mosze_zblisko_daleka 19.08.13, 08:35 Teraz przychodzą wiadomości z Egiptu ze konwój wojskowy wpadł w zasadzkę w Synaju i zostało zabitych 24 żołnierzy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anton_pl Re: Egipt>Synaj... 19.08.13, 09:33 Właśnie przed chwilą o tym czytałem na forum świat i się zbulwersowałem, muszą krótko trzymać za twarz tych terrorystów... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Egipt>Synaj...zamordowani... 19.08.13, 10:15 Teraz okazuje się, po ataku na 2 busy terroryści zmusili policjantów-żołnierzy wyjść i położyć się na ziemie... po tym zastrzelili wszystkich z bliska. To był zwykły mord... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Egipt>Synaj... 19.08.13, 11:55 Teraz lotnictwo egipskie atakuje wszystko co rusza się na Synaju... Przyszła godzina na terrorystów. Tylko szkoda tak dożo wylanej krwi... Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu hipokryci 19.08.13, 11:59 armia egipska latami tolerowała u siebie rózne ekstremistyczne organizacje, tunele na Zachodni Brzeg, eksport broni, rakiet... Teraz nagle udają zdziwionych... A Twoja troska o terrorystyczną krew - Mosze - śmierdzi z daleka.... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik To nie takie proste 19.08.13, 12:18 Z jednej strony jakieś 80-85% tamtejszego społeczeństwa było zwolennikami islamizmu (nie mylić z islamem). Z drugiej europejscy użyteczni idioci pieprzący coś o prawach człowieka i demokracji (i utrudniający przez to walkę z ekstremizmem). Z trzeciej strony Izrael, który dla większości Arabów jest czymś, czego zaakceptować nie mogą. Do tego dorzuć postępowanie USA i narastającą przez to niechęć do zachodu. Fajnie? No to teraz wisienka na tort - durny Zachód myślał, że jak obalą tam Mubaraka, to przeprowadzą wybory i stworzą u siebie świecką demokrację. Tylko skończony debil mógł tak myśleć. Przeprowadzili wybory i wybrali sobie islamistów - Bractwo i partia Nur (ortodoksyjny islam) uzyskały przeszło 80% głosów. Ci islamiści zaczęli tworzyć tam państwo islamskie no i mamy tego efekt. Nie jest to żadna hipokryzja. To po prostu realia tamtego regionu. Większość muzułmanów chce zniszczenia Izraela i formy rządów opartej na szariacie. Tam nie ma cywilizowanych muzułmanów, jak np. nasi Tatarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: To nie takie proste 19.08.13, 13:02 Ze smutkiem zgadzam się z Twoją diagnozą czarowniku... I jestem pesymistą - oprócz burdelu w Egipcie mamy awanturę w Syrii, rozczarowanie w Tunezji, katastrofę w Libii, wrzącą bombę w Algierii... Coraz ważniejsza zdaje się być rola Turcji - choć ostatnie protesty pokazują, że spokój tam nie musi trwać wiecznie... Moja prywatna opinia - trzeba szybko przedefiniować relacje z Iranem - to paradoksalnie może być prawdziwy sojusznik Zachodu. A ostatnie sygnały - może pozwolę na ostrożny optymizm... Zwłaszcza, że losy Arabii Saudyjskiej jako sojusznika Zachodu i filar bezpieczeństwa - zbliżają się do wielkiego bum! Czas na zwiększenie europejskich budżetów obronnych! jeep Odpowiedz Link Zgłoś