Dodaj do ulubionych

kto jest administratorem forum Bielsko-Biała?

24.03.11, 10:26

Kto jest administratorem forum Bielsko-Biała? Kto zajmuje się przestrzeganiem zasad netykiety?

Polecam wątek Ewa Farna stawia na polskość, gdzie użytkownik podpisujący się "Marianpol" obraża mnie tylko dlatego, że mam inne, niż on poglądy.

Dyskusja ma to do siebie, że różne opinie ścierają się ze sobą, ale ten użytkownik przekroczył już wszelkie granice, obrażając osobę o odmiennych poglądach. Na pewno nie jest on reprezentantem wszystkich mieszkańców Bielska-Białej, bo inni uczestniczy dyskusji potrafią zachować poziom dyskusji, mimo że w wielu kwestiach się nie zgadzamy.

Radzę administratorowi zajrzeć do wspomnianego wątku.

Czy tak powinna wyglądać dyskusja?

Pozdrawiam mieszkańców Podbeskidzia.
Obserwuj wątek
    • katiabb Re: kto jest administratorem forum Bielsko-Biała? 24.03.11, 15:17
      Obok każdego postu jest taki czerwony znaczek kosza z podpisem "skasuj".
      Jeśli ktoś Cię obraża i łamie netykietę lub regulamin forum kliknij ten znaczek.
      Tym sposobem zasygnalizujesz administratorowi, że jest problem.
      Nawet administrator nie jest w stanie czytać dokładnie wszystkich wątków.
      • pieronski_hanys Re: kto jest administratorem forum Bielsko-Biała? 24.03.11, 15:30
        Sygnalizowałem niejednokrotnie. Znam ten system, jestem administratorem jednego z forów.

W tym wątku od kliknięć może się zepsuć myszka, warto sprawdzić, jak ten osobnik psuję opinię forum Bielsko-Biała. Na szczęście - w przeciwieństwie do niego - nie kieruję się stereotypami i udało się podyskutować z innymi uczestnikami dyskusji.
        • Gość: Marianpol Re: kto jest administratorem forum Bielsko-Biała? IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.11, 16:54
          Wszyscy traktuja cie jak biedne, lekko uposledzone umyslowo dziecko i nie jest to zaden epitet czy inwektywa, a fakt. Wchodzac na nasze forum z tresciami neonazistowskimi nie mozesz oczekiwac sympatii czy wiekszego zrozumienia. Jestes zwyczajnym trollem, ktory spamuje i prowadzi polityczna agitacje, co jest niezgodne z regulaminem forum. Podaj nazwe forum gazetowego, na ktorym jestes rzekomo moderatorem, a zwroce sie do administracji by pozbawila cie uprawnien. Chyba, ze zalozyles wlasne prywatne forum neonazistowskie, ale to tez warto wziac pod lupe pod katem zgodnosci z regulaminem.
      • Gość: Marianpol Re: kto jest administratorem forum Bielsko-Biała? IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.11, 17:06
        Katiabb, ten osobnik para sie propaganda i agitacja, i niczym wiecej. Uzywa retoryki i powtarza argumenty znane z carskiej ochrany i NSDAP. Posluguje sie falszem. Reprezentuje na tym forum Ruch Autonomii Slaska w charakterystyczny dla tej organizacji sposob, pelen zaklamania i antypolskich inklinacji. Na poczatku grzecznie mu sie zwrocilo uwage, ze natretna agitacja jest na tym forum troche nie na miejscu, ale po dobroci nie ustapil. Trzeba bylo wiec potraktowac go troche ostrzej, bez stosowania moderatorskich nozyczek. Usuniecie jego postow nic by nie zmienilo, bo wszedlby tu pod innymi nickami. Czasem metody moderatorskie sa nieskuteczne wobec osob zacietrzewionych politycznie i wykonujacych propagandowa robote. Jak dziala RAS na forach cieszynskich i podbeskidzich, niektorzy doskonale wiedza. Niektorzy tez wiedza co Dariusz Jerczynski uczynil z polskiej wikipedii w tematach dotyczacych Slaska. Do dzis nie usunieto wszystkich przez niego napisanych hasel, bo czesc edytowal pod innymi nickami. Byl to najwiekszy spamerski atak w historii polskiej wikipedii.
        I ci ludzie nie maja dosc. W mysl wypowiedzi swojego guru Goebbelsa, ze klamstwo powtarzane tysiac razy staje sie prawda wszedzie wklejaja rozne brednie dotyczace tematow historycznych, etnicznych, antropologicznych czy jezykowych. I wysylaja roznych tzw spadochroniarzy na fora regionalne z obszaru wojewodztw slaskiego, dolnoslaskiego, lubuskiego i opolskiego.
    • aliveinchains Re: kto jest administratorem forum Bielsko-Biała? 30.03.11, 12:10
      Ja mam pytanie do administratora, czy da się coś zrobic, by niemal kazdy wątek nie zbaczał na tematy w stylu: BB to Gśl, BB nie lubi GŚl, nie ma Podbeskidzia, RAŚ i Silesia rulez, trudna historia Gśl, germanizacja...

Watki o drogach, autobusach, lotnisku przyciągaja trolli z GŚl ktorzy zbaczaja na te tematy...ani oni nie mieszkaja tu, ani nie bywaja, ot do wszystkiego proste w/w tezy..mam tego dość...

Ps. proszę zobaczyć wątek o zywieckiej obwodnicy, kolega kat..zaczyna pieprzyć o długach jakie za BB mają płacic miasta GOP, zwykle kłamstw..do tego mity GŚlaskie ktorymi podlewa się ten watek...germanizacja, niby zakłamana histora..ehhhhh
      • pieronski_hanys sprawdź maila @ gazeta.pl 30.03.11, 12:48

• aliveinchains Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 30.03.11, 13:07
          hmmm. akurat nie piłem do ciebie..ale do takich innych, którzy piszą na tematy, o ktorych wspominalem, w wątkach typu drogi, autobusy, lotnisko..sam wysylam ich do lektury wątku pt "Ewa Farna...." ...

Nie chodzi o to by nie gadac o podbeskidziu, SCI i ich relacji z GŚl..chodzi o to by nie wciskać mitu gornoslaskiego wszędzie....inna sprawa, że mam już nadzieję, że po 325 (rekord!) postach, temat SCI/Podbeskidzie vs GŚl/RAŚ nie powroci szybko.... ileż mozna w kołko..kiedyś to bylo raz na pół roku, teraz co 1-2 miesiące!!!
          • pieronski_hanys Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 30.03.11, 13:12
            Jak pisałem Ci w mailu, temat RAŚ wyciągnął Marianpol, pisząc, że jestem członkiem tej organizacji, choć to nieprawda.

Pytałem o stosunek ŚlCIeszyńskiego i Bielska-Białej do Górnego Śląska. Doszliśmy do wniosku, że Bielsko-Biała z okolicznymi gminami i powiatem żywieckim mogłaby znaleźć się w woj. małopolskim, jeśli takie jest życzenie mieszkańców. Co do Śląska Cieszyńskiego (- dawne Księstwo Bielskie i okolice), nie doszliśmy do wspólnych wniosków.

Koniec tematy. A administratorom polecam kasować posty niemerytoryczne, a w szczególności obrażające innych uczestników dyskusji.
            • Gość: Marianpol Re: sprawdź maila @ gazeta.pl IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 14:41
              Nikt ciebie nie obraza. Stwierdzenie, ze jestes neonazista jest stwierdzeniem faktu, bo opiera sie na pogladach, ktore tu propagandowo glosisz. Powtarzajac tezy zawarte w propagandzie nazistowskiej stajesz sie w moich oczach neonazista, a ja mam prawo do wlasnych ocen, zyje w wolnej Polsce, a nie w narodowo-socjalistycznej republice slaskiej. Twierdzenie, ze nie jestes Rasiowcem jest klamstwem jak i wiekszosc innych twoich sformulowan zawartych na tym forum. Niektore klamstwa sa zapewne publikowane celowo, inne wynikaja z twojej nieprzecietnej glupoty.
              Dlaczego mamy wysyp rasiowcow? To czysta propaganda, polityka i agitacja. Rasiowcy maja sentyment do III Rzeszy i metod propagandowych wowczas praktykowanych. Jak juz przypominalem, Goebbels stwierdzil, ze klamstwo powtarzane tysiac razy staje sie prawda. Jest on jednym z guru Rasiowcow, zatem z satysfakcja nasladuja jego metody propagandowe. To co pisze nie jest obrazaniem kogokolwiek, tylko stwierdzeniem faktu. Wystarczy zobaczyc co sie dzieje na forach slaskich, podbeskidzkich i cieszynskich. Jest wyrazna nadreprezentacja propagandzistow prorasiowych, podobnie jak na forach gazety wyborczej jest nadreprezentacja osob o pogladach faszystowskich czy antysemickich.
              Zbliza sie spis powszechny, a RAs wychodzi z zalozenia, ze cel uswieca srodki. Dobry wynik tzw narodowosci slaskiej bedzie podbudowaniem pozycji politycznej samego RAS. Stosuja wiec oni swoja zaklamana retoryke i rozsylaja po forach roznej masci oszolomow, ktorzy wykonuja tu swoja krecia robote?
              Czy potrafie to udowodnic? To moje publicystyczne zdanie, do ktorego jako czlowiek zyjacy w wolnej Polsce, a nie w narodowo-socjalistycznej republice slaskiej mam prawo.
              Pieronski zasugerowal w innym watku opcje dotyczaca zmiany granicy panstwowej, co jest ewidentnym zlamaniem prawa. Jezeli jest to oficjalne stanowisko RAS organizacja ta w swietle obowiazujacego prawa powinna zostac zdelegalizowana. Ale oczywiscie oni ani on do takiego oficjalnego stanowiska sie nie przyznaja, bo sa tradycyjnie zaklamani. To, ze RAS jest organizacja antypolska wie kazdy kto sie choc troche dzialalnoscia tego gowna interesowal.

• pieronski_hanys Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 31.03.11, 00:18
                > Powtarzajac te
                > zy zawarte w propagandzie nazistowskiej stajesz sie w moich oczach neonazista,
                > a ja mam prawo do wlasnych ocen

Oceny możesz mieć, ale jakość tych ocen pozostawia wiele do życzenia, bo nie masz argumentów.

> Twierdzenie, ze nie jestes Rasiowcem jest klamstwe
                > m jak i wiekszosc innych twoich sformulowan zawartych na tym forum.

Jaki to udowodnisz?

> Dlaczego mamy wysyp rasiowcow? To czysta propaganda, polityka i agitacja.

Zapomniałeś dodać "okupacja".

> Rasio
                > wcy maja sentyment do III Rzeszy i metod propagandowych wowczas praktykowanych.

Dowód?

>Goebbels, Jest on jednym z guru Rasiowcow,

Kto i kiedy się niego powołał? Bo na razie widzę, że ty się powołujesz na nazistów, Goebbelsa, a innym to przypisujesz. Projekcja?

> na forach gazety wyborczej jest nadreprezentacja osob o po
                > gladach faszystowskich czy antysemickich.

Prześlij link do takich wypowiedzi, dowiedz się, kim są osoby, które takie poglądy głoszą i nie przypisuj ich całej społeczności śląskiej. To tak, jakbym ja przypisał wszystkim mieszkańcom Podbeskidzia Twoje obsesje i fobie, jednak nie zrobię tego, bo wyraźnie widać, że jesteś rodzynkiem wśród tych inteligentnych, znających historię swojego regionu, otwartych na dyskusję osób.

> Czy potrafie to udowodnic? To moje publicystyczne zdanie, do ktorego jako czlow
                > iek zyjacy w wolnej Polsce, a nie w narodowo-socjalistycznej republice slaskiej
                > mam prawo.

No właśnie, nie potrafisz tego udowodnić. Też mogę napisać, że jesteś mutantem z Marsa, ale to jest nic nie warte pomówienie.

> Pieronski zasugerowal w innym watku opcje dotyczaca zmiany granicy panstwowej,
                > co jest ewidentnym zlamaniem prawa.

Nie znasz się na żartach. To była reakcja na absurdalne (moim zdaniem) próby sugerowania, że Śląsk Cieszyński zamiast w woj. śląskim, powinien znaleźć się w małopolskim.

>Jezeli jest to oficjalne stanowisko RAS

Nie jestem członkiem RAŚ, piszę to po raz Nty. Poza tym mówienie o czymś, a działanie w tym kierunku to dwie różne sprawy. Poza tym to był żart, humor, wic, ironia i inne metody dyskusji, które są ci obce.

> To, ze RAS jest organizacja antypolska wie kazdy kto s
                > ie choc troche dzialalnoscia tego gowna interesowal.

Za gó..., gdybyś nie był anonimem, RAŚ mógłby się z tobą sądzić.

Ad meritum: wymień pięć inicjatyw RAŚ z ostatnich dziesięciu lat - sprzed wejścia do sejmiku śląskiego i wskaż, które są antypolskie i dlaczego.

Po drugie: po co interesujesz się działaniami stowarzyszenia, którego cele są obce twojemu światopoglądowi? Jesteś masochistą?

Nie pozdrawiam.
                • Gość: Marianpol Re: sprawdź maila @ gazeta.pl IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 11:11
                  Pieronski, jak zwykle razisz totalna glupota. Nie utozsamiam rasiowcow z normalnymi Slazakami. Jestescie skrajna, radykalna, populistyczna organizacja, cos jak kiedys Liga Polskich Rodzin, przy zachowaniu wszelkich proporcji i uwarunkowan. Ty ciagle w swojej chamskiej, prymitywnej propagandzie probujesz sugerowac, ze RAS=Slazacy. A moze prawdziwi Slazacy? Gdy slysze moherowe okreslenie o "prawdziwych Polakach" to wzdrygam sie odruchowo, was traktuje podobnie jak srodowisko zwiazane z Radiem Maryja - jako radykalow swiatopogladowych, do tego w nieprawdopodny sposob zaklamanych.

Nie bede wymienial zadnych inicjatyw RAS, w te swoje agitacyjne brednie mnie nie wciagniesz. Jestes klasycznym forumowym trollem, juz ci to udowodnilem. Na wszystkich forach slaskich i okoloslaskich piszesz na ten sam temat, jakbys mial obsesje. To, ze jestes przyglupem to jest oczywiste, ale ta twoja prostacka maniera by wszedzie narzucac ludziom na forach te same rasiowe tematy jest czyms zwyczajnie razacym, odpychajacym. Zawsze uwazalem RAS za bande ludzi kompletnie niemoralnych, dla ktorych cel uswieca srodki.

Masochista? Pieronski, jestes tak glupi, ze to sie w pale nie miesci. Ty chyba nie rozumiesz znaczenia pojec, ktorych uzywasz. To, ze ktos interesuje sie dajmy na to historia Holocaustu nie oznacza, ze chce byc zagazowany. Przysiegam, ze nie pamietam forumowicza rownie glupiego jak ty. A to, ze jestes z RAS uzupelnia tylko w sposob spojny obraz twojej osoby.

Miales z tego forum odejsc, zegnales sie juz, ale jak kazdy rasowy troll wrociles i ciagle podbijasz watki zwiazane z okreslona tematyka. Twoj rozmowca slusznie zauwazyl, ze ostatnio zauwaza sie zintensyfikowanie dzialalnosci propagandowej rasiowcow na forach cieszynskich i podbeskidzkich, a powod jest prosty - spis powszechny. Wczesniej zauwazalo sie wzrost waszej aktywnosci forumowej przed wyborami samorzadowymi. Ale ogolnie radykalowie zawsze sa glosni, krzykliwi i na forach stanowia nadreprezentacje.

Czekasz tez, falszywy rasiowcow, az ktos sie dopisze do innych watkow, w ktorych juz swoja propagande rozsiewales. W ramach "wyjasniania watpliwosci" znowu dorzucisz swoje trzy grosze, a moze nawet opublikujesz kolejna rasiowa mapke. Wy to lubicie robic z namietnoscia.

Gdy obecnie podbijane przez was watki w koncu znikna, zalozycie nowe, by narod slaski o was nie zapomnial. Jestescie jedna wielka polityczna zenada. Jestescie jednym z najbardziej zalosnych zjawisk politycznych we wspolczesnej Polsce.

Ja wiem, ze znowu namnozy sie nickow rasiowych i znowu zaczniecie sie jeden przez drugiego przekrzykiwac i tworzyc takie wrazenie jakby ludzi tzw narodowosci slaskiej byla wiekszosc i ze oni sa jedynymi prawowitymi reprezentantami Slazakow, wraz z sila przewodnia narodu jakim jest RAS. Znam te wasze metody goebbelskowskie i sie nimi gleboko brzydze.

Ale wy musicie sobie wbic raz na zawsze do tych swoich pustych lbow proste przeslanie - nigdy nie bylo (poza okresem zwiazanym z dzialalnoscia nazistowskiego przydupasa Kozdonia) w Ksiestwie Cieszynskim narodowosci slaskiej, nie mam jej tutaj, nie liczac spadochroniarzy i nigdy nie bedzie. Wracajcie do siebie i zostawcie fora podbeskidzkie i cieszynskie w spokoju. Wiem, ze moj apel czy prosba do ludzi zwyrodnialych moralnie nie trafi, polityka jest celem ich zycia, ale faktem jest, ze my tu chcemy miec spokoj i te rasiowe separatystyczne gierki nas kompletnie nie interesuja.

• aliveinchains Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 31.03.11, 11:34
                    pieroński

piszesz, ze nie masz nic wspolnego z RAŚ, ale to "co proponujesz" w temacie blizej nieokreslonego przyszłego gornoslaskiego województwa pokrywa się w 100% z RAŚ..przypadek?

Chcesz się dowiedzieć, czegoś na co udzielono ci odpowiedzi...przypadek?

Potem przychodzi chwila refleksji i akceptujesz odrębność SCI, odrębność Podbeskidzia...choć wcześniej sugerujesz co innego...przypadek?
                    • Gość: Marianpol Re: sprawdź maila @ gazeta.pl IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 14:36
                      Nie martw sie, on jeszcze na roznych forach siedem tysiecy razy zapewni, ze nie jest z RAS, po czym bedzie ich namietnie cytowal. On pojdzie dalej - znajdzie sobie jakis aspekcik ich dzialalnosci, ktory dla niepoznaki skrytykuje. Oznajmi, ze z tym czy z tamtym to on sie akurat nie zgadza. To jest wlasnie taka falszywa rasiowa szuja, cos niesamowitego wsrod normalnych, przyzwoitych ludzi.

RAS to nie jest zadna reprezentacja Gornoslazakow. Tak jak Tadeusz Rydzyk nie reprezentuje ogolu Polakow. Epatuja tymi symbolami regionalnymi tak jak polscy kibole epatowali symbolami narodowymi w Kownie. Ale intencja jest rozroba i heca. Udowodnili wiele razy, ze maja za nic prawde, rozum, historie, nauke. Licza sie tylko polityczne cele i polityczny zysk. Tak, ze sie nie martw, mimo ze na Podbeskidziu nie ma ludzi o tzw narodowosci slaskiej, a w cieszynskiem sa mniej niz marginesem, to na naszych forach spotkasz ich jeszcze wiele wiele razy i nie raz odniesiesz dziwne wrazenie, ze w niektorych dyskusjach jakby jestes w mniejszosci.
                      Podobne zjawisko jest na Forum Historia (gazetowym), gdzie wysyp antysemitow i innych faszystow jest po prostu zastraszajacy. RAS to ludzie tego samego pokroju.

• Gość: ck_slask Re: sprawdź maila @ gazeta.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 16:43
                      nie to nie przypadek, to objaw trollingu wersji RAŚ, wystarczy wejść na forum Śląsk Cieszyński, gdzie facet dostał solidny ochrzan. Tam mu wytłumaczyli, że z Wrocławiem, Bytomiem, Raciborzem XC nie ma wiele wspolnego. Wolą Kraków i Wiedeń. I ja się podpisuję pod tym stwierdzeniem.
                      • pieronski_hanys Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 31.03.11, 18:02
                        "Ochrzan"? haha!

Najzwyczajniej w świecie stwierdzili, że bliżej im do Wiednia i Krakowa, nie do Śląska, Katowic, Opola, Wrocławia. Jak widać podział Śląska na Pruski i Austriacki był silniejszy, niż mi się wydawało.

Było pytanie, była odpowiedź. Jasna sprawa.

Ale ochrzan? Człowieku. O czym ty mówisz? Normalna wymiana informacji.

Naprawdę, sporo osób ma tu problem ze Ślązakami (o śląskiej tożsamości etnicznej). I oczywiście, że każdy Ślązak to członek RAŚ (czy ta organizacja liczy 173.000 osób? - tyle osób zadeklarowało narodowość śląską w 2002 roku). Tak jak każdy liberał to wyborca PO, Polak-Katolik - wyborca PiSu, rolnik - wyborca PSL, narodowiec - wyborca LPRu, tolerancyjny dla gejów i żądający rozdziału kościoła od państwa - wyborca SLD. I świat jest jasny i prosty!
                        • Gość: Marianpol Re: sprawdź maila @ gazeta.pl IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 18:14
                          Przepedzano ciebie i tobie podobnych z wielu podbeskidzkich i cieszynskich forow, rowniez z forow dolnoslaskich a nawet lubuskich. Zdarzalo sie tez, ze przepedzano was z forow gornoslaskich, bo normalni ludzie nie mogli juz tego belkotu i agitacji wytrzymac.

Ale ok, wykonales swoj RASiowy obowiazek, otrzymales odpowiedzi na swoje pytania, a teraz auf wiedersehen. Forum lubelskie jeszcze nie doswiadczylo waszej obecnosci, tam jeszcze nie wiedza, ze sa narodowosci slaskiej, musicie swoje zaleglosci koniecznie nadrobic.

Ale nam juz dajcie swiety spokoj.
                          • pieronski_hanys Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 31.03.11, 22:34
                            Lubelskie nie bardzo, ale lubuskie? Czemu nie! Gdy mieszkańcy Zielonej Góry wysyłali w XVIII-XX wieku wysyłali kartki pocztowe do swoich znajomych spoza Śląska, na kartkach wyraźnie było napisane Grunberg in Schlesien - to dawna nazwa tego odwiecznie polskiego miasta.

Zielona Góra (łac. Thalloris, Prasia Elysiorum, Viridis mons, niem. Grünberg in Schlesien, czes. Zelená Hora)
                            pl.wikipedia.org/wiki/Zielona_G%C3%B3ra
                            www.europeana.eu/portal/record/09404/E32E25A2F8722A1B5912F2FB83DB34B6621D55DC.html
                            dlib.bg.pwr.wroc.pl/dlibra/docmetadata?id=4162&from=pubindex&dirids=1&lp=1461
                        • Gość: Góral Re: sprawdź maila @ gazeta.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.11, 10:59
                          > Naprawdę, sporo osób ma tu problem ze Ślązakami (o śląskiej tożsamości etniczne
                          > j).<<

Jedyny problem ze Ślązakami, jaki tu mamy to taki, że cały czas do nas przyłażą na fora i pier... głupoty, że... "Śląsk", że "uświadamianie", że "granice", że "historia" i "geografia"...
                          Poza tym raczej nic nas nie boli.
                          • pieronski_hanys a gdyby przyszli Żydzi albo Niemcy? 01.04.11, 15:11

A co gdyby na Waszych forach zalogowali się jacyś Żydzi albo Niemcy i chcieli pogadać o niemieckim i żydowskim dziedzictwie połowy Bielska-Białej? Reakcja byłaby podobna, czy ta niechęć to tylko do Ślązaków chcących dyskutować o śląskiej przeszłości ziem położonych na zachód od rzeki Białki?
                            • Gość: Góral Re: a gdyby przyszli Żydzi albo Niemcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.11, 22:16
                              Zgadza się - ziemię na zachód od rzeki "Białki" mają swoją przeszłość... Mają przeszłość małopolską i wiślańską, bo miasto Bielsko powstało na ziemiach o takimże rodowodzie, mają śląską, bo długo wchodziły administracyjnie w skład (takiego czy innego) Śląska, mają swoją przeszłość celtycką, pewnie - wandalską, a może nawet neandertalską...
                              So what?!
                              Problem w tym, że Wam się wydaje, że miały tylko śląską, co np. w odniesieniu do samego miasta Bielska z jego swoistą, odrębną specyfiką pogranicza w czasach "historycznych" jest absolutnym kuriozum!
                              • pieronski_hanys Re: a gdyby przyszli Żydzi albo Niemcy? 01.04.11, 23:27
                                Jakim nam? Piszę w swoim imieniu.

Faktem jest, że miasto Bielsko (już nieistniejące) było przez długi czas miastem leżącym na terenie Śląska, jednak jako region przygraniczny, na styku kultur, podobnie jak okręg katowicki, nie był jednoznacznie śląski.

Poza tym nie stwierdziłem niczego z góry. Zadaję pytania, stawiam hipotezy, które są prostowane.

Potwierdziły się moje przypuszczenia co do marginalnej identyfikacji z etnicznością śląską dawnych mieszkańców Bielska i okolic, jednak będę te dane jeszcze potwierdzał literaturą fachową. Wydaje się, że faktem jest, iż w Bielsku osób deklarujących swoją etniczną tożsamość jako śląską było niewielu.
                                Inaczej wyglądała sytuacja na Śląsku Cieszyńskim, bardziej na wschód, choć tu - przynajmniej dzisiaj - Śląsk był kojarzony z Polską.

Pozostało parę spraw do przemyślenia, parę książek do przeczytania.
                                • Gość: Góral Re: a gdyby przyszli Żydzi albo Niemcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.11, 11:17
                                  Gość portalu: Góral napisał(a):

> So what?!
                                  So that Czeski Cieszyn to miasto czeskie i wara Polsce od Zaolzia. Ludzie tam mieszkający to Czesi i wara Polakom od podburzania ich przeciw własnemu krajowi.

Nie bardzo rozumiem w jaki sposób to nawiązuje do mojej wypowiedzi... Ale btw nie mam problemu z Czeskim Cieszynem w Republice Czeskiej. Fajnie, że tak blisko jest granica, lubię tam przyjeżdżać na "wyprażany syr" czy posiedzieć w lecie nad wodą w Żermanicach.

> Potwierdziły się moje przypuszczenia co do marginalnej identyfikacji z etniczno
                                  > ścią śląską dawnych mieszkańców Bielska i okolic, jednak będę te dane jeszcze p
                                  > otwierdzał literaturą fachową. Wydaje się, że faktem jest, iż w Bielsku osób de
                                  > klarujących swoją etniczną tożsamość jako śląską było niewielu. <

Właśnie przy dyskusji nad śląskością w dzisiejszej prasie (DZ, GW) rozmawiałem też z moją babką (jedyna osoba w rodzinie spoza Beskidów - dziadek ją tutaj ściągnął), która wyraźnie w odpowiedzi na pytanie stwierdziła, że jak przyjechała do Bielska u schyłku 1945 roku, to żadnych tu Ślązaków nie spotkała, było za to dużo zwykłych Niemców, którzy pakowali się do wyjazdu, choć jakaś część z nich została. Jest to kolejna starsza osoba, która mówiła mi to samo.

> Faktem jest, że miasto Bielsko (już nieistniejące) było przez długi czas miaste
                                  > m leżącym na terenie Śląska, jednak jako region przygraniczny, na styku kultur,
                                  > podobnie jak okręg katowicki, nie był jednoznacznie śląsk<<

Na jakimś tam TERENIE Śląska tak... Gdzieś musiało przypadkiem PRZYNAleżeć. Ale równie dobrze mogło do Galicji czy Małopolski i też by pasowało... Tu "śląskości" nigdy nie było.
                                  Nie porównuj więc rejonu Bielska i okręgu katowickiego, bo to diametralnie inna sprawa... O ile rejon Katowic może "nie był JEDNOZNACZNIE śląski", to Bielsko nie było "śląskie" w ogóle, albo tylko z nazwy, marginalnie (np. administracyjnie).

Niezależnie od Waszego cyklicznego "podk....ania nas w długie, zimowe wieczory" faktów nie zmienicie... Podbeskidzie pozostanie Podbeskidziem, Śląsk pozostanie tam gdzie teraz jest - czyli nie u nas, a Bielsko-Biała miastem beskidzkim i polskim. To samo mogę powiedzieć w stronę "cieszyńskich imperialistów", którzy też się niestety zdarzają.

• mcmaxim Re: a gdyby przyszli Żydzi albo Niemcy? 02.04.11, 02:28
                                Gość portalu: Góral napisał(a):

> So what?!

So that Czeski Cieszyn to miasto czeskie i wara Polsce od Zaolzia. Ludzie tam mieszkający to Czesi i wara Polakom od podburzania ich przeciw własnemu krajowi.
                            • Gość: Starobielszczanin Re: a gdyby przyszli Żydzi albo Niemcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 13:13
                              > A co gdyby na Waszych forach zalogowali się jacyś Żydzi albo Niemcy i chcieli p
                              > ogadać o niemieckim i żydowskim dziedzictwie połowy Bielska-Białej? Reakcja był
                              > aby podobna, czy ta niechęć to tylko do Ślązaków chcących dyskutować o śląskiej
                              > przeszłości ziem położonych na zachód od rzeki Białki?

A gdyby tu było przedszkole w przyszłości ... i wasz synek mały przechodził ... w przyszłości. A gdyby tu było nagle przedszkole w przyszłości i wasz synek mały tędy przechodził w przyszłości, którego jeszcze nie macie. Więc nie mówcie mi, że siedzi z tyłu!!! (sprawdzić czy nie ksiądz) :)
                              Nie posądzam cię o RAŚ ale polecam PiS (przeproś i spie.....j)
              • mcmaxim Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 31.03.11, 04:59
                Gość portalu: Marianpol napisał(a):

> Nikt ciebie nie obraza. Stwierdzenie, ze jestes neonazista jest stwierdzeniem f
                > aktu, bo opiera sie na pogladach, ktore tu propagandowo glosisz. Powtarzajac te
                > zy zawarte w propagandzie nazistowskiej stajesz sie w moich oczach neonazista,
                > a ja mam prawo do wlasnych ocen, zyje w wolnej Polsce, a nie w narodowo-socjali
                > stycznej republice slaskiej.

Jedno z dwóch: albo sam sobie zaprzeczasz, albo popełniasz przestępstwo.

Jeżeli wg Ciebie adwersarz propaguje nazistowskie poglądy - masz obowiązek prawny poinformować o tym organa ścigania; jest to ścigane z urzędu ze względu na złamanie kodeksu karnego oraz - a może przede wszystkim - Konstytucji. Nie informując o tym organów ścigania łamiesz prawo.

Jeżeli natomiast używasz tego tylko jako inwektywy to owszem, obrażasz adwersarza. I to w ohydny, uwłaczający Tobie samemu sposób.

Przeczytałem trochę Twoich wypowiedzi i mogę stwierdzić jedno: oby na wszelkich forach jak najmniej takich trolli jak Ty. Już wolę (chociaż ciężko) dyskutować z Lutostańskim, bo facet ma dziwne jak dla mnie poglądy, ale ma swoje i potrafi je argumentować. Z takimi jak Ty się nie da.

Kończę, nie pozdrawiam.
                • aliveinchains Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 31.03.11, 11:40
                  Nie chce bronić Marianopola..ale...

1. Faktem jest, że naduzywa słowa nazistowski, nie podoba mi się to..

mimo to:

2. pieroński ma swoje za uszami....i nalezy mu się solidna szkola..moze surowa, wręcz brutalna, ale jak ktoś grzecznie i logicznie odpowiada, a adwersarz ciagnie swoje (przy czym co chwile się wypiera czegoś co widac czarne na bialym)..to jednak musimy liczyć się i z taka reakcja jak marianpol...

mcmaxim, RAŚ tak nas kocha, (że z tej miłosci nas poudusza)...zaraz cieszyniakom da w ręce flagi żolto-niebieskie (przyczepi je kajdankami), a do gęby wsadzi gornosląska godkę (tak że im dupą wyjdzie)...sorry za wulgaryzmy, ale tak to wyglada....
                  • Gość: Marianpol Re: sprawdź maila @ gazeta.pl IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 14:28
                    Ja szanuje poglady inne od swoich i prawie zawsze dyskutuje grzecznie. Ale gdy mam do czynienia z neonazistami i innym tego pokroju elementem politycznym czy ideologicznym to mi sie scyzoryk w kieszeni otwiera. I te metody, ktore stosuje RAS naprawde wzbudzaja obrzydzenie.

Czemu nie potrafia uszanowac ludzi, kultury, historii Ksiestwa Cieszynskiego? Czemu nam cos wmawiaja, czemu nas zarzucaja ciagle swoja ahistoryczna, falszywa, zaklamana propaganda? Czemu uzurpuja sobie do wszystkiego prawo, nawet to reprezentowania wszystkich Slazakow? To nie pierwsze tego rodzaju wystapienia pieronskiego i nie jest ono ani zartem, ani przejezyczeniem, oni naprawde probuja nam to wmowic i mysla, ze jezeli tu czy tam, w tym czy w tamtym watku powtorza to tysiac razy to stanie sie to prawda (cytujac Goebbelsa). Nie maja godnosci i honoru, a ja takich ludzi z zalozenia nie potrafie, po prostu nie potrafie szanowac.
                    • Gość: wujek dobrze gada Nie ma administratora IP: *.c198.msk.pl 31.03.11, 23:41
                      nie ma administratora, bo jakby miał pracować w takich warunkach jakie mu stworzyliście przez 24 godziny na dobę to wolał zrobić tak:

odeta.blox.pl/resource/pie..._nie_robie2.jpg
                  • mcmaxim Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 01.04.11, 04:44
                    aliveinchains napisał:

> Nie chce bronić Marianopola..ale...

Ale bronisz ;)

> 1. Faktem jest, że naduzywa słowa nazistowski, nie podoba mi się to..

Nadużywa? Grubo przegina... Bardzo grubo. Ciekawe jak by się czuł, gdybym jego zaczął wyzywać od "czerwonych stalinowskich zamordystycznych komunistycznych świń"...

> 2. pieroński ma swoje za uszami....i nalezy mu się solidna szkola..moze surowa,
                    > wręcz brutalna, ale jak ktoś grzecznie i logicznie odpowiada, a adwersarz ciag
                    > nie swoje (przy czym co chwile się wypiera czegoś co widac czarne na bialym)..t
                    > o jednak musimy liczyć się i z taka reakcja jak marianpol...

Alive... Dyskurs polityczny ma swoje prawa i na niemiłe słowa jest w nim miejsce, jednak obrażanie kogoś ad personam jest przecież nie na miejscu, a nie zauważyłem do tej pory w języku pierońskiego jakichś występków w tej kategorii (a może coś pominąłem - zapodaj linkiem w razie czego, proszę).
                    Jest wielu ludzi, którzy są zaślepieni na poglądy innych, może marianpol jest tak zaślepiony na pierońskiego, jak pieroński na marianpola, jednak to nie uprawnia do obrzucania kogoś błotem najniższej kategorii zapachowej.

> mcmaxim, RAŚ tak nas kocha, (że z tej miłosci nas poudusza)...zaraz cieszyniako
                    > m da w ręce flagi żolto-niebieskie (przyczepi je kajdankami), a do gęby wsadzi
                    > gornosląska godkę (tak że im dupą wyjdzie)...sorry za wulgaryzmy, ale tak to wy
                    > glada....

Spokojnie, idzie nowe... =)

Btw, trza by się kiedyś umówić na kufel Bielitzera, tyle lat gadamy w necie, a się jeszcze nie mieliśmy okazji poznać osobiście :)
                    • aliveinchains Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 01.04.11, 08:37
                      >
                      > Btw, trza by się kiedyś umówić na kufel Bielitzera, tyle lat gadamy w necie, a
                      > się jeszcze nie mieliśmy okazji poznać osobiście :)

:) Zdaje mi się, że z widzenia to my się znamy......
                      • mcmaxim Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 01.04.11, 17:43
                        aliveinchains napisał:

> > Btw, trza by się kiedyś umówić na kufel Bielitzera, tyle lat gadamy w nec
                        > ie, a
                        > > się jeszcze nie mieliśmy okazji poznać osobiście :)
                        >
                        > :) Zdaje mi się, że z widzenia to my się znamy......

Yyy? Albo to prima aprilis albo... mam zabitego ćwieka ;)
                        A mogę na to liczyć zatem, że mi się na priv ujawnisz? ;)
                        • Gość: aliveinchains Re: sprawdź maila @ gazeta.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.11, 17:37
                          >
                          > Yyy? Albo to prima aprilis albo... mam zabitego ćwieka ;)
                          > A mogę na to liczyć zatem, że mi się na priv ujawnisz? ;)

Hmmm..od razu powiem:
                          wiesz dlaczego wolę radio od telewizji? Bo ma swoją magię:)
                          McMaxim, może kiedyś nasze drogi się zejdą (może w moim klubie turystycznym?), ale wole nie robić tego przez internet:)

Czy jesteś blondynem, niebieskie oczy, szczupły około 190cm? Jesli tak..to znamy się z tylko widzenia..jeśli nie to znaczy że pomyliłem cię z inna osoba:) Pozdrawiam cie...człowiek o podobnej fizjonomii:)
                          • mcmaxim Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 04.04.11, 14:13
                            Gość portalu: aliveinchains napisał(a):

> Hmmm..od razu powiem:
                            > wiesz dlaczego wolę radio od telewizji? Bo ma swoją magię:)

Dobre, dobre ;-)

> McMaxim, może kiedyś nasze drogi się zejdą (może w moim klubie turystycznym?),
                            > ale wole nie robić tego przez internet:)

Ok.

> Czy jesteś blondynem, niebieskie oczy, szczupły około 190cm? Jesli tak..to znam
                            > y się z tylko widzenia..jeśli nie to znaczy że pomyliłem cię z inna osoba:) Po
                            > zdrawiam cie...człowiek o podobnej fizjonomii:)

No to w takim razie pomyłka... o trzy cale wzrostu, odcień (piwny) oczu i (węglowy) włosów.
                            ;)
                            • aliveinchains Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 04.04.11, 17:08
                              >
                              > No to w takim razie pomyłka... o trzy cale wzrostu, odcień (piwny) oczu i (węgl
                              > owy) włosów.
                              > ;)

o kurde, pomyłka...a wydawało mi się że to Ty...facet o którym wspominałem mówił dużo na jednym spotkaniu odnośnie tramwajów, znał się na historii miasta, bywa na wszelkich spotkaniach regionalnych i zabiera głos, widuje go w Teatrze, ot taki lokalny patriota na swój sposób...

No nic pogadaliśmy:) Pozdrawiam
                    • pieronski_hanys Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 01.04.11, 10:47
                      W moim wypadku nie może być mowy o dyskursie politycznym, bo nie jestem politykiem (chyba, że traktujemy politykę jako nasz stosunek do świata, który nas otacza).

W moim wypadku dyskurs, choć "wymiany zdań" z Marianpolem nie można tak nazwać, dotyczy etnologii, geografii, przywiązania mieszkańców poszczególnych regionów do regionów III RP, historii, częściowo administracji, zmiany granic regionów geohistorycznych, przywiązania mieszkańców pogranicza do różnych krain itd.

Nie jestem członkiem z ramienia jakiejkolwiek partii wysuniętym na czoło, by na forach internetowych dzielnie walczyć o przyłączenie Podbeskidzia do nowego województwa górnośląskiego, czy też wmuszając innym śląską tożsamość etniczną, spowodować, że liczba osób deklarujących narodowość śląską wzrośnie. Część moich poglądów jest zbieżnych z poglądami pewnego stowarzyszenia, jednak, jak pisałem wcześniej, liberał niekoniecznie jest członkiem PO (np. Balcerowicz), Polak-Katolik członkiem PiSu (Jarosław Gowin) itd.
                      • Gość: Marianpol Re: sprawdź maila @ gazeta.pl IP: *.dynamic.chello.pl 01.04.11, 11:48
                        Znowu ten sam belkot nawiedzonego rasiowca. Ile razy mozna pieprzyc na forach to samo? Facet zacial sie i powtarza jak mantre, ze jest taki, siaki i owaki. Kogo to obchodzi? Zegnales sie juz z tym forum, wiec wypad.

Rasiowcy stosuja taka szumowinowata metode socjotechniczna - nie wazne co sie o nich mowi, wazne, ze w ogole. Mialem racje, gdy przypuszczalem, ze on bedzie podkreslal tysiac razy, ze nie jest z RAS. Potem bedzie powtarzal tysiac razy po co tu przyszedl. Potem bedzie powtarzal tysiac razy na jakie pytania oczekiwal odpowiedzi. Mimo, ze to wszystko bylo tu juz z nim walkowane dlugo i namietnie, to on nadal bedzie to POWTARZAL i podbijal watki rasiowe. A za miesiac stworzy kolejny. I oczywiscie bedzie powtarzal, ze sie zegna z tym forum, bo juz uzyskal odpowiedzi na swoje pytania. Zalosne, inaczej sie tego nazwac nie da.

I to jest wlasnie RAS. Pieronski jest takim groteskowym forumowym uosobieniem poziomu jaki soba reprezentuje RAS. Jak mowilem - najbardziej zalosna formacja polityczna w Polsce. Przy nich to nawet Samoobrona wydawala sie byc powazna i odpowiedzialna partia :D

• pieronski_hanys Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 01.04.11, 13:41
                          I jak tu dyskutować z kimś takim? Nie wiem kim jestem, nie zna mojego nazwiska, ale wie lepiej, jakich organizacji jestem członkiem, rzekomo - jestem nazistą itd. (co jest totalną bzdurą)

Koledzy z Podbeskidzia, ogarnijcie nieco swojego krajana, bo przynosi Wam wstyd.

A może ty po prostu nie lubisz pierońskich hanysów z Katowic?
                        • mcmaxim Re: sprawdź maila @ gazeta.pl 01.04.11, 17:51
                          Gość portalu: Marianpol napisał(a):

> [...] Ile razy mozna pieprzyc na forach t
                          > o samo? [...] Ko
                          > go to obchodzi? [...] Mimo, ze to wszystko bylo tu juz z nim walkowane dlugo i namietnie
                          > , to on nadal bedzie to POWTARZAL i podbijal watki rasiowe. A za miesiac stworz
                          > y kolejny. [...]

1. Gdyby temat nie wzbudzał zainteresowania, nie byłoby Twojego posta.
                          2. Gdyby faktycznie nikt nie chciał na ten temat dyskutować - nikt by na posty pierońskiego nie odpowiadał. Najlepszy sposób - jeśli uważasz kogoś za trolla - nie odpisywać.
                          3. Zakazywanie komuś wypowiedzi to cenzura. W czym Ci to przeszkadza? Nie podoba Ci się - nie wchodź na forum, nie otwieraj wątków, nie czytaj postów. Proste? Nieee, bo ciekawość i zajadłość za bardzo Cię zżera.

Nie ma obowiązku używania forum. Jeżeli ktoś nie łamie regulaminu ma pełne prawo z niego korzystać. Nie podoba Ci się to - wyjdź. Tylko nie trzaskaj drzwiami... za głośno;)
                          • Gość: Marianpol Re: sprawdź maila @ gazeta.pl IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.11, 11:35
                            I wlasnie tak zrobie. Nie bede wiecej karmil trolla. To samo zalecam innym. Ignorowac trollowe ataku ludzi z RAS. A ci, ktorzy mimo wszystko beda sie z nimi wiklac w dyskusje, niech pozniej nie maja pretensji, ze robi sie tu rasiowy smietnik i burdel.

Mozemy byc pewni jednego - w okresie spisu powszechnego beda tu nas atakowac wiele razy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka