Dodaj do ulubionych

Japońska broń piechoty

15.06.12, 11:27
blogantonapl.blogspot.com/2012/06/japonska-bron-piechoty.html
Mało się stosunkowo wie o dalekim wschodzie, tak więc w krótkim zarysie prezentuję japońską broń piechoty, może kogo co zaskoczyło?, np. że Panzerfausta 3 mają na wypasie?...)
Obserwuj wątek
    • anton_pl Re: Japońska broń piechoty 16.06.12, 11:26
      Co!?, nikogo nie interesuje?, a tyle sie naszukałem żeby przygotować ten wpis, i zilustrować dobrymi zdjęciami...
      • speedy13 Re: Japońska broń piechoty 16.06.12, 12:22
        Napisałeś coś co w zasadzie nie wymaga komentarza; to i nikt nie komentuje :)

Ale żeby ci nie było smutno to coś napiszę krótko:

1) Konstruując karabin Howa Typ 64 Japończycy w oryginalny sposób rozwiązali problem naboju pośredniego. Standardowo karabin ten strzela nabojem 7,62x51 lecz z ładunkiem prochowym zmniejszonym o około 20% (prędkość początkowa spadła do ok. 700 m/s). Obniżyło to odrzut i podrzut do wartości akceptowalnych dla warunków fizycznych żołnierza japońskiego. Po przestawieniu regulatora gazowego w odpowiednie położenie możliwe jest strzelanie amunicją pełnej mocy, jednak prowadzi to ponoć do przyspieszonego zużycia mechanizmu broni.

2) skoro się powiedziało A to trzeba powiedzieć i B. Uniwersalny karabin masz. M62 projektowany w tym samym mniej więcej czasie (I połowa lat 60.) trzeba było w związku z tym wyposażyć w odpowiedni układ gazowy i również dostosować zarówno do korzystania z naboi 7,62x51 pełnej mocy, jak i tych osłabionych.

3) Obecnie podstawową bronią w piechocie jest karabinek Howa Typ 89 (5,56x45) z mechanizmem wzorowanym na AR-18. Ale skądinąd wiem, że zakłady Howa produkowały w ogóle wcześniej AR-18 na eksport (a konkretnie to głównie samopowtarzalny AR-180), do roku 1974, gdy weszła u nich jakaś ustawa zakazująca eksportu broni czy zaostrzająca prawo w tym zakresie. Przypuszczam, że Siły Samoobrony też trochę tego kupiły, albo do użytku albo przynajmniej do testów, bo pamiętam że widziałem gdzieś fotki japońskich żołnierzy z AR-18. Jak się tyle naszukałeś, to może trafiłeś i na takie zdjęcia?
        • anton_pl Re: Japońska broń piechoty 16.06.12, 12:57
          speedy13 napisał:
          > Napisałeś coś co w zasadzie nie wymaga komentarza; to i nikt nie komentuje :)

Napisałem tak, noo, boo, sam zbyt wiele nie wiem o tych konstrukcjach :D, i tak sobie myślę, ludzie z forum będą wiedzieli czym Japońce strzelają, a i kto co tam dopisze :D
          Pozdrawiam!.)
        • marek_boa Re: Japońska broń piechoty 16.06.12, 13:43
          Żołnierz to to nie jest ale zapewne Japończyk!:)
          www.flickr.com/photos/18466121@N00/2336314128/
          Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka