wielki_czarownik 09.05.04, 22:20 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2064045.html Gdy umilkną śmiechy powiedzcie co obstawiacie. Stalkera? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wojciech j. Re: Białoruś pokaże tajną broń. IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.04, 22:26 Ta broń jest niewidzialna. Na tym polega jej unikatowość. To rosja nie jest już pierwszym mocarstwem swiata? BERKUT, MISZA co wy na to. Nie rozpaczajcie. Moze Lukaszenka sprzeda rosji licencje. Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus chyba tak-nic innego nie maja... 09.05.04, 22:42 albo w ogole jeden wielki pic na wode...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAGGER Re: Białoruś pokaże tajną broń. IP: 80.51.247.* 10.05.04, 11:20 najprawdopodobniej pokażą jakeś zmodernizowane zestawy p-lot.( np.SA-8) a zagraniczne agencje znów będą pisać że ta broń może "podobno"to albo tamto. a swoją drogą modernizacja sprzętu(oczywiście w granicach rozsądku)ni nie głupi pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwiadowca Re: Białoruś pokaże tajną broń. IP: *.atofina.com 10.05.04, 12:41 Jak na moj gust pokaza pozlacana wlocznie o dlugosci 18 metrow, ze specjalna glowica wypelniona psim lajnem i lotkami zrobionymi ze starych dyskietek (bo w koncu musi byc jakas elektronika ;-). Takiej broni rzeczywiscie nikomu jeszcze nie udalo sie wyprodukowac. Bo tez nikt nie probowal ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Białoruś pokaże tajną broń. IP: 195.208.237.* 10.05.04, 12:48 Ja bym na waszym miejscu z braci Bialorusinow nioe nabijal sie, bo przemysl zbrojeniowy i nauka na Bialorusi jest sporo wyzsza niz w POlsce ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wokciech j. Re: Białoruś pokaże tajną broń. IP: 194.251.142.* 10.05.04, 12:59 Tak ale klozety mamy za to czystsze. Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: Białoruś pokaże tajną broń. 10.05.04, 13:15 Gość portalu: Misza napisał(a): > Ja bym na waszym miejscu z braci Bialorusinow nioe nabijal sie, Tu się zgodzę nigdy nie należy lekceważyć przeciwnika bo przemysl zbr > ojeniowy i nauka na Bialorusi jest sporo wyzsza niz w POlsce ;)))) Tego niwiem być może co do przemysłu zbrojeniowego masz rację ale co do nauki to wątpie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Białoruś pokaże tajną broń. IP: 195.208.237.* 10.05.04, 21:56 karrhe napisał: > bo przemysl zbr > > ojeniowy i nauka na Bialorusi jest sporo wyzsza niz w POlsce ;)))) > Tego niwiem być może co do przemysłu zbrojeniowego masz rację ale co do nauki > to wątpie Przepraszam czy czegos o produkcji bialoruskiej slyszales? O ich przyrzadach celowniczych i SKO chocby? Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: Białoruś pokaże tajną broń. 11.05.04, 07:41 Gość portalu: Misza napisał(a): > Przepraszam czy czegos o produkcji bialoruskiej slyszales? O ich przyrzadach ce > lowniczych i SKO chocby? Nie słyszałem ale niesądze aby Białoruś w takiej izolacji politycznej i z takim marnym Pkb była by w stanie wprodukować coś lepszego nież Polska, która jest przy Białorusi Potęgą ale może sie mylę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Białoruś pokaże tajną broń. IP: *.ats51.donpac.ru 11.05.04, 11:37 > Nie słyszałem > ale niesądze aby Białoruś w takiej izolacji politycznej i z takim marnym Pkb > była by w stanie wprodukować coś lepszego nież Polska, :)) "Lepszego niz POlsdka" A to dobre ;))) Znaczy "Dobre bo polskie" - jak na puszkach z ogurkami ? ;)) ZSRR tez byl w izolacji politycznej i co ? ;))) Dla twej wiadomosci - Bialorus produke jedni z najlepszych kompleksow celowniczych i elementow awioniki, dobre teplowizory i systemy noktowizyjne - wszytsko to z powodzeniem nachodzi zasotosowanie w najnowszyshc rosyjskich czolgach, samolotach i BWP. A co takiego ciekawego niby robi POlska ? "radziecki" BWP1 z wierza z Rheimetalu i SKO tez z zachodu? A moze znow "radziecki" AK tylko pod zachodni naboj 5.56? A moze ten megatwor mysli konstruktorskiej jak PKM na pocisk NATO ? ;))) Najlepszy polski sukces to sprzedaz znowze "radzieckiego" T72 (pod nazwa Twardy) z zachodnia SKO? > która jest przy > Białorusi > Potęgą > ale może sie mylę Mylisz sie i to powaznie. Bialorus w ZSRR byla jednyzm najwiekszych centrum naukowych (razem z Moskwa, Petersburgiem i Nowosybirskiem) - specjalizowala sie przede wszystkim na SKO, awionice i radarach. POlska w tym czasie specjalizowala sie na... Iskrach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: Białoruś pokaże tajną broń. 11.05.04, 11:58 Gość portalu: Misza napisał(a): > > Nie słyszałem > > ale niesądze aby Białoruś w takiej izolacji politycznej i z takim marnym P > kb > > była by w stanie wprodukować coś lepszego nież Polska, > > :)) "Lepszego niz POlsdka" A to dobre ;))) Znaczy "Dobre bo polskie" - jak na p > uszkach z ogurkami ? ;)) > > ZSRR tez byl w izolacji politycznej i co ? ;))) > Dla twej wiadomosci - Bialorus produke jedni z najlepszych kompleksow celownicz > ych i elementow awioniki, dobre teplowizory i systemy noktowizyjne - wszytsko t > o z powodzeniem nachodzi zasotosowanie w najnowszyshc rosyjskich czolgach, samo > lotach i BWP. > A co takiego ciekawego niby robi POlska ? "radziecki" BWP1 z wierza z Rheimetal > u i SKO tez z zachodu? A moze znow "radziecki" AK tylko pod zachodni naboj 5.56 > ? A moze ten megatwor mysli konstruktorskiej jak PKM na pocisk NATO ? ;))) > Najlepszy polski sukces to sprzedaz znowze "radzieckiego" T72 (pod nazwa Twardy > ) z zachodnia SKO? Może i masz racje ale czas działa na naszą korzyść nasza gospodarka idzie w mocno w górę, nasze wojska zdobywają doświadczenie w różnych rejonach świata, nasz przemysł zbrojeniowy nawiązuje współpracę z przemysłem zbrojeniowym państw zachodnich, itp a na białorusi zastój i marazm gospodarczy może narazi Białoruś ma lepszy przemysł zbtojeniowy ale tylko narazie > > która jest przy > > Białorusi > > Potęgą > > ale może sie mylę > > Mylisz sie i to powaznie. Bialorus w ZSRR byla jednyzm najwiekszych centrum nau > kowych (razem z Moskwa, Petersburgiem i Nowosybirskiem) - specjalizowala sie pr > zede wszystkim na SKO, awionice i radarach. > > POlska w tym czasie specjalizowala sie na... Iskrach :-) > no właśnie w czasach ZSRR a to juz rok 2004 czas nie stoi w miejscu a czas powrórze działa na korzyść Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Białoruś pokaże tajną broń. IP: *.ats51.donpac.ru 11.05.04, 12:49 karrhe napisał: > Może i masz racje ale czas działa na naszą korzyść Oczywiscie. Z kazdym rokiem coraz wiecej gratow kupijecie od zachodu i coraz mniej zamawiacie swojego. Z takim postepem niedlugo wasz przemysl zbrojeniowy bedzie przypominal przemysl sanochody - czyli skrcanie daewoo i fiatow :))) > nasza gospodarka idzie w mocno w górę, UUU. :)) POdpowiec jak mocno ;)) > nasze wojska zdobywają doświadczenie > w różnych rejonach świata, Slyszalem o tym "doswiadczeniu" - juz trzech podobno zastrzelilo sie, a kilkanascie wyslali za pjanstwo :)) Mysle ze niedlugo rowniez bedziecie wymieniac z pindosami doswiadczenie w znecaniu sie nad jencami ;))))))))))) > nasz przemysł zbrojeniowy nawiązuje współpracę z > przemysłem zbrojeniowym państw zachodnich, O tej "wspolprace" jzu mowilem, ale czy ty naprawde uwazasz ze wam pozwola byc konkurentami dla zachodnich koncernow ?!? Az taki naiwny to ty chyba nie jestes... czy moze sie myle :))) Bedziecie kupowac to co inni wyprodukuja a w najlepszym razie skladac te wozy u siebie. > a na białorusi zastój i marazm gospodarczy Zastoj jak w ZSRR za czasow Breznew i co. Lepiej na nim wyjda niz "progressywna" POlska, bo tanie i sprawne uzbrojenie ZAWSZE bedzie potrzebne na rynku dla panstw trzeciego swiata, a wy komu bedziecie sprzedawac swe przyszle uzbrojenie? Wszystkim swym wasalom USA samo bron sprzedaje, a panstwom "osi zla" wam nigdy nie pozwola nawet guzika sprzedac. A Bialorus takich ograniczen nie ma. I dlatego ich przemysl i nauka w dziedzinie militariow bedzie isc do przodu (szczegolnie biorac pod uwage fakt ze Bialorus scisle wspolpracuje - wlasnie wspolpracuej na zasadzie partnerskiej, a nie wassala do skupiania gratow czy skladania z czesci zamiennych - z Rosja we wszystkich dziedzinach i maja wiele zamowien z rosyjskich koncernow zbrojeniowych i nie musza ni przed kim tlumaczyc sie za swoje prace naukowe i produkcje). Takie sa fakty, ale wy mozecie dalej sobie z Bialorusi (i moze Rosji i Ukrainy tez) nabijac sie, ale wyniki mowia sami za siebie > > > ale może sie mylę > > > > Mylisz sie i to powaznie. Bialorus w ZSRR byla jednyzm najwiekszych centru > m > nau > > kowych (razem z Moskwa, Petersburgiem i Nowosybirskiem) - specjalizowala s > ie > pr > > zede wszystkim na SKO, awionice i radarach. > > > > POlska w tym czasie specjalizowala sie na... Iskrach :-) > > > > no właśnie w czasach ZSRR a to juz rok 2004 czas nie stoi w miejscu > a czas powrórze działa na korzyść Polski Ale instytuty badawcze, ludzie, opracowania, doswiadczenie nigdxzie nie zniknelo - tak samo jak w Rosji ;)) > > Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: Białoruś pokaże tajną broń. 12.05.04, 08:12 Gość portalu: Misza napisał(a): > karrhe napisał: > Oczywiscie. Z kazdym rokiem coraz wiecej gratow kupijecie od zachodu i coraz mn > iej zamawiacie swojego. Z takim postepem niedlugo wasz przemysl zbrojeniowy be > dzie przypominal przemysl sanochody - czyli skrcanie daewoo i fiatow :))) > > > nasza gospodarka idzie w mocno w górę, > > UUU. :)) POdpowiec jak mocno ;)) No kolego 6 % PKB to niejest mało > > nasze wojska zdobywają doświadczenie > > w różnych rejonach świata, > > Slyszalem o tym "doswiadczeniu" - juz trzech podobno zastrzelilo sie, a kilkana > scie wyslali za pjanstwo :)) Mysle ze niedlugo rowniez bedziecie wymieniac z pi > ndosami doswiadczenie w znecaniu sie nad jencami ;))))))))))) nie trzech tylko czterech w tym jeden został zastrzelony przez przypadek przez własnego kolegę dwóch zgineło w zasadzkach i jeden w wypadku samochodowym czyli nie jest źle jak na 2500 tyś żołnierzy stacjonujących w Iraku w ciągu roku > > nasz przemysł zbrojeniowy nawiązuje współpracę z > > przemysłem zbrojeniowym państw zachodnich, > > O tej "wspolprace" jzu mowilem, ale czy ty naprawde uwazasz ze wam pozwola byc > konkurentami dla zachodnich koncernow ?!? Az taki naiwny to ty chyba nie jestes > ... czy moze sie myle :))) jak nam niepozwolą to znajdziemy innych a poza tym jestem optymistom co mam myśleć zawsze o najgorszym? > > Bedziecie kupowac to co inni wyprodukuja a w najlepszym razie skladac te wozy u > siebie. > > > a na białorusi zastój i marazm gospodarczy > > Zastoj jak w ZSRR za czasow Breznew i co. Lepiej na nim wyjda niz "progressywna > " POlska, bo tanie i sprawne uzbrojenie ZAWSZE bedzie potrzebne na rynku dla pa > nstw trzeciego swiata, a wy komu bedziecie sprzedawac swe przyszle uzbrojenie? > Wszystkim swym wasalom USA samo bron sprzedaje, a panstwom "osi zla" wam nigdy > nie pozwola nawet guzika sprzedac. A Bialorus takich ograniczen nie ma. I dlate > go ich przemysl i nauka w dziedzinie militariow bedzie isc do przodu (szczegoln > ie biorac pod uwage fakt ze Bialorus scisle wspolpracuje - wlasnie wspolpracue > j na zasadzie partnerskiej, a nie wassala do skupiania gratow czy skladania z c > zesci zamiennych - z Rosja we wszystkich dziedzinach i maja wiele zamowien z ro > syjskich koncernow zbrojeniowych i nie musza ni przed kim tlumaczyc sie za swoj > e prace naukowe i produkcje). Takie sa fakty, ale wy mozecie dalej sobie z Bial > orusi (i moze Rosji i Ukrainy tez) nabijac sie, ale wyniki mowia sami za siebie ale przemysł zbrojeniowy to nie cała gospodarka liczy sie też gospodarka jako całość a tu w przypadku Białorusi nie jest najlepiej cóż z tego że białoruś ma lepszy przemysł zbrojeniowy skoro nie stać tą Białoruś na zakup broni którą może wypodukować natomiast nas będzie stać > > > > ale może sie mylę > > > > > > Mylisz sie i to powaznie. Bialorus w ZSRR byla jednyzm najwiekszych c > entru > > m > > nau > > > kowych (razem z Moskwa, Petersburgiem i Nowosybirskiem) - specjalizow > ala s > > ie > > pr > > > zede wszystkim na SKO, awionice i radarach. > > > > > > POlska w tym czasie specjalizowala sie na... Iskrach :-) > > > > > > > no właśnie w czasach ZSRR a to juz rok 2004 czas nie stoi w miejscu > > a czas powrórze działa na korzyść Polski > > Ale instytuty badawcze, ludzie, opracowania, doswiadczenie nigdxzie nie zniknel > o - tak samo jak w Rosji ;)) nie znikneły ale ludzie mogą opuścić Białoruś w poszukiwaniu lepszych warunków życia a w Polsce jest coraz lepiej i Białoruskich naukowców chętnie przyjmiemy i dlatego mogę śmiało stwierdzić że przyszłość należy do nas nie do Białorusi > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Białoruś pokaże tajną broń. IP: *.ats51.donpac.ru 12.05.04, 14:40 karrhe napisał: > > UUU. :)) POdpowiec jak mocno ;)) > > No kolego 6 % PKB Dane z tego samego zrodlo co i o Kazakach ? ;)) > > ndosami doswiadczenie w znecaniu sie nad jencami ;))))))))))) > > nie trzech tylko czterech > w tym jeden został zastrzelony przez przypadek przez własnego kolegę > dwóch zgineło w zasadzkach > i jeden w wypadku samochodowym Ok. POmylilem, ale nie za mocno ;)) > czyli nie jest źle > jak na 2500 tyś żołnierzy stacjonujących w Iraku w ciągu roku Nie ma sprawy - tylko wychodzi ze wiecej zolnierzy wlasncyh stracili niz zabili Irakczyjczykow :))) Jesli nie liczyc cywilow oczywiscie :))) > > konkurentami dla zachodnich koncernow ?!? Az taki naiwny to ty chyba nie > jestes > > ... czy moze sie myle :))) > > jak nam niepozwolą to znajdziemy innych > a poza tym jestem optymistom co mam myśleć zawsze o najgorszym? Alez skad? Masz prawo byc optymista :)) > ale przemysł zbrojeniowy to nie cała gospodarka Kogo tu w ogole cywilna gospodarka obchodzi ?! ;)) Przypominam ze jestes na forum Militaria i porownujemy potencjal naukowo-przemyslowy w tej dziedzinie, a nie w sadzeniu kartofli czy skladaniu Fiatow ;))) > liczy sie też gospodarka jako całość a tu w przypadku Białorusi nie jest > najlepiej Ale i nie najgorzej - tez maja swoje postepy i nie musza przy tym lizac dupe USA, NATO, UE i Niemcom ososbiscie ;-)) > cóż z tego że białoruś ma lepszy przemysł zbrojeniowy Oczywiscie ze nic ? Przeciez caly czas rozmawiamy o sadzeniu kartofli w warunkach klimatu umiarkowanego - kogo tu w ogole obchodzi przemysl zbrojeniowy ? ;)))))))))))))))))))))) > skoro nie stać tą > Białoruś na zakup broni którą może wypodukować A POlski stac ? ;)))))))))) Zalosne zamowienia na Bryle nie licze ;))) > > Ale instytuty badawcze, ludzie, opracowania, doswiadczenie nigdxzie nie > zniknel > > o - tak samo jak w Rosji ;)) > > nie znikneły ale ludzie mogą opuścić Białoruś w poszukiwaniu lepszych warunków > życia Pudlo - maja takie same szanse uciec na zachod jak za czasow ZSRR, to nei POlska a nawet nie Rosja ;))) Tam jesli masz dostep do tajnych informacji to KGB (czy wiesz ze tam nadal jest KGB?) ma ciebie pod lupa :))) > a w Polsce jest coraz lepiej Nowy koncern z Korei zamierza zrobic montownei w W-wie ? ;))) > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekoder Re: Białoruś pokaże tajną broń. IP: *.euv-frankfurt-o.de 12.05.04, 19:24 Polacy calkiem dobrze radza sobie w starciach z partyzantami, np: obrona ratusza i komendy policji w Karbali( ciezkie kilkudniowe walki, bez strat wlasnych, wielu zabitych sadrystow-prawdop. ok 20-30)albo nocne starcie z Irakijczykami probujacymi minowac droge- 5:0 dla nas:) Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: Białoruś pokaże tajną broń. 12.05.04, 22:07 > > UUU. :)) POdpowiec jak mocno ;)) > > No kolego 6 % PKB >Dane z tego samego zrodlo co i o Kazakach ? ;)) no dobra ekonomiści obliczają że tegoroczny wzrost pkb w Polsce wyniesie od 5 – 6% a że ja jestem optymistom to liczę na to że wyniesie 6% nie wiem czy wiesz ale nasza produkcja przemysłowa bije od początku roku rekordy i cały czas rośnie co do kozaków to jak będę miał czas to ci napisze kilka wspomnień jak kozacy „dzielnie” walczyli w wojnie 1812 roku > > ndosami doswiadczenie w znecaniu sie nad jencami ;))))))))))) > > nie trzech tylko czterech > w tym jeden został zastrzelony przez przypadek przez własnego kolegę > dwóch zgineło w zasadzkach > i jeden w wypadku samochodowym >Ok. POmylilem, ale nie za mocno ;)) no o około 25% to nie tak mało a wysłąliśmy ogółem 5000 (bo dwie zmiany) > czyli nie jest źle > jak na 2500 tyś żołnierzy stacjonujących w Iraku w ciągu roku >Nie ma sprawy - tylko wychodzi ze wiecej zolnierzy wlasncyh stracili niz zabili >Irakczyjczykow :))) Jesli >nie liczyc cywilow oczywiscie :))) udowodnij mi że to byli cywile > ale przemysł zbrojeniowy to nie cała gospodarka >Kogo tu w ogole cywilna gospodarka obchodzi ?! ;)) >Przypominam ze jestes na forum Militaria i porownujemy potencjal naukowo- przemyslowy w >tej dziedzinie, a nie >w sadzeniu kartofli czy skladaniu Fiatow ;))) czy tego chcesz czy nie to ogólny stan gospodarki danego kraju ma ogromny wpływ na przemysł zbrojeniowy. A poza tym czego czepiasz się mojej ulubionej marki > liczy sie też gospodarka jako całość a tu w przypadku Białorusi nie jest > najlepiej >Ale i nie najgorzej - tez maja swoje postepy i nie musza przy tym lizac dupe USA, NATO, >UE i Niemcom >ososbiscie ;-)) nie jest najgorzej? To mnie to cieszy tym bardziej że na Białorusi żyje dużo Polaków > cóż z tego że białoruś ma lepszy przemysł zbrojeniowy >Oczywiscie ze nic ? Przeciez caly czas rozmawiamy o sadzeniu kartofli w warunkach >klimatu umiarkowanego - >kogo tu w ogole obchodzi przemysl zbrojeniowy ? ;)))))))))))))))))))))) Misza rolnictwo w Polsce wytwarza tylko 4% pkb co stanowi 8 mld $ A ile wytwarza $ przemysł zbrojeniowy Białorusi? Tylko gospodarka oparta na zdrowych podstawach jest w stanie utrzymywać nowoczesny i dochodowy przemysł zbrojeniowy > skoro nie stać tą > Białoruś na zakup broni którą może wypodukować >A POlski stac ? ;)))))))))) Zalosne zamowienia na Bryle nie licze ;))) To porównaj sobie ile wydaje na armię Polska a ile Białoruś Tym bardziej że nasza sytuacja finansowa się poprawia i to z roku na rok na armię będziemy wydawać coraz więcej a Białoruś nie będzie w stanie wydawać więcej bo ich gospodarka jest delikatnie mówiąc niekonkurencyjna, no z wyjątkiem przemysłu zbrojeniowego. A co do zamówień to nie słyszałeś o nowych samolotach o nowych kołowych transporterach opancerzonych o nowych używanych czołgach, nowych rakietach przeciwpancernych itp. Wiesz mi polska armia się zmienia > > Ale instytuty badawcze, ludzie, opracowania, doswiadczenie nigdxzie nie > zniknel > > o - tak samo jak w Rosji ;)) > > nie znikneły ale ludzie mogą opuścić Białoruś w poszukiwaniu lepszych warunków > życia >Pudlo - maja takie same szanse uciec na zachod jak za czasow ZSRR, to nei POlska a >nawet nie Rosja ;))) Tam >j>esli masz dostep do tajnych informacji to KGB (czy wiesz ze tam nadal jest KGB?) ma >ciebie pod lupa :))) wiem wiem ale to świadczy raczej o słabości państwa niż o jego sile a o perspektywach to już nawet pisać mi się nie chcę > a w Polsce jest coraz lepiej >Nowy koncern z Korei zamierza zrobic montownei w W-wie ? ;))) Misza ty nas wyraźnie lekceważysz i naszą prężnie rozwijającą się gospodarkę Jednocześnie przeceniasz Białoruś no powiedz mi bo jestem ciekawy jak by doszło do wojny Polska Białoruś bez udziału stron trzecich to kto by wygrał? Pamiętaj o różnicy potencjałów między Polską a Białorusią Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: Białoruś pokaże tajną broń. 10.05.04, 15:14 Tak, oczywiście Misza, u was i waszych protegowanych wszystko łuczsze. Można sobie jednak poszperać w publikacjach bibliometrycznych bazujących na danych filadelfijskiego ISI. Np. www.bg.us.edu.pl/Publikacje/Cieszyn/wroblewski.pdf www.kbn.gov.pl/analizy/raport.html (w drugim vide np. tabela w połowie strony). Są to dane sprzed kilku lat, ale żeby zrobić taką bazę trzeba się sporo namęczyć, w dodatku te sukinsyny mają płatne serwisy. Wychodzi, że na łebka jesteśmy gdzieś na poziomie Rosji (ależ herezja! niemożliwe! my porównywalni z Rasą Panów?), dużo wyżej niż Ukraińcy. Białorusinów jakoś nie uwzględniono. Oczywiście to tylko jakies pindosowskie wskaźniki, na Białorusi pisze się dużo o Leninie itp. Pozdr. dla Kadyrowa. I dla I.A. Chabana (Institute of Acoustics, Shvernic str. 4, Mosvcow, Russia), M.N. Rodnikovej i V.V. Zhackovej (Institute of General and Inorganic Chemistry RAS, Leninskii pr.31, Moscow, Russia) oraz L.L. Chaikova i S.V. Krivokhiza (Physical Instritute RAS, Leninskii pr. 53, Moscow, Russia), którzy jakoś koślawo zmierzyli rozpraszanie światła w roztworze TMU w glikolu, "uzyskali" ostremaksimum przy ułamku molowym 0.04 TMU, wypuścili to w świat w całkiem porządnym czasopismie a ja musiałem tę śmierdzącą mieszaninę przebadać innymi metodami i wyszło, że nic tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Białoruś pokaże tajną broń. IP: 195.208.237.* 10.05.04, 21:57 dreaded88 napisał: > Tak, oczywiście Misza, u was i waszych protegowanych wszystko łuczsze. U nas lepiej niz u wieksoszsci na Zachodzie , a u Bialorusinow i Ukrainczykow lepiej niz u takich "poteg wojskowych" jak POlska czy Lotwa ;)) > Można sobie jednak poszperać w publikacjach bibliometrycznych bazujących na > danych filadelfijskiego ISI. Dlaczego nie z Papua Nowej Guinej ;))? > > Np. > > www.bg.us.edu.pl/Publikacje/Cieszyn/wroblewski.pdf > www.kbn.gov.pl/analizy/raport.html > (w drugim vide np. tabela w połowie strony). > > Są to dane sprzed kilku lat, ale żeby zrobić taką bazę trzeba się sporo > namęczyć, w dodatku te sukinsyny mają płatne serwisy. > > Wychodzi, że na łebka jesteśmy gdzieś na poziomie Rosji (ależ herezja! > niemożliwe! my porównywalni z Rasą Panów?), dużo wyżej niż Ukraińcy. > Białorusinów jakoś nie uwzględniono. > > Oczywiście to tylko jakies pindosowskie wskaźniki, na Białorusi pisze się dużo > o Leninie itp. > > Pozdr. dla Kadyrowa. > > I dla I.A. Chabana (Institute of Acoustics, Shvernic str. 4, Mosvcow, Russia), > M.N. Rodnikovej i V.V. Zhackovej (Institute of General and Inorganic Chemistry > RAS, Leninskii pr.31, Moscow, Russia) oraz L.L. Chaikova i S.V. Krivokhiza > (Physical Instritute RAS, Leninskii pr. 53, Moscow, Russia), którzy jakoś > koślawo zmierzyli rozpraszanie światła w roztworze TMU w glikolu, "uzyskali" > ostremaksimum przy ułamku molowym 0.04 TMU, wypuścili to w świat w całkiem > porządnym czasopismie a ja musiałem tę śmierdzącą mieszaninę przebadać innymi > metodami i wyszło, że nic tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mako75 Re: Białoruś pokaże tajną broń. 10.05.04, 14:26 I co widział ktoś to cudko???? Bo podobno Białorusini od nas osatnio wywozili masowo pralki i wózki dziecięce... może to ma cos wspólnego z ta tajemniczą sprawą??? Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus a moze pokaza dywizje czarodziejow?? ;))) 10.05.04, 15:54 np ruscy juz pokazali :)))) info.onet.pl/916742,69,item.html :DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: a moze pokaza dywizje czarodziejow?? ;))) IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 10.05.04, 16:16 heheh dobre ale amerykanie wyskoczyli wczesniej z takim głupim tekstem i to CIA a nie jakis Czarownik :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus sek w tym ze wg echa moskwy 10.05.04, 16:19 okolo 70% sluchaczy uwazalo dane CIA za prawdopodobna wersje wydarzen. ciekawe jakie jest zdanie amerykanow o tym :)))) no i wlasnie mamy "hehe"-nie tylko dobre,nawet swietne ze tak powiem :DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: Mi się nawet nie chce śmiać IP: *.tele2.pl 10.05.04, 17:49 Pusty śmiech mnie ogarnia jak czytam takie informacje. Skąd oni mają brać kase na takie rewelacyjne systemy broni. Rozumie, że Rosja może puszczać takie newsy (bo dużo eksportuje i wydaje na zbrojenia) co i tak jednak często przybiera komiczny obrót. Ale Białoruś, którego gospodarka stoi jeszcze bo gazprom nie zakrecił kurka z gazem. Na czym ma polegać rewelacja Stalkera - bo trudno wykrywalny. Od kiedy to radar jest podstawowym środkiem wykrywania celów lądowych w przeciwieństwie do działań w powietrzu. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Mi się nawet nie chce śmiać IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.05.04, 21:29 Pogapic sie tutaj... www.minotor-service.com/index.php? page=home&lang=en. I wcale bym tak nie kpil sobie z tej Bialorusi.Na zachodzie sadzili ze u nas biale niedzwiedzie walesaja sie po ulicach a my starmy sie poprawic swoje samopoczucie patrzac z gory na kraje bylego ZSRR.,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Sam link IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.05.04, 21:32 www.minotor-service.com/index.php?page=home&lang=en Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus zastanawia mnie tak swoja droga jakis 10.05.04, 21:37 klub milosnikow wschodu z wroclawia :))) mam nadzieje ze WC nie sprowadza na forum kumpli ani sie nie klonuje :))) a swoja droga stalker jest bardzo dobra konstrukcja patrzac na niego jako na sam projekt - ale na polu bitwy zbyt wiele nie zmieni :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: zastanawia mnie tak swoja droga jakis IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.05.04, 21:53 Zaraz milosnicy....Irytuje mnie tylko to gapienie sie z gory na to co za Bugiem.To ze Bialorus nie jest panstwem demokratycznym nie znaczy ze maja uzbrojenie z epoki kamienia lupanego:)).Tak naprawde nasza wiedza o tym co dzieje sie na takiej Bialorusi jest zadna.Pomijam relacje mediow utrzymane w tonie kpiaco-humorystycznym z Minska..Demokracja nie jest elementem niezbednym (a wlasciwie przeszkadza..) do uzyskania wynikow w nauce a juz oiagniec w dziedzinach wojskowych szczegolnie..:) Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus ale do tych wynikow potrzebne sa $ 10.05.04, 21:56 a ich tam ni ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: ale do tych wynikow potrzebne sa $ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.05.04, 22:02 Troche jest...A jak nie trzeba sie bardzo tlumaczyc z wielkosci wydawanej kasy i mozna zabrac innym to sumki wydaja sie nie takie male...No i same koszty X razy mniejsze niz gdzie indziej.....instynkt rozpasanej konsumpcji baaaardzo zdlawiony..;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus jak sie nie ma supernowoczesnego i drogiego 10.05.04, 22:06 sprzetu w laboratoriach to sie naprawde zbyt duzo nie osiagnie...a tym bardziej sie tego nie wyprodukuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: jak sie nie ma supernowoczesnego i drogiego IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.05.04, 22:13 Ma sie bo mozna to kupic za te zaoszczedzone $:)).Czasy COCOMu(chyba tak to sie pisalo) juz sie skonczyly..:)) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik MC wtrącę się 14.05.04, 16:24 Przyjmijmy następującą sytuację. Masz przeprowadzić badania naukowe. W USA kupujesz sprzęt za 50 tysięcy dolców i zatrudniasz na rok 10 specjalistów płacąc im po 5 tysięcy dolców miesięcznie. Koniec końców za produkt płacisz 650 tysięcy. Na Białorusi kupujesz ten sam sprzęt za 50 tysięcy dolców i zatrudniasz 10 równie dobrych specjalistów na 1 rok płacąc im $250 za miesiąc. Kosztuje cię to 80 tysięcy dolców. Widzisz różnicę? To jest model uproszczony, ale pokazuje, że "dużo pieniędzy" w USA to trochę inna suma niż na Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
adrzewoj 10 specjalistów z Białorusi 19.05.04, 07:52 Równie dobrych, jak Amerykanie. Tylko czy tak samo wydajnych? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Dobre pytanie. 19.05.04, 20:12 Powiem tyle. Wschodni pracownicy są cholernie wydajni ale pod warunkiem odpowiedniej motywacji. Bo jak nie ma motywacji to się wszyscy obijają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: Mi się nawet nie chce śmiać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:34 Odpowiadasz na : Gość portalu: Mariusz napisał(a): > Pogapic sie tutaj... www.minotor-service.com/index.php? > page=home&lang=en. I wcale bym tak nie kpil sobie z tej Bialorusi.Na zachodzie > sadzili ze u nas biale niedzwiedzie walesaja sie po ulicach O przepraszam na zachodzie sądzili również (opinia publiczna), że niedźwiedzie produkują broń o nadprzyrodzonych możliwościach, ale czar prysł. Stalker wspaniale prezentuje się w publikacjach marketingowych, ale znając praktykę istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że zaprezentowany na defiladzie egzemplarz będzie po częsci z tektury :-))). Jeżeli jest to faktycznie gotowy produkt - wiarygodne informacje na temat tej konstrukcji mogą napłynąć tylko od ewentualnego, zagranicznego odbiorcy Stalkera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: Mi się nawet nie chce śmiać IP: *.tele2.pl 11.05.04, 09:55 Widziałam tę stronę, bardzo interesująca. Nawet jeżeli ten pojazd spełni wszystkie założenia, to i tak nie widze w nim niczego rewelacyjnego. Po prostu rozpoznawczy pojazd o wysokiej mobilności, jakich jest trochę na świecie, dlatego nie wiem skąd te wszystkie rewelacyjne przymiotniki. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Mi się nawet nie chce śmiać IP: *.ats51.donpac.ru 11.05.04, 11:43 Gość portalu: Słoju napisał(a): > Skąd oni mają brać kase > na takie rewelacyjne systemy broni. Bialorus _oficjalnie_ sprzedaje uzbrojenia na 500 milionow USD rocznie - wynik jaki POlska osiagnie nie predko. Do tego Bialorusini maja surowce od Rosji prawie za fryko (bo nie placa ;)). Nie wspominajac juz ze w Bialorusi istnjeje b. mocny potencjal naukowy, maja b. wiele kwalifikowanych inzynierow i pracownikow. A ludzi maja jak w Czechach. Wiec maja na badania naukowe w militariach wiecej pieniedzy niz POlska. Tutaj dreaded88 podal dane o nauce (ogolnie a nie o wojskowej) w swieicie, ale zapomnial wskazac ile opracowan ,militarnych ma POlska, ile uczelni i instytutow naukowo-baradczych maja. Moze w dziedzinie rolniczej - ronych tam kartoflach polska nauka znajduje sie wscislej czolowce, ale co do militariow to jestescie gdzies na poziomie Turcji. > zakrecił kurka z gazem. Na czym ma polegać rewelacja Stalkera - bo trudno > wykrywalny. Nie tylko. POczytaj o nm wiecej - o SKO, podwoziu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: Mi się nawet nie chce śmiać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 12:30 Gość portalu: Misza napisał(a): > Gość portalu: Słoju napisał(a): > > > Skąd oni mają brać kase > > na takie rewelacyjne systemy broni. > > Bialorus _oficjalnie_ sprzedaje uzbrojenia na 500 milionow USD rocznie - wynik > jaki POlska osiagnie nie predko. Do tego Bialorusini maja surowce od Rosji pra > wie za fryko (bo nie placa ;)). Nie wspominajac juz ze w Bialorusi istnjeje b. > mocny potencjal naukowy, maja b. wiele kwalifikowanych inzynierow i pracownikow > . A ludzi maja jak w Czechach. Wiec maja na badania naukowe w militariach wiece > j pieniedzy niz POlska. Tutaj dreaded88 podal dane o nauce (ogolnie a nie o woj > skowej) w swieicie, ale zapomnial wskazac ile opracowan ,militarnych ma POlska, > ile uczelni i instytutow naukowo-baradczych maja. Moze w dziedzinie rolniczej > - ronych tam kartoflach polska nauka znajduje sie wscislej czolowce, ale co do > militariow to jestescie gdzies na poziomie Turcji. Nikt na tym forum nie twierdzi, że jesteśmy potęgą (sic!) w konstrukcji i sprzedaży uzbrojenia. Owszem cieszymy się z sukcesików naszej zbrojeniówki, ale jest wiele głosów krytyki, że np. beryl to badziewie, iryda to gówno itd. U Was obiektywnej oceny nie widać. Zachowując Wasz sposób samooceny własnych wyrobów pisalibyśmy: Twardy wyprzedza o generację Leoparda 2A6, Iryda jest samolotem stealth (plazma), nasze radary potrafią określić kolor włosów pilotów 400 namierzanych obiektów a dla 4 określić czy były żelowane :-))). Co do badań nad kartoflami możemy służyć pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Mi się nawet nie chce śmiać IP: *.ats51.donpac.ru 11.05.04, 12:37 > Nikt na tym forum nie twierdzi, że jesteśmy potęgą (sic!) w konstrukcji i > sprzedaży uzbrojenia. dreaded88 zaznaczyl z zadowoleniem ze potencjal naukowy POlski jest na rowni z Rosja ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: Mi się nawet nie chce śmiać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 13:03 > dreaded88 zaznaczyl z zadowoleniem ze potencjal naukowy POlski jest na rowni z Rosja ;)) No,no ... jestem patriotą, ale dreaded trochę poszalał :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Mi się nawet nie chce śmiać IP: *.ats51.donpac.ru 11.05.04, 13:43 Gość portalu: A.L. napisał(a): > > dreaded88 zaznaczyl z zadowoleniem ze potencjal naukowy POlski jest na row > ni > z Rosja ;)) > No,no ... jestem patriotą, ale dreaded trochę poszalał :-)))))) Po prostu ekperyment mu sie popsul i wini w tym wrednych Rosjan, ktorzy mu w ksiazkach zle napisali ( a moze czytal nie uwaznie ? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Misza, wredny manipulatorze! 11.05.04, 15:10 Ja się odnosiłem do ogólnego obrazu nauk takich jak fizyka, chemia etc., którego jednym obiektywnym kryterium jest ilość publikacji w pismach cytowanych (chyba, że na Papui-Nowej Gwinei, w Burkina Faso i w Rosji stosuje się jakieś lepsze wskaźniki). Że swtierdziełem, że potencjał naukowy Polski jest RÓWNY rosyjskiemu - to już absolutne łgarstwo. Zgodnie z tymi wskaźnikami na obywatela jesteśmy na podobnym poziomie, a skoro was jest 3 razy więcej - globalnie jesteście tyle razy silniejsi. I tak chyba wyjdzie - jak odliczymy wam programy kosmiczne czy nuklearne, codzienność pozostanie smutna. W każdym razie rosyjscy, białoruscy czy ukraińscy naukowcy (fizycy i chemicy), z którymi miałem okazję się zetknąć nie demonstrowali takiego kompleksu wyższości wobec świata jak ty. Aha - byli to cenieni profesorowie i doktorowie (czy jak tam się to u was nazywa), a nie szczyle zaczynający dopiero pracę naukowo-dydaktyczną. Do ciebie piję, tak jest. Odnoszenie wszystkiego do nauki pracującej dla potrzeb wojskowości to absurd, bo z takiego porównania wyszłoby, że Korea Północna jest wielokrotnie większą potęgą naukową niż Szwajcaria czy Finalandia ;-) Chociaż po tobie można się wszystkiego spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza CZyli bierzesz swoje slowa z powrotem ;)) ? IP: *.ats51.donpac.ru 17.05.04, 09:23 dreaded88 napisał: > Ja się odnosiłem do ogólnego obrazu nauk takich jak fizyka, chemia etc., > którego jednym obiektywnym kryterium jest ilość publikacji w pismach cytowanych Pudlo. To tylko posrednie dane o poziomie nauki. Zadales sobie np. pytanie dlaczego Bialorus nie wymieniono? Ano dlatego ze oni po prostu nie drukuja swe artykuly w zachodnich anglo i niemecko jezycznych pismach (bo z pewnoscia o nich chodzilo autorom tego porownanai ;)). Bo niby w jakim celu ? Zeby miec slawe? PO co? Przeciez KGB za to po glowie nie pogladzi, a nawet mozna trafic do paki ;))) Juz nie mowie o tym ze w dziedzinie militariow (a mnie o nia chodzilo a nie o rozne tam nauki humanitarne czy rolnicze) panstwo zachowa 99% informacji pod gryfem scisle tajne. Jedynym wiarygodnym faktorem ocen moze byc tylko produkcja po faktu - czego panstwo produkuje, jakie w tym technologie wykorzystuje. > Że swtierdziełem, że potencjał naukowy Polski jest RÓWNY rosyjskiemu - to już > absolutne łgarstwo. Cytat: "Wychodzi, że na łebka jesteśmy gdzieś na poziomie Rosji (ależ herezja! niemożliwe! my porównywalni z Rasą Panów?)" Czyli uwazales ze Polska jest porownywalna z "Rasa Panow" (zawsze uwazalem ze to Niemcy czy USA ? ;)) Nie wiem komu jak ale mnie wydalo sie ze uwazasz POlska nauke na poziomie ROsji. Liczyc mozna jak chcesz, ale mnie spodobalo takie podsumowanie na koncu artykulu: "Mała liczba spektakularnych osiągnięć naukowych, a także niedostateczny związek pomiędzy nauką i gospodarką wywołane są także tym, że polską naukę cechuje rozproszenie badań oraz przyczynkowość ich wyników. Stosunkowo niewiele jest dzieł naukowych o fundamentalnym znaczeniu, jak i kompletnych opracowań techniczno-technologicznych nadających się do natychmiastowego zastosowania w praktyce." CZyli jak sadzilem wiele prac i artykulo wpiszecie ale sensu w tym kropla w morzu. Juz kiedys napisalem, ze 2 zeszlym roku do naszego uniwersytetu technicznego przyjechala delegacja uczelni technicznych z POlski (ja mialem przyjemnosc byc tlumaczem ;)). Pany prosili zeby nasze konstruktorzy skonstruowali na POlski kombajn i inne maszyny rolnicze, bo okazalo sie nikt w POlsce tego zrobic juz nie moze - wszyscy specjalisci albo umarli albo zjebali na zachod, bo w POlsce nic nie konstruja w sektroze maszycn i pojazdow rolniczych, a tylko kupuja za znacznie wieksze pieniadze w Niemczech czy Hollandii. I to jest teraznejszosc i przyszlosc POlski - montowac samochody, kombajny, ,potem czolgi, BWP czy samoloty zachodnich koncernow... Karrhe bedzie dumny :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: CZyli bierzesz swoje slowa z powrotem ;)) ? 17.05.04, 17:18 Gość portalu: Misza napisał(a): > Pudlo. To tylko posrednie dane o poziomie nauki. Zadales sobie np. pytanie dlac > zego Bialorus nie wymieniono? Ano dlatego ze oni po prostu nie drukuja swe arty > kuly w zachodnich anglo i niemecko jezycznych pismach (bo z pewnoscia o nich ch > odzilo autorom tego porownanai ;)). Bo niby w jakim celu ? Zeby miec slawe? PO > co? Przeciez KGB za to po glowie nie pogladzi, a nawet mozna trafic do paki ;)) Drukować to drukują, tak samo jak Rosjanie - oczywiście masz rację, że militarni to nie. Jednak znaleźć cywilne prace Białorusinów można, tylko nie jest ich za wiele. A po co drukują - np. żeby złapać robotę w jakimś zachodnim instytucie na 50 000 € rocznie... > "Mała liczba spektakularnych osiągnięć naukowych, a także niedostateczny związe > k pomiędzy nauką i gospodarką wywołane są także tym, że polską naukę cechuje ro > zproszenie badań oraz przyczynkowość ich wyników. Stosunkowo niewiele jest dzie > ł naukowych o fundamentalnym znaczeniu, jak i kompletnych opracowań techniczno- > technologicznych nadających się do natychmiastowego zastosowania w praktyce." > > CZyli jak sadzilem wiele prac i artykulo wpiszecie ale sensu w tym kropla w mor > zu. Sens to się znajdzie, nawet dużo, ale masz rację, że droga u nas między osiągnięciem naukowym a patentem i przemysłem daleka, oj, daleka. Po prostu Polska się niestety zdeindustializowała (czy została zdeindustrializowana). Gdyby któryś z naszych naukowców wynalazł perpetuum mobile, to by je musiał wdrażać poza Polską, bo u nas byłby problem z kasą na finansowanie procesu patentowego i technologii ;-) (a raczej :-( ). Skutek jest taki, że całkiem sporo naszych naukowców żeby coś robić wyjeżdża na Zachód. A wyjeżdżają, bo są dobrzy i dobrze przygotowani na naszych uczelniach, mogą się włączać w tamtejsze projekty. Tylko pieniądze zarabiają już dla tamtych... > Juz kiedys napisalem, ze 2 zeszlym roku do naszego uniwersytetu techniczne > go przyjechala delegacja uczelni technicznych z POlski (ja mialem przyjemnosc > byc tlumaczem ;)). Pany prosili zeby nasze konstruktorzy skonstruowali na POls > ki kombajn i inne maszyny rolnicze, bo okazalo sie nikt w POlsce tego zrobic ju > z nie moze - wszyscy specjalisci albo umarli albo zjebali na zachod, bo w POlsc > e nic nie konstruja w sektroze maszycn i pojazdow rolniczych, a tylko kupuja za > znacznie wieksze pieniadze w Niemczech czy Hollandii. I to jest teraznejszosc > i przyszlosc POlski - montowac samochody, kombajny, ,potem czolgi, BWP czy samo > loty zachodnich koncernow... A kto miałby te maszyny produkować? Bo chyba jednak w Ursusie to mają jakichś konstruktorów. I Ursus nawet trochę sprzedaje tych traktotorów. Na kombajnach się nie znam ;-) Chujnia u nas jest oczywiście skumulowanym efektem skutków głupoty komuny (widziałeś może np. polskie projekty samochodów jeszcze z lat 80.? Całkem fajne były; poziom czeskiej Favoritki był dość spokojnie do przejścia; skonstruowano też coś podobnego do Renault Twingo, tyle że 10 lat wcześniej. I co? I nic, nie było dewiz, nie było woli wdrożenia) i głupoty tego, co po komunie nastało. Zresztą nie tylko u nas tak jest - popatrz sobie na Czechy czy Węgry... Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: CZyli bierzesz swoje slowa z powrotem ;)) ? 18.05.04, 22:19 > > > zu. Juz kiedys napisalem, ze 2 zeszlym roku do naszego uniwersytetu techniczne > go przyjechala delegacja uczelni technicznych z POlski (ja mialem przyjemnosc > byc tlumaczem ;)). Pany prosili zeby nasze konstruktorzy skonstruowali na POls > ki kombajn i inne maszyny rolnicze, bo okazalo sie nikt w POlsce tego zrobic ju > z nie moze - wszyscy specjalisci albo umarli albo zjebali na zachod, bo w POlsc > e nic nie konstruja w sektroze maszycn i pojazdow rolniczych, a tylko kupuja za > znacznie wieksze pieniadze w Niemczech czy Hollandii. I to jest teraznejszosc www.ursus.com.pl/firma/historia.html to ze kupujemy na zachodzie sprzet rolniczy to nic hanbiacego sami tez prodokujemy a ostatnio w zwiazku z wejsciem do UE rolnictwo polskie bardzo szybko sie zreformowało(nie mysl ze te furmanki to polskie rolnictwo bo równie dobrze mozna pokazac kawelerzystów na koniach i powiedziec to jest polska współczesna armia) Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: CZyli bierzesz swoje slowa z powrotem ;)) ? 19.05.04, 10:38 Gość portalu: Misza napisał(a): > CZyli jak sadzilem wiele prac i artykulo wpiszecie ale sensu w tym kropla w mor > zu. Juz kiedys napisalem, ze 2 zeszlym roku do naszego uniwersytetu techniczne > go przyjechala delegacja uczelni technicznych z POlski (ja mialem przyjemnosc > byc tlumaczem ;)). Pany prosili zeby nasze konstruktorzy skonstruowali na POls > ki kombajn i inne maszyny rolnicze, bo okazalo sie nikt w POlsce tego zrobic ju > z nie moze - wszyscy specjalisci albo umarli albo zjebali na zachod, bo w POlsc > e nic nie konstruja w sektroze maszycn i pojazdow rolniczych, a tylko kupuja za > znacznie wieksze pieniadze w Niemczech czy Hollandii. I to jest teraznejszosc > i przyszlosc POlski - montowac samochody, kombajny, ,potem czolgi, BWP czy samo > loty zachodnich koncernow... > Karrhe bedzie dumny :))))))) > Jasne Misza Polacy to idioci którzy nic nie potrafią zrobić nawet pługa i traktora tylko muszą jechać do Rostowa aby ten pług Misze nam wymyśli. tylko jak to jest że polskie rolnictwo wytwarza większe $ niż cały budżet białorusi, o przemyśle zbrojeniowym białoruskim to nawet nie wspomne Misza żyjesz w nierealnym własnym świecie i jak widze wiesz wszystko najlepiej teraz nawet jesteś ekspertem w sprawach polskiego rolnictwa i wytłumacz mi jak z tak marną gospodarką jest w stanie białoruś w dłuższej perspektywie utrzymać ten nowoczwsny przemysł zbrojeniowy skoro prawie zawsze największym odbiorcą sprzętu wytworzonego w takich zakładach jest własny kraj czy białoruś stać na ten sprzęt? z czego wiem to raczej nie Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus Polska oficjalnie sprzedaje bron za 750-800 mln$:) 11.05.04, 12:44 i to bez "niewidzialnych" stalkerow ;))))))) stalkery moga sie po prostu okazac za dobre - a co bedzie jesli nie beda mogli ich zobaczyc nawet odbiorcy ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Cytat IP: *.ats51.donpac.ru 11.05.04, 12:50 A.L. > Nikt na tym forum nie twierdzi, że jesteśmy potęgą (sic!) w konstrukcji i > sprzedaży uzbrojenia. Czytaj uwaznie bracie: Cytat slow karhhe: > > > POlska, która jest przy > > > Białorusi > > > Potęgą Widac sa ludzie na tym forum co uwazaja POlske za potege w dziedzinie - nawet w porownaniu z Bialorusia ;)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Teraz polska!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 13:26 Gość portalu: Misza napisał(a): > A.L. > > > Nikt na tym forum nie twierdzi, że jesteśmy potęgą (sic!) w konstrukcji i > > sprzedaży uzbrojenia. > > Czytaj uwaznie bracie: > > Cytat slow karhhe: > > > > > POlska, która jest przy > > > > Białorusi > > > > Potęgą :-), to pocieszające, że w naszym narodzie wraca poczucie własnej wartości. Oczywiście karhhe to niepoprawny optymista i używanie w stosunku do naszej zbrojenówki określenia "potęga" jest delikatnie mówiąc na wyrost :-)))))). Mam wielką nadzieję, że nasz potencjał naukowo-techniczny i same zakłady zbrojeniowe wytrzymają mizerię budżetową z jaką mamy od lat doczynienia. Tak na poważnie to mimo tego co pierd.... Łukaszenko nasze przemysły jakąś współpracę prowadzą - widziałem gdzieś na fotkach białoruskich modyfikacji elementy systemu wykrywania prom. laserowego z polskiego PCO (Przemysłowe Centrum Optyki). W którymś z Raportów było też o wspólnych ćwiczeniach saperów z polski i białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Teraz polska!!!!!! IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 11.05.04, 13:42 słyszalem że robimy bardzo dobre przeciwlotnicze pociski rakietowe Grom podobno lepsze od Stingerów :)) ale ile w tym prawdy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: Teraz polska!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 13:52 Gość portalu: Berkut napisał(a): > słyszalem że robimy bardzo dobre przeciwlotnicze pociski rakietowe Grom podobno > > lepsze od Stingerów :)) ale ile w tym prawdy :) Na pewno lepsze od Strzał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza :) IP: *.ats51.donpac.ru 11.05.04, 14:22 Gość portalu: A.L. napisał(a): > Gość portalu: Berkut napisał(a): > > > słyszalem że robimy bardzo dobre przeciwlotnicze pociski rakietowe Grom > podobno > > > > lepsze od Stingerów :)) ale ile w tym prawdy :) > > Na pewno lepsze od Strzał. Napewno lepsze od pierwszych wariantow Strzal, bop inaczej by chyba nie robili Gromy :)) Co do ostatnich modyfikacji to nie bylby taki pewien ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Poprawka ;)) IP: *.ats51.donpac.ru 11.05.04, 14:34 > Napewno lepsze od pierwszych wariantow Strzal, bop inaczej by chyba nie robili > Gromy :)) > Co do ostatnich modyfikacji to nie bylby taki pewien ;))) Mialem na mysli oczywiscie Igle, bo Strzala-2m i 3 powstali pod koniec lat 70tych ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: Poprawka ;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 15:08 > Mialem na mysli oczywiscie Igle, bo Strzala-2m i 3 powstali pod koniec lat 70tych ;)) A ja miałem na myśli tylko Strzałę - wersja 2M była protoplastą Groma. Akurat w tej materii upieram się przy tym, że nowa wersja Grom2 bez kompleksów może być porównywana z używanymi obecnie Igłami i Stingerami. Strzały 2M i 3 z racji wieku konstrukcji odstają już od wymienionych powyżej rakiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Poprawka ;)) IP: *.ats51.donpac.ru 12.05.04, 08:30 > Akurat w tej materii upieram się przy tym, że nowa wersja Grom2 bez kompleksów > może być porównywana z używanymi obecnie Igłami i Stingerami. Kto by watpil - przeciez zerznelisicie Griom 2 z Igly :))) Sadze ze Grom 2 znajduje sie na poziomie Igly-S. Pytanie nba temat: u nas jest przenosna zdwojona wersja Igly ktora pozwala nizaleznie odpalac dwie rakiety na jeden lub nawet na dwa cele jednoczesnie, czy cos takiego macie w przypadku Groma? Pytam powaznie bo nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Grom vs Igła :-) IP: *.pt-2.petrotel.pl 12.05.04, 22:10 Gość portalu: Misza napisał(a): > Kto by watpil - przeciez zerznelisicie Griom 2 z Igly :))) > Sadze ze Grom 2 znajduje sie na poziomie Igly-S. Charakterystyk Grom 2 nie widziałem, ale z materiałów (polskich :-), ale nie marketingowych) o Grom 1: - prawdopodobieństwo zestrzelenia samolotu klasy F-16 bez zakłóceń Strzała 2M - 0,2 Strzała 3 - 0,3 Igła - 0,45 Igła-I - 0,45 Grom 1 - 0,6 - prawdopodobieństwo zestrzelenia samolotu klasy F-16 z zakłóceniami Strzała 2M - 0 Strzała 3 - 0 Igła - 0,1 Igła-I - 0,25 Grom 1 - 0,4 > Pytanie nba temat: u nas jest przenosna zdwojona wersja Igly ktora pozwala > nizaleznie odpalac dwie rakiety na jeden lub nawet na dwa cele jednoczesnie, > czy cos takiego macie w przypadku Groma? Pytam powaznie bo nie wiem. Przenośnej zdwojonej wyrzutni Groma raczej nie ma. Są natomiast "nieprzenosne" zarówno zdwojone ( zestaw ZUR-23-ZTG) i poczwórne (wer. morska, zestaw Poprad, Biała, Żbik). Nad sensownością podwójnej wyrzutni przenośnej można podyskutować - chyba tylko dla strong menów - prościej chyba dwie wyrzutnie pojedyncze. Wegrzy mają chyba taką wer dla Mistrali, ale raczej przenośne to nie jest. Tak dla ciekawości wszystkie wyrzutnie pojed. są wyposażane w nowoczesny integrator IFF, oraz obsługa zarówno pojed. jak i wiekszych wyrzutni Gromów jest wyposażana w terminal REGA - otrzymują łączami cyfrowymi dane z zautomatyzowanego systemu dow. obroną p.lot (zobrazowanie 8 celów dla wyrzutni Grom, ze wskazaniem 2 do zniszczenia). Np. w zestawie ZUR-23 głowice Gromów są sprzęgnięte z systemem celowniczym zestawu. Co do odpalania z jednej wyrzutni Gromów do jednego lub 2 celów jednocześnie w przypadku Białej i Popradu raczej jest to możliwe (ale jest to tylko moje przypuszczenie). Istnieje wersja Grom-T z dzienno-nocnym celownikiem z kamerą termalną SAGEM (zasięg wykrycia 12 km) Podsumowując w przypadku przenosnej rakiety p.lot nie musimy spoglądać za granicę tym bardziej, że akurat ten wyrób jest rozwijany i kupowany dla WP. Zdjęcie Grom z integratorem IFF www.bulba.eu.org/mil/free/gp/grom.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Grom vs Igła :-) IP: *.ats51.donpac.ru 14.05.04, 10:16 Gość portalu: A.L. napisał(a): > Charakterystyk Grom 2 nie widziałem, ale z materiałów (polskich :-), ale nie > marketingowych) o Grom 1: Co to znaczy "nie marketingowych" ? > - prawdopodobieństwo zestrzelenia samolotu klasy F-16 bez zakłóceń > Strzała 2M - 0,2 > Strzała 3 - 0,3 > Igła - 0,45 > Igła-I - 0,45 > Grom 1 - 0,6 Nie beda sprawdzal ,ale masz dane o dosw. bojowym Grom. Bo wyglada mi to na bajke producenta. Strazly 2M i Igly postracali wiele samolotow w roznych konfliktach ;)) > - prawdopodobieństwo zestrzelenia samolotu klasy F-16 z zakłóceniami > Strzała 2M - 0 > Strzała 3 - 0 > Igła - 0,1 > Igła-I - 0,25 > Grom 1 - 0,4 > > czy cos takiego macie w przypadku Groma? Pytam powaznie bo nie wiem. > Przenośnej zdwojonej wyrzutni Groma raczej nie ma. Są natomiast "nieprzenosne" > zarówno zdwojone ( zestaw ZUR-23-ZTG) i poczwórne (wer. morska, zestaw Poprad, > Biała, Żbik). Nie watpilem bo taki zestawy sa w Rosji, USa, Ukrainie itd. > Nad sensownością podwójnej wyrzutni przenośnej można > podyskutować - chyba tylko dla strong menów - prościej chyba dwie wyrzutnie > pojedyncze. Wcale nie. Caly kompleks jest wyjatkwoo latwy w obsludze (ma display zamocowany posrodku midzy dwoma rakietami), lekki i zgrabny ;)) Widzialem jak facet sredniego slozenia (jak ja - 180 cm, 72 kg ;)) namierzyl i odpalil spokojnie dwie Igly - obie trafili bez problemow. > Wegrzy mają chyba taką wer dla Mistrali, ale raczej przenośne to > nie jest. Czyli jestesmy jedynymi producentami takiej zabawki ? :)) > jest wyposażana w terminal REGA - otrzymują łączami cyfrowymi dane z > zautomatyzowanego systemu dow. obroną p.lot (zobrazowanie 8 celów dla wyrzutni > Grom, ze wskazaniem 2 do zniszczenia). U nas tez. Mozna zrobic "siec" z 4 wyrzutni podwojnych i wszystkim odpalac rakiety na wspolne cele, lub wymieniac dane o celach. > Co do odpalania z jednej wyrzutni Gromów do jednego lub 2 celów jednocześnie w > przypadku Białej i Popradu raczej jest to możliwe (ale jest to tylko moje > przypuszczenie). Dlatego zwrocilem na to uwage, bo u nas w programie stwierdzili ze taka mozliwosc nie posiada na razie zaden inny kompleks. > www.bulba.eu.org/mil/free/gp/grom.jpg Dzieki Pozdr Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Jeszcze cos zapomnialem ;)) IP: *.ats51.donpac.ru 14.05.04, 10:52 U nas podaja ze prawdopodobenstwo trafienia Igly-M w cel typu F16 przy starcie w przednia polkule przy zastosowaniu im wszystkich mozliwych zaklucen wynosi 0,5. www.worldweapon.ru/strelok/stat1.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Jeszcze cos zapomnialem ;)) IP: *.ats51.donpac.ru 14.05.04, 10:54 U nas podaja ze prawdopodobenstwo trafienia Igly-M w cel typu F16 przy starcie w przednia polkule przy zastosowaniu im wszystkich mozliwych zaklucen wynosi 0,5. www.worldweapon.ru/strelok/stat1.php A tu masz jeszcze jeden kompleks zdwojony Dzigit (2 Igla-M) Co prawda ten komplkest nie ma displaya i nie za bardzo przenosny (przynajmniej nie prze jedna osobe ;)) www.worldweapon.ru/image1/7227.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: Grom vs Igła :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 14:18 www.acig.org/artman/uploads/dijikt.jpg wydaje mi się, że na zdjęciu jest wyrzutnia Igły-S o której piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Moim skromnym zdaniem mało to praktyczne. 14.05.04, 16:15 Uważam, że lepsze są 2 oddzielne wyrzutnie, bo: 1. Łatwiej je przenieść (są mniejsze i lżejsze niż to coś). 2. Łatwiej się z nimi ukryć. 3. Trudniej zniszczyć obie. 4. Można ostrzeliwywać dwa cele które są naprzeciwko siebie (np. jeden na północ drugi na południe od wyrzutni). 5. Jeden cel można ostrzelać z dwóch stron. Tak więc to jest raczej taki szpan jak rewolwer Nitro Express ważący 5 kg. Ładnie i groźnie wygląda ale sensu w tym niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: Moim skromnym zdaniem mało to praktyczne. IP: *.pt-2.petrotel.pl 15.05.04, 22:16 W 100% się z Tobą zgadzam. Zresztą w tej wersji trudno zakwalifikować ją do kategorii przenośnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Grom vs Igła :-) IP: *.ats51.donpac.ru 17.05.04, 09:00 Gość portalu: A.L. napisał(a): > www.acig.org/artman/uploads/dijikt.jpg > wydaje mi się, że na zdjęciu jest wyrzutnia Igły-S o której piszesz Nie. jak wskazuje nazwa oliku i sam obrazek , to jest wlasnie "Dzigit" - wyrzutnia zdwojona - co ciekawie w opcji na niej mozna zamocowac jeszcze PKM :))) Mi zas chodzilo o lekka wersje zdwojona Igly_S z displayem posrodku. Jesli natrafie na zdjecie w necie to podam link Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Zeby niszczyc niedobite smiglowc czy cele naziemne IP: 195.208.237.* 17.05.04, 21:12 wielki_czarownik napisał: > Kto to wtedy uniesie? czytaj uwaznie - Dzigit to nie jest przenosny (przynajmniej przez jedna osobe) kompleks - jego nawet nie mozna ruszac, bo strzelec siedzi :))) - to raczej lekki kompleks plot. Przenosny kompleks o ktorym mowielem na poczatku to cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik EEE... Złom. 18.05.04, 22:43 Dla mnie to bezsensowna konstrukcja. Ani się nie rusza. Ani siła ognia nie jest jakaś olbrzymia. Nie lepiej takie coś zamontować na samochodzie i zamiast PKM dać jakiś wkm 12,7? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza To zalezy IP: *.ats51.donpac.ru 19.05.04, 08:35 wielki_czarownik napisał: > Dla mnie to bezsensowna konstrukcja. Nie dla ciebie byla robiona ;))) > Ani się nie rusza. Mozna ja szybko przeniesc. Nie rusza sie tylko podczas strzalu ;)) > Ani siła ognia nie jest > jakaś olbrzymia. Sila ognia z czego? Z PKM czy IGL? > Nie lepiej takie coś zamontować na samochodzie 1) Wyszsze koszty 2) Demaskirowka pozycji - slady od kol, sam pojazd, slad termalny 3) Niczego nie przeszkadza ustawic Dzigita w ciezarowce lyb terenowce jak to robia w przypadku dzialek plot. > i zamiast PKM > dać jakiś wkm 12,7? A to akurat zbedna rzecz. Ale nikt nie zabrania zamocowac mocnejszy KM Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik OK :) 19.05.04, 20:15 Ale w jakim celu to stworzono? Jako osłona p-lot do czego? Bo raczej nie dla drużyny. I czy to jest składane? Bo jeśli tak, to rzeczywiście można od biedy przewozić w jakimś pojeździe i chronić np. punkt dowodzenia. A co do siły ognia to raczej PKM może być trochę mało aby dobić nowoczesny śmigłowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: OK :) IP: 195.208.237.* 19.05.04, 23:46 wielki_czarownik napisał: > Ale w jakim celu to stworzono? Jako osłona p-lot do czego? Czy ja wiem... KNP kompanii, jakichs obkektow - magazynow, szpitali itd. > I czy to jest składane? Na Vitnamskich linkach ktore podal A.L. znajdziesz foto skladanego komplesku (ale na zdjeciu jest tylko z jedna wyrzutnia). Szybciutko sklada sie i rozkada. > Bo jeśli tak, to rzeczywiście można od biedy przewozić > w jakimś pojeździe i chronić np. punkt dowodzenia. KNP to wlasnie punkt dowdzenia (nie wiedzialem jak po polsku bedzie ;)) Ale mysle ze dwa zolnierza spokonie moga przenosic skrzynke z taka igla. Wymiary i waga sa nie takie duze. > A co do siły ognia to raczej PKM może być trochę mało aby dobić nowoczesny śmig > łowiec. Prawde mowiac PKM to moja dogadka - wszedzie pisza ze moze byc zainstalowany KM (jakiego typu i kalibru nie mowia - moze nawet 12.7). > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. w poszukiwaniu wyrzutni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 14:39 w trakcie poszukiwań :-) trafiłem na ciekawą dyskusję, chyba ciekawą bo po wietnamsku, ale fajne foty :-) ttvnol.com/Quansu/239766.ttvn (podwójna wyrzutnia igły - ale chyba dzhigit) ttvnol.com/Quansu/239766/trang-2.ttvn (podwójna wyrzutnia stinger, dokładny opis) ttvnol.com/Quansu/239766/trang-3.ttvn (ciepło, ciepło) Pzdr. _____________________________________________ Spotyka Syzyf Edypa: - Yo! Motherfucker! - Yo! Rolling Stone! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Teraz polska!!!!!! IP: *.ats51.donpac.ru 11.05.04, 13:42 > :-), to pocieszające, że w naszym narodzie wraca poczucie własnej wartości. A jak ze? :-) > Oczywiście karhhe to niepoprawny optymista i używanie w stosunku do naszej > zbrojenówki określenia "potęga" jest delikatnie mówiąc na wyrost :-)))))). Karhe u nas wszystko wie najlepiej - i o zbrojeniowce i fali i o Kazakach ;))) > Tak na poważnie to mimo tego co pierd.... Łukaszenko nasze przemysły jakąś > współpracę prowadzą - widziałem gdzieś na fotkach białoruskich modyfikacji > elementy systemu wykrywania prom. laserowego z polskiego PCO (Przemysłowe > Centrum Optyki). Racje. Bialorus moze i jest izolowana politycznie ale nie naukowo i przemyslowo. Bo w zwiazku z pindosowska polityka rozkrecania wyscigu zbrojen rynej uzbrojenia zwieksza sie rok od roku gwaltownymi tempami (z 17 mlrd w 2002 do 22 w 2003, a szacuje sie ze dojdzie do poziomu 40 mlrd). MNie to oczywiscie nie moze nie cieszyc, gdyz to oznacza zwiekszenie popytu na nasz bron :))) Co ciekawie Ukraina planuje zwiekszyc swoj eksport uzbrojenia do 3-4 miliardow rocznie - chyba nie nadazycie za nimi ;))) Bialorus teznie spi. Wlasnie dlatego bat'ka planuje te pokazy militarne, bo wierze ze maja co pokazac i to za mizerne pieniadze... > W którymś z Raportów było też o wspólnych ćwiczeniach saperów > z polski i białorusi. Ciekawie kto minowal a kto szukal miny ;))) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Teraz polska!!!!!! IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 11.05.04, 13:49 Misza a za ile wy eksportujecie broń ??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza ? IP: *.ats51.donpac.ru 11.05.04, 14:21 Gość portalu: Berkut napisał(a): > Misza a za ile wy eksportujecie broń ??? :) Nie b. rozumiem o co pytasz? Za ile? Jesli chodzi "na" ile, to w ostatnie 4 lata eksportujemy na okolo 5 miliardow rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: ? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 11.05.04, 14:28 No właśnie o to mi chodziło dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: Teraz polska!!!!!! 12.05.04, 16:19 Gość portalu: Misza napisał(a): > > :-), to pocieszające, że w naszym narodzie wraca poczucie własnej wartości > . > > A jak ze? :-) > > > Oczywiście karhhe to niepoprawny optymista i używanie w stosunku do naszej > > > zbrojenówki określenia "potęga" jest delikatnie mówiąc na wyrost :-)))))). > > Karhe u nas wszystko wie najlepiej - i o zbrojeniowce i fali i o Kazakach ;))) Misza w cale nie napisałem że polska zbrojeniówka to potęga bo wcale tak nie uważam, chodziło mi oto że Polska przy Białorusi to potęga, ponieważ ma czterokrotnie więcej ludności, znacznie potężniejszą gospodarkę i znacznie większe perspektywy na przyszłość niż jakaś izolowana Białoruś. Może teraz Białoruś ma potężny przemysł zbrojeniowy i armię, ale niema kasy aby ten przemysł w dłuższej perspektywie utrzymać na wysokim światowym poziomie, bo odbiorcy z trzeciego świata chcą mieć też dostawcę broni pewnego który dostarczy części zamienne itp. Białoruś takim dostawcą nie jest i czarno widzę ich przyszłość jako eksporterów broni, nie mówiąc o tym że teraz odbiorcy takiej broni żądają offsetu Po drugie nie wiem jak wygląda wasza fala itp. ja się tylko zapytałem ciebie jako osoby która służyła w armii rosyjskiej, czy sytuacja w armii rosyjskiej wygląda tak jak opisywał to ten artykuł. Ty napisałeś że tak wiec czego oczekujesz, że ja taką sytuacją będę pochwalał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAGGER Re: Teraz polska!!!!!! IP: 80.51.247.* 13.05.04, 13:55 hmmm. polska jest taką potęgą przy białorusi,że 4 razy więcej ludności.tylko ludność nie ma jakiegoś zasadniczego znaczenia.liczą się tzw. "rezerwy przeszkolone" które białoruś ma nieznacznie więcej od nas na poziomie 230- 250tys.więcej ludności może jedynie przyczynić się do wypracowania większego budżetu ogólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech j. Re: Mi się nawet nie chce śmiać IP: 194.251.142.* 11.05.04, 12:34 ALE KIBLE MAMY CZYSTE. i na tym polega nasza przewaga strategiczna nad bialorusia a nawet nad rosja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szelak Gdzie te czyste kible niby? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.05.04, 23:30 W załączeniu dodaję felieton poświęcony tym naszym kiblom nieszczęsnym, nie wiem czy na Białorusi jest gorzej? Szczyt Elżbieta Isakiewicz Kwitną na biało śliwy, na żółto forsycje. Polska z okien autobusu PKS na trasie Warszawa-Olsztyn nad wyraz piękna jest w ten słoneczny ciepły dzień. Do Płońska prowadzi droga dwupasmowa, równa. Rejestruję to z zadowoleniem - wszak zagraniczni tędy przejeżdżają, trasa turystyczna, mnóstwo Niemców. W Płońsku przystanek na siusiu. Wita mnie napis "Toaleta 1,50 zł. PŁATNE Z GÓRY". Kobieta klozetowa (bo jeszcze nie babcia) w dżinsowym garniturku jak za Bieruta, jak za Gomułki, jak za Gierka i jak za Jaruzelskiego - wydziela pokrojony w kawałki papier. Szary taki, twardy, szorstki. Klamki w kabinach ledwie wiszą, spłuczki na sznurku też. Ale za te 1,50 zł z góry mogę wytrzeć ręce w ręcznik ogólnodostępny, frotowy, w paski. Mord mam widać w oczach, bo kobieta klozetowa w dżinsowym garniturku na mój protest wynosi z zaplecza ściereczki papierowe i pozwala kawałek urwać. Za Płońskiem droga dwupasmowa przechodzi w wąską jednopasmówkę, miejscami wyboistą, usianą krzyżykami po obu stronach - znakami po śmiertelnych wypadkach. Wszędzie bociany. Tokujące w gniazdach, krążące nad łąkami i rozlewiskami. Kobierce zawilców w lasach przemieszane ze śmieciami, pozakrywane śmieciami, tonami śmieci. W Mławie - następny przystanek. Tu jest taniej. Za złotówkę. W kanciapie cuchnie. Z czterech kabin klamkę ma tylko jedna, reszta powyrywana. Parka klozetowa (on - fioletowoczerwony, szczególnie na nosie, wzrok mętny, oddech przywołujący woń mieszanki płynów denaturatopodobnych oraz wina "Czar Marychy", ona - identyczna) bardzo ugrzeczniona. On pilnuje kasy, ona wydziela papier jak wyżej. W kabinie taki brud, że strach wejść. - Moglibyście sprzątać tu od czasu do czasu - fukam. Ona wsuwa nos do środka. Rozgląda się. - A bo to ja mam czas, k...., sprzątać - mamrocze. Wzrusza ramionami. Umywaleczki w kanciapie są dwie. Na jednej ręcznie napisana kartka NIE CZYNNE, na drugiej ręcznie napisana kartka NIECZYNNE. Wracam do autobusu. Zaczynają się jeziora. Połyskują w słońcu, odbijają spokojne niebo, jak z sielankowej pocztówki. W hotelu w Olsztynie biorę długą kąpiel. Następnego dnia wracam do Warszawy. Autobus jedzie inną trasą - przez Przasnysz, Szczytno i Maków Mazowiecki. Całe szczęście - myślę z ulgą. Pogoda się popsuła, zimno, bociany zmoknięte, kulą się w gniazdach. Po deszczu brzozowe gaiki zielenią się w oczach. W Przasnyszu - 1,50 zł. Klozetowy dziad przy wejściu wypuszcza na mnie kłąb nikotynowego dymu (coś a la dawne sporty). Chcę umyć ręce. Rozglądam się za umywalką. W końcu - widzę. Maleńka. Nad nią wisi kran. Ani mydła, ani ściereczek - po prostu goły kran. Na ścianie ślad po elektrycznym zbiorniku na ciepłą wodę. - Panie - mówię - to już przesada. Nic nie ma. - A bom schował - on na to. - Jak to? - Bo kradną. - Kto kradnie? - Kobiety kradną. Grzejnik na wodę też buchnęli (buchnęli - powiedział, to nie zmieniam). Odkręcili. Szybkim krokiem przemierzam dworcową poczekalnię. Ludzie z tobołami siedzą w milczeniu. Ciężkie ono jest, gęste. - Nie zapłaciła pani! - krzyczy za mną klozetowy dziad z petem w zębach. - A to chamka - przerywa ciszę jeden z podróżnych. Do końca trasy już nie opuszczam autobusu. Im bliżej Warszawy, tym bocianów mniej. Dojeżdżam do deszczowej stolicy przygotowującej się właśnie do europejskiego szczytu gospodarczego, a także do uroczystości związanych z przyjęciem Polski do Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAGGER do miszy. IP: 80.51.247.* 11.05.04, 14:36 czy orientujesz się może w strukturze armi bialoruskiej tzn. jakiś podział na dywizje,brygady.i jeszcze o organizacji wojsk przeciwlotniczych (czytałem że dostarczono na białoruś systemy S-300.) a poza tym jakim sprzętem p-panc oni dysponują(zwłaszcza to czy mają na wyposażeniu granaty p.panc. PG-7VL i VR(tandem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: do miszy. IP: *.ats51.donpac.ru 11.05.04, 14:47 Gość portalu: SAGGER napisał(a): > czy orientujesz się może w strukturze armi bialoruskiej tzn. jakiś podział na > dywizje,brygady. Oczywisice ze jest, jak w kazdej innej armii ;)) Mialem gdzies doma dane o bialorusskiej armii. Jutro podam. > i jeszcze o organizacji wojsk przeciwlotniczych (czytałem że > dostarczono na białoruś systemy S-300.) Bialorus miala S-300 od samego poczatku, bo byla pogranicznym rjonem ZSRR ;)) Oni sprzedali nawet jeden S-300 do Kanady (podobno) :)) > a poza tym jakim sprzętem p-panc oni dysponują(zwłaszcza to czy mają na > wyposażeniu granaty p.panc. PG-7VL i VR(tandem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pzl Re: do miszy. IP: 193.111.166.* 11.05.04, 17:45 Zdaje sie ze Białorus ma duze doswiadczenie z wojskami powietrzno-desantowymi i po rozpadzie ZSRR własnie elitarna brygada doswiadczona w bojach w Awganistanie została na Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: do miszy. IP: *.ats51.donpac.ru 12.05.04, 08:25 Gość portalu: Pzl napisał(a): > Zdaje sie ze Białorus ma duze doswiadczenie z wojskami powietrzno-desantowymi Zgadza sie. > po rozpadzie ZSRR własnie elitarna brygada doswiadczona w bojach w Awganistanie > została na Białorusi. Wszystkie "elitarne brygady" (chodzi o brygady VDV GRU) walczyli w Czecznie. Na bialorusi, Ukrainie zostali po jednej z nich. 3 w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAGGER S.Z. białorusi. IP: 80.51.247.* 11.05.04, 14:44 wg(www.globaldefence.net) 1500.T-72 90.T-80 48.2S7(203mm) 40.smercz 84.uragan 66.mig29 23.Su27 44.mig23 62.su25 26.su24 76.mi-24 polska więc nie jest takim mocarstwem przy białorusi. przynajmniej jeśli idzie o potencjał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: S.Z. białorusi. IP: *.ats51.donpac.ru 11.05.04, 14:49 Gość portalu: SAGGER napisał(a): > wg(www.globaldefence.net) > 1500.T-72 > 90.T-80 > 48.2S7(203mm) > 40.smercz > 84.uragan > 66.mig29 > 23.Su27 > 44.mig23 > 62.su25 > 26.su24 > 76.mi-24 > polska więc nie jest takim mocarstwem przy białorusi. > przynajmniej jeśli idzie o potencjał. I nigdy nie byla ;)) Bialorus w swym casie - do 1995 roku byla najbardziej militaryzowanym panstwem na Swiecie - mieli najwyzszy stosunek wojskowych do cywili i czolgow na dusze ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: S.Z. białorusi. IP: *.tele2.pl 13.05.04, 17:30 Zawsze myślałem, że w ilosci uzbrojenia na głowe mieszkańca nikt nie przebije Izraela, kóry swego czasu miał np. jeden czołg na 1000 mieszkańców. Jak w ilościach wyglądało to na Białorusi. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: S.Z. białorusi. IP: *.ats51.donpac.ru 14.05.04, 10:09 Gość portalu: Słoju napisał(a): > Zawsze myślałem, że w ilosci uzbrojenia na głowe mieszkańca nikt nie przebije > Izraela, kóry swego czasu miał np. jeden czołg na 1000 mieszkańców. Podpowiec kiedy to bylo i jaka ludnosc wtedy byla w Israelu. Na Bialorusi na moment powstanie panstwa bylo 5 tys. czolgow. Czyli cos okolo 1 czolgu na 1300 osob, i to nie dopotopnych Centurionow i Szermanow (jak mysle w Israelu _to_ liczy sie za czolg ;)) a w wiekszosci T72 i T80. Zolnierzy mieli okolo 350 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: S.Z. białorusi. IP: *.tele2.pl 14.05.04, 14:29 Na poczatku lat 90-tych, kiedy ludność pochodzenia żydowskiego wachała się w granicach 4 mln a czołgów było ponad 4000 sztuk (bez Schermanow ale za to z Centurionami i M48 oraz T55 i T62). Potem wiekszość z nich zaczeli przerabiać na róznej maści transportery opancerzone. CO sie stało z Białoruskimi czołgami, Rosja je odkupiła/otrzymała, czy coś innego. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: S.Z. białorusi. IP: *.ats51.donpac.ru 17.05.04, 08:59 Gość portalu: Słoju napisał(a): > Na poczatku lat 90-tych, kiedy ludność pochodzenia żydowskiego wachała się w > granicach 4 mln a czołgów było ponad 4000 sztuk (bez Schermanow ale za to z > Centurionami i M48 oraz T55 i T62). Potem wiekszość z nich zaczeli przerabiać > na róznej maści transportery opancerzone. Dzieki za info. Nie wiesz ile achzaritow dzis maja ? > CO sie stało z Białoruskimi czołgami, Rosja je odkupiła/otrzymała, czy coś > innego. CZesc oddali Rosji, czesc sprzedali roznym panstwom - od Korei do Efiopii, czesc sobie zostawili :)) Pozdr Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: S.Z. białorusi. IP: *.tele2.pl 18.05.04, 17:46 Różnie podają ale najbardziej prawdopodobna liczba to 200 sztuk, czyli starczy na wyposażenie jakiś 6 batalionów. Nie wiesz jakie ilości czołgów jakim Państwonm sprzedała Białoruś? Kiedyś czytałem, iż Rosja jako kompensate zadłużenia dostarczyła Korei Płd czołgi T80 i BMP 3, wiesz coś o tym, jakie ilości i konkretnie czego? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: S.Z. białorusi. IP: *.ats51.donpac.ru 19.05.04, 09:38 Gość portalu: Słoju napisał(a): > Różnie podają ale najbardziej prawdopodobna liczba to 200 sztuk, czyli starczy > na wyposażenie jakiś 6 batalionów. Najpierw podam dane ktore zapomnialem podac - strukture VS Bialorusi na 1992 rok: 5 Gwardyjska Armia Pancerna, 7 Armia Pancerna, 28 Armia, 120 Gwardyjska Dywizje zmotoryzowana, 28 Armia POwietrzna, 51 Gwardyjska Dywizje POwietrzna, 103 Gwardyjska Dywizja VDV (Specnaz GRU), 38 Gwardyjska Brygada VDV (Tez Specnaz GRU), 11 Korpus 2 Samodzielnej Armii wojsk obrony PLot (PVO), Jednostki RVSN (Strategiczne sily rakietowe), 72 Gwardyjski Centrum Cwiczebny plus jednostki techniczne, logistyczne i specjalne. Nie liczac vojsk pogranicznych sily zbrojne Bialorusi wynosili 280 tys. ludzi. Byla najwieksza koncentracja jednostek militarnych w Europie - 1 zolnierz na 43 mieszkanca (w Rosji 1/643 ;)) 3547 czolgow, 3824 BWP (BMP, BTR, BMD), 1562 systemow artyleryskich i rakietowych, 390 samolotow bojowych, 79 smiglowcow bojowych. Obecnie etatowa liczebnosc SZ wynosi 83 tys. ludzi. Planuje sie redukcja o 20 tys. do 205 roku. Na uzbrojeniu 1800 czolgoqw (Skad liczba twoja 200 (!) czolgow ie wiem?!?), 2600 BWP, 1615 systemow artyleryjskich i 360 samolotow i smiglowcow. > Nie wiesz jakie ilości czołgów jakim Państwonm sprzedała Białoruś? dokladnie nie wiem > Kiedyś czytałem, iż Rosja jako kompensate zadłużenia dostarczyła Korei Płd > czołgi T80 i BMP 3, wiesz coś o tym, jakie ilości i konkretnie czego? Korei Pln. sprzedalismy T80u na 150 mln USD, a Korei Pld. kilkadziesiat BMP3. Pozdr Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Link ze wszystkimi danymi IP: *.ats51.donpac.ru 19.05.04, 09:50 www.mod.mil.by/news.html jest reoche po angielsku ale szczegulowo po rosysjku Odpowiedz Link Zgłoś
adrzewoj no, no... 14.05.04, 10:51 Szczególnie może imponować artyleria rakietowa. Smercz porównywalny jest chyba z MLRS? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: no, no... IP: *.ats51.donpac.ru 17.05.04, 09:30 adrzewoj napisał: > Szczególnie może imponować artyleria rakietowa. Smercz porównywalny jest chyba > z MLRS? Zartujesz czyba? Smercz to najmocnejszy system rakietowej na swiecie. Ma najwiekszy zasieg i moc ladunku. MLRS cicho stoi w rogu i pali papierosa ;))) Pozdr Misza > > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adrzewoj chyba można porównywać 18.05.04, 14:06 A możliwość wystrzeliwania z MLRS pocisków TACMS? Smercz to potrafi? Przy czym w US Army MLRS występują w dywizjach, a Smercz to raczej poziom co najmniej korpusu, jeśli nie armii... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza :)) IP: *.ats51.donpac.ru 18.05.04, 14:39 adrzewoj napisał: > A możliwość wystrzeliwania z MLRS pocisków TACMS? Nie wiem co to jest pocisk TACMS. Ale Smercz ma system kierowania polotem pociskow. Smercz ma 20 typow pociskow w tym z glowicami samosterujacymi. Ze swoich 12 luf motrafi na odleglosci do 70 km (z niektorymi typami pociskow do 100km) salwa dostawic 1368 elementow wybuchowych (z kasetowych glowic) masa 360g kazdy i nakryc nimi powierzchnie w 670 tysiecy metrow kwadratowych. Moze rowniez dysnstansyjnie stawiac przeciwczolgowe pola minowe, a jego kasetowe glowice z samosterujacymi elementami kumulacyjnymi (majacymi przebijalnosc do 70mm za ERA) potrafia od gory przebic prawie dowolny czolg swiata. Samosterujace rakiety Smercza moga dokladnie trafiac do dobrze uzbrojonych celow, a kilber 300mm i odleglosc strzalu w 70 km pozwalaja bez problemow uzywac taktyczne glowice nuklarne wysokiej mocy. CZy pindosowski MRLS to wszystko potrafi ;))) > Smercz to potrafi? Wyjasnij co masz na mysli, to odpowiem. :)) > Przy czym w US Army MLRS występują w dywizjach, a Smercz to raczej poziom co > najmniej korpusu, jeśli nie armii... ?! Porownujemy maszyny a nie struktury armii USA i RF. Jesli zajdzie taka potrzeba to nastampujemy tych Sperczow jak Katjusz ;))) Pozdro Misza > > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Link IP: *.ats51.donpac.ru 18.05.04, 14:43 www.new-factoria.ru/missile/wobb/smerch/smerch.shtml Mam nadzieje ze zrozumiesz mimo ze po rosyjsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza MLRS to analog Uragana a nie Smercza IP: *.ats51.donpac.ru 18.05.04, 14:48 www.warfare.ru/?linkid=1578&catid=240&video=true Smercz analogow po prostu nie ma. Wlasnie dlatego go kupuja :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAGGER Re: MLRS to analog Uragana a nie Smercza IP: 80.51.247.* 18.05.04, 15:04 o smierczu System samobieżnej artylerii wielorakietowej (MLRS) kalibru 300 mm 9K58 Smercz (Śmierć) został zaprojektowany do rażenia z dużych odległości siły żywej przeciwnika, jednostek opancerzonych, zgrupowań sprzętu pancernego oraz składowsik amunicji wroga. Smercz opracowany i produkowany jest przez Instytut Badawczy i Produkcyjny Spław w Tuli, Rosji, który produkuje również takie pojazdy jak: zesataw Uragan, Grad i Prima i należy do najskuteczniejszych (największy kaliber) systemów artylerii tego typu na świecie. 9K58 został opracowany na początku lat osiemdziesiątych i do służby Armii Radzieckiej wprowadzony został w 1988 r. Do dziś zestaw eksportowany został do Kuwejtu oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich. System MLRS Smercz składa się z kilku pojazdów bazowych: wyrzutni, wozu załadunku i mobilnego posterunku kierowania ogniem. Dwunastu-prowadnicowa wyrzutnia rurowa rakiet umieszczona jest na kołowym pojeździe ciężarowym MAZ- 543M z napędem na wszystkie koła (8x8). Wóz ten montowany jest w zakładach Mińsk Auto Zawod (MAZ). Prowadnice rurowe wyrzutni skompletowane są w dwa bloki po cztery prowadnice, na samej górze znajduje się pojedyńczy rząd czterech prowadnic. Wyrzutnia obsługiwana jest przez 4-osobową załogę i strzela pojedyńczo lub salwami pociskami rakietowymi o kalibrze 300 mm. Pojazd zaopatrzenia i załadunku 9T234 (podwozie MAZ-543A) wyposażóny jest w hydrauliczny żuraw i mechaniczny układ dosyłający służący do załadunku pocisków. Przewozi on zapas 12 pocisków 300 mm. Do strzelania wykorzystywana są 300 mm pociski rakietowe 9M55K. Te z kolei napędzane są dwuprzepływowym silnikiem na paliwo stałe. Zasięg rażenia wynosi do 20 do 70 km. Pocisk 9M55K ma długość 7.5 m waży ponad 800 kg. Uzbrojony jest w głowicę odłamkowo-burzącą zawierającą 72 miniaturowch bomb fragmentacyjnych. Głowica ta może zostać zastąpiona głowicą bojową przeciwpancerną Bazalt MOTIV- 3F. Pod-amunicja tejże głowicy wyposażona jest w czujniki na podczerwień i kinetyczne głowice potrafiące przebić do 70 mm pancerza pod kątem 30 stopni od normy. Pociski przeciwpancerne same naprowadzają się na cel termicznie po oddzieleniu od reszty głowicy. Z wyrzutni odpalany może być również zdalnie sterowany płatowiec zwiadowczy R-90 wyposażony stabilizowaną kamerę TV. Samolot ten przesyła dane o pozycji nieprzyjaciela w czasie rzeczywistym, dysponuje satelitarnym systemem nawigacji GPS, jego zasięg wynosi 70 km i może utzrymać się w powietrzu przez 30 minut. W ramach modernizacji Spław opracował napęd kompozytowy zwiększający zasięg rakiety do 90 km i nową głowicę rozpraszającą 25 min przeciwpancernych. Hydraulicznie napędzana wyrzutnia obraca się w prawo i lewo o 55° od spoczynku, kąt ostrzału w pionie wynosi maksymalnie +55° od położenia poziomego. Salwo 12 rakiet zostaje wystrzelone w ciągu 38 sekund z dużą precyzją. System kierowania ogniem to automatyczny układ cyfrowy Wiwari, który może być obsługiwany ręcznie. Jeden system Wiwari koordynuje pracą sześciu pojazdów 9K58 Smerch. Zamontowany jest on oddzielnie na mobilnym posterunku dowodzenia. W jego skład wchodzą dwa komputery E-175 obsługujące paramtery balistyczne każdej wyrzutni. Wóz dowodzenia wyposażony jest w systemy komunikacji satelitarnej i radiowej (UKF i VHF) umożliwiające komunikację ze szczeblem nadrzędnym. o MLRS Sprawdzony Multiple Launch Rocket System (MLRS) jest systemem artylerii rakietowej produkowany przez amrykańskiego potentata lotniczego Lockheed Martin Missiles and Fire Control (dawniej Loral Vought Systems, która przejęta została przez Lockheed Martin). System ten znajduje się w służbie wojsk lądowych USA, oraz czternastu innych krajów jak: Bahrain, Dania, Francja, Niemcy, Grecja, Izrael, Włochy, Japonia, Korea Południowa, Holandia, Norwegia, Turcja oraz Wielka Brytania. Program MLRS szybko stał się przedsięwzięciem międzynarodowym, pojazdy tego typu produkowane są także w europie przez międzynarodowe konsorcjum koncernów z Francji, Niemiec, Włoch i Wielkiej Brytanii. Pierwsze systemy pojawiły się 1983 r. MLRS jest wysoce mobilnym, automatycznym systemem bazowanym na wyrzutni rakiet M270. MLRS wystzeliwuje rakietowe pociski typu ziemia - ziemia oraz taktyczne rakiety systemu Army Tactical Missile System (ATACMS) kaliber 610 mm. Bez opuszczania opancerzonej kabiny pojazdu, 3-osobowa załoga stała w stanie jest wystrzelić do 12 rakiet MLRS w poniżej 60 s. Wyzrzutnia MLRS typu M270 składa się z 12 rakiet, umieszconych w dwóch wymiennych sześcioprowadnicowych kontenerach rurowych. Po wystrzeleniu pocisków puste pojemniki są zastępowane nowymi kontenerami. Wyrzutnia, która jest umieszczona na wydłużonym podwoziu pojazdu M2 Bradley, jest wysoko zautomatyzowanym samoładującym i samocelującym się systemem. Zawiera komputer kierowania ogniem, który integruje operacje pojazdu i wyrzutni. Rakiety mogą byc odpalane pojedyńczo lub w seriach od dwóch do dwunastu. Dokładność jest zachowana ponieważ komputer balistyczne koryguje odchylenia pomiędzy strzałami. MLRS może być szybko transportowany do teatru działań przez pociąg lub samolot transportowy typu C-5 Galaxy. MLRS jest bardzo mobilny w terenie i osiąga maksymalną prędkość 65 km/h. Standardowa głowica rakiety MLRS zawiera 644 pocisków fragmentacyjnych M77 kal., które wyposażone w zapalnik zbliżeniowy detonują nad celem. Te miniaturowe bomby posiadają małe spadochrony, które orientują je ku ziemi. Jeden pojazd MLRS może dostarczyć 8,000 pocisków M77 w poniżej 60s na odległość do 32 km. Inna wykorzystywana przez MLRS amunicja to rakiety wydłużonego zasięgu (ER), rakiety o skróconym zasięgu używane do ćwiczeń (RRPR) oraz ppanc pocisk rakietowy AT-2, którego głowica zawiera 28 min przeciw-czołgowych. Pocisk ER wprowadzony został do uzbrojenia w 1998 r., składa się on z 519 bomb fragmentacyjnych M77 i ma zasięg maksymalny 45 km. Lockheed Martin otrzymał również kontrakt na opracowanie rakiet o większym zasięgu GMLRS o donośności skutecznej do 60 km. Rakieta GMLRS będzie wyposażona w inercyjny i satelitarny (GPS) system nawigacji, szacuje się, że do produkcji wejdzie już w 2004 roku. GMLRS jest programem międzynarodowym obejmującym we współpracy Wlk. Brytanię, Francje, Niemcy, Włochy i USA. Zespół firm produkujących rakietę i jej podzespoły to m.i.n. Diehl, MBDA i FiatAvio. Z pojazdu MLRS mogą być odpalane także dalekosiężne, naprowadzane, rakietowe pociski Army Tactical Missile System (ATACMS). Rakieta ATACMS Block 1 wykorzystana w Operacji Pustynna Burza, przenosi 950 pocisków wybuchowych wielkości piłki tenisowej M74 na odległość 165 km. Obecnie Lockheed Martin pracuje nad rakietą Block 1A o zasięgu przekraczającym 300 km, dzięki zredukowaniu masy głowicy i systemie nawigacji satelitarnej GPS. Do produkcji wejdzie na początku 2002 r. Pociski rakietowe ATACMS Block II i Block IIA już są dostepne w niewielkich ilościach i planuje się ich masowe wprowadzenie do eksploatacji w 2002 r. razem z rakietą Block 1A. Głowice uzbrojone są w 13 przeciwpancernych pocisków BAT. Amunicja BAT produkowana przez przedsiębiorstwo Northrop Grumman, to niezasilane szybowce zaopatrzone w czujniki aukustyczne do wykrycia celu i czujniki na podczerwień służące do naprowadzania w końcowej fazie lotu. Maksymalny ich zasięg wynosi 140 km. Skomputeryzowany system kierowania ognia MLRS, umożliwia zredukowanej załodze lub nawet pojedyńczemu zołnierzowi na zaopatrzenie i wyładowanie wyrzutni z wnętrza kabiny. Komputer kierowania ogniem pozwala na ręczne i automatyczne odpalanie rakiet. W typowej misji ogniowej, posterunek dowodzenia przekazuje komputerowi MLRS informacje o celu. Komputer odpowiednio ustawia wyrzutnię i prosi załogę o wprowadzenie jakości i ilosci amunicji do odpalenia. W grudniu 2001 r. Lockheed Martin otzrymał kontrakt na dostarczenie do 2004 roku 66 zmodernizowanyc Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik A może rakiety? 12.05.04, 17:20 Łukaszenko kilka miesięcy temu coś wspominał, że Białoruś nie musi mieć broni jądrowej, bo ma inną broń dalekiego zasięgu. Więc może jakieś rakiety strategiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: A może rakiety? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 12.05.04, 18:06 Na terenie Białorusi stacjonowały mobilne rakiety strategiczne Topol ale je juz dawno wycofali Odpowiedz Link Zgłoś
leonprof Re: Białoruś pokaże tajną broń. 12.05.04, 23:16 z całą pewnościa pokażą swojego eksperymentalnego BWRa - nazwy nie pamiętam. Skąd mają kasę? M.in. od nas - remont Migów Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: Białoruś pokaże tajną broń. 06.07.04, 08:29 Termin minął przedwczoraj. Czy ktoś coś widział? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxikasek Re: Białoruś pokaże tajną broń. IP: 212.14.9.* 06.07.04, 13:16 Widocznie nie dośc że supertajna to jeszcze wykonana w technologii Stealth Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAGGER Re: Białoruś pokaże tajną broń. IP: 80.51.247.* 06.07.04, 14:10 ponąć w rosyjskiej telewizji była krótka wzmianka o święcie na białorusi.ponąć pokazano kawałek defilady na której było dużo sprzętu (w tym S-300) i pzreloty SU-24.łukaszenka znów się odgrażał że NATO go otacza,skrytykował ukrainę i zapowiedział że jakby co to białoruś się sama obroni. Odpowiedz Link Zgłoś