wiarusik 29.12.11, 17:19 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10887512,Rosja__W_doku_plonie_atomowa_lodz_podwodna.html?lokale=trojmiasto kolos na glinianych nogach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bmc3i Re: pożar 29.12.11, 17:28 Delta IV to naprawde dobre okrety. Pierwsze radzieckie jednostki jądrowe, ktore trudno było wykryć akustycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: pożar 29.12.11, 17:39 wiarusik napisała: > wszystko co dobre kiedyś się kończy. Już za sam fakt, ze podczas procesu ich produkcji po raz pierwszy położono nacisk na jakośc wykonania, nalezy sie im medal. Bo to wzrost tej jakości wykonania spowodował 70% wyciszenia. A teraz jakis pożar, nie wiadomo czy samego okretu czy tylko drewnianych rusztowań na nim Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: pożar 29.12.11, 17:59 Podobno pokrycie anechoiczne również uległo uszkodzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: pożar 29.12.11, 18:09 berkut1 napisał: > Podobno pokrycie anechoiczne również uległo uszkodzeniu To byłby najmnijeszy wymiar kary... Trudno aby płytki powłoki anechoicznej nie uległy uszkodzeniu w pożarze, skoro są w całości wykonane z gumy. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: pożar 29.12.11, 18:25 Jedynym uszkodzeniem jakie zaliczył "Jekatierinburg" w trakcie tego pożaru było wypalenie części powłoki anechoicznej na dziobie! Pożar już ugaszono a prokuratura wszczęła śledztwo w tej sprawie! Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: pożar 29.12.11, 18:40 dobrze będzie. prezydent i premier znów pogrożą paluszkiem i powiedzą że źli dostaną po łapkach. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik tylko rusztowanie 29.12.11, 18:46 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10887512,Rosja__W_doku_plonie_atomowa_lodz_podwodna.html?lokale=trojmiasto zatopić! ZATOPIĆ!!! wania otwieraj zawory denne. chyba nie będzie premii w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 19:02 Informacja jest już nieaktualna od dobrych dwóch godzin! Dym na zdjęciu pochodzi od tlącej się powłoki na kadłubie! Zatopienie PŁYWAJĄCEGO DOKU a nie okrętu podwodnego jak piszą Ci (pożal się Boże dziennikarze) to najlepszy sposób na zduszenie tlącej się gumy! Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 19:12 aż mnie dziwi że ciebie tam nie ma z konewką. a taki zawsze oddany sprawie... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 19:21 Przynajmniej nie śmierdzę (w przenośni) jak ty benzyną! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 19:27 marek_boa napisał: > Informacja jest już nieaktualna od dobrych dwóch godzin! Dym na zdjęciu pochodz > i od tlącej się powłoki na kadłubie! Zatopienie PŁYWAJĄCEGO DOKU a nie okrętu p > odwodnego jak piszą Ci (pożal się Boże dziennikarze) to najlepszy sposób na zdu > szenie tlącej się gumy! Pytanie czy zatopienie doku/okrętu - whatever - nie zalało wnetrza jednostki. Przeciez skoro okret był w remoncie a pożaru na pewno przeciez nikt nie przewidywał i nie planował, to z cała pewnoscia nie były pozamykane wlazy, luki, byc może był takze "pokrojony", itp. W takim razie z cala pewnoscia oberwała elektronika i HGW co jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 19:29 Z tego co wiadomo nie "zatapiali" okrętu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 19:32 to co mówią rosyjskie władze jest bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 19:42 berkut1 napisał: > Z tego co wiadomo nie "zatapiali" okrętu. No to w koncu gasili pożar za pomoca zalania doku / okretu czy nie? Jesli tak, to w obu przypadkach skutek jest taki sam - zalanie wnetrza jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: tylko rusztowanie 30.12.11, 10:53 bmc3i napisał: > berkut1 napisał: > > > Z tego co wiadomo nie "zatapiali" okrętu. > > No to w koncu gasili pożar za pomoca zalania doku / okretu czy nie? Jesli tak, > to w obu przypadkach skutek jest taki sam - zalanie wnetrza jednostki. Tym bardziej, ze ze szczelnoscia kadłbów u Rosjan róznie bywało... > > > Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i A swoja droga... 29.12.11, 19:45 Skąd może sie wziąc pożar drewnianego rusztowania ustawionego na pokladzie? Jedyne rozsadne wyjaśnienie jakie przychodzi mi do głowy, to wylanie czegos łatwopalnego przez czyjąś głupotę bądź nieostrożność. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: A swoja droga... 29.12.11, 19:48 wyjaśnienie jakie przychodzi mi do głowy, to wylanie czegos łat > wopalnego przez czyjąś głupotę bądź nieostrożność. Teraz trudno cokolwiek wnioskować. Nie stosowanie się do przepisów BHP na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: A swoja droga... 29.12.11, 19:50 berkut1 napisał: > wyjaśnienie jakie przychodzi mi do głowy, to wylanie czegos łat > > wopalnego przez czyjąś głupotę bądź nieostrożność. > > Teraz trudno cokolwiek wnioskować. Nie stosowanie się do przepisów BHP na przyk > ład Powtarzasz jedynie to co napisalem wyżej :) Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Albo sabotaż 29.12.11, 20:07 Choć stawiam na niechlujstwo i rzucanie niedopalków gdzie popadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Albo sabotaż 29.12.11, 20:15 gangut napisał: > Choć stawiam na niechlujstwo i rzucanie niedopalków gdzie popadnie. Napisałem "rozsądne". Rosyjska paranoja poszukiwania wszedzie sabotazu, nie jest rozsądna. Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Negujesz możliwosć sabotażu? 29.12.11, 20:21 A na jakiej podstawie, ciekaw jestem? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Negujesz możliwosć sabotażu? 29.12.11, 20:26 gangut napisał: > A na jakiej podstawie, ciekaw jestem? No przeciez to oczzywiste że Amierikańcy przenikneli do rosyjskiej stoczni wojskowej aby podpalic drewniane rusztowanie na 30-toletnim okrecie w remoncie. Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Trochę więcej wyobraźni :-) 29.12.11, 20:36 Świat nie kręci się wokół USA. Potencjalnych możliwosci jest multum - od czysto biznesowych rozgrywek wewnętrznych, poprzez jakich Czeczeńców etc., aż do państw zainteresowanych problemami w rosyjskim przemysle zbrojeniowym - czy to konkurentów, czy też przeciwników państw do których Rosja prowadzi dostawy broni i sprzętu wojskowego. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Trochę więcej wyobraźni :-) 29.12.11, 20:44 gangut napisał: > Świat nie kręci się wokół USA. Potencjalnych możliwosci jest multum - od czysto > biznesowych rozgrywek wewnętrznych, poprzez jakich Czeczeńców etc., aż do pańs > tw zainteresowanych problemami w rosyjskim przemysle zbrojeniowym - czy to konk > urentów, czy też przeciwników państw do których Rosja prowadzi dostawy broni i > sprzętu wojskowego. Moja wyobraxnia nie sięga aż tak daleko. Każdy pracownik amerykanskiej stoczni wojskowej, chocby sprzatacz machający miotłą na nabrzezu, przechodzi przez procedury security clearance. Domyslam sie ze to samo dotyczy stoczni rosyjskich. Sabotaż tego rodzaju, pomijając juz fakt jego bezsensownosci, wymagalby wspoldzialania niejednego czlowieka. I co, wyluskiwac kilku ludzi sposrod tych ktorzy maja dostep do okretu, tylko po to aby podpalic drewniane rusztowanie na dosc starym okrecie w remoncie? Toz to kompletny nonsens. Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Re: Trochę więcej wyobraźni :-) 29.12.11, 21:01 Twoja wiara w Amerykę ogólnie, a w amerykańskie procedury w szczególnosci jest jak zwykle wzruszająca, ale i tam od czasu do czasu samoloty na Pentagon spadają, politycy w zamachach giną a atomowe okręty podwodne toną, a z wyjasnieniem przyczyn i okolicznosci nie zawsze jest najlepiej. A czynnik ludzki to czynnik ludzki, inaczej nie byłoby oficerów-weteranów rozstrzeliwujących kolegów z broni maszynowej czy (to akurat w Rosji) generałów lotnictwa nagle odkrywających swoje zamiłowanie do szariatu. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Trochę więcej wyobraźni :-) 29.12.11, 21:39 gangut napisał: > Twoja wiara w Amerykę ogólnie, a w amerykańskie procedury w szczególnosci jest > jak zwykle wzruszająca, ale i tam od czasu do czasu samoloty na Pentagon spadaj > ą, politycy w zamachach giną a atomowe okręty podwodne toną, a z wyjasnieniem p > rzyczyn i okolicznosci nie zawsze jest najlepiej. A czynnik ludzki to czynnik l > udzki, inaczej nie byłoby oficerów-weteranów rozstrzeliwujących kolegów z broni > maszynowej czy (to akurat w Rosji) generałów lotnictwa nagle odkrywających swo > je zamiłowanie do szariatu. Alez skąd, w tym wypadku wierzę w skutecznośc procedur rosyjskich. Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Re: Trochę więcej wyobraźni :-) 29.12.11, 21:48 Gdyby procedury załatwiały sprawę to ani kontrwywiad, ani rozmaite odpowiedniki ABW, ani stosowne zapisy kodeksu karnego nie byłyby potrzebne. Przykładów mniej lub bardziej udanego sabotażu jest w historii wojskowosci od groma. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Trochę więcej wyobraźni :-) 29.12.11, 21:51 gangut napisał: > Gdyby procedury załatwiały sprawę to ani kontrwywiad, ani rozmaite odpowiedniki > ABW, ani stosowne zapisy kodeksu karnego nie byłyby potrzebne. > Przykładów mniej lub bardziej udanego sabotażu jest w historii wojskowosci od g > roma. Operacje sabotazu przeprowadza sie wowczas, gdy ma to jakikolwiek sens. A nie wydaje sie gory pieniedzy aby przekupic 5 sprzątaczy aby spalic pare kawałków drewna na okrecie i tak wylaczonym na 2 lata z uzytku. Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Re: Trochę więcej wyobraźni :-) 29.12.11, 22:06 Nie wydaje mi się żeby do przekupienia sprzątacza czy wartownika potrzebne były góry pieniędzy. Zwłaszcza że sprzątacz czy wartownik nie musiał wcale wiedzieć o sabotażu - "masz tu kochany stówę, bądź tak miły i popatrz w drugą stronę kiedy będziemy wynosić z okrętu te stare, i tak nikomu niepotrzebne akumulatory". A stawka nie musi być mała - celem nie musiał być okręt podwodny, ale np. ulokowanie następnych zamówień nie w tej stoczni, ale w innej, gdzie nie ma takiego burdelu z ochroną czy przepisami ppoż, a to mogą być już całkiem konkretne pieniądze. To tylko jeden z przykładów. Nie przekonuję tu zresztą nikogo że to BYŁ sabotaż - pokazuję tylko że MÓGŁ BYĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Trochę więcej wyobraźni :-) 29.12.11, 22:14 gangut napisał: > Nie wydaje mi się żeby do przekupienia sprzątacza czy wartownika potrzebne były > góry pieniędzy. Zwłaszcza że sprzątacz czy wartownik nie musiał wcale wiedzieć > o sabotażu - "masz tu kochany stówę, bądź tak miły i popatrz w drugą stronę ki > edy będziemy wynosić z okrętu te stare, i tak nikomu niepotrzebne akumulatory". > A stawka nie musi być mała - celem nie musiał być okręt podwodny, ale np. ul > okowanie następnych zamówień nie w tej stoczni, ale w innej, gdzie nie ma takie > go burdelu z ochroną czy przepisami ppoż, a to mogą być już całkiem konkretne p > ieniądze. To tylko jeden z przykładów. > > Nie przekonuję tu zresztą nikogo że to BYŁ sabotaż - pokazuję tylko że MÓGŁ BYĆ > . Jasne, sprzatacz ktory zarabia w stoczni miesiecznie kwartalna pensję sprzatacza gdziekowliek indziej w Rosji, odwróci głowę za stówkę. Mógł byc, to nawet sabotaz w trakcie misji Apollo 13. Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Re: Trochę więcej wyobraźni :-) 29.12.11, 22:23 Jasne, sprzatacz ktory zarabia w stoczni miesiecznie kwartalna pensję sprzatacza gdziekowliek indziej w Rosji, odwróci głowę za stówkę. Policjanci z drogówki też biorą, mimo że dyscyplinarne wylądowanie na bruku na polskim rynku pracy gdzie z ich kwalifikacjami mogą liczyć na 1500 na umowie smieciowej, też nie jest zapewne niczyim marzeniem. A jakos biorą, skubańcy! Mógł byc, to nawet sabotaz w trakcie misji Apollo 13. Sądzisz, że tego dokładnie nie sprawdzano? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Trochę więcej wyobraźni :-) 30.12.11, 11:09 gangut napisał: > Jasne, sprzatacz ktory zarabia w stoczni miesiecznie kwartalna pensję sprzat > acza gdziekowliek indziej w Rosji, odwróci głowę za stówkę. > > Policjanci z drogówki też biorą, mimo że dyscyplinarne wylądowanie na bruku na > polskim rynku pracy gdzie z ich kwalifikacjami mogą liczyć na 1500 na umowie sm > ieciowej, też nie jest zapewne niczyim marzeniem. A jakos biorą, skubańcy! > > Mógł byc, to nawet sabotaz w trakcie misji Apollo 13. > > Sądzisz, że tego dokładnie nie sprawdzano? I stwierdzono.., ze kacapy polecieli na trajektorie ksiezycowa aby rozwalic im ten nieszczesny zbiornik z tlenem:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Trochę więcej wyobraźni :-) 30.12.11, 11:08 bmc3i napisał: > Operacje sabotazu przeprowadza sie wowczas, gdy ma to jakikolwiek sens. A nie w > ydaje sie gory pieniedzy aby przekupic 5 sprzątaczy aby spalic pare kawałków dr > ewna na okrecie i tak wylaczonym na 2 lata z uzytku. No i ryzyko i konsekwencje ewentualnej wpadki... No chyba ze ten OP był remontowany dla Iranu lub Kimei..??? :)) > > > Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Trochę więcej wyobraźni :-) 30.12.11, 11:05 gangut napisał: > Twoja wiara w Amerykę ogólnie, a w amerykańskie procedury w szczególnosci jest > jak zwykle wzruszająca, ale i tam od czasu do czasu samoloty na Pentagon spadaj > ą, politycy w zamachach giną a atomowe okręty podwodne toną, a z wyjasnieniem p > rzyczyn i okolicznosci nie zawsze jest najlepiej. Ja do tej pory to w jednorazowych zanurzeniach przoduja Rosjanie:)) A misje planetrane:)) No i kiedy zginał ostani amerykański polityk? A we frfr i Kongo to rzeczy na porzadku dziennym.., szczeglnie politycy opozycyjni... Ale oni pewnie sami sie morduja jak Politkowska czy Ofiary Katynia.., Ukraińcy pewnie ci z UPA sami sie zgłodzili z nienawisci do matuszki rasiji:)) A zapomniałem o Kaczyńskim, co sam sie zabił z setka ludzi na złosc liliputanie... :)) A czynnik ludzki to czynnik l > udzki, inaczej nie byłoby oficerów-weteranów rozstrzeliwujących kolegów z broni > maszynowej czy (to akurat w Rosji) generałów lotnictwa nagle odkrywających swo > je zamiłowanie do szariatu. Tych od szariatu to po Szmilu Basajewie chyba ostro wyszyscili... No tak czynnik ludzki:)) technika nigdy nie jest winna, bo cóz jest winien np nóz, którym kogos zadźgaja..??? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Trochę więcej wyobraźni :-) 30.12.11, 11:00 gangut napisał: > Świat nie kręci się wokół USA. Potencjalnych możliwosci jest multum - od czysto > biznesowych rozgrywek wewnętrznych, poprzez jakich Czeczeńców etc., aż do pańs > tw zainteresowanych problemami w rosyjskim przemysle zbrojeniowym - czy to konk > urentów, czy też przeciwników państw do których Rosja prowadzi dostawy broni i > sprzętu wojskowego. Rozumiem, ze teraz CIA nie zrobiłą tego choc finasuje demostracje antyliliptanowskie. To moze jakies Poliaczki??? Ale w tusnietych słabo wierze.., ze mogliby chocby pomyslec o jakimkowliek przeciwstawieniu sie liliputanie.., skoro tuśniety usciskał go sa Smoleńsk... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Albo sabotaż 29.12.11, 20:23 W takim przypadku osobiście stawiał bym na nieostrożność podczas jakiś prac spawalniczych przy montażu właśnie podstaw kolejnych rusztowań! No cóż za kilka dni dowiemy się co ustaliła prokuratura! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Albo sabotaż 30.12.11, 10:55 gangut napisał: > Choć stawiam na niechlujstwo i rzucanie niedopalków gdzie popadnie. No typowo rosyjskie:)) Ale szokuje mnie drewniane rusztowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: A swoja droga... 30.12.11, 10:54 bmc3i napisał: > Skąd może sie wziąc pożar drewnianego rusztowania ustawionego na pokladzie? > Jedyne rozsadne wyjaśnienie jakie przychodzi mi do głowy, to wylanie czegos łat > wopalnego przez czyjąś głupotę bądź nieostrożność. > Zatem drewniana konstrukcja??? :)) buahahahaha Drewno jest palne... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 19:44 Nic nie oberwie Matrek bo nie potrzeba zanurzać doku do pełnego zakrycia kiosku a prace remontowe na zewnątrz okrętu miały się dopiero zacząć! Jak dotąd prowadzono prace wewnątrz! Tak wygląda op typ Projekt 677BDRM w doku: militaryrussia.ru/blog/topic-561.html Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 19:49 marek_boa napisał: > Nic nie oberwie Matrek bo nie potrzeba zanurzać doku do pełnego zakrycia kiosku > a prace remontowe na zewnątrz okrętu miały się dopiero zacząć! Jak dotąd prowa > dzono prace wewnątrz! > Tak wygląda op typ Projekt 677BDRM w doku: > militaryrussia.ru/blog/topic-561.html Na tym zdjeciu nie widac rusztowania, tym bardzioej na dziobnie - jak pisałes. Nie trzeba zalewac az powyzej kiosku, bo rusztowanie zapewne nie stalo na kiosku, lecz na dnie doku, i siegalo powyzej poziomu kadluba lekkiego, opierajac sie na nim na calej szerokosci kadłuba - tak jak czesto sie to robi w stoczniach. W takim razie, aby ugasic pozar za pomoca wody nie pochodzacej z sikawek strazackich, tyrzeba zalac przynajmniej powyzej poziomu kadluba lekkiego. A w nim w porcie, nie mowiac juz o doku w czasie remontu, jest cala masa pootwieranych wlazów i luków. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 20:17 Nie widać rusztowań bo na tym zdjęciu "Tuła" z doku wychodzi do basenu portowego! Skoro piszą ,że pożar nie przeniósł się do wnętrza okrętu a przecież wiadomo ,że paląca się guma jest ciałem płynnym to znaczy ,że luki pozamykano! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 20:33 marek_boa napisał: > Nie widać rusztowań bo na tym zdjęciu "Tuła" z doku wychodzi do basenu portoweg > o! Skoro piszą ,że pożar nie przeniósł się do wnętrza okrętu a przecież wiadomo > ,że paląca się guma jest ciałem płynnym to znaczy ,że luki pozamykano! To jest guma, ale nie zwykla guma jaka Twoja mama używa do uszczelniania słoików typu wek. Ona sie topi i traci wlasciwosci, ale nie plynie. Przynajmniej nie w temperaturze spalania drewna. Nie widze natomiast powodów, aby w czasie godzin pracy stoczni i faktycznego przeprowadzania prac, luki w kadłubie okretu mialy byc pozamykane, a nawet byloby to nieracjonalne, bo utrudnialoby prace. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 20:52 Matrek ja wiem jak wygląda taka powłoka i wiem też ,że w procesie palenia się robi się płynna! Tu nie chodzi temperaturę palenia się drewna tylko o temperaturę palenia się tej powłoki! - Reszta to i Twoje i moje gdybanie! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 21:02 marek_boa napisał: > - Reszta to i Twoje i moje gdybanie! Chyba że przyjmiemy, ze ktos wlaził do ognia, aby pozamykac luki w plonacym kadlubie :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 21:05 bmc3i,nikt nie musial nigdzie wlazic,okret byl tylko czesciowo " przytopiony" ,poniewaz zapalila sie dolna czesc powloki okretu. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: tylko rusztowanie 30.12.11, 11:16 igor_uk napisał: > bmc3i,nikt nie musial nigdzie wlazic,okret byl tylko czesciowo " przytopiony" > ,poniewaz zapalila sie dolna czesc powloki okretu. No lezy lezy mi kamieniem:))) Sława! Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: tylko rusztowanie 29.12.11, 21:36 Materek a co w tym dziwnego?! Uważasz ,że na te ileś tam jednostek straży pożarnej w żadnej kombinezonów ogniotrwałych nie mieli?!:) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: tylko rusztowanie 30.12.11, 10:50 marek_boa napisał: > Materek a co w tym dziwnego?! Uważasz ,że na te ileś tam jednostek straży pożar > nej w żadnej kombinezonów ogniotrwałych nie mieli?!:) U Rosjan to bardzo prawdopodobne:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: tylko rusztowanie 30.12.11, 11:15 bmc3i napisał: > marek_boa napisał: > > > Nie widać rusztowań bo na tym zdjęciu "Tuła" z doku wychodzi do basenu po > rtoweg > > o! Skoro piszą ,że pożar nie przeniósł się do wnętrza okrętu a przecież w > iadomo > > ,że paląca się guma jest ciałem płynnym to znaczy ,że luki pozamykano! > > To jest guma, ale nie zwykla guma jaka Twoja mama używa do uszczelniania słoikó > w typu wek. Ona sie topi i traci wlasciwosci, ale nie plynie. Przynajmniej nie > w temperaturze spalania drewna. Nie widze natomiast powodów, aby w czasie godzi > n pracy stoczni i faktycznego przeprowadzania prac, luki w kadłubie okretu mial > y byc pozamykane, a nawet byloby to nieracjonalne, bo utrudnialoby prace. Pozamykali, pozamykali bo tako rzecze dusiciel:)) A ja pare paliłem jakies gumy i nigdy nie płyneła... > > > Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: tylko rusztowanie 30.12.11, 11:13 marek_boa napisał: > Nie widać rusztowań bo na tym zdjęciu "Tuła" z doku wychodzi do basenu portoweg > o! Wychodzi na sucho??? A jak to robi? Moze szyskuje do wyjscia droga powietrzna? :)) Skoro piszą ,że pożar nie przeniósł się do wnętrza okrętu a przecież wiadomo > ,że paląca się guma jest ciałem płynnym to znaczy ,że luki pozamykano! W Rosji wszystko sie dokładnie planuje.., a skor zaplnaowali nie tylko pozar ale i zalanie, to luki pozamykali... Albo abotażysci zapomnieli luki pootwierac...? USA ledwo przedzie to i CIA chciała zaoszedzic na sabotażystach:))) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: tylko rusztowanie 30.12.11, 14:33 To nawet o morskich i stoczniowych sprawach nie Masz bladego pojęcia???! Spodziewałem się tego ale Żebyś się przyznał?! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: tylko rusztowanie 30.12.11, 14:47 marek_boa napisał: > To nawet o morskich i stoczniowych sprawach nie Masz bladego pojęcia???! Spodzi > ewałem się tego ale Żebyś się przyznał?! Na duzych statkach sie nie znam.., w stoczniach nie bywam.., po morzu pływam małymi statkami i niemałymi:)) Natomiast troche błednie napisałes ze wychodzi w morze, gdy przyblizej sie przyjrzec, to on zjeżdza na pochylni, wiec nie wychodzi w morze.., ale jest WODOWANY. Wydawało mi sie dok musi byc zalany aby wypuscic statek. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: tylko rusztowanie 30.12.11, 15:35 Nic błędnie nie napisałem! Okręt "wychodzi" z doku do BASENU PORTOWEGO(tak właśnie napisałem)! Zgadza się - jest wodowany! Różne są techniki - użytkuje się takie ,jakie w danej chwili są potrzebne! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: tylko rusztowanie 30.12.11, 16:38 marek_boa napisał: > Nic błędnie nie napisałem! Okręt "wychodzi" z doku do BASENU PORTOWEGO(tak właś > nie napisałem)! Zgadza się - jest wodowany! Różne są techniki - użytkuje się ta > kie ,jakie w danej chwili są potrzebne! Dla mnie jak wychodze to po wodzie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Nie upadajcie na duchu:))) 30.12.11, 02:10 Sława! Ze moze tamten pozar juz ugasili... Bo maja nastepna katastrofe: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10888500,Rosja__Katastrofa_bombowca_Su_24.html?lokale=wroclaw Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 :))) 30.12.11, 09:53 wiarusik napisała: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10887512,Rosja__W_doku_plonie_atomowa_lodz_podwodna.html?lokale=trojmiasto > kolos na glinianych nogach. Kolejny sukces radzieckich podwodniaków... Najpierw Komsomolec, wspaniały OP jednorazowego zanurzenia, Kursk:))) A teraz okazuje sie, że nie musza nawet wychodzic w morze... :)) Jak piosza zapaliły sie drewniane elementy... To ten OP miał konstrukcje drewniana???? :))) Wznosze toast za ruski fłot: DO DNA!!! :)))) buahahahhaha Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: :))) 30.12.11, 10:25 Proponuję też toast dla Angielskich i Amerykańskich podwodniaków - "od mielizny do mielizny"! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: :))) 30.12.11, 10:49 marek_boa napisał: > Proponuję też toast dla Angielskich i Amerykańskich podwodniaków - "od mielizny > do mielizny"! :))) Ale ich OP jeszcze pływaja... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: :))) 30.12.11, 11:20 Z tym pływaniem to różnie - jak w pobliżu są holowniki to do stoczni remontowych z tych mielizn jakoś ich ściągają! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: :))) 30.12.11, 12:08 marek_boa napisał: > Z tym pływaniem to różnie - jak w pobliżu są holowniki to do stoczni remontowyc > h z tych mielizn jakoś ich ściągają! Wasza dyskusja jest bez sensu i nieco przedszkolna bo okręty podwodne maja to do siebie ze czasem ulegają róznego rodzaju awariom czy wypadkom, ale nawet w takiej przedszkolnej dyskusji nie scigaj sie Marek, bo wiesz ze przegrasz w rywalizacji na ilosc wypadkow aop, zwlaszcza tych powaznych. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: :))) 30.12.11, 12:24 bmc3i napisał: > marek_boa napisał: > > > Z tym pływaniem to różnie - jak w pobliżu są holowniki to do stoczni remo > ntowyc > > h z tych mielizn jakoś ich ściągają! > > > Wasza dyskusja jest bez sensu i nieco przedszkolna bo okręty podwodne maja to d > o siebie ze czasem ulegają róznego rodzaju awariom czy wypadkom, ale nawet w ta > kiej przedszkolnej dyskusji nie scigaj sie Marek, bo wiesz ze przegrasz w rywal > izacji na ilosc wypadkow aop, zwlaszcza tych powaznych. > No i na płytkich wodach pływowych czasem sie zdarzy ze wooda ucieknie spod kilu, ale wtedy wystarczy zaczkac pare h na wysoka wode i po zabawie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: :))) 30.12.11, 14:37 Ciekawe w jakiż to sposób te Brytyjskie AOP miały by same zleźć z mielizn skoro za każdym razem trzeba było kilku holowników?! W dodatku tu nie chodziło o piach tylko skały! To samo było z jednym Amerykańskim AOP ,który przy uderzeniu w podwodną górę złożył prawie cały dziób jak harmonijkę! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: :))) 30.12.11, 14:34 Z nikim się nie ścigam! Bo i po co?! Jeszcze żeby Ignorant choć jakąś elementarną wiedzę na ten temat posiadał to może?! Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator inne spojrzenie 30.12.11, 11:09 Chciałem zwrócić uwagę na fakt jeszcze kilka lat temu nie do wyobrażenia O wypadku w Rosji przy remoncie atomowego okrętu podwodnego dowiedzieliśmy sie prawie on line a nie po kilku latach czy miesiącach. Nowe technologie czy raczej większa otwartość naszych sąsiadów ? Co ma większy wpływ ? Trzeba pamiętać, że większa swoboda przepływu informacji szczególnie wewnątrz kraju to większa demokracja. Ciekawy także jestem jak Misza po skutecznej rewolucji październikowej wer. 2.0 wyobraża sobie skuteczne zamkniecie przepływu informacji bez którego to znaczy zamknięcia rewolucja nie może zaistnieć.. Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Dlaczego pożar nadal trwa skoro go ugaszono? 30.12.11, 11:21 Jakim prawem trwa ten pożar skoro marek ugasił go już wczoraj około godziny 18? "marek_boa napisał: > Jedynym uszkodzeniem jakie zaliczył "Jekatierinburg" w trakcie tego pożaru było > wypalenie części powłoki anechoicznej na dziobie! Pożar już ugaszono a prokura > tura wszczęła śledztwo w tej sprawie!" Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dlaczego pożar nadal trwa skoro go ugaszono? 30.12.11, 14:39 Tlenie się powłoki bez ognia to nie pożar! Dzisiaj już jest wszystko skończone! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Jara sie nadal... 30.12.11, 12:01 Sława! wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10889780,Rosja__W_plonacym_atomowym_okrecie_podwodnym_sa_ludzie.html?lokale=wroclaw Z ludźmi??? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Co tam wciąz płonie? 30.12.11, 12:06 To nie jest okręt nawodny, w którym na pokładzie może palic sie sporo rzeczy, tylko stalowa rura pokryta masą gumową. Jesli prawie przez dobe nie ugasili pożaru tej jednostki, to chyba oznacza ze xródłem pozaru jest w tej chwili juz nie drewniane rusztowanie, lecz sama powloka anechoiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Co tam wciąz płonie? 30.12.11, 12:26 bmc3i napisał: > To nie jest okręt nawodny, w którym na pokładzie może palic sie sporo rzeczy, t > ylko stalowa rura pokryta masą gumową. Jesli prawie przez dobe nie ugasili poża > ru tej jednostki, to chyba oznacza ze xródłem pozaru jest w tej chwili juz nie > drewniane rusztowanie, lecz sama powloka anechoiczna. gdybac mozna.., ale najwazniejsze jest ze sie nadal pali i oczywiscie ludzie w srodku sa w jakis sposób zagrozeni > > Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Co tam wciąz płonie? 30.12.11, 12:41 bmc3i napisał: Jesli prawie przez dobe nie ugasili poża > ru tej jednostki, to chyba oznacza ze xródłem pozaru jest w tej chwili juz nie > drewniane rusztowanie, lecz sama powloka anechoiczna. Przecież ugasili. Marek napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Co tam wciąz płonie? 30.12.11, 12:47 wujcio44 napisał: > bmc3i napisał: > > Jesli prawie przez dobe nie ugasili poża > > ru tej jednostki, to chyba oznacza ze xródłem pozaru jest w tej chwili ju > z nie > > drewniane rusztowanie, lecz sama powloka anechoiczna. > > Przecież ugasili. Marek napisał. dusiciel zdusił pożar:)) Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr No, jak marek napisał, to znaczy 30.12.11, 14:36 że ugasili a kto twierdzi inaczej jest opłacany przez wiadome służby. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: No, jak marek napisał, to znaczy 30.12.11, 14:48 wkkr napisał: > że ugasili a kto twierdzi inaczej jest opłacany przez wiadome służby. I jest rusofobem i czyha na matuszke rasije... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Co tam wciąz płonie? 30.12.11, 14:44 Matrek pożar rusztowań i ogólnie ogień został ugaszony wczoraj wieczorem! Dzisiaj kończyli dogaszać powłokę ,która spłonęła/wyżarzyła się na powierzchni 150 m2! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: No ale się porobiło:) 30.12.11, 14:42 To już nawet z czytaniem po Polsku Masz kłopoty???! Pierwsze słowa artykułu "pożar został ugaszony"!:) Znaczy się trzeba Ci tłumaczyć z Polskiego na Polski?! - Ekipa awaryjna załogi musi być na stanowiskach! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: No ale się porobiło:) 30.12.11, 14:50 marek_boa napisał: > To już nawet z czytaniem po Polsku Masz kłopoty???! Pierwsze słowa artykułu "po > żar został ugaszony"!:) Znaczy się trzeba Ci tłumaczyć z Polskiego na Polski?! > - Ekipa awaryjna załogi musi być na stanowiskach! Ta aktualizacja jest z 1342. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10889780,Rosja__W_plonacym_atomowym_okrecie_podwodnym_sa_ludzie.html?lokale=wroclaw Wczesniej tytuł był ze nadal płonie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: No ale się porobiło:) 30.12.11, 15:37 Wcześniej tytuł był z poprzedniego dnia a później nastąpiła aktualizacja! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Po problemie! 30.12.11, 16:34 ria.ru/defense_safety/20111230/530150315.html Odpowiedz Link Zgłoś