31.05.13, 10:25
Chyba nikt tego nie odnotował więc dla porządku:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114877,14005020,Umowa_o_wspolpracy_pomiedzy_Polskim_Holdingiem_Obronnym.html
Z działem 120mm to mógłby być nawet 35TP bo chyba tyle ważył CV90120

Na tle innych współczesnych czołgów można by go też nazwać TKS-2013
Obserwuj wątek
    • karakalla Re: 25TP ??? 31.05.13, 12:58
      Szczerze mówiąc nie wiadomo, w jakiej postaci to się skonkretyzuje. Jakoś nie wierzę w kolejną próbę ożenienia WP z wozem wsparcia ogniowego na kadłubie BWP, pozycjonowanym jako czołg. Dotychczasowe nie spotkały się przecież z ciepłym przyjęciem.

A BAe to też platforma SEP i prace nad GCV. Może z wykorzystania wyników tych drugich mógłby wyniknąć jakiś czołg np. 45-tonowy, o sensownym poziomie ochrony biernej?
      • maxikasek Re: 25TP ??? 31.05.13, 13:05
        Najbardziej bawi mnie miejsce podpisania ;-) Coś tam w Biblii było o Jezusie i kupcach w świątyni ...
        Nie bardzo wierzę aby WP było potrzebne to coś, skoro ma być Rak.A już "doświadczenie przy produkcji czołgu Anders" (jak napisali w innej notce) mnie rozbawiło nieco.
        • karakalla Re: 25TP ??? 31.05.13, 13:11
          Jeżeli chodzi o samą platformę gąsienicową, to w kontekście następcy BWP-1 potrzeba istnieje jak najbardziej. A że na platformie można budować różne cuda, to już inna sprawa.
          • maxikasek Re: 25TP ??? 31.05.13, 13:43
            Ale ja nie pisałem o platformie, tylko o WWO- bo o tym piszą dziennikarze. BWP- jak najbardziej się przyda- "piekarniki" z serii BMP- to już historia i powinny odejść.
            • karakalla Re: 25TP ??? 31.05.13, 14:12
              Jasna sprawa. Dlatego warto poczekać na wspomniane konkrety, czy będzie męczenie buły kolejną odsłoną CV90120, czy może jakaś mająca ręce i nogi koncepcja, która w jednej kompletacji da BWP, a w drugiej sensowny, stanowiący jakąś alternatywę dla 65-tonowych grubasów z jednej, a dla pochodnych konstrukcji sowieckich z drugiej, czołg w klasie masowej T-72.
    • skandy5 Re: 25TP ??? 31.05.13, 17:04
      No więc własnie, czy podpisuje się umowę na coś czego wojsko nie chce niemal z definicji?
      • maxikasek Re: 25TP ??? 01.06.13, 11:42
        > No więc własnie, czy podpisuje się umowę na coś czego wojsko nie chce niemal z
        > definicji?
        Ale takich "umów" firmy podpisują dziesiątki pewnie (choć mniej szumnie). Najlepszym podsumowaniem tego jest fakt, że na NFOW info o tym nie zostało zaszczycone ani jednym postem ;-) (przynajmniej do wczoraj)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka