Dodaj do ulubionych

nędza Wału Pomorskiego

22.03.14, 00:20
tak się składa, że w początkach marca jechałem ze Szczecina do Warszawy starą trasą, to znaczy nie autostradą poznańską, ale przez Wałcz, Nakło, Bydgoszcz i Toruń. Pogoda była piękna, miałem trochę czasu, więc postanowiłem zerknąć na Wał Pomorski, gdzie wstyd się przyznać nigdy nie byłem, a w tamtych stronach w ogóle bywam bardzo rzadko.

No i dupa blada.

Nie miałem żadnego przewodnika, nie mam internetu w komórce, pomysł z Wałem strzelił mi do łba dopiero rano przy śniadaniu w Szczecinie, więc liczyłem że trafię coś przy drodze, ale niestety. W żadnej z miejscowości przez które przejeżdżałem - Kalisz Pomorski, Mirosławiec, Wałcz - nie znalazłem przy głównej trasie 10-tki żadnych drogowskazów, tablic, reklam, informacji, jedynie tu i ówdzie peerelowskie prymitywne pomniko-obeliski w stanie mocno zaawansowanym. Liczyłem na jakieś pole bitwy, umocnienia, cmentarz, miejsce widokowe, ale nic z tych rzeczy.

Przez Wałcz przejechałem dwa razy w te i wewte bo pamiętałem, że było tam chyba Muzeum Wału, tamtejsze rondo objechałem chyba z pięć razy, zanim w końcu zupełnie na czuja trafiłem na pogarnizonowy teren jakiejś szkoły-uczelni. Tam z tyłu stoi baraczek robiący za Muzeum, jak się okazało czynny od kwietnia to września (było chyba dwa tygodnie po rocznicy przełamania), a przez zakratowane okna widać część ekspozycji (mundury, mapy, zdjęcia, broń).

Peerelowskiej corocznej hecy wokół "Przełamania Wału" miałem zawsze powyżej dziurek od nosa, ale stojąc przed tym baraczkiem mimo wszystko poczułem się trochę nieswojo.
Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: nędza Wału Pomorskiego 22.03.14, 08:24
      no chyba ważniejszym jest fakt że prez.najjaśniejszej rz-plitej-niejaki lech kaczyński-w pieknytm mieści9e zakopanem odsłonił pomniK BOHATERA JÓŹKA KURASIA-OGNIA
    • maxikasek Re: nędza Wału Pomorskiego 22.03.14, 12:25
      Pamiętaj, że POzycja POmorska (prawidłowa nazwa Wału Pomorskiego) została w większości wypadków wysadzona po wojnie. Pamiętam pierwszą wizytę w Bornym i szukanie bunkrów wg drogowskazów. Z jednej strony drogi po kilkunastu minutach odkrylem trzy dziury w ziemi po bunkrach, z drugiej nawet tego nie udało mi się znaleźć ;-)
      Jadąc z Wałcza do "czarodziejskiej górki" mija się tablicę -mapę z zaznaczonymi bunkrami w okolicy.
      W Mirosławcu też masz muzeum- przed nim stoją chyba dwa czołgi i kilka dział. Ale też problem go odwiedzić- w godzinach urzędowania tylko chyba. Ja bylem w sobotę i akurat było tam wesele ;-)
      • jopekpl Re: nędza Wału Pomorskiego 22.03.14, 20:11
        maxikasek napisał:

> W Mirosławcu też masz muzeum- przed nim stoją chyba dwa czołgi i kilka dział. A
        > le też problem go odwiedzić- w godzinach urzędowania tylko chyba. Ja bylem w so
        > botę i akurat było tam wesele ;-)

