IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 20:57
Czy wiadomo coś już na temat wizualizacji lub projektu nowej sfery? Z tego co
wiem miał byc już pod koniec maja a ja dalej go nie widze. Może macei jakieś
linki gdzie można coś zobaczyc? a w ogole ma już swoja strone czy nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Re: Sfera 2 IP: *.c29.msk.pl 09.06.06, 21:10
      Nic jeszcze nie ma.
    • pawel_bielsko Re: Sfera 2 09.06.06, 21:21
      bedzie albo nie bedzie... poza tym - tam tylko kilka sklepow i hala targowa. ja np nie rozumiem zupelnie po co w Bielsku KOLEJNY hotel. Vienna, Prezydent, Magura i 100000000innych mniejszych w Cyyganskim Lesie itd itp etc
      • Gość: mm Re: Sfera 2 IP: *.c29.msk.pl 09.06.06, 21:28
        Będzie to centrum biznesowo-handlowe. Sporo miejsca zajmie parking na ponad
        1000 samochodów i apartamenty. Ma być też przychodnia, hotel (widocznie komuś
        będzie się opłacało) i zadaszony deptak.
        • Gość: dd Re: Sfera 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.06.06, 23:18
          Wydaje mi się, że swego czasu taka wizualizacja przedstawiona była na pierwszej
          stronie któregoś z Magazynów Samorządowych (niestety nie pamiętam, który numer).
        • pieprz.kajenski Re: Sfera 2 09.06.06, 23:50
          apropo tego parkingu, jakiego typu będzie?
          • mcmaxim Re: Sfera 2 10.06.06, 00:55
            pono ma byc podziemny...
            • Gość: Pablo Re: Sfera 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 11:32
              Tyle to wiadomo. a co do tego że ma byc 14 tyś mk powierzchni handlowej i 100
              klepow to jest ściema. Bo jeżeli jest 14 tyś to się tam nie zmieści 100 aalbo
              jest drugie wyjscie- 100 sklepow i powierzchnia conajmniej 30 tys. zobaczcie
              sobie na stronie focus park. tam macie dane porównawcze ilośc sklepów i
              powierzchnia handlowa.
              • Gość: PIN Re: Sfera 2 IP: 151.92.176.* 12.06.06, 14:29
                w którym dokładnie miejscu ma powstać Sfera 2? Na miejscu rozebranych hal w
                centrum Bielska?
                • Gość: mm Re: Sfera 2 IP: *.c29.msk.pl 12.06.06, 15:04
                  Tak - myjnia samochodowa i stara stacja benzynowa na zakręcie też zostaną
                  zrównane z ziemią.
                  • pawel_bielsko Re: Sfera 2 12.06.06, 15:23
                    no tylko ze ta stacja i tak juz dawno nie dziala... Ciekawe co zrobia z
                    kamieniacami na cechowej i czy wyburza wokulskiego, tylko troche dziwne ze
                    podaja juz powierzchnie calkowita nie maja dokonczonych i pewnych planow
                    • Gość: mm Re: Sfera 2 IP: *.c29.msk.pl 12.06.06, 15:37
                      Napisałem 'stara stacja benzynowa'. W pierwszej kamienicy na Cechowej ma być
                      hotel.
                      • Gość: dd Re: Sfera 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.06.06, 11:21
                        Skad wiesz o tym hotelu (o tym, ze bedzie w tej kamienicy)?
                        • Gość: mm Re: Sfera 2 IP: *.c29.msk.pl 13.06.06, 20:59
                          Kolega mi mówił. Nie wiem, skąd wie.
    • Gość: Krizu Re: Sfera 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 16:32
      Sa już jakieś wiadomości na temat sfery?
      • Gość: mm Re: Sfera 2 IP: *.c29.msk.pl 24.06.06, 20:38
        Nadal nic.
        • Gość: ddd Re: Sfera 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 23:44
          Wiadomo tylko tyle, że "niechcący" lub "chcący" robi wszystko aby zniszczyć
          Wokulskiego. Oprócz znanej już sprawy drogi dojazdowej, przy okazji prac
          rozbiórkowych doszło do pęknięcia na budynku Wokulskiego oraz znieszczenia
          odpływów kanalizacyjnych.
          • Gość: mm Re: Sfera 2 IP: *.c29.msk.pl 25.06.06, 13:45
            Ostatnio znalazłem w skrzynce gazetkę reklamową Sfery i były w niej 2
            niewielkie zdjęcia przyszłego centrum (wraz z Wokulskim).
            • pawel_bielsko Re: Sfera 2 25.06.06, 15:35
              zeskanuj alb zrob zdjecie i wsadz hna grafike bielska!!!!!!!!!
              • Gość: mm Re: Sfera 2 IP: *.c29.msk.pl 25.06.06, 17:05
                Niestety nie mam skanera - poza tym już jej nie mam.
                To były małe zdjęcia - niedaleko Wokulskiego nowy mostek, przed nim tablica z
                logo Sfery; kształt kompleksu - prostokątny, zbliżony do starych hal; kolor -
                ceglany, przynajmniej częściowo, pasujący do otoczenia i "budynku matki";
                przewiązka - biała, przypominała mi odwrócony nawias kwadratowy.

W sieci czytałem, że wizualizacja powinna być pod koniec maja - można by
                napisać do nich mail, by się z nią pospieszyli.
                • pawel_bielsko Re: Sfera 2 26.06.06, 07:27
                  fajnie, a jakbys ocenil - lepsza II oryginału? Ten nie jest zbyt piękny na zwnatrz, wiec II ma szanse. dzieki za opis.
                • Gość: Gorol Re: Sfera 2 IP: *.bsb.vectranet.pl / 62.29.134.* 26.06.06, 07:36
                  Myślę, że sprawa z Wokulskim się przeciąga. Może mają dwa projekty jeden z
                  Wokulskim a drugi bez niego. No i dochodzi jeszcze zapewne sprawa z wyburzonymi
                  halami od strony rz. Białej
                  • pawel_bielsko Re: Sfera 2 26.06.06, 08:27
                    jesli o mnie chodzi to juz lepiej nich wyburza ten nieszczesny wokulski. i tak ma w sferze 2 byc hala targowa, a im cos wieksze tym lepsze.
                    • Gość: mco Re: Sfera 2 IP: 86.41.212.* 26.06.06, 11:57
                      ja czytalem gdzies ze maja dwa warianty ( jeden z wokulskim a drugi bez ) ...
                      a moim ( architekta ) zdaniem powinni wyburzyc ten bezwartosciowy budynek i
                      zrobic bezposrednie polaczenie z ul 11-go listopada ..byloby to funkcjonalnie o
                      wiele lepsze
                    • Gość: dd Re: Sfera 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.06.06, 11:58
                      problem polega na tym, ze wlasciciel Wokulskiego nie chce aby jego sklep
                      zlikwidowano, a jak on nie chce, no to niestety nie da sie nic zrobic :-(

p.s. w sprawie wizualizacji sfery, juz to kiedys pisalem - te 2 zdjecia od
                      strony wokulskiego na sfere 2 byly zamieszczone juz dosc dawno - o ile pamietam
                      na pierwszej stronie - Magazynu Samorzadowego.
                      • Gość: mco Re: Sfera 2 IP: 86.41.212.* 26.06.06, 12:07
                        no niestety...dalej pewnie bedzie stala buda w centrum miasta...
                        • pawel_bielsko Re: Sfera 2 26.06.06, 12:34
                          bedzie stala i pewnie sie okaze ze w 2011 jednak sie wlasciciel zgodzi, bedzie przebudowa, zamknieta sfera i wszystko. albo sie nie zgodzi i ktos na zlosc rudere podpali albo w zimie pod ciezarem sniegu sie zawali(jaka bzdura)
                      • pawel_bielsko Re: Sfera 2 26.06.06, 12:53
                        a bardzo dawno bo ja przegladalem archiwum i nie ma ani slowa o sferze. jest nowa kamienica i park technologiczny. tyle
                        • Gość: dd Re: Sfera 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.06.06, 14:26
                          pawel_bielsko: koniec zeszłego roku lub początek tego
                          • pawel_bielsko Re: Sfera 2 26.06.06, 14:38
                            no widzisz ja tam tylko br widzialem ale poszukam. dziekuje jednakza info.
                            • Gość: dd Re: Sfera 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.06.06, 16:45
                              pawel_bielsko: na pewno jedno lub dwa zdjecia byly na pierwszej stronie
                              (okladce) wiec bedzie Ci latwiej szukac. powodzenia.
                              • Gość: Pablo Re: Sfera 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 20:14
                                JAk będziecie mieli jakieś informacje lub wiadomości to piszcie od razu
                    • Gość: ddd Re: Sfera 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 20:22
                      Wyburzą, jeśli właściciel (czyli zrzeszenie właścicieli stoisk) się zgodzi i
                      wówczas nie będziesz miał zmartwienia. Póki co, Wokulski istnieje i jakoś sobie
                      radzi. Boję się, że długo to nie potrwa, jeśli nie pójdą na współpracę ze Sferą
                      2.

> im cos wieksze tym lepsze.
                      Nieprawda: małe też jest piękne :)
                      • albrecht1 Re: Sfera 2 26.06.06, 20:28
                        Faktycznie. Ciekaw jestem jak da sobie rady Wokulski i Klimczok, kiedy Sera prim
                        ruszy.
                        Poczatek na pewno będzie trudny.
                      • Gość: Gorol Re: Sfera 2 IP: *.bsb.vectranet.pl / 62.29.134.* 26.06.06, 22:03
                        Podobno właściciel obiecał ( zagwarantował ) że stoiska z Wokulskiego będą
                        mogły być przeniesione do Sfery2. Czemu własciciele stoisk się na to nie
                        zgadzają tego nie wiem...
                        • aliveinchains Re: Sfera 2 26.06.06, 22:12
                          Właściciele czy wynajmujący bo to ogromna różnica..tych drugich nie trzeba sie
                          pytać, tylko zrywa się umowę...zapewne firma będąca wlascicielem wokulskiego
                          chce utargować jak najwięcej...ja wierzę że zburzą to coś...bo wysoka sfera II
                          kilkupiętrowy apartametowiec na Białą i parterowy wokulski między nimi to będzie
                          bardzo nieestetyczne...

Za parę lat życzę tego samego Klimczokowi:)
                          • Gość: Karol Re: Sfera 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 23:01
                            Ale znowu jakby przeieśli te stoiska do sfery 2 i zamiast płacic przukladowo
                            kolo 1 tyś czynszu będa musieli płacic kolo 10 tys a na tyle to wątpie zeby
                            zarobili. Predzej czy później i tak Wokulski upadnie. Nic się na to nie poradzi.
                            • Gość: dd Re: Sfera 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.06.06, 23:09
                              gdzies czytalem ze wlasciciel Wokulskiego mysli na tym zeby zbudowac ''Wokulski
                              2'' (gdzies obok)
                            • aliveinchains Re: Sfera 2 26.06.06, 23:24
                              ość portalu: Karol napisał(a):

> Ale znowu jakby przeieśli te stoiska do sfery 2 i zamiast płacic przukladowo
                              > kolo 1 tyś czynszu będa musieli płacic kolo 10 tys

To zupełnie normalne, zawsze tak było poza ciemnymi dekadami PRL...
                              W okolicach np ulicy Długiej w Gdańsku masz okazałe kamiennice bogatych kupców
                              ci biedniejsi budowali gdzieś w przy wąskich uliczkach..najbiedniejsci
                              wynajmowali pokoiki na strychach...

Jeśli BB chce zrobić z tej części centrum swoje małe city...i na wynajem/kupno
                              drogich lokali w tej lokalizacj znajdą się chętni to normalne jest że kupcy
                              których nie stać na taki czynsz powinni się wynieść np gdzieś na ulicę
                              cieszyńską czy Młyńską...
                              • pawel_bielsko Re: Sfera 2 27.06.06, 08:35
                                A co do Klimczoka, to z nim tez mozna sobie poradzic. Z zewnatrz tak to zabudowac, zeby przypominal jakies kamienice(np. auchan jest bardzo ladnie zrobiony - przypomina mi nasz dworzec pkp) albo po prostu odnowic, a od srodka, podzielic to na butiki, wymienic ww zasadzie wszystko. kiedys byl wizytowka miasta, a teraz szpeci piekny plac. Na sile, to i jego mozna bylo by polaczyc potem ze sferami. wtedy sfera1 + sfera2 + wokulski + klimczok moze wygladalyby ciekawie.
                                jednak problemem jest wokulski - faktycznie bedzie wygladal smiesznie, przy tym 7-kondygnacyjnym i nowoczesnym kompleksie handlowo-uslugowo-mieszkaniowym.
                                • Gość: mm Re:Klimczok IP: *.c29.msk.pl 27.06.06, 12:49
                                  Parter Klimczoka można wykorzystać na centrum informacji turystycznej - mogłaby
                                  tam też być jakaś wystawa eksponatów związanych z miastem (nawet mały fiat by
                                  się zmieścił).
                                  • aliveinchains Re:Klimczok 27.06.06, 18:50
                                    Gość portalu: mm napisał(a):

> Parter Klimczoka można wykorzystać na centrum informacji turystycznej - mogłaby
                                    >
                                    > tam też być jakaś wystawa eksponatów związanych z miastem (nawet mały fiat by
                                    > się zmieścił).

Etam to byłyby półśrdodki...na miejsce Klimczoka postawiłbym coś nowego, co
                                    zamknęłoby półnącną część pl. Woj Polskiego i ładnie komponowałoby się z
                                    bulwarem Białej
                                    • Gość: mm Re:Klimczok IP: *.c29.msk.pl 27.06.06, 19:08
                                      Gdyby go wyburzyli nie płakałbym - można by wtedy postawić coś znacznie
                                      mniejszego i bardziej estetycznego.
                                      • aliveinchains Re:Klimczok 27.06.06, 20:51
                                        Mniejszego jak mniejszego...ja bym widział na miejscu klimczoka trzy lub cztery
                                        "nowoczesne" kamiennice razem tworzące pewien kompleks.
                                        • Gość: ddd Re:Klimczok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 21:43
                                          Nie bardzo rozumiem, czemu tak chętnie wszystko burzycie. Owszem - Klimczok nie
                                          jest najpiękniejszy, najnowszy i najświeższy. Ale funkcjonuje i daje ludziom
                                          pracę. Jakis face-lifting by się może i przydał, ale od razu burzyć?
                                          • pawel_bielsko Re:Klimczok 28.06.06, 08:54
                                            wystarczyło by go chociaż pomalować, choć to rozwiązanie na niezbyt długo. Można też go oszklić, tylko czy będzie sie wtedy komponował ze Starówką? I tak lepiej niż teraz. Ten kolor jest taki ohydny.
                                            • albrecht1 Re:Klimczok 28.06.06, 13:51
                                              pawel_bielsko napisał:

>Można też go oszklić, tylko czy będzie sie wtedy komponował ze Starówką? I tak
                                              >lepiej niż teraz. Ten kolor jest taki ohydny.

Klimczok raczej nie będzie współgrał ze starówka, bo to jednak inny styl budowy.
                                              Zaleta jednak jest, że bryła Klimczoka jest zasłonieta przez pobliskie kamienice
                                              na ul. Łukowej. Więc ta "prl-owska" finezja aż tak nie rzuca się w oczy.
                                              • pawel_bielsko Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!! 28.06.06, 17:01
                                                jest wizualizacja sfery. wstawie to na forum zdjeciowym ale strasznie to male jest - bo to gazetka. ALE JEST WIZUALIZACJ!!!!!!
                                                • Gość: Pablo Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 19:31
                                                  Nie widac jej tam....
                                                  • Gość: dd Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.06.06, 19:47
                                                    ja tez jej jakos nie widze
                                                  • pawel_bielsko Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! 28.06.06, 20:14
                                                    ja juz dodalem. czekamy az albrecht1 je zaakceptuje, ale ostrzegam bardzo slabo widoczne. na gazetce jest email - jak ktos chce moze napisac i poprosic, zeby udostepnili wam te zdjecia. MALITO:gazeta@sfera.com.pl
                                                  • albrecht1 Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! 28.06.06, 22:54
                                                    Jest, jest. Ale jakby jej nie było. Ma ktos okulary ? ;)
                                                  • Gość: dd Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.06.06, 10:52
                                                    Witam!
                                                    Udało mi się zdobyć 13 zdjęć - dobrej jakości.
                                                    Zamieściłem na forum zdjęciowym - trzeba tylko poczekać, aż administrator je
                                                    zaakceptuje.
                                                  • pawel_bielsko Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 29.06.06, 11:17
                                                    uklon w Twoja strone! skad je wytrzasnales?
                                                  • Gość: dd Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.06.06, 11:18
                                                    Od pracownika UM.
                                                  • aliveinchains Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.06.06, 11:30
                                                    Jeszcze nie widziałem tych nowych zdjęć...bo administrator ich nie udostępnił,
                                                    ale Paweł_Bielsko wkleił nową wizualkę..i robi ona na mnie bardzo pozytywne
                                                    wrażenie, zwłaszcza pierzejowy charakter zabudowań, "otwarcie na wodę" i
                                                    klinkierowa elewacja...czekam na więcej:):)
                                                  • Gość: dd Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.06.06, 13:22
                                                    Zdjęcia już są zamieszczone.
                                                    Zapraszam - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=727&w=44260769&a=44393923
                                                  • aliveinchains Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.06.06, 14:24
                                                    Jak dla mnie bomba!!!

nie spodziewałem się, że będzie to takie eleganckie...i nowoczesne. Projekt o
                                                    niebo lepszy niż SSC w Katowicach...
                                                  • martinbb Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.06.06, 14:30
                                                    no tez jestem pod wrazeniem! na wizualizacjach nie wyglada to tak cukierkowo
                                                    jak w innych CHR, tworzy nam sie nowa tkanka miasta pelna geba :)
                                                  • pawel_bielsko Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.06.06, 14:33
                                                    No, tylko kiepsko sie komponuje ten futuryzm z kamieniczka ale i tak mi sie podoba. Sie czegos takiego nie spodziewalem.
                                                  • martinbb Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.06.06, 14:50
                                                    co do tego polaczenia to wystarczy zobaczyc jak wyglada hotel holiday inn w
                                                    krakowie - odwaznie ale ze smakiem - images.google.com/imgres?
                                                    imgurl=www.hotelewpolsce.com.pl/f/holidayk.jpg&imgrefurl=http://www.hotel
                                                    ewpolsce.com.pl/holidayk.htm&h=400&w=533&sz=53&hl=pl&start=19&tbnid=U27w_LdCMekm
                                                    OM:&tbnh=96&tbnw=129&prev=/images%3Fq%3Dholiday%2Binn%2Bkrak%25C3%25B3w%26svnum%
                                                    3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D%26rls%3DGGLR,GGLR:2005-48,GGLR:en%26sa%3DN
                                                  • martinbb Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.06.06, 14:33
                                                    mam nadzieje, ze wnowu tak jak kiedys cala polska zazdroscila nam klimczoka to
                                                    teraz bedzie zazdroscic najbardziej wypasionego centrum :)))
                                                  • pawel_bielsko Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.06.06, 14:48
                                                    no chyba jednak nie tym razem.
                                                  • Gość: mm Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.c29.msk.pl 29.06.06, 15:08
                                                    > no chyba jednak nie tym razem.

Rzeczywiście - podobne centra buduje się w wielu miastach (jednak jeśli chodzi
                                                    oo Sferę, to przyjeżdżają tam nawet ludzie z dalszych miast, bo jest to dość
                                                    ciekawy obiekt i stosunkowo długo istnieje - tak samo może być ze Sferą 2).
                                                  • pawel_bielsko Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.06.06, 18:31
                                                    tak ,tylko ze jest cos takiego jak silesia city center
                                                  • aliveinchains Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.06.06, 19:03
                                                    pawel_bielsko napisał:

> tak ,tylko ze jest cos takiego jak silesia city center
                                                    >
                                                    które się okazało przeciętnym barakowatym domem handlowym o wielkich
                                                    rozmiarach...a szumu było co nie miara..
                                                  • Gość: Pablo Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 19:43
                                                    Nienajgorszy projekt.
                                                  • Gość: mm Re: Kiedy otwarcie? IP: *.c29.msk.pl 29.06.06, 20:07
                                                  • mcmaxim Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.06.06, 22:52
                                                    Ekhm... mial byc podziemny parking wielopoziomowy, a z tego co na wizualizacji - zmarnuja miejsce na pietrowy parkhaus na powierzchni :-/
                                                    Ale ogolnie super :-) Juz Sfera I jest super w por. do innych CHR (jak to ktos napisal, nie jest cukierkowa), a ta moze tez swietnie wyjdzie... :-)
                                                  • aliveinchains Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.06.06, 23:14
                                                    mcmaxim napisał:

> Ekhm... mial byc podziemny parking wielopoziomowy, a z tego co na wizualizacji
                                                    > - zmarnuja miejsce na pietrowy parkhaus na powierzchni :-/

A skąd wiesz, że tak ma być...parkingu może nie widać, bo jest pod ziemią...i
                                                    wątpie by miało być inaczej.
                                                  • mcmaxim Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.06.06, 00:24
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=727&w=44260769&a=44393986
                                                    Czy ja mam omamy wzrokowe, cy na pierwszym od gory zdjeciu na dachu budynku widac samochody i miejsca parkingowe?...
                                                  • wikin Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.06.06, 08:20
                                                    Odpowiadasz na :
                                                    mcmaxim napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=727&w=44260769&a=44393986
                                                    > Czy ja mam omamy wzrokowe, cy na pierwszym od gory zdjeciu na dachu budynku
                                                    wid
                                                    > ac samochody i miejsca parkingowe?...

parking na dachu chyba jeszcze nie wyklucza parkingu podziemnego?
                                                  • martinbb Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.06.06, 08:30
                                                    dokaldnei, szczegolnie, ze jak sie zwroci uwage na cala czesc budynku ponizej
                                                    parkingu na dachu to wyglada wlasnie jak parking wielopoziomowy - z dlugimi
                                                    otwartymi przestrzeniami wzdluz kazdego poziomu, przypominajacy inne juz
                                                    istneijace parkingi w PL, jak chocby ten
                                                    i8.photobucket.com/albums/a4/croolick/GARAZ02.jpg
                                                  • pawel_bielsko Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.06.06, 08:45
                                                    nie sadze, aby taki duzy parking byl potrzebny. ale ten podziemny moze byc dla wszystkich, a ten na dachu dla mieszkancow lub dla klientow hotelu.
                                                  • mcmaxim Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.06.06, 08:54
                                                    Martin, zle mnie zrozumiales. Wlasnie o tym pisalem, ze on jest wielopoziomowy, ale na powierzchni. A na prawde watpie, zeby byl potrzebny az tak gigantyczny, zeby oprocz tych poziomow na gorze byl jeszcze podziemny. A mi wlasnie o to chodzi, ze jest to marnowanie powierzchni na gorze, zamiast robienie parkingu pod ziemia!
                                                  • pawel_bielsko Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.06.06, 08:58
                                                    parking na dachu to marnowanie dachu ale takze marnowanie calego budynku na dojazd - ja sie doliczylem 6pieter, czyli na 7-me trzeba zrobic troche serpentyn - to dopiero marnotrastwo, bo zazwyczaj na dachu i tak nic pozytecznego nie buduja.
                                                  • martinbb Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.06.06, 09:00
                                                    moze robia wielopoziomowy ale naziemny ze wzgl;edu na warunki geologiczne...
                                                    sumie blisko rzeki, moze wody gruntowe sa wysoko i nie ma mozliwosci wpuscic
                                                    kilku poziomow pod ziemie. jesli ten parking bedzie duzy i bezplatny to moze
                                                    skonczy sie parkowanie na dziko w centrum, w bocznych uliczkach, na zakazach...
                                                  • pawel_bielsko Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.06.06, 09:06
                                                    no racja. ale jeszcze sobie troche poczekamy na ten parking. Ja jestem ciekawy w jakim stopniu to bedzie centrum handlowe, a w jakim hotelowe, mieszkaniowe etc. Zdjecia ze srodka wygladaja na kontynuacje sfery 1, tylko ze stylizowane na stere fabryki tudziez kamienice.
                                                  • Gość: mco Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 86.41.212.* 30.06.06, 10:57
                                                    super jest architektura budynku wzdluz bialej i te kostki ( chyba mieszkania )
                                                    od tylu ...reszta , szczegolnie ten bud po luku jest totalnie puszczona ...
                                                    ale ogolnie nie jest zle ..ciekawe jak to wyglada od strony 11 listopada...
                                                  • Gość: PAblo Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 12:00
                                                    A wiecie może jakie są PRAWDZIWE dane obiektu. Bo na pewno więcej niż 57 tyś
                                                    m2. I wiecie może coś wiecej na temat liczby sklepów i kiedy to kończą i w
                                                    ogóle?:>
                                                  • pawel_bielsko Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.06.06, 12:21
                                                    no wlasnie. co do powierzchni to chodzily mity, ze w koncu najprawdopodobniej bedzie to 52ha. ale odsylam do wikipedii pl.wikipedia.org/wiki/Sfera_2
                                                  • albrecht1 Re: Jest wizualizacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.06.06, 12:33
                                                    martinbb napisał:

> moze robia wielopoziomowy ale naziemny ze wzgl;edu na warunki geologiczne...

Przyszło mi do głowy, że ten naziemny i nadziemny parking jest przeznaczony dla
                                                    pojazdów napedzanych gazem. Wiem, że w Niemczech nie wpuszczają takich
                                                    samochodów do podziemnych parkingów z uwagi na mozliwośc wycieku paliwa. A
                                                    przecież uzytkowników LPG jest w kraju ok. 2 mln. Nie mozna zatem wypedzać
                                                    potencjalnych klientów, tylko dlatego że mają taka a nie inną instalację.
                                        • jorg_z_bielitz Re:Klimczok 01.07.06, 17:52
                                          aliveinchains napisał:

> Mniejszego jak mniejszego...ja bym widział na miejscu klimczoka trzy lub
                                          cztery
                                          > "nowoczesne" kamiennice razem tworzące pewien kompleks.

A z czego żyliby sobie wtedy prezesi PSS Społem. Przecież Klimczok to
                                          praktycznie wszystko, co zostało z tej firmy???? :):):)

A tak to czy budynek jest szpetny, czy też nie, to kasa z wynajmu powierzchni
                                          na konto PSS wpływa.
                        • jorg_z_bielitz Re: Sfera 2 01.07.06, 17:55
                          Gość portalu: Gorol napisał(a):

> Podobno właściciel obiecał ( zagwarantował ) że stoiska z Wokulskiego będą
                          > mogły być przeniesione do Sfery2. Czemu własciciele stoisk się na to nie
                          > zgadzają tego nie wiem...

Bo większość właścicieli stoisk w Wokulskim, jest współwłaścicielami
                          Wokulskiego, co daje im wszystkie korzyści płynące z prawa własności :):):
                          W Sferze będa tylko najemcami stoisk
    • malloppo Re: Sfera 2 30.06.06, 14:15
      Kwestia czasu i dalsze fabryki pójdą w BB na odstawkę a w miejsce tego handel,
      usługi, biura i mieszkania!
      • Gość: dd Re: Sfera 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.06.06, 15:58
        Mogliby zrobić coś z tą na Michałowicza, lecz niestety właściciel nie jest
        zainteresowany ani sprzedażą, ani żadną inwestycją.
        • pawel_bielsko Re: Sfera 2 30.06.06, 16:02
          to jest Polska.
          • Gość: dd Re: Sfera 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.06.06, 17:55
            Gdzie zostały jeszcze niewykorzystane budynki (pozostałości po nich) oprócz tych:
            - budynek przy ul. Karpackiej
            - szkielet budynku Fiata
            - fabryki na Michałowicza

Bo udało sie zagospodarować budynki (lub ich teren) w tych miejscach:
            - Finex (jako Sfera II)
            - Welux (jako Gemini Park)
            - budynki przy Partyzantów (tam gdzie kiedyś był sklep Plus, a teraz jest
            Ceramed i jakiś salon meblowy)
            • Gość: mm Re: Sfera 2 IP: *.c29.msk.pl 30.06.06, 18:04
              Na Młyńskiej jest jakaś rudera. Do tego dochodzi browar.
              Co do budynku Fiata - powinni go jak najszybciej wysadzić w powietrze (tak jak
              w Tychach).

PS. Przy okazji remontu trasy do Szczyrku mogliby coś zrobić z niektórymi
              halami (uroku miastu nie dodają, a to przecież droga przelotowa).
              • Gość: dd Re: Sfera 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.06.06, 18:11
                > PS. Przy okazji remontu trasy do Szczyrku mogliby coś zrobić z niektórymi
                > halami (uroku miastu nie dodają, a to przecież droga przelotowa).

szczególnie z Apeną - to jest chyba najbrzydszy budynek w B-B
              • Gość: Gorol Re: Szkielet FAP IP: *.bsb.vectranet.pl / 62.29.134.* 30.06.06, 22:43
                Podobno Prezydent pisał w tej sprawie do zarządu Fiata niestety nikt na to
                pismo nie odpowiedział a to przecież kompromituje nasze miasto i nikomu żadnych
                dochodów ani nowych miejsc pracy nie przynosi! Prezydent powiedział kiedyś, że
                liczy na to że w sejmie zostanie przygotowana taka ustawa, która będzie
                nakazywała włscicielom aby swoje ( rudery ) doprowadzili do porządku albo do je
                rozebrali. Na razie nic mi nie wiadamo aby taka ustawa się pojawiła.
                • pawel_bielsko Re: Szkielet FAP 30.06.06, 22:55
                  gdyby chociaz to bylo wykorzystywane w calosci,tak jak w przeszlosci(wtedy nie bylo w calosci) na reklamy. Pamietam reklame Media MArktu - duza byla. tymczasem faktycznie to stoi i czeka na samodestrukcje. o ile sie orientuje budynek nie nadaje sie na adaptacje, prawda? trza wyburzyc, ale niech to sobie sam fiat zrobi, a nie miasto. nie da sie z tym do sadu?
                  • Gość: Gorol Re: Szkielet FAP IP: *.bsb.vectranet.pl / 62.29.134.* 01.07.06, 08:16
                    Gdyby to jeszcze było gdzieś na jakimś zadupiu, ale ten szkielet jest przy
                    samej drodze szybkiego ruchu na Katowice. Oprócz mieszkańców to nieszczęscie
                    widzą też goście z Polski i z zagranicy. Tak to się już nie nadaje do
                    zagospodarowania ( względy bezpieczeństwa ) ale taki biurowiec ( nowy ) mógłby
                    tam powstać! Powiedziałem kiedyś, że gdyby w mieście poradzono sobie z tym
                    problemem to mielibyśmy 100 razy lepiej zagospodarowany teren
                    ( wjazd do B-B /wyjazd z B-B )niż w Krakowie.
                    • pawel_bielsko Re: Szkielet FAP 01.07.06, 09:48
                      mnie dziwi jak prawo pozwala na cos takiego. w ktorym roku to zaczzeli budowac?
                      • Gość: Gorol Re: Szkielet FAP IP: *.bsb.vectranet.pl / 62.29.134.* 01.07.06, 11:05
                        Gdzieś koniec lat 70-tych, początek 80-tych. Są trzy wersje dla których ta
                        budowla nie została ukończona. Pierwsza- podobno były tam kiedyś stawy rybne (
                        tereny podmokłe ) a dalsza budowa spowodowała by że ten obiekt zacząłby się
                        zapadać pod ziemię. Druga wersja jest taka, że źle policzono koszty tej
                        inwestycji i w którymś momencie skończyły się pieniądze. Trzecia wersja jest
                        taka, że ktos miał dostęp do dużej kasy i pewne osoby zrobiły z niej inny
                        użytek!
                        • Gość: dd Re: Szkielet FAP IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.07.06, 11:52
                          powinna na ten teren wejsc jakas inspekcja budowlana i stwierdzic, ze ten
                          budynek zagraza bezpieczenstwu (bo on faktycznie zagraza) - przeciez taki
                          szkielet wystawiony na dzialanie war. atmosf. na pewno mocno niszczeje. poza
                          tym, w tym budynku na pewno "urzeduja" roznej masci "typy", ktore sa najczesciej
                          srodowiskiem kryminogennym.
                          • Gość: Gorol Re: Szkielet FAP IP: *.bsb.vectranet.pl / 62.29.134.* 01.07.06, 11:57
                            A przecież niejeden człowiek odebrał sobie życie skacząc z dużej wysokości albo
                            były próby odebrania sobie życia. Szkoda, że panowie z FAP nic sobie z tego nie
                            robią a muszą wiedzieć, że działają na szkodę miasta i jego mieszkańców!
                          • Gość: side b Re: Szkielet FAP IP: 82.160.40.* 01.07.06, 20:33
                            Sprawa jest prosta. Pozwolenie na budowę zostało wydane na postawienie budynku
                            biurowo-administracyjnego. Ponieważ inwestycja nie została zakończona, inwestor
                            nie jest w stanie podać terminu jej zakończenia, biurowiec nie powstał ->
                            szkielet powinien zostać rozebrany przez właściciela lub na koszt właściciela.

Tylko że... ręka rękę myje...
                            • Gość: dd Re: Szkielet FAP IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.07.06, 21:08
                              nie wiem, czy w tamtych "zamierzchłych" czasach (na szczęście!) wydawano takie
                              pozwolenia i czy, nawet jeśli tak było, to czy można je teraz egzekwować.
            • jorg_z_bielitz Re: Sfera 2 01.07.06, 18:08
              Gość portalu: dd napisał(a):

> Gdzie zostały jeszcze niewykorzystane budynki (pozostałości po nich) oprócz
              tyc
              > h:
              > - budynek przy ul. Karpackiej
              > - szkielet budynku Fiata
              > - fabryki na Michałowicza
              >

Cały kompleks po Ryteksie na 1-go Maja 19 i 24. Porządnie z niego
              zagospodarowano tylko budynek, gdzie jest teraz PZU Życie

Kompleks po Bewelanie przy Sukienniczej

Kompleks po Befamie przy Powstańców Ślaskich też mógłby z jakąś wizją
              zmodernizowany.

Zabudowania po Browarze -obraz nedzy i rozpaczy
              • albrecht1 Re: Sfera 2 01.07.06, 20:44
                jorg_z_bielitz napisał:

> Zabudowania po Browarze -obraz nedzy i rozpaczy

Niestety, a mogłaby byc tam nadal bardzo fajna piwiarnia.
                • jorg_z_bielitz Re: Sfera 2 02.07.06, 16:51
                  A tak fajnie się tam chodziło :(:(:(
                  • albrecht1 Re: Sfera 2 06.07.06, 20:22
                    jorg_z_bielitz napisał:

> A tak fajnie się tam chodziło :(:(:(
                    >
                    >
                    Oj tak, choć ceny były nieco wyższe niż w pobliskich kuflolotach, to jednak
                    właśnie tam była bardzo miła atmosfera.
                    • wikin Re: Sfera 2 06.07.06, 22:36
                      pora na nowy wątek o sferze, bo pewien kolega się zapłacza, że druga sfera
                      ważniejsza niż jego nauki ;-)
    • pawel_bielsko Re: Sfera 2 01.07.06, 22:54
      PAblo! zalamujesz.
      • Gość: PAblo Re: Sfera 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 23:19
        Czemu?:>
        • pawel_bielsko Re: Sfera 2 01.07.06, 23:29
          bo wlasnie sie podniecamy tymi wizualizcjami forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=727&w=44260769&a=44393923
          • Gość: PAblo Re: Sfera 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 09:20
            Ja tlyko chcialem wizualizacje zobaczyc nic wiecej.
    • Gość: dd Re: Sfera 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.07.06, 16:13
      wyslalem nowe wizualizacje na forum zdjeciowe - trzeba poczekac tylko az admin
      jest zatwierdzi
    • Gość: dd Re: Sfera 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.07.06, 20:20
      już można oglądać nowe wizualizacje na forum zdjęciowym
    • Gość: dd Re: Sfera 2 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.07.06, 10:34
      Prace przy budowie chcą zacząć w styczniu 2007. Według założeń, druga część
      Sfery ma być gotowa półtora roku później.
      • Gość: aliveinchains Re: Sfera 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 11:32
        miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,3467669.html
        Nowe wizualki z galerii jeszcze bardziej mi się podobają. Sfera II to będzie
        kawał dobrej miejskiej architektury..już "jedynka" była niczego sobie:)

Dziennikarze lokalni znów się obudzili...i napisali to samo co kiedyś:)
        Przypomina mi to sytuację z GeminiPark, kiedy temat był wałkowany przez tydzień
        na forum BB i ...nagle lokalne pismaki zwietrzyły sensację:)
        • wikin Re: Sfera 2 07.07.06, 12:04
          czyżby czerpali inspiracje z naszego forum?
          • Gość: aliveinchains Re: Sfera 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 13:10
            otóż to...:)
            Dziennikarze z DZ nawet napisali w artykule o Gemini Park, że pewien forumowicz
            (znaczy ja) wkleił z innego forum (znaczy Polskie Wieżowce) wizualki nowego
            domu handlowego...i to ich zainspirowało by zadać parę pytań w UM...kolejna
            była jak zawsze spóźniona GW.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka