anton_pl 01.12.11, 15:29 www.altair.com.pl/start-7113 Chyba czytają w US Army nasze forum bo...) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ignorant11 Re: Carl Gustaf dla US Army 01.12.11, 23:43 anton_pl napisał: > www.altair.com.pl/start-7113 > Chyba czytają w US Army nasze forum bo...) > Tez powinnismy. Nikt ryja nie wydrze ze zdradzamy Europe... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Carl Gustaf dla US Army 02.12.11, 09:15 Ja to ostatni jestem rozdwojony, by wszyscy wiedzą że miałem smaka na Carl Gustav M3, ale ostatnio mam coraz większego smaka na Panzerfaust 3, szczególnie w wersji IT 600, o największych możliwościach p.panc...) Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: Carl Gustaf dla US Army 02.12.11, 09:21 > ostatnio mam coraz większego smaka na Panzerfaust 3 Ustalmy - podtekst kulinarny czy seksualny, jak seksualny to nie gadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Carl Gustaf dla US Army 02.12.11, 11:29 adam_al napisał: > > ostatnio mam coraz większego smaka na Panzerfaust 3 > > Ustalmy - podtekst kulinarny czy seksualny, jak seksualny to nie gadamy. PRZEDE WSZYSTKIM DO CZEGO to jest im potrzebne,??? Na pewno nie jako broń P.panc jako ze zdefiniowano miejsce ich użycia na Afganistan, a talibowie nie posiadają pojazdów pancernych, to prawdopodobnie będą lekką broniom wsparcia.Nie podano najważniejszego ,typów amunicji jaka do niego zamówiono ,a jestem pewny ze pocisków p.panc będzie tam niewiele. Co do naszej armii to jako broń pomocniczą możemy nadal z powodzeniem używać RPG-7 jedynie zakupić w większej ilości nowej już opracowanej i przetestowanej amunicji do nich. Jako broń p.panc raczej powinno się zakupić rakiety krótkiego zasięgu takie jak choćby Spike. SR Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: Carl Gustaf dla US Army 02.12.11, 12:15 > PRZEDE WSZYSTKIM DO CZEGO to jest im potrzebne,??? Na pewno nie jako broń P.pan > c jako ze zdefiniowano miejsce ich użycia na Afganistan Akurat w przypadku Panzerfaust 3 mają do dyspozycji idealny pocisk na Afganistan - Bunkerfaust. "Piękna broń" - przebija sobie ścianę dla ładunku detonującego po drugiej stronie, można strzelać z pomieszczeń zamkniętych: www.youtube.com/watch?v=GOyyMwD61DU Dla CarlGustav jest też tego typu amunicja: HEAT 751 Shaped Charge. Można przyjąć za pewnik, że o takie zadania i taką amunicję chodzi w przypadku walki z talibanem. > Co do naszej armii to jako broń pomocniczą możemy nadal z powodzeniem używać RP > G-7 jedynie zakupić w większej ilości nowej już opracowanej i przetestowanej am > unicji do nich. Trochę już podstarzała, nie można strzelać z pomieszczeń, prymitywne zestawy celownicze. Tańsze modele ze stajni Dynamit Nobel jak RGW-60 czy RGW-90 byłyby idealnym uzupełnieniem drogich Spike. W przypadku najprostszej broni tego typu mamy jeszcze pokaźnie zapasy swojego Komara (ok 100 tys pocisków), które po wymianie zapalników mogłyby wrócić na wyposażenie i służyć do robienia rozpierduchy, do rozbijania pancerzy potrzeba czegoś bardziej zaawansowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
ramol6 Re: Carl Gustaf dla US Army 04.12.11, 11:06 "nie można strzelać z pomieszczeń" www.fas.org/man/dod-101/sys/land/row/rpg-7.pdfstr.25-26 inni twietdzą coś zupełnie przeciwnego Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: Carl Gustaf dla US Army 04.12.11, 16:49 > inni twietdzą coś zupełnie przeciwnego Inni każą swoim wysadzać się razem z bombą. Mnie w wojsku uczono, że nie można. Strumień gazów wylotowych, które wylatują z tyłu RPG przy strzelaniu klasycznym pociskiem może zrobić kuku. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Carl Gustaf dla US Army 04.12.11, 17:31 W zależności od kubatury pomieszczenia Adasiu! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Carl Gustaf dla US Army 02.12.11, 17:18 Jopek,to juz ktoras dyskusja na podobny temat i w kazdej pisalem wlasciwie to samo co Ty.Na pukanie do budynkow czy czegos w tym stylu po prostu szkoda broni zaawansowanej. Adam zdaje sie wspomina o tym ze nie strzelisz z pomieszczenia,racja,ale ile razy strzela sie z pomieszczenia jesli sie pomieszczenie atakuje?To nie miejska partyzantka zeby walic z okien w stropy KTO chocby. A przyrzady celownicze mozna zrobic,bo nie sa tu wymagane specjalne wartosci. Ewentualnie mozna pomyslec nad taka lzejsza wersja RPG jak zrobili Amerykanie.A na krotki dystans to nie wiem czy PPK sa potrzebne jak bron p.panc,moim zdaniem wystarczy dobry granatnik z odpowiednia amunicja,bo i tak wozy opancerzone maja coraz wieksze mozliwosci obrony wiec ppk szybciej dostanie. Choc z drugiej strony pociski z RPG tez bez problemu juz niszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Carl Gustaf dla US Army 02.12.11, 19:03 Ja bym proponował przy każdym batalionie Jegierskie kompanie p.panc, wyposażone w Panzerfaust 3, w tym w szczegulności w IT 600, i ppk Jevelin, karabiny przeciwsprzętowe, do tego lekkie samochody terenowe, quady i motocykle... Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Carl Gustaf dla US Army 04.12.11, 06:18 anton_pl napisał: > Ja bym proponował przy każdym batalionie Jegierskie kompanie p.panc, wyposażone > w Panzerfaust 3, w tym w szczegulności w IT 600, i ppk Jevelin, karabiny przec > iwsprzętowe, do tego lekkie samochody terenowe, quady i motocykle... > Jasne a kto by nosił zwykłego "kałacha"? czyli skąd w naszej małej aremce do wszystkiego wziął byś ludzi;-) Odpowiedz Link Zgłoś