Stoi jeden T34-85 jeden samolot Su-22 i parę dział ,akurat będę jutro w Mirosławcu.
        Jeżeli się nie mylę to lepiej wyeksponowany jest międzyrzecki rejon umocniony ,i tam warto pojechać.
    • teodor_jeske_choinski_1 Re: nędza Wału Pomorskiego 22.03.14, 18:21
      Nie podobaja ci sie prlowskie pomniki?
      Masz w Miroslawcu nowy, wspolczesny poswiecony "wyczynom" klichowego lotnictwa.
      • brigada_di_bandito Re: nędza Wału Pomorskiego 22.03.14, 18:27
        Albo ten w Świebodzinie:)
    • odyn06 Re: nędza Wału Pomorskiego 22.03.14, 20:09
      Dopóki w Wałczu był garnizon-wszystko było ok, ale od kiedy go nie ma, to jest prawdziwa nędza. nawet cmentarze na Wale podupadają......
      • maxikasek Re: nędza Wału Pomorskiego 22.03.14, 21:07
        > Dopóki w Wałczu był garnizon-wszystko było ok, ale od kiedy go nie ma, to jest
        > prawdziwa nędza. nawet cmentarze na Wale podupadają......
        Odynie- garnizon dalej jest. W Wałczu jest 2. Brygada Łączności- wbrew pozorom dość ważna jednostka. JAk i szpital wojskowy- póki co (swego czasu mialo tam powstać Centrum dla Weteranów- ale jakoś kadra lekarska nie miała ochoty do zielonego garnizonu się pchać).
        • maxikasek Re: nędza Wału Pomorskiego 22.03.14, 21:12
          > W Wałczu jest 2. Brygada Łączności- wbrew pozorom
          > dość ważna jednostka.
          Kurcze, tez jestem starej daty ;-) Nie 2. BŁ, a 100.bł. Pełni dalej to samo zadanie- wspracie szczecińskiego Korpusu.
          No i 1. RBLog.
    • mh1976 Re: nędza Wału Pomorskiego 23.03.14, 09:22
      Niestety nasze władze lokalne w żaden sposób nie reklamują pozostałości fortyfikacji Wału Pomorskiego. Szczątkowe dotacje przeznaczone na ten cel są daleko niewystarczające. Z drugiej strony same fortyfikacje po zakończeniu II wojny światowej były regularnie niszczone i dewastowane mimo propagandowego szumu wokół nich. Tam gdzie Pan dotarł, jest tam muzeum prywatne - czyli prywatna inicjatywa pasjonata historii. Inaczej jest w przypadku wielu muzeów zachodnich, gdzie pozostawiono wiele pamiątek po wydarzeniach drugo - wojennych, są atrakcją dla wielu turystów. więcej na http//militarne.eu
      pozdrawiam
      • windows3.1 prywatne i państwowe obowiązki 23.03.14, 10:14
        to prawda, baraczek w Wałczu to jak głosi tabliczka prywatne muzeum. Nie zamierzałem natrząsać się z właściciela/właścicieli, którzy prawdopodobnie prowadzą rzecz w ramach swojego hobby - kajam się z góry, jeżeli tak to wyszło.

Zamierzałem raczej pokwękać że upamiętnienie chyba najbardziej istotnego militarnie polskiego wkładu w II wojnę światową (nie licząc Września 39) nasza Najjaśniejsza Rzeczpospolita przekazała na barki jednego czy dwu hobbystów.
        • teodor_jeske_choinski_1 Re: prywatne i państwowe obowiązki 23.03.14, 13:54
          windows3.1 napisała: [...]chyba najbardziej istotnego milita
          > rnie polskiego wkładu w II wojnę światową (nie licząc Września 39) [...]
          Sa tacy ktorzy uwazaja ze zlamanie szyfru "Enigmy" i wklad polskiego wywiadu, byly wazniejszym wkadem niz operacje scisle wojskowe...
      • odyn06 Re: nędza Wału Pomorskiego 24.03.14, 08:28
        Muzeum opiekowała się jednostka na Gdańskiej. Nie ma jednostki - muzeum podupada.
        • mh1976 Re: nędza Wału Pomorskiego 24.03.14, 17:22
          W okresie, kiedy stacjonowała tam jednostka wojskowa , nie było tam żadnego muzeum, chyba,że mówimy o opiece nad muzeum Ziemii Wałeckiej, cmentarzu na Bukowinie czy skansenie w Zdbicach
          • odyn06 Re: nędza Wału Pomorskiego 26.03.14, 12:00
            Tak. O tym.
            Pozdrawiam
    • wladca_pierscienii Re: nędza Wału Pomorskiego 29.03.14, 15:52
      oglądałem w telewizji
      na 95% na Wale Pomorskim
      na 5% na Helu
      były 3-4 poniemieckie pancerne kopuły

chyba za komuny wywieziono je na złom
      ocalała jedna uszkodzona
      którą z powodu trudnego terenu, nie udało się jej wywieźć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka