03.02.02, 14:03
gdzie w Bielsku można iść na dłuuugi spacer? lotnisko, Wapienica... hmm... macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • Gość: grzegorz Re: spacer IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.02.02, 14:20
      to co wyzej, no i na magorke...np, do bystrej, las cyganski, mozna by mnozyc i
      mnozyc
      • albrecht1 Re: spacer 03.02.02, 14:56
        Można też podreptać na Debowiec, Stefankę, albo pochodzić po okolicach os.
        Langiewicza (ładne widoki).

• emi44 Re: spacer 04.02.02, 09:28
          cmentarze - wbrew pozorom to b. dobre miejsca spacer.
    • fibin Re: spacer 06.02.02, 13:13
      Szyndzielnia lub Klimczok i z powrotem. Po prostu wychodzę z domu (koło TPSA na
      Cieszyńskiej) i idę! Gorąco polecam:) Najlepiej w miłym towarzystwie, wtedy
      droga bardzo szybko ucieka a czas bardzo miło upływa:) Pzdr:)
      • mazer Re: spacer 06.02.02, 15:43
        Można to urozmaicić drogą przez Kołowrót, też jest ciekawie.
      • Gość: girl Re: spacer IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.02.02, 21:21
        dziękuję za propozycje, ale może macie jeszcze jakieś pomysły gdzie można chodzić po bardziej równym terenie? Góry są dobre, ale na ładną, suchą pogodę a tej jak wiadomo brakuje w naszym klimacie...

Pozdrawiam
        • fibin Re: spacer 09.02.02, 08:36
          W takim razie można się przejść do Żywca i z powrotem, droga jest płaska, choć
          trochę dziurawa:)
          Ale zapewniam Cię, że nie ma to jak nasze góry! Są naprawdę piękne, a i z
          pogodą wcale nie jest tak żle. Trzeba tylko chcieć:)
          I żadna kawiarnia tlenowa tego nie zastąpi, o zwykłej nie wspominając... Pzdr:)
          • Gość: Ralph Re: spacer IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.02.02, 00:29
            Pozdrawiam Cię, fibin, brzmi to nieźle, co proponujesz!

Sam łażę w kilka miejsc, już wymienionych (do spokojnego spaceru najlepsza jest
            więc Wapiennica, asfaltem od kampingu do mostka z wodospadzikiem- czyli końca
            asfaltu- jest ok. 5km), tyle, że podjeżdżam tam prawie zawsze samochodem (do
            parkingów, rzecz jasna). Wapiennicę polecam zaś z jeszcze jednego względu- w
            okresie intensywnych deszczów woda podnosi się do takiego poziomu, że
            całkowicie wypełnie koryto i wylewa. Raz aż do wysokości tego metalowego mostu
            przy odbiciu na Błatnią (też świetne miejsce na pobliski wypad)- wygląda to
            niesamowicie, no i woda wali wtedy z zawrotną szybkością.
            POza tym fajnie też jest, udając się do centrum, zrezygnowac z np. autobusu
            (idąc wieczorkiem na piwko) i pójść piechotą (mieszkam na os. Wojska Polskiego,
            co daje jakieś 30-40min). A w ogóle to można iść do Wapiennicy przez Lotnisko,
            i też jest fajnie. A skąd zwykle, autorze, zaczynasz spacery?

PS.Zajebisty wątek. Uwielbiam spacerować. Najczęściej po prostu wychodzę z domu
            i okrążam kilka pobliskich osiedli.
            • Gość: mazer Re: spacer IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.02.02, 08:15
              Przepieknie widać Bielsko wieczorem właśnie z Lotniska. Widok jest wtedy
              właśnie za...bisty :)
            • Gość: girl Re: spacer IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.02.02, 12:14
              Niesamowicie się cieszę, że spodobał Wam się temet!! ...a myślałam, że okarze się dla Was nudny - fajnie, że tak się nie stało!
              Ja wyruszam zawsze z ul. Cieszyńskiej koło TP.SA i idę (właściwie to idziemy-z chłopakiem) na lotnisko a potem do Wapienicy nad zaporę albo nawet dalej. Zawsze idziemy na nogach. Nigdy nam się jeszcze nie zdażyło podjechac tam jakimkolwiek środkiem lokomocji :-) Jak wracamy to jest już ciemno... nigdy się nie mogę napatrzeć na ten widok... naprawdę jest wspaniała panorama Bielska. Kto by pomyślał, że to miasto może mieć tak wielki urok!

Pozdrawiam
              • Gość: Ralph Re: spacer IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.02.02, 15:04
                A'propos widoków i panoram- spróbujcie tego około- i po zmroku z podejścia na
                Magurkę (zwłaszcza przy dobrej pogodzie, choć niekoniecznie; byle nie było
                mgły). Dla mnie Bieksko najbardziej interesująco wygląda właśnie stamtąd.
                Zupełnie innym rodzajem widoczku jest panorama rozciągająca się z Żaru w
                Miedzybrodziu. Też najlepiej wieczorkiem: przysiąść sobie na tym wielkim stole
                obok wieżo-budynku, oprzeć nogi na poręczy i...można tak siedzieć i siedzieć,
                pozdrawiam

PS.A co powiecie na spacery właśnie nocą? Boicie się iść leśnym szlakiem, kiedy
                jest ciemno?
                • Gość: mazer Re: spacer IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 08:03
                  Ja się boje, że sie potknę o jakiś kamień czy korzeń :).
                  A tak poważniej, to przy pełni księżyca idzie się pod gwiaździstym niebiem
                  wspaniale. Parę razy przeszedłem tak z Szyndzielni przez Klimczok, Błatnią do
                  Wapienicy.
                  Niemałym przeżyciem jest wdrapanie się na Babią tak, żeby na szczycie góry
                  powitać wschód słońca. Ale to już odrobinę dłuższy spacer :)
                  Pozdrawiam.
                • agfa Re: spacer 11.02.02, 12:35
                  Gość portalu: Ralph napisał(a):

> A'propos widoków i panoram- spróbujcie tego około- i po zmroku z podejścia na
                  > Magurkę (zwłaszcza przy dobrej pogodzie, choć niekoniecznie; byle nie było
                  > mgły). Dla mnie Bieksko najbardziej interesująco wygląda właśnie stamtąd.

Zgadzam się - rewelka. Z Którego miejsca patrzysz? - jak dla mnie najfajniej jest
                  z czerwonego szlaku.

> PS.A co powiecie na spacery właśnie nocą? Boicie się iść leśnym szlakiem, kiedy
                  >
                  > jest ciemno?

Kiedyś się nie bałam, aż do czasu kiedy okazało się że jakieś 50 m od miejsca
                  moich nocnych spacerów mieszkał w szałasie jakiś zbieg, wielokrotny morderca.
                  Chociaż fakt, nie było to blisko szlaku.
                  • Gość: Ralph Re: spacer IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 15:00
                    Patrzę właściwie trzy razy (podchodząc, jak do tej pory, zawsze z Przegibka):
                    -raz, kiedy po prawej stronie, pokonawszy pierwsze podejścia, otwiera się widok
                    między drzewami (tuż przed wejściem do tego 'drzewnego tunelu')
                    -drugi, gdy po lewej ma sie stromy stok z niskimi drzewkami, a po prawej
                    otwartą przestrzeń na las w dole; i można, żeby mieć fajną pozycję, stanąć na
                    jednym z tych charakterystycznych pniów
                    -trzeci, strategiczny- stojąc na wykarczowanej przestrzeni, u zbiegu szlaków
                    obok linii telefonicznej. To jest właśnie to. Całość. Czasem zastanawiam się
                    tylko, dokąd siega ta panorama, bo horyzont wydaje sie taaak odległy!

PS.Pozdrawiam i sądzę, że kiedyś pewnie sie tam spotkamy.

PPS.A czy wychodziliście może na Magurkę w czasie największych śniegów?
                    Wprawdzie nie byłem tam wtedy pierwszy (szedłem po czyichś śladach, czasem
                    metrowej głebokości), ale rozmiar tych zasp nadawał miejscu pionierską
                    perspektywę. I droga do domostw była przejezdna!
                    • agfa Re: spacer 11.02.02, 16:18
                      Gość portalu: Ralph napisał(a):

> -trzeci, strategiczny- stojąc na wykarczowanej przestrzeni, u zbiegu szlaków
                      > obok linii telefonicznej. To jest właśnie to. Całość. Czasem zastanawiam się
                      > tylko, dokąd siega ta panorama, bo horyzont wydaje sie taaak odległy!

No właśnie. To jest to, można jeszcze podejś trochę tym szlakiem w dół
                      (czerwonym) i widac centralnie na wprost całe Bielsko. Co do horyzontu, to w
                      dzień najdalej chyba widac zbiornik w Goczałkowicach, więc myślę, że światła nocą
                      też widac podobnie.

> PPS.A czy wychodziliście może na Magurkę w czasie największych śniegów?
                      > Wprawdzie nie byłem tam wtedy pierwszy (szedłem po czyichś śladach, czasem
                      > metrowej głebokości), ale rozmiar tych zasp nadawał miejscu pionierską
                      > perspektywę. I droga do domostw była przejezdna!

Na Magurkę wychodziłam już we wszystkich możliwych warunkach atmosferycznych - w
                      śniegu po pas również. Ale najbardziej utkwiło mi w pamięci wyjście we Wszystkich
                      Świętych 2000 r. - padał śnieg z deszczem i wiał silny wiatr, ale najgorsze było
                      jakies niezidentyfikowane wycie - dziś myślę, że mogły to byc albo wyginane przez
                      wiatr drzewa, albo maszt RM, wtedy przychodzily mi do głowy tylko jakieś głosy
                      pozagrobowe. Jak bym wtedy była sama, tobym chyba dzisiaj już nie żyła.
                      Ale Magurka jest super.

Również pozdrawiam.
                      • Gość: Ralph Re: spacer IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.02, 17:11
                        No, właśnie chodzi mi o to, że na prawo od zbiornika widać...nie wiem co:( Czy
                        to Pszczyna, czy Tychy? W każdym razie zbiornik nie jest raczej
                        najodleglejszym 'widzialnym obiektem'. Trzeba chyba poczekać na przejrzyste
                        powietrze oraz zabrać mapę i lornetkę.
                        • Gość: mazer Re: spacer IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.02.02, 08:03
                          Wydaje mi się, ze to Pszczyna. Jest blizej zbiornika i Bielska.
              • Gość: GPwizja Re: spacer IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 22:56
                Eee tam miasto... a ja to co, hę? ;-)). No, ale poważnie, to rzeczywiście
                widoczek z lotniska wieczorem jest wspaniały.

Gość portalu: girl napisała(!!!):

> Niesamowicie się cieszę, że spodobał Wam się temet!! ...a myślałam, że okarze s
                > ię dla Was nudny - fajnie, że tak się nie stało!
                > Ja wyruszam zawsze z ul. Cieszyńskiej koło TP.SA i idę (właściwie to idziemy-z
                > chłopakiem) na lotnisko a potem do Wapienicy nad zaporę albo nawet dalej. Zawsz
                > e idziemy na nogach. Nigdy nam się jeszcze nie zdażyło podjechac tam jakimkolwi
                > ek środkiem lokomocji :-) Jak wracamy to jest już ciemno... nigdy się nie mogę
                > napatrzeć na ten widok... naprawdę jest wspaniała panorama Bielska. Kto by pomy
                > ślał, że to miasto może mieć tak wielki urok!
                >
                > Pozdrawiam

• Gość: Ralph Aha! I jeszcze... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.02.02, 18:57
      ...znakomicie spaseruje się, rozmyśla, odpoczywa i podziwia zachód słońca,
      chodząc wzdłuż wału jeziora Goczałowickiego.

PS.Dla niezorientowanych: dojazd do charakterystycznych schodów np. od
      Wapiennicy (przecinając dwupasmówkę za pętlą 10), obok salonu Peugeota, potem
      najlepiej już pytać.

PPS.Zapora w Międzybrodziu też jest niezła, zwłaszcza po zmroku.

PPPS.To miejsce w Goczałkowicach jest super na randkę- dla tych, co tam
      pierwszy raz, zaskoczenie jest totalne i murowane. Najlepiej nie mówić, dokąd
      się jedzie, a na dole kazać zgadnąć, gdzie się jest. Albo przewiązać oczy
      chustką!
    • Gość: girl Re: spacer IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.02.02, 15:03
      Dziękuję Wam za odpowiedzi na zaczęty przeze mnie wątek.

Ja uwielbiam chodzić jak jest ciemno. Zwłaszcza właśnie po lotnisku i Wapienicy kiedy nie ma tam żywej duszy, no pomijając zwierzątka :-)
      A czy boję się chodzić po ciemku w lesie? NIE ponieważ mam koło siebie zawsze osobę, z którą czuję się bezbiecznie w każdej sytuacji! Natomiast sama napewno bym nie ryzykowała... nie lubię się bać!

Piszcie dalej
      Pozdrawiam
      girl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka