Dodaj do ulubionych

Bliski Wschód no. 10

28.06.12, 06:29
Zamach w Damaszku był w tym tygodniu. Zastępca Mabchucha z Abu Dabi (pamiętacie)
Kamal Ranadża (Abu Mudżahed) hamasnik, który został w Damaszku ktoś bardzo torturował jego i później zamordował. pod koniec podpalił jego mieszkanie...
Obserwuj wątek
    • tstawiu Re: Bliski Wschód no. 10 28.06.12, 08:43
      To bardzo smutna wiadomosc,bedzie nam go brakowalo :) ciekawe czy to prawda ze go odstrzelili assadowcy.Od dawna powtarzam że życze obu stronom samych sukcesów :D
      • odyn06 Re: Bliski Wschód no. 10 28.06.12, 12:32
        Również pozostaję w nadziei, że na tych stanowiskach rotacja następowała będzie bardzo często.
        :-))
    • mosze_zblisko_daleka Re: Bliski Wschód no. 10 28.06.12, 10:49
      Ten nieboszczyk zajmował się dostarczaniem broni z Persji do Gazy. Już oskarżają Mossad o mord...(można myśleć że nie miał innych wrogów)
      • tstawiu Re: Bliski Wschód no. 10 28.06.12, 13:16
        Ja uwazam ze mossad nie jest wszechmocny ale cieszy mnie to niezmiernie że hamas tak mocno wierzy w jego skutecznosc,musicie odbierac to jako komplement:) sądze jednak ze prędzej ukatrupili go assadowcy bo hamas wypiął sie ostatnio na baszirka,wyprowadzil swoje biuro z damaszku i poparl rebeliantow.Jaki ten swiat jest dziwny,jeszcze niedawno Assad sponsorowal hamaśników a teraz posyła ich do allacha.I niech mi jeszcze ktos powie ze to Izrael zorganizowal rebelie przeciw reżimowi :)
        • mosze_zblisko_daleka Re: Bliski Wschód no. 10 28.06.12, 13:38
          mówią, mówią... i wspominają nieraz tą stronę że Mossad propaganduje i publikuje co opozycja donosi. Myślę że w Damaszku długo nie będzie mnie tam witać...
          • tstawiu Re: Bliski Wschód no. 10 28.06.12, 13:53
            No ale opozycja znowu juz nazywała Assada
            • tstawiu Re: Bliski Wschód no. 10 28.06.12, 14:03
              No ale opozycja znowu juz nazywala Assada kryptosyjonistą wiec macie obie strony w ręku?
      • mosze_zblisko_daleka nieboszczyk... 28.06.12, 21:51
        On był taki tajemniczy ze nikt w hamasie nie słyszał ze on jest teraz no.1 po Mabchuchu.
        On nie mieszkał w Damaszku, tylko od czasu do czasu przyjeżdżał do swojego mieszkania.
        myślę ze nikt nie będzie lal łzy po jego odejściu...

P.S.
        zrobiłem błąd, ale nikt nie zauważył. To było sprawdzenie czy pamiętacie i wiecie o co chodzi ale nada... ;-)
        P.P.S.
        idę nadal oglądać Euro, myślę ze dziś jest najlepszy mecz.
    • mosze_zblisko_daleka Jaki to śmigłowiec stracony przez opozycje...? 29.06.12, 15:31
      www.youtube.com/watch?v=fsQGrGTlt-U&sns=em
      • marek_boa Re: Jaki to śmigłowiec stracony przez opozycje... 29.06.12, 16:55
        Najprawdopodobnie Mi-8!
        -Pozdrawiam!
    • mosze_zblisko_daleka kurs 164 nowi lotnicy 29.06.12, 20:23
      Wczoraj w bazie Hatzerim ceremonia skonczeniu nowego kursu lotnikow :

www.fresh.co.il/vBulletin/showthread.php?t=565150
      • lew.erwin Re: kurs 164 nowi lotnicy 08.07.12, 19:57
        Co to za samolot na zdjeciu nr 11 "עד הירח הם הגיעו" - "Az dotarli na ksiezyc"?

mosze_zblisko_daleka napisał:

> Wczoraj w bazie Hatzerim ceremonia skonczeniu nowego kursu lotnikow :
        >
        > www.fresh.co.il/vBulletin/showthread.php?t=565150
    • mosze_zblisko_daleka Ciekawy artykul... 01.07.12, 07:37
      "Kto chce zeby Izrael zaatakowal persje"

www.haaretz.com/opinion/who-wants-israel-to-bomb-iran-1.447950
    • mosze_zblisko_daleka Starcie UNIFIL>hizbule 01.07.12, 12:42
      Sily irlandzkie z UNIFIL w Libanie cwiczyly sie i robili zdjecia. Oni caly czas byli monitorowani przez hizbulow. W pewnym momencie hizbule napadli na irlandczykow zabierajac im aparaty fotograficzne z zdjeciami. Irlanczycy oczywiscie sa TYKO bohaterzy z Izraelem i nieraz wyglada ze Izrael jest wrogiem Irlandii........
    • mosze_zblisko_daleka F-16 no.041 rok 2005... 01.07.12, 20:42
      Rozbil sie, a po siedmiu lat wrocil do bazy i juz jest gotowy na...

www.fresh.co.il/vBulletin/showthread.php?t=565466
    • mosze_zblisko_daleka Egipt i Synaj... 02.07.12, 10:13
      Wojsko egipskie podało wczoraj ze spadło kilka rakiet wypalonych z Gazy niedaleko ElArisz.
      To jest 45-50km od Gazy. Wygląda ze była to próba hamasnikow jak "działają" te nowe rakiety...
    • mosze_zblisko_daleka Persja" Wielki prorok no.7" 03.07.12, 22:29
      Dis Persja rozpoczęła manewry wypaleniem duz ilością rakiet rożnych rodzajów i gatunków...

www.youtube.com/watch?v=JmA-oK_RFuI
      www.youtube.com/watch?v=utB7CwTcoHA
    • mosze_zblisko_daleka Tajemniczy statek do Syrii 05.07.12, 06:50
      Teraz plynie tajemniczy statek "Mohamad R.M." do portu Tartus. Nic nie wiadomo co ma u siebie

www.marinetraffic.com/ais/il/shipdetails.aspx?mmsi=677036300&header=true
    • mosze_zblisko_daleka Syria, nowosci... 05.07.12, 06:53

1. Wojsko Wolnej Syrii podalo ze maja u siebie w niewoli rosyjskiego snajpera...
      2. Jest juz 15 oficerow rangi general, ktorzy walcza przeciwko rezimu Asada.
    • mosze_zblisko_daleka Make love, not war... 05.07.12, 20:05
      Fajny watek na polskie upały, tutaj jest chłodniej...

forum.gazeta.pl/forum/w,1121,88049235,88049235.html?v=2&f=1121&w=88049235&a=88049235&wv.x=0
    • mosze_zblisko_daleka Okropna zemsta... 06.07.12, 10:32
      Wszyscy pamiętamy jak kilka tygodni temu była masakra w wiosce Hula. Tam reżim syryjski zamordował starców, kobiety i dzieci. Wiec WWS (wojsko wolnej Syrii) zebrał info kto tam był i kto to zrobił. Okazało się że brygada no.67 popełniła ta masakrę. WWS zebrali duże siły i zaatakowali brygadę no.67. zabijając wszystkich co do jednego żeby wszyscy wiedzieli i widzieli że nie unikną kary...
      (tak brygada no.67 przestała istnieć)

www.aawsat.com/details.asp?section=1&issueno=12274&article=685140
      • sowietolog Mosze, proszę... 06.07.12, 15:04
        ... daj sposkój... ;-) Jak nie saudyjsko-sunnicko-wahhabicka propaganda, to... "pierdzenie pochwy"... W Polsce jest upalny i duszny początek lipca, w niektórych regionach burzowo-gradowe nawałnice, wręcz klęski żywiołowe, a Ty nas męczysz powyższym... ;-)

1. O Rosjanach oraz Iranczykach w Syrii pisze się/piszemy od dawna, od dobrych kilku, kilkunastu tygodni. Są odpowiedzią na obecnych tam od miesięcy Katarczyków, Libijczyków, arabskich najemników, oraz komandosów brytyjskich, francuskich, amerykańskich, tureckich i izraelskich. Dlatego oczywistą oczywistością było to, że prędzej czy póżniej rebelianci wezmą w niewolę jakiegoś Moskwiczanina czy Persa...
        2. Tzw. (prostacko) "pierdzenie pochwy", jest naturalnym fizjologicznym zjawiskiem, występującym u wielu kobiet, i nie ma z czego sobie żartować. Ot, podczas stosunku, pochwa się zapowietrza, i po nim - lub jeszcze w trakcie - w momentach udrożnienia, szybko i przez to słyszalnie, to powietrze się ulatnia. Po prostu. Jeżeli to parze przeszkadza, to powinna przetestować kilka pozycji i wybrać tę najmniej... "hałaśliwą"...
        3. Skąd ta Twoja (propagandowa, hehe?) pewność, że za tą zbrodnią w Hula (czy Hulu), akurat stoją wojska reżimu, a nie rebelii, skoro typ mordu - podżynanie gardeł - wskazują na islamistów, ofiary takowoż - zamordowano samych nie-muzułmanów oraz zginął prorządowy polityk/poseł, czyli alawicko-szyciko-chrześcijańska mniejszość, a nie islamska większość?
        4. Czy zdajesz sobie sprawę, iż skala mordów/porwań/gwałtów i zniszczeń sakralnych zabytków, dokonywanych przez antyassadowską rebelię, jest tak wielka, że mainstream ma już problem z ukrywaniem czy przemiczywaniem tego, natomiast jakaś przedstawicielk ONZu czy Unii nie wytrzymała tej obłudy i przyznała publicznie, iż OBIE STRONY dokonują przestępstw, zbrodni ludobójczych? Powtarzam, OBIE STRONY!
        • bmc3i Re: Mosze, proszę... 24.07.12, 22:46
          sowietolog napisał:

> ... daj sposkój... ;-) Jak nie saudyjsko-sunnicko-wahhabicka propaganda, to...
          > "pierdzenie pochwy"... W Polsce jest upalny i duszny początek lipca, w niektóry
          > ch regionach burzowo-gradowe nawałnice, wręcz klęski żywiołowe, a Ty nas męczys
          > z powyższym... ;-)
          >
          > 1. O Rosjanach oraz Iranczykach w Syrii pisze się/piszemy od dawna, od dobrych
          > kilku, kilkunastu tygodni. Są odpowiedzią na obecnych tam od miesięcy Katarczyk
          > ów, Libijczyków, arabskich najemników, oraz komandosów brytyjskich, francuskich
          > , amerykańskich, tureckich i izraelskich. Dlatego oczywistą oczywistością było
          > to, że prędzej czy póżniej rebelianci wezmą w niewolę jakiegoś Moskwiczanina cz
          > y Persa...

Masz jakieś wiarygodne źródła na obecnośc tych zagranicznych komandosow, rozumianych jako podlegajace panstwu grupy zosrganizowanych jednostek bojowych? Bo to co pisze sie na forach to jedno, a rzeczywistosć to najcześciej drugie.

> 4. Czy zdajesz sobie sprawę, iż skala mordów/porwań/gwałtów i zniszczeń sakraln
          > ych zabytków, dokonywanych przez antyassadowską rebelię, jest tak wielka, że ma
          > instream ma już problem z ukrywaniem czy przemiczywaniem tego,

Źródła

natomiast jakaś
          > przedstawicielk ONZu czy Unii nie wytrzymała tej obłudy i przyznała publicznie,
          > iż OBIE STRONY dokonują przestępstw, zbrodni ludobójczych? Powtarzam, OBIE STR
          > ONY!
    • mosze_zblisko_daleka Salim Szufi, Druz bohater... 06.07.12, 15:34
      Salim zmarł w tym tygodniu w wieku 82 lat. Nasz premier Netaniahu jest winny jemu życie swoje. Jak wiadomo to Netaniahu byl oficerem w jednostce Sajeret Matkal, która przeważnie ma tajemnicze misje na terenie wroga.

Jednym razem groziło Netaniahu i jego kompanii wpadniecie do niewoli (byli blisko wroga i nie można było ich wynieść z śmigłowcami)

Salim kilka razy przekroczył granice samemu i powoli uratował wszystkich. Przez 36 godzin bez przerwy chodził przez gore Hermon aż wszyscy wrócili.

Oczywiście nie można powiedzieć więcej jaka to była misja i gdzie.

Miał range majora i przez 11 lat był burmistrzem wioski Madzdal Szams na Golanie.

Cześć Jego bohaterskiej pamięci...!
      • sowietolog Re: Salim Szufi, Druz bohater... 06.07.12, 15:54
        No widzisz, a syryjscy powstańcy, zaraz po poderżnięciu gardeł miejscowym chrześcijanom i alawitom, wezmą się za Druzów, będących następnymi w kolejce "niewiernych".

Konkludując, niech Izraelici i izraelscy Druzowie wspierają reżim Assada... ;-)
    • mosze_zblisko_daleka A teraz poważnie... 06.07.12, 16:53
      Po kilku godzin przerwy wracamy do naszych spraw.
      Coś przychodzą wiadomości od Libanu że hizbule zajęli już swoje posterunki na granicy z Izraelem, które nie były okupowane od 2006r. Na razie oni kręcą się na granicy w cywilu bez broni. Zbierają info gdzie znajdują się izraelskie cele i mierzą odległość...

Nie potrzeba być generałem żeby zrozumieć o co chodzi tutaj. UNIFIL na razie nic nie może robić bo są to cywile bez broni. Oni poruszają się samochodami 4X4 i kilka na każdym razie.
      Izraelskie posterunki zauważyli że z wszystkich okien, które są w kierunku Izraela "ktoś" tam patrzy się cały czas przez lornetki.

Szef izraelskiego sztabu powiedzial kilka dni temu:"Jeśli będzie atak hizbulow na Izrael, to będzie krótka kampania, ale bardzo niszczycielska. To nie potrwa 33 dni jak w 2006r.
      ucierpią wioski cywilne z których będzie strzelanie na Izrael"
      ....

P.S
      mogę powiedzieć że dzięki mojej kobiety nie wpadłem do niewoli hizbulow dzień przed porwaniem naszych żołnierzy w tym samym miejscu, jak byliśmy na urlop.
      Tym razem ja już po urlopie... ;-)
    • sowietolog filmiki z Syrii z ofiarami rebeliantów... 06.07.12, 20:00
      Paleta filmików ukazujących ciała pomordowanych przez rebeliantów. Ostrzegam, są drastyczne: popoodrzynane gardła, pogwałcone kobiety, ciała całych rodzin, także dzieci. Konkludując, Mosze, podaruj sobie tę jednostronną propagandę. Obie strony konfliktu są drańskie. Rzecz w tym, że reżim Assada daje Syrii i światu stabilizację oraz BYT mniejszości syryjskich, natomiast rebelianci krwawą wojnę domową, a ich rządy wymordowanie tych mniejszości i prześladowanie ocalałych.

Link:
      forum.gazeta.pl/forum/w,154812,137208373,137208373,Kim_sa_przyjacieli_NATO_w_Syrii_.html
    • kstmrv Re: Bliski Wschód no. 10 08.07.12, 21:14
      www.hurriyetdailynews.com/israeli-protesters-demand-military-draft-reform.aspx?pageID=238&nID=24977&NewsCatID=352
    • mosze_zblisko_daleka Rosyjska flotylla do Syrii... 10.07.12, 20:48
      Rosyjska agencja INTERFAX podała dziś, ze płynie 6 okrętów wojennych do Syrii.
      Może Marek poda jakie...

www.interfax.com/
      • marek_boa Re: Rosyjska flotylla do Syrii... 10.07.12, 23:08
        forum.gazeta.pl/forum/w,539,137311316,137312245,Re_Rosyjskie_okrety_wojenne_w_drodze_do_Tartus_.html
        Pozdrawiam!
        • marek_boa Re: Uzupełnienie i poprawka! 10.07.12, 23:32
          Duże okręty desantowe to:
          - "Aleksandr Otrakowskij"
          - "Gieorgij Pabiedonosiec"
          -"Kondopoga"
          Dwa okręty ratownicze4:
          -"Nikołaj Cziker"
          -"Siergiej Osipow"
          Tankowiec:
          -"Lena"
          - poprawka - "Cezary Kunikow" nie bierze udziału w tej wyprawie!
          -Pozdrawiam!
          • marek_boa Re: Kolejne uzupełnienie! 11.07.12, 17:24
            Z Sewastopola wyszły dwa duże okręty desantowe:
            -> Typ Projekt 775:
            - "Cezary Kunikow"
            -> Typ Projekt 1171:
            -" Nikołaj Filczenkow"
            -Pozdrawiam!
            • mosze_zblisko_daleka Zgubiłem już rachunek... ;-) 11.07.12, 19:41

> Duże okręty desantowe to:
              > - "Aleksandr Otrakowskij"
              > - "Gieorgij Pabiedonosiec"
              > -"Kondopoga"
              > Dwa okręty ratownicze4:
              > -"Nikołaj Cziker"
              > -"Siergiej Osipow"
              > Tankowiec:
              > -"Lena"

a teraz jest dodatek:

> Z Sewastopola wyszły dwa duże okręty desantowe:
              > -> Typ Projekt 775:
              > - "Cezary Kunikow"
              > -> Typ Projekt 1171:
              > -" Nikołaj Filczenkow"

wiec cala flota Rosji płynie tutaj.... ;-)
              u mnie jest kilka butelek dobrej polskiej wódki i kilka butelek Arak (Ouzo z Grecji)
              • kawitator Re: Zgubiłem już rachunek... ;-) 11.07.12, 21:33
                Muszę Cie zmartwić Chyba te okręty nie płyną do Ciebie a raczej po Rosjan będących w Syrii. Na okręty desantowe można wsadzić ludzi na kawałku sprzyjającego brzegu bez potrzeby posiadania nabrzeży . W chwili gwałtownej zmiany sytuacji w Syrii można na tego typu okrętach szybko przetransportować tysiące ludzi np do Turcji a stamtąd dalej do Rosji
                Ktoś tu pisał ze Rosjan w Syrii jest około 100 000 Nie mówimy o wojsku a o pracownikach inżynierach i lekarzach.
                Tak więc wódeczkę wypijesz z kolegami lub z rosyjskimi żydami których sporo ostatnio przyjechało do Izraela.
                • o333 Re: Zgubiłem już rachunek... ;-) 11.07.12, 22:54
                  kawitator napisał:

> Tak więc wódeczkę wypijesz z kolegami lub z rosyjskimi żydami których sporo ost
                  > atnio przyjechało do Izraela.
                  Akurat rosyjscy żydzi opuszczają Izrael i wracają do Rosji co raz częściej. No prócz bandytów których Izrael ochrania.
                • mosze_zblisko_daleka Re: Zgubiłem już rachunek... ;-) 12.07.12, 06:24
                  Prez. Putin jak byl tutaj 2 tyg. temu i sluchal moja propozycje przetransportowac Rosjan przez Golan. To jest o wiele szybciej i bezpiecznie. Jest dla wszystkich miejsce, tylko moja kobieta nie zgadza sie...
                  • kawitator Re: Zgubiłem już rachunek... ;-) 12.07.12, 12:03
                    To że się widziałeś i rozmawiałeś z prezydentem Putinem podczas jego wizyty w Ziemi Świętej uznaję za prawdopodobne.
                    To, że się boisz swojej kobiety - Nigdy nie uwierzę
                    :-PPP

Taka spektakularna akcja - ewakuacja swoich obywateli z płonącego wojną kraju pod osłoną wojska to jest to co Rosja chce pokazać światu a przede wszystkim swoim obywatelom.
                    Zdecydowana akcja daleko od granic w obronie swoich to się spodoba Rosjanom. Tak samo jak by nam się spodobało gdyby Grom odbił i ewakuował jakąś grupę polaków będących zakładnikami
                • marek_boa Re: Zgubiłem już rachunek... ;-) 12.07.12, 16:08
                  Kawi niestety Pomyliłeś pojęcia! Rosjan MIESZKA w Syrii około 100 000!:) Poczytaj o Rosyjskiej diasporze w Syrii!
                  -Pozdrawiam!
                  P.S. Moim skromnym zdaniem gdy się wysyła okręty desantowe w takim celu jak Napisałeś to raczej w tamtą stronę płynęły by PUSTE a nie z piechotą morską na pokładach!
                  • kawitator Re: Zgubiłem już rachunek... ;-) 12.07.12, 16:38
                    Troszkę zaśmiecamy watek Moszego ale co tam ;-)
                    Nie interesowałem się diasporą Rosyjską w Syrii. Poczytam
                    Duże rosyjskie okręty desantowe przewożą od 150 ( dwie kompanie) do 360 ludzi ( trzy kompanie) wojska w kabinach i które się zwykle mieszczą w nadbudówkach W końcu to są okręty pełnomorskie. Natomiast pokład ładunkowy to na sprzęt ciężki czyli 20-30 czołgów lub innego badziewia lub ładunek To są naprawdę duże okręty po 10 000 BRT . W chwilach grozy na przerzut kilkugodzinny można tam upchać 2-4 tysięcy osób.
                    Zresztą co może zdziałać te 6-7 kompani wojska nawet z ciężkim sprzętem w Syrii poza ochroną portu i ewakuacji ??
                    • o333 Re: Zgubiłem już rachunek... ;-) 12.07.12, 16:42
                      kawitator napisał:

> Troszkę zaśmiecamy watek Moszego ale co tam ;-)
                      > Nie interesowałem się diasporą Rosyjską w Syrii. Poczytam
                      > Duże rosyjskie okręty desantowe przewożą od 150 ( dwie kompanie) do 360 ludzi
                      > ( trzy kompanie) wojska w kabinach i które się zwykle mieszczą w nadbudówkach
                      > W końcu to są okręty pełnomorskie. Natomiast pokład ładunkowy to na sprzęt cięż
                      > ki czyli 20-30 czołgów lub innego badziewia lub ładunek To są naprawdę duże ok
                      > ręty po 10 000 BRT . W chwilach grozy na przerzut kilkugodzinny można tam upch
                      > ać 2-4 tysięcy osób.
                      > Zresztą co może zdziałać te 6-7 kompani wojska nawet z ciężkim sprzętem w Syrii
                      > poza ochroną portu i ewakuacji ??
                      Z tego co wiem tam jest niecałe 300 żołnierzy piechoty morskiej. do tego ewentualna ewakuacja będzie się odbywać pewnie do Cypru, tam i z powrotem a jest blisko. 300 to w sam raz do zabezpieczenia tego typu akcji .
                    • marek_boa Re: Zgubiłem już rachunek... ;-) 12.07.12, 17:04
                      Kawi ciężko powiedzie co może zdziałac - ale jak pokazuje historia nawet mały oddział dobrze wyszkolonych żołnierzy może miec decydujące znaczenie!
                      Sorry ale chyba Pomyliłeś okręty - BDK typ Projekt 775 i 1171 (a takie okręty wypłynęły z portów) nie mają takich możliwości:
                      - typ Projekt 775 - 225 ludzi + 10 czołgów (pełna wyp.4080 t)
                      - typ projekt 1171 - 300 ludzi + 20 czołgów (pełna wyp.4360t)
                      Myślę ,że "Tapiry" (typ Projekt 1171) Pomyliłeś z "Jednorożcami"(typ Projekt 1174) - niestety te ostatnie zostały już w komplecie spisane ze stanu!
                      -Pozdrawiam!
                      • mosze_zblisko_daleka Re: Zgubiłem już rachunek... ;-) 12.07.12, 20:26
                        Marek, proszę pomóż w tym rachunku. Wygląda ze już 11 okrętów i statków rosyjskich płynie do Syrii... (czy to jest jakaś mobilizacja i koncentracja Rosji w tym regionie?)
                        Mogę powiedzieć ze następny tydzień będzie bardzo gorący....(temp. 35-40 stopni)
                      • kawitator Re: Zgubiłem już rachunek... ;-) 14.07.12, 07:02
                        Pomyliłeś okręty
                        Posypuję głowę popiołem rzeczywiście ;-)
                        Trza było dokładniej zapoznać się z Twoimi poprzednimi postami a nie działać na pamięć wyciągając dane z szufladki pamięci pod tytułem Rosyjskie wielkie okręty desantowe

Ale to według mnie, nie zmienia wniosku, że takie jednostki mogą ewakuować wielkie masy ludzi w krótkim czasie z dowolnego ( no prawie ) miejsca wybrzeża Syrii.
                        • marek_boa Re: Zgubiłem już rachunek... ;-) 14.07.12, 10:04
                          Z tym Kawi pełna zgoda!
                          -Pozdrawiam!
                          • o333 Re: Zgubiłem już rachunek... ;-) 15.07.12, 11:45
                            Mówią że Św. Jerzy też się włóczy , pod nimi .
            • marek_boa Re: Kolejne uzupełnienie! 16.07.12, 16:45
              Do okrętów Rosyjskich dołączyła kolejna fregata typ Projekt 11540 "Nieustraszimyj" i holownik ratowniczy typ Projekt 714 "SB-931" z Floty Bałtyckiej!
              -Pozdrawiam!
              • mosze_zblisko_daleka Re: Kolejne uzupełnienie! 16.07.12, 18:45
                Marek, czy jeszcze coś zostało w domu żeby pilnować...? Zaczyna być ciasno i są już korki na śródziemnym...
                • o333 Re: Kolejne uzupełnienie! 16.07.12, 18:47

> Marek, czy jeszcze coś zostało w domu żeby pilnować...? Zaczyna być ciasno i są
                  > już korki na śródziemnym...
                  Zanim napisałeś swój debilny komentarz wypadałoby sprawdzić stan liczbowy VMF .
              • marek_boa Re: Kolejne uzupełnienie! 18.07.12, 13:29
                Na Morze Śródziemne wpłynął kolejny okręt Floty Północnej - duży okręt przeciwpodwodny typ Projekt 1155 "Wice-Admirał Kułakow"!
                -Pozdrawiam!
    • mosze_zblisko_daleka Quo Vadis Syria.... 10.07.12, 22:06
      Nowości z Syrii co kilka minut. Pamiętacie gen. Manaf Tlas, (dowódca bryg. 105) który kilka dni temu dołączył się do rebelii i przekroczył granice do Turcji. Otóż on teraz wrocil do Syrii i znajduje się wokół swoich żołnierzy-rebeliantów w mieście Homs, które jest już opanowane przez opozycje. Członek opozycji Michal Kilu znajduje się już kilka dni w Moskwie i coś tam "gadają" ... Ludzie w Syrii już mówią otwarcie ze Manaf Tlas to już nowy prezydent nowej Syrii...
    • sowietolog pytanie pozamilitarne do Mosze 11.07.12, 00:47
      Mosze, zwracam się do Ciebie jako do mieszkańca/obywatela Izraela. Czy w obecnych granicach terytorialnych państwa żydowskiego, znajdują się jakieś większe tereny leśne? I jakiego typu (gatunki drzew liściastych i iglastych). Pytam jednak głównie o pozostałości lasów pierwotnych, i dzikich, czyli tych istniejących przynajmniej kilkaset lat, a nie o "laski" czynione ręką człowieka, czyli sady czy gaje oliwne bądz w ramach państwowej polityki nawadniania i zalesiania kraju. Wiesz coś może o tym? I tu pojawia się drugie pytanie: skąd izraelska gospodarka i konsumenci pozyskują... drewno? Importujecie? Od sąsiadów (Liban?), z bliska, czy z daleka, np. Skandynawii czy USA i Kanady?
      • mosze_zblisko_daleka Re: pytanie pozamilitarne do Mosze 11.07.12, 07:54
        Napisze więcej później. Na razie podaje link angielski o lasach (polski jest bardzo slaby)

en.wikipedia.org/wiki/Jewish_National_Fund
        pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBydowski_Fundusz_Narodowy
    • mosze_zblisko_daleka Jak statek tonie, to szczury już uciekają... 12.07.12, 20:22
      Tak wygląda teraz sytuacja w Syrii.

Od wczoraj jest nowy dezerter-zdrajca. To jest ambasador Syrii w Iraku. Nazywa się Nuaf
      Alsheikh Fares. Co jest bardzo ważne z jego ucieczką do.... (nie wiadomo na razie) on już jest w bezpiecznym miejscu razem z jego rodzina. on ma przy sobie dyski i disk-on-key w których są wielkie tajemnice Syrii-Persji-Iraku jak oni omijają sankcje ONZ i ich drogi...

Agencje Persji, Syrii i innych chcą schwytać te "drogie" informacje. życzę im żeby nie udało się...
    • mosze_zblisko_daleka Syria, bron chemiczna.... 13.07.12, 08:51
      Zauwazono, ze Syria wyjmuje z magazynow chemiczna bron....!!!!!!!!!!!!
      Nie wiadomo na jaki cel, a ja juz nie mam cierpliwosci na takich upalach.
      Oni maja duze zapasy gazow Sarin, Vx i cholera wie jeszcze jakie.
      • mosze_zblisko_daleka Re: Syria, bron chemiczna.... 14.07.12, 08:29
        Przypominam, zeby nie zapomniec...

pl.wikipedia.org/wiki/Atak_gazowy_w_Halabd%C5%BCy
        • 3.ndd Mojsze ... 14.07.12, 16:19

ja jestem z Jerozolimy .
          Znasz to ?
          izrael.org.il/home.html
      • kstmrv Re: Syria, bron chemiczna.... 15.07.12, 01:06

> Zauwazono, ze Syria wyjmuje z magazynow chemiczna bron....!!!!!!!!!!!!
        > Nie wiadomo na jaki cel, a ja juz nie mam cierpliwosci na takich upalach.
        > Oni maja duze zapasy gazow Sarin, Vx i cholera wie jeszcze jakie.

Broń chemiczna jak broń chemiczna, ale prawdziwym zagrożeniem może się okazać broń biologiczna (którą Syria również posiada).
        Poniekąd związane z tematem - ostatnio pojawiły się wirusy chorób które są całkowicie odporne na antybiotyki. Już wcześniej pojawiały się odmiany które ciężko było wyleczyć, ale te teraz są wogóle nieuleczalne. Co ciekawe dotyczy to bardzo różnych chorób, od rzerzączki do gruźlicy. Takie zjawiska ułatwiają stworzenie broni biologicznych.
        • kawitator Re: Syria, bron chemiczna.... 15.07.12, 07:15
          Wiem , że się czepiam ale popełniłeś małe przejęzyczenie.
          W tym wypadku nie wirusy a bakterie.
          Próbuję zrozumieć dlaczego Mosze obawia się, że Syryjska broń chemiczna może zostać użyta i to na terytorium Izraela.
    • mosze_zblisko_daleka Na Cyprze... 15.07.12, 07:14
      Policja na Cyprze zatrzymala jednego, ktory planowal atak na izraelski samolot pasazerski.
      Rzecznik policji powiedzial ze agencja innego kraju powiadomila i uprzedzila.
      Ten zatrzymaly jest z Libanu i nalezy do hizbulow...
    • mosze_zblisko_daleka Nowa spekulacja... 15.07.12, 21:45
      Rosja zawraca statek z smiglowcami na pokladzie...
      Doprawdy zaczynam byc juz troche pilany, wypilem troche Arak, ale cos nie pasuje. Moze Marek cos pomoze w tym:

www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2012/Jul-15/180680-ship-with-helicopters-for-syria-heads-back-to-russia.ashx#axzz20ifDxO68
      • o333 Re: Nowa spekulacja... 15.07.12, 21:59
        Nic nie wiem na temat zawracania ale ktoś może nie sprawdził że z Murmańska Alead płynie do Kaliningradu . Co może się wydawać zawracaniem.
        • marek_boa Re: Nowa spekulacja... 16.07.12, 08:54
          Konkretnie to płynie do Sankt Petersburga (wedle ostatnich doniesień)! Wedle źródeł zbliżonych do Sztabu WMF Floty Bałtyckiej dostanie eskortę okrętu wojennego na przejście ,na Morze Śródziemne gdzie przejmie go fregata "Jarosław Mudryj"!
          -Pozdrawiam!
          • mosze_zblisko_daleka Dziwne trochę...? 16.07.12, 11:29
            Wracać do domu i później dostać eskortę do Syrii??
            Czy nie wychodzi "taniej" czekać na eskortę na Bałtyku i załoga może trochę odpocząć i łowić ryby aż przyjdzie eskorta? (płynąc balast jest drogie dla każdego :-) )
            Drugie pytanko: na co eskorta? nie ma teraz wojny na świecie.
            Jest jeszcze kilka pytań, ale to zadamy później... ;-)
            • marek_boa Re: Dziwne trochę...? 16.07.12, 11:45
              Mosze na Bałtyk to ten statek dopiero wpłynie - Spójrz na mapę gdzie leży Murmańsk!
              - Taniej czy nie taniej statek płynie już pod flagą Rosyjską (wszystkie statki tego armatora przeszły pod Rosyjską flagę) i został ubezpieczony w Rosyjskim konsorcjum! Za dostarczenie ładunku do Syrii ( 2 baterie zestawów przeciwlotniczych S-125 "Peczora-2M" i 3 śmigłowce Mi-25) odpowiada "Rosboroneksport" i za to płaci! Jest też taka możliwość ,że statek w Sankt Petersburgu weźmie na pokład jeszcze inne ładunki do Syrii!
              - Eskorta po to aby komuś nie wpadło do głowy aby statek zatrzymać!
              -Pozdrawiam!
              • mosze_zblisko_daleka Re: Dziwne trochę...? 16.07.12, 11:54
                A ja już przygotowałem dla nich "Stolicznaja Gold"...
              • marek_boa Re: Dziwne trochę...? 16.07.12, 12:36
                Zacznę chyba dorabiać jako "wróżek"!:) Jest potwierdzenie ,że "Alaed" płynie do Sankt Petersburga po dodatkowy ładunek!
                ria.ru/defense_safety/20120716/700856684.html
                Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka