Dodaj do ulubionych

Izrael > Syria...

04.06.13, 13:43
Wygląda teraz że Izrael idzie po stronie rebeliantów. Na syryjskiej granicy jest założony szpital polowy i udzielana jest pomoc rannym rebeliantom...
Obserwuj wątek
    • jopekpl Re: Izrael > Syria... 04.06.13, 13:57
      mosze_zblisko_daleka napisał:

> Wygląda teraz że Izrael idzie po stronie rebeliantów. Na syryjskiej granicy jes
      > t założony szpital polowy i udzielana jest pomoc rannym rebeliantom...

A rannych wiernych Asadowi wyrzucają za płot???
    • misza_kazak Re: Izrael > Syria... 04.06.13, 14:07

> Wygląda teraz że Izrael idzie po stronie rebeliantów. Na syryjskiej granicy jes
      > t założony szpital polowy i udzielana jest pomoc rannym rebeliantom...

"Teraz wyglada" ? Naprawde? Chyba tylko Zydowm to "wyglada".
      Dla wszystkich innych bylo od poczatku wiadomo ze Zydom chodzi o destabilizajce Syrii i stad popierali terrorystow.

Tak samo jak inni "przyjaciele Syrii", tfuj...
      • argonauta10 Re: Izrael > Syria... 04.06.13, 14:19
        Czyli pomagacie islamistom??????????
        Poczekaj Mosze az wyrosnie wam panstwo islamskie za plotem
        Geszeft robicie, ale jeszcze zatesknicie za Assadem, jak wam Al Kaida obok panstwo zalozy
        Jankesi tez zatesknili za spokojem w Iraku jaki panowal za Saddama
        • jopekpl Re: Izrael > Syria... 04.06.13, 14:26
          argonauta10 napisał:

> Czyli pomagacie islamistom??????????
          > Poczekaj Mosze az wyrosnie wam panstwo islamskie za plotem
          > Geszeft robicie, ale jeszcze zatesknicie za Assadem, jak wam Al Kaida obok pans
          > two zalozy
          > Jankesi tez zatesknili za spokojem w Iraku jaki panowal za Saddama

Kolego nie wiem czy wiesz ,ale oni mają państwa islamskie woku siebie od lat.
        • rzewuski1 Re: Izrael > Syria... 04.06.13, 15:30
          ankesi tez zatesknili za spokojem w Iraku jaki panowal za Saddama

Spokój za Saddama?
          kiedy niby ten spokój był?
          Wojny zewnętrzne i wewnętrzne, żadnego spokoju tam nie było.
          Żydzi działają tak jak im rozum i ich interes wskazuje,destabilizacja Syrii to o jednego wroga mniej, jak długo są zajęci sami ze sobą tym Izrael jest bezpieczniejszy.
          Ja jestem za podziałem Syrii na małe państewka.
          • argonauta10 Re: Izrael > Syria... 04.06.13, 16:28
            Izrael nie ma islamskich sasiadow bezposrednio za plotem, tylko odzielaja duzo bardziej umiarkowani sasiedzi. Granica z Jordania i Egiptem jest otwarta i mozna jezdzic w obie strony. Zas takie fundamentalne panstwa jak Arabia Saudyjska, Jemen, Iran leza troche dalej, okoliczne panstwan nie maja stosunkow dyplomatycznych z Izraelem, ani nie wpuszczaja do siebie ludzi co w Izraelu wczesniej byli. Syria jest panstwem swieckim, Liban tak samo. Saddam, Assad senior i krol Abdullah trzymali islamistow u siebie za mordy.

Wojny w Iraku. jakos dziwnie sie sklada ze jak nastal Saddam, zaraz zaczely sie wielkie inwestycje w Iraku, budowy drog, budynkow, rafinerii, ropociagow, masa obcokrajowcow pracowala tam na kontraktach, znalem paru Polakow co zarabiali tam niezle pieniadze w latach 80tych i zaden nie pamieta zeby tam jakies zamachy byly, i bomby na ulicach. Tylko jak Saddama zabraklo, nagle zaczely sie jakies Al Kaidy, prawie ze codzienne zamachy bombowe.
            W 2006 w Egipcie rozmawialem z Irakijka ktora uciekla z Bagdadu, ona najlepiej wspominala czasy Saddama, ze spokoj byl, zadnych strzelanin, bomb, byla praca, zaopatrzone sklepy. Od 2004 paru czlonkow jej rodziny i znajomych stracilo zycie w jakichs strzelaninach na ulicy, gdzie niewiadomo kto do kogo strzelal, jak wyszla z corka do sklepu to ostrzelano kolejke pod sklepem w efekcie czego jej corka stracila jedno oko. Ladna dziewczyna ale oszpecona, brak jednego oka, problemy z widzeniem w drugim oku. Irakijka z wyksztalcenia lekarz, nawet calkiem niezle mowila po angielsku, a mowila ze za Saddama w Bagdadzie bylo bezpiecznie, malo napadow, niechby tam ktos probowal rozrabiac to zaraz go uciszyli.
            Irak byl swietnym poligonem Al Kaidy w czasach okupacji amerykanskiej. Teraz bedzie poligon w Syrii
            • rzewuski1 Re: Izrael > Syria... 04.06.13, 17:09
              Saddam miał kasę z ropy to sobie mógł budować, trochę pobudował a potem zaczął bawić się wojsko i wojny i skończyło się katastrofą.A wystarczył tylko zręcznie lawirować miedzy mocarstwami ale ten psychol tego nie potrafił.
              • o333 Re: Izrael > Syria... 04.06.13, 17:27
                rzewuski1 napisał:

> Saddam miał kasę z ropy to sobie mógł budować, trochę pobudował a potem zaczął
                > bawić się wojsko i wojny i skończyło się katastrofą.A wystarczył tylko zręcznie
                > lawirować miedzy mocarstwami ale ten psychol tego nie potrafił.

Zupełnie nie znasz historii. Typowy polaczek.
                • rzewuski1 Re: Izrael > Syria... 04.06.13, 17:33
                  Ruskiej wersji nie znam.
                  • bho70 Re: Izrael > Syria... 04.06.13, 19:57
                    ja też ruskiej wersji nie znam, ale czlowieczku maly i zawistny poszukaj na internecie ilu ludzi zgineło za Sadama a ile po amerykańskiej interwencji(cywilów) to poczujesz smak "demokracji"
                    typowe myślenie Kalego ja moge inni nie
                    • rzewuski1 Re: Izrael > Syria... 04.06.13, 20:16
                      Co ja mogę?
                      Ja najechałem Irak? Strzelałem do Irakijczyków?
                      Napisałem tylko ze Husajn wywołał dwie wojny (z Iranem i Kuwejtem), stracił kontrole nad północna czescia swego kraju, i miał tez rebelie w południowej części kraju ,po wojnie w zatoce nie mógł nawet sprzedawać swojej ropy ile chciał i komu chciał.
                      Jako przywódca się nie sprawdził.I poniósł klęskę. Czy jest odpowiedzialny za wojnę domową w Iraku. Jest , oczywiście ze jest I NIE TYLKO ON.
                      Nic o demokracji nie pisałem duży człowieku.
            • mosze_zblisko_daleka Sprostowanie... 04.06.13, 17:28
              Muzułmanin z Izraela może jechać do Saudii na hadż (pielgrzymkę) do Mekki.
              Arabowie mogą tez przekroczyć do Syrii (uczyć się i Syria kupuje owoce (jabłka i wiśnie) od Druzów na Golanie)
              • argonauta10 Re: Sprostowanie... 04.06.13, 22:52
                Sproboj Mosze pojechac na izraelskim paszporcie do Saudi, Syrii, Iraku, Iranu, Pakistanu, Kuwejtu, Jemenu, Sudanu i powiedz jak wpuscili. Palestynczykow wpuszczaja tam, ale sproboj pojechac tam jako Zyd. Wzajemnie Izrael tez do siebie nie wpuszcza, widzialem paszporty syryjski, jemenski, pakistanski, malezyjski i tam pisalo ze "wazny na wszystkie kraje swiata, za wyjatkiem Izraela"
                • mosze_zblisko_daleka Re: Sprostowanie... 05.06.13, 05:53
                  A. Jeśli ja nie mogę jechać z moim paszportem do Saudii to ja winny? (Tam Żydom z całego świata jest wzbronione) ...

B. Jeśli obywatelom krajów muzułmańskich jest wzbronione jechać do Izraela, to ja winny?
                  C. Tylko dla Ciebie, oni przyjeżdżają ale nie dostają stempel w paszporcie... ;-)
    • brmtvungernsternberg Re: Izrael > Syria... 04.06.13, 20:51
      Czyzby rozum wracal ? Trzeba tak dalej .
      • argonauta10 Re: Izrael > Syria... 04.06.13, 23:10
        Saddam mial kase z ropy, sciagal specjalistow ze swita i tam budowali, jednak front wojny z Iranem byl od nich daleko i ludzie tego nie odczuwali, zycie normalnie szlo dalej. Urzednicy Saddama jezdizli po Europie, poprobowali wodki, burdeli, bardzo im sie spodobalo, i Irak byl swieckim panstwem, islamistow trzymano tam krotko, byl alkohol do kupienia, kto dzieci nie posylal do szkoly to podlegal surowym karom, kobiety mogly sie ksztalcic, analfabetyzm byl najnizszy posrod innych krajow arabskich. Po 2003 zaczely sie ataki na szkoly, nauczycieli, szyickie kobiety wrocily do garow, rodzenia dzieci i zawijania sie w szmaty, o szkolach to mogly tylko pomarzyc. Assad senior jak mu ze 30 lat temu wybuchla islamska rewolta to poslal czolgi i migiem porzadek zaprowadzil, Assad junior ksztalcil sie na okuliste w Londynie, zona to Syryjka z Londynu, programistka, zadni tam fundamentalisci. W Damaszku nawet burdele byly, w Bejrucie pedalskie kluby, burdele, kasyna, wszystko co islam zabrania tam dzialalo bez przeszkod, a nad zatoka perska takie cos nie do pomyslenia, kary wysokie.
        Mam na ajfonie nagrana rozmowe z Irakijczykiem, ktory po angielsku mi mowi jak bylo, lata 80te to byl spokoj, niska przestepczosc, sklepy zaopatrzone, a najgorzej sie zaczelo dziac po 2003 jak Saddama zabraklo, oprocz bomb i strzelanek na ulicach, fundamentalisci likwidowali sklepy z alkoholem a nawet fryzjerow golibrodow, bo trzeba bylo nosic brode tak dluga jak prorok mial.
        Moglbym te rozmowe wrzucic na net do posluchania, tylko nie wiem jak ja zgrac z Iphone na komputer, itunes tego nie widzi, chyba tylko przez email sie da wyslac
        Jak Assada zabraknie to bedzie drugi Irak, wojna domowa, a fundamentalisci beda juz zaraz za izraelska granica
        • brmtvungernsternberg Re: Izrael > Syria... 05.06.13, 20:44
          Nie gustuje w zbokoburdelach ani w krwawych masakrach czyli ,,porzadku" zaprowadzanym przez KGB .
          Popieram wolnosc .
          • marek_boa Re: Izrael > Syria... 19.06.13, 15:34
            No ba! Przecież prawo Szariatu to sama "wolność" - znaczy się kolejny raz Udowodniłeś ,że Jesteś katolickim Talibem! Tak trzymać!
    • mosze_zblisko_daleka Miasto Kunetra padła... 06.06.13, 09:00
      Dziś nad ranem i jest już w rękach rebelii...
      Jest to nowa faza w tej wojnie. Jeśli na izraelskiej granicy stoi rebelia to maja otwarte bramy do świata...

www.104-0031.com/mainframe/contents/HG/Gallery/rabbit/rabbit.html
      ---
      Zawsze upewnij się, że pod cienką gałązką oliwkową, masz duży i ostry miecz!
      "Ten kto jest litościwy dla okrutnych, pod koniec będzie okrutny dla litościwych"
      • odyn06 Re: Miasto Kunetra padła... 06.06.13, 09:52
        Mosze
        Ktorą Kunetrę zdobyli?
        Starą przy granicy, czy tą na wzgórzach?
        • mosze_zblisko_daleka Re: Miasto Kunetra padła... 06.06.13, 11:26
          Stare miasto, które graniczy z Izraelem. Teraz toczą się zaciekle walki na granicy. Reżim wysłał czołgi i rebelianci z bronią p/c rozbili ich...
          • mosze_zblisko_daleka Re: Miasto Kunetra padła... 06.06.13, 11:51
            Kilku rannych rebeliantów, przynieśli do szpitala w Izraelu. U jednego ranionego w kamizelce znaleziono granat....
            • mosze_zblisko_daleka czołgi.. 06.06.13, 12:17
              Reżim wysłał czołgi.. na granice i z ich pomocą odbili Kunetre.
              Izrael skarży się teraz do ONZ za używanie czołgów w strefie w której jest wzbronione dla czołgów...
              • odyn06 Re: czołgi.. 06.06.13, 13:41
                ONZ-owcy w Camp Ziouani mają alarm schronowy, a wy z Avitara macie ciekawe widoki.
                :-))
                • mosze_zblisko_daleka Austria wycofuje swoje jednostki... 06.06.13, 17:29
                  Oni maja na Golanie około 40% żołnierzy. Teraz nie jest bezpiecznie tam być.
    • berek_p Re: Izrael > Syria... 06.06.13, 23:31
      Syryjczyków to zainteresuje.
      Nowa baza Izraela na okupowanych ziemiach.

www.altair.com.pl/news/view?news_id=10620
      • say69mat Re: Izrael > Syria... 07.06.13, 02:53
        @berek_p napisał:

> Syryjczyków to zainteresuje.
        > Nowa baza Izraela na okupowanych ziemiach.
        >
        > rel="nofollow">www.altair.com.pl/news/view?news_id=10620

say69mat:
        Zwykła, acz kosztowna nieroztropność??? Czy też zwykła, acz kosztowna ... manifestacja, administracji Prezydenta USA???
        • berek_p Re: Izrael > Syria... 07.06.13, 12:35
          Spytaj administracji Obama.
          Jak będzie trzeba Rosja przekaże Syrii cele w Izraelu do zniszczenia.
          I tajność nie pomoże.
    • mosze_zblisko_daleka Rosja proponuje być w Syrii zamiast Austrii 07.06.13, 17:34
      Nie wiem czy jest to tak dobrze jako siły ONZ...
      • berek_p Re: Rosja proponuje być w Syrii zamiast Austrii 07.06.13, 19:04

> Nie wiem czy jest to tak dobrze jako siły ONZ...
        może być jak w Gruzji,rosyjscy żołnierze są nietykalni.
        Jak któryś zginie z ręki żyda będzie to koniec izraela na Golan.
        • o333 Re: Rosja proponuje być w Syrii zamiast Austrii 07.06.13, 19:10
          berek_p napisał:

> może być jak w Gruzji,rosyjscy żołnierze są nietykalni.
          > Jak któryś zginie z ręki żyda będzie to koniec izraela na Golan.

Ba, Putin teraz jest wolny i musi się popisać jajami. Odebranie wzgórz Golan Żydom byłoby zabawne nawet.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka