Dodaj do ulubionych

rozpad Rosji scenariusze

15.01.15, 12:32
Co raz wiecej analitykow mowi o perspektywie rozpadu FRfr.., co zonacza, ze, to co bylo marzeniem zaczyna sie przyblizac.
Musimy by przygotowanii na rozne warianty, bo choc nie spowoduje to jakis klopotow dla nas.., to jednak bedzie nowa sytuacja na wschodzie, do ktrej musimy byc przygotowani...
Ponizej kilka oczywistych scenariuszy i proba przygotowania sie na nie.
Obserwuj wątek
    • ignorant11 1. Krolewiec 15.01.15, 12:45
      Ze wzgledu na bliskosc sasiedzka i historyczne i biezace zwiazki z Polska najbardziej istotny dla nas jest Krolewiec.
      Obecnie Krolewiec jest najbarrziej prozachodnim regionem Rosji.
      Jednak rozwoj sytuacji moze rozgrywac sie wg roznych scenariuszy.
      1. MAJDAN w Krolewcu, czyli masowe demonstracje i bunt ludnosci.u
      A. Wazne jest jak zachowaja sie wladze, czy popra czy stana na czele ludowego buntu, czy tez beda usilowaly spacyfikowac, w czym poiosa porazke.
      B. Jak zachowa sie wojsko, ktorego jest tam duzo.
      Moze zachowac neutralnosc zyczliwa lub negatywna.
      Mozliwy jest tez bunt wojska i ogloszenie secesji przez zamach wojskowy.
      C. Nie mozna wykluczyc wybuchu walk.

Pytania o nasza reakcje:
      2. Czekac na rozwoj wypadkow.
      3. Dzialac aktywnie np blokowac transporty wojsk interwencyjnych, przez brak zgody na przejazd wojsk przez Litwe i Polske.
      4. Dzialac radykalnie przez blokade morska ladowa i powietrzna.
      5. Grac na zwloke i udawac mediacje aby secesjonisci umocnili sie.
      6. Oglosic neutralnosc i biernie przygladac sie jak putler tlumi bunt we krwi.
      7. Wdrazac sankcje
      • tornson Wziąć tabletkę, jak za dwa dni nie przejdzie 15.01.15, 13:09
        skontaktować się z psychiatrą.
        To moja rada dla ciebie.
      • argonauta10 Re: 1. Krolewiec 15.01.15, 13:27
        no dobra, bolszewizm upadnie i co dalej?
        myslisz ignorant ze myslenie rosyjskie sie zmieni? oni dalej, od wiekow zyli z batem nad lbami, posluszen stwo wobec kremla, to myslisz ze sie tak z dnia na dzien wyzwola?
        caly okreg kalinigradzki to generalni wojskowi i ich rodziny, ludzie oplacani z kremla za lojalizm, wiernosc, i tak nagle z dnai na dzien ci ludzie zmienia poglady? No fakt patrzac na polskich bolszwikow zmienili, z klaniania sie w moskiwe zaczeli sie klaniac w brukseli i waszyngtonie, zarabiac w imperialistycznych walutach, za ktorych posiadanie kiedys karali...przyklad: marek_boa, no i wielu innych "wiernych idealom". No ale co zrobisz z takimiwypranymi mozgami? Opieka psychiatryczna sporo kosztuje w kapitlalizmie i nie da sie takich ludzi wyciagnac z ich myslenia. No chyba zeby ich zamknac w ich bolszewickim raju pod Kamczatka na Magadanie, na jakis czas.

Co po Rosji? Zajmie te miejsca jakis kalifat, gdzie muzulmanki mnoza sie na potege? Chiny zajma surowcowa Syberie do ktorej roszcza jakies historyczne prawa a reszta?
        Zniknie bolszewicke zagrozenie, ale ono sie wzielo z tych barbarzynskich hord ktore zyly tylko z rabowania. To im zostanie, wez tu zmien myslenie przszlo setki milionow ludzi tak z dnai na dzien, co zyja menralnoscia przez wieki ze sasiada sie najezdza, ograbia.
        Ceny ropy, gazu poszly ostro w dol, ale narod od wiekow zyjacy z grabiezy, myslisz ze tak sie zmieni z dnia na dzien? Z czegos musza zyc
        • marek_boa Re: 1. Krolewiec 15.01.15, 13:41
          Jak widać po Twoich postach głupota nie jest przypisana tyko do konkretnych nacji a jest internacjonalna!Twoje myślenie skrzywione widocznie w młodym wieku i ukształtowane dewiacyjnie nie ma najmniejszych szans się zmienić! Czekam tylko kiedy Zaczniesz Pisać o Marsie - "Bolszewicka planeta| - wszak wszyscy mówią o niej "czerwona"!
          P.S. Leczenie psychiatryczne w GB o ile się orientuję jest BEZPŁATNE na tej samej zasadzie co BEZPŁATNE lekarstwa dla wszystkich ludzi przewlekle chorych - proponuję więc przyjechać do GB,przepracować z kilka dni , załatwić "Insurance" (po uprzednim telefonicznym powiadomieniu procedura trwa 15 minut) i już Możesz Rozpocząć leczenie! W twoim przypadku nie spodziewał bym się cudów ale kto to wie?!
          • argonauta10 Re: 1. Krolewiec 15.01.15, 18:01
            jak sie wychowalo za komuny w PRLu to pewne wnioski nasuwaja sie same - gdzie ten dobrobyt gloszony w szkolach i zakladach pracy, jak sie widzi puste polki w tym PRLu, a tu tacy wyjechali na ten "zgnily" Zachod a tam towarow pelno

co do mojego pisanai ze czerwony Mars jest bolszewicki nie doczekasz sie, za tym stoi nauka, ze ten czerwony kolor powoduja tlenki zelaza,j abym sie chcial doczekac, gdzie ten jest zapowiedziany przez komunistow dobrobyt, jakis kraj przez komunizm opanowany ze tam naprawde ludziom, i zaczelo sie zyc lepiej, podasz jakies przyklady?

Odsylasz mnie do psychiatry, wies zmozemy isc, ale obaj, naprswde chcialbym wiedziec co siedzi w glowach ludzi co oficjalnie glosza cos tam, ludzi zmuszaja do jakichs idei, a jednoczesnie w zyciu swoim robia cos cos calkiem naprzeciw. Baaaardzo chcialbym poznac wyjasnienie, o co to takim ludziom chodzi co gadaja jedna rzecz a robia co innego w zyciu. Tacy komunisci, islamisci, a nawet ....kobiety:)
            Moze z racji pracy za tydzien bede w Petersborough, firma hotel zaplaci, moze tam zostane jak mnie przekieruja gdzie indziej, mozemy sie spotkac, ale mareczku, postawilbym flaszke, piwo, aby tylko poznac takie myslenie ludzi takich jak ty - co to byli przeciw czemus a tam zamieszkali, po prostu zeby to rozgryzc, co ma w glowie, czlowiek ze tam twierdzi ze jest wierny jakims idealom, a robi naprzeciw tym idealom
            • marek_boa Re: 1. Krolewiec 15.01.15, 20:03
              "Puste półki" w PRL-u a na głowę w roku przypadało 97 kg spożycia mięsa?! To ile jest teraz kiedy "półki pełne" - 17?! Ot kur..a dobrobyt!
              Reszty niestety czytać się nie da więc i komentować nie ma jak - sam bełkot w dodatku trzeba by jakiegoś dekryptażu aby to odczytać?! Takiś "dobry" Polak co to nie potrafi porządnie i poprawnie po Polsku prostego tekstu napisać?! Ech.....
              • antyk-acap Re: 1. Krolewiec 15.01.15, 20:19
                I znowu pobiłeś Czomolungmę głupoty. Primo spożycie mięsa liczy się po produkcji a nie po spożyciu. Nikt nie stoi za każdym polakiem i nie sprawdza co ma na widelcu tenże Polak. Secundo - produkcja, także mięsa w PRL była metodami stachanowskimi. Mięso więc produkowano gdy było. Część oczywiście trafiła na rynek, potem ginęła pod ladą. Był nawet proces zakończony karą śmierci. Część trafiała na eksport - dostawaliśmy za to T - 72 lub inne badziewie. A część po prostu się marnowała i wyrzucano ją. Często żywność była falami a między nimi stał na półkach ocet.
                • marek_boa Re: 1. Krolewiec 15.01.15, 22:39
                  Bredzisz Tumanie bo albo jeszcze u ojca z jajka na jajko skakałeś albo Byłeś tak "dorosły" ,że chkeb Wołałeś "bep" a na muchy "tapty"! Nikt za nikim stać nie musiał i bardzo łatwo można było w przybliżeniu wyliczyć ilość kupowanego legalnie przez Polaków mięsa - KARTKI Głąbie to był towar ścisłego zarachowania tak przy wydawaniu jak i przy zdawaniu ze sklepów! Przykładowo przechowywaniem kartek na cukier zajmował się Narodowy Bank Polski!
                  • antyk-acap Re: 1. Krolewiec 15.01.15, 23:01
                    To już jest Mount Olympus głupoty... Bo pominąłeś handel kartkami i wtórny handel mięsem...
                    • marek_boa Re: 1. Krolewiec 15.01.15, 23:10
                      Jesteś Kretynem i w dodatku NIE UMIESZ CZYTAĆ! Napisałem wyraźnie "LEGALNE ZAKUPY MIĘSA"! Handel kartkami to sprawa marginalna i nie mająca NIC WSPÓLNEGO z tym o czym piszę! Okazuje się ,że Biedaku nawet nie Wiesz co to są druki ścisłego zarachowania?! Ech....całe życie z wariatami!:(
                      Czyli według Ciebie mięsa było mniej sprzedane niż WRÓCIŁO kartek ze sklepów?!:)
                      • antyk-acap Re: 1. Krolewiec 15.01.15, 23:22
                        Przecież nie sprzedawano mięsa za okazaniem dowodu osobistego. Jeśli więc przyniosłeś kartki sprzedawca miał to gdzieś. Jak to się ma do spożycia? Mięso nie musiało wracać do sklepu. Można było odsprzedać.
                        • marek_boa Re: 1. Krolewiec 16.01.15, 00:04
                          Ty jednak nie Udajesz!:( Ale jak przyniesiono kartki to sprzedawca SPRZEDAŁ mięso co nie?! I kartki wróciły do urzędu?! A teraz Poczytaj o czymś , o czym pojęcia nie Masz - o STATYSTYCE!!!
                          • antyk-acap Re: 1. Krolewiec 16.01.15, 00:13
                            Ale to nadal nie oznacza że ten co kupił to mięso to je zjadł i że nie kupił kartek od kogoś innego. Udowodnij że nie mogło tak być!
                            • marek_boa Re: 1. Krolewiec 16.01.15, 00:17
                              Nie ma to żadnego znaczenia dla STATYSTYKI! Mięso zostało sprzedane i ktoś je zjadł! Po za tym w statystyce nie ma bo być nie może ilości spożytego mięsa z nielegalnego uboju - jednym słowem najprawdopodobnie ilość spożywanego mięsa była dużo większa!
              • ignorant11 Re: 1. Krolewiec 16.01.15, 01:35
                Ubola to tuman i kacapski propagandzista i notorycxny klamca.
                Ja sprawdzilem obecnie spozycie miesa jest ponad 75kg zakomuny bylo do 50kg.
                • ignorant11 Re: 1. Krolewiec 16.01.15, 02:10
                  Wiecej szczegolow znalazlem dla miesa wieprzowego Polak jak przystalo na Europejczyka zjada ca 40kg wieprzowiny.., gdy Rosjanin ok 20kg.
                  A teraz pewnie beda zajadac zdrowa... trawe, bo wieprzowina podobno niezdrowa:)))
                • anton_pl Re: 1. Krolewiec 16.01.15, 10:02
                  ignorant11 napisał:

> Ubola to tuman i kacapski propagandzista i notorycxny klamca.
                  > Ja sprawdzilem obecnie spozycie miesa jest ponad 75kg zakomuny bylo do 50kg.

Aha, to sprawdź jakie było przez II WŚ???, wiem z opowiadania moich bliskich bo wywodze sie z biednego chłopstwa południowej Wielkopolski ( 30 km na południowy-zachud od Kalisza), to wieprzowine jedli na Wielkanoc i Boże Narodzenie, tak w czasie roku to jeno pyrki były okraszone skwarkami (konkretnie tzw. prażuchy, czyli ugotowane ziemniaki rozgniecione z dodatkiem uprażonej mąki + te skwarki), a i to raczej przy niedzieli, tata mi opowiadał że bili sie z braćmi łyżkami o skwarki, bo z jednej miski jedli. Statystyk sprzed wojny nie znam ale może gdzie znajdziesz i mi zapodasz???
                  • antyk-acap Re: 1. Krolewiec 16.01.15, 13:55
                    To kiepskie gospodarze byli. Pochodzę dokładnie z tej samej okolicy. Dziadek miał byka i pięć krów mlecznych. Plus locha, knur i świnie. Mięso jadało zależy jak było. Gdy było świniobicie to mięso było codziennie. Jeśli nie to zostawały prażuchy ze skwarkami. A w niedzielę rosół. Pamiętaj że wtedy nie było lodówek. W sklepach także. Jeśli więc było mięso to trzeba było szybko je zjeść. A w międzyczasie jadło się coś innego.
                    • anton_pl Re: 1. Krolewiec 17.01.15, 08:44
                      antyk-acap napisał:
                      antyk-acap napisał:

> To kiepskie gospodarze byli. Pochodzę dokładnie z tej samej okolicy. Dziadek mi
                      > ał byka i pięć krów mlecznych. Plus locha, knur i świnie. Mięso jadało zależy j
                      > ak było. Gdy było świniobicie to mięso było codziennie. Jeśli nie to zostawały
                      > prażuchy ze skwarkami.

Pisze jak było, tak tata opowiadał, mieli 2 hektary ale ich ojciec zginął i zostali sami z mamą, 4 małych chłopców w tym tata, po wojnie tata wyjechał do miasta, tam skończył technikum, a następnie Politechnikę Poznańską, wtedy to sie nazywała Państwowa Szkoła Inżynierska, zawsze mówił że to dzięki ZMP, że przed wojną byłoby to niemożliwe i że byłby parobkiem, potem był w ZSL. Widze że prażuchy też znasz :D, a to nie każdy zna, w innych czesciach Polski nie znają...
              • bmc3i Re: 1. Krolewiec 16.01.15, 03:42
                marek_boa napisał:

> "Puste półki" w PRL-u a na głowę w roku przypadało 97 kg spożycia mięsa?! To il
                > e jest teraz kiedy "półki pełne" - 17?! Ot kur..a dobrobyt!

Półki sie uginaly pod ciezarem towarów w PRL, kartki na wszystko to wymysl imperialistycznej propagandy kapitalistów z NATO i IPN-u, a byli bojownicy o socjalizm i komunizm, nie zmienili sie nagle w miłośników demokracji i wolności wszelakiej.

> Reszty niestety czytać się nie da więc i komentować nie ma jak - sam bełkot w
                > dodatku trzeba by jakiegoś dekryptażu aby to odczytać?! Takiś "dobry" Polak co
                > to nie potrafi porządnie i poprawnie po Polsku prostego tekstu napisać?! Ech..

Rzeczywoiscoe nie ma co komentowacv. Fakty jaklie sa widzi kazdy sam, a one bronia sie same.
              • stasi1 Marku ty chwalisz się 16.01.15, 09:59
                że wtedy byłeś wojskowym. jA JAK BYŁEM W LATACH 80 rzeczywiście wojskowi mieli swój własny sklep, przychodzili do niego nawet staruszki z przepustkami aby coś kupić(mi się często dostawało że taką staruszkę puszczałem,przez własne biuro przepustek zamiast odesłać dalej do właściwej bramy. Ale jak mówili kto ma miękie serce ma twardą dupę). Czy półki były puste tam? Nie wiem
                Oficjalnie w tym czasie na pracownika umysłowego przypadało 2.5kg mięsa(przez rok wynosiło 30kg)na robotnika 4kg a na górnika (znowu górnik!) 6kg. I chyba w jednosce nam też mówili że na nas przypada te 6kg(72 na rok) . Więc do tych 97 to raczej daleko. Rolnicy nie mieli kartek. Oczywiście w normalnych sklepach półki były w miarę puste. Do mojego małego sklepu po chleb trzeba było ustawiać się przed przywiezieniem go. Bo tak się go nie dostało
            • ignorant11 Re: 1. Krolewiec 15.01.15, 21:59
              argonauta10 napisał:

> jak sie wychowalo za komuny w PRLu to pewne wnioski nasuwaja sie same - gdzie t
              > en dobrobyt gloszony w szkolach i zakladach pracy, jak sie widzi puste polki w
              > tym PRLu, a tu tacy wyjechali na ten "zgnily" Zachod a tam towarow pelno
              >
              > co do mojego pisanai ze czerwony Mars jest bolszewicki nie doczekasz sie, za ty
              > m stoi nauka, ze ten czerwony kolor powoduja tlenki zelaza,j abym sie chcial do
              > czekac, gdzie ten jest zapowiedziany przez komunistow dobrobyt, jakis kraj prze
              > z komunizm opanowany ze tam naprawde ludziom, i zaczelo sie zyc lepiej, podasz
              > jakies przyklady?
              >
              > Odsylasz mnie do psychiatry, wies zmozemy isc, ale obaj, naprswde chcialbym wie
              > dziec co siedzi w glowach ludzi co oficjalnie glosza cos tam, ludzi zmuszaja do
              > jakichs idei, a jednoczesnie w zyciu swoim robia cos cos calkiem naprzeciw. Ba
              > aaardzo chcialbym poznac wyjasnienie, o co to takim ludziom chodzi co gadaja je
              > dna rzecz a robia co innego w zyciu. Tacy komunisci, islamisci, a nawet ....kob
              > iety:)
              > Moze z racji pracy za tydzien bede w Petersborough, firma hotel zaplaci, moze t
              > am zostane jak mnie przekieruja gdzie indziej, mozemy sie spotkac, ale mareczk
              > u, postawilbym flaszke, piwo, aby tylko poznac takie myslenie ludzi takich jak
              > ty - co to byli przeciw czemus a tam zamieszkali, po prostu zeby to rozgryzc, c
              > o ma w glowie, czlowiek ze tam twierdzi ze jest wierny jakims idealom, a robi n
              > aprzeciw tym idealom
              Bo nie ma zadnych idealow, to morderca do wynajecia.
              Sprzeda matke i brata za flaszke wodki
        • ignorant11 Re: 1. Krolewiec 15.01.15, 14:05
          argonauta10 napisał:

> no dobra, bolszewizm upadnie i co dalej?
          > myslisz ignorant ze myslenie rosyjskie sie zmieni? oni dalej, od wiekow zyli z
          > batem nad lbami, posluszen stwo wobec kremla, to myslisz ze sie tak z dnia na d
          > zien wyzwola?
          > caly okreg kalinigradzki to generalni wojskowi i ich rodziny, ludzie oplacani z
          > kremla za lojalizm, wiernosc, i tak nagle z dnai na dzien ci ludzie zmienia po
          > glady? No fakt patrzac na polskich bolszwikow zmienili, z klaniania sie w moski
          > we zaczeli sie klaniac w brukseli i waszyngtonie, zarabiac w imperialistycznych
          > walutach, za ktorych posiadanie kiedys karali...przyklad: marek_boa, no i wiel
          > u innych "wiernych idealom". No ale co zrobisz z takimiwypranymi mozgami? Opiek
          > a psychiatryczna sporo kosztuje w kapitlalizmie i nie da sie takich ludzi wycia
          > gnac z ich myslenia. No chyba zeby ich zamknac w ich bolszewickim raju pod Kamc
          > zatka na Magadanie, na jakis czas.
          >
          > Co po Rosji? Zajmie te miejsca jakis kalifat, gdzie muzulmanki mnoza sie na pot
          > ege? Chiny zajma surowcowa Syberie do ktorej roszcza jakies historyczne prawa a
          > reszta?
          > Zniknie bolszewicke zagrozenie, ale ono sie wzielo z tych barbarzynskich hord k
          > tore zyly tylko z rabowania. To im zostanie, wez tu zmien myslenie przszlo setk
          > i milionow ludzi tak z dnai na dzien, co zyja menralnoscia przez wieki ze sasia
          > da sie najezdza, ograbia.
          > Ceny ropy, gazu poszly ostro w dol, ale narod od wiekow zyjacy z grabiezy, mysl
          > isz ze tak sie zmieni z dnia na dzien? Z czegos musza zyc

Zatem zgadzasz sie, ze rozpad jest xalkiem realny..
          Co do lojalnosci wojska w Krolewcu, to zachodzi pytanie wobec kogomieliby byc lojalni?
          Bo nie wiemy jak rozpad beszie przebiegal, mozliwe, ze powstanie kilka zwalczajacych sie osrodkow taj jak po zamachu leninowskim.

Tu w pkcie 1 chcialem omowic sam Krolewiec, za pare h dopisze nastepne pkty jak Kaukaz Syberie itp...
        • amunicyjny1 Re: 1. Krolewiec 15.01.15, 14:08
          caly okreg kalinigradzki to generalni wojskowi i ich rodziny, ludzie oplacani z kremla za lojalizm, wiernosc, i tak nagle z dnai na dzien ci ludzie zmienia poglady?

Byłeś kiedyś w OK ? bo ja przeciętnie ,dwa razy w miesiącu. I mówiąc szczerze, bardzo się mylisz w swoim opisie
          • krzy-czy Re: 1. Krolewiec 15.01.15, 14:34
            wolska od morza do morza/kaspijskiego/.
          • antyk-acap Re: 1. Krolewiec 15.01.15, 14:47
            Pieniądze to kiepska motywacja. Co zrobią gdy się skończą? Nie sądzę by zaczęli zarabiać inaczej. Siła przyzwyczajenia. Raczej poszukają pracy gdzie indziej. Poza Królewcem. Poza tym w przypadku implozji państwa zazwyczaj władza stara się skupić wojsko w jednym miejscu. Wojsko daleko od kraju to ryzyko secesji. Lepiej mieć ich pod ręką by lepiej kontrolować wojsko. Być może skończy się to ewakuacją wojska z Królewca.
          • tornson Rzeczywiscie Jedna Rosja ma w Kaliningradzie 15.01.15, 15:26
            słabe wyniki:
            en.wikipedia.org/wiki/Russian_legislative_election,_2011#Results_per_region
            Ale czy komunistyczno-socjalistyczna alternatywa dla Putina w Kaliningradzie to jest to o co igiemu-konsultantce i reszcie rusofobów chodzi? :>
      • j-k Ignor, Krolewiec to pozostaw mnie. 16.01.15, 00:23
        ja tam bywam od 22-ch lat.
        • ignorant11 Re: Ignor, Krolewiec to pozostaw mnie. 16.01.15, 01:15
          j-k napisał:

> ja tam bywam od 22-ch lat.
          Chcesz tam byc wojewoda?
          Nie mam nic przeciw, ja nominacje juz podpisalem, zbierz nastepne podpisy.
    • ignorant11 2. Kaukaz 15.01.15, 15:27
      Kaukaz jest ocxywistym nr 1 do secesji z Frfr.
      Czeczenia nawet oglosila niepodleglosc i zostala zatrxymana w Rosji jedynie brutalna sila i ludobojstwem na wielka skale.
      Jednak mimo utopienia czeczenskiego powstania we krwi na Kaukazie praktycznie nie ma Rosjan, gora2, 3 % co oznacza etniczne oczyszczenie praktycznie calego Kaukazu
      Obecnie sa co najmniej dwa osrodki, ktore moga siegnac po wladze.
      1. KADYROW, ktory jest nie tyle gubernatorem Mokswy, co raczej lennikiem, watazka, ktory przy poparciu kremla i jego bagnetow zdobyl wladze.
      Trudno dzisiaj spekulowac jakie ma poparcie wsrod Czeczenow, bo nawet gdyby ktokolwiek robil jakies basania, to pod terrorem Kadyrowa i jego siepaczy.
      Z cala pewnoscia Kadyrow ma wlasne ambicje i nie jest czlowiekiem liliputina ale watazka, ktory zdecydowanie nie pragnie umierac za kacapskoe panowanie, ale przeciwnie przy kazdym oslwbieniu kremlinow, bedzie staral sie umocnic swoja wladze i poluzowac swoja smycz z Moskwy.
      Nie wiadomo tez czy ktos nie bedzie chcial usunac Kadyrowa, wzzak j3go oj iec zginal w zamachu, wiec moze i syn. Kwestia, ktorej nie umiemy rozstrzygnac jest pytanie czy ten, kto zgladzi Kadyrowa bedzie mial wystarczajaca sile aby przejac i utrzymac wlasze...
      2 Opozycja czeczenska. Jak powyzej pisalem nie wiemy jakie sa rzeczywiste sily panujacego rszymu Kadyrowa i czy opozycja jest w stanie obalic Kadyrowa przejac wladze lub tez rozpoczac dzialania powstanxze na wielka zwycieska skale.

Sytuacja na Kaukazie napewno jest zainteresowanych wiele poteg od radykalnych ugrupowan islamskich po Iran, Saudow czy nawet Amerykanow, ktorxy chetnie oslabiliby Rosje jako czolowego exportera weglowodorow.
      • amunicyjny1 Re: 2. Kaukaz 15.01.15, 15:43
        Jednak mimo utopienia czeczenskiego powstania we krwi na Kaukazie praktycznie nie ma Rosjan, gora2, 3 % co oznacza etniczne oczyszczenie praktycznie calego Kaukazu

Jak takie coś,potrafisz pogodzić w jednym zdaniu ?
        • ignorant11 Re: 2. Kaukaz 15.01.15, 15:47
          amunicyjny1 napisał(a):

> Jednak mimo utopienia czeczenskiego powstania we krwi na Kaukazie praktycznie n
          > ie ma Rosjan, gora2, 3 % co oznacza etniczne oczyszczenie praktycznie calego Ka
          > ukazu
          >
          > Jak takie coś,potrafisz pogodzić w jednym zdaniu ?
          ???
          Utopiono Czeczenie we krwi?
          Utopiono.
          Wiesz ilu jest Rosjan?
          Do 3%, wiec praktycznie nie ma.
          Oznacza to, ze jest kacapenrein:)))
          • amunicyjny1 Re: 2. Kaukaz 15.01.15, 15:59
            Utopiono Czeczenie we krwi?
            Utopiono.
            Wiesz ilu jest Rosjan?
            Do 3%, wiec praktycznie nie ma.
            Oznacza to, ze jest kacapenrein:)))

Tak się po prostu zastanawiam . Ponoć utopiono Czeczenie we krwi ,a jednocześnie nastąpiło ''etniczne oczyszczenie praktycznie całego Kaukazu' Coś mi śmierdzi czystka etniczną, i to wcale nie w wykonaniu Rosjan
            > u'
      • tornson Re: 2. Kaukaz 15.01.15, 16:55
        ignorant11 napisał:

> Kaukaz jest ocxywistym nr 1 do secesji z Frfr.
        > Czeczenia nawet oglosila niepodleglosc i zostala zatrxymana w Rosji jedynie bru
        > talna sila i ludobojstwem na wielka skale.
        Ludobójstwo? Chyba na mieszkających tam Rosjanach.
        en.wikipedia.org/wiki/Chechnya#Ethnic_groups
        • bmc3i Re: 2. Kaukaz 16.01.15, 05:25
          tornson napisał:

> ignorant11 napisał:
          >
          > > Kaukaz jest ocxywistym nr 1 do secesji z Frfr.
          > > Czeczenia nawet oglosila niepodleglosc i zostala zatrxymana w Rosji jedyn
          > ie bru
          > > talna sila i ludobojstwem na wielka skale.
          > Ludobójstwo? Chyba na mieszkających tam Rosjanach.
          > en.wikipedia.org/wiki/Chechnya#Ethnic_groups

Do dziś mimo upływu lat tornson, Rosja nie może sie wyplątać ze spraw czeczeńskich przed Europejskim Trybunałem Praw Czlowieka w Strasbourgu. Jako państwo Rosja ma wiecej skarg wlasnych obywateli na swoje panstwo niz cala reszta panstw Rady Europy razem wzięta, a sprawy czeczeńskie stanowią wiekszosc skarg obywateli FR na to panstwo.
    • ignorant11 3.Tatarstan 15.01.15, 15:40
      Przypominal, ze Tatarstan obok Czeczeni nie chcial sie federowac z Moskwa.
      Jest to wyznanie islamskie a z Tatarami kreml ma na pienku i to od dawna.
    • ignorant11 4. Syberia 15.01.15, 15:44
      4. OLBRZYMIE terytorium i jedynie na Syberii jest jawny ruch separatystyczny.
      Przypomne, ze nawet obecny tu na FM zero1/3 sam sie okreslal jako Sybirak.
      Trudno spekulowac jakie osrodki beda szukaly niezaleznosci od Moskwy i na jakim obszarze czy bedzie to jednolita Syberia, czy tez kilka osrodkow bedzie chcialo zachowac niezaleznosc nawet od siebie...
      -
      Sława!
      Forum Słowiańskie
      gg 1728585
    • ignorant11 Daleki wschod 15.01.15, 15:50
      5. Jest tam presja chinska. Sa sprzeczne dane na temat chinskiej kolonizacji.
      Jednak do Mokswy jest stamtad 10 00 km, co znakomicie ulatwia secesje.
      Tym bardziej, ze dostep do Pacyfiku, i bogatych krajow Azji E latwo pozwoli prosperowac samodzielnie bez kurateli Moskwy.

-
      Sława!
      Forum Słowiańskie
      gg 1728585
    • ignorant11 inne osrodki 15.01.15, 15:56
      Dla secesji wcale nie trzeba roznic etnicznych, wystarczy roznica interesow miedzy ludnoscia lokalna i wladza centralna.
      Przypomne, ze rokosze czesto podnosza ludzie wcale nie rozni etnicznie.
      Mamy wiele takich przykladow w historii.
      Najczeciej wymienia sie
      1. Pskow
      2. ST. Petersburg
      3. Wlasciwie kazdy lokalny baron lub grupa oligarchiczna moze miec ambicje aby zostac samodzielnymi wladykami. Tu najabrdziej spodziewalbym sie secesji portow lub rejonow wydobywczych, bo tski osrodek mialby wystarczajace srodki i pokusy aby zaczac zyc samodzielnie
      Sława!
      Forum Słowiańskie
      gg 1728585
    • taamaraa Re: rozpad Rosji scenariusze 15.01.15, 16:37
      Ignorant, lepiej nam wytlumacz co sie dzieje z frankiem???
      • ignorant11 Re: rozpad Rosji scenariusze 16.01.15, 02:13
        taamaraa napisała:

> Ignorant, lepiej nam wytlumacz co sie dzieje z frankiem???

Ciekawe no nie?
        Malenki kraj za gorami za lasami, za rzekami....
        A wszyscy pozadaja jego Franka, gdy wrubla z wielkiej potegi traktuja jak makulature:)))
    • antyk-acap To już raczej pewne 15.01.15, 17:26
      Putin zakłada że dolarów wystarczy mu na dwa lata i bierze świat na przetrzymanie tymczasem(...) jestem pewien, że nigdy nie zobaczymy już 100 USD za baryłkę
      • argonauta10 Re: To już raczej pewne 15.01.15, 18:13
        no to co ignorant po upadku rosji przepowiadasz? ktos musi to ogarnac
        syberie ogarna chiny, a co z pozostal reszta? co tam bwedzie, i z ludzmi i mentalnoscia, doc nienawistna Zachodowi
        upadl starozytny zym ludzie zostali, upadla Rzesza Niemiecka, ludzie z tym samym mysleniem zostali, upadlo ZSRR, zobacz ze ze takie marki boa, misze kacapy, tornsony, itp zostali
        Co zrobisz z mili0onami takich wypranych mozgow?
        niby da sie bydlecymi wagonami ich wyslac na tem komunistyczny raj pod Kamczatka, jaki stworzyli dla imnych i tam chodza z leninowskimi flagami i piesniami o bolszwizmie, ale cos zajac musi ich miejsce.
        Zastapienie Kadafiego, Saddama wcale nie wyglada najlepiej, wyroslo o wielsze gorsze zlo
        No dobra, zniknie obecne dziadostwo u naszych granic, ale co to zastapi?
        Raczej trzeba trzymac ruskich na zarciu sloniny, chlaniu bimbru, dopoki sie nie ucywilizuja, ale oni moga powstrzymac znacznie gorsze barbarzynstwo, jakie tam sie w poludnowych republikach legnie
        • antyk-acap Re: To już raczej pewne 15.01.15, 18:26
          Czyli co proponujesz? Powrót Polski do ZSRR? Bo tylko to urządza Rosjan.
        • ignorant11 Re: To już raczej pewne 15.01.15, 22:21
          argonauta10 napisał:

> no to co ignorant po upadku rosji przepowiadasz? ktos musi to ogarnac
          > syberie ogarna chiny, a co z pozostal reszta? co tam bwedzie, i z ludzmi i ment
          > alnoscia, doc nienawistna Zachodowi
          > upadl starozytny zym ludzie zostali, upadla Rzesza Niemiecka, ludzie z tym samy
          > m mysleniem zostali, upadlo ZSRR, zobacz ze ze takie marki boa, misze kacapy, t
          > ornsony, itp zostali
          > Co zrobisz z mili0onami takich wypranych mozgow?
          > niby da sie bydlecymi wagonami ich wyslac na tem komunistyczny raj pod Kamczatk
          > a, jaki stworzyli dla imnych i tam chodza z leninowskimi flagami i piesniami o
          > bolszwizmie, ale cos zajac musi ich miejsce.
          > Zastapienie Kadafiego, Saddama wcale nie wyglada najlepiej, wyroslo o wielsze g
          > orsze zlo
          > No dobra, zniknie obecne dziadostwo u naszych granic, ale co to zastapi?
          > Raczej trzeba trzymac ruskich na zarciu sloniny, chlaniu bimbru, dopoki sie nie
          > ucywilizuja, ale oni moga powstrzymac znacznie gorsze barbarzynstwo, jakie tam
          > sie w poludnowych republikach legnie

A czy liliputler jest jakis wyjatkowy? Czy ma korone? Czy pochodzi ze znamienitego rodu? Czy jest jakims pomazancem?

A iluz masz plkownikow kgb? Iluz oligarchow? Iluz gubernatorow? Szefow firm, generalow marszalkow, admiralow?
          Kzady z nich moze byc nowym pomazancem?
          Beda walczyc ze soba, zawierac sojusze, kompromisy a rosja to kontynent, jest wiele miejsc na hrabstwa, ksiestwa udzielne a nawet krolestwa...
    • rzewuski1 Re: rozpad Rosji scenariusze 15.01.15, 20:57
      Rozpad Rosji nie jest możliwy, Rosjanie są wychowani w duchu nacjonalistycznym i wielkoruskim.
      Mogą być biedni, jeść korę drzew ale muszą mieć "imperium"
      Widzisz na tym forum tę ich propagandę i nie wyciągasz wniosków?
      • ignorant11 Re: rozpad Rosji scenariusze 16.01.15, 01:12
        rzewuski1 napisał:

> Rozpad Rosji nie jest możliwy, Rosjanie są wychowani w duchu nacjonalistycznym
        > i wielkoruskim.
        > Mogą być biedni, jeść korę drzew ale muszą mieć "imperium"
        > Widzisz na tym forum tę ich propagandę i nie wyciągasz wniosków?

Musle, ze to przesada i to gruba.
        Ilu jest takich pojebow rzeczywiscie gotowych jesc trawe?
      • niszcz.faszyzm Re: rozpad Rosji scenariusze 16.01.15, 13:00
        rzewuski1 napisał:

> Rozpad Rosji nie jest możliwy, Rosjanie są wychowani w duchu nacjonalistycznym
        > i wielkoruskim.
        > Mogą być biedni, jeść korę drzew ale muszą mieć "imperium"
        > Widzisz na tym forum tę ich propagandę i nie wyciągasz wniosków?
        A Polacy mogą jeść śmieci, byle mieli Watykan i Amerykansynów nad sobą.
        tajnearchiwumwatykanskie.files.wordpress.com/2014/11/c59bmietnik.jpg?w=640
        forumemjot.files.wordpress.com/2014/12/i-iplsc-com_zbieracz-zlomu-na-warszawskim-mokotowie-fot-t-lipko.jpg
        supernowosci24.pl/wp-content/uploads/2012/06/bieda.jpg
        fotos1.e-grajewo.pl/12916/12916_1_1287648761.jpg
        • ignorant11 Re: rozpad Rosji scenariusze 16.01.15, 16:55
          niszcz.faszyzm napisał:

> A Polacy mogą jeść śmieci, byle mieli Watykan i Amerykansynów nad

Tepy kacapie. My mamy najwieksze rolnictwo w Europie i jestesmy najwiekszym exporterem zywnosci w Europie.
          Dla nas wystarczy zawsze, a Wam kacapy nie damy nawet ogryzkow jablek, za ktore i tak nie macie cxym zaplacic dziady:)))
          • amunicyjny1 Re: rozpad Rosji scenariusze 16.01.15, 17:23
            My mamy najwieksze rolnictwo w Europie i jestesmy najwiekszym exporterem zywnosci w Europie.

Hym . Jesteś tego pewien
            • ignorant11 Re: rozpad Rosji scenariusze 17.01.15, 04:14
              amunicyjny1 napisał(a):

> My mamy najwieksze rolnictwo w Europie i jestesmy najwiekszym exporterem zywno
              > sci w Europie.
              >
              > Hym . Jesteś tego pewien

W wielu dziedzinach nr1 w Europie
              W wielu miejsce medalowe.
              • niszcz.faszyzm Re: rozpad Rosji scenariusze 17.01.15, 12:17
                ignorant11 napisał:

> W wielu dziedzinach nr1 w Europie
                > W wielu miejsce medalowe.
                Pierwsze miejsce w przyroście naturalnym, od majdanu pierwsze miejsce w dochodzie na łebka... Tyle że od końca, żałosny banderowcu!
                • ignorant11 Re: rozpad Rosji scenariusze 17.01.15, 12:30
                  niszcz.faszyzm napisał:

> ignorant11 napisał:
                  >
                  > > W wielu dziedzinach nr1 w Europie
                  > > W wielu miejsce medalowe.
                  > Pierwsze miejsce w przyroście naturalnym, od majdanu pierwsze miejsce w dochodz
                  > ie na łebka... Tyle że od końca, żałosny banderowcu!

To sie doucz tepy zalosny kacapie...
            • bmc3i Re: rozpad Rosji scenariusze 17.01.15, 05:17
              amunicyjny1 napisał(a):

> My mamy najwieksze rolnictwo w Europie i jestesmy najwiekszym exporterem zywno
              > sci w Europie.
              >
              > Hym . Jesteś tego pewien

Nie wiem wprawdzie czy mamy najwieksze, ale na pewno byłoby w stranie wyzywic co najmniej drugi tak samo ludny jak Polska kraj.
              • ignorant11 rolnictwo strategiczny dzial 17.01.15, 11:34
                bmc3i napisał:

>
                > Nie wiem wprawdzie czy mamy najwieksze, ale na pewno byłoby w stranie wyzywic c
                > o najmniej drugi tak samo ludny jak Polska kraj.

Dalibysmy rade, tym bardziej, ze w polskim rolnictwie sa jeszcze ogromne rezerwy.
                A globalnie jest wieksze niz wloskie niemieckie czy hiszpanskie....
                Jesli ustepuje komus to tylko Francji ale tez nie we wszytkich dziedzinach.

Pamietac nalezy iz rolnictwo mimo iz tylko ok 4% to jednak we wszystkich czolowych krajach jest traktowane jako dziedzina strstegiczna.
                W nowoczesnej Fracji RFN UK a moze najbardziej najwieksze swiatowe rolnictwo USA, gdzie nadal sa OGROMNE niewyobrazalne wrecz rezerwy.
          • niszcz.faszyzm Re: rozpad Rosji scenariusze 17.01.15, 12:14
            ignorant11 napisał:

> Tepy kacapie. My mamy najwieksze rolnictwo w Europie i jestesmy najwiekszym exp
            > orterem zywnosci w Europie.
            Odmóżdżony Banderowcu! Co wy macie? Ukraina jako spichlerz Europy to już od lat nieaktualne, przepie...liście swój kraj tą tzw. "niepodległością", wprowadziliście faszyzm i teraz żebrzecie naokoło o kasę!
            • antyk-acap Re: rozpad Rosji scenariusze 17.01.15, 12:28
              Spokojnie! Za Rzeczpospolitej kraj ten żywił Europę. I tak też będzie. Tylko trzeba Ukrainę zderusyfikować.
              • ignorant11 Re: rozpad Rosji scenariusze 17.01.15, 12:50
                antyk-acap napisał:

> Spokojnie! Za Rzeczpospolitej kraj ten żywił Europę. I tak też będzie. Tylko tr
                > zeba Ukrainę zderusyfikować.
                >
                Nawet oddajac czesc wschodnich terytorium Ukraina moze wrecz zwiekszyc swoja szanse...
                Wschodnie tereny wymagaja ogromnych pieniedzy na restrukturyzacje i one generuja wielkie zapotrzebowanie na gaz...
                Tam tez latwiej kremlinom mieszac w ukrainskim kociolku.

A oddajac kacapom podrzucilaby im kukulcze jajo.., bo Rosja nie ma ani potencjalu ani zadnych wiekszych mozliwosci wchlonac te ziemie.
                Widac jak nieudolnie integruje ze soba Krym, gdzie tylko chaos coraz wiekszy i coraz wieksze klopoty sobie generuje.
                Rosja nie anektuje calej Ukrainy, wiec bufor dla Polski pozostanie...

Obecnie wyglada NATO, ze to Rosja pograza sie i to nawet bardziej niz Ukraina.
                Wystarczy porownac kursy hrywny i wrubla.
                Pamietsjmy tez ze niskie ceny ropy jeszcze bardziej dzialaja na korzysc Ukrainy vs Rosja...
                :)))
            • ignorant11 Re: rozpad Rosji scenariusze 17.01.15, 12:35
              niszcz.faszyzm napisał:

> ignorant11 napisał:
              > j
              > > Tepy kacapie. My mamy najwieksze rolnictwo w Europie i jestesmy najwieksz
              > ym exp
              > > orterem zywnosci w Europie.
              > Odmóżdżony Banderowcu! Co wy macie? Ukraina jako spichlerz Europy to już od lat
              > nieaktualne, przepie...liście swój kraj tą tzw. "niepodległością", wprowadzili
              > ście faszyzm i teraz żebrzecie naokoło o kasę!

Odmozdzony putlerowska proapganda kacapie...
              Ja pisalem o Polsce.
              A Ukrainy gdy sie Was pozbedzie ma nadal ogromna szanse stac sie jednym z najwzniejszych krajow Europy.
              Tak samo jak Polska.
              Ukraina co prawda stracila te 25 lat od rozgonienia nieslawnego i zbrodniczego cccp..., ale z drugiej strony ma jasno wskazana sciezke i wkrotce moze stac inwestycyjnym eldorado znacznie atrakcyjniejszym od Chin.
              Kapital uciekajacy z Rosji musi gdzies zamieszkac...
        • bmc3i Re: rozpad Rosji scenariusze 17.01.15, 05:15
          niszcz.faszyzm napisał:

> rzewuski1 napisał:
          >
          > > Rozpad Rosji nie jest możliwy, Rosjanie są wychowani w duchu nacjonalisty
          > cznym
          > > i wielkoruskim.
          > > Mogą być biedni, jeść korę drzew ale muszą mieć "imperium"
          > > Widzisz na tym forum tę ich propagandę i nie wyciągasz wniosków?
          > A Polacy mogą jeść śmieci, byle mieli Watykan i Amerykansynów nad sobą.

I już wylałeś swoją żółć, Teraz możesz wracać do mamusi. Ale dopiero po kąpieli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka