Dodaj do ulubionych

TRAMWAJE - mcmaxim

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.06.05, 10:30
Witam wszystkich,

mam pytanie do mcmaxim'a:

przeczytalem kilka watkow nt. tramwajow i nurtuje mnie jedna kwestia... linie
tramwajowe maja biegnac z dworca pkp w strone mikuszowic (oczywiscie z
pozniejszymi rozgalezieniami). torowisko ma byc poprowadzone po 3 maja a
nastepnie partyzantow? to ma byc linia jedno- czy dwutorowa? nie uwazasz, ze
takie rozwiazanie moze spowodowac jeszcze wieksze korki w centrum? w
przypadku poprowadzenia torow po ulicy spowoduje to wg mnie zlikwidowanie po
jednym pasie w kazda strone, wiec droznosc tej trasy szacunkowo zmniejszy sie
dwukrotnie. jakie rozwiazanie proponuje BTT? wprowadzenie systemu
park&drive???

pozdro
Obserwuj wątek
    • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 14.06.05, 11:09
      hejka :-)
      wiec tak... owszem, jezeli chodzi o linie komunikacyjna - jest ona proponowana w tym ciagu (dworzec - 3maja - zamkowa - partyzantow....) ALE! jesli wogole mialaby byc budowana przy dzisiejszym ukladzie komunikacyjnym: 1 torowa. jednak taka inwestycja jest malo prawdopodobna przed zakonczeniem obwodnicy zacodniej i budowa wschodniej, kiedy w centrum miasta ruch zostanie na tym odcinku wylaczony - wtedy 2-torowa linia.
      w tej chwili zajmujemy sie organizacja budowy pierwszego odcinka linii turystycznej i budowa zajezdni. na reszte przyjdzie szas pozniej :-)
      (mam nadzieje...)
      • Gość: martinezbb Re: TRAMWAJE - mcmaxim IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.06.05, 11:57
        jesli mowisz o tym, ze ruch na 3 maja zostanie wylaczony to jest to twoje i BTT
        pobozne zyczenie, czy konkretne zamierzenia UM? bo jesli UM ma taie plany to
        bardzo chetniebym widzial 3 maja az do pl. zwirku wigury jako ekskluzywna
        aleje, ktora przypominalaby ta z tej fotki...
        www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=pocztowki/galeria2&nr=11
        pozdro
        • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 14.06.05, 12:53
          nie, to nie jest pobozne zyczenie, tylko plany jakie ma w tym wzgledzie UM. jednak nei da sie tego przeprowadzic zanim bedzie mozliwosc skierowania ruchu tranzytowego (bo jego w P&R uwzglednic sie nie da) poza centrum. i istnieja juz konkretne plany w korych jest zaznaczone wylaczenie w tym ciagu ruchu samochodowego od zjazdu na walowa az do skrzyzowania partyzantow z michalowicza i 1-maja. mam nawet projekt tego rozwiazania w formie mapy.
          • Gość: martinezbb Re: TRAMWAJE - mcmaxim IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.06.05, 13:08
            no to ciekawe... a moze masz wersje elektroniczna tego projektu??? chetnie bym
            na niego zerknal :) mar_sta@o2.pl
            • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 14.06.05, 20:34
              ehm, mam tylko papierowa... ale postaram sie zeskanowac i podeslac :-) jednak nie obiecuje kiedy... kwestia tygodnia-dwoch.
          • Gość: bielszczanin Re: TRAMWAJE - mcmaxim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 15:45
            Piszesz i piszesz... ale szczerze - z tego na razie NIC nie wynika. Zapytaj
            kogolwiek na mieście - 75% mieszkańców nic nie wie o tramwajach. Napisz poza
            tym kiedy rozpoczną się budowy, czy może jeszcze plany? Na razie nic nie wynika
            z waszej pracy...
            • Gość: dominos Re: TRAMWAJE - mcmaxim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 16:25
              No wy chyba zartujecie z tymi tramwajami!Po pierwsze to nawet po otwarciu
              wszystkich obwodnic i tak ruch w centrum miasta bedzie znaczny bo niektorzy
              jadac z katowic i tak pojada przez miasto.Po drugie jak przypatrzycie sie
              stojac w korku w miescie to wiekszosc rejestracji to bielskie lub okolic,bo
              ludzie caly dzien zalatwiaja sprawy w miescie.Po tzrecie nie wiem czy ze
              wzgledow estetycznych fajnie jest ladowac zalastwo naziemne i napowietrzne do
              centrum.I tak juz ciasnota przytlacza.
              • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 14.06.05, 20:33
                obcy nie pojada tranzytem przez miasto, jesli im sie zabroni. wogole jest przeciez planowane wylaczenie ruchu w tym ciagu, a jesli zostalby udostepniony przystepny system Park&Ride - mieszkancy okolicznych miejscowosci tez nie musieliby sie przeciskac w korkach, tylko uzywac KM.
                a co do estetyki to mamy prawdopodobnie odmienna wizje, ja wole kilka drutow + efektownie zabudowane tory, ty wolisz okopcone spalinami kamienice... coz...
            • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 14.06.05, 20:30
              piszesz, i piszesz... miasta.gazeta.pl/katowice/72,35056,2765187.html :-) chyba wystarczy ze w gazecie jest napisane?... no bo przeciez plakatow nie bede rozlepial... ale szykujemy mile atrakcje na 110-lecie tramwajow swietowane w tym roku :-)
              co do budowy... wydaje sie to proste, ale zwykla papierkowa robota to najciezsza kula u nogi. mysle, ze do wiosny sie uporamy z wiekszoscia problemow, i wtedy ruszy budowa pierwszego odcinka :-)
              aaa... a z naszej pracy wynikaja odnowione wozy tramwajowe - w tym sezonie kolej przyszla na motorowy 4N.
      • wikin Re: TRAMWAJE - mcmaxim 14.06.05, 22:37
        cieszy mnie że w tramwajach nieco drgnęło, choć oparcie głównej linii o
        ul.3maja oznacza, że poczekamy przynajmniej 15 lat, bo tyle potrwa przebudowa
        komunikacji w mieście
        jak się plany BTT mają do proponowanego przez ratusz (m.in. Zintegrowany
        Program Rozwoju Transportu Publicznego) projektu koleji miejskiej czyli
        szynobusu albo tramwaju poruszającego się po istniejących torach PLK na trasie
        wapienica-lipnik ? (nawiasem mówiąc zgaduj zgadula czy chodzi o dzielnicę
        lipnik i linię w układzie W-Z czy też stację biała-lipnik i linię w układzie W-
        Płd, logika by podpowiadała to drugie rozwiązanie)
        • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 07:22
          ehm, dokladnie... budowa w centrum to nie najblizsze lata.
          a co do ZPRTP - ehhh... wiesz co, ja wspolpracy z PKP bym nie planowal, bo ta firma musi upasc. to po pierwsze. a po drugie - spalinowy szynobus jako s-bahn na zelektryfikowanej linii to glupota :-/ po trzecie: nie mam pojecia jakie byloby natezenie ruchu pasazerskiego na takiej linii, ale boje sie ze niezbyt wielkie bo niestesty jest ona troche odsunieta od siedzib ludzkich :-/
          • wikin Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 08:38
            mcmaxim napisał:

> ehm, dokladnie... budowa w centrum to nie najblizsze lata.
            > a co do ZPRTP - ehhh... wiesz co, ja wspolpracy z PKP bym nie planowal, bo ta
            f
            > irma musi upasc.

raczej współpraca z PLK, które raczej przetrwają
            miasto może założyć swoje przedsiębiorstwo kolejowe, bez konieczności
            korzystania z pomocy i taboru PKP

to po pierwsze. a po drugie - spalinowy szynobus jako s-bahn n
            > a zelektryfikowanej linii to glupota

czy spalinowy to nie doczytałem, ale skoro alternatywnie tramwaj albo szynobus
            to chyba raczej mowa o pojeździe elektrycznym

:-/ po trzecie: nie mam pojecia jakie bylo
            > by natezenie ruchu pasazerskiego na takiej linii, ale boje sie ze niezbyt
            wielk
            > ie bo niestesty jest ona troche odsunieta od siedzib ludzkich :-/

linia co prawda w okolicach os.WP oddala się od osiedli, ale przecież może być
            szybkim połączeniem centrum z wapienicą (w której przecież będzie coraz więcej
            pracodawców) i dalej jaworze/jasienica (najszybciej rozwijające się
            przedmieście), a alternatywna wolniejsza linia mogłaby biec bliżej centrum
            natomiast na linii dworzec-płd linie pokrywałyby się
            • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 08:55
              > > ehm, dokladnie... budowa w centrum to nie najblizsze lata.
              > > a co do ZPRTP - ehhh... wiesz co, ja wspolpracy z PKP bym nie planowal, b
              > >o ta firma musi upasc.
              >
              > raczej współpraca z PLK, które raczej przetrwają
              > miasto może założyć swoje przedsiębiorstwo kolejowe, bez konieczności
              > korzystania z pomocy i taboru PKP

problem polega na tym, ze PLK jest poki co czescia PKP, i przez to hamuje dostep do infrastruktury obcych przewoznikow - nie formalnie, ale przez idiotycznie zaporowe stawki.

w sumie moze mialo by to sens, gdyby linie przejelo miasto, i utworzylo przedsiebiorstwo, badz realizowalo to w ramach mzk. ale 100% - tory i tabor. inaczej to nie ma wiekszych szans :-/ przynajmniej poki co. juzna prawde bardziej realna alternatywa w tej chwili jest stety-niestety tramwaj.
              • wikin Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 10:37
                no własnie nie byłem pewiem czy PLK to jeszcze grupa PKP czy już nie,
                działania władz, wolno bo wolno, ale jednak zmierzają do faktycznego
                oddzielenia torów od przewoźnika
    • Gość: piter Re: TRAMWAJE - mcmaxim IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 14.06.05, 20:02
      Ja tam myślę,że te tramwaje to by była fajna sprawa-o kilku lat studiuje w Krakowie i wiem,że nie ma lepszego środka komunikacji niż tramwaje..A co do torowiska na 3 maja-w Krakowie jest to rozwiązane w ten sposób,że samochody mogą normalnie jeździć po torowiskach,jedynie muszą zjeżdżać z przystanków(nie mogą się w tym miejscu zatrzymać)..Mnie pomysł barzo się podoaba..
      • Gość: dominos Re: TRAMWAJE - mcmaxim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 22:17
        No nie wiem czy to bedzie latwe wylaczyc z ruchu kolowego ciag komunikacyjny 3
        maja.A kamienice sa moze bardziej od pylu ze zle oczyszczanych ulic brudne niz
        od spalin.Z reszta to bez znaczenia bo jak maja byc czyste jak sie je odnawia
        raz na 50 lat.
        • wikin Re: TRAMWAJE - mcmaxim 14.06.05, 22:45
          będzie to trudne i kosztowne, ale takie są plany ratusza sięgające nawet chyba
          późnych lat 80-tych
          • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 07:14
            masz na mysli jata 80. obecnego wieku?! jesli tak - wow, nigdy nie posadzalem wlodarzy w tym kraju o tak dalekie wizje :-)
            • wikin Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 08:01
              mcmaxim napisał:

> masz na mysli jata 80. obecnego wieku?! jesli tak - wow, nigdy nie posadzalem
              w
              > lodarzy w tym kraju o tak dalekie wizje :-)

chodziło mi o to, że pierwsze takie pomysły pojawiły się jeszcze w latach 80-
              tych ubiegłego stulecia
        • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 07:17
          latwe nic nie jest, jesli przede wszystki SIE NIECHCE. a co do spalin, to brawo... mnigdy nie widziales szyb okiennych tlustych od spalin? dokladnie to samo dzieje sie z tynkami, tylko to akurat ciezko zmyc, a tynki wchlaniaja tez pewna ich ilosc.
      • wikin Re: TRAMWAJE - mcmaxim 14.06.05, 22:58
        to nie ma sensu, bo tramwaj byłby kolejnym pojazdem tkwiącym w korkach, na
        dodatek przystanki T by blokowały tylko ruch (autobusy mają wysepki)
        w krakowie się odchodzi od tego rozwiązania, bo samochody blokowały ruch
        tramwajowy, który ma priorytet (choćby ul.westerplatte, gdzie krawężnik
        uniemozliwia wjazd samochodom na tory),
        auta mogą wjeżdżać na tory w obrębie plant (strefa ograniczonego ruch, więc
        jest on niewielki) i kilku pobliskich trasach, z których część straci na
        znaczeniu po uruchomieniu szybkiego tramwaju (lubicz, starowiślna)
    • Gość: shock9 Re: TRAMWAJE - mcmaxim IP: *.stanet.pl 15.06.05, 00:32
      hurrrraaaaa!Tylko tramwaje,tylko.Po pierwsze- tradycja,po drugie-Bielsko musi
      stawiać na turystyke(dobra atrakcja,wizytówka)po trzecie-zmniejszenie
      zanieczyszczenia,rozluznienie miejskiej komunikacji,itd).BB to specyficzne i
      inne od wszystkich miasto.....Tramwaje-popieram 100%....czekam na to od
      dziecka.ps.to bzdura,że 75%mieszkańców ten temat nie interesuje
      • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 07:13
        zapraszam do stowarzyszenia :-)
        adres www w stopce :-) zapisac mozna sie przez internet rowniez :-)
    • aliveinchains Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 19:33
      1. Czy ewentualna budowa torowiska przez 3 maja bedzie skorelowana z planowanym
      remontem nawierzchni tej ulicy oraz innych?
      2. Czy planujecie trakcje z drutami nad głowami czy tzw 3 szyna z prądem (czy
      cos takiego jest mozliwe w przypadku tramwajów w miescie?)?
      3. Którędy ma przebiegać pierwsza linia - ta na Szyndzielnię?
      Dzieki za odpowiedz.
      • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 21:28
        1. jezeli:
        a) nie zdaza z remontem dojsc do centrum przed jesienia przyszlego roku
        b) kolejny prezydent bedzie nieco przychylniejszy naszym planom (a watpie ze znajdzie sie drugi az tak zajadly przeciwnik jak obecny)
        to bedziemy wnioskowac o wstrzymanie remontu, zeby go ewentualnie polaczyc z budowa linii.
        2. raczej druty. 3-szyna jest mozliwa w miescie (nie pamietam dokladnie gdzie, ale bodaj w lyonie stosuje sie takie rozwiazanie) - ale jest to strasznie drogie rozwiazanie, bo jest to technicznie inna konstrukcja niz podobne zasilanie w metrze.
        3. najlepsza lokalizacja bylaby na przedluzeniu ul. dlugiej, i taka postulujemy. w al. AK nie ma sensu - zbyt wiele pieniedzy pochlonela jej przebudowa, ktorej nie udalo sie powstrzymac (powod - pt 1, ppt b;)
        nema zac :-) jak masz jakies pytania, wal smialo na maila, albo nawet w tym watku, bo widac ktos mi prywatny zalozyl bez proszenia ;-)
    • Gość: sylwo2 Re: TRAMWAJE - mcmaxim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 19:57
      na 3 maja możnaby torowisko ułożyć na skrajnych pasach, co nie przeszkadzałoby
      przecież ruchowi samochodów, a dalej skierować tramwaje w 1 maja. Natomiast nie
      mam pojęcia jak ty to widzisz: tramwaje ul Sikornik na os Sloneczne i dalej na
      beskidzkie? pod tą górkę z sikornika na słoneczne? Na złote łany to jest
      sensowne rozwiązanie trasa wz, broniewskiego i tuwima.. chyba że to jakieś stare
      plany są? czy dalej optujecie za wozami dwukierunkowymi?
      • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 21:39
        na 3 maja/zamkowej w obecnym ukladzie mozna pod tramy wykorzystac 1 pas, calkowicie go wydzielic, i zrobic linie 1-torowa. na wydzielonym jej przepustowosc bylaby wystarczajaca do prowadzenia ruchu z wysoka czestotliwoscia. pytanie ktory lepiej - od str. hotelu prezydent, czy od str. pigala? tak czy siak to sa na razie (na najblizsze pare lat...) dywagacje bez pokrycia...
        a co do sikornika: jaki problem?... bo nie wiem o ktorym zboczu myslisz. bo ja - po linii prostej. tak sie da najlagodniej.
        co do ZL: chyba najlatwiesze i najrozsadniejsze do zrobienia, tym bardziej ze tam sie w tej chwili buduje masa mieszkan.
        no tak, ciagle opowiadamy sie za dwukierunkam z kilku powodow, m.in. nie ma wtedy potrzeby organizowania sporej ilosci terenu pod petle, mozna doprowadzic linie tam, gdzie sie petli nie da zbudowac, i jeszcze jedna wazna kwestia: mozna wtedy uruchomic dana linie nawet przed ukonczeniem, i ciagle ja rozbudowywac. a nie podoba ci sie pomysl 2-kierunkow? :-)
        • wikin Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 22:14
          jeszcze jedno mi się nasunęło pytanie
          czy mianowicie uzwględniliście to, że prócz oporu kolejnych władców ratusza,
          może być jeszcze opór mieszkańców w pobliżu planowanych torów, co w
          dzisiejszych czasach jest barierą trudną do obejścia lub dodatkowym kosztem ?
          może i tramwaj będzie chciała większość bielszczan, ale nikt pod swoim oknem
          • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 22:23
            pytanie zasadnicze: dlaczego by nie chcieli? daj konkonkretne przyklady, na ktore moglbym konkretnie odpowiedziec (nawet na "glupie" powody da sie jakos odpowiedziec).
            • wikin Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 22:33
              powody to sobie ludzie znajdą, niekoniecznie mądre i niekoniecznie uzasadnione,
              a na końcu i tak będzie chodziło kasę
              • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 22:39
                jedyne co mi do glowy przychodzi to to, ze tramy sie "tluka" i sa glosne...na to moge od razu odpowiedziec: 1. w nocy ich czestotliwosc nie bylaby pewnie duzo wieksza niz obecnie autobusow. nawet jesli: nowoczesny tram+spawane szyny+odpowiedni podklad=conajwyzej lekki szum silnika. 2. a w dzien to moga dzwonic i stukac (i tak nie beda;) - utonie to w calym halasie miasta... jak ktos ma jakies pomysly na inne hamulce, walic smialo, im szybciej tym lepiej mozna cieta riposte;) przygotowac.
                • wikin Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 22:47
                  głównie ten hałas pewnie,
                  o ile przekonasz tych z 3 maja czy innej ruchliwej ulicy, to tam gdzie nie
                  jeździ już komunikacja miejska i jest w miarę cicho, to będą protesty
                  znajdą się pewnie tacy co będą wykazywali, którym będą szkodziły druty
                  zasilające tram
                  • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 23:12
                    hmmm... jaka okolice masz na mysli?... gdzie JUZ nie jezdzi KM?
                    druty?... lepsze to niz wdychac spaliny z tysiecy samochodow, pozatym one tak na prawde nie szpeca miasta, jesli sa rozmieszczone z glowa...
                    • wikin Re: TRAMWAJE - mcmaxim 16.06.05, 08:18
                      nie znam dokładnych planów, jeżeli tramwaj tylko tam gdzie jest już KM to nieco
                      prostsza sprawa
                      ale to życie pokaże czy nie pojawią się urojone problemy mieszkańców albo
                      stowarzyszenia obońców niewiadomo czego, które dopiero za konkretną kasę
                      odstąpią od protestu
                      może się czepiam, ale lepiej się przygotować z góry, i wykorzystać tych parę
                      lat na uzgodnienie inwestycji, a nie wlec ją latami z powodu byle protestu
                  • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 23:12
                    a szkodliwego oddzialywania drutow na zdrowie na razie nikt nie stwierdzil;)
      • wikin Re: TRAMWAJE - mcmaxim 15.06.05, 22:06
        Gość portalu: sylwo2 napisał(a):

> na 3 maja możnaby torowisko ułożyć na skrajnych pasach, co nie przeszkadzałoby
        > przecież ruchowi samochodów, a dalej skierować tramwaje w 1 maja.

owszem, ale też samochody mają nie przeszkadzać tramwajowi, jeśli to ma mieć
        sens
        co do 1 maja to chyba dobry pomysł
        • rad81 mcmaxim są już jakieś konkrety?? 15.06.05, 23:28
          mcmaxim są już jakieś konkrety??
          takie bardziej oficjalne??
          • mcmaxim Re: mcmaxim są już jakieś konkrety?? 20.06.05, 23:51
            well... oficjalnie moge powiedziec ze robota papierkowa wre na dobre :-) i zostalo jej niestetu sporo :-/ ale sa juz na prawde coraz wieksze i bardziej widoczne efekty :-) prognoza moja jest taka, ze za 2 lata wyjedzie pierwszy tramwaj o wlasnych silach na torowisko w bielsku :-)
        • Gość: sylwo2 Re: TRAMWAJE - mcmaxim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 23:40
          no to ja dopiero teraz bo wróciłem z browara :)
          1maja jak najbardziej dobry bo przeciez tam nie ma zadnej komunikacji miejskiej
          i nie dublowaloby sie z autobusem. No i odbicie na zlote lany pod reka pod
          warunkiem ze bedzie nowy most na Bialce. Moznaby wykorzystac wolny pas zieleni
          pod wiaduktem kolejowym przeznaczony niegdys na druga jezdnie. co do sikornika i
          slonecznego to jak to mialoby isc? z sikornika na wprost z tylu za blokami? no
          nie wiem ale i skoro taki plan to dlaczego nie dalej z beskidzkiego przez
          szarotki na wojska :)
          A podkŁady są teraz takie, że prawie nie słychać jak tramwaj po nich sunie taki
          np. taki karlik nie jest głośny a wyglada bardzo efektownie w obskurnym
          katowickim rynku i prawie go nie słychać jak jedzie
          • Gość: sylwo2 Re: TRAMWAJE - mcmaxim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 23:44
            a propo kolidowania z ruchem samochodowym, przeciez poruszając się po skrajnych
            pasach nie byłoby tak źle. Autobusy przy prezydencie tez stoją na srodku ulicy..
            Przy jednym torze musialaby byc gdzies mijanka, chyba ze nie przewidujesz
            mijanki na odcinku teatr dworzec. hmmmm co do odcinka jednotorowego przed oczami
            mam zabrzanski odcinek linii nr 3 na ul.3 maja (czestotliwośc co 15min) dlatego
            zabrze bo tam czesto bywam... hmmm
            • wikin Re: TRAMWAJE - mcmaxim 16.06.05, 08:52

> a propo kolidowania z ruchem samochodowym, przeciez poruszając się po
              skrajnych
              > pasach nie byłoby tak źle. Autobusy przy prezydencie tez stoją na srodku
              ulicy.
              > .
              > Przy jednym torze musialaby byc gdzies mijanka, chyba ze nie przewidujesz
              > mijanki na odcinku teatr dworzec. hmmmm co do odcinka jednotorowego przed
              oczam
              > i
              > mam zabrzanski odcinek linii nr 3 na ul.3 maja (czestotliwośc co 15min)
              dlatego
              > zabrze bo tam czesto bywam... hmmm

też mi się nie wydaje jeden tor dobrym pomysłem, teoretyczne wyliczenia
              wyliczeniami, a potem mijanka opóźniać będzie ruch tramwajowy, bezsensu robić
              inwestować w tramwaj, który będzie wolniejszy od autobusu,
              lepszy pomysł z tymi skrajnymi pasami, ale też nie ma sensu by blokowały je
              tkwiące w korku samochody
              trzeba chyba poczekać na wyłączenie ruchu na 3maja albo jakaś inna trasa, może
              ul.barlickiego/cechowa ?
            • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 20.06.05, 23:56
              wiesz co... przy takim ruchu jaki zakldamy nie byloby potrzeba mijanki na odcinku dworzec - zwirki/wigury na pewno. a to z tego powodu, ze dzisiejsze tramwaje maja znacznie wieksze przyspieszenie, a elektronika sterujaca przejazdami moglaby je sterowac z dokladnoscia do -nastu sekund
          • wikin Re: TRAMWAJE - mcmaxim 16.06.05, 08:40

> no to ja dopiero teraz bo wróciłem z browara :)
            > 1maja jak najbardziej dobry bo przeciez tam nie ma zadnej komunikacji
            miejskiej
            > i nie dublowaloby sie z autobusem. No i odbicie na zlote lany pod reka pod
            > warunkiem ze bedzie nowy most na Bialce. Moznaby wykorzystac wolny pas zieleni
            > pod wiaduktem kolejowym przeznaczony niegdys na druga jezdnie. co do
            sikornika
            > i
            > slonecznego to jak to mialoby isc? z sikornika na wprost z tylu za blokami? no
            > nie wiem ale i skoro taki plan to dlaczego nie dalej z beskidzkiego przez
            > szarotki na wojska :)
            > A podkŁady są teraz takie, że prawie nie słychać jak tramwaj po nich sunie
            taki
            > np. taki karlik nie jest głośny a wyglada bardzo efektownie w obskurnym
            > katowickim rynku i prawie go nie słychać jak jedziejak wojska polskiego, to

1 maja i zamkowa/partyzantów są blisko, wiec trudno mówić że komunikacja by się
            nie dublowała, co więcej byłby to swego rodzaju problem, iść na przystanek T
            czy A, ale 1maja w przypadku utrzymania ruchu na zamkowej zapewniałaby
            bezkorkowy przejazd tramwaju, a to chodzi przecież
            z tym sikornikiem to też nie wiem do końca jak to ma wyglądać ?
            czy chodzi o ul.rejtana-sikornik i dalej wzdłuż potoku za słonecznym ?
            kiedyś były tam plany nowej drogi, bodaj dalsza część trasy WZ
            jeśli już os.WP to niewiele trzeba by połączyć z linią kolejową i dalej torami
            kolejowymi na wapienicę
          • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 20.06.05, 23:53
            1maja jest rowniez jako planowana trasa linii wlasnie w kierunku zlotych lan. co do slonecznego - dokladnie tak - wrowno srodkiem za os slonecznym do andersa, a dalej... well... dalej to juz moze byc fajnie :-/
    • aliveinchains Re: TRAMWAJE - mcmaxim 16.06.05, 17:20
      Taaaak...jeżeli budowac trakcje to tylko przez 3 Maja i Partyzantów i to w
      formie 2 systemowej.....w tym celu ta pierwsza mogłaby być zamknieta od zjazdu
      na Wałową.
      Wtedy po 3 Maja mogłby jeździc tylko tramwaje, wzglednie niektóre autobusy oraz
      samochody z specjalnymi plakietkami (tak jak w Kraku).
      Barlickiego i Cechowa są raczej za waskie, żeby jeszcze wtryniac tam tramwaj.
      Barlickiego bodobnie jak ta druga równiez mogłaby sie stac deptakiem...
      Co do Złotych Łanów to którędy miałoby to biec?
      • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 21.06.05, 08:59
        na zlote lany? z centrum w 1-maja-przez Bialke-pod wiadukt kolejowy-w prawo na broniewskiego-na koncu w lewo w tuwima-do samego konca tuwima na langiewicza. z dojsciem do centrum ZL moze byc problem, ale nad langiewicza sie nowe osiedla buduja wiec tez bedzie niesamowity potencjal.
        • Gość: sylwo2 Re: TRAMWAJE - mcmaxim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 10:18
          jeżeli zastanawiacie się który pas 3maja wybrac na torowisko to powiem wam że
          np.w zabrzu na linii nr 3 gdzie ulica jest 4pasmowa dla tramwaju wygospodarowano
          pas od strony środka jezdni biegnący z centrum miasta. Może to i dobre
          rozwiązanie tylko dziwnym jest fakt że jadąc z centrum lewym pasem nagle widzisz
          tramwaj mknący wprost na ciebie w przeciwnym kierunku :) już widzę te wypadki u
          nas w BB. Na karpackim linia mogłaby skręcać w ul.kolistą i biec nią aż do
          gościnnej. Jest tam bardzo dużo nowych domów i budowane są nowe osiedla.
          • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 21.06.05, 22:14
            w centrum miasta to ma sens jesli sie wydzieli skrajny pas na calkiem wydzielony pod ruch tramwajowy.
            o nowych osiedlach jak najbardziej w naszych planach myslimy.
        • wikin Re: TRAMWAJE - mcmaxim 21.06.05, 10:33
          mcmaxim napisał:

> na zlote lany? z centrum w 1-maja-przez Bialke-pod wiadukt kolejowy-w prawo
          na
          > broniewskiego-na koncu w lewo w tuwima-do samego konca tuwima na langiewicza.
          z
          > dojsciem do centrum ZL moze byc problem, ale nad langiewicza sie nowe osiedla
          > buduja wiec tez bedzie niesamowity potencjal.

między elektrociepłownią a langiewicza, przez niemal przez środek złotych łanów
          biegnie pas wolnej ziemii pod kablami wysokiego napięcia
          na dodatek wróble ćwirkają że w ciągu 10 lat ma być zamknięta ec
          więc może lepiej tamtędy puścić tramwaj (o ile nie ma przeciwskazań)
          taka linia biegłaby bliżej bloków niż przez tumima i nie trzeba by żadnych
          ekstra bocznych połączeń
    • aliveinchains Re: TRAMWAJE - mcmaxim 21.06.05, 18:38
      A czy Mcmaximie nie boicie się, że przyszłe władzę będą wolały kupić autobusy
      na gaz? Argumentem za tym rozwiązaniem mogą być niższe koszta....autobusy na
      gaz też nie będą smrodzić.

Ps. Szczerze mówiąc to wolałbym zdecydowanie tramwaje.
      • mcmaxim Re: TRAMWAJE - mcmaxim 21.06.05, 22:13
        ekhm... nooo... nie do konca sie boimy. bo budowa infrastruktury do CNG jest wbrew pozorom bardzo droga, a same pojazdy do najtanszych tez nie naleza...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka