mosze_zblisko_daleka 18.11.10, 08:12 Teraz juz mozna odkryc. Czy Marek wie cos na ten temat....;-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawitator Re: TAMUZ - rakieta 18.11.10, 09:43 Nie musi od razu byc Marek uzywac od razu najwiekszych specjalistów W korpusie artylerii zostały utworzone dwie specjalne jednostki które zostały zorganizowane Pod rakiety Tamuz czyli długodystansową sterowana rakietę przeciw pancerną To była nowość bo do tej pory raczej dostosowywano szukano broni dla istniejących jednostek o konkretnych zadaniach Co do nazw jednostek, ich przynależności , podporządkowania, miejsc ich stacjonowania, organizacji i szkolenia to jest raczej powszechnie wiadome Mówię powszechnie w sensie ze niewiele wysiłku wymaga dotarcie do tych wiadomości. Oczywistym problemem dla broni o tak doskonałej deklarowanej celności i zasięgu, podstawowym problemem będzie zlokalizowanie celów z równa dokładnością :-) czyli jednostka sama musi sobie ustalić gdzie stoi to cuś co ma zniszczyć. Na pustynnych terenach jak na morzu najważniejsza nawigacja ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: TAMUZ - rakieta 18.11.10, 10:38 Brawo, Kawitator! Wedlug co jest juz publikowane, to rakieta p/p dalekiego zasiegu 25KM... Czy wiesz jak ona zostala odkryta i przez kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: TAMUZ - rakieta 18.11.10, 12:03 Nie mam żądnych bliższych danych dotyczących tej rakiety Biorąc sprawę na prosty inżynierski rozum to tego typu konstrukcje nie pojawiają się ot tak lecz maja długa linie rozwojową Dlatego najbardziej prawdopodobne wydaje mi się, że jest to jakaś najnowsza wersja linii Spike Wiem że kolejne modele Spike różniły się nie tyle ładunkiem czy sterowaniem ale zasięgiem Każdy kolejny model miał wyraźnie dłuższy zasięg. 25 km to naprawdę dużo dla rakiety p.panc Słyszałem że już niektóre wersje przeznaczone do uzbrojenia helikopterów zbliżały się do tego zasięgu Koncepcja utworzenia tak wyspecjalizowanych i silnych jednostek odwodu przeciw pancernego jest ciekawa. Dla mnie łączy się ona z rozwojem w Izraelu nośnika takich rakiet czyli Dronów Wysoko lecący praktycznie niesłyszalny i niewidzialny nawet dla radarów mały dron z taką rakieta lub rakietami wiszący w powietrzu wiele godzin w połączeniu z elementem rozpoznawczym z jednostek utworzonych dla obsługi TAMUZ może stanowić realne zagrożenie dla każdej wrogiej jednostki bowiem każdy nawet pieszy patrol w krótkim czasie może mieć możliwość precyzyjnego użycia tej broni Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: TAMUZ - rakieta 18.11.10, 12:17 Poczekamy jeszcze troche, dac mozliwosc kolegom. Moge dodac jeszcze ze to byla specjana jednostka, ktora obslugiwala te tajemnicze rakiety i one od kilku lat mialy zatrzymac atakujacych czolgow na Golanie. Jest tez troche smutny wypadek. Podczas cwiczen na Golanie wypalona Tamuz i ona zamiast w cel trafila w JELENIA, rozrywajac biedne stworzenie w kawalki... Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: TAMUZ - rakieta 18.11.10, 13:04 Zaraz zadzwonię do Ramon AFB i trochę popytam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: TAMUZ - rakieta 19.11.10, 04:10 Nie wiem czy to o to chodzi ale te rakiety sa zdaje sie operacyjne od 1994 roku.Wtedy tez powstala jednoska Meitar i ktora je obslugiwala(duga-Moran) a stacjonowala na polnocy Izraela. www.militaryphotos.net/forums/archive/index.php/t-120866.html www.biblelandshop.net/1234567836799.html Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: TAMUZ - rakieta 19.11.10, 04:14 Oprocz zasiegu Spike rozni sie wlasnie trybem naprowadzania:) Wielkoscia glowicy powinien,ale nie wiem czy tak jest. Jedno co mnie zastanawia-jest tu watek o pierwszym ostrym strzelaniu tymi rakietami,ponoc z uzyciem trybu wystrzel, zapomnij, koryguj.Tyle ze wiki podaje ze ten tryb jest w wersji LR.Oczywiscie mogl ktos na wiki cos palnac,ale jak to jest,bo wersji LR zdaje sie nie mamy. Ciekawa jest ta wersja www.army-guide.com/eng/product2723.html Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: TAMUZ - rakieta 22.11.10, 01:28 To Mosze bedziesz musial zobzczyc;) wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8665783,Turecki_film_akcji_o_ataku_na_Flotylle_Wolnosci__Od.html Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: TAMUZ - rakieta 22.11.10, 12:05 Dziekuje, troche juz widzielismy tutaj. Na poczatku to mial byc (jak zawsze) anty izraelski film. Wlasnie kiedy nagrywali, zaczela "flotyllia" plywac w kierunku Gazy i oni dodali kilka zdjec dokumentarnych jakie widzial caly swiat w TV. Jesli moge dodac, to byl tez w tureckiej TV film dwa lata temu, ktory mial kilka rozdzialow i tam pokazano jak Zydzi strzelaja tylko do dzieci... (w krajach arabskich jest to juz norma pokazac podobne filmy kiedy jest u nich Ramadan) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: TAMUZ - rakieta 22.11.10, 18:54 Lepiej niech sobie to zobacza;)) Hamas sie podda bezwarunkowo:) www.widelec.pl/widelec/1,99759,8661776,23_lata__Mody_na_sukces__w_6_minut.html Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: TAMUZ - rakieta 22.11.10, 20:37 Mam takie pytanie Z teoretycznych rozważań nad istota sprawowania władzy państwowej wynika ze największym szczęściem dla takiej władzy jest wróg z zewnątrz Nie aż taki żeby to było rzeczywiste zagrożenie bytu państwa ale wystarczający do budowania wojennej atmosfery Pozwala to kanalizować nastroje niezadowolenia czy skupiać uwagę społeczeństwa na tym zagrożeniu odsuwając na bok własną nieudolność , świństwa i co tam jeszcze władzuchna nabroiła Takim uniwersalnym wrogiem, odgromnikiem dla krajów bliskiego wschodu stał się Izrael który jest idealnym obiektem tego typu Każda rozsądna władza w krajach arabskich będzie grozić podsycać drobne acz uciążliwe walki na granicach po to właśnie aby mieć materiał propagandowy ale nie może dopuść do upadku Izraela Załóżmy zupełnie hipotetycznie Żydzi kupili wyspę Madagaskar Tamtejszych mieszkańców w ilości 100 tys przesiedlają w małych grupach po całym świecie dając każdemu sumę wystarczająca do życia na najbliższe 30 lat. Potem nagle przychodzi ten dzień i budzący się Arabowie zastają zamiast wroga zaorane drogi bo Żydzi jako lubiący forsę nawet asfalt zabrali i pustynie Ile potrzeba czasu aby przykrywane dotychczas konflikty wybuchły i sprowadziły serię krwawych rewolucji w całym regionie wywalających aktualne władze do w dobrym przypadku do ciupy a w złym do piachu. Taka political fiction mi wyszła ale postawiłem pytanie Czy obecność Izraela nie jest niezbędna rządom krajów Arabskich jako taki podręczny chłopiec do bicia i wróg ??? Czy obecne działania władz tureckich nie świadczą o obecnym lub nadchodzącym kryzysie gospodarczym i kłopotach lub o wykorzystywaniu Izraela do swojej wewnętrznej walki politycznej ???? Odpowiedz Link Zgłoś
lew.erwin Re: TAMUZ - rakieta 22.11.10, 21:46 kawitator napisał: Załóżmy zupełnie hipotetycznie Żydzi kupili wyspę Madagaskar Madagaskar zawsze mial być polski! Koniec i kropka! Tak gwoli scislosci, to Żydzi na poczatku mieli apetyt na brytyjska Ugande. Dopiero Kongres w Bazylei (nielegalnie) ustanowil nowe panstwo żydowskie na terytorium dzisiejszej Palestyny. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: TAMUZ - rakieta 23.11.10, 01:06 Wszyystko to racja,zostalyby jeszcze Stany jak wrog ale to juz nie to samo,szczegolnie ze poza zasiegiem. Jedno sie nie zgadza-to Zydzi bija najczesciej a nie sa bici:) A Turcja?tez mozliwe ze islamisci chca odwrocic uwage od swoich poczynan czyli wiekszej islamizacji.Kiedy ta ich armia sie w koncu obudzi... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: TAMUZ - rakieta 01.08.11, 21:08 Dziś podano oficjalnie o istnieniu tej rakiecie. Ona idzie samodzielnie do celu i fotografuje aż ... www.youtube.com/watch?v=-6VvsiuWw0w&feature=player_embedded Zasięg jest około 25km. Podczas wojny 2006r. wypalono 600 rakiet i podczas "Plynny Olow" w Gazie kilkadziesiąt. www.idf.il/ Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: TAMUZ - rakieta 01.08.11, 21:58 www.mako.co.il/news-military/security/Article-b0d3bf14cf58131004.htm&sCh=3d385dd2dd5d4110&pId=1575680455 Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: TAMUZ - rakieta 01.08.11, 22:35 Bazuje na rozwiązaniach z Spike NLOS, współpracuje z Hermesami 450. Więcej w bardziej zjadliwej formie: www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?ID=231945&R=R1 Pasowałaby taka broń dla WP XXI wieku Odpowiedz Link Zgłoś