Dodaj do ulubionych

Zmarł Generał Jaruzelski!

25.05.14, 17:25
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,11348785,General_Wojciech_Jaruzelski_nie_zyje__Ostatni_przywodca.html#BoxSlotIMT
W Polsce skończyła się pewna epoka!
-Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • buona_parte Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 17:52
      marek_boa napisał:
      > W Polsce skończyła się pewna epoka!

Zmarł człowiek, epoka skończyła się już dawno.
      Albo trwa dalej... Jak kto woli.
    • anton_pl Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 17:55
      Swoje miejsce w historii już ma...
    • teodor_jeske_choinski_1 Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 17:57
      Wstyd mi ze odszedl nie niepokojony. To kolejny dowod ze bycie zdrajca w Polsce nie implikuje zadnych konsekwencji...
      Wstyd nam!
      • panibiedroniowa Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:02
        Jedyne dobre co można o nim napisać,to to że sprawnie,z technicznego punktu widzenia,przeprowadził operację wprowadzenia stanu wojennego.Janajew,Pugo i reszta tamtej bandy mogliby się od niego uczyć.
        • antyk-acap Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:09
          Jako jedyny chyba wykiwał kacapów. Na Węgrzech w Czechach poszło gorzej i krwawo. Jaruzelski nie był honorowym oficerem. Ale wyprowadził dywizje w pole a opozycję chwycił za uzdę. Dzięki temu 10 lat później oddał władzę.
          • panibiedroniowa Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:13
            Wykiwał???Zrobił to co mu kazali.Jeszcze prosił o pomoc,jakby poszło coś nie tak.
            • antyk-acap Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:18
              A skąd wiesz czego chcieli Rosjanie? Równie dobrze mogli chcieć zobaczyć Wałęsę i resztę opozycji w rowie z wapnem a nie w internowaniu.
              • panibiedroniowa Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:24
                Chcieli dokładnie tego co zrobił-spacyfikować "S" polskimi rękami.
                • antyk-acap Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:32
                  Nie tak brzmiało moje pytanie. Powtarzam - skąd wiesz? Czytałeś sowieckie archiwa?
                • jopekpl Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:42
                  panibiedroniowa napisał:

> Chcieli dokładnie tego co zrobił-spacyfikować "S" polskimi rękami.

A co wolałbyś aby po swojemu zrobili to Rosjanie i "przyjaciele"???
                  Była by okazja do świętowania kolejnego nieudanego powstania prawda?
                  • teodor_jeske_choinski_1 W tej ciezkiej chwili... 25.05.14, 18:44
                    jestem myslami z Adasiem i wije sie z nim z bolu...
            • jopekpl Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:40
              panibiedroniowa napisał:

> Wykiwał???Zrobił to co mu kazali.Jeszcze prosił o pomoc,jakby poszło coś nie ta
              > k.
              Wiesz co to blef ,i strategia??? Nie wszystko jest takie na jakie wygląda, liczą się czyny nie słowa,i akurat tutaj ze wszystkim co napisał anty.... się w 100% zgadzam.
        • rzewuski1 Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:11
          Udał się stan wojenny bo wojsko i milicja wykonali rozkazy
          Nie przeszli na stronę "narodu", zwłaszcza wojsko.
      • jopekpl Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:37
        teodor_jeske_choinski_1 napisał(a):

> Wstyd mi ze odszedl nie niepokojony. To kolejny dowod ze bycie zdrajca w Polsce
        > nie implikuje zadnych konsekwencji...
        > Wstyd nam!

Proszę mówić za siebie, mi akurat nie wstyd, wręcz przeciwnie wdzięczny jestem ze nie dopuścił do rozlewu krwi na masową skalę,to raz a dwa to bezbłędnie wykorzystał okazję do przekazania władzy i przekształcenia Polski w państwo demokratyczne państwo.To gdzie obecnie jesteśmy w dużej mierze właśnie jemu zawdzięczamy.Czyny jego oceni historia.
        P.s.
        Niech mu ziemia lekką będzie.
        • antyk-acap Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:39
          Dokładnie. Postać to bardzo dwuznaczna. Ale teraz głos powinni zabrać historycy. Pomników nie powinien mieć ale swoje miejsce w historii ma.
        • marek_boa Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:41
          Dzięki Jopuś! A tak po za konkursem - zaczynam się siebie bać!:( To już drugi raz pierwszy napisałem o śmierci Polskiego prezydenta! Chyba bym wolał nie chcieć o czymś takim pisać?!
          -Pozdrawiam!
          • jopekpl Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:55
            marek_boa napisał:

> Dzięki Jopuś! A tak po za konkursem - zaczynam się siebie bać!:( To już drugi r
            > az pierwszy napisałem o śmierci Polskiego prezydenta! Chyba bym wolał nie chcie
            > ć o czymś takim pisać?!
            > -Pozdrawiam!

Nie ma za co.
            Pzdr.
            • billy.the.kid Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 19:22
              pierwszy napisałeś-fakt.
              generał miał 90 wiosen, swoje przeżył i twój wpis nic w tem temacie zmiania.
              takie jest zycie.

jopuś,jak obiecywałem, przypominam ci o paru wpisach 'BOHATERÓW" na tem forum.
              tak szybciutko wycinałeś moje wpisy.
              • jopekpl Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 20:06
                billy.the.kid napisał:

> jopuś,jak obiecywałem, przypominam ci o paru wpisach 'BOHATERÓW" na tem forum.
                > tak szybciutko wycinałeś moje wpisy.

Poproszę o wskazanie konkretnych postów, najlepiej na pocztę.
                • krzy-czy Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 21:03
                  no coś ty.
                  jeszcze saię będę z tobą przekomarzał w tem temacie.
                  raczej nie jestem mpieniaczem.
                  a moje i tak wychodzi na wierzch.
      • teodor_jeske_choinski_1 Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 19:31
        Wstyd mi ze odszedl nie niepokojony. To kolejny dowod ze bycie zdrajca w Polsce nie implikuje zadnych konsekwencji...Wstyd nam!
        ------------------------------------------------------------------------------
        wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/winnicki-dobrze-ze-jaruzelski-odszedl-z-tego-swiata/lhwsh
        • antyk-acap Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 19:34
          Jaruzelski o mało nie trafił do armii Andersa. Wtedy też byś go niepokoił?
    • teodor_jeske_choinski_1 [...] 25.05.14, 18:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • jopekpl Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:50

> antyk-acap napisał:
        >
        > > Czy modratorstwo zajmie się wreszcie teodor_jeske_choinski_1 i jego antys
        > emicki
        > > mi postami?
        > -----------------------------------
        > Fakty p..........., fakty!

Regulamin kolego, regulamin:-)))
    • jopekpl Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 18:47
      antyk-acap napisał:

> Czy modratorstwo zajmie się wreszcie teodor_jeske_choinski_1 i jego antysemicki
      > mi postami?

Wiesz mógłbym go wykasować tylko po co ? to taki niszowy ..........(wstaw tu sobie co chcesz mi nie wolno), niech się kisi w swoim sosie nienawiści. A prawdę mówiąc pewnie żyda nigdy na oczy nie widział .
      P.s.
      Osobiście wolałbym by polska rządzili prawdziwi żydzi , wtedy być może i polska gospodarka była by znacznie wyżej niż obecnie.
    • jopekpl Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 20:04

> >
      > > Regulamin kolego, regulamin:-)))
      > ----------------------------------------------------
      > I cos ty p..................

Pa pa.
      P.s
      Ja tak mogę długo się bawić , ale admini mogą nie mieć takiej cierpliwości i konto zbanują, a pamiętaj że piszesz na portalu kontrolowanym przez"żydów";-))))))))))))))))))))))))))))))
    • kzet69 Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 25.05.14, 20:22
      Wielki Polak i Patriota. Przyszło mu żyć i działać we wrednych czasach, ale zawsze potrafił zachować godność. W godzinie próby wybrał najlepszą dla Polski opcję spośród samych złych. Cześć Jego Pamięci.
      • jeepwdyzlu Cześć Jego Pamięci???? 26.05.14, 00:26
        Wielki Polak i Patriota. Przyszło mu żyć i działać we wrednych czasach, ale zawsze potrafił zachować godność. W godzinie próby wybrał najlepszą dla Polski opcję spośród samych złych. Cześć Jego Pamięci.
        ---------
        Mylisz się. Historia oceni go surowo. Jako człowieka Moskwy, niehonorowego oficera i nieudolnego polityka.
        Potrafił oddać władzę - to fakt. Ale....
        Ale tanio skóry nie sprzedał. A dziesiątki tysięcy aparatczyków uwłaszczyło się - zamiast zostać poddanym infamii...
        Jak dodamy zamknięcie archiwów, istnienie WSI, nierozliczenie FOZZ - mamy sterowaną aferę.
        Ergo - nie Jaruzelski dobrowolnie oddał władzę, ale SYSTEM sie przepoczwarzył...

jeep
        • kzet69 Re: Cześć Jego Pamięci???? 26.05.14, 21:02
          Jak spojrzysz na rzeczywistość oczami Polaka a nie wolaka to dostrzeżesz inny świat...
          • bmc3i Re: Cześć Jego Pamięci???? 27.05.14, 05:46
            kzet69 napisał:

> Jak spojrzysz na rzeczywistość oczami Polaka a nie wolaka to dostrzeżesz inny ś
            > wiat...

W latach 80. tez zapewne miałeś swoją rzeczywistość.
            • anton_pl Re: Cześć Jego Pamięci???? 27.05.14, 06:48
              Jest konsensus co do państwowego pogrzebu generała Jaruzelskiego...
              • sjs2011 Re: Cześć Jego Pamięci???? 27.05.14, 06:49
                Jest to naplucie w twarz tym co walczyli z komuną....
                • anton_pl Re: Cześć Jego Pamięci???? 27.05.14, 06:57
                  sjs2011 napisał:

> Jest to naplucie w twarz tym co walczyli z komuną....

Podziały są silne do dzisiaj, a pogrzeb państwowy to z tego względu że Jaruzelski był prezydentem Polski, no i przyczynił się do tych przemian ustrojowych w 1989 roku. Pewnie PiS wykorzysta to i będzie głosił: że PO fetuje komunistycznego dyktatora, coś mi się tak wydaje...
                  • sjs2011 Re: Cześć Jego Pamięci???? 27.05.14, 07:04
                    Kiedyś idąc przez Powązki ze zdumieniem spostrzegłem, że powstańcy do kwater swych kolegów muszą przechodzić koło wspaniałego grobowca Bieruta - było to dla nich upokarzające i jest nadal bo się nic nie zmieniło a teraz?
                    A teraz nic się nie stało , nic się nie stało..
                    Wolski?
                    Jaki Wolski?
                    Walka z podziemiem antykomunistycznym?
                    Jaka znów walka?
                    Upokarzanie Polaków kartkami, przydziałami na talony dla swoich, dbanie o to aby w Europie najniższy współczynnik ludzi z wyższym wykształceniem było w Polsce..
                    ..źle się dzieje w państwie duńskim.

Kolejni stąd uciekną
                    Z mojego grona już ponad 50 osób wyjechało na stałe..
                    Wyjątkowo zła wiadomość o pogrzebie państwowym człowiek co przez całe życie budował ustrój dla idiotów...
                    • marek_boa Re: Cześć Jego Pamięci???? 27.05.14, 12:27
                      Skoro Twoi znajomi Stefan wyjeżdżają na wieść o państwowym pogrzebie byłej głowy państwa to niech jadą w piz..u - najlepiej do Arabii Saudyjskiej albo Kataru! Jeszcze tylko Daj im biblie na drogę!
                      • sjs2011 Re: Cześć Jego Pamięci???? 27.05.14, 13:05
                        Miałeś możliwość ich internowania w 1981 - nie skorzystałeś - już nic im nie zrobisz
                        • marek_boa Re: Cześć Jego Pamięci???? 27.05.14, 13:10
                          Przykro mnie ale w 1981 roku byłem za młody aby kogokolwiek internować - na pocieszenie - żałuję tego codziennie! A zaraz bym zapomniał - przecież to ja osobiście z wiernym Makarowem w dłoni zmusiłem Generała do wprowadzenia stanu wojennego - ach ta skleroza!
                          • sjs2011 Re: Cześć Jego Pamięci???? 27.05.14, 13:12
                            Nie odpowiedziałeś na pytanie
                            Jak się czuje człowiek co całe swoje życie poświęcił na budowę ustroju dla idiotów?
                            • marek_boa Re: Cześć Jego Pamięci???? 27.05.14, 14:15
                              Czuję się doskonale czego dowodem jest comiesięczny wpływ na konto pokaźnej sumy emerytury!
                              - Jeszcze jakieś pytania?!
                              • sjs2011 Re: Cześć Jego Pamięci???? 27.05.14, 14:37
                                W rublach?
                                • marek_boa Re: Cześć Jego Pamięci???? 27.05.14, 15:03
                                  Wyobraź sobie ,że w funtach!:)
    • misza_kazak Dobry byl Czlowiek. Ziemlja puchom tow. general. 25.05.14, 20:29
      Dobry byl Czlowiek. Ziemlja puchom tow. general.
      • szto_tawariszczi Re: Dobry byl Czlowiek. Ziemlja puchom tow. gener 26.05.14, 08:46
        Dobry był człowiek...

Mógł przecie zastrzelić, a tylko dał po pysku :-)
    • jeepwdyzlu Mąż stanu!! Pochować na Wawelu 26.05.14, 10:19
      Prezydent obok Prezydenta.
      Razem z Lechem..
      Dwaj - co się kulom nie kłaniali...

jeep
      • antyk-acap Re: Mąż stanu!! Pochować na Wawelu 26.05.14, 10:34
        Można nie lubić Jaruzelskiego. Ale kpić? Co by nie mówić to jednak żołnierzem był. Walczył na prawdziwej wojnie.
        • jeepwdyzlu Re: Mąż stanu!! Pochować na Wawelu 26.05.14, 10:42
          no i co z tego, że był żołnierzem?
          jak dziesiątki milionów innych
          za to potem był moskiewskim agentem
          który robił dobrze im nie nam

jeep
      • wladca_pierscienii Re: Mąż stanu!! Pochować na Wawelu 26.05.14, 11:10
        jeepwdyzlu napisał:

> Prezydent obok Prezydenta.
        > Razem z Lechem..

no ja jestem przeciw
        nawet jeśli miał to by być żart to nie śmieszny

Lech Kaczyński dalej "tymczasowo"
        jest pochowany w przedsionku krypty
        w której pochowany jest marszałek Józef Piłsudski...
    • przyjacielameryki Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 26.05.14, 10:45
      Był po drugiej stronie ale to nie był taki klasyczny satrapa komunistyczny jakich pełno było w "demokracjach ludowych". To jednak patriota, człowiek o wysokiej kulturze, . . . . . . , no i cóż o zupełnie innych poglądach niż moje. Ale nawet przeciwnikom, jeżeli byli ludzmi z zasadami, ludzmi honoru należy się duży szacunek co niniejszym czynię.
      • jeepwdyzlu a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 10:50
        Hitler kochał psy, operę i czytał klasykę do poduszki

CO Z TEGO?
        Jaruzelski był do 88 roku antypolskim funkcjonariuszem służb obcego i wrogiego Polsce mocarstwa, realizował z zapałem narzucone zadania, popisał się w 68 i 70 roku, cofnął nas na dekadę lat 8o tych w czarną dupę, włądzę oddał w ręce staranie wybranej części opozycji - uwłaszczając sb'ków i moszcząc foteliki dla Millerów i Kwaśniewskich a wy go bronicie????
        Historia oceni go surowo.

jeep
        • antyk-acap Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 10:57
          Mam pytanie: w którym roku w zaokrągleniu powiedzmy do lat trzech się urodziłeś?
          • jeepwdyzlu Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 10:59
            mam 50 lat
            j.
        • fidziaczek Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 11:01
          > CO Z TEGO?
          > Jaruzelski był do 88 roku antypolskim funkcjonariuszem służb obcego i wrogiego
          > Polsce mocarstwa, realizował z zapałem narzucone zadania, popisał się w 68 i 7
          > 0 roku, cofnął nas na dekadę lat 8o tych w czarną dupę, włądzę oddał w ręce sta
          > ranie wybranej części opozycji - uwłaszczając sb'ków i moszcząc foteliki dla Mi
          > llerów i Kwaśniewskich a wy go bronicie????

Bo mógł do 1990 wybudować autostrady, stadiony i zorganizować olimpiadę w Polsce nie?

Przeciez mógł zerwać z komuną w 1980?
          Przeciez mógł napaść na zsrr i wprowadzić tam kapitalizm zarządzany przez Polaków.
          Przecież mógł skolonizować kosmos.
          Ale, nie on dziadyga jeden tyko jako pierwszy pod bokiem zsrr zerwał z komuną - wstyd!

Generał jest wielki bo w młodości był z niego "panicz" a później mimo represji ze strony zsrr wierzył w idee równości i sprawiedliwości społecznej, choć powinien z racji pochodzenia wierzyć bardziej w kasę i jej zarabianie
          Natomiast jest "mały" bo wierzył ze komuna jest w stanie te idee równości i sprawiedliwości zapewnić
          • jeepwdyzlu Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 11:10
            Bo mógł do 1990 wybudować autostrady, stadiony i zorganizować olimpiadę w Polsce nie?
            ---------
            nie mógł budować dróg?
            budować gospodarki z większym sensem - jak Czesi czy Węgrzy?

Przeciez mógł zerwać z komuną w 1980?
            --------------------------------------
            Nie musiał zrywać...
            Rosjanie w 81 nie mieli w planie wchodzić do Polski. o kłamstwo Jaruzelskiego. Mieli swoje kłopoty w Afganistanie...

Przeciez mógł napaść na zsrr i wprowadzić tam kapitalizm zarządzany przez Polaków.
            Przecież mógł skolonizować kosmos.
            Ale, nie on dziadyga jeden tyko jako pierwszy pod bokiem zsrr zerwał z komuną - wstyd!
            ---------------
            zajebiste argumenty
            może poczytaj o kwitach informacji wojskowej z lat 40/50 tych o Jaruzelskim
            zapytaj o usunięcie oficerów z żydowskimi korzeniami w 68?
            interwencję w Czechosłowacji?
            strzelanie do robotników?

to jest mąż stanu?
            naprawdę żyjemy w różnych krajach.....
            • fidziaczek Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 11:19
              > nie mógł budować dróg?
              > budować gospodarki z większym sensem - jak Czesi czy Węgrzy?

On sie na tym kompletnie nie znał, uwolnił nas tylko politycznie, a to co zrobiono z gospodarką to już wina styropianów

> może poczytaj o kwitach informacji wojskowej z lat 40/50 tych o Jaruzelskim
              > zapytaj o usunięcie oficerów z żydowskimi korzeniami w 68?
              > interwencję w Czechosłowacji?
              > strzelanie do robotników?
              >
              > to jest mąż stanu?
              > naprawdę żyjemy w różnych krajach.....

Zapominasz w jakiej rzeczywistości operował.
              Porównaj go z Breżniewem, Honeckerem, Causescu.
              Polska miała najbardziej aksamitny "komunizm" w całym bloku wschodnim. Równiez dzięki Jaruzelskiemu, był pionierem w odchodzeniu od komuny. Nie zauważasz tego.
              Gdyby nie on może cały blok wschodni trwałby jeszcze z 5 lat, a moze 10 albo 15.
              Albo do dziś gdyby dotrwał do do wzrostu cen ropy i innych surowców energetycznych - nagle kryzys by się skończył tak jak skończył się w Rosji i dalej mielibyśmy komune i zimną wojnę a Polska eksportowałaby 100mln ton węgla rocznie
              • jeepwdyzlu Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 11:54
                Gdyby nie on może cały blok wschodni trwałby jeszcze z 5 lat, a moze 10 albo 15.
                --------
                raczysz sobie żartować
                komuna upadła w Moskwie
                i w Berlinie

reszta - to nasze narodowe legendy...

jeep
                • fidziaczek Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 12:02
                  Bez przykładu jaki dał Jaruzelski Honecker po prostu by rozstrzelał protestujących przy murze berlińskim. On na pewno pierwszy by władzy nie oddał.
                  Tak naprawdę dobrowolne oddanie władzy to ewenement, normalnie sie to nie zdarza
                  • jeepwdyzlu Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 12:08
                    komunę rozwalił nie Wallenrod Jaruzelski
                    tylko Reagan
                    Nie Honecker był dobry
                    tylko DDR zbankrutowała

Granicę otworzyli nie Niemcy w Berlinie
                    tylko Węgrzy i Czesi
                    Moja rada: nie ucz się historii od sowieckich trepów na tym forum!

jeep
                    • fidziaczek Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 12:19
                      > komunę rozwalił nie Wallenrod Jaruzelski
                      > tylko Reagan

A co Reagan zrobił komunie? Tak konkretnie?
                      Komuna inwestowała w surowce i przemysł ciężki aż przyszedł kryzys który zmniejszył zapotrzebowanie na wyrobu przemysłu cieżkiego a i przy okazji na surowce. Ceny ciężkich wyrobów i surowców na rynkach światowych sięgnęły dna i dlatego komuna zaczęła mieć problemy. System był tak samo niewydolny w latach 50-tych jak w 80-tych, ale w latach 80-tych padł bo branże na których się opierał dopadła deflacja i spadek cen.
                      Gdyby dziś istniała komuna w czasach gdy przemysł cięzki znów dostaje dobra kase za swoje produkty gdy ropa naftowa kosztuje ponad 100 dolców a ceny węgla rosną komuna miałaby się tak jak w latach 70-tych, bo wszystko czego by nie miała (nowoczesna elektronika itp.) kupiłaby sobie za drobne z eksportu surowców
                      Wystarczyło im dotrwać do końca wieku i odżyli by tak jak odżyła Rosja za Putina
                      Rosja nie odżyła dlatego że tam wprowadzono kapitalizm tylko dlatego że wzrosły ceny na surowce energetyczne, kapitalizm z odbudową Rosji nie ma nic wspólnego.

> Nie Honecker był dobry

Ni pisąłem że był dobry, był twardogłowym komunistą który sam jako pierwszy nie rozmontowałby systemu, kazałby strzelać do prostestujących gdyby nie przykład płynący z Polski.

> Granicę otworzyli nie Niemcy w Berlinie
                      > tylko Węgrzy i Czesi
                      > Moja rada: nie ucz się historii od sowieckich trepów na tym forum!

Otwarcie granic nie ma nic wspólnego z oddaniem władzy. Władze są w stanie oddać nieliczni. Ilu zrobiło to przed Jaruzelskim?
                      • jeepwdyzlu Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 12:34
                        A co Reagan zrobił komunie? Tak konkretnie?
                        ------
                        nie lizał dupy Rosjanom
                        i zmusił ich do wydawania na armię 30% PKB
                        w dodatku ceny ropy spadły nie same z siebie
                        ale dzięki amerykańskim staraniom...

Fidziaczek
                        Ile Polska miałaby z eksprtu 100 mln ton węgla?
                        10 mld $
                        Minus koszty

a ile ma dziś?
                        200 mld EURO
                        czyli 300 mld $
                        Mamy kompletnie inną gospodarkę
                        inne dochody
                        utrzymałbyś się z 30$ miesięcznie?

Kończę - nasz spór jest nierozwiązywalny.
                        Ty pozostajesz ze swoją opinią. Szkoda....
                        jeep
                        • antyk-acap Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 12:37
                          To równie dobry był Wojtyła.
                        • fidziaczek Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 12:48
                          > nie lizał dupy Rosjanom

Od braku lizania dupy się nie upada :)

> i zmusił ich do wydawania na armię 30% PKB
                          > w dodatku ceny ropy spadły nie same z siebie
                          > ale dzięki amerykańskim staraniom...

A ile ruskie wydawali w czasach gdy rozwijali program kosmiczny i budowali pierwsze rakiety międzykontynentalne? Więcej - i nie upadli od tego. Więc czemu mieli upaść w latach 80-tych?
                          Róznica była taka o jakiej mówiłem, kryzys w branżach w których zsrr był najmocniejszy
                          Tak się ułożyło na rynku z tych czy inny powodów, bez Reagana byłoby to samo.

> Ile Polska miałaby z eksprtu 100 mln ton węgla?
                          > 10 mld $
                          > Minus koszty
                          >
                          > a ile ma dziś?
                          > 200 mld EURO
                          > czyli 300 mld $

Nie porównuj potrzeb kraju komunistycznego z krajem demokratycznym w zakresie potrzeb walutowych. W dodatku te 300mld$ to w większości zachodnie koncerny które pracuja na terenie Polski. To że LG produkuje tu telewizory i sprzedaje do czech liczy się jako nasz eksport - to jest trochę smieszne :)
                          Bardziej na Polski eksport mi wygląda jak polska firma sprzeda lokomotywy do czech. Lokomotywy.... coś nam pozostało z tego przemysłu ciezkiego, gdzies się resztki tej wiedzy zachowały i są jakieś większe maszyny które umiemy jako tako zrobić :)

> Mamy kompletnie inną gospodarkę
                          > inne dochody
                          > utrzymałbyś się z 30$ miesięcznie?

No przeciez wtedy ludzie żyli za 20 dolców miesięcznie, wszyscy mieli pracę, wszyscy jeździli na wczasy, żyli skromnie ale nikt głodny nie był

> Kończę - nasz spór jest nierozwiązywalny.
                          > Ty pozostajesz ze swoją opinią. Szkoda....

Normalne, masz ukszałtwonae poglądy i ja też.

Co do Reagana, nikt o tym nie mówi żeby nie niszczyć legendy, ale to Reagan zbudował potęgę chin :)
                          Własnie ten jego turbokapitalizm w którym liczył się tylko zysk a nie społeczeństwo doprowadził do przeniesienia mocy wytwórczych zachodniej cywilizacji do Chin.
                          I tak oto powstałą potęga z PKB na takim poziomie jakiego zsrr nigdy w stosunku do USA nie osiągnął
                          • antyk-acap Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 13:01
                            Zresztą popatrz na Chiny. Przetrzymali kryzys i jakoś się trzymają.
                            • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 13:05
                              Jaki kryzys?! Ten z 2008 roku kiedy w Europie i w Stanach gospodarka się zwijała?! W Azji nie było żadnego kryzysu a gospodarka ChRL rozwijała się w tempie 13% rocznie!
                              • teodor_jeske_choinski_1 Mały człowiek z dużym ego... 26.05.14, 13:23
                                i żaden dowódca, a serwilistyczny politruk..
                                www.poczytaj.pl/173
                        • maxikasek Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 14:31
                          > Ile Polska miałaby z eksprtu 100 mln ton węgla?
                          > 10 mld $
                          > Minus koszty
                          ????
                          > a ile ma dziś?
                          > 200 mld EURO
                          > czyli 300 mld $
                          Jakim cudem 7-10 mln ton, które eksportujemy rocznie po ok. 100$/t dało Ci tyle? Koszt wydobycia (średni) w tym samym czasie 300-353zł/t.
                          Rentownośc naszych kopalni to 5-10euro/t.
                          • jeepwdyzlu @maxikasek 26.05.14, 15:08
                            a ile ma dziś?
                            > 200 mld EURO
                            > czyli 300 mld $
                            -------
                            to cały nasz eksport
                            j.
                            • maxikasek Re: @maxikasek 26.05.14, 15:38
                              > to cały nasz eksport
                              > j.
                              Aha, napisałeś to tak jakby chodziło o węgiel tylko
                            • fidziaczek Re: @maxikasek 26.05.14, 17:12
                              Eksport nasz a zarabiają LG, Samsung VW itp.
                              Jak oni nam wmówili że to nasz eksport skoro zyski trafiają do nie naszych firm? :)
                    • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 12:56
                      BuACHACHACHACHA!:) NRD zbankrutowała?!:) Po tym jak Deutsche Bank wpompował w NRD od 1987 do 1990 ponad 50 miliardów marek?!:)
                      Moja rada - Przestań Bredzić!
                • maxikasek Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 14:16
                  > komuna upadła w Moskwie
                  > i w Berlinie
                  >
                  > reszta - to nasze narodowe legendy...
                  Ciekawe. Upadek muru 9/10 listopada 1989- wolne wybory w Polsce 4 czerwca 1989 (Okrągły Stół- wiosna 1989). Masowe ucieczki DDR-owców - lato 1989. ROzpad ZSRR- 1991.
                  Tak- ja też uważam, że to tylko legenda ;-)
              • sjs2011 Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 14:37
                Polska miała najbardziej aksamitny "komunizm" w całym bloku wschodnim.
                A gdzie wg ciebie oprócz Polski były:
                - kartki na jedzenie?
                - kartki na benzynę?
                - kartki na podstawowe produkty
                Gdzie oprócz Polski dwa razy od 1944 roku internowano dziesiątki tysięcy ludzi?
                Gdzie oprócz Polski tak często strzelano do ludzi?
                polowania na akowców od 1944 do około 1954, a strzelano do bezbronnych w 1956, 1970, 1981
                Łżesz czy nie masz wiedzy?
                • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 14:55
                  Stefan kartki na jedzenie w USA są do dzisiaj a wprowadzono je w latach 50-tych!:)
                  • sjs2011 Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 16:58
                    Pozwolisz ze będę cytował twoją wypowiedź o kartkach na żywność w USA z podaniem źródła?
                    Chyba, że kartkami nazywasz dolary lub po prostu karty płatnicze...
                    • antyk-acap Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 17:13
                      No wiesz - w PRL wysyłaliśmy koce bezdomnym w Nowym Jorku.
                      • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 17:21
                        Nie koce tylko śpiwory i nie wysyłaliśmy tylko chcieliśmy wysłać ale USA stwierdziło ,że nie przyjmie pomocy!
                    • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 17:14
                      A jak nazywać według Ciebie bony żywnościowe wydawane przez pomoc społeczną w USA ?!
                      www.dziennik.com/wiadomosci/artykul/bony-zywnosciowe-ratuja-amerykanow-przed-glodem
                      To nie są "kartki na żywność"?!
                      Ależ oczywiście ,że Możesz cytować! Nawet proponuję Abyś w stopce sobie to Ustawił!
                      • antyk-acap Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 21:43
                        Nie. Kartki były dzieleniem żywności której brakowało dla wszystkich. To co opisujesz to forma pomocy. Korzysta z niej tyko część społeczeństwa. I są formą nadmiaru żywności bo mamy jej tak dużo że jeszcze ją rozdajemy za darmo.
                        • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 22:03
                          Bzdura! To jest forma bezgotówkowej pomocy dla biednych - raz aby nie można było kupić używek a dwa przypisanie do konkretnych miejsc jej dystrybucji! Nie ma to absolutnie nic wspólnego z jakoby nadmiarem żywności bo to nie jest żadne rozdawanie za darmo - za talony ,sklepy w ,których są realizowane dostają gotówkę od państwa! Jak do tej pory żaden inny kraj nie stosuje tak restrykcyjnej formy pomocy społecznej - wszędzie gdzie taka pomoc jest to albo w formie gotówki (zasiłki/benefity/pożyczki celowe) albo w rozdawnictwie produktów żywnościowych i przemysłowych!
                          ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0
                          • antyk-acap Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 22:16
                            Co nie zmienia meritum mojej wypowiedzi - kartki w PRL był sposobem dzielenia niedoborów - USA jest sposobem dzielenia nadmiaru. I niczym się to nie różni od pomocy w innych krajach.
                            • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 22:53
                              Kolejny raz - bzdura! Jakiego nadmiaru?! Od kiedy to kontrola nad tym co KUPUJĄ ludzie biedni ma coś wspólnego z "nadmiarem"??! Rozumiem ,że w XiX wiecznej Wielkiej Brytanii gdzie za wypłatę w kopalni służyły bony ,które można było zrealizować tylko w sklepie właściciela kopalni tej żywności też było w "nadmiarze"?!:) I owszem różni się wszystkim - tam państwo decyduje co możesz za pomoc kupić a czego Ci nie wolno! Nie słyszałem ani nie czytałem o tym aby w innych krajach coś takiego stosowano! W Polsce na pewno nie i w UK też nie!
                              • antyk-acap Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 23:07
                                Ano z nadmiarem bo maja tak dużo że dają biednym za darmo. A że z kontrolą? Boa nie pie...głupot. Wiem że Moskwie nawet niektóre psy jedzą kawior ale są też w Moskwie dzieci ulicy ja w Mombasie. Sorry ale nie przekonasz mnie że USA jest biedniejsze od Rosji.
                                • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 23:41
                                  Przestań pierd...ć głupoty jakie " ZA DARMO"??! Za darmo to jest w tedy kiedy NIKT za to nie płaci! Sklepom ,które realizują bony płaci rząd!
                                  - No śmiało - Wklej zdjęcia z przed kilkunastu lat!:) Bo od kilku lat czegoś takiego już nie ma!
                                  • jeepwdyzlu ciekawe czy DDRowcy chcieli chować Hoeneckera 27.05.14, 13:32
                                    na lawecie i w ichniej Alei Zasłużonych?
                                    Albo Rumunii tak opiewaliby Caucescu jak tutejsze trepy zdrajcę Jaruzelskiego..
                                    Nieważne - Woslki czy nie - lizał dupę moskiewskim generałom i był najważniejszą świnią w PZPR, żałosnym premierem, autoryzował zbrodnicze rozkazy.
                                    To SKANDAL, że nie został zdegradowany po odsunięciu od władzy...
                                    Czarna karta III RP

wystąpienia na tym forum bolszewickich trepów - jasno pokazują, że trzeba im było ustalić emeryturki na poziomie 700 zł brutto
                                    nie mieli by kasy na internet :-)
                                    piewcy zdrajcy - hu.j wam w oko!!!
                                    jeep
                                    • fidziaczek Re: ciekawe czy DDRowcy chcieli chować Hoeneckera 27.05.14, 14:40
                                      Pewnie się mocno wkurzysz ale nie mogę sie powstrzymać...

> na lawecie i w ichniej Alei Zasłużonych?
                                      > Albo Rumunii tak opiewaliby Caucescu jak tutejsze trepy zdrajcę Jaruzelskiego..

Dobrze napisałeś że zdrajca, tylko pomylił Ci się Kukliński z Jaruzelskim :)
                                      • jeepwdyzlu Kukliński? 27.05.14, 14:51
                                        śmiesz porównywać bohatera z sprzedajną moskiewską świnią????
                                        jeep
                                        • fidziaczek Re: Kukliński? 27.05.14, 14:57
                                          Śmię porównywać zdrajcę ze zdrajcą :)
                                          Jeden zdrajca służył zsrr
                                          Drugi zdrajca służył USA.

Ty też służyłeś zsrr tak jak Jaruzelski, chodziłeś do pracy i pracowałeś dla PRL-u tworząc podstawy jego funkcjonowania. Robiłęś to co jaruzelski tylko na innym stanowisku.
                                          No chyba że strajkowałeż cały czas i żądałeś zmiany systemu?
                                          • jeepwdyzlu Re: Kukliński? 27.05.14, 15:33
                                            Ty też służyłeś zsrr tak jak Jaruzelski, chodziłeś do pracy i pracowałeś dla PRL-u tworząc podstawy jego funkcjonowania.
                                            -----------
                                            az tak stary nie jestem
                                            ale nawet gdyby - jest różnica pomiędzy milionami rzetelnie pracującymi lekarzami, tokarzami czy tramwajarzami
                                            a sekretzarzami pzpr, generałami, sowieckimi współpracownikami GRU
                                            Jedni żyli jak MOGLI
                                            inni żyli jak CHCIELI
                                            i mieli z tego określone profity.....

żenada targowiczanie!
                                            jeep
                                            • fidziaczek Hipokryci 27.05.14, 16:23
                                              > az tak stary nie jestem

Gdzie chyba twierdziłeś że masz 50 lat więc pracowałeś na chwałę PRL-u

> ale nawet gdyby - jest różnica pomiędzy milionami rzetelnie pracującymi lekarza
                                              > mi, tokarzami czy tramwajarzami
                                              > a sekretzarzami pzpr, generałami, sowieckimi współpracownikami GRU

Myslisz że tokarze robiący elementy z których robiono wojskowe ciężarówki mający tego świadomość są mniej winni niż Jaruzelski?

> żenada targowiczanie!

Jak się okazuje w Polsce cały PRL do przodu pchał Jaruzelski z Kiszczakiem, a reszta była przeciw i to jest dopiero żenada.
                                              Niby w 1980 ludzie podnieśli głowę (bo poziom życia przestał rosnąc a nie dlatego że im się przestał PRL podobać) ale jakie mieli postulaty?
                                              Ano takie że chcieli podwyżek, kartek i szybszych emerytur, chcieli jeszcze więcej socjalizmu!
                                              I teraz Ci sami ludzie mają pretensje o to że Jaruzelski trzymał kraj w socjaliźmie którego oni pragnęli jeszcze więcej?
                                              To jest megahipokryzja
                                              Mogę zrozumieć małolatów którzy wyrośli w późniejszych czasach i dziś plują na PRL, ale ludzie którzy tak jak Jaruzelski robili swoje na swoich stanowiskach, wedle swoich umiejętności, którzy zastrajkowali bo im za mało socjalizmu było (socjalizm tak - wypaczenia nie) teraz całą winę zwalają na generała?
                                              Co to ma być kurka?

Taka sama historia jak z nazistami w niemczech.
                                              Teraz wiadomo że wszyscy byli przeciw hitlerowi a całą gospodarkę i front pchali mityczni naziści, niemcy w tym czasie mieli wolne.
                                              • marek_boa Re: Hipokryci 27.05.14, 16:36
                                                A to nie Wiedziałeś ,że stan wojenny Generał wprowadził bo stałem mu za plecami z pistoletem w dłoni??! Cała reszta przecież była przeciw! Tak to już w Polsce jest - im dalej od wojny tym więcej kombatantów!
                                                -Pozdrawiam!
                                                P.S. Ale skoro p.Tański (o ile się nie mylę) przyznał sobie uprawnienia kombatanckie z powodu tego ,iż w 1945 roku jego matka była w ciąży to co się dziwić?!
                                                • maxikasek Re: Hipokryci 28.05.14, 09:22
                                                  > P.S. Ale skoro p.Tański (o ile się nie mylę) przyznał sobie uprawnienia kombata
                                                  > nckie z powodu tego ,iż w 1945 roku jego matka była w ciąży to co się dziwić?!
                                                  Bez przesady- urodził się w obozie i chyba trzy miesiące w nim był jeszcze ;-)
                                                  • marek_boa Re: Hipokryci 28.05.14, 13:04
                                                    A to przepraszam - faktycznie walczył z na wojnie i uprawnienia mu się należą!:)
                                                    -Pozdrawiam!
                                              • jeepwdyzlu Re: Hipokryci 27.05.14, 23:41
                                                Jak się okazuje w Polsce cały PRL do przodu pchał Jaruzelski z Kiszczakiem, a reszta była przeciw i to jest dopiero żenada.
                                                ---------
                                                Nie
                                                było 2 mln członków pzpr

po 89 trzeba było wszystkich członków pzpr pozbawic biernego prawa wyborczego, wszystkich generałów zdegradować, zwolnić każdego oficera powyżej majora....
                                                Masz rację, że nie sam Jaruzelski był umoczony
                                                Miał wiernych pomocników - jak widac w tym wątku - wcale licznych...
                                                Cieszcie się śmiecie - że nie wisicie na latarniach....

jeep
                                                • marek_boa Re: Hipokryci 28.05.14, 00:03
                                                  Ja bym się na Twoim miejscu cieszył ,że nikt Ci smoczka w stanie wojennym nie gwizdnął!
                                                • maxikasek Re: Hipokryci 28.05.14, 09:31
                                                  > Nie
                                                  > było 2 mln członków pzpr
                                                  >
                                                  > po 89 trzeba było wszystkich członków pzpr pozbawic biernego prawa wyborczego,
                                                  Chcesz większośc członków Solidarności karać? ;-)
                                                  > wszystkich generałów zdegradować, zwolnić każdego oficera powyżej majora....
                                                  Skalskiego i tych dwudziestukilku generałów w 1980, mających rodowód z AK też? Kulkińskiego już zwolnili, więc jeden mniej ;-)
                                                  Tych zmarłych też?

> Cieszcie się śmiecie - że nie wisicie na latarniach....
                                                  Był taki co chciał wieszać- zwał się Jurczyk. Potem uważał Okrągły Stół za zdradę. Ale jaksię okazała najpierw sam kablował, a potem w III RP, już bez oporów współpracował z komuchami będac ich marionetką ;-)
                                              • fidziaczek Genialny artykuł 02.06.14, 14:40
                                                wyborcza.pl/magazyn/1,137770,15785648,Folwark_polski.html#TRCuk
                                                "Od 1939 do 1956 roku trwała w Polsce wielka rewolucja społeczna, której nie traktujemy jak rewolucji. Wyparliśmy ją ze świadomości zbiorowej. W wyobraźni, w języku, w naszej tożsamości jest słabo wyrażona. Wiemy, owszem, że ''coś'' się wydarzyło, ale bez naszego udziału. To nam zrobił ktoś inny - Niemcy i Rosjanie. Zmiana społeczna, która miała dla Polaków fundamentalne znaczenie, jest doświadczana trochę jak sen. Koszmar senny. To się naprawdę stało? Ja tego chciałem? No ależ skąd! Nie chciałem!"

A chciałem?

- Chciałem.

Polska przedwojenna żyła w czymś, co można nazwać przedłużonym średniowieczem. Było to społeczeństwo stanowe, bardzo niesprawiedliwe. Duża część ludu nienawidziła tych wszystkich, których postrzegała jako wyzyskiwaczy, czyli pośredników, Żydów, mieszczaństwa w ogóle, a poza tym ziemiaństwa. Przy czym ziemiaństwo było trudniej nienawidzić, bo uosabiało polskość i tradycję, do której wielu aspirowało. Więc ta nienawiść była dość zawikłana.

Przyszli Niemcy i zrealizowali pierwszą część tych ukrytych pragnień - zniknęli Żydzi. A po wojnie komuniści zrealizowali część drugą - zniknął polski dwór, symboliczny prymat szlachty i ziemiaństwa."

"Żyjemy w metaforycznym folwarku, przez wieki w Polsce mówiło się: ''Podstawą dobrej gospodarki są dwie rzeczy - pańszczyzna i szubienica''.

Skąd to cytat?

- Z polskiego podręcznika ekonomii z połowy XVII wieku, niezwykle popularnego w następnych wiekach: ''Oekonomia abo gospodarstwo ziemianskie, dla porządnego sprawowania ludźiom politycznym dziwnie pożyteczne''. Napisał to Anzelm Gostomski."

Ten syf powraca i teraz skoro Polacy zdobyli wolność to dzieje się tak:
                                                "Relację pan - cham widać też w szkołach. Jeżeli mnie stać, żeby moje dziecko miało lepiej, to fakt, że inne dzieci mają gorzej, mnie nie obchodzi. To są te wszystkie pomysły, żeby w szkolnych stołówkach jedni jedli lepszy obiad z kotletem finansowany przez rodziców, a inni - tańszy obiad bez kotleta finansowany przez MOPS. Dochodziło do takich sytuacji i jakoś nie budziło to okrzyków zgrozy klasy średniej."
                                                • odyn06 Re: Genialny artykuł 02.06.14, 14:55
                                                  No dobrze, ale mam pytanie: co to ma wspólnego z forum militaria i ś.p Jaruzelskim?
                                                  • fidziaczek Re: Genialny artykuł 02.06.14, 15:03
                                                    Przyznaję ze skruchą że niewiele.
                                                    Ma to tylko związek z dyskusją w tym wątku gdzie stawiam tezę iż Polacy w wiekszości chcieli PRL-u, pracowali dla niego, a jak się skończył to udaja że wszyscy zawsze byli przeciw.

Do tego nawiązuje ten cytat:
                                                    ""Od 1939 do 1956 roku trwała w Polsce wielka rewolucja społeczna, której nie traktujemy jak rewolucji. Wyparliśmy ją ze świadomości zbiorowej. W wyobraźni, w języku, w naszej tożsamości jest słabo wyrażona. Wiemy, owszem, że ''coś'' się wydarzyło, ale bez naszego udziału. To nam zrobił ktoś inny - Niemcy i Rosjanie. Zmiana społeczna, która miała dla Polaków fundamentalne znaczenie, jest doświadczana trochę jak sen. Koszmar senny. To się naprawdę stało? Ja tego chciałem? No ależ skąd! Nie chciałem!"
                                                    -A chciałem?
                                                    - Chciałem."
                                                  • sjs2011 Re: Genialny artykuł 02.06.14, 15:17
                                                    Ma to tylko związek z dyskusją w tym wątku gdzie stawiam tezę iż Polacy w wiekszości chcieli PRL-u, pracowali dla niego, a jak się skończył to udają że wszyscy zawsze byli przeciw.
                                                    Chciałbyś aby tak było - oj chciał ale jakoś fakty temu przeczą bo:
                                                    - co kilka, kilkanaście lat "ci wszyscy" "popierający się buntowali przeciw jedynie słusznej władzy i krwawo ich zapędzano do niewolniczej pracy,
                                                    - za niepójście na pochód pierwszomajowy były duże kłopoty a nawet wyrzucano z pracy,
                                                    - praca była przymusem a nie wyborem - stawki wynagradzania też
                                                    - cały system awansów oparty był nie na wiedzy delikwenta a na jego gotowości bycia całkowicie posłuszną kukłą,
                                                    - za powiedzenie np w szkole, że Katyń to Rosjanie a nie Niemcy dzieci bito a rodzice mieli duże kłopoty,
                                                    - z reguły oficerów wyrzucano z wojska jeśli wziął ślub kościelny lub ochrzcił dziecko /nocne chrzty/,
                                                    - władze pilnowały aż do 1989 roku aby Polacy mieli najniższy współczynnik ludzi z wyższym wykształceniem,
                                                    - fałszowano historię aby tylko "komunizm" dobrze wyglądał,
                                                    - idt itd
                                                  • fidziaczek Re: Genialny artykuł 02.06.14, 15:31
                                                    > Chciałbyś aby tak było - oj chciał ale jakoś fakty temu przeczą bo:
                                                    > - co kilka, kilkanaście lat "ci wszyscy" "popierający się buntowali

Nie wszyscy tylko pojedyncze grupy.
                                                    Gdyby zbuntowali się wszyscy obalili by władzę i musieli by wkroczyć ruskie.
                                                    Skoro tego nie było znaczy że większosc była za PRL-em
                                                    A jak powstałą "Solidarność" to jest postulaty wskazują ze oni chcieli MEGAPRLU-u.
                                                    Nic w ich postulatach nie ma o prywatyzacji przedsiębiorstw raczej.
                                                  • sjs2011 Re: Genialny artykuł 02.06.14, 15:46
                                                    Gdyby zbuntowali się wszyscy obalili by władzę i musieli by wkroczyć ruskie.
                                                    Skoro tego nie było znaczy że większosc była za PRL-em

Sam sobie odpowiedziałeś a nawet nie zauważyłeś - hasło ruskie wszystko tłumaczy
                                                  • maxikasek Re: Genialny artykuł 02.06.14, 20:28
                                                    > - co kilka, kilkanaście lat "ci wszyscy" "popierający się buntowali przeciw jed
                                                    > ynie słusznej władzy i krwawo ich zapędzano do niewolniczej pracy,
                                                    Przeciw władzy? Czy przeciw podwyżkom żywności? Polityczne powody były za ekonomicznymi.

> - za niepójście na pochód pierwszomajowy były duże kłopoty a nawet wyrzucano z
                                                    > pracy,
                                                    Sporadyczne przypadki. Mój ojciec po wyjściu z więzienia w 1956 po raz pierwszy na wybory poszedł w 1989. Przysyłano do niego milicję, harcerzy- odjeżdżali w kwitkiem.
                                                    NA pochody nie chodził, nam tez zabraniał- również żadnych nieprzyjemności.
                                                    > - praca była przymusem a nie wyborem - stawki wynagradzania też
                                                    Był przymus pracy, ale (poza absolwentami uczelni) można było sobie przebierać gdzie się pracuje. I znów przykład ojca- musiał wymieniać dowód, bo zabrakło miejsc na pieczątki. Jak mu się nie podobał kierownik- rzucał robotę i jeszcze tego samego dnia potrafił znaleźc nową.

> - cały system awansów oparty był nie na wiedzy delikwenta a na jego gotowości b
                                                    > ycia całkowicie posłuszną kukłą,
                                                    Zupełnie jak dzisiaj. Przed wojną też było hasło -BMW- Bierny, mierny ale wierny. ALe to dla stanowisk panstwowych.
                                                    > - za powiedzenie np w szkole, że Katyń to Rosjanie a nie Niemcy dzieci bito a r
                                                    > odzice mieli duże kłopoty,
                                                    Wspominasz lata 50-te? ;-) U mnie w podstawówce na początku lat 80-tych na akademii z okazji rewolucji i w obecności przedstawicieli braterskiej armii i pani I sekretarz odśpiewano Mury ;-) Nikomu włos z głowy nie spadł.
                                                    > - z reguły oficerów wyrzucano z wojska jeśli wziął ślub kościelny lub ochrzcił
                                                    > dziecko /nocne chrzty/,
                                                    U mnie komendant MO wziął ślub kościelny, a dzieci chrzcił. RObiono mu wstręty, ale komendantem był do emerytury na początku lat 90-tych. Kiedy na mszę jeździł do sąsiedniej parafii- przestało to przeszkadzać władzy. Ale byli też nadgorliwi co uprzykrzali życie. No ale wylecieć z wojska- to trzeba cudu było. Poza latami 50/60.
                                                    > - władze pilnowały aż do 1989 roku aby Polacy mieli najniższy współczynnik ludz
                                                    > i z wyższym wykształceniem,
                                                    Nudne to już. Ile razy o tym dyskutowaliśmy?
                                                    > - fałszowano historię aby tylko "komunizm" dobrze wyglądał,
                                                    To tez , w wypadku POlski- patent z II RP. Ale wtedy upiększano historię Sanacji ;-) Kult jednostki i takie sprawy.
                                                    itd
                                                  • sjs2011 Re: Genialny artykuł 02.06.14, 21:27
                                                    Wszystkie twoje doświadczenia są przesunięte w stosunku do moich o jakieś 35-40 lat więc i wnioski różne - jesteś prawdopodobnie w wieku mojej córki
                                                    Przykład
                                                    Spotkałem co najmniej pięć przypadków usunięcia oficera z wojska a to a ślub kościelny a to za chrzest dzieci i tylko jeden przypadek gdy jedyną represją był braka awansu przez całe lata.
                                                    > Przeciw władzy? Czy przeciw podwyżkom żywności? Polityczne powody były za ekono
                                                    > micznymi.
                                                    Represje lat 44 -56 nauczyły, że materialne jakoś można zgłosić żądania ale politycznych to już nie ale przecież żądania zmian wskazywały na nieudolność władz w rządzeniu więc władze traktowały to jako atak nie nie zresztą słusznie bo kto do pierona jak nie ta "grupa trzymająca władzę" była winna kolejnym zapaściom.
                                                    Czytałem wiel wypowiedzi Jaruzelskiego - przepraszam teraz to już świętej pamięci Jaruzelskiego - Alicja w krainie czarów albo carów jak kto woli - jakiś jeden milicjant spałował jakiegoś kogoś jednego ot i całe represje
                                                    A co do najniższego współczynnika ludzi z wyższym wykształceniem w 1989 roku właśnie w Polsce to chyba ustaliliśmy, że było to planowe działanie od czasu umów NKWD - Gestapo w 1940 roku z lekkim złagodzeniem po 1945 roku
                                                  • sjs2011 Re: Częsta zmiana miejsca pracy 02.06.14, 21:47
                                                    Poczytaj całość
                                                    stefan.siudalski.pl/patenty.html
                                                    bez stworzenia grupy ludzi z doświadczeniem i zakotwiczonych w jednym miejscu pracy nie było możliwe produkowanie unikalnych urządzeń - czas przygotowywania nowego trwał około rok zanim był z niego pożytek
                                                  • maxikasek Re: Genialny artykuł 03.06.14, 15:03
                                                    > Wszystkie twoje doświadczenia są przesunięte w stosunku do moich o jakieś 35-4
                                                    > 0 lat więc i wnioski różne - jesteś prawdopodobnie w wieku mojej córki
                                                    Jeśli masz córkę po menopauzie- to tak ;-)
                                                    > Spotkałem co najmniej pięć przypadków usunięcia oficera z wojska a to a ślub k
                                                    > ościelny a to za chrzest dzieci i tylko jeden przypadek gdy jedyną represją był
                                                    > braka awansu przez całe lata.
                                                    W latach 50/60. Później to był już tylko pretekst podawany przez wydalonego (choć jednostkowe przypadki mogły się trafić).
                                                    > Represje lat 44 -56 nauczyły, że materialne jakoś można zgłosić żądania
                                                    Tak zwłaszcza kolektywizacja wsi ;-) Faktycznie, az władza musiała urządzić kilka procesów pokazowycyh członkom partii- tak dobrotliwie przyglądali się żądaniom ekonomicznych ;-)
                                                    le przecież żądania zmian wskazywały na nieudolność władz
                                                    > w rządzeniu więc władze traktowały to jako atak nie nie zresztą słusznie bo kt
                                                    > o do pierona jak nie ta "grupa trzymająca władzę" była winna kolejnym zapaściom
                                                    I taki przebiegły był ledwo piśmienny chłop oderwany od tokarki w Cegielskim? ;-)
                                                    > A co do najniższego współczynnika ludzi z wyższym wykształceniem w 1989 roku wł
                                                    > aśnie w Polsce to chyba ustaliliśmy, że było to planowe działanie od czasu umów
                                                    > NKWD - Gestapo w 1940 roku z lekkim złagodzeniem po 1945 roku
                                                    Bezedura. Rozumiem, że STalin to jeszcze pociągi ze zbożem wysyłał do Niemiec, bo wciąż dotrzymywał umów z III Rzeszą.
                                                    Kształcono tyle ile było potrzeba. A że profil gopsodarki opartej na ciezkim przemyśle nie wymagał dużej liczby ludzi z wyższym wykształceniem- to po co tracić pieniądze ? Dziś masz kasjerki w Biedronce czy Lidlu z magistrem. Lepiej Ci jak kupując bułki pogadasz sobie z nią o Platonie?
                                                    Zapomniałem- skąd obecny magister miałby wiedzieć kim był ten pan
                                                  • odyn06 Re: Genialny artykuł 02.06.14, 15:24
                                                    Odwróćmy tezę.
                                                    Przedwojenni Polacy nie chcieli PRL-u, ale musieli żyć w politycznej rzeczywistości narzuconej przez Wielką Trójkę w Teheranie, Jałcie i Poczdamie.
                                                    Powojenni Polacy żyli w PRL-u jako bycie, który zastali, innego nie znali bo skąd? A czy go chcieli?
                                                    A kto ich pytał o zdanie?
                                                    Wszyscy dla PRL-u pracowali, bo z czegoś trzeba żyć nie do końca się z tym ustrojem utożsamiając.
                                                    Prawdziwa opozycja to była jedynie garstka ludzi. Reszta - to koniunktura albo karierowicze - jak za PRL-u.
                                                  • fidziaczek Re: Genialny artykuł 02.06.14, 15:33
                                                    Prawdziwa duża opozycja pojawiła się w 1980 roku, ale jeszcze raz podkreślam, ich postulaty świadczą że nie chcieli obalać socjalizmu, chcieli go jeszcze więcej i winili władzę za to że socjalizm przechodzi kryzys, za to że jest go za mało a nie za dużo.
                                                    Tak mówią postulaty solidarności i one sa na to dowodem którego nikt nie jest w stanie zaciemnić
                                                  • sjs2011 Re: Genialny artykuł 02.06.14, 15:43
                                                    Duża opozycja dopiero w 1980?
                                                    A możesz przypomnieć ilu od 1944 roku ludzi była na różne sposoby represjonowane do 1953 czy nawet 56 roku?
                                                    100 tys czy 400 tys?.
                                                    Ilu członków miało AK i BCH a ilu AL bo to jest punkt rozliczeniowy - chcieli Polacy żyć w ustroju dla idiotów czy nie.
                                                    W Warszawie to tych z AL chyba było 300 a akowców jak by nie liczył 100 razy więcej a na prowincji ten stosunek był jeszcze bardziej niekorzystny dla partyzantki komunistycznej np w o w okręgu Gołąb pojawiała się sporadycznie ta partyzantka a łącznie AK i BCH to tam było około 10 tys ludzi i żadnej miejscowej komunistycznej tam nie było.
                                                  • fidziaczek Re: Genialny artykuł 02.06.14, 15:51
                                                    Ok, niech będzie od wtedy kiedy chcesz, ale poczytajmy jej postulaty:

Akceptacja niezależnych od partii i pracodawców wolnych związków zawodowych, wynikająca z ratyfikowanej przez PRL Konwencji nr 87 Międzynarodowej Organizacji Pracy dotyczącej wolności związkowych.
                                                    Zagwarantowanie prawa do strajku oraz bezpieczeństwa strajkującym i osobom wspomagającym.
                                                    Przestrzegać zagwarantowaną w Konstytucji PRL wolność słowa, druku, publikacji, a tym samym nie represjonować niezależnych wydawnictw oraz udostępnić środki masowego przekazu dla przedstawicieli wszystkich wyznań.

a) przywrócić do poprzednich praw: – ludzi zwolnionych z pracy po strajkach w 1970 i 1976, – studentów wydalonych z uczelni za przekonania,
                                                    b) zwolnić wszystkich więźniów politycznych (w tym Edmunda Zadrożyńskiego, Jana Kozłowskiego, Marka Kozłowskiego),
                                                    c) znieść represje za przekonania.

Podać w środkach masowego przekazu informację o utworzeniu Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego oraz publikować jego żądania.
                                                    Podjąć realne działania mające na celu wyprowadzenie kraju z sytuacji kryzysowej poprzez:

a) podawanie do publicznej wiadomości pełnej informacji o sytuacji społeczno-gospodarczej,
                                                    b) umożliwienie wszystkim środowiskom i warstwom społecznym uczestniczenie w dyskusji nad programem reform.

Wypłacić wszystkim pracownikom biorącym udział w strajku wynagrodzenie za okres strajku jak za urlop wypoczynkowy z funduszu CRZZ.
                                                    Podnieść wynagrodzenie zasadnicze każdego pracownika o 2000 zł na miesiąc jako rekompensatę dotychczasowego wzrostu cen.
                                                    Zagwarantować automatyczny wzrost płac równolegle do wzrostu cen i spadku wartości pieniądza.
                                                    Realizować pełne zaopatrzenie rynku wewnętrznego w artykuły żywnościowe, a eksportować tylko i wyłącznie nadwyżki.
                                                    Wprowadzić na mięso i przetwory kartki – bony żywnościowe (do czasu opanowania sytuacji na rynku).
                                                    Znieść ceny komercyjne i sprzedaż za dewizy w tzw. eksporcie wewnętrznym.
                                                    Wprowadzić zasady doboru kadry kierowniczej na zasadach kwalifikacji, a nie przynależności partyjnej, oraz znieść przywileje MO, SB i aparatu partyjnego poprzez: zrównanie zasiłków rodzinnych, zlikwidowanie specjalnej sprzedaży itp.
                                                    Obniżyć wiek emerytalny dla kobiet do 50 lat, a dla mężczyzn do lat 55 lub [zaliczyć] przepracowanie w PRL 30 lat dla kobiet i 35 lat dla mężczyzn bez względu na wiek.
                                                    Zrównać renty i emerytury starego portfela do poziomu aktualnie wypłacanych.
                                                    Poprawić warunki pracy służby zdrowia, co zapewni pełną opiekę medyczną osobom pracującym.
                                                    Zapewnić odpowiednią liczbę miejsc w żłobkach i przedszkolach dla dzieci kobiet pracujących.
                                                    Wprowadzić urlop macierzyński płatny przez okres trzech lat na wychowanie dziecka.
                                                    Skrócić czas oczekiwania na mieszkanie.
                                                    Podnieść diety z 40 zł do 100 zł i dodatek za rozłąkę.

Wprowadzić wszystkie soboty wolne od pracy. Pracownikom w ruchu ciągłym i systemie 4-brygadowym brak wolnych sobót zrekompensować zwiększonym wymiarem urlopu wypoczynkowego lub innymi płatnymi dniami wolnymi od pracy.

To co zaznaczyłem to bez wątpienia postulaty ludzi którzy chcą więcej socjalizmu niż mają.
                                                    Jak można mówić że Polacy nie chcieli socjalizmu skoro ich postulaty były typowo socjalistyczne?
                                                    Nie można wmawiać teraz Polakom że chcieli prywatyzacji, własności i swobody podróżowania skro chcieli czego innego.
                                                    Chcieli tego co IIIRP zaczeła im odbierać, zamiast zwiększać ilośc żłobków i przedszkoli to ona zmniejsza, zamiast obniżać wiek emerytalny to na go podwyższa.
                                                    Nie tego chciała opozycja strajukująca w czasach PRL, nie wmawiajcie mi że ludzie z takimi postulatami nie chcieli PRL-u, chcieli go jeszcze więcej!

p.s. pomijam sensowność tych postulatów
                                                  • sjs2011 Re: Genialny artykuł 02.06.14, 15:55
                                                    To co zaznaczyłem to bez wątpienia postulaty ludzi którzy chcą więcej socjalizmu niż mają.
                                                    Jak można mówić że Polacy nie chcieli socjalizmu skoro ich postulaty były typowo socjalistyczne?

Znów się podłożyłeś - tym razem na całej linii
                                                    Socjalizm to był i jest w Szwecji - socjalizm w wersji leninowsko - stalinowskiej nie ma nic wspólnego z socjalizmem oprócz podobnej nazwy.
                                                  • fidziaczek Re: Genialny artykuł 02.06.14, 15:58
                                                    Gdzie w postulatach masz chęć zmiany systemu?
                                                    Odrzucenie nauk marksa i engelsa?
                                                    Gdzie wprowadzenie modelu szwedzkiego z własnością prywatną?
                                                    Cokolwiek?

Postulowali wiele, ale nie zmianę systemu.
                                                    Nie postulowali nawet "możliwości nieskrępowanego poruszania się" co dzisiaj tak wielu wtyka, że nie można było jechać tam gdzie się chce.

Wniosek jest taki że chcieli więcej gwarancji socjalnych w tym samym systemie który funkcjonował

• sjs2011 Re: Genialny artykuł 02.06.14, 16:47
                                                    Gdzie w postulatach masz chęć zmiany systemu?
                                                    Odrzucenie nauk marksa i engelsa?
                                                    Gdzie wprowadzenie modelu szwedzkiego z własnością prywatną?

Po pierwsze nikt o zdrowych zmysłach nie głosiłby czegos co w 100% dawało by pretekst do represji
                                                    Po drugi - na zebraniach Solidarności bardzo głośno i często mówiono o potrzebie zmian ustrojowych w domyśle zamiana słowa socjalizm na socjalizm - komunistyczny na np szwedzki
                                                    Ale cała ta dyskusja nie ma sensu bo kto w końcu obalił ten ustrój dla idiotów?
                                                    Armia Czerwona? - po części tak bo pamiętano wyczyny bojców i w 1939 i w latach 44 i dalej
                                                    Sowiety - po części tak bo do Gorbaczowa żaden z ich przywódców nie miał nawet świadomości różnic w mentalności Polaków i Rosjan. Nasze poczucie własności, przywiązania do ziemi i do ...religii okazało się w końcu silniejsze niż wielomilionowa Armia Czerwona.
                                                    Może zmianę ustroju przeprowadził Jaruzelski?
                                                    Ten to dopiero był zdumiony brakiem poparcia w wyborach po latach pacyfikacji społeczeństwa jedynie słusznej ideologii a do całkowitej rewizji swojego życiorysu potrzebował jeszcze ponad ćwierć wieku - kiepski był z niego uczeń, oj kiepski.
                                                    No to kto w końcu obalił wg ciebie ustrój dla idiotów?
                                                  • marek_boa Re: Genialny artykuł 02.06.14, 17:48
                                                    Czyli "głoszenie potrzeby ogólnokrajowego strajku" wyrzucamy do śmietnika bo nie pasuje Stefan do Twojej teorii?!:) No tak to jest jak się nagina fakty do własnych potrzeb - trzeba Ci to przyznać ,że w tym to Ty Jesteś "Miszczu"!
                                                    Cieszymy się też ,że Uzmysłowiłeś nam ,iż świadomość dobrobytu w Szwedzkim socjalizmie była tak wielka wśród przywódców Solidarności w Polsce - tylko skąd oni o tym wiedzieli?! Nie ,kłóci się to aby z powszechnym przekonaniem ,że za granicę w PRL jeździli tylko ludzie ,którzy popierali władzę?! Wychodzi na to ,że tą wiedzę o Szwecji rozpowszechniali......agenci SB!:)
                                                  • sjs2011 Re: Genialny artykuł 02.06.14, 19:51
                                                    Czyli "głoszenie potrzeby ogólnokrajowego strajku" wyrzucamy do śmietnika bo nie pasuje Stefan do Twojej teorii?!:)
                                                    A tam był warunek zmiany ustroju?
                                                  • marek_boa Re: Genialny artykuł 02.06.14, 20:36
                                                    Nie! Tam było mało popularne działanie ,które kwalifikowane było przez ówczesne władze jako niebezpieczne i stąd wniosek ,że represyjne - co pokazał stan wojenny czyli internowania! Twój wcześniejszy tekst przypomniał mi inny tekst (równie głupi) jaki pojawił się w Amerykańskiej prasie ponoć inspirowany przez CIA po ataku na WTC - ..."Samobójcy uderzyli samolotami w wieże WTC i Pentagon a planowali uderzyć w elektrownie atomowe ale SIĘ PRZESTRASZYLI"..... (duże litery od mła!) - czego może "przestraszyć" się samobójca - fanatyk religijny????! Według wzorców psychologicznych samobójca- fanatyk religijny(terrorysta) może przestraszyć się tylko i wyłącznie tego ,iż jego działanie (zakończone jego śmiercią!) będzie NIESKUTECZNE!
                                                  • maxikasek Re: Genialny artykuł 02.06.14, 20:51
                                                    > No to kto w końcu obalił wg ciebie ustrój dla idiotów?
                                                    Paradoksalnie- Gierek ;-) On pozwalając Polakom jeździć za granicę (nawet do demoludów) -pokazał, że może być inny świat.
                                                  • wladca_pierscienii nauki Marksa nauki Engelsa - JAKIE ? 06.06.14, 10:24
                                                    fidziaczek napisał:

> Gdzie w postulatach masz chęć zmiany systemu?
                                                    > Odrzucenie nauk marksa i engelsa?

a powiedz mi, jakie nauki Marksa i jakie nauki Engelsa
                                                    znali w 1980 roku przeciętny polski robotnik i pracownik biurowy?

i powiedz mi Fidziaczek jakie nauki Marksa i jakie nauki Engelsa
                                                    znałeś wczoraj czy przedwczoraj?
                                                  • maxikasek Re: Genialny artykuł 02.06.14, 20:47
                                                    > W Warszawie to tych z AL chyba było 300
                                                    Ok. 2 tys.- vide raport AK do Londynu. Listę 82 komunistów AK przekazało Gestapo w 1944.
                                                    > a akowców jak by nie liczył 100 razy więcej
                                                    Sam sztab KG AK liczył więcej urzedników i sztabowców, aż musiano go w czasie PW podzielić na dwie grupy- bo nie było w W-wie takiego dużego budynku aby go pomieścić
                                      • marek_boa Re: Honecker nie zmarł w Niemczech! 27.05.14, 15:06
                                        A to jego żona zadecydowała w Chile jak go pochować!
            • maxikasek Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 14:10
              > Rosjanie w 81 nie mieli w planie wchodzić do Polski. o kłamstwo Jaruzelskiego.
              > Mieli swoje kłopoty w Afganistanie...
              Cały świat się spodziewał wejścia, na wieśc o SW odetchnął z ulgą- a JAruzelski miał mieć pewnośc że nie wejdą? Wojska przy granicy, sztaby w Polsce od wiosny. Jednocześnie rozmowy z "opozycją"- Moczar i spółka (ci przynajmniej mieli "wprawę").
              A że zapewniali go? Dubczeka osobiście BReżniew zapewniał, że nie wejdą- na kilkanaście dni przed inwazją ;-)
              > nie mógł budować dróg?
              A nie budował? Drogę krajową pod mim domem remontowano dwa razy- w latach 80-tych i w okolicach wejścia do UE. Niektóre drogi w okolicy wybudowały PGR-y- do dziś nie są remontowane. To że ne budował autostrad? A na ...nam były wtedy? Jedna była pod Szczecinem- kolarze mieli na niej treningi, taki ruch był potęzny ;-)
              • antyk-acap Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 14:16
                I dlatego Sowieci ściągnęli 600 tanków. I zażądali by ich doradcy byli do dowództwa dywizji łącznie.
                • odyn06 Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 14:36
                  'Cienie" dowódców dywizji były w NAL NRD. W Polsce - nie.
                  • antyk-acap Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 14:42
                    Ale miały być.
              • cie778 Re: a co ma kultura do wiatraka? 27.05.14, 14:35
                maxikasek napisał:

> A że zapewniali go? Dubczeka osobiście BReżniew zapewniał, że nie wejdą

Maxi, bądź poważny. O braku chęci sowieckiej inwazji mówią wewnętrzne dokumenty, bodaj Biura Politycznego KC KPZR. Oczywiście to niekoniecznie musi być "cała prawda" ani nawet "jedyna prawda", ale to trzeba udowodnić, a nie zbywać tanimi anegdotami.

> > nie mógł budować dróg?

> A nie budował? Drogę krajową pod mim domem remontowano dwa razy- w latach 80-tych
                > i w okolicach wejścia do UE. Niektóre drogi w okolicy wybudowały PGR-y- do dziś nie są remontowane.
                > To że nie budował autostrad? A na ...nam były wtedy?

Problem nie w samych drogach, ale w tym, że tow. generał NIC nie budował, a jak nawet się za coś brał, to rozwałka była szybsza niż efekty budowania. Przecież całe lata '80 to postępowy rozkład gospodarki, będący nałożeniem się efektów działania klasycznej gospodarki socjalistycznej, zarządzania przez trójki robotniczo-chłopsko-trepowskie i zachodnich sankcji. Dlatego oddał władzę - PRL by Jaruzel nie był w stanie nawet przydziałów kartkowych zapewnić (ile to było - dwie pary butów rocznie?).

pozdrawiam
                jasiol
                • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 27.05.14, 15:08
                  Nie to ,żebym się czepiał Jasiolku ale gdzie to tak jest ,że jak się strajkuje to gospodarka rośnie?!
                  -Pozdrawiam!
                  • cie778 Re: a co ma kultura do wiatraka? 28.05.14, 12:55
                    marek_boa napisał:

> Nie to ,żebym się czepiał Jasiolku ale gdzie to tak jest ,że jak się strajkuje
                    > to gospodarka rośnie?!

Kiedy i kto strajkował? W '82, '85 czy '88 roku? Przecież za to była kulka w łeb (zgodnie z prawem - wiem, że normalnie nie strzelano, junta łaskawa była - mogła zabić a tylko lała). Facet był absolutnym samodzierżawcą Polski przez 7,5 roku - i je totalnie przepieprzył. Pierwszym ruchem który miał sens była ustawa Wilczka, a to oznaczało zmarnowaną dekadę.

pozdrawiam
                    jasiol
                    • jeepwdyzlu wielki premier 28.05.14, 12:57
                      Facet był absolutnym samodzierżawcą Polski przez 7,5 roku - i je totalnie przepieprzył. Pierwszym ruchem który miał sens była ustawa Wilczka, a to oznaczało zmarnowaną dekadę.
                      ---------

nic dodać, nic ująć :-)
                      • anton_pl Re: wielki premier 28.05.14, 13:13
                        jeepwdyzlu napisał:

> Facet był absolutnym samodzierżawcą Polski przez 7,5 roku - i je totalnie prze
                        > pieprzył. Pierwszym ruchem który miał sens była ustawa Wilczka, a to oznaczało
                        > zmarnowaną dekadę.

Faktycznie, gospodarczo to głąby wtedy rządziły...
                    • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 28.05.14, 13:08
                      Strajkowano ,że się tak wyrażę nagminnie w 1980 i 81 a później w 1987 i 1988! No Jasiolku nie Pamiętasz???!
                      -Pozdrawiam!
                • maxikasek Re: a co ma kultura do wiatraka? 28.05.14, 08:29
                  > Maxi, bądź poważny. O braku chęci sowieckiej inwazji mówią wewnętrzne dokumenty
                  > , bodaj Biura Politycznego KC KPZR. Oczywiście to niekoniecznie musi być "cała
                  > prawda" ani nawet "jedyna prawda", ale to trzeba udowodnić, a nie zbywać tanim
                  > i anegdotami.
                  Jakie dokumenty? Te wybiórczo udostępnione przez Rosjan? Bodajże w maju 1979 odbyła się w KC KPZR narada na temat interwencji w Afganistanie. WIększośc biura była przeciwna, w tym marsz. Ustinow. Pół roku później wkroczyli.
                  JAruzelski do tych ustaleń (na temat interwencji) dostępu nie miał. Musiał wierzyć na słowo- że nie wejdą. Tak jak DUbczek. Ale w grudniu 1980 interwencja była już gotowa i miała się zacząc na dniach i tylko zdecydowany opór armii i włądz PRL spowodował jej odłożenie (Polska nie wyraziła zgody na wkroczenie sojuszniczych armii, a nie chcieli jeszcze wariantu pełnoskalowej agresji wprowadzać). Kukliński do jesieni 1981 raportował o prawie pewnej interwencji ZSRR, dopiero wówczas zauważył "odwilż"- ale wtedy SW, który przygotowywał była na finiszu. NAwet on chwalił wówczas Jaruzelskiego, że ten był przeciwny (do jesieni) wprowadzeniu SW. Wojsko stało na granicach, transporty czołgów oficjalnie jechały do Bornego (600 szt.). Jeden z d-ców radzieckiego pułku panc z Bornego "pochwalił" się polskiemu oficerowi na poligonie, że jego pułk ma tyle czołgów co dywizja.
                  O tym informował polski kontrwywiad, a za nim Kukliński do Waszyngtonu.
                  A Polska to nie Czechosłowacja. NAwet w grudniu 1981 (jeszcze przed SW) dochodziło do buntów w WP (np. rezerwiści z 2. Batalionu Szturmowego).
                  • cie778 Re: a co ma kultura do wiatraka? 28.05.14, 13:01
                    maxikasek napisał:

> > Maxi, bądź poważny. O braku chęci sowieckiej inwazji mówią wewnętrzne dokumenty, bodaj
                    > > Biura Politycznego KC KPZR. Oczywiście to niekoniecznie musi być "cała prawda" ani nawet
                    > > "jedyna prawda", ale to trzeba udowodnić, a nie zbywać tanim i anegdotami.

> Jakie dokumenty? Te wybiórczo udostępnione przez Rosjan?

Tak, te. Teraz bardzo ładnie się opisałeś, dziękuję.
                    Tyle, że to w niczym nie zmienia oceny postawy tow. generała - bo jemu przecież wcale nie zależało na ochronie Polski przed Sowietami. Jemu zależało na ochronie komunistycznego samodzierżawia, a jedynym jego problemem było pytanie, czy zdoła to zrobić sam, czy będzie musiał o internacjonalistyczną pomoc poprosić.

pozdrawiam
                    jasiol
                    • maxikasek Re: a co ma kultura do wiatraka? 28.05.14, 13:16
                      > Tak, te. Teraz bardzo ładnie się opisałeś, dziękuję.
                      Sarkazm nie przystoi przy dyskusji o faktach.
                      Wybacz, ale dopóki ROsjanie nie odtajnią wszystkich stenogramów z posiedzeń KC i historycy nie będa do nich mieli swobodnego dostępu- mamy tylko ich wersję wydarzeń- niekoniecznie zgodną z prawdą.
                      Tak jak z "dziennikiem Anoszkina", Kiedy zachodni historyk "wykradł mu je" i opublikował- zaraz podniośły się pytanie czemu nie jest przeszyty, jak powinny być dokumenty poufne. Kiedy kolejny raz pokazał je publicznie- już były przeszyte - normalnie cud . ;-)
                      > Tyle, że to w niczym nie zmienia oceny postawy tow. generała - bo jemu przecież
                      > wcale nie zależało na ochronie Polski przed Sowietami.
                      Tego nie wiesz.
                      • odyn06 Re: a co ma kultura do wiatraka? 02.06.14, 08:19
                        Jak widać z dyskusji na forum - każdy z tego ostatnio opublikowanego wywiadu wyciąga to, co mu jest wygodne, a nie to co nowe i ważne.
                        Przeczytałem go dwa razy i to, co mnie zainteresowało, to nie znana mi skala opozycji antyjaruzelskiej w wojsku.
                        O opozycji na szczeblach władzy pisaliśmy wielokrotnie. Grabski, Milewski, Olszewski i ten młody wschodzący Żabiński ze Śląska ujawnili swoje poglądy i gotowość do wzięcia "steru w swoje ręce".
                        Byli gotowi tym bardziej, że w województwach i bezpiece mieli swoich ludzi gotowych "na okoliczność".
                        W wojsku twardogłowa opozycja skupiała się wokół gen. Molczyka i gen. Sawczuka ( nomen omen majora UB "oddelegowanego na odcinek wojskowy").
                        Sztab Generalny i GZP to te struktury, których Jaruzelski nie mógł być pewien.
                        A Kukliński? Nie ma co pisać, bo już prawie wszystko na ten temat chyba napisano.
                        • azyata Może nie opozycja 02.06.14, 09:01
                          Raczej "podwójna" lojalność niektórych generałów, np. właśnie Molczyka.

Kwestia stopnia zależności od Moskwy.
                          • odyn06 Re: Może nie opozycja 02.06.14, 09:25
                            W wojsku nie może być 'podwójnej lojalności". Lojalność wobec dowódcy, to rzecz święta.
                            We wszystkich armiach świata.
                            • antyk-acap Re: Może nie opozycja 02.06.14, 09:30
                              I dlatego Wermacht zamachnął się na Hitlera? De Gaulle też miał zginąć. Idźmy dalej - a wojskowy zamach Piłsudskiego? A wojna Domowa w Hiszpanii? A Wojna Secesyjna?
                              • odyn06 Re: Może nie opozycja 02.06.14, 09:41
                                Dobrze przeczytałeś mój post?
                                Napisałem o tym, że "nie może być", a nie o tym, co się zdarza.
                                Wehrmacht 'zamachnął się" na Hitlera w czasie, kiedy jego generałowie zaczęli tracić majątki w Prusach, a na froncie zaczęli brać w d.... od aliantów.
                                Wtedy stali sie opozycją, a jacy byli w latach 1934-1944?
                            • azyata Zgoda 02.06.14, 09:40
                              Nie powinno być podwójnej lojalności. To jest wojsko.

A jak wtedy było? Z tego wywiadu wynika, że sowieci sondowali, jak zachowa się WP: czy będzie wykonywać rozkazy, czy też możliwy będzie jakiś pucz(?), jak wojsko zareaguje na zmianę w kierownictwie partii.

Jaruzelski w rozmowie wyjaśniał, dlaczego mianował szefem SG nie Molczyka, a Siwickiego, "gorszego oficera".
                              • odyn06 Re: Zgoda 02.06.14, 09:55
                                wyborcza.pl/1,96399,6063957,Oseka__Jaruzelskiego_mogl_zastapic_Molczyk_z_towarzyszami.html
                              • odyn06 Re: Zgoda 02.06.14, 11:44
                                Tak. Siwicki był gorszy, ale lojalny.
                                Poza tym w jego domu mówiło się po polsku. A u Molczyka?
                                • azyata Podobno 02.06.14, 12:04
                                  Po przejściu w stan spoczynku Siwicki aktywnie działał w Związku Sybiraków.
                                  • odyn06 Re: Podobno 02.06.14, 12:48
                                    Tak, bo miał ten 'epizod" w swoim życiorysie.
                                    Proponuję zastanowić się nad następstwem wyników wyborów z 1989 roku w obwodach zamkniętych.
                                    Pomimo natarczywej agitacji wojsko głosowało przeciwko kandydatom z PZPR.
                                    W sejmie kontraktowym wojskowych było tylko kilku.
                                    To był szok dla Jaruzelskiego i cios dla Molczyka i jego "towarzyszy".
                                    • azyata Jeszcze jedno "podobno" 03.06.14, 08:11
                                      Zdarzało sie, że w wyborach '89 zawodowi oficerowie WP byli mężami zaufania Solidarności.

Co do Siwickiego, to oczywiście nie kwestionuję jego zesłańczego epizodu, Jaruzelski też taki miał w życiorysie.
                                      • odyn06 Re: Jeszcze jedno "podobno" 03.06.14, 08:53
                                        Dowódca dywizji lotniczej w Pile jako jeden z niewielu mundurowych został wybrany do Sejmu głosami ....Solidarności.
                                        Dlaczego?
                                        Bo był generałem lotnictwa wojskowego, a nie generałem politycznym.
        • maxikasek Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 11:01
          > Historia oceni go surowo.
          Więc zostaw to historii....
        • przyjacielameryki Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 11:10
          Sprawa dość trudna jednak. W przypadku Jaruzelskiego nie da się oceniać w kolorach czarno-białych. To przeciwnik, prezentujący inne poglądy i wartości w stosunku do moich i tych najogólniej mówiąc solidarnościowych, ale czasami i przeciwnikom oddaje się jakiś szacunek.Tylko tyle!
        • jopekpl Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 12:51
          jeepwdyzlu napisał:

> Hitler kochał psy, operę i czytał klasykę do poduszki
          >
          > CO Z TEGO?
          > Jaruzelski był do 88 roku antypolskim funkcjonariuszem służb obcego i wrogiego
          I dlatego raptem rok później bezkrwawo oddał władze opozycji czym zapoczątkował prawdziwa rewolucje demokratyczną nie tylko w Polsce ,a w całym bloku wschodnim.
          Prawdziwy z niego wróg "narodu"
          • jeepwdyzlu Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 12:59
            oddał władzę bo DOGADAŁ się
            ustalił procedury
            zastrzegł bezkarność dla siebie, aparatu przemocy, milionów członków pzpr - których trzeba było chociaż pozbawić prawa wyboru na funkcje publiczne...

Żeby było jasne - rozumiem to.

Ale nie piszcie jaki był DOBRY I SZLACHETNY.
            I HONOROWY!

eot dla mnie
            j.
            • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 13:03
              Gó...o Rozumiesz! Co by było śmieszniej to styropiany połykały intratne stanowiska jak indor kluski a Polscy oligarchowie nigdy z PZPR nie mieli żadnego związku!
          • sjs2011 Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 14:38
            Nie oddał władzy - władza mu się wymsknęła - był solidnie zaskoczony wynikami wyoborów
            • antyk-acap Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 14:44
              Ale po wyborach były też pomysły by je unieważnić. Dla władzy wynik wyborów był szokiem. Okazało się, że elita PZPR nie może liczyć na lojalność nie tylko społeczeństwa, ale też swoich własnych podwładnych. Bojąc się wybuchu antykomunistycznych nastrojów wśród społeczeństwa, władze zdecydowały się na zastraszenie decydentów opozycji. Komitetowi Obywatelskiemu zagrożono unieważnieniem wyborów, reakcją „betonu” partyjnego, nawet interwencją ZSRR, jeśli nie będzie przestrzegać okrągłostołowych ustaleń.
            • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 14:57
              Bredzisz Stefan - ale u Ciebie to normalne! "Władza mu się wymsknęła"!:) No faktycznie - doprowadził do demokratycznych wyborów pewnie też tylko przez przypadek nie?!
              • antyk-acap Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 15:04
                A nie pomyślałeś że spodziewał się wygranej?
                • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 26.05.14, 15:25
                  Nie,nie pomyślałem!:) A Ty Pomyślałeś kto pisze o tym "szoku" Generała?! Solidaruchy i partyjny beton!
              • cie778 Re: a co ma kultura do wiatraka? 28.05.14, 13:10
                marek_boa napisał:

> doprowadził do demokratycznych wyborów

Marku, przepraszam, ale czy Ty na pewno znasz tą samą definicję demokracji co ja?
                2/3 miejsc z klucza dla samodzierżawia nazywasz demokracją?

pozdrawiam głęboko zadziwiony
                jasiol
                • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 31.05.14, 20:17
                  A czy jest tylko jedna definicja demokracji Jasiolku?! Bo mnie to się wydaje ,że co kraj to inna odmiana?!
                  -Pozdrawiam!
                  • cie778 Re: a co ma kultura do wiatraka? 15.06.14, 00:34
                    marek_boa napisał:

> A czy jest tylko jedna definicja demokracji Jasiolku?! Bo mnie to się wydaje, że co kraj to inna
                    > odmiana?!

Odmiana tak, ale we wszystkich rzeczony "demos" pełni rolę przewodnią. Nijak nawet pod naciąganą we wszystkie strony definicję demokracji nie da się podłączyć "demokracji socjalistycznej" i jej rozlicznych osiągnięć, w tym wyborów a'la tow. Kiszczak i Jaruzelski, czyli sytuacji, gdy biorący ponad 90 % głosów nie ma nawet większości.

pozdrawiam
                    jasiol
                    • marek_boa Re: a co ma kultura do wiatraka? 15.06.14, 00:43
                      To teraz ja napiszę - Czepiasz się!:)
                      -Pozdrawiam!
          • cie778 Re: a co ma kultura do wiatraka? 27.05.14, 14:10
            jopekpl napisał:

> > Jaruzelski był do 88 roku antypolskim funkcjonariuszem służb obcego i wrogiego

> I dlatego raptem rok później bezkrwawo oddał władze opozycji

Podchody do "podzielenia się" władzą trwały od końca pierwszej połowy lat'80 - wystarczy przeczytać wspomnienia Kuronia.

> Prawdziwy z niego wróg "narodu"

Nie - realista (kiedyś o takich się mówiło, że .... z prądem płynie) - zawsze się kolegował z silniejszym. A pod koniec lat '80 miał do wyboru - albo otwiera szeroko granice i naród daje nogę, albo zaczyna realne reformy. A tych nie miał jak zrobić, bo po 10 latach wszechwładzy wyszedł mu gospodarczy Kononowicz.

pozdrawiam
            jasiol
    • jeepwdyzlu ten facet powinien być zdegradowany 26.05.14, 11:12
      lata temu

dziś mówilibyśmy o zmarłym szeregowcu Jaruzelskim...

jeep
      • rzewuski1 Re: ten facet powinien być zdegradowany 26.05.14, 11:52
        jeepwdyzlu napisał:

> lata temu
        >
        > dziś mówilibyśmy o zmarłym szeregowcu Jaruzelskim...
        >
        > jeep

Powinien być pochowany na WAWELU a nie zdegradowany, należał mu się awans na marszałka . To wielka niesprawiedliwość ze nie został marszałkiem.
        • marek_boa Re: ten facet powinien być zdegradowany 26.05.14, 11:59
          Generał Jaruzelski nie został marszałkiem tylko i wyłącznie ze względów politycznych! Marszałkowi w Polsce NIC nie można zrobić!
          -Pozdrawiam!
          • maxikasek Re: ten facet powinien być zdegradowany 26.05.14, 14:19
            Marszałkowi w Polsce NIC nie można zrobić!
            Ieetam nie mozna. Żymierski?
            • marek_boa Re: ten facet powinien być zdegradowany 26.05.14, 14:24
              A przepraszam co Żymierski?! Po 1955 roku stao mu się coś??!
              -Pozdrawiam!
          • azyata Po prawdzie 26.05.14, 14:20
            To nie było specjalnych podstaw do mianowania generała marszałkiem.

Wszyscy wceśniejsi marszałkowie dowodzili (w działaniach wojennych) albo całym WP (jak Piłsudski czy - formalnie - Żymierski) albo na wysokim szczeblu (Rydz-Śmigły czy - znowu formalnie - Spychalski) albo wojskami sojuszniczymi (Foch). Rokossowski był marszałkiem ZSRR, więc kiedy przyszedł do WP, to też musiał dostać stopień marszałka.
            • marek_boa Re: Po prawdzie 26.05.14, 14:59
              General Jaruzelski też dowodził całym WP a jak już pisałem gdyby nie polityka to na zakończenie służby wojskowej dostał by awans na marszałka!
              -Pozdrawiam!
              • azyata Całym WP 26.05.14, 15:54
                Nie dowodził w czasie wojny.

Najwyżej w stanie wojennym, albo w operacji Dunaj...
                • marek_boa Re: Całym WP 26.05.14, 16:10
                  A gdzie jest napisane ,że musiał dowodzić w czasie wojny?! Artykuł 76 ustęp 6 ustawy z 21 listopada 1967 roku mówi ,że ...."Na wniosek ministra obrony narodowej prezydent mianuje na ten stopień .....za wyjątkowe zasługi dla Sił Zbrojnych RP"!
                  - Jaruzelski 2 krotnie odmówił przyjęciu tego stopnia!
                  -Pozdrawiam!
        • cie778 Re: ten facet powinien być zdegradowany 27.05.14, 12:51
          rzewuski1 napisał:

> Powinien być pochowany na WAWELU a nie zdegradowany,

Tiaaa...
          Ale z właścicielem Katedry na Wawelu to uzgodniłeś?

polecam najpierw lekturę u podstaw
          jasiol
        • sjs2011 Re: ten facet powinien być zdegradowany 15.06.14, 08:49
          Powinien być pochowany na WAWELU a nie zdegradowany, należał mu się awans na marszałka . To wielka niesprawiedliwość ze nie został marszałkiem
          ... na Kremlu, na Kremlu tak...
      • azyata Kiedy? Przez kogo? 26.05.14, 12:46
        Degradować po tym, jak oddał władzę?

Oczywiście, powinien ponieść odpowiedzialność karną za rok 1970 i stan wojenny. Na szczęście dla niego - nie zdążył.

Równie dobrze moglibyśmy domagać się degradacji Pilsudskiego za zamach majowy...
    • fidziaczek Re: odmówił przyjęcia stopnia 26.05.14, 17:11
      > kur.wa ten debil podaje i nfo o dmowie przyjęcia stopnia marszłaka Z DUMĄ!!
      > Jaki ten generał skromny i mądry..

O mądrości to mówi niewiele, ale masz dowód że był skromny.
      Porównaj sobie dziś ze świniami przy korycie, która by odmówiła jakiegoś tytułu czy dodatkowej kasy.
      Nawet jeśli facet miał światopogląd z którym się nie zgadzasz to nie zmienia to faktu że to był skromny, zdyscyplinowany, odważny gość, a że uwierzył w młodości w idee komunizmu to cóż, kto z nas nie popełnia błędów. Oddając władzę w sumie się do błędu przyznał.
    • fidziaczek Re: rzeczywiście w Informacji Wojskowej 26.05.14, 17:17
      > pracowali ludzie odważni, ofiarni i zdyscyplinowani
      > a generałami zostawali tylko skromni

No był skromny, mamy na to choć jeden przykład skoro odmawiał tytułów.
      Z tego co wiemy żył tez bardzo skromnie

A skoro twierdzisz że nie był skromny to opowiedz ile dolarów wywiózł z Polski na szwajcarskie konta, ile willi typu "janukowycz" czy "tymoszenko" sobie postawił.

Jeśli nie przedstawisz takich argumentów to o co się wściekasz?
      O to że masz coś w głowie czego nie chcesz sie pozbyć a udowodnić nie umiesz? :)
      • jeepwdyzlu a wiesz jaki skromny był Hitler? 26.05.14, 17:23
        a Stalin chodził w dwóch parach butów i miał jedną fajkę

co ty za argumenty podajesz?
        Zdrajca Jaruzelski nie zasługuje na tę wymianę zdań. Był konfidentem IW, szpiegował kolegów i szefów, lizał dupę oficerom prowadzącym i tylko dzięki naciskom Moskwy zrobił karierę. Nie miał odwagi cywilnej nigdy - ani w 68, ani w 76, ani w 80 ani w 81.
        Autoryzował najgorsze decyzje - które położyły się cieniem na polskim wojsku na zawsze - najazd na Czechosłowację czy strzelanie do robotników.
        Stan wojenny cofnął nas o dekadę a lata 80te były najgorsze z całego czterdziestolecia moskiewskiej okupacji. Premierem był złym i nieudolnym a włądzy wcale nie oddał tylko ją przehandlował.....
        za nietykalność...
        Wstydźcie się, że bronicie takiej kreatury!!!!
        jeep
        • fidziaczek Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 26.05.14, 17:27
          > Zdrajca Jaruzelski nie zasługuje na tę wymianę zdań. Był konfidentem IW, szpieg
          > ował kolegów i szefów, lizał dupę oficerom prowadzącym i tylko dzięki naciskom
          > Moskwy zrobił karierę.

Może i tak.
          Ja mówiłem tylko że skromny był, lubię takich ludzi i takich mam za przyjaciół.

> Autoryzował najgorsze decyzje - które położyły się cieniem na polskim wojsku na
          > zawsze - najazd na Czechosłowację czy strzelanie do robotników.
          > Stan wojenny cofnął nas o dekadę a lata 80te były najgorsze z całego czterdzies
          > tolecia moskiewskiej okupacji. Premierem był złym i nieudolnym a włądzy wcale n
          > ie oddał tylko ją przehandlował.....
          > za nietykalność...
          > Wstydźcie się, że bronicie takiej kreatury!!!!

Ty chcesz widzieć tylko czarne. Gdybyś miał Honeckera, Breżniewa czy Causescu na miejscu Jaruzelskiego to wtedy byś zrozumiał że istnieją o wiele ciemniejsze barwy niż te w które ubierasz Wojciecha.
          www.youtube.com/watch?v=rT_FPz8Apxc
        • marek_boa Re: Pewnie tak jak Ty?! 26.05.14, 17:29
          Wstydzimy się ,że ktoś tak upośledzony umysłowo i tak źle wychowany zabiera głos w dyskusji na poważnym forum!
        • ncs299 Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 11:30
          W historii Polski był inny generał czy nawet marszałek. Też przez pewien czas był agentem obcego wywiadu, władze objął w wyniku zbrojnego zamachu stanu w którym zginęło kilkuset żołnierzy. W czasie jego rządów były i zabójstwa polityczne dokonane przez "nieznanych sprawców" i prześladowania chłopów, robotników. Ataki na obiekty sakralne i duchownych. Gospodarczo też był to okres zastoju. Mimo jest pochowany na Wawelu,dla wielu jest jest jednym z największym Polaków.
          Co do odwagi cywilnej: jak dla mnie to ważna zaleta polityka, że unika ryzyka. Im większa władza tym większa powinna być ostrożność. Tacy dowódcy AK i przywódcy państwa podziemnego byli w 1944 roku bardzo odważni. Skończyło się to narodową katastrofą czyli powstaniem warszawskim. Wtedy nieliczni zadecydowali o śmierci tak wielu.

• sjs2011 Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 12:15
            ncs299 napisał:

> W historii Polski był inny generał czy nawet marszałek. Też przez pewien czas b
            > ył agentem obcego wywiadu, władze objął w wyniku zbrojnego zamachu stanu w któr
            > ym zginęło kilkuset żołnierzy. W czasie jego rządów były i zabójstwa polityczn
            > e dokonane przez "nieznanych sprawców" i prześladowania chłopów, robotników. At
            > aki na obiekty sakralne i duchownych. Gospodarczo też był to okres zastoju. Mim
            > o jest pochowany na Wawelu,dla wielu jest jest jednym z największym Polaków.
            > Co do odwagi cywilnej: jak dla mnie to ważna zaleta polityka, że unika ryzyka.
            > Im większa władza tym większa powinna być ostrożność. Tacy dowódcy AK i przywód
            > cy państwa podziemnego byli w 1944 roku bardzo odważni. Skończyło się to narodo
            > wą katastrofą czyli powstaniem warszawskim. Wtedy nieliczni zadecydowali o śmie
            > rci tak wielu.
            >
            Nie znasz historii ale z pewnością siebie zabierasz głos
            Okres lat trzydziestych to prosperita gospodarcza jakiej po 1944 roku już nie było nigdy
            Zamach majowy przerwał upadek państwa - stan wojenny czyli epoka kamienia jaruzelskiego dobił
            Przed wojną nasze pieniądze na czarnym rynku pełniły taką rolę we Francji jak u nas dolary po wojnie - pieniądze miały pokrycie w srebrze
            Prześladowania chłopów i robotników powiadasz?
            Dwóch chłopów i dwóch robotników czy wszystkich jak to miało miejsce za Jaruzelskiego?
            Kartki na żywność, kartki na paliwo, talony dla swoich na samochody i sprzęt domowy.
            Nigdy przed wojną nie protestował cały kraj jak to miało miejsce za Solidarności i porządków komuny
            co to sama siebie mogła wyżywić ale reszty kraju już nie
            Powstanie
            O którym piszesz bo to pierwsze w Gettcie to po jego upadku Niemcy zrównali z ziemią 20 % Warszawy a zabito.... 17 Niemców z tego 7 poza murami Getta
            A to drugie czyli Powstanie Warszawskie to kto mógł się spodziewać, że Stalin pójdzie na rękę Hitlerowi?
            • buona_parte Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 12:28
              sjs2011 napisał:
              > A to drugie czyli Powstanie Warszawskie to kto mógł się spodziewać, że Stalin p
              > ójdzie na rękę Hitlerowi?

Człowiek myślący logicznie, a nie w kategoriach pobożnych życzeń i ofiarnych stosów. :)

sjs2011 napisał:
              > Okres lat trzydziestych to prosperita gospodarcza jakiej po 1944 roku już nie b
              > yło nigdy
              > Dwóch chłopów i dwóch robotników czy wszystkich jak to miało miejsce za Jaruzel
              > skiego?

Dobry jesteś.
              I tyle.

Bo dyskutować z tobą trudno. :)
            • marek_boa Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 12:30
              Alez przecież nikt nie mógł się spodziewać Stefan ,że Stalin nie wesprze powstania,które wybuchło przeciwko niemu! Do tej pory zachodzę w głowę - jak Niemcy się zorientowali ,że wojnę przegrali w 1945???!
              • sjs2011 Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 13:09
                Stalin nie tylko nie pomógł podczas Powstania ale:
                - sowieckie samoloty ostrzeliwały alianckie lecące na pomoc Warszawie,
                - sowieci rozbrajali partyzantów idących na pomoc Warszawie,
                - a po wojnie pilnowano aby Polacy mieli najniższe wykształcenie w Europie - do 1989 roku w Polsce był najniższy współczynnik ludzi z wyższym wykształceniem'
                Tak na marginesie - pytałem cię już raz - jak się czujesz ty który budowałeś ustrój dla idiotów?
                • marek_boa Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 13:19
                  Czuję się bardzo dobrze czytając takie idiotyzmy jak Twoje Stefan! Rozumiem ,że Cię żółć zalewa ,iż nie udała się pułapka na Stalina i Warszawa nie spłynęła krwią w walkach Polsko-Radzieckich jak planowali "włodarze" powstania!
                  A co do wykształcenia:
                  www.historycy.org/index.php?showtopic=109722
                • maxikasek Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 13:21
                  > - sowieckie samoloty ostrzeliwały alianckie lecące na pomoc Warszawie,
                  A alianckie sowieckie w pobliżu linii frontu typowy friendly fire. Dlatego już na początku 1944 alianci uzgodnili ze Stalinem (czy odwortnie ;-) ) zakaz zrzutów broni w strefie 40 czy 50 mil po obu stronach frontu. Całkowity zakaz zrzutów po wschodniej stronie linii Curzona.
                  > - sowieci rozbrajali partyzantów idących na pomoc Warszawie,
                  Zgodnie ze swoją polityką i mając zgodę aliantów.
                  > - a po wojnie pilnowano aby Polacy mieli najniższe wykształcenie w Europie - do
                  > 1989 roku w Polsce był najniższy współczynnik ludzi z wyższym wykształceniem'
                  Za to teraz masz prawie najwyższy w Europie- szkoda tylko że jakością nie umywa się do matury z czasów PRL.
            • maxikasek Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 13:15
              > Zamach majowy przerwał upadek państwa
              Rzecz sporna. Na pewno wprowadził instytucję BMW- tak w armii jak i w polityce. Niepokornych bili nieznani "młodzi ludzie w oficerskich munruach" ;-)
              Z drugiej strony nigdy nie spodziewałem się usłyszeć od Ciebie, że lewica uratowała POlskę przed prawicowym rządem prowadzącym ją do upadku ;-)
              "Przed wojną nasze pieniądze na czarnym rynku pełniły taką rolę we Francji jak u nas dolary po wojnie"
              Aż tylu polskich Żydów tam było ;-)
              A tak przy okazji- to gdzieś to wyczytał?
              >pieniądze miały pokrycie w srebrze
              W złocie- stąd m.in. nazwa. Z drugiej strony mocny polski złoty to jeden z obrazów "upadku państwa polskiego" ;-) Tak przy okazji- Sanacja przypisała sukces reformy Grabskiemu- ND- Zdziechowskiemu. Sztuczny wysoki kurs polskiego złotego skutecznie hamował polską gospodarkę, tak samo jak niektóre inne pomysły "sanatorów"- np. podatek od samochodów wcisnął nas w XIX wiek z powrotem.
              > Dwóch chłopów i dwóch robotników czy wszystkich jak to miało miejsce za Jaruzel
              > skiego?
              Konkretnie więcej zabiła niż JAruzelski w 1970 i 1981. W tym wprowadziła nowum na terenie Polski- użycie lotnictwa przeciw cywilom (fakt że uzbrojonym) oraz pierwowzór ZOMO.
              > Nigdy przed wojną nie protestował cały kraj jak to miało miejsce za Solidarnośc
              > i i porządków komuny
              Bo i ten kraj nie stanowił jedności. A i w PRL dopiero w 1980 zaprotestował "cały kraj".
              "A to drugie czyli Powstanie Warszawskie to kto mógł się spodziewać, że Stalin pójdzie na rękę Hitlerowi?"
              KG AK- miała meldunki o przebiegu akcji Burza, o rozbrajaniu oddziałów AK. m.in. o rozbrojeniu 27. Dywizji. Ani przez moment nie zastanowili się nad losem ludnosci cywilnej do momentu wybuchu PW. Mało tego Monter wydał zbrodniczy rozkaz- atakowac w pierwszy dzień bez opasek zza pleców cywili - aby uzyskać zaskoczenie.
              > O którym piszesz bo to pierwsze w Gettcie to po jego upadku Niemcy zrównali z z
              > iemią 20 % Warszawy a zabito.... 17 Niemców z tego 7 poza murami Getta
              Wierzysz Stroopowi czy AK? ;-)
              Z drugiej strony PW to 1,5-2 tys. zabitych Niemców (z czego ok. 500 1 sierpnia). Też szału nie ma jak na dwa miesiące cięzkich walk miejskich.
              No i pewna różnica- W gettcie nie walczyli o zwycięstwo, tylko o godną śmierć. W PW rzucono na szalę życie mieszkańców całego miasta w imię ideałów.

• sjs2011 Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 13:19
                Konkretnie więcej zabiła niż JAruzelski w 1970 i 1981. W tym wprowadziła nowum na terenie Polski- użycie lotnictwa przeciw cywilom (fakt że uzbrojonym) oraz pierwowzór ZOMO
                Źle liczysz
                Samo wprowadzanie ustroju dla idiotów kosztowało życie ponad 50 tys ludzi
                • maxikasek Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 13:24
                  > Samo wprowadzanie ustroju dla idiotów kosztowało życie ponad 50 tys ludzi
                  > ]
                  A jaki to ma związek z JAruzelskim i jego decyzjami?
                  Prawicowcy by Ci napisali, że błędna decyzja "iidotów" w 1939 kosztowała Polskę 6 mln ludzi. Będziesz się licytował dalej? ;-)
                  • sjs2011 Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 13:36
                    A kto jak nie Jaruzelski brał czynny udział w zwalczaniu powojennej partyzantki?
                    Decyzja z 1939 - rozumiem, że miałaś na myśli decyzje Stalina i Hitlera?
                    • jeepwdyzlu jeśli już porównywać hitlera i stalina 27.05.14, 13:40
                      w 39
                      i zbrodnie faszystowskiego reżimu - tych 50 tys ludzi, kryształową noc (97 osób zabitych), złamane życie miliona Żydów niemieckich
                      to w zderzeniu do ówczesnych zbrodni Stalina.
                      Ilu ludzi zabili do 39 roku bolszewicy???
                      Mniej??? - apologeci czerwonych w dupę kopani?????????????????????
                      jeep
                    • maxikasek Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 13:47
                      > Decyzja z 1939 - rozumiem, że miałaś na myśli decyzje Stalina i Hitlera?
                      Nie Sanacji, która odrzuciła zaloty Hitlera. Częśc prawicy ma jej do dziś to za złe.
                      > A kto jak nie Jaruzelski brał czynny udział w zwalczaniu powojennej partyzantki
                      > ?
                      Tak samo jak kilkudziesięciu przedwojennych oficerów i generałów. Jak setki byłych akowców w mundurach KBW czy MO. Był jednak wtedy tylko pionkiem. Decyzyjnym był od 1970.
                      • jeepwdyzlu decyzyjny od 1970? 27.05.14, 14:03
                        Do zadań Jaruzelskiego należało przygotowywanie opracowań dotyczących działań UPA (przesłuchiwał jeńców ukraińskich) i podziemia antykomunistycznego oraz raportów o działaniach pułku przeciwko nim[19]. Oddziały zwiadowcze pod dowództwem Jaruzelskiego brały również udział w akcji wysiedlania ludności ukraińskiej zamieszkującej powiat hrubieszowski na teren Ukrainy radzieckiej[20]. 16 kwietnia 1946 Jaruzelski został wyznaczony na stanowisko przewodniczącego Wewnętrznej Komisji Kontroli w 5 pp. W dniu 2 maja tego samego roku został zatwierdzony na stanowisku II pomocnika szefa sztabu[4] 5 pp ds. zwiadu. Został drugim zastępcą szefa sztabu pułku. 28 maja 1946 na czele grupy zwiadowczej 5 pp udaje się do Hrubieszowa gdzie poprzedniej nocy połączone siły WiN oraz UPA zdobywają budynki starostwa, UB i PPR oraz rozstrzeliwują działaczy PPR[21]. Za walki z „ukraińskimi bandami” Jaruzelski otrzymał Srebrny Krzyż Zasługi (został odznaczony podczas uroczystości państwowych 22 lipca 1946 r.

W dniu 10 lipca 1948 r. zarządzeniem Prezydenta RP Bolesława Bieruta mianowany majorem, a już 25 stycznia 1949 r. podpułkownikiem.

W marcu 1954 roku przewodniczy komisji mającej na celu przeprowadzenia kontroli pracy Akademii Sztabu Generalnego[32]. W lipcu 1955 r., jako ekstern ukończył z wynikiem bardzo dobrym studia w Akademii Sztabu Głównego. Było to zgodne z nauką radziecką, która dopuszczała, by szef instytucji nadrzędnej studiował eksternistycznie w podległej sobie uczelni. W dniu 14 listopada 1955 r. awansował na stanowisko szefa Zarządu Akademii Wojskowych, Szkół i Kursów Oficerskich.

Od 6 lutego 1965 do 11 kwietnia 1968 pełnił funkcję szefa Sztabu Generalnego WP.

Od czerwca 1962 do kwietnia 1968 pełnił funkcję wiceministra obrony narodowej[1].

Od 11 kwietnia 1968 do 21 listopada 1983 był ministrem obrony narodowej[4].

------------------
                        żałosny pachołek sowietów
                        zdrajca Polski

jeep
              • sjs2011 Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 13:23
                Ani przez moment nie zastanowili się nad losem ludnosci cywilnej do momentu wybuchu PW.
                Powstanie wybuchło w celu obrony ludności
                Co się stało w Lenigradzie zimą 1941/42?
                A kilkaset tysięcy ludzi zmarło z głodu często zjadając się nawzajem
                Okres - od października do lutego 41/42
                Nie znali kartek tak jak Warszawa na żywność bo żywności do 1941 mieli pod dostatkiem a Warszawa ponad 4 lata miał przydziały kartkowe mniejsze niż Niemcy w kotle Staligradzkim
                Jaki był by los Warszawy?
                A taki jak Leningradu /około 1 mln ofiar nie wojny a głodu/ albo jak Mińska /kilkaset tysięcy ofiar walk o miasto/
                • maxikasek Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 13:39
                  > Powstanie wybuchło w celu obrony ludności
                  CO ciekawe na naradach ani razu nie podjęto tego tematu ;-) Za to wcześniej KG martwiła się rosnącym poparciem wśród warszawiaków dla PPR i informowała o tym Londyn.
                  > Co się stało w Lenigradzie zimą 1941/42?
                  > A kilkaset tysięcy ludzi zmarło z głodu często zjadając się nawzajem
                  > Okres - od października do lutego 41/42
                  Już o tym dyskutowaliśmy- nie ma związku z PW 1944.
                  > a Warszawa ponad 4 lata miał przydziały kartkowe mniejsze niż Niemcy w k
                  > otle Staligradzkim
                  Kłamstwo i manipulacje - o czym wiesz- bo sam się kiedyś pytałeś. Warszawa miała wyższe przydziały niż reszta GG. I w dodatku ta kwota była zmienna.
                  pl.sci.historia.narkive.com/qeEaYupN/kartki-na-ywno-okupacje
                  > Jaki był by los Warszawy?
                  > A taki jak Leningradu /około 1 mln ofiar nie wojny a głodu/ albo jak Mińska /ki
                  > lkaset tysięcy ofiar walk o miasto/
                  Fanstasmagorie. Ewakuacja strefy przyfrontowej- mówi Ci to coś. Tak samo jak wypędzono ich w październiku- a mimo to przeżyła większość. DLa Sowietów W-wa nie miała większego znaczenia dla ich ofensywy- trudno wyprowadzić ją z ulic miasta. DLa Niemców nieco większy- utrata lini rokadowej- poza mikrym "Festung Warschau" na które szkoda było już środków. Obrona W-wy skońćzyłaby się tak jak w 1945- oddziały sowieckie lub polskie wkroczyłyby od zachodu do niebronionego miasta.
            • ncs299 Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 13:22
              Rozwój gospodarczy w latach trzydziestych to okres po śmierci Piłsudskiego. Chłopów i robotników nie zginęło 4 w okresie rządów Piłsudskiego tylko znacznie więcej. Ta Twoja nieznajomość historii Polski, to częsta przypadłość wśród "prawdziwych Polaków", którzy pełni frazesów o tym jak to kochają ojczyznę nie zadają sobie minimalnego trudu by poznać jej historie.

Żydowscy przywódcy powstanie nie liczyli na zwycięstwo zdawali sobie sprawę, że przegrają. Im chodziło tylko a może aż o godną śmierć. Oni rzeczywiście nie mieli dobrego wyjścia.

Przywódcy AK nie stali pod tak strasznym wyborem. Kierując się polityką "zagrali" losem i życiem setek tysięcy warszawiaków. Bardzo się cieszę ( choć wcześniej przyznaje tego nie rozumiałem ), że generał Jaruzelski była bardziej "strachliwy" od odważnych dowódców AK i nie próbował sprawdzać co by się stało jakby jednak ZSRR zdecydował się na interwencje. Nawet jakby to było tylko 10% prawdopodobieństwa że wejdą. Nawet jakby to był tylko 1%.

• sjs2011 Re: Epoka Kamienia Jaruzelskiego 27.05.14, 13:33
                Bardzo się cieszę ( choć wcześniej przyznaje tego nie rozumiałem ), że generał Jaruzelski była bardziej "strachliwy" od odważnych dowódców AK i nie próbował sprawdzać co by się stało jakby jednak ZSRR zdecydował się na interwencje. Nawet jakby to było tylko 10% prawdopodobieństwa że wejdą
                Propaganda jednak robi wodę z mózgów
                Przypuśćmy , że trzeba było wprowadzić stan wojenny ale co dalej?
                Internowanie jak w latach 44-56 tysięcy ludzi za to że mieli inne poglądy - coś stało na przeszkodzie aby ich puścić do domów np po 3 miesiącach /Bereza Kartuska tak chętnie przywoływana to odsiadki mieli zwykle 3 miesiące
                Wikipedia:
                "Osadzano w obozie na podstawie decyzji administracyjnej bez prawa apelacji na okres 3 miesięcy. Osadzenie mogło być przedłużone na kolejne 3 miesiące (znane są przypadki osadzenia trwającego rok). "
                A internowano na ile w Epoce Kamienia Jaruzelskiego?
                I śmiecie Berezę przypominać?
                - wyrzucanie z pary i ze stanowisk ludzi którym "ustrój się nie podobieł"
                - nie rozwiązano żadnych problemów gospodarczych - żadnych
                - upokarzano jak nikogo w Europie kartkami
                Cofnięto kraj w rozwoju o całe dziesięciolecia
                • jeepwdyzlu sjs wyluzuj 27.05.14, 13:37
                  zaraz Ci wykasują posty - to forum jest opanowane przez emerytowanych chorążych - całe życie wycinali portrety wodzów, nadzorowali obieranie kartofli, robili laskę przełożonym i latali na zebrania partyjne...
                  czego się spodziewasz po żałosnych wypierdkach, którzy życie poświęcili moskiewskiej soldatesce?
                  Że skrytykują jebanego "męża stanu"? Dla nich to capo di tutti capi...
                  jeep
                  • billy.the.kid Re: sjs wyluzuj 27.05.14, 16:13
                    jopuś-mam ci coś przypomnieć??
                    • jopekpl Re: sjs wyluzuj 27.05.14, 16:57
                      billy.the.kid napisał:

> jopuś-mam ci coś przypomnieć??

Z największą chęcią bym to zrobił , niestety na razie nie mam podstaw, jak już kiedyś pisałem jest to męskie forum na którym ścierają się kontrowersyjne poglądy i tez nieraz padną jakieś bluzgi, ale jak nie ma ordynarnych ,personalnych ataków(o łamaniu prawa nie wspominając)
                      Nie dam satysfakcji "takim ludkom jak jepcośtam)
                      • billy.the.kid Re: sjs wyluzuj 28.05.14, 07:23
                        no widzisz. w inkryminowanym moim liściku nie było nhijakich bluzgów,ni obrażania nikogo.
                        ot taki sdobie liścik. ale ciebie un się nie widział gdyż był nie po linii.
                      • anton_pl Re: sjs wyluzuj 28.05.14, 07:29
                        jopekpl napisał:
                        > Nie dam satysfakcji "takim ludkom jak jepcośtam)

To Jopekpl teraz rządzi na forum? :D, a jakim sposobem się tam dostał? :D
                        • jopekpl Re: sjs wyluzuj 15.06.14, 01:34
                          anton_pl napisał:

> jopekpl napisał:
                          > > Nie dam satysfakcji "takim ludkom jak jepcośtam)
                          >
                          > To Jopekpl teraz rządzi na forum? :D, a jakim sposobem się tam dostał? :D

To nie wiesz jak to się robi??? podanie trzy zdjęcia CW i dużo wazeliny;-)
                    • jeepwdyzlu billy 27.05.14, 23:43
                      ciebie miałem za normalnego
                      a ty zwykła skarżypyta jesteś....

j.
                      • billy.the.kid Re: billy 28.05.14, 07:26
                        dżipie-nie biagało mi o ciebie,o twój liscik-pisz se co chcesz.
                        biagało mi o to że jopuś wywalił moj liścik, bez porównania delikatniejszy od tojego.
                        życzę zdrowia szczęścia i słodyczy.
            • fidziaczek Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 27.05.14, 14:39
              > Nie znasz historii ale z pewnością siebie zabierasz głos
              > Okres lat trzydziestych to prosperita gospodarcza jakiej po 1944 roku już nie b
              > yło nigdy

O czym Ty gadasz?
              Dla przykładu w 1938 jedzono 16kg mięsa na osobę.
              Za Jaruzela 70-890kg mięsa na osobę.
              Ale za Jaruzela było gorzej bo te 70kg na kartki?
              A w II RP żyło się dostatniej bo 16kg ale bez kartek?

Przez 20 lat IIRP nie zlikwidowano analfabetyzmu, nie wprowadzono opieki zdrowotnej dla wszystkich, a PRL to zrobił, obdudowując przy okazji Polskę w niesamowitym tempie
              • jeepwdyzlu fidziaczek do szkoły algebry się uczyć 27.05.14, 14:50
                Za Jaruzela 70-890kg mięsa na osobę.
                Ale za Jaruzela było gorzej bo te 70kg na kartki?
                ----------
                kartka to 4 kg wyrobów mięsopodobnych miesięcznie
                dla robotnika na stanowisku fizycznym
                księgowa, nauczyciel - miał 2,5 kg

ergo - 50 kg rocznie mieli nieliczni
                większość - mniej

ale dobra - rozumiem, że tęsknicie za latami 80 tymi
                to widac w każdym waszym poście...
                rozumiem - jeszcze wtedy wam stawał...
                dziś juz tylko żółć strzyka a i to nie stamtąd.....
                • fidziaczek Re: fidziaczek do szkoły algebry się uczyć 27.05.14, 14:54
                  Twierdzisz że dane które podają dziś spadkobiercy styropianowców na temat PRL-u są zawyżane?

Przyszło Ci do głowy że są dziś ludzie których po prostu nie stać na mięso (za PRL-u jadł je każdy)
                  i dlatego mimo że Ty spożywasz 100kg to jednak średnia jest na poziomie PRLu bo niektórzy jedzą 10kg?

Ja nie tęsknię za czasami gdy marzyłem o czekoladzie, ale bzdury na temat tego okresu bywają denerwujące. Pamiętam że w latach 80-tych mięso jadłem codziennie, rodzice pilnowali i wmuszali jak nie chciałem
                • maxikasek Re: fidziaczek do szkoły algebry się uczyć 28.05.14, 09:18
                  > kartka to 4 kg wyrobów mięsopodobnych miesięcznie
                  Chrzanisz głupoty- o ile byly wyroby czekoladopodobne a i parówki miały dziwne dodatki (jak dziś). To mięso było uczciwe. Dopiero III kategoria mięsa to były wyroby "mięsopodobne"- salceson i parówki ;-)
                  A poza kartkami był drugi "obieg". Masowa hodowla królików itp. Trudniej było o masło (bo rolnicy kontraktowali mleko) czy olej i cukier (tu nie było prywatnych wytwórców jedynie Caritas) niż o mięso.
                  > kartka to 4 kg wyrobów mięsopodobnych miesięcznie
                  > dla robotnika na stanowisku fizycznym
                  > księgowa, nauczyciel - miał 2,5 kg
                  To się zmieniało. W 1981- dzieci 1-9 lat- 2 kg (chore na cukrzyce do 18 roku życia nawet do 10 kg), reszta dzieciaków i HDK - 4,5 kg, robotnicy w warunkach uciązliwych - 5 kg, pozostali robotnicy i pracownicy umysłowi- 3,7 kg,ciężarne- 4,7 kg. Do tego doliczano 1 kurczaka (poza kartkami), ale już ci ze wsi tego kurczaka nieotrzymywali.
                  vide Uchwała nr 135 Rady Ministrów z dnia 12 lipca 1981 r. w sprawie reglamentowanej sprzedaży mięsa i jego przetworów.
                  > ergo - 50 kg rocznie mieli nieliczni
                  > większość - mniej
                  Ergo średnio było te 50 kg (dla porównania obecnie to ok. 70 kg, głównie wyrobów mięsnopodobnych). Bo np. górnicy mieli z dodatkami 7 kg. Te 70-90 kg to razem z prywatną hodowlą, ale średnio 50 kg to już realne.
                  Notabene wprowadzenia kartek na mięso żądali strajkujący robotnicy- vide 11. postulat MKS.
                  > ale dobra - rozumiem, że tęsknicie za latami 80 tymi
                  Nikt tu nie tęskni, ale nie cierpimy na sklerozę starczą jak co niektórzy ;-)
                  • jeepwdyzlu Re: fidziaczek do szkoły algebry się uczyć 28.05.14, 10:36
                    Ergo średnio było te 50 kg (dla porównania obecnie to ok. 70 kg, głównie wyrobów mięsnopodobnych). Bo np. górnicy mieli z dodatkami 7 kg. Te 70-90 kg to razem z prywatną hodowlą, ale średnio 50 kg to już realne.
                    Notabene wprowadzenia kartek na mięso żądali strajkujący robotnicy- vide 11. postulat MKS.
                    > ale dobra - rozumiem, że tęsknicie za latami 80 tymi
                    Nikt tu nie tęskni, ale nie cierpimy na sklerozę starczą jak co niektórzy ;-)
                    ------------------------
                    nie ty pisałeś że było 70?

j.
                    • maxikasek Re: fidziaczek do szkoły algebry się uczyć 28.05.14, 11:32
                      > nie ty pisałeś że było 70?
                      Tak jak pisałem- skleroza starcza co niektórych dopadła ;-) To fidziaczek pisał.

A wracając do tematu- czytając tę uchwałę- gdzie taki sam przydział jak kobiety w ciązy mają chorzy na gruźlicę, nowotwory czy .... choroby przewodu pokarmowego (m.in. marskośc wątroby, wrzody)- to chyba faktycznie tylko ci uczciwi nie mieli tych 4 kg mięsa na kartki.
                      • jeepwdyzlu Re: fidziaczek do szkoły algebry się uczyć 28.05.14, 11:35
                        dzieckiem byłem ale moi rodzice - tzw umysłowi (hehe) nie mieli tych 4 kilo
                        a rodziny na wsi też nie
                        ani kasy na czarny rynek
                        wciągałem więc kotlety ziemniaczane :-)
                        no i cała dekada na stołówkach...
                        dlatego ten bełkot fidziaczka jak było cudownie przyprawia mnie o pusty smiech...
                        jeep
                        • fidziaczek Re: fidziaczek do szkoły algebry się uczyć 28.05.14, 11:43
                          > dlatego ten bełkot fidziaczka jak było cudownie przyprawia mnie o pusty smiech.

Nigdzie nie pisze że było cudownie, pisze jak było naprawdę.
                          To Ty bełkoczesz że w PRL-u nas diabły gotowały w kotle polewając smołą.
                        • anton_pl Re: fidziaczek do szkoły algebry się uczyć 28.05.14, 11:52
                          To prawda że za PRL ludzie dorwali się do miesa, cukru, prądu, domy za Gierka pobudowali, chłopy dostały KRUZ bo przed wojną to KRUZ mieli przed kosciołem, opieka mdeyczna była za darmo a przed wojną dla biedoty to był znachor, przed wojną biedota widziała mięsa przeważnie na wielkanoc i Boże narodzenie, analfabetyzm też został zlikwidowany, nie żebym chwalił sowieciarzy, tylko stwierdzam fakty...
                          • maxikasek Re: fidziaczek do szkoły algebry się uczyć 28.05.14, 12:11
                            > To prawda że za PRL ludzie dorwali się do miesa, cukru, prądu, domy za Gierka p
                            > obudowali, chłopy dostały KRUZ bo przed wojną to KRUZ ....
                            Ale akurat to nie zasługa PRL. NA Zachodzie przed wojną było podobnie, a po wojnie tez zaszły zmiany. Jakikolwiek rząd by nie był po 1945- byłby to samo. Wprowadzono by wcześniej czy póxniej, mądrzej czy głupiej- niesitotne. Zmiany były ogólnoświatowe.
                            • anton_pl Re: fidziaczek do szkoły algebry się uczyć 28.05.14, 12:26
                              maxikasek napisał:
                              > Ale akurat to nie zasługa PRL. NA Zachodzie przed wojną było podobnie, a po woj
                              > nie tez zaszły zmiany. Jakikolwiek rząd by nie był po 1945- byłby to samo. Wpro
                              > wadzono by wcześniej czy póxniej, mądrzej czy głupiej- niesitotne. Zmiany były
                              > ogólnoświatowe.

Politycznie kładli na to nacisk, ale faktycznie zależy kto rządzi bo np. w komunistycznych Chinach za Mao była bieda i ciemnota i dopiero po jego śmierci i rozprawieniu się z bandą czworga przez Deng Xiaoping i jego ekipe Chiny wkroczyły na droge wielkiego bogactwa i rozwoju.
                        • maxikasek Re: fidziaczek do szkoły algebry się uczyć 28.05.14, 12:09
                          > dzieckiem byłem ale moi rodzice - tzw umysłowi (hehe) nie mieli tych 4 kilo
                          > a rodziny na wsi też nie
                          Nie rodziny na wsi, a rolnicy z gosp. pow. 0,5 ha i pracownicy PGR-ów, SKR-ów itp- mających prawo do pracowniczej działki (ci dodatkowo mieli deputaty żywnościowe z zakładu pracy). Dla przykładu z "moim" PGR-rze (najbliższym)- przed świętami aby zapewnić pracownikom mięso, obotowy szedł z metalową rurą i łamał kilku świniom nogi. Taka zakontraktowana świnia nie mogła iśc do uboju- bo nie da się jej w tym stanie dostarczyć do ubojnii. Zbierała się więc komisja i spisywała takie świnie do utylizacji. CHłopy szlachtowali więc świnie a mięso sprawiedliwie (tzn wcale nie po równo ;-) ) dzielili między pracowników. Akurat pgr-wcy nie byli pokrzywdzenie, nie kupowali ani ziemniaków ani zboża, ani słomy- PGR był "jednym wielkim magazynem".
                          Krótko pisząc, na wsi nie było problemu z mięsem- za to spory już z produktami przetworzonymi (masło, olej, cukier). Chyba że w pobliżu była państwowa wytwórnia tegoż- wtedy braki występowały gdzie indziej ;-)
                          > ani kasy na czarny rynek
                          robotnicy mieszkający na wsi tak. CHłopi i chłoporobotnicy- dla nich to był "złoty okres". Więĸszośc (u mnie) się pobudowała, samochody pokupowali wtedy. A obecnie płaczą za tamtymi czasami- bo nie chciało się tych kilku ha uprawiać, więc oddali sprytniejszym w dzierżawę. Teraz ci opływają w dostatki, a reszta siedzi na ławeczce.
                          > no i cała dekada na stołówkach...
                          A teraz w knajpach i barach ;-) CO za róznica? A jak już jesz w domu- to pierogi z Biedronki- bo na nic innego nie ma czasu. Albo masowa produkcja kotletów i do zamrażary. Rano przed pracą wyciągasz- rozmraża się. Po pracy do tego ziemniaki albo ryż, surówka kupna.... Wiele to się rózni?
                        • fidziaczek Re: fidziaczek do szkoły algebry się uczyć 28.05.14, 12:36
                          Jeszcze może dodam że za IIRP państwu zdarzało się strzelać do obywateli i ich mordować.
                          Za PRL-u też się zdarzało i wiesz o tym dobrze.
                          Więc żeby nie było że teraz jest inaczej
                          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16048093,Przez_21_lat_walczyla_o_zwrot_3_mln_zl_podatku__W.html#BoxWiadTxt
                          Jest tak samo, tylko sposób w jaki się zabija jest inny, cichszy, mniej medialny, mniej oczywisty, nikt z "aparatu państwowego" za spust nie pociąga, ale efekt ten sam, a ofiar pewnie więcej.
                    • fidziaczek Re: fidziaczek do szkoły algebry się uczyć 28.05.14, 11:35
                      prawica.net/files/2013/spozycie.jpg
                      • fidziaczek Re: fidziaczek do szkoły algebry się uczyć 28.05.14, 11:52
                        To jak, dane z FAOSTAT przypomniały Ci ile jadłeś?
                        Jadłeś za dużo mięsa i za tłusto, dlatego już tego nie pamiętasz, ale w FAOSTAT Twoje obżarstwo zanotowali :)
          • sjs2011 Re: a wiesz jaki skromny był Hitler? 15.06.14, 08:51
            Gospodarczo też był to okres zastoju.
            Że też przez tyle lat trzymasz ciągle te propagandowe broszury,,,
            Wyrzuć to w końcu bo ci się mole zalęgną.
      • marek_boa Re: A IPN prawdę Ci powie?! 26.05.14, 17:27
        Nikt nigdy nie udowodnił ,iż generał Jaruzelski był jakimś TW Informacji Wojskowej a ustalenia IPN-u można se w buty wsadzić jeśli chodzi o ten temat!
        Generał był skromny - zrezygnował z prezydenckiej emerytury!
        -Pozdrawiam!
        • buona_parte Re: A IPN prawdę Ci powie?! 27.05.14, 08:44
          marek_boa napisał:
          Nikt nigdy nie udowodnił ,iż generał Jaruzelski był jakimś TW Informacji Wojskowej

W zasadzie jest jedna jedyna notatka Informacji n/t "Wolskiego" zawerbowanego na uczuciach patriotycznych.
          Czy jest to dowód czy nie? - to już każdy se sam musi odpowiedzieć. :)

Dymu bez ognia zazwyczaj nie ma, ale i czasy trochę inne były...
          • marek_boa Re: A IPN prawdę Ci powie?! 27.05.14, 12:35
            Notatka nie potwierdzona dokumentem z własnoręcznym podpisem nie jest żadnym dowodem na to ,iż ktoś był TW! Gdzie raporty,które również MUSZĄ być własnoręcznie podpisane?!
            -Pozdrawiam!
            • sjs2011 Re: A IPN prawdę Ci powie?! 27.05.14, 13:10
              Jest dowodem bo Jaruzelski nie wystąpił na drogę procesową aby obalić "Wolskiego"..
              • marek_boa Re: A IPN prawdę Ci powie?! 27.05.14, 13:22
                Czyli jeśli napiszę ,że Jesteś Głupi a Ty nie Wystąpisz na drogę procesową to będzie znaczyło ,że to prawda?!:) Tak oczywiście Stefan a najprawdziwsze są słowa Zero-Ziobry - "Skoro dokumentów nie znaleziono to znaczy ,że dokumenty były ale je zniszczono"!
    • fidziaczek Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 31.05.14, 19:57
      Nie wiem czy ktoś nie wklejał wcześniej a warto:
      wyborcza.pl/magazyn/1,137948,16063372,Jaruzelski__Niech_mowia_o_mnie_sukinsyn__Ale_tchorzem.html#CukGW
      "Pojawia się pakiet dokumentów dotyczących stanu wojennego, ale pan nie chce ich podpisać.
      - Rosjanie położyli szczególny nacisk na przygotowanie dokumentów zawczasu, gdy sytuacja dojrzeje (przekonywaliśmy ich, że nie dojrzała, że jakoś damy sobie radę). Odpowiedzieliśmy, że będziemy przygotowywać. 27 marca przygotowaliśmy dokumenty generalne, myśl przewodnią, gdzie stan wojenny był traktowany jako ostateczność. Mówiliśmy, że mamy dokumenty kluczowe, lecz oni naciskali na dokumenty szczegółowe, dyrektywy, dekrety Rady Państwa, wszystko musi być gotowe. Broniliśmy się przed tym do końca.
      Za tym kryła się również taka intencja, że kiedy dokumenty będą podpisane, wtedy można zdmuchnąć ekipę, ale dokumenty są i operacja może być uruchomiona. Dokumenty podpisane przez tych zdmuchniętych."

No i czuć też jak Jaruzel gardzi Kuklińskim, ma go za mitomana albo wie o nim coś czego my nie wiemy
      • fidziaczek Re: Zmarł Generał Jaruzelski! 31.05.14, 20:00
        "Słuchajcie - kierownictwo ''Solidarności'' było naprawdę nieodpowiedzialne. Pomijam wezwanie do masowych demonstracji. Ale ta uchwała Komisji Krajowej z 11/12 grudnia: ogłasza się 17 grudnia dniem protestu. Nie mówiąc, jak to ma wyglądać, jaka będzie tego skala, gdzie będzie protest, jakie podjęto środki ostrożności. W tamtej sytuacji to był dla nas dzwon alarmowy: cała Polska będzie protestować. To nie miał być tylko marsz przeciwko polityce gen. Jaruzelskiego."

Solidarność to chyb chciała popełnić samobójstwo, zatrzymać w kraju wszystko przy zaczynającej się zimie i przed świętami.
      • azyata W tym wywiadzie 31.05.14, 21:15
        Ciekawie wypowiada się o niektórych sowieckich generałach:
        Szczegłow - "straszny typ",
        Gribkow - "sku...syn do kwadratu".
        • anton_pl Re: W tym wywiadzie 01.06.14, 09:19
          azyata napisał:

> Ciekawie wypowiada się o niektórych sowieckich generałach:
          > Szczegłow - "straszny typ",
          > Gribkow - "sku...syn do kwadratu".

Może dlatego że picia w armii nie tolerował, był też abstynentem tak i napić się nie mogli :D
          • azyata Raczej nie o picie tu chodzi 01.06.14, 12:18
            Abstrahując od opinii Jaruzelskiego na temat alkoholu.
            • anton_pl Re: Raczej nie o picie tu chodzi 01.06.14, 23:02
              Ten Gribkow to wysoko postawiony wtedy był, nie sprecyzował o co mu konkretnie chodziło?
      • wladca_pierscienii Re: Jaruzelski! kontra Kukliński 16.11.14, 21:18
        fidziaczek napisał:

> No i czuć też jak Jaruzel gardzi Kuklińskim, ma go za mitomana albo wie o nim
        > coś czego my nie wiemy

Jaruzelski:
        - Przecież wystąpił na plenum w czerwcu 1981 r. Zresztą mam w dupie charakterystyki moich podwładnych wystawiane przez Kuklińskiego.

sam gen. Jaruzelski "skromnie" zapomniał dodać,
        że sam zrobił karierę na donoszeniu Informacji Wojskowej
        o charakterach swoich kolegów...

fidziaczek napisał:

> No i czuć też jak Jaruzel gardzi Kuklińskim, ma go za mitomana albo wie o nim
        > coś czego my nie wiemy

a tak w ogóle młodzieńcze...
        "Jaruzel" to POGARDLIWE określenie Jaruzelskiego
        z czasów komuny, używane przez antykomunistów...
        • fidziaczek Re: Jaruzelski! kontra Kukliński 16.11.14, 22:01
          > a tak w ogóle młodzieńcze...
          > "Jaruzel" to POGARDLIWE określenie Jaruzelskiego
          > z czasów komuny, używane przez antykomunistów..

Na koleżankę Karolinę wołam Karola bo krócej
          Na Bernadettę wołam Benia
          Na Jaruzelskiego zawołałem Jaruzel z tego samego powodu.

Nie widze nic obraźliwego w ucięciu liter "ski", a że sobie antykomuniści to za pogardliwe uznali to ich sprawa. Z pewnością tak wołali równiez dlatego bo było krócej, a nie tylko że obraźliwe.
          • cie778 Re: Jaruzelski! kontra Kukliński 17.11.14, 12:30
            fidziaczek napisał:

> > "Jaruzel" to POGARDLIWE określenie Jaruzelskiego z czasów komuny, używane przez
            > > antykomunistów..
            >
            > Nie widze nic obraźliwego w ucięciu liter "ski", a że sobie antykomuniści to za pogardliwe
            > uznali to ich sprawa.

Nie tylko ich. Za "Jaruzela" wylądowałem na dywaniku u dyrektora liceum pod jednoznacznym zarzutem obrażania ukochanego przywódcy.

Tak swoją drogą: Przykro mi, ale jak dla mnie to Ty masz zerową wyobraźnię - istnieje tylko "tu i teraz", a kiedyś było takie teraz, tylko dekoracje były inne. No więc nie, różnica była nie tylko w dekoracjach, różnica była absolutnie systemowa, tak w sposobie działania państwa, jak i w realności życia na co dzień. I nie chodzi o tylko o brak tabletów i TVN24 (choć tu całkiem zbliżony był Dziennik Telewizyjny ;-)).

nieodmiennie pozdrawiając
            jasiol
            • fidziaczek Re: Jaruzelski! kontra Kukliński 17.11.14, 13:09
              > > > "Jaruzel" to POGARDLIWE określenie Jaruzelskiego z czasów komuny, u
              > żywane przez
              > > > antykomunistów..
              > >
              > > Nie widze nic obraźliwego w ucięciu liter "ski", a że sobie antykomuniści
              > to za pogardliwe
              > > uznali to ich sprawa.
              >
              > Nie tylko ich. Za "Jaruzela" wylądowałem na dywaniku u dyrektora liceum pod jed
              > noznacznym zarzutem obrażania ukochanego przywódcy.

W czym wy macie problem? Skoro wam się "Jaruzel" kojarzy z antykomunizmem a sami się za antykomunistów macie to powinniście się cieszyć. Powinno Ci być miło że dziś też tak się mówi jak Ty kiedyś na generała mówiłeś

> Tak swoją drogą: Przykro mi, ale jak dla mnie to Ty masz zerową wyobraźnię - is
              > tnieje tylko "tu i teraz", a kiedyś było takie teraz, tylko dekoracje były inne

W dyskusji o Kuklińskim wyciągacie takie pierdoły ja ta że ktoś napisał "Jaruzel".
              No i w czym problem że ktoś trak napisał skoro sam tak mówiłeś?
              To nie problem w mojej wyobraźni tylko w tym że jak się che do kogoś przyczepić to można go pouczyć gdzie się przecinek stawia albo że dawno temu tez na generała "Jaruzel" wołali.
              No i co z tego że tak wołali, co to ma do rzeczy?
              I wtedy tak wołali i teraz tak wołają - i co z tego?
              W czym problem?

• cie778 Re: Jaruzelski! kontra Kukliński 17.11.14, 13:47
                fidziaczek napisał:

> > > > "Jaruzel" to POGARDLIWE określenie Jaruzelskiego z czasów komuny, używane
                > > > > przez antykomunistów..
                > > >
                > > > Nie widze nic obraźliwego w ucięciu liter "ski",
                > >
                > > Nie tylko ich. Za "Jaruzela" wylądowałem na dywaniku u dyrektora liceum pod
                > > jednoznacznym zarzutem obrażania ukochanego przywódcy.
                >
                > W czym wy macie problem?

1. Nie ma "Wy". Występuję tylko i wyłącznie we własnym imieniu.

2. Nie mam z niczym problemu. Skorygowałem twoje błędne twierdzenie i tyle.

> > Tak swoją drogą: Przykro mi, ale jak dla mnie to Ty masz zerową wyobraźnię - istnieje
                > > tylko "tu i teraz", a kiedyś było takie teraz, tylko dekoracje były inne

> To nie problem w mojej wyobraźni tylko w tym że jak się che do kogoś przyczepić to
                > można go pouczyć gdzie się przecinek stawia albo że dawno temu tez na generała
                > "Jaruzel" wołali.

To jest refleksja ogólna, nie tylko wyłącznie na podstawie tego jednego postu.

pozdrawiam
                jasiol
                • fidziaczek Re: Jaruzelski! kontra Kukliński 17.11.14, 14:06
                  > 2. Nie mam z niczym problemu. Skorygowałem twoje błędne twierdzenie i tyle.

To wytłumacz mi jakie moje błędne stwierdzenie skorygowałeś.
                  Ci ja błędnie twierdziłem

> > To nie problem w mojej wyobraźni tylko w tym że jak się che do kogoś przy
                  > czepić to
                  > > można go pouczyć gdzie się przecinek stawia albo że dawno temu tez na gen
                  > erała
                  > > "Jaruzel" wołali.
                  >
                  > To jest refleksja ogólna, nie tylko wyłącznie na podstawie tego jednego postu.

Moja refleksja ogólna jest taka ze coś do mnie masz bo wiekszość Twoich odpowiedzi do moich postów to po prostu czepianie się.
                  I zaraz Ci kolejną refleksję ogólną jak już mi powiesz jakie moje błędne stwierdzenie skorygowałeś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka