Dodaj do ulubionych

Pozdrowienia z Katowic

11.11.04, 17:55
republika.pl/silesia22/images/kattowitz106.jpg
Obserwuj wątek
    • Gość: aliveinchains Re: Pozdrowienia z Bielska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 18:18
      Piękny przykład secesji. Teraz już wiem dlaczego Katowice były przed wojną
      nazywane (podobnie jak BB) Małym Wiedniem tudzież Berlinem- czytałem wypowiedz
      w GW bylego mieszkańca, architekta, który twierdził, że rynek katowicki był
      wzorowany na wiedeńskim. Czemu nie poświęcić jakiś środków unijnych na
      przebudowę rynku katowickiego w tym stylu. Zburzyć Zenit, Skarbek, i dworzec.
      Odbudować stare secesyjne kamiennice, żadnego posmodernizmu. Zrewitalizować
      inne ulice śródmieścia - zrobić je pełne życia nawet w nocy. To moje propozycje
      dla Was. Bielsko już remontuje stary rynek. Pozdrawienia z BB i okolic.

Ps. Czy przeslał byś linki z przedwojennymi zdjęciami(pocztówkami) Katowic i
      Bielska. Dziękuję
      • arnold7 Re: Pozdrowienia z Bielska 13.11.04, 23:34
        Gość portalu: aliveinchains napisał(a):

> Piękny przykład secesji. Teraz już wiem dlaczego Katowice były przed wojną
        > nazywane (podobnie jak BB) Małym Wiedniem tudzież Berlinem-

Slyszalem rowniez o Malym Paryzu:)

czytałem wypowiedz
        > w GW bylego mieszkańca, architekta, który twierdził, że rynek katowicki był
        > wzorowany na wiedeńskim. Czemu nie poświęcić jakiś środków unijnych na
        > przebudowę rynku katowickiego w tym stylu. Zburzyć Zenit, Skarbek, i dworzec.

Jestem absolutnie za. Niestety, niejaki Uszok i jego ekipa nie maja zadnej
        wizji:
        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2389705.html

> Odbudować stare secesyjne kamiennice, żadnego posmodernizmu. Zrewitalizować
        > inne ulice śródmieścia - zrobić je pełne życia nawet w nocy. To moje
        propozycje
        >
        > dla Was. Bielsko już remontuje stary rynek. Pozdrawienia z BB i okolic.

Pozdrawiam i zycze samych sukcesow - BB ma swoje atuty.

>
        > Ps. Czy przeslał byś linki z przedwojennymi zdjęciami(pocztówkami) Katowic i
        > Bielska. Dziękuję

Wlasnie - juz znalazlem, ale z pocztowkami Katowic:
        www.kattowitz.one.pl/Katowice.htm
        przy prawie kazdej ulicy jest ikonka ze spodkiem - to link do widokowek.

przykladowo:
        www.kattowitz.one.pl/Ulice/Grundmann.htm
        Linki do Bielska tez gdzies mialem, obiecuje, ze jak znajde, to od razu tu
        wrzuce.
        • arnold7 Re: Pozdrowienia z Bielska 13.11.04, 23:40
          www.deutsche-schutzgebiete.de/webpages/Bielitz_Theaterplatz.jpg
          • arnold7 Re: Pozdrowienia z Bielska 14.11.04, 23:09
            republika.pl/silesia22/images/kattowitz120.jpg
            • arnold7 Pozdrowienia ze Kattowitz:) 14.11.04, 23:10
              republika.pl/silesia22/images/kattowitz121.jpg
    • aliveinchains Re: Pozdrowienia z Bielska 15.11.04, 23:00
      Wielkie dzieki za zdjecia. Sa bardzo interesujace. Pozdrawiam. Jak bedzie cos
      sie dzialo konkretnego z przebudowa waszego rynku i srodmiescia dawaj znac.
      • arnold7 Re: Pozdrowienia z Bielska 16.11.04, 15:20
        aliveinchains napisał:

> Wielkie dzieki za zdjecia. Sa bardzo interesujace. Pozdrawiam. Jak bedzie cos
        > sie dzialo konkretnego z przebudowa waszego rynku i srodmiescia dawaj znac.

To chyba niepredko dam znac:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka