Dodaj do ulubionych

Sven Hassel i Monte Cassino

01.09.12, 20:20
wracając do starego wątku:
forum.gazeta.pl/forum/w,539,78390091,78805871,Re_Sven_Hassel_i_Monte_Cassino.html
"weteran" Sven Hassel widział pod Monte Cassino Pantery

polecam dzisiaj będzie "Flesz Historii" odc. 92
w TVP Historia o 23:25

pokarzą rekonstrukcję niemieckiego stanowiska bojowego "PantherTur", "PantherTurn" czy jakoś tak podobnie:
1) pole minowe
2) okopy/transzeje
3) w środku 8-tonowa wieża od Pantery

na Foncie Wschodnim takie stanowiska bojowe były pod Berlinem, Szczecinem i chyba Kołobrzegiem
w Europie Zachodniej - na Linii Gustawa - pod Monte Cassino
tam trzy takie wieże przez trzy dni zniszczyły 20 czołgów alianckich
Obserwuj wątek
    • maxikasek Re: Sven Hassel i Monte Cassino 01.09.12, 21:32
      Pantherturm ;-)
      • patmate Re: Sven Hassel i Monte Cassino 01.09.12, 22:30
        Właśnie, kiedy wystawią ta szczecińską? Coś wiesz m?
        Pzdr
        • maxikasek Re: Sven Hassel i Monte Cassino 01.09.12, 22:44
          Jest wystawiona w Świnoujściu w Muzeum Obrony Wybrzeża. Niestety szczecińskie Muzeum Techniki nie było zbyt zaintereowane militariami- stąd pantherturm, forteczna krókolufowa 75mm trafią tam. Nie wiem jak z forteczną czeską 47mm- bo armata zabezpieczona na wniosek WKZ, ale stanowisko betonowe na terenie należącym do pewnego byłego posła co ma dużo większe problemy z prawem- a bez jego zgody nei da się ruszyć.
          Obecnie jest budowane stanowisko ogniowe, ale z tego co wiem z drewna będzie.
          www.youtube.com/watch?v=2xyp8rEohhA
          • patmate Re: Sven Hassel i Monte Cassino 01.09.12, 23:26
            ... Niestety szczecińskie M
            > uzeum Techniki nie było zbyt zaintereowane militariami

Nóż się w kieszeni otwiera, zostaną z paroma tramwajami na krzyż (Helmutami - gó...anym złomem)

Pzdr
            • maxikasek Re: Sven Hassel i Monte Cassino 02.09.12, 15:25
              > Nóż się w kieszeni otwiera, zostaną z paroma tramwajami na krzyż (Helmutami -
              > gó...anym złomem)
              Niezupełnie- mają jedną z największych kolekcji samochodów i motocykli w Polsce:
              pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Muzeum_Techniki_i_Komunikacji_Szczecin_(1).jpg&filetimestamp=20101215215433
              Parę lat temu odkupili kolekcję p. Leszka Liszewskiego- ponad 100 pojazdów, w tym wszytskie modele Sokoła czy np . prototyp Beskida
              • patmate Re: Sven Hassel i Monte Cassino 02.09.12, 17:46
                Wiem, byłem w dniu otwarcia, muszę popytać, bo jeżeli olali Pantherturm - to chluby im nie przynosi. A pamietam ze wieża stała za Szczecinem w jakimś garnizonie - nawet mieliśmy tam jechac z naszą grupą wycieczkową to pooglądac. Teraz się wybieramy na IFM-ę do Berlina.
                Pzdr
                • patmate Re: Sven Hassel i Monte Cassino 02.09.12, 17:48
                  Miało byc ILA Berlin
                • maxikasek Re: Sven Hassel i Monte Cassino 02.09.12, 20:39
                  STawiam na to , że militarka po prostu nie jest w ich zainteresowaniu.
                  • patmate Re: Sven Hassel i Monte Cassino 02.09.12, 22:43
                    Wydaje mi się że w Muzeum stał BRDM albo Skot? na podwórku.
                    Wrócę to wypytam, zresztą mają dziwne metody - wydali kalendarz z rok, dwa temu, kumpel chciał wziąć na sklep do sprzedaży, dostał cenę prawie detaliczną - więc odpadło.
                    A jeżeli nie chcieli Pantherturm-u BO NIE! -to strzał we własną stopę - ilu "Panzerwaffe-lieberów" będzie chciało zobaczyć w naturze to cudo - dowiemy się od gospodarzy Fortu w Świnoujściu.
                    Poza tym przykre że znalezisko ze Szczecina ląduje 100 km dalej, jak już to mogli oddać Poznaniowi do West Pancu (Szczecin-Poznań - stare zawiści ;) )
                    Inna sprawa - Świnoujście przecież w ogóle chyba się nie dołożyło do renowacji/remontu wieży - coś mi sie zdaje ze to wojsko ją odremontowało - widziałem zdjęcia jak stała w jednostce poza Szczecinem.
                    Pzdr
                    -
                    • maxikasek Re: Sven Hassel i Monte Cassino 02.09.12, 23:08
                      > Poza tym przykre że znalezisko ze Szczecina ląduje 100 km dalej, jak już to mo
                      > gli oddać Poznaniowi do West Pancu (Szczecin-Poznań - stare zawiści ;) )
                      Nie. to kwestia terytorialnej własności i co zrobić ad hoc. Wieża chyba 15 lat przelżała w Czarnym, miał na nią chrapkę i POznań i W-wa, ale dzięki naszemu WKZ- nie oddała. To cały czas własność WKZ w Szczecinie i może wrócić do Szczecina.
                      Dla przykładu Pz IV ze Stragardu, trzeba było działać szybko bo ekipa z POznania już przyjechała z kasą (ale nie ci MBP tylko "prywatna inicjatywa") a brak odzewu ze strony MT czy MN w Szczecinie był. Na szczęscie pozytywnie odpowiedział KOłobrzeg i dzięki współpracy w nimi i WKZ (super babka) chłopaki w 12 godzin załatwili pozwolenia i wyprzedzli o kilka godzin "prywaciarzy".
                      W sumei ja też bym wolał aby tematyczne zabytki gormadzić w jednym miejscu- dla wygody. Z drugiej strony łatwiej zdobyć fundusze mniejszym muzeum (mniejsze koszty własne, łatwiej namówić sponsorów na jednorazową akcję niż notorycznie).
        • wladca_pierscienii Re: Pantherturm - świnoujski Fort Wschodni 02.09.12, 09:10
          patmate napisał:

> Właśnie, kiedy wystawią ta szczecińską? Coś wiesz m?
          > Pzdr

świnoujski Fort Wschodni
          www.tvp.pl/vod/audycje/historia/flesz-historii/wideo/27082012-2200/8193425
          od 9:47 do 12:55

można sobie kliknąć - żeby obejrzeć materiał dalszy

--
          - Oh Scooby! Nikt nie je lodów czekoladowych przez słomkę!
          - ?!?!?!?!.... Scooby-Dooby-Doo je!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka