Dodaj do ulubionych

Co ruski zje

04.08.14, 14:21
gdy Kreml wszystko obłoży embargiem?
Czy oni produkują co kowiek do żarcia w ilości wystarczającej na własne potrzeby?
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Co ruski zje 04.08.14, 14:24
      zje co zechce
      nie ma embarga na żywność
      więc po co ten post?

j.
    • speedy13 Re: Co ruski zje 04.08.14, 15:13
      Hej

wkkr napisał:

> gdy Kreml wszystko obłoży embargiem?
      > Czy oni produkują co kowiek do żarcia w ilości wystarczającej na własne potrzeb
      > y?

Zboża, jak mi się zdaje - w tym zakresie są samowystarczalni. Chyba też rośliny oleiste i cukier. Ziemniaków nie jestem pewien, wiele innych warzyw i mięso importują. Także produkty mleczne i owoce importują w dużej ilości.
      • bmc3i Re: Co ruski zje 04.08.14, 17:45
        speedy13 napisał:

> Hej
        >
        > wkkr napisał:
        >
        > > gdy Kreml wszystko obłoży embargiem?
        > > Czy oni produkują co kowiek do żarcia w ilości wystarczającej na własne p
        > otrzeb
        > > y?
        >
        > Zboża, jak mi się zdaje - w tym zakresie są samowystarczalni. Chyba też rośliny
        > oleiste i cukier. Ziemniaków nie jestem pewien, wiele innych warzyw i mięso im
        > portują. Także produkty mleczne i owoce importują w dużej ilości.

A sa juz w stanie je przechowywac? Bo jeszcze nie tak dawno znowu, co zebrali zboza, to 1/3 zgnila w szczerym polu, z braku magazynow.
        • marek_boa Re: Co ruski zje 04.08.14, 19:56
          To nie tak dawno to było wtedy gdy jeszcze murzyni nie mogli głosować w USA!
          wyborcza.pl/1,91446,16290511,Rosja_wyeksportowala_w_minionym_sezonie_ponad_25_mln.html
          Zwróć uwagę - zapasy ziarna - 11,4 mln ton!
          • wkkr A ile importuje? 04.08.14, 20:56
            Jaki jest bilans roczny importu i eksportu
      • wkkr nie są 04.08.14, 20:53
        pszenicę importują.
        • marek_boa Re: nie są 04.08.14, 21:41
          No! 200 tysięcy ton importują a 15 milionów ton eksportują!:)
          • jeepwdyzlu Re: nie są 05.08.14, 10:23
            200 tysięcy ton importują a 15 milionów ton eksportują!:)
            -----------
            200 tys miesięcznie
            :-)

marek
            podajesz źródła żenujące....
            też je widziałęm tylko umiem je czytać

Rosja IMPORTUJE pszenicę!
            A eskportuje - dokąd?
            Do Kazachstanu, Uzbekistanu i Azerbejdżanu....
            jeep
            • marek_boa Re: nie są 05.08.14, 12:18
              Rosja IMPORTUJE 200 tysięcy ton pszenicy rocznie z Kazachstanu w większości - jest to opłacalne bo pomiędzy Rosją a Kazachstanem nie ma opłat celnych!
              Głównymi odbiorcami Rosyjskiej pszenicy są Grecy i Turcy!
              Ty NIC nie Umiesz po za Wypisywaniem BREDNI!
              • jeepwdyzlu boa! 05.08.14, 12:21
                Która godzina?
                rzuć okiem na wostoka na lewej ręce
                albo poljota na prawej
                a potemjebnijsięwłeb!
                pozdrawiam żałosnymoskiewskimęcie!

jeep
                • marek_boa Re: Lekarza.... 05.08.14, 13:43
                  najlepiej "ostatniego kontaktu" Ci trzeba - NATYCHMIAST!
    • jeepwdyzlu Re: Co ruski zje 04.08.14, 15:22
      zboża importują co roku
      od 1917
      :-)

jeep
      • marek_boa Re: Co ruski zje 04.08.14, 15:24
        Buachachacha!:) Rosja od kilku lat jest jednym z największych EKSPORTERÓW zboża na świecie Tumanie!:)
        • jeepwdyzlu Re: Co ruski zje 04.08.14, 15:52
          jest eksporterem tumanie
          ale równoczesnie ciągle IMPORTUJE zboża
          ech jakitydurnyjesteś....
          jeep
          • speedy13 Re: Co ruski zje 04.08.14, 16:05
            jeepwdyzlu napisał:

> jest eksporterem tumanie
            > ale równoczesnie ciągle IMPORTUJE zboża
            > ech jakitydurnyjesteś....
            > jeep
            >

No, ale dyskutujemy tu o samowystarczalności żywnościowej. W tym sensie Rosja jest samowystarczalna w zakresie zbóż, bo jest eksporterem netto - więcej eksportuje niż importuje. Nie o to chodzi czy się coś importuje tak w ogóle, tylko na ile ów import jest niezbędny.

Np. Polska jest eksporterem netto w zakresie produktów mlecznych (i to sporym) - ale to nie znaczy przecież, że nic nie importuje: w warszawskich sklepach swobodnie można kupić francuskie sery, irlandzkie masło, grecki jogurt...
            • jeepwdyzlu Re: Co ruski zje 04.08.14, 16:09
              W tym sensie Rosja jest samowystarczalna w zakresie zbóż, bo jest eksporterem netto - więcej eksportuje niż importuje. Nie o to chodzi czy się coś importuje tak w ogóle, tylko na ile ów import jest niezbędny.
              ---------
              nie do końca
              importują pszenicę
              eksportują proso, ryż, żyto

j.
              • marek_boa Re: Co ruski zje 04.08.14, 16:59
                Przestań Bredzić!
                agropolska.pl/aktualnosci/603/rosja-chce-pozostac-jednym-z-liderow-eksportu-pszenicy
                wiadomosci.onet.pl/swiat/rosjanie-zwiekszyli-eksport-zboza/eng2f
                Rosja EKSPORTUJE około 15,9 miliona ton pszenicy a importuje 200 tysięcy ton!
                www.portalspozywczy.pl/zboza-oleiste/wiadomosci/rosja-w-sezonie-2012-13-import-zboz-na-poziomie-1-2-mln-ton,81781.html
                Na tyle jest niezbędny na ile się opłaci!
        • bmc3i Re: Co ruski zje 04.08.14, 17:46
          marek_boa napisał:

> Buachachacha!:) Rosja od kilku lat jest jednym z największych EKSPORTERÓW zboża
          > na świecie Tumanie!:)

Bo nie macie spoichlerzy aby to przechowywac. Jak podnczas Wielkiego GLodu, gdy eksportowalisci zboze, a Ukraincy umierali z glodu.
          • marek_boa Re: Co ruski zje 04.08.14, 19:52
            Matrek Żebyś Wiedział coś na ten temat to może bym i z Tobą podyskutował! Tylko ,że nie ma o czym - najwięcej zboża Rosja sprzedaje od grudnia do marca i to by było na tyle jeśli chodzi o Twoje głupoty!
            • bmc3i Re: Co ruski zje 05.08.14, 05:44
              marek_boa napisał:

> Matrek Żebyś Wiedział coś na ten temat to może bym i z Tobą podyskutował! Tylko
              > ,że nie ma o czym - najwięcej zboża Rosja sprzedaje od grudnia do marca i to b
              > y było na tyle jeśli chodzi o Twoje głupoty!

Produkcja roczna pszenicy w Rosji to 57 mln ton, z czego eksportuje 25 mln.
              A ile wynosiła roczna produkcja przenicy w ZSRR? O eksport nawet nie pytam. A co robił ZSRR ze zbożem, miałem okazje wiedzieć na własne oczy, gdy w latach 80. przejeżdżałem pociągiem przez rosyjskie pola.
              • marek_boa Re: Co ruski zje 05.08.14, 12:21
                Matrek a nie Próbowałeś porównać z Carską Rosją?! Wyobraź Sobie ,że w latach 80-tych bywałem na terenach ZSRR i tylu nowych i nowoczesnych elewatorów zbożowych w Polsce nie widziałem! Szczególnie ,że jak się jechało trasą na Mińsk Białoruski to z "olimpijki" niczego innego nie było widać tylko właśnie elewatory!
        • wkkr Małeś podać żródło 04.08.14, 20:54
          nie doczekałem się.
          Z moich informacji wynika, że Rosja jest głównym importerem pszenicy na świecie.
          • marek_boa Re: Małeś podać żródło 04.08.14, 21:43
            Twoje informacje Wsadź Sobie w du..e! Tyle są warte - TRZECI raz wklejam w tym wątku
            agropolska.pl/aktualnosci/603/rosja-chce-pozostac-jednym-z-liderow-eksportu-pszenicy
          • bmc3i Re: Małeś podać żródło 05.08.14, 05:40
            wkkr napisał:

> nie doczekałem się.
            > Z moich informacji wynika, że Rosja jest głównym importerem pszenicy na świecie
            > .

Nie. Obok Ukrainy, Australii i Ameryki Pólnocnej, Rosja to najwiekszy eksporter przenicy na świecie. Tyle tylko że teraz może utracić swą pozycję, wobec embarga na finansowanie banków rosyjskich, bo te instytucje moga miec problemy z finansowaniem eksportu.
            • marek_boa Re: Małeś podać żródło 05.08.14, 12:22
              No! Bo w Rosji jest tylko "trzy" banki nie nie mają forsy - Matrek Przestań!!!
    • rzewuski1 Re: Co ruski zje 04.08.14, 20:02
      Spokojnie się wyżywią, maja zresztą Chiny czy Wietnam to im ryż sprzedadzą.
      Nie mówiąc o Ameryce płd , Afryce czy reszcie Azji.
      Lasy obfite w zwierzynę, rzeki w ryby i morza tez, sami ten nieźle z produkcja rolna stoją.

• wkkr A wiesz to ciekawa sprawa. 04.08.14, 21:01
        Mój dyrektor był w czasie urlopu na off road na Syberii w okolicach Irkucka i zwrócił uwagę na to, że tam nie ma zwierząt. W Polsce (np. w Bieszczadach) znacznie częściej spotykał zwierzęta i ślady ich bytowania niż tam. Gdy się zapytał o to przewodnika, to ten odpowiedział, że "ludzie polują..."
        Wiec na zasoby lasów to oni nie bardzo mogą liczyć... chyba szczury będą żarli tak jak w latach wielkiego glodu.
        • rzewuski1 Re: A wiesz to ciekawa sprawa. 04.08.14, 21:19
          Dziwne bo w moich okolicach mnóstwo zwierzyny, dzików, saren, nawet raki w rzece ostatnio widziałem .
          Syberia to pustki , zdaje się ze 30 mln ludzi tylko tam mieszka a terytorium to jakieś 10 mln km kw. Coś tam na pewno upolują ale bez przesady.
    • brmtvungernsternberg Re: Co ruski zje 04.08.14, 22:38
      Tylko zboże eksportują .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka