Dodaj do ulubionych

Admirał Kuzniecow:)))

26.11.11, 00:59

Sława!
pl.wikipedia.org/wiki/Admira%C5%82_F%C5%82ota_Sowietskogo_Sojuza_Kuzniecow
W grudniu 1995 "Admirał Kuzniecow" z grupą okrętów wyszedł na ćwiczenia na Morze Śródziemne, w celu zademonstrowania tam rosyjskiej obecności w związku z nalotami NATO na byłą Jugosławię. Jego grupa lotnicza składała się wówczas z 13 Su-33, 2 Su-25UTG i 11 śmigłowców; okręt nosił numer burtowy 063. W styczniu 1996 u brzegów Tunezji doszło do spotkania z amerykańską grupą lotniskowca USS "America". Śmigłowce amerykańskie SH-60 Seahawk lądowały z wizytami kurtuazyjnymi na "Kuzniecowie", a rosyjskie na okrętach amerykańskich. Podczas drogi powrotnej na Atlantyku lądował na "Kuzniecowie" także śmigłowiec brytyjskiej fregaty HMS "Sheffield"[3].
22 marca 1996 grupa rosyjska powróciła do bazy. W toku rejsu uwidoczniły się problemy techniczne, przede wszystkim z kotłami, z których większość stała się niesprawna

Ktos sie podniecał ze wysłali go do Syrii.

Dziw ze Turcy przepuscili:))

Ale postoi se u brzegów Syrii z niesprawnymi kotłami a Amerykanie beda na nim ladowali kurtuazyjnie:))

A Rosjanie na Bushu:))

I na tym cała pomoc dla Assada zakończy sie...

Forum Słowiańskie
gg 1728585
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: Admirał Kuzniecow:))) 26.11.11, 01:04
      No tak! Przecież od 1996 roku do 2011 to minęło tylko trzy dni co nie Ignorant?!:)
    • bmc3i To stary artykuł 26.11.11, 01:19
      To stary artykuł, który na dodatek zawiera błedy merytoryczne. Widze ze jest wyrozniony medalem - krótki rzut oka i widać ze gdyby przy jego ocenie stosowane dzisiejsze standardy nie dostaloby wyróżnienia. Nie czytam nawet w całości, ale przede wszystkim bardzo słabo uźródłowiony, juz chgociazby z tego punktu widzenia nie przeszedłby glosowania nad wyróznieniem.

Nie przeszedłby rowniez z przyczyn merytorycznych, zawieraa bowiem błedy - jesli jak stwordza artykuł w grudniu 1995 roku wyszedł na MŚ, to nie mógł wyść tam "w celu zademonstrowania tam rosyjskiej obecności w związku z nalotami NATO na byłą Jugosławię", bo w grudniu było juz 3 miesiace po zakończeniu operacji Deliberate Force nad Bosnią i własnie wtedy zawarto układ pokojowy w Dayton.

Troche wiec Rosjanie spóźniliby sie, z ta demonstracją siły, kwartał po zakończeniu "bombardowania Jugosławii", w momencie zawierania jak się okazało modelowego dla całych bałkanów ukłądu pokojowego.
      • ignorant11 Re: To stary artykuł 26.11.11, 01:36

Sława!

OK Twoje zastrzezeenia sa OK. Ale juz ten artykuł niepełny pokazuje jakie to swietne maja Rosjanie doswiadczenia w projektowaniu lotniskowców.., nad którymi w watku obok rozwodził si dusiciel:))

Cos tam projektowali a nawet probowali budowac...
        :))

A co im wyszło?

Admirał Kuzniecow:))

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
      • marek_boa Re: To stary artykuł 26.11.11, 01:49
        Miałem nadzieję ,że o tym Napiszesz!:) Bo gdybym ja zaczął jechać po tym artykule to pewnie Byś miał do mnie pretensje ,że znowu jadę po Wikipedii!:)
        - TAKR na Morze Śródziemne wszedł przez Gibraltar 23 grudnia 1995 roku i wyszedł 6 marca 1996 roku!
        - Przez cały czas rozpierduchy na Bałkanach ,na Morzy Śródziemnym dyżur bojowy pełniły zazwyczaj dwa podwodne okręty rakietowe typ Projekt 949A"Antiej":
        - K-410 "Smoleńsk"
        - K-266 "Orieł"
        później:
        - K-141 "Kursk"
        i dwa op typ Projekt 971 "Szczuka-B":
        - K-317 "Pantera"
        - K-157 "Wiepr"
        a później:
        - K-154 "Tigr"
        - K-461 "Wołk"
        • ignorant11 Re: To stary artykuł 26.11.11, 01:53
          marek_boa napisał:

> Miałem nadzieję ,że o tym Napiszesz!:) Bo gdybym ja zaczął jechać po tym artyku
          > le to pewnie Byś miał do mnie pretensje ,że znowu jadę po Wikipedii!:)
          > - TAKR na Morze Śródziemne wszedł przez Gibraltar 23 grudnia 1995 roku i wysze
          > dł 6 marca 1996 roku!
          > - Przez cały czas rozpierduchy na Bałkanach ,na Morzy Śródziemnym dyżur bojowy
          > pełniły zazwyczaj dwa podwodne okręty rakietowe typ Projekt 949A"Antiej":
          > - K-410 "Smoleńsk"
          > - K-266 "Orieł"
          > później:
          > - K-141 "Kursk"

To ten sam projekt co Komsomolec

na jednorazowe zanurzenie????
          :))

> i dwa op typ Projekt 971 "Szczuka-B":
          > - K-317 "Pantera"
          > - K-157 "Wiepr"
          > a później:
          > - K-154 "Tigr"
          > - K-461 "Wołk"
          • marek_boa Re: To stary artykuł 26.11.11, 01:55
            E tam! Ten sam co Amerykański "Tresher"!
        • bmc3i Re: To stary artykuł 26.11.11, 01:58
          marek_boa napisał:

> Miałem nadzieję ,że o tym Napiszesz!:) Bo gdybym ja zaczął jechać po tym artyku
          > le to pewnie Byś miał do mnie pretensje ,że znowu jadę po Wikipedii!:)
          > - TAKR na Morze Śródziemne wszedł przez Gibraltar 23 grudnia 1995 roku i wysze
          > dł 6 marca 1996 roku!
          > - Przez cały czas rozpierduchy na Bałkanach ,na Morzy Śródziemnym dyżur bojowy
          > pełniły zazwyczaj dwa podwodne okręty rakietowe typ Projekt 949A"Antiej":
          > - K-410 "Smoleńsk"
          > - K-266 "Orieł"
          > później:
          > - K-141 "Kursk"
          > i dwa op typ Projekt 971 "Szczuka-B":
          > - K-317 "Pantera"
          > - K-157 "Wiepr"
          > a później:
          > - K-154 "Tigr"
          > - K-461 "Wołk"

Ja nie czytalem nawet całego artykułu, bo nie zabardzo mi sie chce, ale zwrocił moja uwage błąd juz w tym ktorykim fragmencie ktory przeczytałem. Własnie dlatego tak ostro w ostatnich latach ewoluowała polska edycja Wikipedii - dzisiaj jesli artykul nie zawiera przipisów źródłowych niemal co zdanie, to nie dostanie najwyższego z wyróźnień. Przynajmniej w projekcie militarnym. Pare lat temu zasady WIkipedii były o wiele bardziej tolerancyjne, stąd łatwiej było wpleść do niej radosną twórczość własną.

Oczywiście nigdy nie [polecałbym był Wikipedii jako źródło pracy magisterskiej :)

• ignorant11 Re: To stary artykuł 26.11.11, 02:04
            bmc3i napisał:

Własnie dlat
            > ego tak ostro w ostatnich latach ewoluowała polska edycja Wikipedii - dzisiaj j
            > esli artykul nie zawiera przipisów źródłowych niemal co zdanie, to nie dostanie
            > najwyższego z wyróźnień. Przynajmniej w projekcie militarnym. Pare lat temu za
            > sady WIkipedii były o wiele bardziej tolerancyjne, stąd łatwiej było wpleść do
            > niej radosną twórczość własną.
            >
            > Oczywiście nigdy nie [polecałbym był Wikipedii jako źródło pracy magisterskiej
            > :)
            >
            >

Widac rosnie wiarogodnosc wiki i jej poziom merytoryczny równiez za Twoja sprawa...
            • bmc3i Re: To stary artykuł 26.11.11, 02:17
              ignorant11 napisał:

> Widac rosnie wiarogodnosc wiki i jej poziom merytoryczny równiez za Twoja spraw
              > a...

Nie, za moją nie. Ja tu sie nie liczę. To instynkt stadny :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka