drwallen 11.11.09, 16:18 Co według was ma większe znaczenie bojowe jeśli chodzi o rozwijanie umiejętności żołnierza? Według mnie tego typu zajęcia powinny być prowadzone w ramach obowiązkowego przeszkolenia dla młodzieży w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sufler2006 Re: ASG czy Paintball? 11.11.09, 16:58 ASG,większy realizm.Sam sie w to bawie. Choc plusem paint jest uderzenie farbą a nie plastikiem tak jak w przypadku ASG.Jednak większe możliwośći daje ASG choćby nawet jeśli chodzi o zasięg. Co ciekawe markery paint przybrały od jakiegoś czasu kształt replik karabinów oczywiście te modele są droźsze. Odpowiedz Link Zgłoś
drwallen Re: ASG czy Paintball? 11.11.09, 17:02 Też chcę wejść w ASG i mam pytanie - jaki rodzaj broni polecasz? Gazową czy elektryczną? Ogólnie to podoba mi się specnaz i SAS i chciałbym się w tym kierunku rozwijać. Jakie repliki dla nich polecasz? Znasz jakaś stronę ze spisem pełnego wyposażenia żołnierza SAS i Specnaz (najlepiej pod kątem ASG - czyli żeby była dostępność i zamienniki różnych producentów też opisane) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: ASG czy Paintball? 11.11.09, 17:25 to raczej na forum GRY I ZABAWY. Odpowiedz Link Zgłoś
sufler2006 Re: ASG czy Paintball? 11.11.09, 19:40 Polecam przedewszystkim repliki dobrych producentów:Tokyo Marui,ISC,G&P.RAczej ludzie korzystają z elektryki.Broń boczna pół na pół.Co prawda kosztuja wiele więcej niż chińska tandeta ale odwdzięczają sie długą zywotnością i niezawodnością. Co do ekwipunku to stosuje sie albo podróby albo orginalne rzeczy z demobilu bądź prosto z pola walki.Sporo tego na popularnych serwisach aukcyjnych. Wszytko tak naprawde zależy od tego w jakim kierunku chcesz iść i ile przeznaczyć kasy.Ponieważ to nie jest tani sport.A realizm będzie Cie sporo kosztował.Wystarczy że wpiszesz do przeglądarki słowo SYSTEMA i zobaczysz ile może kosztować replika która nie róźni sie praktycznie od orginału. Polecam portal WSMAG.PL.Znajdziesz tam wszystko co Cie interesuje. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: ASG czy Paintball? 11.11.09, 23:40 www.systemapolska.pl/ No,rurowe promienniki podczerwieni sa ekstra:) Odpowiedz Link Zgłoś
sufler2006 Re: ASG czy Paintball? 11.11.09, 23:55 dobre,dobre ale polecam przeglądać taką strone a do ogrzania w domu jest sexowna kobieta a nie grzejnik;) www.asgshop.pl/dla_treningu.php Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: ASG czy Paintball? 11.11.09, 23:37 Tu znajdziesz sprzet potrzebny do zabawy w billego www.zomoza.kgb.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
only.cerber Re: ASG czy Paintball? 09.06.10, 10:49 Na pewno w paintballu mniej boli, jak się dostanie farba, to fakt. Jednak o ASG mówi się, że jest to sport dla prawdziwych mężczyzn. Jak dla mnie ta i ta zabawa jest fajna, ale w ASG trzeba się jednak bardziej przygotować. Najlepiej jest zaopatrzyć się w dobry sprzęt, odpowiednie ciuchy no i rzecz jasna dobre, taktyczne buty. Z tego co wiem, to na bates.pl mają takie fajne, wygodne buciki, idealne do ASG. Nie ma szans żeby nabawić się jakiejś kontuzji mając takie buty. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: ASG czy Paintball? 11.12.09, 10:50 Nie bardzo rozumiem jaki sens miałyby takie zajęcia w kraju w którym nie ma obowiązkowej służby wojskowej. Osobiście wprowadziłbym obowiązkowe zajęcia, ale z szeroko rozumianej obrony cywilnej szczególnie w zakresie udzielania pierwszej pomocy. Jak wiemy w Polsce wiedza i umiejętności tego typu to rzadkość. Co do samego meritum, to bardziej sobie cenię paintball'a. Odpowiedz Link Zgłoś
sufler2006 Re: ASG czy Paintball? 12.12.09, 01:48 Przecoeż nikt nie m~ówi ze s~ą to zajęcia obowi~ązkowe a jedynie hobby:) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: ASG czy Paintball? 12.12.09, 04:58 piwuśko-treż-jak twój tatuś-chciałbyś zebrac parę szabel po garbalu- wyraźnie marzysz o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: ASG czy Paintball? 16.12.09, 01:50 Masz racje,mam marzenie,ale troszke odmienne.Sanatorium dla kazdego ZOMOwca.A w nim co dzien na lepsze krazenie sciezka zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
nezavisly Re: ASG czy Paintball? 12.01.10, 10:44 W moim przypadku od paintballa się zaczęło, najpierw ze znajomymi tak zupełnie amatorsko i bez taktyki, potem wkręciłem się w ekipę, a potem powoli przekonwertowaliśmy się na ASG :) trzeba było sprzęt kupić. Używacie sprzetu dedykowanego czy jakiś stary stuff z szafy? Bo w sumie gdziekolwiek nie pytałem, zalecali na korpus oddychający UA, jakiś polar northface i buty taktyczne Bates. Skarpety też nie mogą być normalne - najlepiej z thinsulate, odprowadzające wilgoć. O ile wybór profesjonalnych butów rozumiem i popieram, o tyle taktyczne majtki już do mnie nie przemawiają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sufler2006 Re: ASG czy Paintball? 12.01.10, 16:56 Polecam dobry mundur z demobilu.Armia według upodobania:). Co do sprzęty miotającego to ja korzystam z używanego sprzętu markowego:Tokyo i GP. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: ASG czy Paintball? 09.06.10, 20:46 najlepiej taktyczne stringi:P Ale jedna zasadnicza sprawa-tu ktos pisze ze ASG jest bardziej wymagajace.Ale tak ogolnie to jaki w tym jest sens-w paintballu przynajmniej widac kto oberwal.ASG to mi bardziej inscenizacje i podchody przypomina a nie symulacje walki. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: ASG czy Paintball? 16.12.09, 01:51 "Oprócz kondycji fizycznej niezbędny jest jeszcze szereg innych umiejętności: poruszanie się w terenie, sztuka rozpoznania obiektów, maskowanie, podstawy techniki i taktyki walk, logistyka." Te wszystkie umiejetnosci sa niezbedne do zorganizowania dobrej popijawy w wypadku posiadania upierdliwej dziewczyny/zony/matki/kochanki:P Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: ASG czy Paintball? 18.12.09, 02:42 Tobie placa za wklejanie tych samych postow?:)) Odpowiedz Link Zgłoś