Dodaj do ulubionych

dobry żart tynfa wart

25.08.14, 15:00
Po Włoszech zaczęły wkrótce krażyć drastyczne opowieści, jedną z nich przytacza (...) brytyjski major z 78. dywizji:Natknałem się na paru Gurkhów, którzy smiali się na całe gardło. Gdy zapytałem , co ich tak śmieszy, jeden z nich, który mówił trochę po angielsku, wyjaśnił, że podczas patrolu natknęli się na trzech śpiących Niemców w rowie przeciwodłamkowym, Ucieli głowy dwóch leżacym po bokach, ale trzeciego oszczędzili, żeby przeżył straszliwy wstrząs, gdy się obudzi! Jakiś lubię tych żartownisiów. Bodajże Wańkowicz opowiadał jak to pod Cassino jakiś major brytyjskiego wywiadu krzyknął za wychodzącym patrole gurkhów:"przyprowadźcie języki" a oni jak wrócili to wręczyli bu torbę pełną uciętych języków. Podobno w Afganistanie jak ten gurekh obciął Talibowi głowę to mówili że to dlatego że był za ciężki. Słyszałem że tak naprawdę to dowódca na odprawie powiedział do żołnierzy:"dajcie mi głowę (i tu pada nazwisko tego ściętego)". Znacie jakieś dowcipy o gurkhah?
Obserwuj wątek
    • fidziaczek Re: dobry żart tynfa wart 25.08.14, 15:25
      Coś z Tobą nie tak (albo ze mną) skoro Cię te historie śmieszą. Powinieneś wstąpić do jednostek ISIL-u. Miałbyś taki ubaw cały czas.
      • scibor3 Re: dobry żart tynfa wart 25.08.14, 16:33
        Myślę, że u podłoża muszą tkwić jakieś potężne problemy seksualne.
        • marek_boa Re: dobry żart tynfa wart 25.08.14, 16:56
          Ale co się Dziwicie?! Kiepskie dowcipy za cienkie pieniądze - za 18 Groszy (tyle był ponoć wart Tynf) Chcielibyście lepsze??!
          • antyk-acap Re: dobry żart tynfa wart 25.08.14, 17:04
            Twoje są jeszcze z dłuższą brodę. Ale za kopiejki nie spodziewałbym się więcej...
            • marek_boa Re: dobry żart tynfa wart 25.08.14, 17:19
              Nie wiem skąd Ci się te kopiejki wzięły ale mnie płacą w Funtach!:)
              • antyk-acap Re: dobry żart tynfa wart 25.08.14, 17:22
                Znając kacapów na twoim miejscu sprawdziłbym czy są prawdziwe. A druga sprawa - wolno ci dorabiać na emeryturze?
                • marek_boa Re: dobry żart tynfa wart 25.08.14, 18:16
                  Nie bój wodza - w fałszowaniu funtów specjalizacje od ponad 70 lat dzierżą Niemcy! Oczywiście ,że mi wolno!:) A nawet gdyby było nie wolno to raz -nikt nie jest w stanie mnie sprawdzić a dwa gdybym brał pieniądze od wywiadu to Myślisz ,że ktoś od nich pobiera podatek?!:) Na tej samej zasadzie płaci się nieopodatkowanymi pieniędzmi TW w Polsce!:) Miałem trzech to wiem!
          • scibor3 Re: dobry żart tynfa wart 25.08.14, 19:11
            Tymf był wart jeszcze mniej, bo kruszcu w monecie było nie więcej jak połowę deklarowanego nominału. Za to moneta jest ciekawa z innego powodu. Było to pierwsze ucieleśnienie złotówki polskiej równej 30 groszom, dotychczas będącą jedynie jednostką obliczeniową.
            • wladca_pierscienii Re: dobry żart tynfa wart 26.08.14, 11:56
              scibor3 napisał:

> Za to moneta jest ciekawa z innego powodu. Było to pierws
              > ze ucieleśnienie złotówki polskiej równej 30 groszom, dotychczas będącą jedynie
              > jednostką obliczeniową.

NIEPRAWDA

złotówka była znana wcześniej

tynf/tymf był pierwszym zgodnym z prawem fałszowaniem złotówki

boratynka - drugie takie fałszowanie
              • scibor3 Re: dobry żart tynfa wart 26.08.14, 13:56
                To proszę o link do tej monety.
          • wladca_pierscienii Re: dobry żart tynfa wart 26.08.14, 11:57
            marek_boa napisał:

> Ale co się Dziwicie?! Kiepskie dowcipy za cienkie pieniądze - za 18 Groszy (ty
            > le był ponoć wart Tynf) Chcielibyście lepsze??!

pytanie, co można było kupić w połowie XVII wieku
            za te 10-15 czy 18 groszy
            • marek_boa Re: dobry żart tynfa wart 26.08.14, 13:21
              - Trzy łokcie sukna
              - albo 3,5 mendla jaj (mendel jaj - 6 groszy)
              - albo mniej więcej 1/5 korca żyta (korzec żyta 100 groszy)
              - albo mniej więcej 1/2 korca grochu (korzec grochu - 50 groszy)
    • brmtvungernsternberg Re: dobry żart tynfa wart 25.08.14, 21:06
      To jest Azja tam nie było chrześcijaństwa ... Tortury doprowadzili do perfekcji ...
      • antyk-acap Re: dobry żart tynfa wart 25.08.14, 21:12
        Gorzej. Tam są kasty i karma. Gurkhowie uważają się za Kszatrija. Czyli wojowników. Ich karmą jest zabijanie. Tak w uproszczeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka