Dodaj do ulubionych

Bombardowanie Ługańska

02.06.14, 15:18
rt.com/news/163076-ukraine-lugansk-clashes-jet/
Urainskie lotnictwo zaatakowało sztab separatystów który mieści się w centrum miasta w dawnym budynku administracji obwodowej, pierwsze doniesienia mówią o 5 zabitych i wielu rannych. W budynku wybuchł pożar...
Obserwuj wątek
    • anton_pl Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 15:22
      www.youtube.com/watch?v=1yVxHinAdXQ
      Tutaj pisze że szturmowik nanios udar, no może być by widać dziury po tych dwóch wielkich rakietach - maczugach, zawsze zapomne jaki to kaliber, gdzieś 140 mm chyba...
      • marek_boa Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 15:36
        Anton 140 mm to ma głowica RPG-7!:) To o czym Piszesz to S-25 gdzie głowica ma kaliber 340mm!
        www.airwar.ru/weapon/anur/s25.html
        Pozdrawiam!
        • jopekpl Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 18:54
          marek_boa napisał:

> Anton 140 mm to ma głowica RPG-7!:)
          Pierwsze słyszę marku???? która? jaki typ. bo do tej pory byłem przekonany ze 105 mm to największy kaliber pocisku do tego granatnika.

> www.airwar.ru/weapon/anur/s25.html
          > Pozdrawiam!
          • marek_boa Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 20:06
            Aż przykro się przyznać!:) Walnąłem babola!:(
            -Pozdrawiam!
        • anton_pl Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 20:10
          marek_boa napisał:
          > Anton 140 mm to ma głowica RPG-7!:) To o czym Piszesz to S-25 gdzie głowica ma
          > kaliber 340mm!
          www.airwar.ru/weapon/anur/s25.html
          Tak, właśnie o te rakiety mi chodzi S-25-0, "Maczugi", z tym że jak wcześniej napisałem w ataku użyto moim zdaniem niekierowanych 80 mm...
          • tugen-axalla Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 20:16
            Może znajdą tylne części pocisków - S-5 od S-8 chyba się różnią liczbą oraz kształtem stateczników rozkładanych w locie
            • anton_pl Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 20:20
              www.youtube.com/watch?v=x3wBXkR0rJ0
              Tutaj widać wyraźnie: Su 25 uderza...
              • kzet69 Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 22:49
                Tak tylko nie wiadomo gdzie i na co, a film jest montowany, 28 sek....
    • tugen-axalla Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 15:30
      Na początki relacji widać Su-27 (ten długi nochal ułatwia rozpoznanie)
      • marek_boa Re:Powtórny atak! 02.06.14, 17:56
        el-murid.livejournal.com/1839842.html
        Pozdrawiam!
        • kzet69 Re:Powtórny atak! 02.06.14, 19:46
          To chyba nie jest pocisk z samolotu? Wyraźnie widać jak leci równolegle do ziemi... pomiędzy drzewami a nie nadlatuje z góry...
          • tugen-axalla Re:Powtórny atak! 02.06.14, 19:58
            To chyba była seria tych npr kaliber 57 mm, na filmie widać że poleciało kilka sztuk (czarne ślady po paliwie z silników rakietowych). Tylko miały dość płaską trajektorię lotu - być może npr zahaczyły o gałęzie statecznikami

www.youtube.com/watch?v=-rakO52huC8
          • anton_pl Re:Powtórny atak! 02.06.14, 20:01
            Co do samego ataku wygląda mi to na 80 mm niekierowane rakiety z tych wielorurowych wyrzutni...
          • marek_boa Re:Powtórny atak! 02.06.14, 20:09
            Tego nie wiem! Ślady na budynkach wskazują na użycie rakietowych pocisków niekierowanych S-5 kalibru 57mm! Z drugiej strony Ukraińcy chwalą się ,iż używają Ch-29 - tylko ,że przy ich użyciu z budynku by wiele nie zostało!
            • tugen-axalla Re:Powtórny atak! 02.06.14, 20:12
              Ślady na podłożu (stosunkowo małe kratery po wybuchach) wskazują raczej na niewielki kaliber pocisków - 57 lub 80 mm.

A tak z ciekawości - czy te pociski 57 mm maja różne typy głowic czy tylko odłamkowo-burzącą?
              • marek_boa Re:Powtórny atak! 02.06.14, 20:43
                Jest około 17 rodzajów pocisków S-5!
                ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1-5_%28%D0%9D%D0%90%D0%A0%29
              • speedy13 Re:Powtórny atak! 02.06.14, 20:50
                Hej

tugen-axalla napisał(a):
                > A tak z ciekawości - czy te pociski 57 mm maja różne typy głowic czy tylko odła
                > mkowo-burzącą?

Różne typy - samych tych głowic odł.-burz. jest ze 4, starsze o prostej konstrukcji, nowsze o wymuszonej fragmentacji, z nałożonymi na korpus ponacinanymi stalowymi pierścieniami. Oprócz tego są jeszcze przeciwpancerne kumulacyjne, też 4-5 typów, od bardzo prostych po takie odłamkowo-kumulacyjne z wymuszoną fragmentacją (pierścienie j.w.). Jest jeszcze taki szrapnel zawierający 1000-1100 strzałek. Ponadto są głowice pomocnicze: z ładunkiem dipoli do zakłócania radarów oraz oświetlające.
                • anton_pl Re:Powtórny atak! 02.06.14, 21:11
                  cs608820.vk.me/v608820595/e4de/fDx4L6khx-A.jpg
                  cs608820.vk.me/v608820595/e4d4/reEFLdt9eG4.jpg
                  Tutaj są fragmenty tych rakiet...
                  • speedy13 Re:Powtórny atak! 02.06.14, 21:47
                    Napisy świadczą że chyba to raczej rakieta 80 mm S-8. Widać tam fragment "...-8KOM" - a jest taka wersja tej rakiety S-8 KOM (kumulacyjno-odłamkowa modernizowana)
    • rzewuski1 Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 17:58
      Na ich miejscu nie ryzykowałby samolotów tylko walnął w ten sztab z dział samobieżnych.
      • marek_boa Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 18:05
        Tylko ,że to nie żaden sztab! Artyleria też wali po całym mieście gdzie popadnie!
        • maxikasek Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 21:13
          Marku- w SŁawiańsku urzędują w budynku administracji, w DOniecku tak samo (przynajmniej dopóki Wostok ich nie popędził). Więc te zasieki i uzbrojeni wartownicy to tylko chronią urzędników przed petentami?
          Całego budynku nie zajęli- stąd ofiary wśród cywili.
          • marek_boa Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 22:27
            Wiem Maxi! Z tym ,że większość ofiar cywilnych to ludzie z przed budynku!
            -Pozdrawiam!
      • ignorant11 Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 19:02
        rzewuski1 napisał:

> Na ich miejscu nie ryzykowałby samolotów tylko walnął w ten sztab z dział samob
        > ieżnych
        Ryzkowac trzeba nie tyllko na wojnie.., ale dobrze ze rozwalili tych kacapskich sku...synow
        • marko125 Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 19:15
          Masz tych kacapskich sku...synów ty gnido

naforum.zapodaj.net/f497e5830a13.jpg.html
        • bho70 Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 19:31
          gdzie moderator który raz na zawsze wyruguje stąd tego podżegacza ignoranta
          a tak na marginesie mam nadzieję że Pan Bóg pokaże Ciebie Ty karykaturo człowieka, aj Tobie niczego nie życzę ale ten na górze jeśli grzeszysz będzie wiedział co z robić z Tobą
          ja nie bede sie bawił w Pana Boga
          "Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstw jako świadek"
          "ponieważ Ja Pan twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań"
          to dla Ciebie bo może nie pamiętasz podżegaczu jeden
    • anton_pl Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 20:15
      www.youtube.com/watch?v=CPf1IM6zgaY
      Tutaj na filmie jest sam moment ataku...
      • lukepowa Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 20:23
        Kto mieczem wojuje, od miecza ginie.
        A tak swoją drogą, kto zasłaniał się cywilami?
      • nicedrone Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 22:38
        tutaj film zaraz po
        www.youtube.com/watch?v=odXkX70QpTE
        uwaga drastyczne sceny
    • anton_pl Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 20:34
      www.youtube.com/watch?v=_kd315aI4f8&list=FL6f9qWsTVUNGRXRvvTimjUg
      Tutaj walki o ten posterunek SG pod Ługanskiem - akcja widziana od strony atakujących...
      • lukepowa Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 21:29
        Przypomniały mi się zabawy w strzelanie, wojny podwórkowe małych chłopców. Może oni nie wyrośli z tego wieku? A za ścianą jest matka osłaniająca dzieci swoim ciałem, tacy to gieroje.
        Do odpowiedniego poziomu cywilizacyjnego trzeba dorosnąć. Nie ma nic cenniejszego niż życie. Prawdopodobnie gdyby kibolom dać broń do łap tak samo biegaliby między blokami i strzelali do tych co inaczej są ubrani.
    • patmate Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 21:59
      anton_pl napisał:

> rt.com/news/163076-ukraine-lugansk-clashes-jet/
      > Urainskie lotnictwo zaatakowało sztab separatystów który mieści się w centrum m
      > iasta w dawnym budynku administracji obwodowej, pierwsze doniesienia mówią o 5
      > zabitych i wielu rannych. W budynku wybuchł pożar...

Cisną się następujące pytania:
      - dlaczego jeżeli odpalono kilka rakiet (jeżeli ten materiał filmowy w ogóle odnosi się do dzisiejszej eksplozji przy siedzibie/sztabie separatystów) zniszczenia są tak niewielkie i w zasadzie punktowe
      - i dlaczego ślady trajektorii są tak "rozczapierzone", co wtedy ze skupieniem, dlaczego nie ma wiadomości o zniszczeniach w innych miejscach?
      - tu macie odpalenie S-5 = czy jest to podobne do tego z Su-27? !
      - - A tu odpalenie S-8 - wygląda zupełnie inaczej niż to z Ługiańska
      - ciekawe zdjęcia tych odłamków/pozostałości S 8KOM - zero osmalenia - nawet napisy zostały :-)

pzdr
      • anton_pl Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 22:36
        patmate napisał:
        > Cisną się następujące pytania:
        > - dlaczego jeżeli odpalono kilka rakiet (jeżeli ten materiał filmowy w ogóle o
        > dnosi się do dzisiejszej eksplozji przy siedzibie/sztabie separatystów) zniszcz
        > enia są tak niewielkie i w zasadzie punktowe

Bo to rakiety o niewielkiej sile rażenia, przeznaczone głównie do niszczenia siły żywej a nie budynków...

> - i dlaczego ślady trajektorii są tak "rozczapierzone", co wtedy ze skupieniem
        > , dlaczego nie ma wiadomości o zniszczeniach w innych miejscach?

Jak sa rozcapierzone?, z natury rzeczy ten rodzaj broni służy do ostrzału powierzchniowego, więc tak ma być...

> - ciekawe zdjęcia tych odłamków/pozostałości S 8KOM - zero osmalenia - nawet n
        > apisy zostały :-)

Nie ma to żadnego znaczenia - sami Ukraińcy potwierdzają fakt ataku, zresztą materiał filmowy jest niepodważalny, a interesując się tematyką militarną rozważamy między sobą jakiej broni użyto, dla ofiar nie miało to żadnego znaczenia.
        Sugerujesz że tu spiskujemy?
        • patmate Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 23:15
          anton_pl napisał:

> patmate napisał:
          > > Cisną się następujące pytania:
          > > - dlaczego jeżeli odpalono kilka rakiet (jeżeli ten materiał filmowy w og
          > óle o
          > > dnosi się do dzisiejszej eksplozji przy siedzibie/sztabie separatystów) z
          > niszcz
          > > enia są tak niewielkie i w zasadzie punktowe
          >
          > Bo to rakiety o niewielkiej sile rażenia, przeznaczone głównie do niszczenia si
          > ły żywej a nie budynków...

Które? te które speedy wkleja? S-8KOM (doczytaj do czego służą i ile ważą odłamki)

> > - i dlaczego ślady trajektorii są tak "rozczapierzone", co wtedy ze skupi
          > eniem
          > > , dlaczego nie ma wiadomości o zniszczeniach w innych miejscach?
          >
          > Jak sa rozcapierzone?, z natury rzeczy ten rodzaj broni służy do ostrzału powie
          > rzchniowego, więc tak ma być...

Już londyński ekspert napisał że ósemki były produkowane w wielu wersjach i przejrzyj youtube jak wygląda odpalanie rakietowych pocisków kierowanych (linki wkleiłem), zwłaszcza, żeby trafiło toto w mniej więcej jedno miejsce.

> > - ciekawe zdjęcia tych odłamków/pozostałości S 8KOM - zero osmalenia - na
          > wet n
          > > apisy zostały :-)
          >
          > Nie ma to żadnego znaczenia -

Dla Ciebie oczywiście żadnego.

>sami Ukraińcy potwierdzają fakt ataku, zresztą ma
          > teriał filmowy jest niepodważalny,

Nawet nie przeczytałeś co wkeliliście z "bratniego" RT.

>a interesując się tematyką militarną rozważa
          > my między sobą jakiej broni użyto, dla ofiar nie miało to żadnego znaczenia.

Dla ofiar oczywiście że nie.
          A jeżeli już ROZWAŻASZ to ustosunkuj się do konkretów zawartych w moim poprzednim poście.

> Sugerujesz że tu spiskujemy?

Co sugeruję - to jeszcze raz przeczytaj co napisałem, nie będę po próżnicy wycierał klawiatury.

Pzdr
          • patmate Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 23:30
            patmate napisał:

> Już londyński ekspert napisał że ósemki były produkowane w wielu wersjach i prz
            > ejrzyj youtube jak wygląda odpalanie rakietowych pocisków kierowanych (linki wk
            > leiłem)

Błąd: NIEKIEROWANYCH

Pdr
            ----
            patmate
          • anton_pl Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 23:34
            patmate napisał:
            > Już londyński ekspert napisał że ósemki były produkowane w wielu wersjach i prz
            > ejrzyj youtube jak wygląda odpalanie rakietowych pocisków kierowanych (linki wk
            > leiłem), zwłaszcza, żeby trafiło toto w mniej więcej jedno miejsce.

www.youtube.com/watch?v=x3wBXkR0rJ0
            Tutaj masz, patrz: odpalał to ukraiński pilot, źle to zrobił, bo zaczął wyciągać maszyne jak odpalał a powinien po zakończeniu, stąd większy rozrzut - bardzo wyraźnie to widać na tym filmie...

> Nawet nie przeczytałeś co wkeliliście z "bratniego" RT.

Co znaczy "bratniego"?, już wykryłeś "sowieciarza"?, na portalu GP akurat nie było...
            • patmate Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 23:44
              anton_pl napisał:

> patmate napisał:
              > > Już londyński ekspert napisał że ósemki były produkowane w wielu wersjach
              > i prz
              > > ejrzyj youtube jak wygląda odpalanie rakietowych pocisków kierowanych (li
              > nki wk
              > > leiłem), zwłaszcza, żeby trafiło toto w mniej więcej jedno miejsce.
              >
              > www.youtube.com/watch?v=x3wBXkR0rJ0
              > Tutaj masz, patrz: odpalał to ukraiński pilot, źle to zrobił, bo zaczął wyciąga
              > ć maszyne jak odpalał a powinien po zakończeniu, stąd większy rozrzut - bardzo
              > wyraźnie to widać na tym filmie...
              >
              > > Nawet nie przeczytałeś co wkeliliście z "bratniego" RT.
              >
              > Co znaczy "bratniego"?, już wykryłeś "sowieciarza"?, na portalu GP akurat nie b
              > yło...
              >

Ten wątek zaczął się od pewnego linku z RT. Polecam pełną lekturę i dopiero mój post.

pzdr
              • anton_pl Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 23:56
                Przeczytałem tylko tytuł, na innych portalach nic jeszcze nie było a tam już dawali Brekin News, mogłem nie dawać żadnego linku ale chciałem podeprzeć czymś mój wątek, uznałem to za spektakularne wydarzenie że samolot w centrum dużego miasta ostrzeliwuje pełen ludzi budynek z rakiet. No a co ty wywnioskowałeś?
                • patmate Re: Bombardowanie Ługańska 03.06.14, 00:34
                  anton_pl napisał:

> No a co ty wywnioskowałeś?

W filmie na RT a i zapodanym przez tego "Iwansa" w 9-10 sekundzie coś błyska pomiędzy drzewami parku. Wrażenie jest dziwne - jakby ten błysk przemieszczał się od zaatakowanego budynku i to powiedzmy równolegle do ziemi na poziomie mniej więcej 1-2 m nad ziemią.
                  Tego nie można pogodzić z lotem (kąt zejścia) tych rakiet - no chyba że S-8 ma możliwość wyrównania nad ziemią.
                  Inna sprawa na filmie z CCTV przynajmniej ta rakieta uderzająca w budynek lub jezdnię powinna być wychwycona.

pzdr
                  • anton_pl Re: Bombardowanie Ługańska 03.06.14, 07:35
                    patmate napisał:
                    > W filmie na RT a i zapodanym przez tego "Iwansa" w 9-10 sekundzie coś błyska po
                    > między drzewami parku. Wrażenie jest dziwne - jakby ten błysk przemieszczał się

puu.sh/9bPYK/71e0ae4ece.gif
                    Tu jest fragment filmu z kamery przemysłowej, widać dokładnie efekt ostrzału niekierowanych pocisków rakietowych, ja też głowy nie dam czy to są 80 mm czy 57 mm, ale po wielkości wybuchów na pewno w tej poetyce...

> Inna sprawa na filmie z CCTV przynajmniej ta rakieta uderzająca w budynek lub j
                    > ezdnię powinna być wychwycona.

Nie widziałem tego filmu, ale to raczej na stopklatkach mozna by wychwycic.
                    • anton_pl Re: Bombardowanie Ługańska 03.06.14, 07:54
                      www.youtube.com/watch?v=5j6y1OHtAs0
                      Aha, chodzi o ten film, faktycznie to ciekawe, należałoby zbadać gdzie został zrobiony film który daje poniżej - jeśli nie w centrum Ługańska a w okolicach tej placówki SG to wskazywałoby to na drańską prowokacje :/
                      www.youtube.com/watch?v=5j6y1OHtAs0
                      Tu ten film, czy to centrum Ługańska?

Bo Ukraiński MON zaprzecza jakoby ich samolot atakował budynek administracji obwodowej Ługańska. Jeśli to prowokacja separatystów to pewnie chcą sprowokować interwencie Rosji, ale tą sprawę po zbadaniu tych nagrań łatwo wyjaśnić...
                      • patmate Re: Bombardowanie Ługańska 03.06.14, 09:51
                        anton_pl napisał:

> www.youtube.com/watch?v=5j6y1OHtAs0
                        > Aha, chodzi o ten film, faktycznie to ciekawe, należałoby zbadać gdzie został z
                        > robiony film który daje poniżej - jeśli nie w centrum Ługańska a w okolicach te
                        > j placówki SG to wskazywałoby to na drańską prowokacje :/
                        > www.youtube.com/watch?v=5j6y1OHtAs0
                        > Tu ten film, czy to centrum Ługańska?
                        >
                        > Bo Ukraiński MON zaprzecza jakoby ich samolot atakował budynek administracji ob
                        > wodowej Ługańska. Jeśli to prowokacja separatystów to pewnie chcą sprowokować i
                        > nterwencie Rosji, ale tą sprawę po zbadaniu tych nagrań łatwo wyjaśnić...
                        >

Ten SU-27 strzelał najprawdopodobniej z wyrzutni B-5, salwa jednoczesna. Ciekawe, że trafienia w parku i w budynek układają się w linię a nie w elipsę. I że żaden z pocisków nie wybuchł w koronie drzew.

Pzdr
                        • anton_pl Re: Bombardowanie Ługańska 03.06.14, 11:49
                          patmate napisał:
                          > Ten SU-27 strzelał najprawdopodobniej z wyrzutni B-5, salwa jednoczesna. Ciekaw
                          > e, że trafienia w parku i w budynek układają się w linię a nie w elipsę. I że ż
                          > aden z pocisków nie wybuchł w koronie drzew.

Ja nie widziałem żadnego filmu gdzie Su 27 by odpalał rakiety, fakt krążył nad miastem i odpalał flary. Poniżej zły link wstawiłem - www.youtube.com/watch?v=CPf1IM6zgaY - chodzi o ten, czy to jest centrum Ługańska?, czy okolice posterunku SG gdzie toczyły się walki?
                          Bo jeśli ten zapodany przezemnie film nie jest z centrum Ługańska to prowokacja jest wielce prawdopodobna...
                          Pozdrawiam!
                          • marek_boa Re: Kolejny Mi-24 zestrzelony! 03.06.14, 14:11
                            www.youtube.com/watch?v=7JYWekI0MPQ
                            Pozdrawiam!
                            • tugen-axalla Re: Kolejny Mi-24 zestrzelony! 03.06.14, 14:28
                              Spotkałem się z info że po posadzeniu maszyny, została ona zniszczona by nie wpaść w ręce separatystów.

Coś wiadomo na temat załogi?
                              • marek_boa Re: Kolejny Mi-24 zestrzelony! 03.06.14, 15:21
                                Tu zdjęcie na ziemi:
                                pbs.twimg.com/media/BpNAGw2IAAAtNzt.png
                                Na razie nic nie wiem - jak tylko coś znajdę to zapodam!
                                • tugen-axalla Re: Kolejny Mi-24 zestrzelony! 03.06.14, 15:32
                                  Na militaryphotos.net jest już więcej materiału

www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?236005-Situation-in-the-Ukraine-Crimea-*Photos-Videos*-ONLY/page181
                                  • marko125 Re: Kolejny Mi-24 zestrzelony! 03.06.14, 15:50
                                    Gdzie zestrzelili tego Mi-24 ?
                                    • marek_boa Re: Kolejny Mi-24 zestrzelony! 03.06.14, 16:08
                                      Pod Sławiańskiem!
                          • marko125 Czyli jednak prowokacja 03.06.14, 18:16
                            Ewidentnie wygląda to na prowokacje.
                            • marek_boa Re: Czyli jednak prowokacja 03.06.14, 19:29
                              Ależ oczywiście! Pierwsza Ukraińska wersja jest taka ,że to pocisk PZR wystrzelony przez separatystów naprowadził się na klimatyzator - niestety pod oknem gdzie nastąpiła eksplozja i powstała dziura w murze nie ma klimatyzatora! Po za tym taka 1 kilogramowa głowica odłamkowa za cholerę nie była by zdolna zrobić takiej dziury! Druga wersja powstała dzisiaj - ponoć Rosjanie specjalnie nie przekazali wraków (bo samolotami ciężko to nazwać) ostatnich 5 MiG-29 z Belbeku na Krymie bo potajemnie je szybko naprawili i teraz latają nad Ukrainą bombardując i ostrzeliwując co popadnie ,żeby wina spadła na Ukraińców! Drobnym acz nieistotnym szczegółem jest obecność Ukraińskich mechaników i oficerów w Belbeku ,którzy nadzorują wywóz samolotów przez Ukraińskie ekipy techniczne!
                              • marek_boa Re: Czyli jednak prowokacja 03.06.14, 23:36
                                Komplet :
                                i-korotchenko.livejournal.com/895043.html
                                • marek_boa Re: Czyli jednak prowokacja 03.06.14, 23:47
                                  dimmi-tomsk.livejournal.com/264190.html
                                  • marko125 Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 00:00
                                    Wygląda jakby pocisk był odpalony z tego drzewa.
                                    • vandermerwe Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 07:37
                                      Informacja o ukrainskich samolotach w rekach rosyjskich ukazala sie natychmiast po tym, gdy niezalezne serwisy informacyjne potwierdzily, iz w Lugansku rzeczywiscie ostrzelano obiekty cywilne z samolotu.
                                      Wiele informacji podawanych przez strone ukrainska nie ma wiele wspolnego z rzeczywistoscia. Niestety polskie gazety powtarzeja je bezkrytycznie.

Pozdrawiam

• patmate Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 11:20
                                        vandermerwe napisała:

> Informacja o ukrainskich samolotach w rekach rosyjskich ukazala sie natychmiast
                                        > po tym, gdy niezalezne serwisy informacyjne potwierdzily, iz w Lugansku rzeczy
                                        > wiscie ostrzelano obiekty cywilne z samolotu.
                                        > Wiele informacji podawanych przez strone ukrainska nie ma wiele wspolnego z rze
                                        > czywistoscia. Niestety polskie gazety powtarzeja je bezkrytycznie.

Ot wojna propagandowa. A z drugiej strony dlaczego należy wierzyć RT i innym rosyjskim środkom masowego przekazu?
                                        Forumowicze linkują relacje z Lugiańska - tu pytanie, dlaczego np relacja o niewybuchu nie pokazuje dokładnego umiejscowienia tej dziury w asfalcie? Jeśli wierzyć google map, aleja w parku nie jest asfaltowana, wiec ta dziura powinna była być w drodze wzdłuż budynku. W relacji nie jest to sprecyzowane.
                                        Jak już wcześniej napisałem , rozrzut pocisków jest w linii (lekko na skos do alei parkowej prowadzącej do wejścia do budynku), dla niekierowanych pr powinien być w elipsie (relacja filmowa o wystrzeleniu rakiet pokazuje jednoczesna salwę).
                                        Kolejna "urban legend", ze niby pociski kierowały się na źródło ciepła klimatyzatora. Dość ciekawe, ale podejrzewam, że S-8KOM zaczęłyby się uganiać za samochodami w okolicy (vide wypadek detonacji składu amunicji w Indiach coś 15 lat temu).

Pzdr
                                        • o333 Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 11:37
                                          pat, to po prostu twoja ignorancja i nienawiść do Rosji powoduje że nie wierzysz. Ale mnie to nie obchodzi jak chcesz być głupim to bądź. Na wszystkie twoje pytania są w sieci odpowiedzi, nawet policzyli leje po bombie zrobili im zdjęcia. Ale tacy jak ty nigdy nie uwierzą, zbliżasz się poziomem do ignoranta.
                                          • patmate Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 17:33
                                            o333 napisał:

> pat, to po prostu twoja ignorancja i nienawiść do Rosji powoduje że nie wierzys
                                            > z. Ale mnie to nie obchodzi jak chcesz być głupim to bądź.

Twoje prywatne wycieczki mnie nie interesują.

>Na wszystkie twoje p
                                            > ytania są w sieci odpowiedzi, nawet policzyli leje po bombie zrobili im zdjęcia
                                            > .

Jeżeli sa, to je łaskawie przytocz, nie będę dla Twojej przyjemności ślęczał w rosyjskim necie.

> Ale tacy jak ty nigdy nie uwierzą, zbliżasz się poziomem do ignoranta.

Za dużo Rosjanie i Sowieci namieszali w propagandzie żeby im wierzyć.

Pzdr
                                            • o333 Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 21:13
                                              pat, mi tam się za bardzo nie chce, mam jeszcze przeżyć i nakarmić. Znajdź sobie. Albo śledź co wrzuca marek boa.
                                        • vandermerwe Wojna propagandowa 04.06.14, 12:46
                                          @ patmate

"A z drugiej strony dlaczego należy wierzyć RT i innym rosyjskim środkom masowego przekazu? "

Nir jest to zupelnie tak. RT od poczatku podawala, ze byl to atak lotniczy. Inne zrodla byly wstrzemiezliwe. "The Guardian" tak jak i Al Dzazira mialy watpliowsci. Korespondent Al Dzaziry jednak zaczal potwierdzac wersje podawana przez RT. Malo tego stwierdzil, ze doniesienia strony ukrainskiej nijak sie maja do tego co widac/dzieje sie na miejscu. Maj dobry material filmowy, tak jak Al Dzazira miala, gdy trwaly walki w Gazie. Komentarze zas sa komentarzami i warto je weryfikowac poprzez porownanie z innymi zrodlami.

Pozdrawiam

• patmate Re: Wojna propagandowa 04.06.14, 17:47
                                            vandermerwe napisała:

> @ patmate
                                            >
                                            > "A z drugiej strony dlaczego należy wierzyć RT i innym rosyjskim środkom masowe
                                            > go przekazu? "
                                            >
                                            > Nir jest to zupelnie tak. RT od poczatku podawala, ze byl to atak lotniczy. Inn
                                            > e zrodla byly wstrzemiezliwe. "The Guardian" tak jak i Al Dzazira mialy watpli
                                            > owsci. Korespondent Al Dzaziry jednak zaczal potwierdzac wersje podawana przez
                                            > RT. Malo tego stwierdzil, ze doniesienia strony ukrainskiej nijak sie maja do t
                                            > ego co widac/dzieje sie na miejscu. Maj dobry material filmowy, tak jak Al Dza
                                            > zira miala, gdy trwaly walki w Gazie. Komentarze zas sa komentarzami i warto je
                                            > weryfikowac poprzez porownanie z innymi zrodlami.

OBWE przyjmuje tezę ataku lotniczego jako możliwą, nie pewną.
                                            Rosjanie za wszelką cenę od czasu Majdanu usiłują drugą stronę ukazać jako "faszystów", dlatego wszelkie rewelacje RT i im podobnych powinno się traktować z dużą dozą nieufności. Ukraińska propaganda jest dużo bardziej niewydolna i o mniejszym zasięgu. Na to nakłada się asymetryczność konfliktu która stawia siły rządowe w zdecydowanie trudniejszej sytuacji.
                                            A weryfikowalność wiadomości i komentarzy? W jednym z postów zgłosiłem swoje wątpliwości, W zamian jestem wyzywany jako rusofob i obrzucany wymiocinami.

Pzdr
                                            • vandermerwe Re: Wojna propagandowa 05.06.14, 15:19
                                              Nie ja Kolege wyzywalem, przykro mi, gdyz argumenty ad personam sa zaprzeczeniem dyskusji. Rowniez spotykalem sie z wyzwiskami i insynuacjami w stosunku do mojej osoby, nie mam na to wplywu.
                                              W naszej wymianie pogladow nie wystepuje jako oredownik zadnej ze stron. Moim zdaniem kazda informacje w sprawie Ukrainy nalezy porownac i zweryfikowac w odniesieniu do innych zrodel. Dotyczy to zarowno Al Dzaziry , RT, BBC, The Guardian itp. , gdyz zadne nie jest w tej sprawie absolutnie bezstronne i nieomylne. Najczesciej owe przekazy rodza kolejne pytania i watpliwosci.

Pozdrawiam
                                              • patmate Re: Wojna propagandowa 05.06.14, 23:31
                                                vandermerwe napisała:

> Nie ja Kolege wyzywalem, przykro mi, gdyz argumenty ad personam sa zaprzeczenie
                                                > m dyskusji. Rowniez spotykalem sie z wyzwiskami i insynuacjami w stosunku do mo
                                                > jej osoby, nie mam na to wplywu.
                                                > W naszej wymianie pogladow nie wystepuje jako oredownik zadnej ze stron. Moim z
                                                > daniem kazda informacje w sprawie Ukrainy nalezy porownac i zweryfikowac w odni
                                                > esieniu do innych zrodel. Dotyczy to zarowno Al Dzaziry , RT, BBC, The Guardia
                                                > n itp. , gdyz zadne nie jest w tej sprawie absolutnie bezstronne i nieomylne. N
                                                > ajczesciej owe przekazy rodza kolejne pytania i watpliwosci.

Sory jeżeli mój post sugerował personalną wycieczkę, chciałem po prostu podkreślić specyfikę tego forum, która nakłada się na złożoną sytuację Ukrainy. A prawda jak zwykle leży gdzieś pośrodku i tylko pytanie czy i kiedykolwiek ją poznamy.

Pzdr
                              • maxikasek Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 10:07
                                Po za ty
                                > m taka 1 kilogramowa głowica odłamkowa za cholerę nie była by zdolna zrobić tak
                                > iej dziury!
                                Wybacz Marku- ale argument niezbyt trafiony. A S-8KOM z 900 gramową głowicą? ;-)
                                Zobacz jakie dziury zrobiła w asfalcie, w jedną wbił się niewybuch. Swoją drogą wielka dziura pod oknem w porównaniu z małą przy poziomie gruntu (kolejny niewybuch?). Albo tam trafiła większa rakieta, albo kiepsko to świadczy o radzieckich budowniczych.
                                • patmate Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 11:23
                                  maxikasek napisał:

> Po za ty
                                  > > m taka 1 kilogramowa głowica odłamkowa za cholerę nie była by zdolna zrob
                                  > ić tak
                                  > > iej dziury!
                                  > Wybacz Marku- ale argument niezbyt trafiony. A S-8KOM z 900 gramową głowicą? ;-
                                  > )
                                  > Zobacz jakie dziury zrobiła w asfalcie, w jedną wbił się niewybuch. Swoją drogą
                                  > wielka dziura pod oknem w porównaniu z małą przy poziomie gruntu (kolejny niew
                                  > ybuch?). Albo tam trafiła większa rakieta, albo kiepsko to świadczy o radziecki
                                  > ch budowniczych.

Ze ostatnio mam remont, organoleptycznie się przekonałem o wyższości skorupy asfaltu nad murem ceglanym.

pzdr
                                  • anton_pl Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 11:32
                                    www.youtube.com/watch?v=pZT_gp7jtI4#t=108
                                    Tutaj separatyści zdobyli posterunek radiolokacyjny pod Luganskiem, mowia ze 50 ukrainskich zolnierzy przeszlo na ich strone...
                                    • maxikasek Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 12:45
                                      > Tutaj separatyści zdobyli posterunek radiolokacyjny pod Luganskiem, mowia ze 50
                                      > ukrainskich zolnierzy przeszlo na ich strone...
                                      To nie jest ten sam co zajęli dwa miesiące temu? Mareko nim pisał.
                                      • marek_boa Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 13:08
                                        Dwa miesiące temu to spalili stację radiolokacyjną! Teraz to inny posterunek!
                                        -Pozdrawiam!
                                        • maxikasek Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 14:14
                                          > Dwa miesiące temu to spalili stację radiolokacyjną! Teraz to inny posterunek!
                                          > -Pozdrawiam!
                                          I widać tam zjęcia spalonej stacji. Tylko narrator twierdzi, że to robota Migów (jak dobrze słyszałem). Nie budynków, a stacji.
                                  • maxikasek Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 12:41
                                    > Ze ostatnio mam remont, organoleptycznie się przekonałem o wyższości skorupy a
                                    > sfaltu nad murem ceglanym.
                                    Dlatego w murze masz dwie dziury od rakiet. Jedna niewiele nad poziomem ziemi.
                                • marek_boa Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 12:04
                                  Ależ trafiony,trafiony! Przypominam ,iż S-8KOM to pocisk kumulacyjno-odłamkowy a nie tylko odłamkowy - to raz, dwa odłamki głowicy "Igły" to nie "czekolada" tylko drobne "pręty" ,które nie "rozrywają" tylko "tną"!
                                  -Pozdrawiam!
                                  • maxikasek Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 12:51
                                    > Ależ trafiony,trafiony! Przypominam ,iż S-8KOM to pocisk kumulacyjno-odłamkowy
                                    > a nie tylko odłamkowy - to raz, dwa odłamki głowicy "Igły" to nie "czekolada" t
                                    > ylko drobne "pręty" ,które nie "rozrywają" tylko "tną"!
                                    No właśnie- ma przepalać. A nie burzyć. I nie chodziło mi o to czy kwestia PZR czy S-8. Tylko że 1 kg głowica PZR (wg Ciebie) nie narobi takich szkód jak głowica S-8 (notabene majaca 900 gr). Ale jak Speedy wyjaśnił- niekoniecznie głowica pZR może być taka słaba.
                                    No i niewielkie straty w pomieszczeniu "za oknem". Tam jest tyle papierzysk, ze powinno się sfajczyć dokumentnie (zwłaszcza w wypadku kumulacyjnego). Widac że całą prawie energię pochłonęła ściana.
                                    Zostaje kwestia kinetyki jeszcze- ale jak widać ze zdjęc conajmniej dwie to niewybuchy.
                                    • marek_boa Re: Rozmowy pilota! 04.06.14, 13:36
                                      Ponoć jest to zapis rozmów pilota!
                                      tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201406041130-bdvy.htm
                                      Pozdrawiam!
                              • speedy13 Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 12:36
                                Hej

Ja jak zwykle tylko w kwestiach technicznych:

marek_boa napisał:

> Ależ oczywiście! Pierwsza Ukraińska wersja jest taka ,że to pocisk PZR wystrzel
                                > ony przez separatystów naprowadził się na klimatyzator - niestety pod oknem gdz
                                > ie nastąpiła eksplozja i powstała dziura w murze nie ma klimatyzatora!

Może JUŻ nie ma :) ?

Po za ty
                                > m taka 1 kilogramowa głowica odłamkowa za cholerę nie była by zdolna zrobić tak
                                > iej dziury!

Igła (a zapewne późniejsze pociski też) ma dosyć oryginalne rozwiązanie konstrukcyjne w tej kwestii: zastosowanie w niej paliwo rakietowe zawiera kruszący materiał wybuchowy (oktogen), a dzięki odpowiedniej konstrukcji głowicy detonacja jej ładunku (0,39 kg) przenosi się na silnik czy raczej pozostałe w nim jeszcze paliwo. Ponieważ rakiety plot. zwykle rażą cel jeszcze w aktywnej fazie lotu (z pracującym silnikiem), wybuch reszty paliwa może istotnie zwiększyć efektywność rakiety. Jeśli wybuch miał miejsce krótko po starcie, to paliwa mogło być jeszcze dużo (kilka kg) i stąd nadspodziewanie duży efekt.
                                • marek_boa Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 12:58
                                  Sęk w tym Speedy ,że w miejscu uderzenia pocisku NIGDY go nie było - potwierdza to materiał zdjęciowy
                                  - Według szpeniów przy takiej małej odległości od celu - głowica pocisku nie zdążyła by się uzbroić!
                                  - Głowica naprowadzania "Igły" nie ma możliwości naprowadzić się na klimatyzator - nie reaguje na tą długość fali termicznej!
                                  - Odłamki to nie typowa "czekolada" ale pręty zatopione w mw!
                                  -Pozdrawiam!
                                  • o333 Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 16:17
                                    Dokładnie, Igła się uzbraja jakiś czas. Nawet RPG by się nie uzbroiło na taką wysokość. Gdyby strzelać sprzed fasady budynku no ale jak ktoś chcę wierzyć bandytom z Kijowa to zawsze znajdzie wytłumaczenie.
                                    • speedy13 Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 18:35
                                      o333 napisał:

> Dokładnie, Igła się uzbraja jakiś czas.

Owszem, nigdy jednak nie spotkałem informacji, jaka jest dokładnie ta bezpieczna odległość czy czas. Orientacyjnie, minimalna wysokość lotu atakowanego celu, podawana dla Igły, to 10 m; trzecie piętro to właśnie około 10 m nad ziemią. Co nie znaczy absolutnie, że osobiście uważam hipotezę o zabłąkanej rakiecie plot. za potwierdzoną! Nie wykluczam tylko ewentualności, że jest to możliwe.

-
                                      Pozdrawiam
                                      Speedy
                                      • o333 Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 21:19
                                        obejrzyj film z bombardowania. Nie będziesz potrzebował hipotezy. No i jak sobie wyobrażasz naprowadzenie na klimatyzator? RPG uzbraja się po 15 metrach. Igła jest odłamkowa . Nie zakładasz chyba ze Rosjanie sobie pomyśleli że zróbmy zestaw niebezpieczny dla otoczenia. Policz sobie 14-17 sek samolikwidacja. 0,3 sekundy przy celu na kursie kolizyjnym 360-400km/h
                                        • speedy13 Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 23:31
                                          Hej

o333 napisał:

> obejrzyj film z bombardowania. Nie będziesz potrzebował hipotezy.

Powtarzam - uważam że jedno nie przeczy drugiemu. Mogło być tak, że samolot ostrzelał rakietami niekierowanymi jakiś cel w parku a w odpowiedzi któryś z rebeliantów wystrzelił rakietę plot., na tyle nieumiejętnie, że nie trafiła w cel lecz w ten budynek. Lub na odwrót, ktoś z parku wystrzelił rakietę plot. a w odpowiedzi samolot zaatakował salwą npr.

>No i jak sobi
                                          > e wyobrażasz naprowadzenie na klimatyzator?

Nie no, nie na klimatyzator przecież :). Już prędzej np. na odbicie słońca w szybie. Albo w ogóle na nic, po prostu nieudolnie wystrzelona rakieta zgubiła cel i uderzyła przypadkowo w pierwszą napotkaną przeszkodę.

RPG uzbraja się po 15 metrach. Igła
                                          > jest odłamkowa . Nie zakładasz chyba ze Rosjanie sobie pomyśleli że zróbmy zes
                                          > taw niebezpieczny dla otoczenia. Policz sobie 14-17 sek samolikwidacja. 0,3 sek
                                          > undy przy celu na kursie kolizyjnym 360-400km/h

Jak mówię, nie znalazłem informacji, po jakim dystansie odbezpiecza się zapalnik takiej Igły. Nie zdziwiłbym się gdyby to było np. 50 m.
                                          • vandermerwe Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 23:35
                                            "In Luhansk the situation remained volatile. On 2 June, shortly after 15:00 hrs, rockets hit the occupied regional administration building. Based on the SMM’s limited observation these strikes were the result of non-guided rockets shot from an aircraft. The number of casualties is unknown."

OSCE Special Monitoring Mission.

Pozdrawiam
                                            • patmate Re: Czyli jednak prowokacja 04.06.14, 23:49
                                              vandermerwe napisała:

> "In Luhansk the situation remained volatile. On 2 June, shortly after 15:00 hrs
                                              > , rockets hit the occupied regional administration building. Based on the SMM&#
                                              > 8217;s limited observation these strikes were the result of non-guided rockets
                                              > shot from an aircraft. The number of casualties is unknown."
                                              >
                                              > OSCE Special Monitoring Mission.
                                              >
                                              Wiem, sprawdzalem wczoraj. Godne uwagi : "SMM limited observation" - sformułowanie mało kategoryczne co wcześniej podkreśliłem.

pzdr
                                              • o333 Re: Czyli jednak prowokacja 05.06.14, 00:40
                                                Ok, ja też nie wiem, bo nie strzelałem i tam mnie nie było. Ale chciałbym zauważyć że jak na razie strzelają z PZRK tylko w terenie nie zabudowanym. Jak najbardziej każdy samolot mógł być narażony na ogień broni małokalibrowej , to trochę taki odruch ludzi. W Słowiańsku np. jest inaczej. Wgryźli się w ziemię na wiele metrów i nic prócz MLRS ich nie wybije. Dlatego nawet jak ostatno posłali czołgi to czołgi i jeden MTLB zostały tam jako oświetlenie.
                                              • vandermerwe Re: Czyli jednak prowokacja 05.06.14, 07:16
                                                @ patmate,

Oczywiscie, ze malo kategoryczne, gdyz nie mieli mozliwosci doglebnych badan. W tym jednak rzecz, by w przekazie zaznaczyc, iz nie jest to ocena ostateczna i kategoryczna z czysto praktycznych wzgledow. Co jednak ow przekaz SMM robi, wskazuje, ze wbrew roznym kategorycznym zaprzeczeniom atak lotniczy jest dosyc prawdopodobna ewentualnoscia.

Pozdrawiam
                                                • patmate Re: Czyli jednak prowokacja 05.06.14, 23:48
                                                  vandermerwe napisała:

> @ patmate,
                                                  >
                                                  > Oczywiscie, ze malo kategoryczne, gdyz nie mieli mozliwosci doglebnych badan. W
                                                  > tym jednak rzecz, by w przekazie zaznaczyc, iz nie jest to ocena ostateczna i
                                                  > kategoryczna z czysto praktycznych wzgledow. Co jednak ow przekaz SMM robi, wsk
                                                  > azuje, ze wbrew roznym kategorycznym zaprzeczeniom atak lotniczy jest dosyc pra
                                                  > wdopodobna ewentualnoscia.

Wydawałby się niepodważalny, gdyby nie ten błysk wśród drzew na moment przed detonacjami na jezdni, budynku i w parku.
                                                  Inną sprawą jest logika takiego bezsensownego napadu powietrznego. Po co? Jaka szansa dosięgnięcia sztabu, "rządu", środkami przeznaczonymi do zupełnie innego typu ataku?
                                                  Jeżeli już seria z S-8, to w przypadku skoordynowanej akcji, może na np punkt kontroli na obrzeżu miasta?

pzdr
                        • speedy13 Re: Bombardowanie Ługańska 04.06.14, 13:12
                          Hej

Ja znowu w kwestiach technicznych:

patmate napisał:
                          >
                          > Ten SU-27 strzelał najprawdopodobniej z wyrzutni B-5, salwa jednoczesna.

Gwoli ścisłości, wyrzutnia dla rakiet S-8 nosi oznaczenie B-8 - to taka najczęściej spotykana wyrzutnia 20-prowadnicowa, stosowana na samolotach bojowych. Wersja dla śmigłowców to B-8W20. Są też wyrzutnie 7-pociskowe B-8S7 i B-8W7.

Ciekaw
                          > e, że trafienia w parku i w budynek układają się w linię a nie w elipsę.

Elipsa to uśrednione statystycznie pole rozrzutu dla wielu pocisków. Dla małej liczby pocisków punkty trafień mogą się ułożyć przypadkowo w jakikolwiek układ.

>I że ż
                          > aden z pocisków nie wybuchł w koronie drzew.

S-8KOM ma dwa zapalniki uderzeniowe: czołowy piezoelektryczny i denny bezwładnościowy mechaniczny, na wypadek jakby ta elektryka nie wypaliła. Piezoelektryczny zapalnik działa z grubsza biorąc tak, że w momencie uderzenia w przeszkodę wgniatany w głąb korpusu tłoczek napiera na kryształ piezoelektryczny, który pod wpływem nacisku generuje impuls elektr. przepływający przewodami do spłonki elektrycznej. Być może uderzenie w cienkie gałęzie i liście było za słabe, by się ten czujnik wgniótł. A być może zachodzi jakiś bardziej subtelny efekt. Spotkałem się kiedyś z taką informacją, że we wczesnych wersjach granat PG-7 (on także ma zapalnik piezoelektr.) często nie eksplodował, jeśli przed uderzeniem w cel przeleciał np. przez zarośla lub zapory z drutu kolczastego itp. Miało to powodować jakieś tam jego uziemienie czy przeciwnie, naładowanie, co zakłócało te obwody elektryczne w zapalniku (nie wiem na ile to możliwe, ja w elektryce aż tak nieuczony). jeśliby to była prawda, to może i w S-8 taki efekt wystąpił i może dlatego kolejne wersje zmodyfikowano przez dodanie tego mechanicznego zapalnika bezwładnościowego. Ten ostatni także oczywiście by nie zadziałał w sytuacji, gdy uderzenie w cienkie gałązki itp. nie spowodowało istotnego przyhamowania lotu pocisku.
                          • patmate Re: Bombardowanie Ługańska 04.06.14, 18:20
                            speedy13 napisał:

> Gwoli ścisłości, wyrzutnia dla rakiet S-8 nosi oznaczenie B-8 - to taka najczęś

Miała być ósemka, nie 5, mój błąd. Nie wchodziłem w to jaka konkretnie B-8 mogła zostać użyta.

> Ciekaw
                            > > e, że trafienia w parku i w budynek układają się w linię a nie w elipsę.
                            >
                            > Elipsa to uśrednione statystycznie pole rozrzutu dla wielu pocisków. Dla małej
                            > liczby pocisków punkty trafień mogą się ułożyć przypadkowo w jakikolwiek układ.

Jednak jak wyglądają dziury/kratery na wklejonym chyba przez boa filmie, układają się w linię prostą. Jakoś w tym materiale brak spojrzenia z szerszej perspektywy, kamera prowadzona prawie "po ziemii", brakuje mi ujęć z perspektywy środka parku.
                            Zaskakujące jest obchodzenie się z niewybuchem rakiety i samo kadrowanie - może sugerować krater z zupełnie innego miejsca.

>
                            > >I że ż
                            > > aden z pocisków nie wybuchł w koronie drzew.
                            >
                            > S-8KOM ma dwa zapalniki uderzeniowe: czołowy piezoelektryczny i denny bezwładno
                            > ściowy mechaniczny, [....] Ten ostatni także oczywiście by nie zadziałał w sytuacji,
                            > gdy uderzenie w cienkie gałązki itp. nie spowodowało istotnego przyhamowania l
                            > otu pocisku.

Dlaczego mamy zakładać że drzewa w tym parku mają same "gałązki" ?

pzdr
            • marek_boa Re: Bombardowanie Ługańska 02.06.14, 23:51
              Tu Masz Anton nieźle wytłumaczone przez tego Łotysza ,który pisze o Ukraińskim lotnictwie:
              - Pilot Su-25 odpalił 8 pocisków S-8 z czego 7 trafiło w park (możliwe ,że tam celował) a jeden pocisk uderzył w budynek! Według tego blogera pilot alby myślał ,że do niego strzelają z tego parku albo faktycznie ktoś z tam tond strzelał - to ten park był najprawdopodobnie celem ataku!
              militarizm.livejournal.com/17303.html
              Pozdrawiam!
              • kzet69 Re: Bombardowanie Ługańska 03.06.14, 00:45
                Ale nadal nie widac rakiety.... S-8 ma 1.5 metra długości, powinno być ją widać jak uderza w budynek (a raczej w chodnik przed budynkiem, bo tam był jakiś rykoszet)....
                • marek_boa Re: Bombardowanie Ługańska 03.06.14, 00:58
                  Pociski uderzają serią w park a jeden w budynek! Hm?! Wziąłeś pod uwagę ,że prędkość tych pocisków to prawie 2200 km/h?! Z tego co pisze ten Łotysz to nie było rykoszetu tylko pocisk poszedł trochę innym torem jak reszta! Rykoszet jest raczej mało prawdopodobny przy zapalniku kontaktowym tego pocisku!
                  • marek_boa Re: Kolejna zdobycz separatystów! 04.06.14, 12:59
                    bigchmorbid.livejournal.com/151362.html
    • ignorant11 kacapska prowokacja 02.06.14, 23:17

Nie bylo zadnego bombardowania, kacapy same sie wysadzily.

Zycze Ukraincom aby wyrzneli kacapow w pien
      Dobry kacapski najezdzca, to martwy kacapski najezdzca.

Sława!
      Forum Słowiańskie
      gg 1728585
    • anton_pl Re: Bombardowanie Ługańska 04.06.14, 15:56
      www.youtube.com/watch?v=CW_Jmj2olv4
      Separatyści zdobyli posterunek SG pod Ługańskiem...
      • misza_kazak Podobno 2 smiglowca zestrzelono dzis 04.06.14, 16:00
        Podobno 2 smiglowca zestrzelono dzis
        POtwierdzen nie ma.
        • marek_boa Re: Ojcowska blokada! 04.06.14, 23:56
          www.youtube.com/watch?v=KoyVnWfCcjk
          Pozdrawiam!
          • o333 Re: Ojcowska blokada! 05.06.14, 00:55
            najgorsze jest to co oni mówią :( jak gość wytrzelił 90 strzałów dobrze w tarczę dawali mu "snajpera" taki snajper to długo nie pożyje.
            • marek_boa Re: Ojcowska blokada! 05.06.14, 01:02
              Niestety rozumiem Ukraiński i jakoś im się nie dziwię! Nagle okazało się ,że nawet Ci trwale nie zdolni do służby wojskowej teraz cudownie wyzdrowiali i na wojnę się nadają! Czyżby Ukraińcy w komisjach wojskowych zatrudnili Polskich orzeczników z ZUS-u??!
              -Pozdrawiam!
              • o333 Re: Ojcowska blokada! 05.06.14, 02:04
                marek_boa napisał:

> Niestety rozumiem Ukraiński i jakoś im się nie dziwię! Nagle okazało się ,że na
                > wet Ci trwale nie zdolni do służby wojskowej teraz cudownie wyzdrowiali i na wo
                > jnę się nadają! Czyżby Ukraińcy w komisjach wojskowych zatrudnili Polskich orze
                > czników z ZUS-u??!
                > -Pozdrawiam!
                Niestety mówię po ukraińsku nawet ( prócz akcentu z Kołomyji, nie chu chu nie kumama.) Ludzie tam mówię " Ej nas chłopcy mają 14 dni szkolenia, pierwszy bój i będzie im pizdec" Taka prawda ze zdjęć , większość DNA LNA średnia wieku to 40+ co oznacza że Afgan mogli widzieć. Do tego robią nadrabiają taktyką. Wróg przeważa, wycofać się. Co wróg zrobi jak wszyscy dookoła ich nienawidzą? Tak było w Krasnym Liname, weszli, zdobyli północ wioski , w nocy się wycofali. A polskie media mówią o sukcesach, jakie sukcesy jak za każdym dzniem wku...asz ludzi? I przegrywasz każdą bitwę.
            • maxikasek Re: Ojcowska blokada! 05.06.14, 10:24
              > najgorsze jest to co oni mówią :( jak gość wytrzelił 90 strzałów dobrze w tarcz
              > ę dawali mu "snajpera" taki snajper to długo nie pożyje.
              Ale to standardowa procedura dla ZSW w wypadku strzelca wyborowego w czasach ZSRR (działającego na szczeblu plutonu). Często dostawał wtedy SWD bez celownika optycznego (ten był na czas W). Dopiero ci ze szczebla batalionu- których można określić dzisiejszą nazwą "snajpera"- przechodzili specjalistyczne szkolenie.

latego nawet jak ostatno posłali czołgi to czołgi i jeden MTLB zostały tam jako oświetlenie.
              JAkies zdjęcia? Bo płonących czołgów jeszcze nie było w tym konflikcie.
              • marek_boa Re: Ojcowska blokada! 05.06.14, 11:58
                Obie strony potwierdzają Maxi zniszczenie CO NAJMNIEJ jednegoT-64!
                -Pozdrawiam!
                • maxikasek Re: Ojcowska blokada! 05.06.14, 12:43
                  A możesz podać link do ukraińskiej wersji? Bo Striełkow trochę niespójnie podaje- gwardia atakowała, po ciężkim boju zmuszono ją do odwrotu, no ale wszystkie zniszczone pojazdy (2 x btr, 1xhummer i 1x T-64) zostały na terenie wroga i zostały ewakuowane.
                  Przeciwnik się cofnął, mogli zniszczyć mu pojazdy i spokojnie pozwolili mu je ewakuować?
                  W sieci jest tylko zdjęcie postrzelanego T-64 z broni małokalibrowej (uszkodzona lufa, osprzęt ).
                  • marek_boa Re: Ojcowska blokada! 05.06.14, 12:54
                    Tu Masz zdjęcia uszkodzonego od Ukraińskiego blogera ,który się zajmuje tematyką pancerną:
                    andrei-bt.livejournal.com/276116.html
                    Pozdrawiam!
                    • maxikasek Re: Ojcowska blokada! 05.06.14, 13:06
                      Tylko to nie jest ten zniszczony, a uszkodzony lekko. Coś mi się nie chce wierzyć, że pod ogniem ewakuowywali zniszczone pojazdy- bo i po co?
                      Pewnie ten z fotek to ten "zniszczony"
                  • maxikasek Re: Ojcowska blokada! 05.06.14, 12:59
                    Zarobił tez z rpg, ale bez większych strat:
                    www.youtube.com/watch?v=u-ucmd16g38
                    Na filmie widac też chyba ten wczorajszy zestrzelony Mi-24.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka