re: BABY-LED WEANING 22.10.10, 20:47
      BLW jest świetne, ale jakoś nie umiem sobie wyobrazić warsztatów w tym temacie... O czym tu mówić? Schematy wprowadzania nowych pokarmów są ogólnodostępne. W BLW trzeba podawać je po prostu w inny sposób. Jak miałyby wyglądać takie warsztaty? czego nowego miałyby uczyć?
      • mamenababy Re: BABY-LED WEANING 22.10.10, 21:27
        dla ciebie może i rzecz jest oczywista ale wierz mi że większość rodziców którzy słyszą że omijamy etap papkowy u dzieci, uważa że jest to nie możliwe..( sama przeprowadzając sondaż -rodzice mówili że jest to możliwe,tym bardziej na naszym terenie wiedza na ten temat jest znikoma ). warsztaty mają służyć temu by dowiedzieć się w jaki sposób zdrowo przygotowywać jedzenie maluchom w jaki sposób je podawać i przede wszystkim na żywo udowodnić że dziecko ok.roku (i wcześniej ) potrafi jeść samo kawałki pokarmu i świetnie sobie z nimi radzić.. nie oszukujmy się że większa część rodziców jedzie na papkach słoiczkowych.... warszaty to przy okazji też czas by spotkać się z mamami i powymieniać doświadczenia nie tylko ze sfery żywieniowej....
        • mpd3 Re: BABY-LED WEANING 24.10.10, 13:11
          Oki, pewnie masz rację. Przyznaję, że obracam się raczej w środowisku rodziców bardzo świadomie podchodzących do kwestii żywienia i może zapominam jak funkcjonuje większość społeczeństwa ;)
    • mamenababy już jutro w TVP2..... 25.10.10, 11:44
      Już jutro w TVP2 w programie „Pytanie na śniadanie” pomiędzy 9:50 a 10:20 „Porannik młodej mamy”, a w nim rozmowa na temat obiadków dla maluchów.
      Dziewczyny, mamy nadzieję, że nie zabraknie Was przed telewizorami!:)
    • mamenababy WARSZTATY BABY-LED WEANING MAMY JUŻ TERMIN 26.10.10, 13:07
      27 listopada 2010r.

Baby-led weaning (BLW) to metoda wprowadzania stałych pokarmów do diety dziecka, pozwalająca na naukę samodzielnego jedzenia od chwili startu.

Omijamy etap papek i karmienia łyżeczką. Pozwalamy dziecku jeść palcami i stopniowo przyzwyczajamy do używania sztućców. “Samokarmienie” rozpoczynamy ok. 6. miesiąca życia dziecka, a ściślej - kiedy potrafi ono samodzielnie usiąść. Wtedy umie też już chwytać palcami i prowadzić rękę do buz...i. To także dobry moment na rozszerzenie diety - organizm dziecka jest gotowy na przyjęcie innego pokarmu niż mleko. Oczywiście, niektóre dzieci będą gotowe na BLW chwilę wcześniej, inne nieco później.

Warsztaty będą prowadzone przez Martę Morepig Sobiło z Warszawy współzałożycielkę babyledweaning.pl - pierwszej polskiej strony o BLW, bazy informacji m.in. o zdrowym odżywianiu dzieci.

Cena warsztatów:

1 rodzic+ plus dziecko koszt 50zł jeśli utworzy się jedna grupa 10 osobowa

jeśli stworzą się dwie grupy po 10 osób koszt warsztatów 30zł za osobę
      (1 rodzic+dziecko)

obowiązuje przed wpłata na konto (50zł), 42 1020 1390 0000 6302 0149 8492

Zapisy przyjmuję telefonicznie:535 123 131
      lub meilowo: marzenasadlok@o2.pl

Proszę wpisywać się na listę do 20.X.2010r.

Jeśli utworzą się dwie grupy to nadpłacona kwota zostanie zwrócona podczas warsztatów..

Serdecznie zapraszam i polecam, przekażcie znajomym :)
      • mamenababy Re: WARSZTATY BABY-LED WEANING MAMY JUŻ TERMIN 31.10.10, 19:19
        UWAGA !!! wkradł mi się błąd w terminie zapisów :)

Zapisy do 20.listopada 2010r.
    • mamenababy Najbliższy czwartek w TVN - BABY-LED WEANING 27.10.10, 09:44
      Już w najbliższy czwartek metoda karmienia dzieci, zwaną "Baby-led Weaning" lub jak kto woli "jedzenie na wolności" Jeśli chcecie się przekonać, że dzieci kochają jeść, koniecznie oglądajcie Dzień Dobry TVN o 10:30 i Miedzy Kuchnią a Salonem o 14:55. Gościem będzie Marta Sobiło, mama dwóch małych smakoszy i autorka portalu o tej metodzie jedzenia.
      • mpd3 Re: Najbliższy czwartek w TVN - BABY-LED WEANING 29.10.10, 21:42
        Widziałam rozmowę w DDTVN i przyznam, że fajne zrobiła na mnie wrażenie. Podziwiam mimo wszystko mamy, które potrafią całkowicie podporządkować się zasadom metody. Widząc dzieci jedzące rączką zupę zadrżałam ;) Pozostaję pro-BLW, ale we własnym domu takiego ekstremum bym nie zniosła ;P
    • pigula74 Re: BABY-LED WEANING 31.10.10, 17:55
      a ja nie bardzo rozumiem o co takie haloooo... w sprawie jedzenia przez maluszki. Oglądałam to wydanie na tvn kiedy było o blw...
      widok dziecka wylewającego na siebie zupę kompletnie do mnie nie przemawia. Jestem nauczona szacunku do jedzenie, takie są czasy że jedzenie troche kosztuje i chyba krew by mnie zalała jak moje dzieci wylały by na siebie zupę, która dla nich przygotowałam. Mam 6 miesięczne bliźniaki i wydatków trochę jest , z wolnym czasem też jakoś nie najlepiej. Co lepszego będzie w nakarmieniu dziecka i poświęceniu czasu po obiedzie na zabawę niż na przebieranie dzieci, czyszczenie krzesełek do karmienia, mycie podłogi...
      jestem osobą chętnie podchodzącą do nowinek, staram się być na czasie i słuchać nowinek. Niech mnie ktoś przekonana co w tym jest takiego dobrego??? w czym dziecko wylewające na siebie zupę będzie mądrzejsze od tego które tego nie robi? o co bogatsze? przekonajcie mnie proszę!!! :))
      • mamenababy Re: BABY-LED WEANING 31.10.10, 19:29
        Nie jestem cię w stanie przekonać że metoda jest nie zastąpiona i godna stosowania tylko i wyłącznie takiej metody, po to właśnie też organizuję warsztaty z BLW na naszym terenie by osoba ( Marta Sowiło -to ona towarzyszyła Reni Jusis w studiu TVN )), która jest współzałożycielką strony o BLW i polską propagatorką tej idei Was przekonała ( pewnie nie do wszystkiego, ale chociaż do większości ) do zalet i plusów ze stosowania tej metody.. przyznam się też że mój mały jest już 3 letnim dzieckiem i nie stosowałam tej metody bo była mi wtedy jeszcze nie znana ale na warsztaty idę z ciekawości by przekonać się czy warto inwestować w tą metodą przy kolejnym maluszku... na daną chwilę jestem na tak bo widzę jak moja roczna bratanica wcina sama rączkami i bardzo jej to odpowiada, a kto mówi że trzeba się w całości metodzie poświęcić (myślę tu o waszej wspomnianej zupie) . Metoda nie wyklucza karmienia łyżeczką ( moja bratówka też małej daje kaszkę czy zupkę łyżeczką, albo zupę daje w kubeczku i sobie popija ), a warzywa i wszystkie inne kawałki pożywienia wcina sobie sama... Naprawdę widok godny zobaczenia :) Pewnie sama też bym nie poświeciła nowego dywanu na zalaną zupę. :):):)
        Więc proszę nie nastawiajcie się tak anty po obejrzeniu jednego odcinka bardzo krótkiego filmu, który został zmontowany w dość hard rockowy kawałek :) :) :)
        • egac Re: BABY-LED WEANING 31.10.10, 19:49
          Szacunku do jedzenia też mnie nauczono, ale BLW to po pierwsze szacunek dla dziecka czyli: nie sugerujemy się tabelkami, mililitrami na podziałce butelki, a naturalną potrzebą (i radością) jedzenia. Wielokrotnie spotkałam się ze stwierdzeniem, że "moje dziecko jest niejadkiem", "mało zjadło", "nie chce jeść" i myślę sobie, że często podłożem może być właśnie usilne nakłanianie dziecka do jedzenia. Szczytem było kiedy będąc na wakacjach widziałam 1,5 rocznego chłopczyka, któremu wciskano jedzenie jak tucznej gęsi. Chłopczyk miał łzy w oczach, a rodzice stawali na głowie (o, przepraszam, tatuś podrzucał zabawkę pod sufit, by odwrócić uwagę chłopca), byle przełknął kolejny kęs. Dlatego idea BLW to również walka z przemocą wobec dzieci, bo wciskanie jedzenia na siłę to jest PRZEMOC.
          • pigula74 Re: BABY-LED WEANING 31.10.10, 20:52
            hm...ja nie uważam żebym nie szanowała mojego dziecka przez to, że nie pozwalam mu rzucać jedzeniem. Nie sądzę żeby moje maluszki w tym wieku w jakim są potrafiły zrobić coś innego z jedzeniem. Nie patrze karmiąc dzieci na ilość, ważna jest dla mnie jakość, jak dziecko nie chce jeść, to nie je. Pilnuję tylko żeby piło.
            Swoim postem chciałam tylko zrozumieć jaka jest idea blw, co takiego ma dać dziecku.
            Nie chodzi o to że ja sie odgórnie nie zgadzam , bo ja już sobie zaplanowałam że moje maluchy za kilka dni dostaną gotowane jarzynki do łapki i miski z jedną (!!!) łyżką zupą po to żeby oswajać sie z widokiem miski i łyżeczki w rączce. Ale nie zgodzę się na rozcieranie jedzenia na sobie czy też bracie lub siostrze.
            Nie gniewajcie się ale to co zobaczyłam w tym krótkim filmiku na tvn zupełnie do mnie nie przemawia a sama Reni Jusis jawi mi się od pewnego czasu jako nieprawdopodobny dziwak.
            moje maluchy jak miały 4 miesiące dostały kubki z dziubkiem i fajnie załapały o co z nimi chodzi, teraz potrafią już trzymać w rączce chrupkę i ja zjeść. Tylko tyle czy aż tyle? Rewelacyjnie jedzą zupę w której jest ryż.
            Z racji wykształcenia medycznego chyba bałabym sie jeszcze dawać im coś innego o twardszej konsystencji w obawie, ze się zakrztuszą.
            • alicjawu Re: BABY-LED WEANING 01.11.10, 12:40
              takie warsztaty są właśnie po to, żeby dokładniej posłuchać o idei ;-)
              ja też nie jestem przekonana, Wojtek oczywiście różne rzeczy próbował rękoma (warzywa, miękkie owoce na początku, czy racuchy) ale zupa mnie nie przekonuje, moze dlatego, że jestem leniwa i myśl o tym sprzataniu później mnie powstrzymuje ;-)
              • egac Re: BABY-LED WEANING 01.11.10, 16:13
                Ja też nie daję picia ani zupy do rozlewania. Ewentualnie na dnie kubeczka, z którego pije mniej więcej od 9mca. Choć wydaje mi się, że etap rozlewania czy to na zupie czy na innych płynach nadejść musi, o czym codziennie się przekonuję (jestem też mamą 2,7-latka).
    • mamenababy Re: BABY-LED WEANING 02.11.10, 20:17
      Dziękuję że nie jestem tu sama zainteresowana BLW :) a apropo zakrztuszenia to nie trzeba jeść kawałków pokarmu by się to przydarzyło, nie raz to wystarczy mleko matki które maluszek pije i zakrztuszenie gotowe....

Mimo wszytko na warsztaty zapraszam choćby z chęci poznania tajników metody....a może i z samej ciekawości....

Są jeszcze wolne miejsca :):):)
      • mpd3 Re: BABY-LED WEANING 04.11.10, 12:08
        Metoda z tego co mi wiadomo nie przewiduje w ogóle karmienia łyżeczką, ale spokojnie można przecież wprowadzać tylko niektóre jej elementy, chociażby po to, żeby jak ktoś tu już zauważył - oswajać dziecko z jedzeniem samodzielnym od samego początku. Do mnie rozlewanie zupy też nie przemawia i jak już wspomniałam - nie zniosłabym tego u siebie. Poza tym uwielbiam poczucie, że moje dzieci ZJADŁY wartościowy posiłek, a nie rozsmarowały go na dywanie ;) Mimo wszystko - podoba mi się koncepcja BLW i część jej założeń.
    • mamenababy OSTATNIE WOLNE MIEJSCA !!! 06.11.10, 11:05
      1 warsztaty będą miały miejsce w Bielsku-Białej w Akademii Tere Fere w Sferze 1 ( drugie piętro) o godz.10:00 - OSTATNIE WOLNE MIEJSCA ZOSTAŁY

2 warsztaty będą w Skoczowie w Restauracji Karet, ul. Ustrońska o godz. 16:00 - LISTA ZAMKNIĘTA
    • morepig Re: BABY-LED WEANING 02.12.10, 13:25
      Kochane Mamy i Tatusiowie,
      dzięki za tłumne przybycie, było nam niezwykle miło :)
      zapraszamy do odwiedzenia naszej strony i pochwalenia się osiągnięciami- albo na forum albo mailowo. Dodatkowo warto sledzić stronę- szykujemy dwa nowe konkursy z extra nagrodami :)

Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka