Dodaj do ulubionych

patriot vs S 300

IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 23.05.04, 22:02
Ktory według was system plot jest bardziej skuteczny patriot i jego
modyfikacje czy S 300 ??
Obserwuj wątek
    • Gość: virra Re: patriot vs S 300 IP: *.180.susc.suscom.net 23.05.04, 22:24
      chyba oba sa dobre....jeden niszczyl zawziecie samoloty sprzymierzonych w Iraku
      a te ruskie systemy dzielnie niszczyly jakies pasazerskie.
      • Gość: Berkut Re: patriot vs S 300 IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 23.05.04, 22:58
        Pasazerskie to chyba ukrainski S 200 zestrzelił pasażera podczas ćwiczeń
    • Gość: Mikhal Re: patriot vs S 300 IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.05.04, 22:33
      troche dziwnie jest porownywac patriota z s 300 ?
      • Gość: Berkut Re: patriot vs S 300 IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 23.05.04, 22:59
        a dlaczego dziwne ??? :)
    • Gość: zwiadowca Re: patriot vs S 300 IP: *.marwit.gliwice.pl 23.05.04, 23:26
      Poki co S-300 nie mial okazji sprawdzic sie bojowo, natomiast Patriot
      skompromitowal sie niejednokrotnie. Wydaje mi sie, ze tym razem technika
      rosyjska wyprzedzila amerykanska.
      • Gość: virra Re: patriot vs S 300 IP: *.180.susc.suscom.net 24.05.04, 06:59
        przeczytaj siebie raz jeszcze a potem napisz ponownie o co Ci chodzi.Bo ja nie
        wiem !! Jak cos co nie bylo uzyte bojowo, moze byc lepsze ? Reklamowke
        widziales czy co ? Poczekaj az zestrzela jakies pasazera to bedziesz mogl ten
        system pochwalic.
        pozdr.
      • Gość: A.L. Re: patriot vs S 300 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 09:41
        > Poki co S-300 nie mial okazji sprawdzic sie bojowo, natomiast Patriot
        > skompromitowal sie niejednokrotnie

To napisz proszę jak to wielokrotnie Patriot się skompromitował. To że w
        pierwszej fazie wojny w zatoce ileś scudów spadło na Izrael -> czy to jest ta
        wielka kompromitacja -> jeżeli tak to po primo izraela broniła wer p.lot a nie
        p.rak, po drugie wiele zestrzelono, te które spadły nie zabiły nikogo -> na
        bazie m.innymi tych doświadczeń wykluł się PAC3. A z porównanie skuteczności S-
        300 i PAC-3 byłbym ostrożny. Ja osobiście uważam, że od drugie wojny do czasów
        obecnych to raczej sovieckie systemu opl kompromitowały się.
      • Gość: zmęczon Re: patriot vs S 300 IP: 82.139.13.* 24.05.04, 10:55
        Gość portalu: zwiadowca napisał(a):

> Poki co S-300 nie mial okazji sprawdzic sie bojowo, natomiast Patriot
        > skompromitowal sie niejednokrotnie. Wydaje mi sie, ze tym razem technika
        > rosyjska wyprzedzila amerykanska.

W takim razie polska technika musi być najlepsza na świecie. Bo skoro
        modernizowane przez Rosjan Newy/Peczory "przy pomocy technologii z s300" (tak
        piszą w reklamówkach, jak już je czytac to trzeba wszyskie) nie trafiają w cel,
        a modernizowane przez naszych owszem, to coś to musi oznaczać.
    • maniek182 Re: patriot vs S 300 24.05.04, 08:56
      Jak dla mnie porównywanie Patriota z S-300 to jak porównywac samochód klasy
      średniej z samochodem klasy wyższej.S-300 ma większe zakresy wysokości i
      odległości zwalczania celów powietrznych.Poczekajcie na S-400 to jest cacko:)
      • Gość: A.L. Re: patriot vs S 300 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 09:54
        >Poczekajcie na S-400 to jest cacko:)

Poczekajcie na THAAD i ABL bo to jest chyba amerykańska odpowiedź.
        Nie bagatelizowałbym nowych graczy ARROW i Aster (choć to gracze różnych
        kategorii).

Ja osobiście za najbardziej skuteczny, używany system p.lot/p.rak uważam nowe
        modyf. AEGIS z rakietami Standard Missile-3 /jeden niszczyciel klasy ARLEIGH
        BURKE zaparkowany w Gdyni, jeden w Kołobrzegu i mamy najskuteczniejszą obronę
        p.lot północnej Polski :-))/

Pzdr.
        • Gość: zlywilk Re: patriot vs S 300 IP: *.pam.szczecin.pl 24.05.04, 10:14
          Biorąc pod uwagę parametry stacji i rakiet wystarczyłby ten w Gdyni a gdyby
          jeszcz można go było Wisłą podciągnąć do stolicy... ;-)
          Poważnie, S 300 ma fantastyczne parametry ale nikt go nie używał w warunkach
          bojowych a Patriot jak narazie sie sprawdził (fakt, przeciwników za wymagających
          nie miał).
        • maniek182 Re: patriot vs S 300 24.05.04, 13:55
          I dwa małe Kobbeny i te cudne niszczyciele dostaną darmową wycieczkę po dnie
          portu:P
          • Gość: Berkut Re: patriot vs S 300 IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 24.05.04, 16:25
            S 400 to chyba jest połączenie systemów S 300 PMU 2 i S 300 V. Jeszcze jest
            jakas modyfikacja S 300 V pod nazwą antey 2500 to chyba jest na eksport ??
            • Gość: zlywilk Re: patriot vs S 300 IP: *.pam.szczecin.pl 24.05.04, 18:24
              S 400 to sama rakieta którą można odpalać z wyrzutni zestawu S 300 (4 kontenery
              S 400 zamiast jednego oryginalnego S 300). Teoretycznie więc istnieje możliwość
              że jedna wyrzutnia dysponowałaby 16 pociskami.
              • Gość: Berkut Re: patriot vs S 300 IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 24.05.04, 18:51
                S 400 to nie sama rakieta to ca ły kompleks miedzyinnymi nowe stacje
                radiolokacyjne itp rakieta moze być odpalana z kontenerów S 300. system S 400
                to 2 wersje rakiety duza o zasiegu 400 km do przechwytywania AWACSów i mala o
                zasiegu koło 150 kilometrów do przechwytywania celow balistycznych samolotow
                itp :)
                • Gość: zlywilk Re: patriot vs S 300 IP: *.pam.szczecin.pl 24.05.04, 23:04
                  Niby jest to nowy zestaw ale widziałem tylko zdjęcia rakiet o mniejszym
                  zasięgu. W pełni ukompletowanego nie widziałem. Zobaczę - uwierzę. Chociaz to i
                  tak pewnie będzie tylko model...
                  • Gość: Berkut Re: patriot vs S 300 IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 24.05.04, 23:38
                    Wiekszą wersje podobno ostatnio testowali :) Co do systemów S 400 jestem ciekaw
                    w jakim stopmniu bedą je wprowadzać. Misza mowił ze juz są na wyposazeniu
                    slyszalem wlasnie ze gotowy system S 400 przyjeto w okolicach Moskwy.
                    • Gość: zlywilk Re: patriot vs S 300 IP: *.pam.szczecin.pl 24.05.04, 23:47
                      Przy całym szacunku dla rosyjskiej myśli technicznej oni za dużo rzeczy robią
                      "podobno". Będą wprowadzać o tyle o ile ich stać czyli na szczęście (niestety?)
                      stosunkowo niewiele. Poza tym jeżeli chodzi o zestwy plot. to oni coś za dużo
                      nowości mają, jakoś nie mogę w takie tempo opracowywania nowych konstrukcji.
                      Przecież oni nawet nie mają czasu doświadczeń z eksploatacji wyciągnąć.
                      • Gość: Berkut Re: patriot vs S 300 IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 25.05.04, 09:31
                        Co do testu to akurat było info o tym na stronie Missile threat :) Dlaczego za
                        duzo nowości ?? technika idzie naprzod wiec nie ma sie co dziwić a rosjanie w
                        dziedzinie technologi militarnych mają dosc zaawansowane zabawki :)
                        • Gość: SAGGER Re: patriot vs S 300 IP: 80.51.247.* 25.05.04, 13:10
                          w systemie S-400 można używać rakiet z S-300PMU-2 ale uzyskano tylko
                          nieznacznie lepsze parametry niż zakładano więc opracowywane są rakiety
                          oryginalne dla systemu S-400.system przechodził próby odkładano jego wejście do
                          służby ale wkrótce to nastąpi. najpierw w okolicazch moskwy oczywiście.
    • Gość: SAGGER Re: patriot vs S 300 IP: 80.51.247.* 24.05.04, 10:22
      myślę że wszystko zależy od wersji obu systemów.można uściślić to porównanie w
      ten sposób:
      Patriot PAC-1 vs S-300
      Patriot PAC-2 vs S-300PMU-1 (i ew. PMU-2)
      Patriot PAC-3 vs S-300V (SA-12)
      • Gość: zlywilk Re: patriot vs S 300 IP: *.pam.szczecin.pl 24.05.04, 14:51
        S 300 W nie ma z S 300 wiele wspólnego. Inne biuro konstrukcyjne, inne
        wymagania, inny użytkownik, dużo większy stopień komplikacji. I jego parametrów
        podawanych przez producenta w żaden sposób nie można skonfrontować z
        rzeczywistością bo nie był eksportowany.
        • Gość: SAGGER Re: patriot vs S 300 IP: 80.51.247.* 25.05.04, 13:05
          S300V ma pewne większe właściwości antyrakietowe tak jak PAC-3 dlatego
          zestawiłem je razem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka