17.06.04, 07:51
Czy ktoś ma informacje na temat tego samolotu?
Jaki śilnik, osiągi itp
Podobno prototyp J-tki był na ukończeniu w 39r.

bart
Obserwuj wątek
    • Gość: kto Re: P-24 J IP: green.d* / *.mofnet.gov.pl 17.06.04, 09:12
      www.samoloty.ow.pl
      Nie znalazłem nic o P-24J. Wszędzie mówi się o wersji P-24H z silnikiem Gnome
      Rhone 14 o mocy chyba 1050 KM, uzbr: 4x20mm lub 2x20 i 2 k.m + bomby, Vmax 460
      km/h ( moim zdaniem wątpliwa ta prędkość ). P-24H był projektowany jako
      następca jedenastek gdy okazało się że Jastrząb wymaga dopracowania.
      Dane pisałem z pamięci może troche przekombinowałem ;)
      Ale coś mi się kołacze o wersji myśliwsko-bombowej P-24 może to właśnie P-24J
      Pozdr.
      Ps. Może coś jest na temat w wydanych w zeszłym roku "Samolotach wojskowych w
      Polsce 1924-39" Andrzeja Morgały?
      www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=83-11-09319-9
      • kapitan.kirk Re: P-24 J 17.06.04, 09:46
        Informacje o rzekomych wersjach J i K zamieścił p. Morgała w latach 70., w
        książce "Polskie Samoloty Wojskowe 1918-1939", nie podając jednak żadnych
        źródeł ani poszlak. Ponieważ żaden inny historyk (a i p. Morgała w późniejszych
        publikacjach) nic o nich nie mówi, więc można się domyślać, że były to tylko
        jakieś ploty.
        Co do wersji H, to tenże p. Morgała w książce "linkowanej" powyżej przez
        Przedmówcę podaje, że była to wersja z silnikiem GR 1050 KM opracowywana w 1939
        r. na zlecenie Bułgarii (żaden P-24 nie miał z założenia być produkowany dla
        WP). Jedyny nieukończony prototyp został zbombardowany na Okęciu już na
        początku września (zachowały się zdjęcia zrobione przez Niemców wrakowi w
        bułgarskim malowaniu). Nb. wg podanych danych, prędkość tej wersji miała
        wzrosnąć raptem do 435 km/h, więc nie bardzo rozumiem po co był cały ten kram,
        zważywszy, że istniejące od 1937 r. wersje F i G z silnikiem 930 KM rozwijały
        430 km/h.
        • Gość: kto Re: P-24 J IP: green.d* / *.mofnet.gov.pl 17.06.04, 11:55
          Przyznaje rację i wyrażam skruchę. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że pisałem
          z pamięci a mam ją nieżle zaśmieconą, bzdurami typu: PINY, PUKI, Loginy.
          I potem wtopa.
          Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka