arnold7 11.11.04, 17:55 republika.pl/silesia22/images/kattowitz106.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aliveinchains Re: Pozdrowienia z Bielska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 18:18 Piękny przykład secesji. Teraz już wiem dlaczego Katowice były przed wojną nazywane (podobnie jak BB) Małym Wiedniem tudzież Berlinem- czytałem wypowiedz w GW bylego mieszkańca, architekta, który twierdził, że rynek katowicki był wzorowany na wiedeńskim. Czemu nie poświęcić jakiś środków unijnych na przebudowę rynku katowickiego w tym stylu. Zburzyć Zenit, Skarbek, i dworzec. Odbudować stare secesyjne kamiennice, żadnego posmodernizmu. Zrewitalizować inne ulice śródmieścia - zrobić je pełne życia nawet w nocy. To moje propozycje dla Was. Bielsko już remontuje stary rynek. Pozdrawienia z BB i okolic. Ps. Czy przeslał byś linki z przedwojennymi zdjęciami(pocztówkami) Katowic i Bielska. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pozdrowienia z Bielska 13.11.04, 23:34 Gość portalu: aliveinchains napisał(a): > Piękny przykład secesji. Teraz już wiem dlaczego Katowice były przed wojną > nazywane (podobnie jak BB) Małym Wiedniem tudzież Berlinem- Slyszalem rowniez o Malym Paryzu:) czytałem wypowiedz > w GW bylego mieszkańca, architekta, który twierdził, że rynek katowicki był > wzorowany na wiedeńskim. Czemu nie poświęcić jakiś środków unijnych na > przebudowę rynku katowickiego w tym stylu. Zburzyć Zenit, Skarbek, i dworzec. Jestem absolutnie za. Niestety, niejaki Uszok i jego ekipa nie maja zadnej wizji: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2389705.html > Odbudować stare secesyjne kamiennice, żadnego posmodernizmu. Zrewitalizować > inne ulice śródmieścia - zrobić je pełne życia nawet w nocy. To moje propozycje > > dla Was. Bielsko już remontuje stary rynek. Pozdrawienia z BB i okolic. Pozdrawiam i zycze samych sukcesow - BB ma swoje atuty. > > Ps. Czy przeslał byś linki z przedwojennymi zdjęciami(pocztówkami) Katowic i > Bielska. Dziękuję Wlasnie - juz znalazlem, ale z pocztowkami Katowic: www.kattowitz.one.pl/Katowice.htm przy prawie kazdej ulicy jest ikonka ze spodkiem - to link do widokowek. przykladowo: www.kattowitz.one.pl/Ulice/Grundmann.htm Linki do Bielska tez gdzies mialem, obiecuje, ze jak znajde, to od razu tu wrzuce. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pozdrowienia z Bielska 13.11.04, 23:40 www.deutsche-schutzgebiete.de/webpages/Bielitz_Theaterplatz.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pozdrowienia z Bielska 14.11.04, 23:09 republika.pl/silesia22/images/kattowitz120.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Pozdrowienia ze Kattowitz:) 14.11.04, 23:10 republika.pl/silesia22/images/kattowitz121.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Pozdrowienia z Bielska 15.11.04, 23:00 Wielkie dzieki za zdjecia. Sa bardzo interesujace. Pozdrawiam. Jak bedzie cos sie dzialo konkretnego z przebudowa waszego rynku i srodmiescia dawaj znac. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Pozdrowienia z Bielska 16.11.04, 15:20 aliveinchains napisał: > Wielkie dzieki za zdjecia. Sa bardzo interesujace. Pozdrawiam. Jak bedzie cos > sie dzialo konkretnego z przebudowa waszego rynku i srodmiescia dawaj znac. To chyba niepredko dam znac:( Odpowiedz Link Zgłoś