mosze_zblisko_daleka 27.10.11, 11:11 Pomóżmy uratować Asię Bibi: Myślę ze każdy człowiek powinien dodać swoje imię: milujciesie.org.pl/pg/pl/aktualnosci/pomozmy_uratowac_asie_bibi.html etools.ncol.com/qry/CallForMercyDonation.tml Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mosze_zblisko_daleka Re: Pomóżmy uratować.... 27.10.11, 14:35 Do tej pory 243 Izraelczyków przyłączyło się do apelu... A gdzie jesteś Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Pomóżmy uratować.... 27.10.11, 14:49 Mosze, darzę Was duża sympatią, ale mam juz troche dosyć Twoich prób wciągniecia nas tutaj w Wasze sprawy na Bliskim Wschodzie. Dlaczego my Polacy mamy to robić, skoro przeciętny Izraelczyk uważa Polse za kraj morderców, do ktorego nie wolno zblizac sie bez batalionu uzbrojonych po zęby ochorniarzy - jak wycieczki Waszych licealistów do Aushwitz, a pietrwszy lepszy wypierdek z ulicy, jak pierwszy trener Meliksona, mowi do mediów jak Melikson śmie reprezentowac Polskę, ktora wymordowala tylu Zydów. Weź Ty sie Mosze zwróc o poparcie dla Waszych spraw, do tych ktorzy mniej od Polaków Was wymordowali, do Niemców, nie zwracaj sie o poparcie dla Was do sprawców holokaustu. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Pomóżmy uratować.... 27.10.11, 15:35 Panie BMC: 1. Czy pan czytał tą stronę? Czy ona jest "pomoc dla Izraelczyków"? 2. Jeśli ktoś wymawia się niedobrze i nie ładnie przeciw Polakom, to znaczy ze każdy tak myśli? 3. Jak są antysemickie napisy na ścianach lub podczas meczu przez kiboli-ta znaczy ze każdy myśli podobnie...? 4. Bylem niedawno w Polsce, kręciłem się wszędzie. Nie ukrywałem ze jestem z Izraela. I co spotkałem? W Warszawie na ulicy kupiłem parasolkę i sprzedawca spytał mnie skąd jestem? Jak usłyszawszy ze z Izraela, to można było widzieć śmiech na twarzy. "Szalom, szalom powiedział". Drugi raz jak bylem w Krakowie, na ulicy stal nie młody człowiek i coś sprzedawał. Kiedy chciałem zrobić zdjęcie, on spytał skąd jestem. Odpowiedziałem ze z Ziemi Świętej...On słysząc to, porwał akordeon od innego starszego od siebie i zaczął śpiewać izraelskie piosenki. No widzisz spotkałem na ulicy prostych ludzi jak ty i ja. Nikt nic nie mówił o Żydach, widziałem tylko radość i uśmiech na ich twarzach. Nie wiem skąd takie myśli masz ale to już Twój problem. ===== www.104-0031.com/mainframe/contents/HG/Gallery/rabbit/rabbit.html --- Zawsze upewnij się, że pod cienką gałązką oliwkową, masz duży i ostry miecz! --- Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Pomóżmy uratować.... 27.10.11, 15:48 W Polsce oczywiscie można spotkac antysemickie napisy na murach, ale to zwykłe chuligąnstwo niedojrzalych nastolatków jedynie, bez żadnej idei przeważanie. Takie samo jakby napisali "ch...j piz....a w nocy gwizda", co tez czasami można spotkac na murach. Tymczasem, z z całego świata ze środowisk żydowskich, co rusz dochodza do Polski głosy nie tylko o "polskich obozach śmierci", ale i wprost mowiące o tym ze to Polacy mordowali Żydów. Nikt nie pamieta o tym, że wiekszosć osób uhonorowanych przez was jako "sprawiedliwi wśród narodów świata" to Polacy, ale za to publicznie mówi sie o tym u Was w mediach, że to Polacy mordowali Żydów, i nie wywołuje to jakiejkowliek reakcji w Waszych mediach, do momentu kiedy nie zaczyna protestowac w tej sprawie polska ambasada w Tel Awiwie Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Media...? 27.10.11, 15:58 Jakie media? Tutaj w Izraelu nic nie piszą, a możne ja nie czytam ich. Czy możesz wskazać gdzie pisano w izraelskich mediach ze Polacy mordowali a nie hitlerowcy. Jak spytasz tutaj człowieka na ulicy czy wie coś na temat "Jedwabne" lub "Złote Żniwa". Zobaczysz zdziwienie jego. (miedzy nami czy to były bajki wyssane z palca?) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Media...? 27.10.11, 16:18 Odnosnie spraw starszych www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,10528675,Byla_dziewczynka_w_zielonym_sweterku__W_kanalach_.html A mnie ostatnio podobal sie apel Waszych licealistow-ze nie chca byc wymieniani za terrorystow w razie wziecia do niewoli. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Media...? 28.10.11, 03:27 mosze_zblisko_daleka napisał: > Jakie media? Tutaj w Izraelu nic nie piszą, a możne ja nie czytam ich. > Czy możesz wskazać gdzie pisano w izraelskich mediach ze Polacy mordowali a nie > hitlerowcy. > Jak spytasz tutaj człowieka na ulicy czy wie coś na temat "Jedwabne" lub "Złote > Żniwa". > Zobaczysz zdziwienie jego. > (miedzy nami czy to były bajki wyssane z palca?) Mosze. Czytasz polskie media, prawda? Na pewno obiła Ci sie o uszy sprawa Maora Meliksona - piłkarza, reprezentanta Izraela, ktory postanowil zmienic barwy i grac dla reprezentacji Polski. Na prawde nie obiła Ci sie o uszy wypowiedz jego dawnego trenera w izraelskich mediach, jak to Melikson wybrał gre dla morderców? Przeciez to byla publikacja w Waszych mediach, zdaje sie w Haretz o ile dobrze pamietam, bo Jcnet, po ktorej polskie media zagrzały się do czerwoności, a w Waszych co było po tej publikacji? Nic. Cisza. Dopiero jak zaczeła protestowac polska ambasada, pan trener zaczal sie wycofywac rakiem, ze nikgodo nie chcial obrazić, a własciwie to on nie to chciał powiedziec. I nie w tym rzecz że on to powiedział - bo jednostka moze rzeczywiscie powiedziec wszystko., Rzecz w tym, ze w Waszych mediach po tej wypowiedzi nic sie nie działo, jakby nic sie nie stało, jak gdyby nigdy nic. Żadnego skandalu, żadnego Faux pas, nic, jak gdyby nic sie nie stało, nie zostało powiedziane nic złego. Dobrze wiesz ze gdyby jakis trener polskiego piłkarza powiedział cokowliek co choćby pod lupą przypominałoby antysemityzm, to nasze media by go powiesiły a gosc miałby już śmierć cywilną . Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Media...? 28.10.11, 09:36 Ja właśnie założyłem wątek na ten temat: www.fresh.co.il/vBulletin/showthread.php?t=550874&highlight=MELIKSON Kiedy była ta sprawa publikowana. Właśnie dużo u nas popierało Meliksona ze chce grac w barwach Polski, jeśli tutaj nikt prawie nie słyszał o nim. Co do trenera on jest tutaj kontrowersyjny i nieraz wypije kieliszek więcej... P.S. załączam link co piszą u nas o partii Palikota (sorki ze jest po heb.) myślę ze dasz sobie radę... www.haaretz.co.il/news/world/1.1533431?= Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Media...? 28.10.11, 13:19 mosze_zblisko_daleka napisał: > Ja właśnie założyłem wątek na ten temat: > > www.fresh.co.il/vBulletin/showthread.php?t=550874&highlight=MELIKSON Popełniłes Mosze bład - Melikson nie otrzymał polsiego obywatelstwa - on je miał od urodzenia. Zgodnie z polskim prawem, obywatelstwo dziedziczy sie po rodzicach. Matka Meliksona miala polskie obywatelstwo, więc w myśl polskiego prawa, Maor równiez miał je z mocy prawa od momentu urodzenia. W jego przypadku, chodzilo tylko o wydanie mu polskiego paszportu i ID, ktorych nie mial. Melikson nie był naturalizowany. > Kiedy była ta sprawa publikowana. Właśnie dużo u nas popierało Meliksona ze chc > e grac w barwach Polski, jeśli tutaj nikt prawie nie słyszał o nim. > > Co do trenera on jest tutaj kontrowersyjny i nieraz wypije kieliszek więcej... > No tak, ale mi nie chodzilo o to co on powiedzial mediom, tylko o to ze to co powiedzial nie wywolalo w Izraelu żadnego oburzenia, ani nawet kontrowersji. Jakby nic sie nie stalo, nikt nie widzial w tym nic złego, a ni niestosownego - i o to o czym to świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i A tak w ogole Mosze 28.10.11, 04:14 ... to Niemcy może Wam zablokują deal z okrętami podwodnymi w reakcji na sprawę zgody na osiedla Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Pomóżmy uratować.... 27.10.11, 16:13 Matrek,ale co to ma wspolnego z tematem watku? Ja juz podpisalem. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomóżmy uratować.... 27.10.11, 16:35 ja tez już 18 tysięcy Polaków podpisało Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Pomóżmy uratować.... 27.10.11, 16:56 Ale żeś przyjeb...., bmc3i. Jak łysy grzywką o parapet. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Pomóżmy uratować.... 28.10.11, 20:08 Faktycznie wybrał niestosowny watek by się wyżalić na podejście Żydów do Polaków. Niemniej potwierdzam obserwacje. Przeciętny (zwłaszcza młody, nie mający żadnych powiązań rodzinnych z Polską) Żyd z Izraela albo nie wie nic o Polsce albo słyszał, że to kraj morderców Żydów. Sam przy piwie nie raz edukowałem kilku (przy okazji nieoficjalnych spotkań po pracy w ramach wspólnie realizowanych zadań). I nie byli to głupi ludzie gdzie niewiedzę/błędną wiedzę można by to zrzucić na brak wykształcenia. To byli specjaliści doskonale wykształceni. Widać tak nieoficjalnie mówi się o Polsce w Izraelu, jakoś te opinie musiały im się zakodować. Mosze dzięki za link! Oczywiście wpisałem się. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Pomóżmy uratować.... 28.10.11, 20:30 maciekqbn napisał: > Faktycznie wybrał niestosowny watek by się wyżalić na podejście Żydów do Polakó > w. Owszem, przyznaje że niezbyt fortunny, ale jesli moge miec coś na swoje usprawiedliwienie, to to że w chwili pierwszej próby wylysuszczenia Mosze swoich zali, nawet nie sprawdzalem co kryje sie pod linkiem, lecz dzialalem pod wplywem nieodpartego wrażenia od jakiegos już czasu, że Mosze próbuje zainteresowac Polaków na tym forum sprawami swojego kraju. Ja naprawde nie mam nic przeciw Zydom i Izraelowi, na tym forum jestem jednym z tych ktorzy nie obwiniaja Izraela o wszystko w sprawach stosunkow izraelsko-palestynskich, przeciwnie - wielokrotnie tu juz bronilem Izrael, ale kiedy tak czytam rozne watki zakladane przez Mosze w ktorych oczekuje wsparcia, czy choćby wspolczucia czasem, zaczynam sie zastanwiac, dlaczego mamy jako Polacy popierac Izrael, skoro jestesmy tak znienawidzonym w Izraelu narodem Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Bardzo mylisz sie... 28.10.11, 20:42 Doprawdy nie mam pojecia skad taka wiedza co mysla tutaj w Izraelu o Polakach. Polskie media cytuja nieraz jednego jak wyraza sie przeciw Polsce lub Polakom (trener) Czy to juz jest mysl kazdego izraelczyka? Czy ktos mysli doprawdy ze kazdy uwaza tutaj ze Polacy sa winni za Szoa? Mysle ze jest wiecej cytowane co mowia Zydzi mieszkajacy w USA. Jest to bardzo wazna diaspora, ale nie Izrael. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Bardzo mylisz sie... 28.10.11, 20:55 mosze_zblisko_daleka napisał: > Doprawdy nie mam pojecia skad taka wiedza co mysla tutaj w Izraelu o Polakach. > Polskie media cytuja nieraz jednego jak wyraza sie przeciw Polsce lub Polakom ( > trener) Czy to juz jest mysl kazdego izraelczyka? Czy ktos mysli doprawdy ze ka > zdy uwaza tutaj ze Polacy sa winni za Szoa? > Mysle ze jest wiecej cytowane co mowia Zydzi mieszkajacy w USA. Jest to bardzo > wazna diaspora, ale nie Izrael. Mosze, nie znam hebrajskiego, ale macie w Izraelu kilka anglojęzycznych serwisów informacyjnych i ja je czasami czytam. Niektore z nich maja też fora internetowe - te też czasem przeglądam. W polskiej prasie ukazalo sie tez kilka artykyloów tym co mysla o Polsce uczestnicy Waszych szkolnych wycieczek do Oświęcimia i ich uzbrojeni jak na wyprawę do Iranu izraelscy ochrioniarze. Polakowi włos sie jeży na głowie. Nie wiem - to Ty jestes w Ziemi Swietej, nie ja, może ty masz lepsza ode mnie świadomosc stosunku swojego spoleczeństwa ode mnie. Moze po 700 latach życia w Polsce, kiedy Polska była ziemią obiecaną dla przesladowanych w całej Europie Żydów, nie jest dominującym u Was pogląd że Polska to dla Was tylko łzy, cierpeienie i shoa, a winni wiekszosci z nich sa Polacy, ale jesli jęsli Polacy sadza ze odbieracie Polske tylko jak najgorzej, to cos jest nie tak u Was. Tym bardziej, że my sobie tego nie wymyslamy, tylko mamy takie a nie inne spojrtzenie na to na podstawie doniesień mediów o wypowiedziach Żydów na temat Poslki i Polaków. Zauwazyłeś moze, jak czesto u nas podnoszą sie głosy, ze jeszcze troche to uniewinnicie Niemców, a Polaków obciążycie odpowiedzialnością za Holokaust? Jak myslisz, skad sie to bierze? Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Bardzo mylisz sie... 28.10.11, 21:08 bmc3i napisał: > W polskiej prasie ukazalo sie tez kilka artykyl > oów tym co mysla o Polsce uczestnicy Waszych szkolnych wycieczek do Oświęcimia > i ich uzbrojeni jak na wyprawę do Iranu izraelscy ochrioniarze. Polakowi włos s > ie jeży na głowie. To prawda, te wycieczki młodzieży do Polski z uzbrojonymi ochroniarzami to wstyd dla Izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Bardzo mylisz sie... 28.10.11, 21:06 Mosze, rozumiem Twoje zdziwienie, bo sam zapewne nalezysz (z racji pochodzenia Twoich przodków) do tych, którzy wiedza o Polsce dużo i znają prawdziwą historię IIWS. Ale porozmawiaj sobie z kilkoma młodymi ludźmi (z poza Twojego środowiska, które zakładam, że ma styczność z polskimi Żydami i zna historie Europu nieźle). Moja firma od czasu do czasu współpracuje z pewna firma z Izraela, przyjeżdżają do nas Wasi specjaliści. wiadomo jak to po pracy - idzie się na piwo i rozmawia na luzie, bo swoja droga to fajni ludzie są. No więc poza jednym przypadkiem, który akurat miał żonę, której dziadkowie mieszkali w Polsce i znał realia, to pozostali mieli w większości stosunek obojętny (i to jest OK) lecz z pewnymi uprzedzeniami (przekonanie, że antysemityzm w Polsce ma jakies gigantyczne rozmiary) albo wręcz bardzo negatywny obraz Polski. Nawet byli zdziwieni, że tutaj nikt ich nie chce bić i nie robi problemów. I że w ogóle Polska to nawet fajny kraj, choć zbyt zimny jak dla nich (akurat zawsze trafiają jak są mrozy -20 stopni hehe). Zapytałem, skąd takie ich nastawienie. No i dowiedziałem się, co się mówi o Polsce w Izraelu, uwierz mi, nie było to dla mnie miłe. Oczywiście po tej wizycie ich wizja Polski zmieniła się i mam nadzieje, że będą protestować słysząc kłamliwe opinie o Polsce i Polakach. sami jednak przyznali, że w Izraelu raczej nie mówi się o Polsce a jeśli już to przeważnie negatywnie, przy czym brak im obiektywnych informacji, by te negatywne opinie zweryfikować. A stosunek Żydów amerykańskich do Polski to odrębna sprawa. To dla mnie nie do pojęcia, jak oni nienawidzą Polski, nie mam pojęcia dlaczego ale wystarczy poczytać trochę portali gdzie się wypowiadają (nawet na forum Erec Israel, gdzie można spotkać wiele ciekawych ludzi). Nie wiem czy nie zdają sobie sprawy, ze swoimi wypowiedziami szkodzą stosunkom między Polakami a Żydami (przeciętny Polak nie rozróżni, że ten idiota opluwający Polaków to jakiś chory od nienawiści Żyd z USA a nie z Izraela). A może robią to celowo? Tylko po co? Niszczą to co takim trudem w Polsce się zmieniło na plus - obecnie większość Polaków raczej odnosi się z sympatią do Izraela. Sporo jest obojętnych. Przypadki antysemityzmu to chuligański margines. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Moja rodzina... 29.10.11, 09:57 Moge napisać jak moja rodzina przyjęła o mojej wycieczki do Polski. Syn (43 lat) i synowa dużo pytali się o Polsce i po zdjęciach jeszcze bardziej są zainteresowani. Córka (37 lat) była trochę anty Polska, zięć "parave (U)", ale myślę ze po moich opowieści i gościn od Polaków coś zmieniło sie u niej. Nic oczywiście nie próbowałem "kolorować" podałem "as it is" . Koledzy dużo pytali jak sie czuliśmy i myślę ze bylem dobrym "ambasadorem" Polski w Izraelu. Jak ja czułem się w Polsce, to mogę powiedzieć tylko, jak czuje się człowiek wokół przyjaciół, którzy wychodzą z skory żeby uczynić tylko dobre wrażenia i przyjemnie spędzić czas. Nie bylem i nie jestem obiektywny do Polski, ale czy można żądać ode mnie inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś