Dodaj do ulubionych

Egipt>Synaj...

19.08.13, 08:35
Teraz przychodzą wiadomości z Egiptu ze konwój wojskowy wpadł w zasadzkę w Synaju i zostało zabitych 24 żołnierzy...
Obserwuj wątek
    • anton_pl Re: Egipt>Synaj... 19.08.13, 09:33
      Właśnie przed chwilą o tym czytałem na forum świat i się zbulwersowałem, muszą krótko trzymać za twarz tych terrorystów...
      Pozdrawiam!
      • mosze_zblisko_daleka Re: Egipt>Synaj...zamordowani... 19.08.13, 10:15
        Teraz okazuje się, po ataku na 2 busy terroryści zmusili policjantów-żołnierzy wyjść i położyć się na ziemie... po tym zastrzelili wszystkich z bliska. To był zwykły mord...
    • mosze_zblisko_daleka Re: Egipt>Synaj... 19.08.13, 11:55
      Teraz lotnictwo egipskie atakuje wszystko co rusza się na Synaju...
      Przyszła godzina na terrorystów. Tylko szkoda tak dożo wylanej krwi...
    • jeepwdyzlu hipokryci 19.08.13, 11:59
      armia egipska latami tolerowała u siebie rózne ekstremistyczne organizacje, tunele na Zachodni Brzeg, eksport broni, rakiet...
      Teraz nagle udają zdziwionych...
      A Twoja troska o terrorystyczną krew - Mosze - śmierdzi z daleka....
      jeep
      • wielki_czarownik To nie takie proste 19.08.13, 12:18
        Z jednej strony jakieś 80-85% tamtejszego społeczeństwa było zwolennikami islamizmu (nie mylić z islamem). Z drugiej europejscy użyteczni idioci pieprzący coś o prawach człowieka i demokracji (i utrudniający przez to walkę z ekstremizmem). Z trzeciej strony Izrael, który dla większości Arabów jest czymś, czego zaakceptować nie mogą. Do tego dorzuć postępowanie USA i narastającą przez to niechęć do zachodu. Fajnie? No to teraz wisienka na tort - durny Zachód myślał, że jak obalą tam Mubaraka, to przeprowadzą wybory i stworzą u siebie świecką demokrację. Tylko skończony debil mógł tak myśleć. Przeprowadzili wybory i wybrali sobie islamistów - Bractwo i partia Nur (ortodoksyjny islam) uzyskały przeszło 80% głosów. Ci islamiści zaczęli tworzyć tam państwo islamskie no i mamy tego efekt.
        Nie jest to żadna hipokryzja. To po prostu realia tamtego regionu. Większość muzułmanów chce zniszczenia Izraela i formy rządów opartej na szariacie. Tam nie ma cywilizowanych muzułmanów, jak np. nasi Tatarzy.
        • jeepwdyzlu Re: To nie takie proste 19.08.13, 13:02
          Ze smutkiem zgadzam się z Twoją diagnozą czarowniku...
          I jestem pesymistą - oprócz burdelu w Egipcie mamy awanturę w Syrii, rozczarowanie w Tunezji, katastrofę w Libii, wrzącą bombę w Algierii...
          Coraz ważniejsza zdaje się być rola Turcji - choć ostatnie protesty pokazują, że spokój tam nie musi trwać wiecznie...
          Moja prywatna opinia - trzeba szybko przedefiniować relacje z Iranem - to paradoksalnie może być prawdziwy sojusznik Zachodu. A ostatnie sygnały - może pozwolę na ostrożny optymizm...
          Zwłaszcza, że losy Arabii Saudyjskiej jako sojusznika Zachodu i filar bezpieczeństwa - zbliżają się do wielkiego bum!

Czas na zwiększenie europejskich budżetów obronnych!
          jeep

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka