hapita 19.03.08, 07:25 Ożga - Człowiekiem Roku,ale takich myślących ldzi nasza armia nie potrzebuje i tępi.Choć ostatnio idiotom z Afganistanu też się dostaje.Może armia nie potrzebuje już nikogo?A to by była dobra wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bungo26 Lista laureatów IP: 212.76.37.* 19.03.08, 16:30 www.nfow.pl/viewtopic.php?t=25885 Szczególnie polecam "Fatum roku" (1 mce - Antoni MACIEREWICZ 36%) oraz omówienia i komentarze do kandydatur :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mara No nie, żeby jeszcze na GW pisać o tych mundurowyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 16:42 No nie, żeby jeszcze na GW pisać o tych mundurowych pasożytach !!! Mało wam, że pasożytujecie na społeczeństwie? Macie swoje blogi, jakieś swoje 'żołnierze wolności', to międlcie się we własnym sosie, razem z Ożogami, Kupczykami i wszystkimi tymi wymyślonymi problemami. Odpowiedz Link Zgłoś
tu-166 Si vis pacem para bellum 19.03.08, 17:30 Idź stadionowych bandytów po meczu albo zbrodniarzy wojennych w Darfurze uczyć pacyfizmu hippisie. Tylko najpierw napisz testament. Wojsko jest instytucją państwową stworzoną do stosowania przemocy a bez przemocy niestety pewnych problemów nie da sie rozwiązać. Społeczeństwo, które skąpi kasy na własne wojsko wcześniej lub później będzie utrzymywać cudze wojsko. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Si vis pacem para bellum 19.03.08, 17:45 A gdzie on pisał o pacyfizmie? Prawidłowo napisał, że wojsko jest sporym, niepotrzebnym dużym obciążeniem dla budżetu. BTW W 1939 wydatki na wojsko przekraczały 50% budżetu a to i tak nic nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bungo26 Re: Si vis pacem para bellum IP: 212.76.37.* 19.03.08, 18:49 Wojsko tworzy sie od podstaw dużo dłużej niż rozwijają się konflikty. Od setek lat widać, że kraje, które postawiły na utrzymywanie stałej armii, wygrały. To, że w czasie Twojego życia nie było żadnej wojny w regionie, nie oznacza, że wojen już nie będzie. Wojsko samym swoim istnieniem odpiera najazdy na etapie pomysłu. Już raz tak było, że dziesięciomilionowy kraj zafundował sobie dziesięciotysięczną armię, bo nie chciało mu się opodatkować na większą - z historii Polski wszyscy wiemy, jak się to skończyło. Przegapiłeś świetną okazję do nie odzywania się, rydzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bungo26 Re: Si vis pacem para bellum IP: 212.76.37.* 19.03.08, 18:52 Przez dziesięciolecia dzień w dzień zasuwamy do pracy, troszczymy się o dzieci i siebie. To, czego się dorobimy, musi być jakoś chronione. Wystawiać to na łaskę i niełaskę uzbrojonych sąsiadów jest, oglądając się na historię, głupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Si vis pacem para bellum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 21:59 Gość portalu: bungo26 napisał(a): > Przez dziesięciolecia dzień w dzień zasuwamy do pracy, troszczymy się o dzieci > i > siebie. To, czego się dorobimy, musi być jakoś chronione. Wystawiać to na łaskę > i niełaskę uzbrojonych sąsiadów jest, oglądając się na historię, głupotą. A wystawiać to na łaskę włąsnych pojebańców jeszcze większą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu-166 Re: Si vis pacem para bellum IP: *.chello.pl 19.03.08, 18:55 "A gdzie on pisał o pacyfizmie?" Jakieś ogólne nieokreślone żale do instytucji wojska to pacyfizm niech hippis spada do drzew się przytulać a nie pisze na tematy na które się nie zna. Wojska nie lubi? A kto mu każe wojsko lubić? "Prawidłowo napisał, że wojsko jest sporym, niepotrzebnym dużym obciążeniem dla budżetu." To rozwiążmy wojsko i ogłośmy neutralność... będzie taniej. Twoim zdaniem wojsko jest niepotrzebne, bądź tak miły i rozwiń tą odkrywczą myśl kto ma się zająć obronnością kraju? Światowa opinia publiczna? "BTW W 1939 wydatki na wojsko przekraczały 50% budżetu a to i tak nic nie zmieniło." A jakby wydatki w 1939 roku były mniejsze lub większe to by to coś zmieniło? Kierując sie tą samą logiką zrezygnuj z ubezpieczenia zdrowotnego, jak Cię TIR rozjedzie to ubezpieczenie zdrowotne to będą zmarnowane pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Re: Si vis pacem para bellum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 22:01 Gość portalu: tu-166 napisał(a): > "A gdzie on pisał o pacyfizmie?" Jakieś ogólne nieokreślone żale do instytucji > wojska to pacyfizm niech hippis spada do drzew się przytulać a nie pisze na > tematy na które się nie zna. Wojska nie lubi? A kto mu każe wojsko lubić? > > "Prawidłowo napisał, że wojsko jest sporym, niepotrzebnym dużym obciążeniem dla > budżetu." > To rozwiążmy wojsko i ogłośmy neutralność... będzie taniej. > > Twoim zdaniem wojsko jest niepotrzebne, bądź tak miły i rozwiń tą odkrywczą myś > l > kto ma się zająć obronnością kraju? Światowa opinia publiczna? > > "BTW W 1939 wydatki na wojsko przekraczały 50% budżetu a to i tak nic nie > zmieniło." > > A jakby wydatki w 1939 roku były mniejsze lub większe to by to coś zmieniło? > Kierując sie tą samą logiką zrezygnuj z ubezpieczenia zdrowotnego, jak Cię TIR > rozjedzie to ubezpieczenie zdrowotne to będą zmarnowane pieniądze. No popatrz a Szwajcaria nie ma armii a nikt jej jeszcze nie dokopał - palancie Odpowiedz Link Zgłoś
tomeyk Re: Si vis pacem para bellum 19.03.08, 22:27 No co za ćwok. Ma internet i nawet mu się nie chce poguglać. No to powiedz mi z łaski swojej geniuszu, co jest pod tym linkiem? www.vtg.admin.ch/internet/vtg/en/home.html 44 tysiące krasnoludków? Jak byśmy chcieli mieć na 1000 mieszkańców tylu żołnierzy co Szwajcaria, to armię musielibyśmy zwiększyć ze 140 do 300 tysięcy. Więc nie pisz głupot tylko korzystaj z tego, ile można sie dowiedzieć z sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkuth Re: Si vis pacem para bellum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 18:41 normalne społeczeństwo ma to gdzieś, komu płaci podatki. Obywatel chce mieć pracę, żyć bezpiecznie, móc kształcić dzieci... chce wyjść z psem wieczorem na spacer. W dupie ma kto nadstawia łba za kasę... no chyba, że dla ciebie państwo jest wspólnotą etniczną. w takim przypadku blisko ci do nacjonalistów i faszystów. Dla mnie państwo to byt administracyjny, płacę podatki i wymagam sprawnego zarządzania administracją, skutecznej policji i silnego wojska... Jakoś we Francji elitarna jest Legia Cudzoziemska i dalej Francja pozostaje Francją... Wojsko ma mnie bronić przed innym wojskiem... nie muszą być moimi kumplami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu-166 Re: Si vis pacem para bellum IP: *.chello.pl 19.03.08, 18:44 Ja myślę tak samo, wojsko nie jest od tego by je lubić. Ale za bezpieczeństwo trzeba płacić inaczej ma sie tylko kiepską iluzję bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a;a Kapralu Paweł Ożga! Gratulacje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.08, 20:14 Tak trzeba było zrobić. Dzięki temu mamy teraz lepiej opancerzone samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Si vis pacem para bellum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 21:57 po..iec :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mara Re: Si vis pacem para bellum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 10:34 Facet, bujaj się. Nie napisałem, że nie mają nadstawiać za mnie łba. Po to są, żeby zabijali, albo szli do piachu. Napisałem tylko, że gó.. mnie obchodzą oni i ich problemy. Jak ktoś jest frajerem i szuka przygód w Iraku, to ma jechać do Iraku i tam zdechnąć, mnie nic do tego. Ale niańczenie popaprańców jakimiś psychologami, czy polskimi sądami to gruba przesada. Tak, jak ci od tej wioski afgańskiej. Powinni wydać ich Afgańcom już następnego dnia, sąd lokalny i pętla o wschodzie słońca. Szybko i po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafcio Żołnierz Roku za protest w Afganistanie IP: 82.139.48.* 19.03.08, 16:58 Jeśli dla takich jak wspomniany w artykule ppłk. Adam Stręk życie własnych żołnierzy nie ma żadnego znaczenia, to ja gratuluję. Wyprostowania zwojów mózgowych, braku jakichkolwiek cywilizowanych instynktów. Może martwy żołnierz, albo jeszcze ranny (inwalida do końca dni swoich) jest dla niego lepszy niż żywy? Jeśli tak, to poproszę o uzasadnienie. Taka filozofia jest niegodna munduru polskiego żołnierza. A najprościej udupić kogoś, kto ma więcej odwagi od nas samych - to taka nasza polska patologia... A kpr. Pawłowi gratuluję i odwagi i rozumu. Nie pojechał na misję zginąć przy byle okazji. Miał (i pewnie ma nadal) lepsze cele w życiu żołnierza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retyrety Miejsce Macierenki w Plebistycie jest imponujące. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 17:59 Stworzył Grupę ,gdzie brak szacunku dla munduru ,dla stopnia ,dla doświadczenia Oficerów oddelegowanych do służby w kontrwywiadzie jest normą obowiązującą na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Miejsce Macierenki w Plebistycie jest imponuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 22:06 a ja ku.. myślałęm że mamy XXI wiek i cywilizowane metody rozwiązywania nieporozumień, a jak po..e mundurowe kmioty chcą zię wyżynać jak w średniowieczu to ich sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Maksymalizować straty wroga i minimalizować własne IP: *.bergsoe.dtu.dk 19.03.08, 19:51 Zadaniem dowodzących wojskiem jest MAKSYMALIZOWANIE strat przeciwnika przy MINIMALIZACJI start własnych. Każdy dowódca który ma w dup!e straty własne jest skończonym debilem który powinin zostać NATYCHMIAST zdegradowany i skazany na karę dożywotniego więzienia za działanie przeciwko Polsce !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwejk Żołnierz Roku za protest w Afganistanie IP: *.adsl.hansenet.de 19.03.08, 19:12 General Polko to zaden kandydat za plecami Generala Petelickiego z Gromu Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Żołnierzowi Roku odnowic kontrakt i odeslac do.... 19.03.08, 20:27 ...Afganistanu... <>Tam chocby mu sie glowa krecila dookola szyji, to i tak go kulka nie minie... <>Tak zginal w Afganistanie slynny bajsbolista Pat Tillman, ktorego propaganda bushowska okrzyczala bohaterem walczacym o USA, w celu werbunku/rekrutacji swiezego miesa armatniego, gdy prawda ktora z czasem wyszla na jaw, pokazala ze Tillman zginal on kulki w plecy, a wiec od swoich.... <>Wojsko nie wybacza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Żołnierz Roku za protest w Afganistanie IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.08, 20:45 Politycy i kadra dowodcza najlepiej prezentuje się na pogrzebach a ich stosunek do wlasnych żolnierzy świadczy fakt potraktowania tych co byli w Afganistanie jak zbrodniarzy.Wojsko amerykańskie tak nie traktowało w czasie IIWS tak SS-manow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maverick7 "brak odwagi osobistej"? to jakaś niedorzeczność.. IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.08, 21:09 człowiek zbuntował się przeciw narażaniu własnego życia ryzykując posadę i dobre imię - czy to jest brak odwagi osobistej? ten pułkownik czy generał powinien napisać raczej: "brak głupoty zawodowej". Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardrut Żołnierz Roku za protest w Afganistanie 19.03.08, 22:30 Dowódca batalionu za taką opinię, z której się musiał wycofac powinien podac się do dymisji, albo zostac odwołany. Ciekawy jestem jaki ta sprawa będzie miała epilog? Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 ma calkowita racje i powinien sadzic 19.03.08, 22:42 Wojsko Polskie ze wyslali go w miejsce gdzie jest niebezpiecznie i ktos moze do niego strzelac. No bo w sumie wojsko jest od kopania kartofli itp. i odwrotow strategicznych bez kontaktu z wrogiem. Ciekawe czy ten pan mial normalna bron czy moze pistolet na wode? Odpowiedz Link Zgłoś
tu-166 Re: ma calkowita racje i powinien sadzic 19.03.08, 23:51 Zadaniem wojska jest maksymalizowanie strat przeciwnika i minimalizowanie strat własnych. Tak trudno to zrozumieć, że obowiązkiem żołnierza jest nie dać się w głupi sposób zabić? Nowe ciężko opancerzone Hummery w magiczny sposób się znalazły kiedy żołnierze nagłośnili sprawę w mediach. Dla Ciebie płacenie niepotrzebnie okaleczonym żołnierzom do końca życia rentę jest tańszym/bardziej honorowym rozwiązaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumcajs Re: Żołnierz Roku za protest w Afganistanie IP: *.play-internet.pl 12.06.14, 16:19 pracowałem jako pracownik cywilny przez siedem lat w wojsku. Dom sadystów. Marzy im się władza dla podreperowania doświadczeń z czołganiem się. Im to się staje naturalnie, wprost proporcjonalnie do czasu spędzonego w wojsku. Zrezygnowałem w ostatniej chwili nie stając się sadystą jak oni i od dwóch lat dochodzę do siebie. na koniec zainstalowali mi kilka nawyków z pogranicza prania mózgu. Informowanie o tym stosownych komisji, rzecznika praw obywatelskich nie ma sensu. uważajcie na wojskowych. Odpowiedz Link Zgłoś