Dodaj do ulubionych

Klinika Eskulap

19.02.06, 00:12
Rodzilam w klinice Eskulap przez cc zainteresowanym odpowiem na nurtujace was
pytania.
Pozdrawiam wszystkie przyszle i obecne mamy!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • 18062005kl Re: Klinika Eskulap 20.02.06, 17:07
      Czes.Ja chcialabym sie dowiedziec co potrzeba zabrać do kliniki dla siebie i
      dla dzieciątka i do jakiego lekarza chodziłas?Czy był to lekarz tam pracujacy?
      • ewabema Re: Klinika Eskulap- do 18062005 20.02.06, 17:30
        Czesc!
        zabierasz ze soba TYLKO:
        dla siebie - koszule nocna w ktora przebierasz sie zaraz po porodzie, szlafrok,
        pantofle i przybory toaletowe
        dla dzidzi - nie bierzesz NIC jak wychodzisz dopiero ubierasz go w swoje ciuszki
        Chodzilam w ciazy do dr. Maria Madajska Kawulok super babka przyjmuje tam od pn-
        pt wcale nie musisz cala ciaze tam chodzic. Wymagaja u nich tylko jednej wizyty
        przed porodem jezeli zamierzasz tam rodzic. Ja jestem bardzo zadowolona.
        • 18062005kl Re: Klinika Eskulap- do 18062005 20.02.06, 21:33
          Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz.Myslałam ze dla dziezka trzeba miec ubranka na
          każdy dzień pobytu i jeszcze rożek tak jak u nas w Żywcu w szpitalu!Juz sie
          bałam że jak to wszystko będę musiała zabrać to nawet do walizki sie nie
          zmieszcze:)Ja chodze od początku ciąży do doktora Niemcewicza(jestem teraz w 32
          tyd)i dopiero ostanio wpadła mi w rękę na forum lista złych ginekologów i
          troche sie przeraziłam bo nie ma on tam zbyt dobrych opini!Mam nadzieje że
          wszystko będzie w porządku i że sie na nim nie zawiode bo nie chce w ostanich
          tygodniach zmieniać lekarza.
          Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz
          Pozdrowienia. Kasia
          • madida DO 18062005kl 31.03.06, 07:45
            A czy to prawda że Niemcewicz także "urzęduje" w Esculapie?
    • alicja.wie Re: Klinika Eskulap 21.02.06, 13:25
      Ewo - powiedz mi proszę czy to prawda,że odwiedzać może pacjentkę tylko 1
      osoba, czy może wejść więcej? I czy godziny odwiedzin są określone czy w każdej
      chwili mogą do mnie przyjść? Czy jest tam jakiś pokój, gdzie można posiedzieć z
      gośćmi czy tylko w pokoju? I jak długo byłaś u nich? Wiesz może ile się tam
      jest po porodzie naturalnym?
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
      Pozdrawiam
      Ala
      • ewabema Re: Klinika Eskulap - do alicja 21.02.06, 17:57
        Rzeczywiscie na wizyte mozna wejsc na gore tylko pojedynczo, dzieci ponizej 18
        lat wogole nie moga. Godziny odwiedzin sa scisle ustalone i trzymaja sie ich co
        do minuty rano od 10:00-11:00 a popoludniu 16:00-18:00. W kazdym pokoju leza
        tylko dwie mamusie i wizyty sa w tych pokojach. Kazda z mam jezeli wszystko
        jest ok wychodzi do domku po 48 h bez wzgledu na to czy rodzila naturalnie czy
        przez cc.
        Ewa
        • alicja.wie Re: Klinika Eskulap - do alicja 23.02.06, 12:09
          Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Trochę to mało 2 doby i do domu... Na
          Wyspiańskiego trzymają 3 doby nawet jak wszystko jest ok.
          Pozdrawiam
          Alicja
    • dsz27 Klinika Eskulap - pytania 25.03.06, 07:40
      Cześć,

Mam na imię Dominika i jak się okazało najprawdopodobniej będę rodzić w
      Eskulapie. Mam w związku z tym pytanie do Mam, które juz tam rodziły. Jak
      wygląda sprawa obecności Malucha przy Mamie po porodzie. Mam zaimiar karmić
      piersią i chciałabym Dzidzię przystawić do piersi zaraz po porodzie. No i przez
      te 48 godzin pobytu w klinice, chciałabym dostawiać dziecko do piersi tak co 3
      godzinki. Czy nie robią z tym kłopotów? Czy jest tam jakiś doradca laktacyjny,
      czy ktoś młodej Mamie pokaże jak karmić Maluszka? Wiem, ze to klinika a nie
      szpital ale być może jest tam ktoś taki.
      Dziękuję za odpowiedź
      Pozdrawiam
      Dominika
      • ewabema Re: Klinika Eskulap - do dsz27 26.03.06, 19:50
        Zaraz po porodzie dostajesz Maluszka, mozesz go miec caly czas przy sobie nawet
        w nocy. Polozne pytaja czy Ci go przyniesc, wziac czy nie jestes za bardzo
        zmeczona itp. Jezeli chodzi o karmienie tez sa od tego mile polozne, wytlumacza
        Ci jak przystawiac , jak dlugo karmic oraz odpowiedza na nurtujace Cie pytania.
        Nie martw sie wszystko bedzie OK trzymam kciuki za Ciebie i Bobaska!!!
        • dsz27 Re: Klinika Eskulap - do ewabema 28.03.06, 09:35
          Cześć,

Ewo bardzo dziękuję za odpowiedź.Wszytsko wskazuje, że jeśli się uda będę
          rodzić w Eskulapie. Czytałam wiele bardzo pozytywnych opinii o tym miejscu:-)
          Moje obawy wiążą się jednak z opieką nad noworodkiem. Jesli by się coś działo
          niedobrego, jak blisko od kliniki jest najbliższy szpital (niestety nie znam
          jeszcze Bielska). No i czy Ty miałaś wybór pomiędzy cesarką a porodem siłami
          natury? Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Dominika
          • ewabema Re: Klinika Eskulap - do dsz27 28.03.06, 23:12
            Tak faktycznie maja dobra opinie i lekarzy tez niezlych fachowcow. Faktycznie
            nie maja sprzetu do reanimacji noworodka jezeli dzieje sie cos zlego wioza
            dzieciatko do Wojewodzkiego. Nie slyszalam jeszcze o przypadku takowej potrzeby
            i oby tak dalej!
            Bylam tydzien po terminie i mialam prowokacje. Mialam rodzic jak najbardziej
            naturalnie tylko ze...
            nie otwieralo mi sie ujscie, rozwarcie na ledwo jeden palec, a z usg w dzien
            porodu wyszlo ze Mala wazy od 4100-4700!!! a ja bylam szczuplutka.Doktor
            Kawulok bo ona prowadzila moja ciaze zadecydowala o cc dla dobra Malej i
            mojego. Mnie by rozerwalo a Mala no coz mialaby strasznie dluga droge...
            Jestem zadowolona z lekarki, poloznych noi blizny po cc.
            Trzymam kciuki za Ciebie i Bobaska, oby wszystko bylo w porzadku!!!
            Pozdrowionka;
            Ewa
            • edysia79 Re: Klinika Eskulap - do dsz27 29.03.06, 10:08
              ewabema napisała:

> Tak faktycznie maja dobra opinie i lekarzy tez niezlych fachowcow. Faktycznie
              > nie maja sprzetu do reanimacji noworodka jezeli dzieje sie cos zlego wioza
              > dzieciatko do Wojewodzkiego. Nie slyszalam jeszcze o przypadku takowej
              potrzeby

Ja miałam zamiar rodzić w Eskulapie, ale zdecydowałam się na szpital, bo gdyby
              odpukać coś z dzidzią było nie tak, na miejscu udzielą mu pomocy, a do Eskulapa
              wzywają karetkę. Mieszkam niedaleko tej kliniki i już nie raz widziałam jak
              noworodki są przewożone w inkubatorze do karetki, a ja wolę mieć dziecko na
              miejscu, a nie zastanawiać się co się z nim dzieje podczas gdy ja musiałabym
              jeszcze zostać w klinice po porodzie...

• dsz27 Re: Klinika Eskulap 30.03.06, 10:52
      To mnie trochę zastanawia właśnie...ale tak jak wspomniałąm, o Eskulapie
      słyszałam naprawdę wiele dobrego. Zarówno o opiece nad rodzącą jak również nad
      niemowlaczkiem.
      Napisz na jaki szpital w takim razie Ty się zdecydowałaś?

pozdrawiam
      • edysia79 Re: Klinika Eskulap 30.03.06, 12:21
        Będę rodzić w Wojewódzkim - tam pracuje mój lekarz. Zaczęłam chodzić do
        ginekologa w Eskulapie, ale zmieniłam lekarza, bo ten wszystko robił
        w pośpiechu, nawet powiedział mi że on nie ma czasu kiedy przyszłam na wizytę.
        Do Eskulapa zniechęcił mnie też krótki czas jaki przebywa się tam po porodzie,
        w szpitalu zostaje się dłużej. No a widok dzieciaczka w inkubatorze
        przewożonego do karetki mnie przeraził, więc wg. mnie wszystko przemawia za
        szpitalem..

Życzę podjęcia dobrej decyzji, pozdrawiam, Edyta
        • madida Re: Klinika Eskulap 30.03.06, 14:57
          No właśnie ja miałam też takie odczucia ,że lek. Gajewski wszystko robi w
          pośpiechu.Może to i nie uwłacza jego doświadczeniu i wiedzy ale czułam się
          jakbym nie była pod dobrą opieką.Dużo przemawaiło za Esculapem -rodziło tam
          kilka moich koleżanek i zadowlolone były ale tak myslę że zdecyduje się na
          szpital na Wyspiańskiego. Jeszcze mam troszkę czasu więc 100x to przemyśle.
          • dsz27 Re: Klinika Eskulap 31.03.06, 11:12
            Problem w tym, że nie mieszkam jeszcze w Bielsku i kompletnie nie mam
            rozeznania w temacie bielskich szpitali a wiem, że bywa bardzo różnie (tak jak
            wszędzie z resztą, ile ludzi, tyle opinii). Kontaktowałam sie już z Panią
            Doktor Kawulok, która przyjmuje m. in. w Eskulapie i zrobiła na mnie bardzo
            pozytywne wrażenie. Dużo dobrego też o niej słyszałam i czytałam (także na tym
            forum). Dlatego do tej pory skłaniałam się w kierunku Eskulapa. Jednak boję
            się, że gdyby coś złego działo się z moim synkiem fakt, że nie rodzi się w
            typowym szpitalu, będzie miał duże znaczenie...Do Bielska przyjadę
            najprawdopodobniej koło 20 kwietnia czyli na ostatni gwizdek przed
            rozwiązaniem. I kompletnie nie wiem co robić...
            • ewabema Re: Klinika Eskulap- do dsz27 01.04.06, 22:39

Witaj;
              Po pierwsze nie zamartwiaj sie i mysl jak najbardziej pozytywnie... Pamietaj ze
              twoje nastawienie i obawy maja wplyw na bobaska. Chodzilam do Dr Kawulok i
              jestem z niej bardzo zadowolona. Powiedz jej o swoich obawach. Lest lekarzem z
              prawdziwego zdarzenia i napewno odpowie Ci na nurtujace Cie pytania. Ja
              siedzialam w domu przez 2 tygodnie zaraz przed terminem i tydzien po terminie i
              zamiast skupiac sie na tym ze wkrotce bede mama tez miewalam rozne leki.
              Bedzie wszystko dobrze!
              Trzymam kciuki ja i moja Viki.
              • dsz27 Re: Klinika Eskulap- do ewabema:-) 03.04.06, 08:54
                Masz całkowitą rację. To jest końcówka i nie powinnam się na zapas zamartwiać i
                z góry zakładać, że coś złego się stanie. Jak tylko przyjadę do Bielska (czyli
                najpóźniej za 3 tygodnie) od razu zamelduję się u doktor Kawulok.
                5 kwietnia mam jak sądzę ostatnie USG i wtedy zobaczymy czy z Maluszkiem jest
                wszytsko ok, ile waży itd.:-)
                Dzięki za słowa otuchy
                Dominika
                • ewabema Re: Klinika Eskulap- do dsz27 03.04.06, 20:27
                  Trzymam za Was kciuki zobaczysz wszystko bedzie OK i nie ma sie co martwic!!!
                  Jak tylko bedzie 2+1 a nie 2 w 1 daj znac na forum a do tego czasu: ostre
                  leniuchowanie na zapas...

Pozdrawiam;
                  Ewa
                  • 18062005kl Re: Klinika Eskulap- do dsz27 03.04.06, 21:20
                    Witaj Ewo. Chcilabym cie jeszcze zapytac czy do cesarki zakladaja cewnik a jak
                    tak to czy juz po podaniu znieczulenia czy przed?I czy mialas narkoze czy
                    znieczulenie?Jesli mialas znieczulenie to po jakim czasie odzyskalas czucie w
                    nogach i kiedy dostalas dzidziusia?
                    Ja ide w piatek na cc i przyznam sie ze troche mnie strach oblatuje:)
                    Pozdrowienia Kasia i Florianek
                    • ewabema Re: Klinika Eskulap- do 18062005kl 04.04.06, 22:41
                      Witaj;
                      tak zakladaja cewnik ale po znieczuleniu. Dostajesz znieczulenie od pasa w dol
                      zaczyna dzialac dokladnie po kilku sekundach od zastrzyku! Troszke dziwne
                      uczucie bezwlad w nogach... Odzyskujesz czucie gdzies okolo po godzinie jak
                      przewioza Cie na sale. Mnie zabrali na sale o 13:50 a o 14:30 bylo juz po
                      wszystkim. Dzidziusia przynosza Ci zaraz jak tylko bedziesz w pokoju! Ale nie
                      martw sie polozne sa na kazde zawolanie wystarczy przycisnac dzwonek nad
                      lozkiem. Nie ma sie co bac ja tez panicznie sie balam samego porodu a o cc nie
                      wspomne... Super odczucie! Do 10 min po wejsciu na sale widzisz juz swojego
                      szkraba!!!
                      Trzymam za Was kciuki; bedzie wszystko OK opieka lekarza i obsuga personelu.
                      Papatki
                      Ewa
                  • 18062005kl Re: Klinika Eskulap- do ewabema 03.04.06, 21:21
                  • dsz27 Re: Klinika Eskulap- do dsz27 04.04.06, 18:55
                    Cześć,

Postaram się odezwać wcześniej:-) ok 24 kwietnia powinnam być już w Bielsku na
                    stałe ale nie wiem jak na nowym miejscu bedzie z dostępem do internetu. A na
                    razie postaram się skorzystać z dobrej rady i troszkę więcej leniuchować:-)
                    Jeszcze raz dzięki
                    Pozdrawiam
                    Dominika

p.s. jutro mamy USG - trzymajcie kciuki
    • magda_bb1 Re: Klinika Eskulap 05.04.06, 09:16
      Ja jestem umowiona na 24 kwietnia na cc w Eskulapie i przyznam się że jak
      narazie wcale się nie boję - najbardziej cieszy mnie fakt że to wszystko będzie
      tak krótko trwało :-). Poza tym i dr Kawulok i dr Witkowski(anestezjolog i
      właściciel równocześnie ) są tak konkretni i widać że naprawdę chcą żeby
      wszystko było ok. Cieszy mnie tez to że nic nie muszę mieć ( żadnych walizek z
      wyposażeniem z połowy apteki )i że to oni o wszystko się martwią za jedyne 100
      zł :-))dobrowolne :-)))
      mam nadzieję że wszystko będzie ok tak jak pisze ewabema - jak tylko dam radę
      wszystko napiszę po 26 kwietnia - a pisała ale nie sądzę żeby było coś innego
      niż pisała ewabema - Kawulok powiedziała mi że wszystkie pacjentki traktują tak
      samo dobrze żeby żadna z nas nie poczuła się gorzej :-))
      pzdr
      Magda
    • ewa1w Re: Klinika Eskulap 05.04.06, 15:39
      cześc, jak to jest z opłatami w Eskulapie? Gdzieś słyszałam, że jest drogo. Za
      co właściwie się płaci i ile? Pozdrowienia dla mamy i maluszka. Ewa
      • magda_bb1 Re: Klinika Eskulap 05.04.06, 16:59
        Ja płaciłam całą ciążę 60 zł za wizytę, teraz dodatkowo 60 zł za wizytę u
        anestezjologa i 100 zł ma być za poród - to jest dobrowolne i właściciel mi
        powiedział że jak chcę to dam a jak nie, to nie
        pzdr
        Magda
        • ewa1w Re: Klinika Eskulap 08.04.06, 22:56
          Dzięki,to wcale nie jest bardzo drogo, mojemu mężowi ktoś w racy naopowiadał,
          że poród tam kosztuje 2000!
    • 18062005kl Re: Klinika Eskulap 11.04.06, 13:08
      czesc ewo chcialabym cie jeszcze zapytac o badanie sluchu na ktore twoj
      maluszek tez pewnie dostal skierowanie z kliniki jak szybko mialas termin bo ja
      mam dopiero na 8 maja i nie wiem czy to nie zapozno a jak sie pytam czy nie
      daloby sie wczesniej prywatnie to powiedziala ze nie ma takiej potrzeby.a i
      jeszcze gdzie znajduje sie ta poradnia bo ja mieszkam w Żywcu i nie chce
      jezdzic z malym po calym Bielsku i jej szukac
      Pozdrowienia Kasia
      • ewabema Re: Klinika Eskulap do 18062005kl 11.04.06, 18:56
        Witaj;
        ciesze sie ze jestes zadowolona z kliniki i ze wszystko poszlo OK usciski dla
        maluszka!!!
        Badanie sluchu w Bielsku Bialej mozna zrobic tylko w jednym jedynym miesjcu w
        Bielsku Bialej przy Szpitalu Pediatrycznym na ul. Sobieskiego 83
        w poradni audiologicznej jako jedyni maja sprzet do tego typu badan ufundowany
        przez Wielka Orkiestre Swiatecznej Pomocy. Moja mala badanie sluchu miala
        zrobione dopiero 10 stycznia tego roku czyli jak miala juz prawie 3 miesiace.
        Tel do poradni: 033 812 50 04
        Pozdrawiam;
        Ewa
        • alicja.wie Re: Klinika Eskulap do 18062005kl 14.04.06, 15:36
          witam,
          jeśli rodzi się w szpitalu na Wyspiańskiego to robią tam dzieciątkom od razu
          wszytskie badania i szczepienia w trakcie pobytu po porodzie w tym również
          badanie słuchu - to taki "mały" plus na konto szpitala w porównaniu do
          kliniki...
          Pozdrawiam
          Alicja
    • dsz27 Re: Klinika Eskulap 20.04.06, 18:22
      Witajcie po świetach,

Dzisiaj dzwoniłam do Eskulapa i umówiłam się na wizytę u doktor Kawulok na
      25/04. Już w niedzielę wyjeżdżam z Warszawy i przenosze się na stałe do Bielska
      (trochę mnie to wszystko zaczyna przerażać). Mąż niestety dojedzie do nas
      dopiero 6 maja (nie chcą go wypuścić z firmy;))
      Porozmawiam z dr Kawulok i zadam jej wszystkie nurtujące mnie pytania. Myślę,
      że to dobrze, że można spokojnie wybrać miejsce porodu swojego Dzidziusia.
      Życzę Wam udanego wieczoru.
      Pozdrawiam
      Dominika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka