Dodaj do ulubionych

V KOLUMNA obecnie = Ruch Autonomii Śląska

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 22:35
To w zasadzie nadaje się tylko do prokuratury.
Oto co jeden z przywódcó RAŚ, slezan wypisuje o Polsce :
Re: Nie przesadzajmy z tymi wpływami Kożdonia
Autor: slezan@NOSPAM.gazeta.pl
Data: 09-05-2003 17:20 + odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując
------------------------------------------------------------------------------
--
Gość portalu: erik napisał(a):

> Ale pamiętaj że TU JEST POLSKA (nie Polacy lecz Polska). I że
> państwo musi się bronić. I że państwo nie może sobie pozwolić na
tolerowanie
> takiej irredenty. Ty dobrze wiesz że im słabsze jest to państwo, tym lepiej
dla
>
> Was. Ale nie zapominaj że oprócz Polski są jeszcze Polacy.

Większość Polaków ma na tyle zdrowego rozsądku, by z tym chorym państwem się
nie identyfikować.

>Na razie śpią. Ale
> jak się zorientują co się tu wyprawia, będzie źle. Tego nie będzie się dało
> powstrzymać. Dobrze radzę, nie mieszajcie. Nie kopcie po kostkach tego
słabego
> państwa, bo potem płakać będziemy wszyscy.
>

Po tym państwie zapłakaliby jedynie jego urzędnicy i nieroby - to oni są
bowiem
beneficjentami patologii politycznych, które zniszczyły Polskę (należy do
nich
m.in. centralizm).

> Pamiętasz co Ci napisał "jo": "Każde lekceważenie rzeczywistości przez
ludzi
> snujących różne plany polityczne (a przecież to robisz) grozi katastrofą:
pół
> biedy jeśli to będzie twoja prywatna katastrofa, ale jeśli wciągniesz w to
> jeszcze jakichś innych ludzi to bierzesz za te swoje fatamorgany
> odpowiedzialnośc także przed nimi. Trzymaj się ziemi i nie bądź taki
> ideologiczny, a może ci się naprawdę uda porozumieć z takimi jak ja". To są
> bardzo mądre słowa. Radzę, przemyśl je sobie.
>

Nie sądzę bym był bardziej ideologiczny od kogoś, kto identyfikuje się ze
zdegenerowanym państwem tylko dlatego, że jest polskie. Dla mnie nawet, gdyby
się nazywało śląskie, byłoby jedynie utrapieniem.

> ps.
> Od razu zaznaczam że w swojej analizie programu RAŚ nie uwzględniłem
istnienia
> drugiego dna, czyli "problemu niemieckiego". Ono istnieje. I tylko dlatego
> warto pisać o jakichś 100 flagach. Jeśli ktoś wierzy w tę koncepcję to
spełnia
> rolę tzw. "pożytecznego idioty". Nawet jeśli w rzeczywistości tym idiotom
nie
> jest (jesteś chyba jednak na tyle ambitny aby nie uznawać tego za
komplement?)

Nie podzielam Twoich fobii, więc chyba jestem idiotą. Podsuwam Ci pewną tezę,
któą możesz wykorzystać w dalszych polemikach - jeżeli ktoś po paru głębszych
nie widzi w kieliszku krzyżaków, wehrmachtowców i innej swołoczy to jest
nazistą, a w najlepszym razie "pożytecznym idiotą".

PS. Rozesłałem maile po kolegach z RAŚ, wskazując na niekonsekwencje w
materiale programowym RAŚ i niezgodność pewnych punktów z uchwałami
ostatniego
kongresu. Materiał programowy opracowany przez zarząd (w dodatku poprzedni)
jest dokumentem dość niskiej rangi, więc oczekuję, że doczeka się
aktualizacji.
Za wskazanie słabych punktów tekstu uprzejmie dziękuję. Mam nadzieję, że
koledzy uwzględnią przedstawione sugestie.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=321&w=2740438&a=5961327

Obserwuj wątek
    • slezan Re: V KOLUMNA obecnie = Ruch Autonomii Śląska 10.05.03, 19:35
      Dziękuję za reklamę. Z tym "przywódcą" to wprawdzie przesada, ale mile
      połechtałeś moją próżność.
      Podtrzymuję to co napisałem i wierzę, że każdy rozsądny człowiek, który zna
      polskie realia, bez względu na to, kim się czuje, zgodzi się z moimi tezami.

• Gość: Tomasz Re: V KOLUMNA obecnie = Ruch Autonomii Śląska IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.03, 08:56
      Konstytucja RP nakazuje wszystkim obywatelom lojalność wobec państwa.
      Ten slezan o tym "zapomniał".
      W czasach II RP bardzo szybko by mu o tym przypomniano sądownie.
      • arcykr3 Re: V KOLUMNA obecnie = Ruch Autonomii Śląska 11.05.03, 10:32
        Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Konstytucja RP nakazuje wszystkim obywatelom lojalność wobec państwa.
        > Ten slezan o tym "zapomniał".
        > W czasach II RP bardzo szybko by mu o tym przypomniano sądownie.
        Właśnie to starałem się uświadomić slezanowi w wątku
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=4964078
        i dlatego zaczął mnie uważać za nacjonalistę.
        • slezan Re: V KOLUMNA obecnie = Ruch Autonomii Śląska 11.05.03, 11:20
          Nie, nie dlatego. Ale oczywiście rozumiem, że Tobie wygodniej przyjąć takie
          założenie. Prawo III Rzeszy, ZSRR, PRL również nakazywało lojalność wobec
          państwa. Wolny człowiek pamięta jednak o tym, że państwo jest dla obywateli, a
          nie odwrotnie. I to przede wszystkim państwo winno lojalność obywatelom.
          To państwo uprawia działalność przestępczą i jako takie nie zasługuje na
          szacunek. Jeżeli ktoś ma wątpliwości to przedstawię dowody (choć chyba każdy
          zna jakieś z własnego doświadczenia).
          • wilym Slezan pod sad!!! 12.05.03, 11:23
            Brawo Tomasz!!! Piekne odwolanie do chlubnych tradycji sadowych II RP :-))) Ja
            jestem za postawieniem Slezana przed sadem - pieknie by to bylo sadzic kogos za
            jego poglady i to u progu wejscia do UE!!! Lepszego prezentu dla RAS nie mogles
            wymyslic i za to cie chlopie lubie !!!
            p.s. a wiesz o tym, ze ostatnio Komisja Europejska nakazala Wlochom usuniecie z
            ich kodeksu karnego artykulu analogicznego, do tego na ktory ty sie powolales?
            uznano, ze jest to zapis o charakterze totalitarnym!!!
            • Gość: Michał Re: Slezan pod sad!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 08:35
              Jesteście niegodni, by mieszkać w Polsce. Dobrze by było gdybyście mieli
              obowiązek meldowania się na policji, najlepiej codziennie i noszenia opasek z
              napisem jestem rasistą. Skończyłyby się głupie mrzonki o autonomii i inne
              brednie. A komu się nie podoba, bilet w jedną stronę i do widzenia!
              • maximuss1 Re: Slezan pod sad!!! 16.05.03, 09:01
                Nie ma się czym (na razie) niepokoić - toż RAŚ jest postrzegany tutaj, na
                Podbeskidziu (o ile ktoś o tej organizacji słyszał) jako śmieszny twór.
                Pisanie, że w Bielsku są jego liczni zwolennicy jest śmieszne i niepoważne.
                Czytam czasem wystąpienia członków i sympatyków RAŚ na forum Katowice i
                zastanawiam się, jak administrator działajacego w Polsce portalu (a więc
                podlegajacego prawu polskiemu) może dopuszczać do zamieszczania wypowiedzi
                jawnie krytykujacych polskośc śląska, nawołujących do działań mających na celu
                oderwanie ślaska od Polski i tym podobnych, obrażanie polskości i Polaków?
                Fakt, większośc z nich jest pisana przez osoby mieszkajace w Niemczech, lecz są
                też piszący z Polski. Niektórym czytajacym przychodzi na myśl określenie - V
                kolumna. Mnie - banda gówniarzy! Jest wiele innych, ciekawych tematów na forum
                Bielsko poruszanych - dlaczego więc rozpisywać się o sprawach dla większości
                bielszczan obcych (RAŚ)?
                • Gość: Arnold Szkalujacy RAS pod sad!!! IP: 213.186.78.* 16.05.03, 09:15
                  maximuss1 napisał:

> Nie ma się czym (na razie) niepokoić - toż RAŚ jest postrzegany tutaj, na
                  > Podbeskidziu (o ile ktoś o tej organizacji słyszał) jako śmieszny twór.
                  > Pisanie, że w Bielsku są jego liczni zwolennicy jest śmieszne i niepoważne.
                  > Czytam czasem wystąpienia członków i sympatyków RAŚ na forum Katowice i
                  > zastanawiam się, jak administrator działajacego w Polsce portalu (a więc
                  > podlegajacego prawu polskiemu) może dopuszczać do zamieszczania wypowiedzi
                  > jawnie krytykujacych polskośc śląska, nawołujących do działań mających na
                  celu
                  > oderwanie ślaska od Polski i tym podobnych, obrażanie polskości i Polaków?
                  > Fakt, większośc z nich jest pisana przez osoby mieszkajace w Niemczech, lecz

>
                  > też piszący z Polski. Niektórym czytajacym przychodzi na myśl określenie - V
                  > kolumna. Mnie - banda gówniarzy! Jest wiele innych, ciekawych tematów na
                  forum
                  > Bielsko poruszanych - dlaczego więc rozpisywać się o sprawach dla większości
                  > bielszczan obcych (RAŚ)?

Po to, zeby przestaly im byc obce. Na razie wszystkie argumenty przytaczane
                  przeciw RAS przez kilku forumowych oszolomow sa po prostu smieszne, a niektore
                  sa obrazliwe lub lamiace obowiazujace w tym kraju prawo i na miejscu dzialaczy
                  RAS zastanowilbym sie, czy nie podjac srodkow prawnych przeciw osobom
                  naruszajacym dobre imie legalnie dzialajacej organizacji.
                  • wilym Re: Szkalujacy RAS pod sad!!! 16.05.03, 10:44
                    A mi owe argumenty bardzo sie podobaja-pokazuja bezsilnosc i prymitywizm
                    umyslowy naszych adwersarzy.
                    A do Michala-twoje stwierdzenie o tym jakobysmy byli niegodni do mieszkania w
                    Polsce odbieram jako poparcie dla utworzenia niepodleglego Gornego Slaska,
                    czyzbym sie mylil?
                    • maximuss1 Re: Szkalujacy RAS pod sad!!! 16.05.03, 15:16
                      Jak przypatrzycie się argumentom używanym przez osoby twierdzące że są
                      członkami bądź sympatykami RAŚ to sami stwierdzicie kto tu jest poważny a kto
                      nie! Wystarczy wejść na Forum polska śląsk, niemcy by odczytać w wielu postach
                      hasła obrażajace Polaków i Polskę. Są tam też niezłe wice - piszą o
                      niemieckości Śląska, Katowice nazywają Kattowitz, czy jakoś tak...... Większość
                      tych osobników nie zdaje sobie sprawy z wypisywanych przez siebie głupot. A
                      przy okazji obraza państwa i narodu Polskiego - tolerowana często przez
                      administratora forum - nie przynosi prawdziwym członkom RAŚ niczego dobrego....
                      • arnold7 Re: Szkalujacy RAS pod sad!!! 16.05.03, 16:08
                        maximuss1 napisał:

> Jak przypatrzycie się argumentom używanym przez osoby twierdzące że są
                        > członkami bądź sympatykami RAŚ to sami stwierdzicie kto tu jest poważny a kto
                        > nie! Wystarczy wejść na Forum polska śląsk, niemcy by odczytać w wielu
                        postach
                        >
                        > hasła obrażajace Polaków i Polskę. Są tam też niezłe wice - piszą o
                        > niemieckości Śląska, Katowice nazywają Kattowitz, czy jakoś tak......
                        Większość
                        >
                        > tych osobników nie zdaje sobie sprawy z wypisywanych przez siebie głupot. A
                        > przy okazji obraza państwa i narodu Polskiego - tolerowana często przez
                        > administratora forum - nie przynosi prawdziwym członkom RAŚ niczego
                        dobrego....

Wic:
                        republika.pl/erwin10/rajza2.html
                • Gość: Michał Re: Slezan pod sad!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 12:31
                  maximuss1 napisał:

> Nie ma się czym (na razie) niepokoić - toż RAŚ jest postrzegany tutaj, na
                  > Podbeskidziu (o ile ktoś o tej organizacji słyszał) jako śmieszny twór.

Takim gadaniem sprzyjasz realizacji celów tej organizacji. Nie wolno lekceważyć
                  zagrożenia! Całkiem możliwe, że jesteś jednym z ich sympatyków, a tylko po to
                  by nie narazić się na krytykę i zdemaskowanie wydajesz takie zachowawcze opinie.
              • Gość: Michał-prawdziwy Chamska prowokacja RAŚ IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 16.05.03, 10:46
                Jakaś kompletna świnia z RAŚ ( na 99% to ty slezanie-wilymie-albrechcie )
                kolejny raz podszywa się pod moją osobę.
                Jestem zwolennikiem autonomii polskiego Śląska takiej jak przed 1939.
                Nigdy nie opowiadałem sie za zamykaniem kogokolwiek za poglądy do więzienia
                i za wypędzaniem z kraju lub noszeniem opasek.

Przekroczyłeś podszywający sie pod moją osobę śmieciu wszelkie granice kolejny
                raz.
                • wilym Re: Chamska prowokacja RAŚ 16.05.03, 13:18
                  Posluchaj no facet!
                  Radze ci przestac uzywac wulgaryzmow, szczegolnie w stosunku do osob ktorych
                  nie znasz, ktore spotykasz tylko na forum. Ponadto radze ci grzecznie-odwal sie
                  w koncu od RAS, dobra?
                  Jezeli masz jakies problemy z osobowoscia i nie wiesz co piszesz i pod jakim
                  nickiem to lepiej idz do lekarza i mniej czasu spedzaj przed monitorem.
                  Mam juz ciebie i twoich problemow po dziurki w nosie!
                  • slezan Re: Chamska prowokacja RAŚ 16.05.03, 14:14
                    Nieładnie Wilym! Choremu, nawet z nienawiści, należy współczuć, a nie
                    postponowac go w taki sposób!
                    • arnold17 [...] 16.05.03, 23:06
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • arnold17 [...] 16.05.03, 23:06
                      • Gość: Arnold [...] IP: 213.186.78.* 16.05.03, 23:46
                        • Gość: Robert Co za głupek Arnold ! Sam na siebie szczeka ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.03, 06:42
                          Te śląskie przygłupy na naszym forum najpierw głoszą separatystyczne,
                          prohitlerowskie brednie o niemieckości,
                          a potem piszą jako Polacy i sami siebie obrzucają błotem.
                          W kaftan i do Rybnika !
                          • willli2 Szlezjen iber ales!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.05.03, 10:28
                            Gość portalu: Robert napisał(a):

> Te śląskie przygłupy na naszym forum najpierw głoszą separatystyczne,
                            > prohitlerowskie brednie o niemieckości,
                            > a potem piszą jako Polacy i sami siebie obrzucają błotem.
                            > W kaftan i do Rybnika !

Jo zech sie urwool z Tworek!!!

My jusz soom volksdeutsche jeszcze niy dojcze ale jusz volksdeutsche
                            trlalalalalalalalalalalala
                            • willli2 Re: Szlezjen iber ales!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.05.03, 10:31
                              Bielitz zowsche niymieckie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          • slezan Re: Co za głupek Arnold ! Sam na siebie szczeka ! 17.05.03, 15:55
                            Poniżej masz dowód, że jest dokładnie odwrotnie. Nasz kolega o wielu nickach i
                            wszechpolskich poglądach podszywa się pod niemieckiego (?) Ślązaka.
    • Gość: Krzysztof J. Re: V KOLUMNA obecnie = Ruch Autonomii Śląska IP: *.nwn.pl / 192.168.3.* 15.06.03, 04:15
      To jest wszystko blef
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka