Dodaj do ulubionych

Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo Polski

07.09.14, 20:36
Fakty są takie, że jesteśmy jednym z najbardziej rozbrojonych społeczeństw na świecie.

wpmedia.news.nationalpost.com/2012/07/fo0728_worldfirearms1.pdf
Polski szukajcie na samym końcu.

Innym faktem jest strach przed atakiem na państwo, w którym spory procent obywateli broń w domu posiada. Podejrzewam, że bardzo niepewnie czuliby się separatyści/agresorzy/przestępcy różnej maści wiedząc, że z co 20 domu może paść strzał i zrobić im krzywdę.

Dodatkowo dochodzi jeszcze aspekt traktowania obywatela jak dorosłego, odpowiedzialnego człowieka i odrzucić założenie, że każdy z nas jest przestępcą.

Dostęp do broni nie powinien być prosty. Testy na strzelnicy, zaangażowanie, testy psychologiczne, niekaralność plus inne określone kursy, które należy zaliczyć, aby broń otrzymać.

Co o tym sądzicie? Dalibyście broń Polakom do ręki czy uważacie, że jesteśmy cywilizacyjnie opóźnieni w stosunku do Niemców, Czechów, Greków, Belgów czy Łotyszy i sami byśmy się powystrzelali?
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 07.09.14, 20:46
      500-tny raz ten sam temat???!:( Tak absolutnie nie dał bym Polakom łatwego dostępu do broni!
      -Pozdrawiam!
      • jopekpl Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 07.09.14, 21:31
        marek_boa napisał:

> 500-tny raz ten sam temat???!:( Tak absolutnie nie dał bym Polakom łatwego dost
        > ępu do broni!
        > -Pozdrawiam!

Dokładnie, i przy okazji w tym temacie zgadzam się z tobą w 100%.
        Tak przy okazji ,zdaje się ze w rękach prywatnych znajduje się w Polsce ok 500 000 sztuk legalnej broni palnej, i co roku wydaje się ok 5000 pozwoleń na taką, więc nie jest to liczba szczególnie mała.
        • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 02:40
          Dodaj do tego tak z drugie tyle nielegalnej i może Zbliżysz się Jopuś do prawdziwej liczby?!
          -Pozdrawiam!
          • billy.the.kid Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 11:15
            -mój tata ma lugera!!!!!!
            -e,to przynieś.
            -dobra.jak starego ie będzie w domu.
            -a mój se fajny lerworwer kupił.taki jak w westernach.
            -będziem się bawić po KOWBOJSKU.
          • jopekpl Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 11:22
            marek_boa napisał:

> Dodaj do tego tak z drugie tyle nielegalnej i może Zbliżysz się Jopuś do prawdz
            > iwej liczby?!
            > -Pozdrawiam!
            Marek o nielegalnej nie będę wcale się rozpisywał bo to tylko była by zgadywanka,no i nie mam czasu bo muszę kwiatki olejem podlać :-)
      • szabla.towarzysza.kiszczaka Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 17:12
        >Tak absolutnie nie dał bym Polakom łatwego dost
        > ępu do broni!

Dlaczego?
        • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 20:09
          Bo z zawodowego doświadczenia wiem co potrafią z bronią zrobić?!
          -Pozdrawiam!
          • sjs2011 Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 22:51
            głosisz hasła rasistowskie Marku!
            • antyk-acap Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 22:54
              Co strach robi z ludźmi...
              • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 09.09.14, 00:23
                No waśnie! Przy tym nie Masz bladego pojęcia o tym ,że Gdybyś miał broń to Bałbyś się jeszcze bardziej! No ale tego trzeba się naumieć poprzez noszenie broni LATAMI a nie w mokrych snach!
                • antyk-acap Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 09.09.14, 00:25
                  Tak się składa że umiem strzelać. Dziadek był myśliwym.
                  • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 09.09.14, 03:40
                    Oplułem monitor ze śmiechu!:)
            • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 09.09.14, 00:21
              Jeśli zdrowy rozsądek jest rasizmem to tak - jestem rasistą! Pewne cechy Polaków - bardzo dobrze niestety znane w świecie nie predysponują naszych rodaków do wolnego i niczym nie skrępowanego dostępu do broni!
              • antyk-acap Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 09.09.14, 00:23
                To nie dziwią mnie twoje poglądy prezentowane na forum skoro żywisz pogardę do własnego narodu. Żal mi cię.
                • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 09.09.14, 03:42
                  Koniowi Zamelduj tylko nie polnemu bo mu łeb rozwali! Żałosny to Ty Jesteś i to bardziej niż Polska norma przewiduje! Pojęcia o temacie nie Masz a Sra...z się jak nie wiem co! Tylko ,że nie ze mną te numeru fitoplanktonie!
              • sjs2011 Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 09.09.14, 03:36
                marek_boa napisał:

> Jeśli zdrowy rozsądek jest rasizmem to tak - jestem rasistą! Pewne cechy Polakó
                > w - bardzo dobrze niestety znane w świecie nie predysponują naszych rodaków do
                > wolnego i niczym nie skrępowanego dostępu do broni!

Rasizm
                ...termin "dyskryminacja rasowa" oznacza rozróżnianie, wykluczanie, restrykcje lub preferencje na podstawie rasy, koloru, urodzenia, albo narodowego lub etnicznego pochodzenia, które maja na celu lub powodują niweczenie, umniejszanie uznania, cieszenia się z lub wykonywania, na równych zasadach, praw ludzkich i podstawowych wolności w polityce, ekonomii, w sferze socjalnej, kulturalnej, lub jakiejkolwiek innej dziedzinie życia publicznego
                A kto głosi w Polsce hasła:
                "wolnego i niczym nie skrępowanego dostępu do broni!"
                Nikt, ale ty piszesz o Polakach jako całości
                Chyba nie powinieneś być policjantem ...
                • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 09.09.14, 03:47
                  Stefuś lubię bajki ale raz nie o tej porze a dwa już chyba jednak trochę inne! Wiem co potrafi zdziałać broń w niepowołanych rękach a większość rąk ,które ją dzierżą są właśnie nie powołane! Skoro zdawało się mądrzy ludzie dostają głupawki to co powiedzieć o "przeciętnych"?! Nie tak dawno 9-latka zastrzeliła w Stanach na strzelnicy instruktora z iluś tam letnim stażem! Kto był w tym "zespole" głupszy?! Ta dziewczynka ,która pierwszy raz miała broń w ręku czy instruktor ,który jej tą broń dał do ręki?!
                  • sjs2011 Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 09.09.14, 04:02
                    Piszemy o Polsce a ty podajesz jeden przykład nieszczęśliwego wypadku w USA
                    Prawdą jest że latami człowiek nabiera nawyków bezpiecznego obchodzenia się z bronią tyle, że Polakom zabrano tę szansę pod koniec 1939 roku i do dziś tylko lekko złagodzono dostęp do broni.
                    Więc pojawiło się zamknięte koło
                    Nie damy Polakom broni bo się nie znają na obsłudze broni i ... nie damy poznać Polakom jak sie bronią obchodzić.
                    Gorzej bo zarówno policjanci jak i służby też się bronią nie umieja obchodzić i powstaje kolejna bariera - policjanci którzy nie umieją obchodzić się z bronią zakazują posiadania broni cywilom bo pewnie jeszcze mniej się on na tym znają
                    Przykłady
                    Przypadki naszej policji z bronią
                    • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 10.09.14, 03:25
                      A tak wygląda "przypadek" z kraju o wiekowej tradycji w obchodzeniu się z bronią!
                      Mamusia jednego z młodych zawodników piłki nożnej stwierdziła ,że jej synka nie słusznie ukarano i wywalono z drużyny - więc namówiła znajomych ,żeby dali trenerowi nauczkę! Ponoć jeden z napastników miał za paskiem broń palną*! Okazało się ,że żona trenera również przyniosła ze sobą broń ( na dziecięcą imprezę sportową) a po chwili pan trener wyciągnął swoją i zaczęła się strzelanina na stadionie pełnym dzieciaków!
                      P.S. Później się okazało ,że nie miał!
                      www.kansas.com/news/local/crime/article2032390.html
                    • wladca_pierscienii kłamstwa o broni palnej w II RP 14.09.14, 21:52
                      sjs2011 napisał:

> Prawdą jest że latami człowiek nabiera nawyków bezpiecznego obchodzenia się z
                      > bronią tyle, że Polakom zabrano tę szansę pod koniec 1939 roku i do dziś tylko
                      > lekko złagodzono dostęp do broni.

taaak???

to podaj mi proszę :
                      1) przykłady użycia legalnej przedwojennej broni palnej
                      w Powstaniu w Getcie Warszawskim 1943

2) przykłady użycia legalnej przedwojennej broni palnej
                      w Powstaniu Warszawskim 1944
                      • sjs2011 Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 14.09.14, 21:59
                        Masz problemy z rozumieniem tekstu?
                        Od 1939 roku pilnowano aby Polacy nie mieli dostępu do broni, niedawno trochę złagodzono zakazy
                        • wladca_pierscienii Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 19.09.14, 22:28
                          sjs2011 napisał:

> Masz problemy z rozumieniem tekstu?

typowy "Efekt Przeniesienia"/"Syndrom Projekcji"

to ty masz problemy z rozumieniem tekstu

> Od 1939 roku pilnowano aby Polacy nie mieli dostępu do broni,
                          > niedawno trochę złagodzono zakazy
                          >

z twojego "dogmatu" wynika, że przed 1 Września 1939
                          Polacy mieli bardzo łatwy dostęp do broni

no to załóżmy, że w takim "kraju szczęśliwości" na 100 obywateli
                          było 20 sztuk nowoczesnej broni palnej

Warszawa przed wybuchem wojny miała 1 mln 390 tys. mieszkańców
                          20-21% od tego daje w zaokrągleniu 280 tys. sztuk broni

wchodzą Niemcy, robią okupację i zbierają z tego powiedzmy 90% broni

pozostaje 10% broni - 28 tys. sztuk

to czemu jej nie było widać w czasie Powstania w Getcie Warszawskim
                          ani w czasie powstania Warszawskiego ?

• sjs2011 Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 24.09.14, 21:34
                            z twojego "dogmatu" wynika, że przed 1 Września 1939
                            Polacy mieli bardzo łatwy dostęp do broni

Lata trzydzieste
                            Wieś Wola Rębkowska miała lasy - prywatne
                            Kradli im drzewo więc wynajęli jako wieś gajowego
                            ale gajowy bez broni to nie gajowy tylko obity gajowy
                            wieś napisała pismo do starosty o zezwolenie na posiadanie dubeltówki przez gajowego
                            oczywiście dostał
                            cd
                            Przechowywanie broni
                            Dziś jak się zbliżały wybory to policjanci jeździli po myśliwych i jak który nie miał akurat broni w sejfie to mu zabierali
                            A jak było przed wojną?
                            A broń wisiała na ścianie i niech by jakiś policjant wpadł na pomysł aby ją trzymać w sejfie to by dopiero było...
                            A teraz?
                            A traktują ludzi jak przygłupów
                            Sami na broni się nie znają i takie same mniemanie mają o Polakach
                            Broń na ścianie
                            • marek_boa Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 24.09.14, 22:32
                              Myśliwi Stefuś mają fajne powiedzenie "Raz do roku to i kij od miotły wystrzeli"! Spróbuj w ten sposób przechowywać broń w "najbardziej demokratycznym kraju na świecie" to nie dość ,że Ci ją zabiorą to jeszcze Pójdziesz Siedzieć!
                              • sjs2011 Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 25.09.14, 19:23
                                Niestety nie oddam ci na odlew powiedzeniem "Mareczku" bo zdrobnienia jakoś mi pedalsko brzmią a to nie mój rewir ale ci coś przypomnę:
                                Temat - kłamstwa o broni w II RP - dałem przykłady wraz z dokumentacją, że przed wojną w Polsce przynajmniej w jednej dziedzinie - czyli w broni gładkolufowej jak to dziś piszemy - nie było najmniejszych problemów do tego dodam -
                                - podczas okupacji niemieckiej bandyci regularnie nachodzili młyn - zwrócił się do Niemców o broń - dostał kilka dubeltówek- bandyci byli mocno zdumieni oj mocno
                                • fidziaczek Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 25.09.14, 21:28
                                  Pewnie dlatego przed wojną było 8 morderstw na 100 mieszkańców rocznie, a po wojnie jak nastały komuchy wynik spadł do niewiele ponad 2 od razu. Wolałbyś wrócić do starych statystyk? :)
                                  • sjs2011 Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 26.09.14, 09:44
                                    Po wojnie miał być kraj szczęśliwości i był bo nie podawano do publicznej wiadomości niewygodnych faktów.
                                    Tak na początku lat sześćdziesiątych trafiła mi do reki broszura wydawana dla wybrańców partyjnych a w niej opisy napadów, zabójstw, gwałtów tak drastycznych, że po 50 latach obecne horrory w filmach to bajka dla dzieci.
                                    Ta władza w skali całego kraju sfałszowała wyniki głosowania 3xTAK więc wykasowywanie dostępu do publicznej wiadomości informacji o zabójstwach i zaginięciach to był dla niej mały pikus.
                                    Ale pamiętam z dzieciństwa fotografie wystawione na pokazie ulicznym a tam ludzie np z 17 ranami kłutymi, człowiek nabity na dyszel wozu itp "przyjemności"
                                    więc nie ośmieszaj sie swoją niewiedzą na temat czasów komuny.
                                    Mordowano przed wojną a jakże - siekierą, młotkiem, nożem ale broń palna?\
                                    • marek_boa Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 26.09.14, 10:56
                                      Stefan akurat dostęp do informacji tego typu i ja miałem , i to dość dobry - więc bardzo proszę nie Siej popeliny bo Twoja fascynacja okresem międzywojennym przesłania Ci możliwości zdroworozsądkowego myślenia! Oczywiście ,że w PRL-u również były morderstwa - niestety jeśli chodzi o użycie w nich broni palnej to było tego mnóstwo cytrynowa siła mniej niż w okresie przedwojennym!
                                      • sjs2011 Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 26.09.14, 14:36
                                        Rozmawiałem z policjantem z KGP dobre wiele lat temu zaraz po zmianach ustrojowych.
                                        Zapytałem:
                                        "Jaki procent samobójstw jest w rzeczywistości zabójstwami?"
                                        Odpowiedział bez chwili wahania:
                                        "90%"
                                        a więc te komunistyczne statystyki można sobie w buty wsadzić
                                        • marek_boa Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 26.09.14, 16:39
                                          Stefan proszę Cię!:( Ja lubię bajki ale na dobranoc a to nawet nie jest bajka!
                                    • fidziaczek Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 27.09.14, 00:37
                                      No to IIIRP też fałszuje bo dalej jest około 2 na 100tys mieszkańców?
                                      Czy może nagle ludzie w 1989 zaczęli zabijać akurat tylko tyle że pasuje do danych z PRL? :)
                                    • fidziaczek Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 27.09.14, 00:40
                                      Zabójstwa na 100 tys. mieszkańców:
                                      1938: 8,7
                                      1950: 3,6
                                      1959: 2,3
                                      1980: 1,6
                                      1985: 1,8
                                      1990: 1,9
                                      1995: 2,9
                                      2000: 3,3
                                      2005: 2,1
                                      2008: 2,0
                                      • sjs2011 Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 27.09.14, 08:10
                                        A teraz jeszcze raz to samo ale z rozbiciem:
                                        - na zabójstwa z użyciem broni palnej
                                        - jak ta statystyka wygladała w państwach gdzie nie było milicji tylko policja
                                        to co podajesz ma się nijak do rzeczywistości a już związku z posiadaniem broni żadnego..
                                        • fidziaczek Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 27.09.14, 10:51
                                          To wolisz wersję ze to przez broń palną tylko dlatego że PRL był lepszym systemem niż IIRP?
                                          Coś musisz poświęcić :)
                                        • fidziaczek Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 27.09.14, 11:04
                                          Dziwnym trafem ilośc zabójstw w USA jest bardzo zbliżona do ilości zabójstw w IIRP

Jednak ten artykuł sugeruje że głównym czynnikiem są nierówności
                                          www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/kraj-pelen-broni-ale-bez-zabojstw-w-usa-badaja-islandzki-fenomen,326341.html
                                          Ja myślę że wazne są oba, im więcej nierówności i im więcej broni tym więcej zabójstw.
                                          W PRL broni było mało, nierówności niewielkie to i się ludzie nie mieli po co ani czym zabijać
                                • marek_boa Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 25.09.14, 23:28
                                  No teraz to Żeś mnie Stefan Zaskoczył - Możesz Wierzyć lub nie ale z czyichś orientacji seksualnych nie robię sobie żartów i nigdy nie było to moją intencją - szczerze powiedziawszy ja takich skojarzeń nie mam więc sorry jeśli to tak Odebrałeś! Kpić z wiedzy lub jej braku - tak, kpić z wypisywanych durnot - oczywiście - ale żeby komuś wciskać od homoseksualistów?! - nigdy!
                            • wladca_pierscienii LEŚNIK dubeltówka = broń cywilna 30.09.14, 00:41
                              sjs2011 napisał:

> Lata trzydzieste
                              >
                              Wieś Wola Rębkowska miała lasy - prywatne
                              > Kradli im drzewo więc wynajęli jako wieś gajowego
                              > ale gajowy bez broni to nie gajowy tylko obity gajowy
                              > wieś napisała pismo do starosty o zezwolenie na posiadanie dubeltówki przez gaj
                              > owego
                              > oczywiście dostał

1) po pierwsze
                              gajowy potrzebował broni do pracy, nie do zabawy

2) po drugie: była to "broń cywilna"
                              z wosjkiem żadni "separatyści-surwiwalowcy" NIE "pogadają" długo...

3) po trzecie
                              za komuny leśnicy też mieli dubeltówki...
                              :-)

4) po czwarte
                              włądza radziecka "doceniła" przyzwoitość charakteru polskich leśników
                              udziałem w przymusowych deprotacjach w lutym 1940 roku...

zisiaj we wtorek o 23:40 w TVP POLONIA
                              (powtórka czwartek 2 października godz. 14:55)
                              "Martyrologia leśników. Katyń, Sybir, Kresy"
                              (dokument, Polska 2010, reżyseria: Jacek Frankowski)
                              tv.wp.pl/#program-6044815
                              Polscy leśnicy podczas II wojny światowej byli grupą zawodową, która poniosła największe straty. Ponad 20 proc. przedwojennej kadry straciło życie z rąk okupantów niemieckich, radzieckich, a także nacjonalistów ukraińskich spod znaku UPA. (...)

forum.gazeta.pl/forum/w,56801,91526747,91965175,marsz_8_tygodni_z_Syberii_na_Wolyn.html
                              forum.gazeta.pl/forum/w,56801,91526747,126257118,Re_marsz_8_tygodni_z_Syberii_na_Wolyn.html
                              • sjs2011 Re: LEŚNIK dubeltówka = broń cywilna 25.10.14, 16:28
                                Broń co pracy?
                                Czyli do wyrębu lasu?
                                Do ochrony a czym innym jest broń w domu?
                                Twierdzisz ze do zabawy?
                                No,no...
                                Czyli sztucer to też broń cywilna? Pistolet też czy nie?
                                Za komuny każdy kto miał bronić aby kolejny rząd mógł się wyżywić miał bron
                                Około 1954 roku widziałem uzbrojonych wartowników przy... stawach
                          • sjs2011 Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 25.09.14, 21:15
                            no to załóżmy, że w takim "kraju szczęśliwości" na 100 obywateli
                            było 20 sztuk nowoczesnej broni palnej
                            Było bardzo dużo tzw "piątek" czyli broni o kalibrze 6,35 i 7,65
                            czyli ok 100 J i 200 J
                            wiesz do czego taka broń się nadaje?
                            --
                            to raz
                            dwa
                            w sierpniu 1939 roku władze nakazały zdać broń - dubeltówki, sztucery itp
                      • marek_boa Re: kłamstwa o broni palnej w II RP 19.09.14, 23:06
                        Wczoraj na Florydzie dziadek zastrzelił 6 wnucząt ,później swoją córkę - matkę tych dzieci a na końcu siebie!
                        www.tygodnikzamojski.pl/artykul/53440/usa-dziadek-zastrzelil-szescioro-wnuczat-ich.html
                  • wladca_pierscienii śmierć na strzelnicy 24.09.14, 17:27
                    marek_boa napisał:

> ki to co powiedzieć o "przeciętnych"?! Nie tak dawno 9-latka zastrzeliła w Stan
                    > ach na strzelnicy instruktora z iluś tam letnim stażem!

za TVN 24
                    dzisiaj w Chorzowie na strzelnicy
                    25-letni mężczyzna zastrzelił 50-letniego instruktora

policja sprawdza, czy był to wypadek czy strzelał celowo

--
                    "Prawdziwy przyjaciel wbije ci nóż od przodu"
                    ("A true friend stabs you in the front")
                    Oscar Wilde
    • antyk-acap Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 17:16
      Wiele nie trzeba by zabijać. Daj mi tonę nawozów, samochód dostawczy i jeszcze kilka składników ogólnie dostępnych a zrównam Kreml z ziemią.
      • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 20:11
        Dam Ci to wszystko i jestem pewien ,że nie tylko nie przekroczysz z tym "wszystkim" granicy z RF ale przy okazji zwiedzisz Rosyjski pierdel - na Twoje nieszczęście kary śmierci już nie wykonują!
    • antyk-acap Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 17:21
      Oczywiście że dostęp powinien być większy. I należy zmienić prawo co do samoobrony. Byłem kiedyś w małym teksańskim miasteczku. Straszne zadupie. Za nim była wieś. Jeden dom od drugiego ze 40 kilometrów. I tam ludzie faktycznie nie zamykali drzwi w domach. Nawet gdy jechali poza miasto. W samochodach zostawiali kluczyki. Każdy miał broń.
      • billy.the.kid Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 18:27
        ach,te wspaniałe westerny.
        • antyk-acap Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 18:30
          Pieprzysz! Tam nie ma innego wyjścia. Co zrobisz gdy w twoim domu ktoś cię napadnie? Pobiegniesz do sąsiada? 40 kilometrów?
          • billy.the.kid Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 18:59
            komu bedzie się chciały dymać 40 km żeby ciebie napadać?????
            no,może jakieś ruskie.
      • jopekpl Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 19:39
        antyk-acap napisał:

> Oczywiście że dostęp powinien być większy. I należy zmienić prawo co do samoobr
        > ony. Byłem kiedyś w małym teksańskim miasteczku. Straszne zadupie. Za nim była
        > wieś. Jeden dom od drugiego ze 40 kilometrów. I tam ludzie faktycznie nie zamyk
        > ali drzwi w domach. Nawet gdy jechali poza miasto. W samochodach zostawiali klu
        > czyki. Każdy miał broń.

To jeszcze przytocz ile w tym teksasie było strzelanin w wyniku których poszkodowani zostali ludzie a a ile jest takich przypadków w Polsce i ,odpowiedz na pytanie czemu takie przypadki u nas są sporadyczne a tam częste???
        A tu kilka na szybko znalezionych przykładów
        :
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,13278804,Strzelanina_w_bibliotece_amerykanskiego_college_apos_u_.html
        www.gazetaprawna.pl/artykuly/809069,usa-strzelanina-w-teksasie-wsrod-ofiar-czworo-dzieci.html
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,7227100,Strzelanina_w_amerykanskiej_bazie__12_zabitych.html
        www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-usa-strzelanina-na-uniwersytecie-w-teksasie-sa-ofiary,nId,628218
        I można tak setkami, i to jest według ciebie bezpieczeństwo ??? co mi po broni gdy jakiś wariat mnie zastrzeli na ulicy w szkole czy w pracy????
        Ja jednak wole by nie było u nas broni ani takich przypadków,przynajmniej nie notorycznych.
      • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 20:12
        Ależ oczywiście czytamy przecież o masakrach w szkołach!
        • antyk-acap Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 20:28
          W Kanadzie jest tyle samo broni i nie czytamy. Na Ukrainie w prywatnych rękach jest około 6 milionów sztuk broni w prywatnych rękach. Też nie słychać o masakrach.
          • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 21:05
            Kanada to całkiem inne zjawisko jak USA - poszanowanie prawa w Kanadzie jest ponad możliwości pojmowania Amerykanów a co do Ukrainy to Przestań pierdo...ć głupoty - Widzimy co broń w prywatnych rękach robi na Ukrainie!
          • antyk-acap Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 08.09.14, 21:09
            Jeśli kacapy dojdą do Kijowa to mam nadzieję że poczują tą broń.
            • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 09.09.14, 00:25
              No! Niemcy mieli ile milionów sztuk broni?!:) A tu niespodziewajka - nie Hitler zdobył Moskwę ale Stalin Berlin!
              • antyk-acap Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 09.09.14, 00:35
                Gdyby wtedy istniał terroryzm nic by nie zajął.
                • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 09.09.14, 03:49
                  Ty te głupoty Sam Wymyślasz czy ktoś Ci podpowiada??!:)
              • sjs2011 Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 09.09.14, 03:41
                Chyba o czymś zapomniałeś
                W 1941 roku Armia Czerowna miała najwięcej na świecie czołgów, samolotów i żołnierzy a tak uciekała, że zgubiła nie mniej niż około 4,5 mln sztuk broni
                Nawet czołgi , samoloty zostawili i uciekli - co ciekawe około 3 mln uciekło do... domów - głosując przeciw komunizmowi ... nogami.
                Bez wsparcia USA Stalin by przegrał - po prostu...
                • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 10.09.14, 03:27
                  Ależ tak oczywiście! Uciekli do domów - ot tak sobie?! W państwie tak totalitarnym jak ZSRR ?!:) Stefan Przestań ogrywać tą samą płytę bo to już jest nudne po prostu!
              • sjs2011 Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 09.09.14, 03:43
                Chyba o czymś zapomniałeś
                W 1941 roku Armia Czerwona miała najwięcej na świecie czołgów, samolotów i żołnierzy a tak uciekała, że zgubiła nie mniej niż około 4,5 mln sztuk broni
                Nawet czołgi , samoloty zostawili i uciekli - co ciekawe około 3 mln uciekło do... domów - głosując przeciw komunizmowi ... nogami.
                Bez wsparcia USA Stalin by przegrał - po prostu...
                • argonauta10 Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 26.09.14, 15:31
                  Tylko ze ten Texas to jest drugi na liscie stanow jesli chodzi o ogolna liczbe morderstw z czego tak mniej wiecej 3/4 z uzyciem broni palnej. W 1991 jakis swir wlasnie w Texasie zastrzelil 23 osoby w barze zanim sam w siebie palnal i nie zastrzelil go nikt inny.
                  Pierwsza jest KAlifornia, i co ciekawe jakie sa statystyki ludnosci
                  Dane z roku 2010
                  1. Kalifornia
                  zabojstwa - 1811, gun murders - 1267
                  populacja
                  biali - 40%
                  czarni - 6%
                  latynosi - 38%
                  2. Texas
                  zabojstwa - 1246 gun murders - 805
                  populacja
                  biali - 45%
                  czarni - 16%
                  latynosi - 17 %
                  3. Florida
                  zabojstwa - 987 gun murders - 669
                  populacja
                  biali 57%
                  czarni - 16%
                  latynosi 17%
                  ...........
                  12. Lousiana
                  zabojstwa - 437, gun murders 351
                  populacja
                  biali - 60
                  czarni 30
                  latynosi - 4
                  13. Maryland
                  zabojstwa 424, gun murders - 293
                  populacja
                  biali 50%
                  czarni 30 %
                  latynosi - 10%
                  47. Montana
                  zabojstwa - 21 gun murders -12
                  populacja
                  biali 87%
                  czarni - 0.6%
                  ........
                  50. North Dakota
                  zabojstwa - 9 gun murders - 4
                  populacja
                  biali - 88%
                  czarni - 1%
                  latynosi -1%
                  .......
                  52. Vermont
                  zabojstwa - 7, gun murders - 2
                  populacja
                  biali 96%
                  czarni -1%

Stan posiadania borni palenj na stan jakos tam sie wiele nie rozni, ot kilka % mniej lub wiecej, i nie wynika, z tego ze tam gdzie tej broni palnej jest duzo w posiadaniu ludzi jest bezpieczniej. Texas na drugim miejscu. Mimo ze taki zmilitaryzowany i po chalupach pelno broni, jakos tam te morderstwa sa, i to drugi stan wg liczb. Cos ci bandyci nie licza sie z tym ze ofiara ma tez brona palna.
                  Wynika ze tam jest najspokojniej gdzie jest najwiecej bialych ludzi, a najmniej czarnych i latynosow.
                  Czyli do posiadania broni palnej trzeba sie nadawac.
                  Juz to widze jak by bylo z krewkim charakterem Polakow. Agresja rosnie bo ktos tam sie spojrzaj, zwrocil uwage jakism chuliganom. Kibole wybieraja siena ustawli z maczetami i palami, a teraz niech jeszcze jest latwy dostep do broni palnej to by dopiero byly jatki na ulicach.

W Polsce wystarczy odsunac lewakow od wladzy, tych co bronia i wypuszczaja przestepcow, bo na razie bandziory czuja sie bezkarnie, a nie karze sie ludzi ktorzy bandziora zabili jak ich napadal we wlasnym domu. Sa tacy w Polsce co zabili bandyte z wlasnej legalnej broni palnej i siedza w wiezieniu bo przekroczyli jakies idiotyczne granice obrony koniecznej. Wystarczy ograniczyc aktywnosc wszelkiej chuliganeri, to nie potrzeba miec pistoletow w domach. Za komuny bylo skuteczne karanie, bandyctwa nie bylo tyle co teraz i pistoletow nie trzeba bylo miec w domach.
                  • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 26.09.14, 16:40
                    A juś Ci - To jacy "lewacy" są u władzy?!:) PO?!:)
                    • argonauta10 Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 26.09.14, 20:59
                      oh marus, jakich to lewakow mielismy u wladzy, od zmiany wladzy formacje w jakich ochraniales wladze zmienily nazwe....ohhhhh
                      profesorowie karnisci co tworza prawo karne, za komuny byli w PZPR i sadzili zeby karac za byle co, dzisiaju ci sami ludzie sa za tym ze a to spoleczenstwo wychowalo przestepce, a topalogiczni rodzcie, nagle przestepeca jest niczemu winny
                      no popatrz taka profesura jak Marian Filar, tworca wielu ustaw karnych, z komuny kiedy zaczeles sie zaczytywac pisemkami zbrojenowymi: wykładowca Wyższej Szkoły Oficerskiej MSW im. Feliksa Dzierżyńskiego w Legionowie...patron szkoly wybitny jesli chodzi o karanie winnych, zaprzeczysz? A pamietam jak to wystapil w takim programie "Pod napieciem" transmisja z miejsca zbrodni, karnista co tworzyl prawo za komuny byl za jego zaostrzeniem nagle tworzyl ustawy te samo prawo lagodzace, i do kamery sie zamknal i nie mial co powiedziec... Pamietam to. Miejscowy komendant policji odsylal do prawa karnego co on tam wykonuje a prawo tworza inni, a prof karnista tez nie mial co powiedziec do kamery. Czlonek jakich to parti? Samych lewackich a to KLD, UW, Lewica i Demokraci, a to komitety poparcia PO..ale za komuny zaostrzal prawo dla przestepcow. Tylko komuna upadla ten sam jzu lagodzil prawo dla przestepcow. Pozostawiajac proferurka...
                      Pamietam taki marsz milczenia w Belchatowie, zgwalcona i utopiona nastolatka, w ten sam dzien, taki prezydent Kwachu podpisal jakas ustawe zakazujaca kare smierci w Polsce. Prezydent co to w jakis tajemniczy sposob w swoich molodych latach nie tylko paszport zdobyl ale stypendium na studia w Londynie w polowie lat 70tych, i jeszcze ministrem sportu zostal. A tak dodajac kim tam byli tacy premierzy jak Miller, Cimoszewicz, posel Ania Grodzka co to wazna figura za komuny byla w ZOMO i PZPR a dzisiaj poslem jest, i tak jeszcze mozna wymieniac wielu, co to byli w PZPR a dzisiaj poglady zmienili o 180 stopni.
                      Co marek powiesz w sprawie zwalczania bandyctwa w PRLu?
                      Mieliscie metody i to skuteczne, pala przez leb i spokoj panowal :) Chwale to wam
                      Tak sie zalozylo ze 40 lat temu wujka mojego nauczyliscie porzadku, napil sie piwa w "pijalni piwa" z kolegami w spokoju ale ze przy sasiednim stoliku jacys inni darli morde, zaczynali z kazdym, no i zaczelo sie mordobicie po pijaku, wujek mimo ze spokojny zostal poszparpany na placu boju, milicja przyjechala pala w leb zdzielila, wrzucila w suke, na posterunku jeszcze raz pala poprawila i przesluchala tak, ze kolegium zaplacil...najmniej winny. Wujek sie nauczyl, ze potem raz z bratem pil, moim ojcem, i innymi szwagrami, jego brat morde darl po pijaku w mieszkaniu, milicja z ulicy weszla, pala uspokoila, wujek siedzial cicho bo sie juz nauczyl, brata wujka wywlekli, pare razy pala dostal, mimo ze byl w PZPR nie pomoglo, szeregowy byl. To co sie chwali umieliscie zaprowadzac porzadek w MO.
                      Teraz zmiana pogladow?
                      Przestepcow sie broni?
                      No popatrz, a jak bys reagowal jak mlodociany gnoj atakuje zbrojnie policjantow?
                      Bo tak sie zdarzylo we wtorek w Melbourne w Australii, ze policja pojechala pewnego Abdula popytac z jakiej to racji wymachiwal czarna flaga panstwa islamskiego w centrum handlowym, a gnoj zaatakowal policjanow nozem z czego 2 trafilo do szpitala, i albo ktorys z nich albo jeszcze 3 przy tym uzyl "klamki" i zastrzelil gnoja na miejscu, oczywscie islamski gnoj byl bardzo lagodny wczesniej i spokojny, jakto ci sasiedzi co ich opisujesz, sami lagodni i spokojni...
                      Tak sie mialem zapytac o to w sasiednim watku o tych spokojnych muzulmanow gdzie mi tam odpowiadasz, no jakbys wyrazil swoje poglady, i jakbys zareagowal jak policjanta atakuje sie nozem czy spluwa.
                      • marek_boa Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 26.09.14, 22:53
                        Zareagował bym tak jak zostałem do tego przeszkolony! Nie latał bym z kałachem po okolicznym domach gdzie mieszkają Muzułmanie i nie strzelał do wszystkiego co się rusza!
                        Czyli Twierdzisz ,że od 1989 roku do dziś w Polsce rządzi lewica?!:) Szczerze powiedziawszy Ty chyba nawet nie Wiesz co to jest lewica!
                        A pro po - zniesienie kary śmierci - to podstawa w UE więc albo kara śmierci albo UE!
                  • sjs2011 Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 26.09.14, 20:31
                    Za komuny bylo skuteczne karanie, bandyctwa nie bylo tyle co teraz i pistoletow nie trzeba bylo miec w domach>
                    Bzdura
                    Od czasów wojny u ludzi zostało około miliona sztuk broni nie zarejestrowanej - i co?
                    A nic
                    • argonauta10 Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 26.09.14, 21:12
                      Lata powojenne byly istotnie niebezpieczne, bylo sporo tej broni palnej, strzelanin, ze MO, UB, KBW baly sie wyjsc nocami z budynkow, ale to tak bylo do lat powiedzmy konca 40tych, w 50tych sie to uspokoilo. Potem za pomoca tej broni zdobywalo sie swieze mieso w lesie, no i jakies tam pojedyncze napady. Na kazdej wiosce ktos tam jest kto ma jakis karabin z wojny, naboje, i klusuje w lesie. Lata 70te i 80te to generalnie byl spokoj jesli chodzi o bandyckie napady, u mnie w miescie w latach 80tych ktos napadl, zgwalcil i zabil dziewczyne, to byl szok dla ludzi, pamietam wizje lokalna, milicjanci z psami, ludzie gotowi bandyte powiesic, szok bo morderstwa to nie bylo od lat, gadanie ze dostanie kare smierci ale czasy sie zmienily, wyszedl wolny. A od czasow upadku komuny to juz sie pare morderstw zdarzylo i to bez takich wizji lokalnych. co jak co ale komuna i milicja umialy powstrzymac takie przestepstwa
                      • sjs2011 Re: Łatwiejszy dostęp do broni,a bezpieczeństwo P 26.09.14, 21:35
                        >A od czasow upadku komuny to juz sie pare morderstw zdarzylo i to bez takich wizji lokalnych. co jak co ale komuna i milicja umialy powstrzymac takie przestepstwa>
                        Głupoty piszesz
    • gangut Broń jest po prostu obywatelom niepotrzebna 26.09.14, 22:14
      Po co to komu (poza służbami)? Żeby leczyć kompleksy?
      • cie778 Re: Broń jest po prostu obywatelom niepotrzebna 26.09.14, 23:55
        gangut napisał:

> Po co to komu (poza służbami)? Żeby leczyć kompleksy?

Odpowiadając w podobnie merytorycznym stylu:
        Uj Ci do powodów, z których chcę mieć spluwę. Jeśli chcę ją mieć, to póki mam ją zgodnie z prawem - masz się odstosunkować. Dodatkowo uj ci do moich kompleksów. Jeśli chcę je mieć i leczyć spluwą, to póki robię to zgodnie z prawem - takoż masz się odstosunkować.

A tak w ogóle - użyty przez ganguta rodzaj propagandy to rewelacyjny przykład sowietyzacji myślenia. W normalnym świecie państwo nie ma nic do gadania w sprawie moich potrzeb, chęci i kompleksów. W państwie na wzór sowiecki to ja nie mam nic do gadania w sprawie tego, jakie potrzeby i chęci przyzna mi państwo.

pozdrawiając przeciwników Wielkiego Brata
        jasiol
        • gangut Re: Broń jest po prostu obywatelom niepotrzebna 27.09.14, 14:18
          W "normalnym państwie" (domyślam się że masz na myśli współczesne wysokorozwinięte kraje Zachodu) państwo reguluje i kontroluje życie obywatela w dużo większym stopniu niż jeszcze w komunistycznej Polsce, powiedzmy, w latach 60-tych czy 70-tych. Tak czy inaczej, oczywistym jest że państwo może narzucać obywatelom ograniczenia w imię dobra wspólnego.
          Broń palna służy do zabijania. Obywatel we współczesnym państwie może zabijać tylko w ramach wykonywania obowiązków w wyspecjalizowanych strukturach (policja, wojsko). Naturalne przyczyny, dla których broń była potrzebna (mieszkanie z dala od siedzib ludzkich, konieczność polowania w celu zapewnienia sobie pożywienia itp.) odpadły. A jak ktoś lubi sobie postrzelać to może zostać zawodowym żołnierzem.
    • wladca_pierscienii Salwador - gangsterzy z USA 05.10.14, 18:25
      film dokumentalny "Ojczyzna gangów" ("Gangland Homeland", USA 2011)

w latach 80-ych w Salwadorze byłą wojna domowa
      uciekinierzy z Salwadoru byli w USA prześladowani
      przez Murzynów i Meksykanów

założyli gang MS-13
      ("Mara Salvatruchia")

gang istnieje do dziś
      złąpani i skazani gangsterzy są deportowani do Salwadoru
      niektórzy próbują wrócić do USA

inni założyli "flilię" gangu MS-13 w Salwadorze

w Salwadorze ma być 10 razy więcejmorderstw niż w USa
      i pięć razy więcej niż w Meksyku
      około 70% morderstw dokonują gangsterzy
    • wladca_pierscienii sekrety "Secret Service" 25.10.14, 14:27
      szabla.towarzysza.kiszczaka napisał:

> Fakty są takie, że jesteśmy jednym z najbardziej rozbrojonych społeczeństw na ś
      > wiecie.
      > (...)
      > Dodatkowo dochodzi jeszcze aspekt traktowania obywatela jak dorosłego, odpowied
      > zialnego człowieka i odrzucić założenie, że każdy z nas jest przestępcą.
      >

serial dokumentalny
      "Tajemnice tajnej służby" odc. 2
      (Secret Service Secrets, USA 2011)
      powtóka będzie w niedzielę o 18:00 czy 19:00

agenci Secret Service ochraniający prezydentów
      i viceprezydentów USA
      mówią o zagrożeniu atakiem pojedyńczego zamachowca
      zwanego "Szakal"
      (ma krótką broń palną dostępną w USA i może strzelić np.
      podczas gdy prezydent ściska ręce wyborcom)

cytat: "większość z nich ("świrów" potencjalnych zamachowców)
      nie jest notowana")

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka