Dodaj do ulubionych

Esesman spod lady

27.12.10, 17:36
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8869235,Nie_dla_idiotow__Esesman_spod_lady.html To juz moim zdaniem przegiecie paly,ale nie tych co wydali ksiazke tylko tych ktorzy sie czepiaja tego.
A tu jeszcze sukces Waszego Dziennika:)
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8872808,Wyklad_Jaruzelskiego_odwolany___Wzgledy_bezpieczenstwa_.html
Obserwuj wątek
    • maccard Re: Esesman spod lady 27.12.10, 18:49
      Proponuję zakazać sprzedawania biografii Hitlera i Stalina... a najlepiej w ogóle wycofać z nauczania historii okresu III Rzeszy i ZSRR.

Jako anegdotę mogę podać, że w PRL nie sprowadzano do sklepów modeli żadnego niemieckiego sprzętu wojskowego z II wojny światowej. "Przemycił się" tylko Bf-109 sprzedawany jako Avia S-99/199. Zdesperowani kupowali i czynili cuda, żeby z tego uzyskać inne wersje messerschmittowego myśliwca.
      • browiec1 Re: Esesman spod lady 27.12.10, 19:58
        Calkiem nizly pomysl.Tylko ze wtedy trzeba bedzie dzieciom tlumaczyc ze w 1939 roku Polska rozpadla sie samoistnie;)
      • patmate Re: Esesman spod lady 28.12.10, 15:23
        Przemycił się też Cant Z-501 Gabianno - chyba myśleli ze to Z 506. W Małym Modelarzu był dziwoląg Kyushiu Shinden.
        A z ksiażkami trudno się dziwić że ludność była spragniona wiedzy alternatywnej, po zmianie reżimu, za komuny przecież o Tygrysie śpiewał Wichura w 4 pancernych, we wspomnieniach pełno było Ferdynandów czy innych Bismarcków - ciekawość trzeba było zaspokoić. A co na świecie - patrzcie co się sprzedaje w modelarstwie: Academy - 3 wersje Tygrysa, Dragon - 3-4 wersje Pz III, Tristar - Pz IV w 4 odmianach itede...

Sprzedawanie spod lady biografii jakiejś esesmańskiej płotki, gdy w oficjalnym obiegu jest książka zbrodniarza wojennego Donitza, albo Speera?
        Media Markt - dla idiotów. Sam kupiłem laptopa za ścianą tuż obok Media Marktu - w Carrefourze - 500 PLN taniej.
        Pzdr
        • maccard Re: Esesman spod lady 28.12.10, 15:41
          patmate napisał:

> Przemycił się też Cant Z-501 Gabianno - chyba myśleli ze to Z 506. W Małym Mode
          > larzu był dziwoląg Kyushiu Shinden.

Japończyka pamiętam, nawet próbowałem go kleić - z niewielkim skutkiem. Może dlatego się ukazał, że miał walczyć z imperializmem amerykańskim?
        • brigada_di_bandito Re: Esesman spod lady 28.12.10, 16:45
          patmate napisał:
          > Sprzedawanie spod lady biografii jakiejś esesmańskiej płotki, gdy w oficjalnym
          > obiegu jest książka zbrodniarza wojennego Donitza, albo Speera?
          Albo Churchila...
        • browiec1 Re: Esesman spod lady 28.12.10, 19:06
          Z tym Cantem dokladnie to samo pomyslalem.Tyle ze kupila go antyludowa II RP,wiec tez srednio pasuje:)
          • marek_boa Re: Esesman spod lady 28.12.10, 22:43
            To nie miało znaczenia Browiec! Modele Polskich przedwojennych samolotów bojowych sprowadzano z Zachodu w pierwszej kolejności!:) Pamiętam z Hellera PZL -23 "Karaś" i PZL P-11C!:) Później Polski "Plastyk" wypuścił PZL-37 "Łoś"! Cholercia to były czasy na "Różyckiego" do Warszawy gnało się za modelami!:) Mój pierwszy w ogóle to był...MiG-21F-13 "Airfixu"!:)
            -Pozdrawiam!
            • browiec1 Re: Esesman spod lady 29.12.10, 00:53
              Ja troche sie z modelami bawilem,ale nigdy "zawodowo":)
              A ze wybrales jako pierwszego miga21 wcale mnie nie dziwi.Kacapie;)
              • marek_boa Re: Esesman spod lady 29.12.10, 06:42
                Ot Durnyś Browiec!:) To był jeden z pierwszych dostępnych modeli "Airfix" w jedynym sklepie z zabawkami w Kozienicach!:) Zaraz po nim ukazał się Westland Lysander i Handley Page Halifax!
                -Pozdrawiam!
                • browiec1 Re: Esesman spod lady 07.01.11, 19:10
                  Widac ze pacholki Moskwy nie maja poczucia humoru;))
            • patmate Re: Esesman spod lady 02.01.11, 11:18
              Pierwsze plastki to nasze siermiężne PZL P-11, Karaś oraz Iskra, do tego kopie Airfixa: helikopter Sikorskiego, niszczyciel klasy Tribal, Z tego co pamiętam w 1971/72 pierwsze pojawiły sie w Składnicach Harcerskich Revelle: mysliwce I i II WŚ, potem dociagnął do tego Lancaster i Airfixy, później Matchboxy, po nich Heller (był najtańszy), Monogram - wszystko to skala 1/72, pancerka - symbolicznie w 1/72, w 1/35 chyba nic nie było, trochę samolotów w 1/32
              Pzdr
      • kapitan.kirk Re: Esesman spod lady 29.12.10, 10:08
        maccard napisał:

> Jako anegdotę mogę podać, że w PRL nie sprowadzano do sklepów modeli żadnego ni
        > emieckiego sprzętu wojskowego z II wojny światowej. "Przemycił się" tylko Bf-10
        > 9 sprzedawany jako Avia S-99/199. Zdesperowani kupowali i czynili cuda, żeby z
        > tego uzyskać inne wersje messerschmittowego myśliwca.

Nawiązując - na przełomie lat 60./70., władza ludowa w ramach walki z "nieprawomyślną" produkcją niektórzych rzemieślników, wydała zakaz produkcji plastikowych żołnierzyków innych niż polscy i radzieccy. Kisielewski bezlitośnie nabijał się z tego w swoich pamiętnikach, pisząc że od tej pory dzieciaki bawiące się w wojnę będą musiały z konieczności toczyć wyłącznie bitwy Polaków z Sowietami :-D
        Pzdr
        • marek_boa Re: Esesman spod lady 29.12.10, 15:58
          Nie prawda!:) Miałem kolekcję ...Indian i Kowbojów!:)
          -Pozdrawiam!
          • browiec1 Re: Esesman spod lady 07.01.11, 19:10
            E tam,na pewno NKWDzistow i Smierszy;))
    • say69mat Re: Esesman spod lady 27.12.10, 23:06
      ... kiedyś, kiedy jak wydawało mi się, że wiem do czego książki służą. Wszedłem do księgarni by natknąc się na pokaźną stertę książek o legionach ... Kondor, Francuskim ... ochotniczym, Ditrichu, Carlu D. i jego podwodnych łowcach itp. itd. Cała historia kriegs, luft, waffen i whermachtu, do wyboru do koloru. I żadnego zaplecza, wszystko na ...froncie. Stąd wolę komputer ... A księgarnia ... i tak zbankrutowała.
      • brigada_di_bandito Re: Esesman spod lady 28.12.10, 08:19
        Najlepiej zakazać sprzedaży książek całkowicie.Kto nie czyta - nie myśli a takim łatwiej rządzić.
    • wladca_pierscienii " Follow the money " :-) 02.01.11, 20:30
      browiec1 napisał:

To juz moim zdaniem przegiecie paly,ale nie tych co wydali ksiazke tylko tych ktorzy sie czepiaja tego.

"Media Markt" należy do kapitału niemieckiego

tam naprawdę ostro i konsekwentnie zwalczają w zarodku
      wszystkie możliwe okazje do ożywiania sentymentów do nazizmu

a "Media Markt" chyba dopiero kilka miesięcy temu
      zaczął sprzedawać w Polsce książki
      • browiec1 Re: " Follow the money " :-) 07.01.11, 19:09
        wiadomosci.onet.pl/raporty/deutsche-welle-w-onet-pl/niemcy-w-szoku-po-badaniach-bylismy-slepi,1,3739590,wiadomosc.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka