Dodaj do ulubionych

Szrapnele w T-54??

04.06.12, 00:12
Hej

Znalazłem sobie taki artykuł otvaga2004.narod.ru/publ_w7_2010/pavlov/pdf/pavlov05_2008_09.pdf z gazety "Tiechnika i woorużenie" poświęcony uzbrojeniu rosyjskich czołgów z okresu 1945-65. Na stronie 5 (49) znajduje się tam Tablica 16 zawierająca bardzo ciekawą "rozpiskę" jednostki ognia do armaty w rosyjskich czołgach (ile i jakich pocisków etatowo zabierano). No i dla wszystkich niemal czołgów z rodziny T-54/55 występują tam m. in. ...4 szrapnele. Autor pozostawia to w ogóle bez komentarza i w dalszej części artykułu, wyliczając typy amunicji, wcale o nich nie wspomina.

Trochę mnie to zdziwiło; nie chodzi nawet o to że się nie przydadzą, bo kto wie, ale jakoś nie kojarzę w ogóle żeby istniał szrapnel kal. 100x695R. Stąd pytanie, nie ukrywam, że głównie do marka boa i miszy, ale także wszystkich którzy w czasie np. służby wojskowej mieli do czynienia z czołgami z tej rodziny: wiecie coś o tym? Faktycznie były szrapnele w jednostce ognia? Czy to tylko teoria a w praktyce nie istniały lub też ich nie zabierano? Czy też to pomyłka autora jakaś?

(jeśli się wam nie chce otworzyć artykuł, to np. dla czołgu T-54 wylicza on 34 naboje: 12 ppanc., 6 kumulacyjnych, 12 odłamkowo-burzących i 4 szrapnele.)
Obserwuj wątek
    • misza_kazak Re: Szrapnele w T-54?? 04.06.12, 10:30
      CZesc speedy!
      Szrapnelne naboje wczesniej nazywali sie OSzS - Oskoloczno-Szrapnelne Snarjady, a teraz nazywaja sie OPS - Oskoloczno-Puczkowyje snarjady.

Istnjeia we wszystkich kalibrach - 100, 115, 125.

Naboje maja indeks zaczynajacy sie na 3USz (ЗУШ)
      Pociski maja indeks zaczynajacy sie na 3Sz (ЗШ)

Np,
      3УШ1 - 100 mm naboj szrapnelny z pociskiejm 3Ш3 dla dziala D-10 od T-54
      3УШ2 - 115 mm naboj szrapnelny z pociskiejm 3Ш5 dla dziala U-5TS (2А20) dla T-62
      3УШ3 - 125-мм naboj szrapnelny z pociskiejm 3Ш5 dla dziala D-81 (2A46) dla T-72
      • misza_kazak Chyba znow pomylilem pocisk a naboj :)) 04.06.12, 10:34
        Jak bedzie prawidlowo?

Jak bedzie po polsku ?
        Snarjad
        Wystrel
        Zarjad
        • speedy13 Re: Chyba znow pomylilem pocisk a naboj :)) 04.06.12, 12:25
          Wystrieł - nabój (czyli pocisk + łuska zawierająca ładunek miotający)
          Snariad - pocisk
          Zariad - ładunek miotający (ale spotkałem się też gdzieś z tym , że cała łuska wraz z ładunkiem miotającym nazwana była zariad.

Dzięki misza za nazwę naboju i pocisku, zaraz sobie więcej poszukam. A może masz od ręki jakiś link gdzie będą rysunki jakieś? Znalazłem już na jakimś forum wzmiankę o nim, www.russianarms.ru/forum/index.php?topic=9854.0
          i trochę mnie zdziwiła liczba lotek (tych gotowych elementów rażących) - 1800. Jak na typowe kulki szrapnelowe to jakoś dużo mi się wydaje, trochę małe by były. A jeśli to strzałki to by sugerowało, że to pocisk względnie nowy raczej, a nie z lat 1945-65.
          • misza_kazak Re: Chyba znow pomylilem pocisk a naboj :)) 04.06.12, 12:56
            speedy13 napisał:

> Wystrieł - nabój (czyli pocisk + łuska zawierająca ładunek miotający)
            > Snariad - pocisk
            > Zariad - ładunek miotający (ale spotkałem się też gdzieś z tym , że cała łuska
            > wraz z ładunkiem miotającym nazwana była zariad.

Dzieki! No wiec tym razem dobrze napisalem :)

> Dzięki misza za nazwę naboju i pocisku, zaraz sobie więcej poszukam.

Nie ma za co. K slowu, zle napisalem nazwe pocisku 125mm - nie 3Ш5, a 3Ш7 (nazwa wlasna "Woron"), jest jeszcze nowszy 3Ш8 w tymze kalibrze.

> A może masz od ręki jakiś link gdzie będą rysunki jakieś?

Znalazlem tutaj fotki 3Ш7

Pociski 3Ш7 sa bardzo rzadkie i znajduja sie w magazynach rezerwy armii, a nie pulkow czy dywizji. Czasem wydaja ich na cwiczenia po kilka sztuk - ci kto widzial effekt ich dzialania mowia ze sa naprawde mocne.

Parametry 3Ш7:
            Massa pocisku – 21,3 kg
            Massa ladunku miotajacego – 0,08 kg
            Ilosc gotowych elementow razacych – 4700
            Mass jedego elementu – 1,26 g
            Zapalnik – 123В2 (indeks 3ВМ17)

No i w ramach uzupelnienia
            3Ш1 - 122 mm pocisk dla M-30, D-30 i 2S1
            3Ш2 - 152 mm pocisk

Znalazłem już na jakimś forum wzmiankę o nim, www.russianarms.ru/forum/index.php?topic=9854.0
            > i trochę mnie zdziwiła liczba lotek (tych gotowych elementów rażących) - 1800.
            > Jak na typowe kulki szrapnelowe to jakoś dużo mi się wydaje, trochę małe by był
            > y. A jeśli to strzałki to by sugerowało, że to pocisk względnie nowy raczej, a
            > nie z lat 1945-65.

No chyba tam jednak kulki, bo w 3Ш7 (patrz wyzej) ilosc GER o 2,5 razy wieksza (4700) i to sa strzalki.
            • speedy13 Re: Chyba znow pomylilem pocisk a naboj :)) 04.06.12, 13:25
              Hej

misza_kazak napisał:

> Parametry 3Ш7:
              > Massa pocisku – 21,3 kg
              > Massa ladunku miotajacego – 0,08 kg
              > Ilosc gotowych elementow razacych – 4700
              > Mass jedego elementu – 1,26 g
              > Zapalnik – 123В2 (indeks 3ВМ17)

Zwróć uwagę na masę elementu - 1,26 g; na tym forum co znalazłem informację o pocisku 100 mm, też podawano 1,26 g. Czyli to by wskazywało że w nim są te same strzałki jednak. A to by wskazywało, że raczej nie jest to konstrukcja z lat 1945-1965 ale znacznie późniejsza.

> No i w ramach uzupelnienia
              > 3Ш1 - 122 mm pocisk dla M-30, D-30 i 2S1
              > 3Ш2 - 152 mm pocisk

No spoko, to że do haubic są szrapnele, to mnie wcale nie dziwi. Zaskoczyła mnie ta informacja, że są etatowo w czołgach i występują już w okresie 1945-65.

>
              > No chyba tam jednak kulki, bo w 3Ш7 (patrz wyzej) ilosc GER o 2,5 razy wi
              > eksza (4700) i to sa strzalki.

Zauważ że pocisk ten ma kaliber 125 mm czyli o 25% większy od pociski 100 mm. Gdyby powiększyć pocisk 100 mm do 125 przy zachowaniu tych samych proporcji, to miałby ok. 2 razy większą objętość czyli zmieściłby 2 razy tyle lotek. A przecież nie trzeba tych proporcji się ściśle trzymać; np. ścianki nie muszą być o 25% grubsze, co oznacza że przestrzeń wewnętrzna powiększy się bardziej. Ponadto jest to pocisk o stabilizacji brzechwowej, więc można bezpiecznie zrobić dłuższy (bardziej wydłużony), nie zaszkodzi mu to na stabilizację. Więc te 2,5 razy spokojnie by się uzbierało.
              • misza_kazak Re: Chyba znow pomylilem pocisk a naboj :)) 04.06.12, 14:20
                speedy13 napisał:

> Zwróć uwagę na masę elementu - 1,26 g; na tym forum co znalazłem informację o p
                > ocisku 100 mm, też podawano 1,26 g. Czyli to by wskazywało że w nim są te same
                > strzałki jednak. A to by wskazywało, że raczej nie jest to konstrukcja z lat 19
                > 45-1965 ale znacznie późniejsza.

Hmmm. No to wtedy zostaje tylko dopotopny УШ-412 ktory byl uzywany w czasie wojny.

> Zauważ że pocisk ten ma kaliber 125 mm czyli o 25% większy od pociski 100 mm. G
                > dyby powiększyć pocisk 100 mm do 125 przy zachowaniu tych samych proporcji, to
                > miałby ok. 2 razy większą objętość czyli zmieściłby 2 razy tyle lotek. A przeci
                > eż nie trzeba tych proporcji się ściśle trzymać; np. ścianki nie muszą być o 25
                > % grubsze, co oznacza że przestrzeń wewnętrzna powiększy się bardziej. Ponadto
                > jest to pocisk o stabilizacji brzechwowej, więc można bezpiecznie zrobić dłuższ
                > y (bardziej wydłużony), nie zaszkodzi mu to na stabilizację. Więc te 2,5 razy s
                > pokojnie by się uzbierało.

Masz chyba racje.
                • speedy13 Re: Chyba znow pomylilem pocisk a naboj :)) 04.06.12, 16:36
                  Hej
                  misza_kazak napisał:

> Hmmm. No to wtedy zostaje tylko dopotopny УШ-412 ktory byl uzywany
                  > w czasie wojny.

Dzięki za kolejną nazwę. Ale o tym draniu nic już nie mogę znaleźć niestety :( chyba nie był zbyt popularny.

Jeszcze cię zapytam tak z praktyki: na pewno masz jakichś znajomych co służyli w wojsku i mieli kontakt z czołgami T-54/-55. Czy te szrapnele faktycznie w jednostce ognia były? Szkolono się w ich użyciu? W Polsce, na ile się zorientowałem - nie.
                  • misza_kazak Re: Chyba znow pomylilem pocisk a naboj :)) 04.06.12, 22:20
                    speedy13 napisał:

> Dzięki za kolejną nazwę. Ale o tym draniu nic już nie mogę znaleźć niestety :(
                    > chyba nie był zbyt popularny.

Tak jest - byl malo popularny, dlatego malo o nim wiadomo.
                    Zdjec nie moge znalesc.

> Jeszcze cię zapytam tak z praktyki: na pewno masz jakichś znajomych co służyli
                    > w wojsku i mieli kontakt z czołgami T-54/-55. Czy te szrapnele faktycznie w jed
                    > nostce ognia były? Szkolono się w ich użyciu? W Polsce, na ile się zorientowałe
                    > m - nie.

No, niestety, moi znajomi czolgisci sluzyli na T-72-T-80 i pociskow szrapneli na wlasne oczy nigdy nie widzieli.

Mysle ze w praktyce ich w jednostkach ognia nie bylo, ale w teorii ich taktyke zastosowania opracowywali.
    • odyn06 Re: Szrapnele w T-54?? 04.06.12, 12:17
      Speedy. Czy pod pojęciem "szrapnel" należny rozumieć 100 mm pocisk czołgowy odłamkowy?
      • speedy13 Re: Szrapnele w T-54?? 04.06.12, 12:28
        Hej

odyn06 napisał:

> Speedy. Czy pod pojęciem "szrapnel" należny rozumieć 100 mm pocisk czołgowy
        > odłamkowy
        ?

Nie. Pod pojęciem "szrapnel" należy rozumieć szrapnel.
        en.wikipedia.org/wiki/Shrapnel_shell
        (jest i na polskiej wiki, ale gorzej zilustrowany)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka